Ερευνητές ανακάλυψαν ότι η τουρκική γλώσσα προέρχεται από τους γεωργούς της Κίνας προ 9.000 ετών

Μελέτη της γλώσσας, γραμματική, συντακτικό, σχολιασμοί και διευκρινίσεις.
Άβαταρ μέλους
Ζενίθεδρος
Δημοσιεύσεις: 14486
Εγγραφή: 27 Ιούλ 2018, 18:56
Phorum.gr user: Ζενίθεδρος
Επικοινωνία:

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι η τουρκική γλώσσα προέρχεται από τους γεωργούς της Κίνας προ 9.000 ετών

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ζενίθεδρος » 11 Νοέμ 2021, 19:39

Η υπερ-ευρασιατική γλωσσική οικογένεια - μερικές φορές γνωστή και ως Αλταϊκή - είναι σήμερα εξαπλωμένη από την Τουρκία στα δυτικά έως την Ιαπωνία, την Κορέα και τη Σιβηρία στα ανατολικά. Παρά την τόσο μεγάλη εξάπλωση της σε μια έκταση άνω των 8.000 χιλιομέτρων και τη χρήση αυτών των γλωσσών από εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους, μέχρι σήμερα υπάρχουν έντονες επιστημονικές διαμάχες για την λίγο-πολύ μυστηριώδη καταγωγή της.

Οι ερευνητές από πολλές χώρες, με επικεφαλής την καθηγήτρια Μαρτίνε Ρομπέετς, επικεφαλής της Ομάδας Αρχαιογλωσσικών Ερευνών του γερμανικού Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ για την Επιστήμη της Ανθρώπινης Ιστορίας στην Ιένα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature", συνδύασαν επιστημονικά δεδομένα από την ιστορική γλωσσολογία (ανάλυση 98 γλωσσών), την αρχαιογενετική (μελέτη αρχαίου DNA από 23 άτομα που έζησαν στην Ασία προ 300 έως 9.000 ετών) και την αρχαιολογία (από ευρήματα σε 255 τοποθεσίες της ανατολικής Ασίας της Νεολιθικής εποχής και της εποχής του Χαλκού).

Η νέα διεπιστημονική μελέτη, η πιο ολοκληρωμένη του είδους της μέχρι σήμερα, δημιούργησε ένα οικογενειακό γλωσσικό "δέντρο" με τη βοήθεια αλγόριθμων τεχνητής νοημοσύνης. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η προγονική "κοιτίδα" των υπερ-ευρασιατικών γλωσσών (εκτιμώνται σε περίπου 80 σήμερα) ήσαν, γύρω στο 7200 π.Χ. (πρώιμη νεολιθική περίοδο), οι πρώτοι αγρότες που καλλιεργούσαν κεχρί, ένα είδος δημητριακού, στην κοιλάδα του ποταμού Λιάο της βορειοανατολικής Κίνας και της Εσωτερικής Μογγολίας. Μετά την τήξη των πάγων και την ανάδυση της γεωργίας στη Γη, το κεχρί αποτέλεσε μια σημαντική πρώιμη γεωργική καλλιέργεια, που επέτρεψε τη μετάβαση των κυνηγών-τροφοσυλλεκτών σε ένα πιο στατικό αγροτικό τρόπο ζωής.

Καθώς αυτοί οι γεωργοί, κατά την ύστερη νεολιθική εποχή, άρχισαν να αντικαθιστούν το κεχρί με σιτάρι και ρύζι και να μετακινούνται ευρύτερα στη βορειοανατολική Ασία, η πρωτο-υπερευρασιατική γλώσσα τους εξαπλώθηκε σε άλλα μέρη, έως τις σιβηρικές στέπες και τις κορεατικές ακτές. Έτσι, μέσα και από επιμιξίες με ντόπιους πληθυσμούς, σταδιακά υπήρξε διαφοροποίηση σε επιμέρους γλωσσικούς κλάδους και πολιτισμούς. Στο αρχιπέλαγος της Ιαπωνίας π.χ. εκτιμάται ότι οι νέες γεωργικές πρακτικές, μαζί με τη νέα γλώσσα, έφθασαν περίπου το 1000 π.Χ., ενώ στην χερσόνησο της Κορέας είχαν φθάσει λίγο νωρίτερα, το 1300 π.Χ.

Η νέα θεωρία, με την ονομασία "γεωργική υπόθεση", αμφισβητεί την λεγόμενη "ποιμενική υπόθεση", που προτείνει μια πιο πρόσφατη προέλευση της οικογένειας των υπερευρασιατικών γλωσσών, γύρω στο 2000 έως 1000 π.Χ., καθώς και μια εξάπλωση τους μέσω νομάδων με αφετηρία τις ανατολικές στέπες.

https://www.real.gr/planet/arthro/ereun ... on-784600/
Ο Χελώνος είχε τελικά δίκιο, που έλεγε για Δυτικοκινέζους. :smt017
Ακόμα τούτη ή άνοιξη ραγιάδες, ραγιάδες, τούτο το καλοκαίρι, