Calabrian Greek

Μελέτη της γλώσσας, γραμματική, συντακτικό, σχολιασμοί και διευκρινίσεις.
hellegennes
Δημοσιεύσεις: 27463
Εγγραφή: 01 Απρ 2018, 00:17

Re: Calabrian Greek

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hellegennes » 08 Μάιος 2020, 00:57

Γιατί, είναι;

Άβαταρ μέλους
dna replication
Δημοσιεύσεις: 13537
Εγγραφή: 16 Απρ 2018, 21:29
Phorum.gr user: dna

Re: Calabrian Greek

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από dna replication » 08 Μάιος 2020, 01:36

Τζιτζιμιτζιχότζιρας έγραψε:
07 Μάιος 2020, 13:17
hellegennes έγραψε:
07 Μάιος 2020, 13:07
Τζιτζιμιτζιχότζιρας έγραψε:
07 Μάιος 2020, 11:37


Οι ΡΠ μιλούν στο σύνολο τους ρωσικά - κάποιοι μιλουν τουρκικα, γεωργιανα, ενώ μια μικρή μειοψηφία ποντιακα
Όλοι οι κανονικοί ΡΠ μιλάνε ποντιακά. Οι άλλοι δεν είναι ΡΠ, είναι σκέτο μετανάστες των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Μεταξύ τους φυσικά μιλάνε Ρώσικα όταν δεν θέλουν να τους καταλαβαίνουν, γιατί ποντιακά καταλαβαίνουν ακόμα αρκετοί στην Ελλάδα.
Δεν ισχύει αυτό που λες.
Πχ οι ΡΠ της Τσάλκας , περιοχής της Γεωργίας ήταν Τουρκοφωνοι απο τον Ανατολικό Πόντο. Με την παραμονή τους εκεί έμαθαν και τα Γεωργιανα καθώς και τα ρωσικα όπως όλοι στην ΕΣΣΔ.
Οι Ουρουμ της Νότιας Ρωσίας μιλούσαν τουρκικά ενώ οι Μαριουπολιτες που προέρχονταν από την Κριμαία τη δική του ρωμεική διάλεκτο (μοιαζει σαν ανακατεμενη βορειοελλαδικη με ποντιακη) ώσπου την άφησαν για τα ρωσικα.
οι παλιννοστούντες ομογενείς από την πρωην ΕΣΣΔ είναι μια αρκετά ετερογενής πολυφυλετική και πολύγλωσση ομάδα ανθρώπων που ο κύριος όγκος ήρθε από 1990-2002

περίπου όπως ο πληθυσμός που ήρθαν ως πρόσφυγες ή ανταλλάξιμοι από το 1922-1925

Άβαταρ μέλους
Κόκκορας
Δημοσιεύσεις: 11990
Εγγραφή: 03 Ιουν 2018, 17:20
Phorum.gr user: Κόκορας
Τοποθεσία: Συμβασιλεύουσα Πόλις

Re: Calabrian Greek

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Κόκκορας » 08 Μάιος 2020, 01:51

ποσο σας ενοχλουν πια!αφηνιασατε :lol:

παρεμπιπτοντως Κόκκορας @ H ιστορική συκοφαντία των Ποντίων από τους Σλαβομακεδόνες.
Είναι πολύ βαθειά η πείνα και η δίψα της ψυχής μας, βαθύτερη από ότι νομίζουν πολλοί από τους διανοουμένους μας, και κανείς δεν μπορεί να την ικανοποιήσει εκτός του Χριστού και των αγίων Του.

Άγιος Ιουστίνος Πόποβιτς

Άβαταρ μέλους
Νταρνάκας
Δημοσιεύσεις: 3760
Εγγραφή: 05 Απρ 2018, 15:41
Phorum.gr user: Νταρνάκας
Τοποθεσία: Εμμανουήλ Παπάς Σερρών

Re: Calabrian Greek

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Νταρνάκας » 08 Μάιος 2020, 15:06

hellegennes έγραψε:
08 Μάιος 2020, 00:57
Γιατί, είναι;
Νταρνάκας έγραψε:
08 Μάιος 2020, 00:41
hellegennes έγραψε:
07 Μάιος 2020, 23:51
Η Ισαβέλα Κάραγιαν και η Τζένιφερ Άνιστον είναι Ελληνίδες;
Αν δεν είναι η Τζένιφερ Άνιστον Ελληνίδα, ούτε και η Σάσα Γκρέυ είναι!
Στο όριο είναι. :-?
Εικόνα
Μοιρίδιοι κλωστῆρες, πανάφυκτον ἀνάγκῃ ζεῦγμ’ ἐπὶ δυστήνοις παισὶ βροτῶν θέμενοι, ἠγάγετο με ποτέ ἱμερτοῦ πρὸς φάος ἠελίου.

hellegennes
Δημοσιεύσεις: 27463
Εγγραφή: 01 Απρ 2018, 00:17

Re: Calabrian Greek

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hellegennes » 08 Μάιος 2020, 15:19

Καλά, αυτό με το πόδι δεν ισχύει. Παρότι στους Έλληνες είναι πιο συχνό από ό,τι στον παγκόσμιο πληθυσμό, δεν είναι αρκετά συχνό για να θεωρείται ελληνικό στοιχείο.

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 14755
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Calabrian Greek

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 26 Ιούλ 2020, 21:09

Ζενίθεδρος έγραψε:
04 Απρ 2020, 21:33
Μέχρι πριν από 900 χρόνια υπήρξε εκεί το Κατεπανατο της Ιταλίας, ένα προτεκτορατο του Βυζαντίου. Μερικοί όμως θέλουν να φαντάζονται πως οι Γρικοι είναι απομεινάρια των αρχαίων Ελλήνων της νότιας Ιταλίας.
26/07/2020
Το ιδιόμορφο και ξεχασμένο από πολλούς ελληνικό στοιχείο στην Κάτω Ιταλία.
Το γλωσσικό ιδίωμα και η κουλτούρα της άλλοτε «Μεγάλης Ελλάδας» που διατηρείται ζωντανή μέχρι σήμερα.


Εικόνα

Η παρουσία του ελληνικού στοιχείου στην Ιταλία παρατηρείται, ήδη, από την προϊστορική περίοδο, όταν οι Μυκηναίοι ίδρυσαν οικισμούς στην Κεντρική και Νότια Ιταλία και τη Σικελία.

Κατά την διάρκεια της αρχαιότητας, ωστόσο, η ιταλική χερσόνησος νότια της Νάπολης, συμπεριλαμβανομένων των ακτών της Καλαβρίας, της Λουκάνιας, της Απουλίας, της Καμπανίας και της Σικελίας αποικήθηκαν από τους αρχαίους Έλληνες με τις μεταναστεύσεις της παλιάς Ελληνικής Διασποράς που σημειώθηκαν κατά τον 8ο αιώνα π.Χ.

Οι ελληνικοί οικισμοί ήταν τόσο πυκνοί στη Νότια Ιταλία που κατά την Κλασική Περίοδο η περιοχή ονομάστηκε «Magna Graecia», η γνωστή Μεγάλη Ελλάδα. Οι Έλληνες συνέχισαν να μεταναστεύουν στις συγκεκριμένες περιοχές σε πολλά κύματα από την αρχαιότητα μέχρι τις βυζαντινές μεταναστεύσεις του 15ου αιώνα, κυρίως μετά την περίοδο των Οθωμανικών κατακτήσεων.

Μέχρι σήμερα, στις περιοχές της Καλαβρίας και στην Απουλία, στη χερσόνησο του Σαλέντο, στην παλιά περιοχή της «Magna Graecia» στη Νότια Ιταλία, υπάρχει μια εθνική μειονότητα, γνωστή με την ονομασία «Γρίκοι» ή «Γραίκοι» ή «Γραικάνοι». Πιστεύεται ότι πρόκειται για απομεινάρια των αρχαίων και μεσαιωνικών ελληνικών κοινοτήτων, οι οποίες είχαν εγκασταθεί και ζούσαν στην Κάτω Ιταλία για αιώνες.

Μια μειονότητα άγνωστη στο ευρύτερο κοινό, ακόμη και τους Έλληνες, που αποτελεί κληρονόμους μιας σπουδαίας ιστορικής παράδοσης, η οποία μας ταξιδεύει χιλιάδες χρόνια πίσω στο παρελθόν.

Ποιοι είναι στην ουσία οι Γρίκοι της Κάτω Ιταλίας.

Εικόνα

Το όνομα Γρίκοι προέρχεται από το παραδοσιακό όνομα για τους Έλληνες στην ιταλική χερσόνησο, ενώ αποδίδεται στους Graecians (Γραικοί), την αρχαία ελληνική φυλή που σύμφωνα με το μύθο πήρε το όνομά της από τον Graecus. Οι Γραίκοι ήταν μία από τις πρώτες ελληνικές φυλές που αποίκησαν την Ιταλία, ενώ σε αυτούς οφείλεται και η ονομασία της περιοχής που έγινε γνωστή ως «Magna Graecia» (Μεγάλη Ελλάδα) στη Νότια Ιταλία. Οι Λατίνοι χρησιμοποίησαν τον συγκεκριμένο όρο για όλους τους Έλληνες (Greeks), ενώ ήδη από την εποχή των Ρωμαίων στις περισσότερες γλώσσες οι Έλληνες αναφέρονται με τον ίδιο όρο.

Οι συγκεκριμένοι πληθυσμοί εντοπίζονται κυρίως στην Καλαβρία, την Μοβεσία και την Γκρέτσια Σαλεντίνα της Απουλίας. Η ελληνόφωνη περιοχή της Μοβεσία βρίσκεται αρκετά ορεινά, ενώ η πρόσβαση εκεί είναι αρκετά δύσκολη. Γεγονός, που τα τελευταία χρόνια ανάγκασε τους απογόνους των πρώτων κατοίκων της περιοχής να εγκαταλείψουν τον τόπο τους και να κατευθυνθούν σε περιοχές πιο κοντά στη θάλασσα.

Εικόνα

Οι Γρίκοι της Καλαβρίας, ζουν κυρίως στα χωριά Bova Superiore, Bova Marina, Roccaforte del Greco, Condofuri, Palizzi, Gallicianò και Mélito di Porto Salvo, ενώ το 1999 με απόφαση του ιταλικού κοινοβουλίου τα ιστορικά εδάφη των Γρίκων της περιοχής επεκτάθηκαν και σε αυτά συμπεριλήφθηκαν οι περιοχές Palizzi, San Lorenzo, Staiti, Samo, Montebello Jonico, Bagaladi, Motta San Giovanni, Brancaleone και τμήματα του Reggio. Τέλος, στην περιοχή Γκρέτσια Σαλεντίνα της Απουλίας, οι απόγονοι των Ελλήνων αποίκων της περιοχής εντοπίζονται κυρίως στα χωριά Calimera, Martano, Sternatia, Zollino, Corigliano d'Otranto, Castrignano dei Greci, Soleto, Martignano και Melpignano, αν και το Γρικάνικο στοιχείο φαίνεται να ξεθωριάζει στα τρία τελευταία.

Αξίζει να αναφερθεί, ωστόσο, ότι στις αρχές του 19ου αιώνα οι εννέα ελληνόφωνες πόλεις της περιοχής της Γρκέτσια Σαλεντίνα μαζί με τα χωριά Σολιάνο Καβούρ, Κούρσι, Κανόλε και Κουτροφιάνο αποτέλεσαν τα λεγόμενα «Δεκατρία Χωριά» του Οτράντο, διατηρώντας από κοινού τις ελληνικές παραδόσεις και την ίδια διάλεκτο.

Τα χαρακτηριστικά του τοπικού γλωσσικού ιδιώματος.

Εικόνα

Οι Γρίκοι μιλούσαν παραδοσιακά την γλώσσα Γκρίκο, μια μορφή της ελληνικής γλώσσας που συνδυάζει αρχαία δωρικά και βυζαντινά ελληνικά στοιχεία, και σήμερα είναι γνωστή ως Κατωιταλική διάλεκτος ή Γραικανικά.

Όσον αφορά στην προέλευσή της, δύο είναι οι επικρατέστερες θεωρίες. Η πρώτη, που την ασπάζονται και Ιταλοί Γλωσσολόγοι, θέλει τα Γκρίκο να προέρχονται από την γλώσσα των Βυζαντινών εποίκων του 9ου αιώνα και η δεύτερη, η οποία είναι και η επικρατέστερη και υποστηρίζεται και από Έλληνες γλωσσολόγους, υποστηρίζει ότι η Κατωιατιλική διάλεκτος είναι η εξέλιξη της αρχαίας γλώσσας των Ελλήνων, με έντονο το στοιχείο των πολλών δωρισμών.

Οι πόλεις και τα χωριά που κατοικούνται από τους Γρίκους, εκτός των περιοχών της Μοβεσίας και της Γκρέτσια Σαλεντίνα έχουν σχεδόν χάσει πλήρως το γλωσσικό ιδίωμα, κάτι που παρατηρήθηκε κυρίως στα τέλη του 19ου και 20ου αιώνα.

Κατά την διάρκεια του 20ου αιώνα η χρήση της συγκεκριμένης γλώσσας θεωρήθηκε, ακόμη και από τους ίδιους τους Γρίκους, σύμβολο οπισθοδρόμησης και εμπόδιο στην εξέλιξη και πρόοδό τους, γι αυτό και οι γονείς άρχισαν να αποθαρρύνουν τα παιδιά τους να μιλούν την διάλεκτο, ενώ οι μαθητές που μιλούσαν την συγκεκριμένη γλώσσα στο σχολείο τιμωρούνταν. Για πολλά χρόνια, μάλιστα, τα Γκρίκο στην Καλαβρία και την Απουλία είχαν ξεχαστεί, ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ακόμη και στην Ελλάδα, η ύπαρξη των Γρίκο και του γλωσσικού ιδιώματος τους ήταν (και συνεχίζει να είναι) άγνωστη.

Η εθνική αφύπνιση των Γρίκο.

Εικόνα

Η εθνική αφύπνιση των Γκίκο ξεκίνησε στην Γκρέτσια Σαλεντίνα μέσω των έντονων προσπαθειών του Vito Domenico Palumbo (1857–1918), ενός κατοίκου της πόλης Calimera. Ο Palumbo ήταν εκείνος που ξεκίνησε την αποκατάσταση των πολιτιστικών επαφών με την ηπειρωτική Ελλάδα, μελετώντας τη λαογραφία, τη μυθολογία και την μουσική των Γρίκων της Μεγάλης Ελλάδας. Η αναζωογόνηση της προσοχής στα ήθη, τις παραδόσεις και την γλώσσα των Γρίκων οφείλεται, επίσης, στον Γερμανό γλωσσολόγο και φιλόλογο Gerhard Rohlfs, το πρωτοποριακό έργο του οποίου συνέβαλε στην τεκμηρίωση και την διατήρηση της γλώσσας Γκρίκο.

Σημαντικό και το έργο του καθηγητή Ernesto Aprile, επίσης από την πόλη Calimera, ο οποίος μέχρι το θάνατό του το 2008 θεώρησε προσωπική του ευθύνη την υποστήριξη της κοινότητάς του για την διατήρηση και περαιτέρω ανάπτυξη των παραδόσεων των Γρίκων. Ο ίδιος δημοσίευσε πολλές μονογραφίες σχετικές με το θέμα της τοπικής και εθνικής διάδοσης του πολιτισμού της κοιντότητάς του, ενώ ενεργούσε ως αναγνωρισμένος, αλλά ανεπίσημος, πρεσβευτής σε επισκέπτες και αξιωματούχους της πόλης του και των παραθαλάσσιων τμημάτων κοντά στο Melendugno.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, παρά τις δυσκολίες και αντιξοότητες που είχε να αντιμετωπίσει κατά καιρούς η μικρή αυτή ελληνική μειονότητα στην Ιταλία -κυρίως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο παρατηρήθηκαν έντονες προσπάθειες ιταλοποίησης του ελληνικού στοιχείου με την νέα γενιά, πλέον, να μην γνωρίζει καθόλου την συγκεκριμένη διάλεκτο- τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια νέα πολιτιστική ακμή μέσω, κυρίως, της μουσικής.

Σημαντική χρονιά για την κουλτούρα των Γρίκο το 1999 όταν η ιταλική Βουλή αναγνώρισε την Γραικανική κοινότητα του Σαλέντου ως «ελληνική εθνική και γλωσσική μειονότητα». Από τότε, τα Γκρίκο άρχισαν να διδάσκονται στα σχολεία της περιοχής και πάλι, ενώ πολλές προσπάθειες γίνοται σε πολιτιστικό επίπεδο για την διάσωση της διαλέκτου. Συγκροτήματα τόσο από την Ελλάδα, όσο και από την Ιταλία, ηχογραφούν παλιά τραγούδια στην Κατωιταλική διάλεκτο ή δημιουργούν εκ νέου καινούργια, προκειμένου να κρατήσουν ζωντανή και να μεταδώσουν στις επόμενες γενιές την ιδιαίτερη αυτή κουλτούρα.
https://www.newsbeast.gr/weekend/arthro ... ato-italia

Άβαταρ μέλους
Γλαύκος
Δημοσιεύσεις: 280
Εγγραφή: 22 Ιούλ 2020, 22:23

Re: Calabrian Greek

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Γλαύκος » 26 Ιούλ 2020, 21:42

τεν τεν έγραψε:
04 Απρ 2020, 08:18
:a040:

:smt038

Όμορφο και συγκινητικό. Αδέρφια μας.

Άβαταρ μέλους
ΣΚΕΠΤΙΚΟΣ
Δημοσιεύσεις: 5751
Εγγραφή: 12 Μάιος 2018, 23:44
Phorum.gr user: ΣΚΕΠΤΙΚΟΣ

Re: Calabrian Greek

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΣΚΕΠΤΙΚΟΣ » 06 Αύγ 2020, 01:53

Νταρνάκας έγραψε:
07 Μάιος 2020, 22:00
Maejima έγραψε:
07 Μάιος 2020, 21:41O Λαζαρίδης είναι όντως Πόντιος από την Καβάλα, και φημολογείται, χωρίς να το έχει παραδεχτεί ο ίδιος, ότι είναι ο θρυλικός Dienekes Pontikos (για όσους ασχολούνται με την αρχαιο-γενετική).
Δε νομίζω να είναι αυτός.
Ο Διηνεκής για ένα μικρό διάστημα έγραφε στο παλιό φόρουμ, πριν 7-8 χρόνια.

.

Αν υπάρχει διαφωνία.....

Βάλτε φωτό να σας πώ αν είναι.....

.
Ταφόπλακα τού Μέλλοντος τών Παιδιών μας η Γραφειοκρατεία καί οί Συντάξεις άνω τών 400 € ....

Δουλειά δέν έχει ό Διάολος γαμάει τά Παιδιά του .... Έλληνική Λαική Σοφία

Δέν ξέρεις κάν τό Λόγο ..........γιά νά μάς Ύποτάξης .........Σαδιστάκο ...

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 14755
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Calabrian Greek

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 22 Απρ 2021, 22:28

18/04/2021
Φοβερό! Αναβίωση αρχαιοελληνικού εθίμου στη Σικελία.

Εικόνα

Η πομπή της Θεάς Δήμητρας στη Σικελία, η λατρεία της Μητέρας Γης Δήμητρας, παρέμεινε αδιάκοπη κατά τη διάρκεια των αιώνων και εκφράζεται σήμερα, μέσα από διάφορες εκδηλώσεις. Επιβίωση ενός αρχαίου ελληνικού τελετουργικού της λατρείας της Δήμητρας, θεάς της συγκομιδής και προστάτης της Σικελίας. Σκηνή από το φεστιβάλ σιταριού στο Gangi της Σικελίας.

Δείτε το βίντεο εδώ:
https://www.dreamgr.com/news/%CF%86%CE% ... %B8%CE%AF/

Απάντηση


  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Γλωσσολογία”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών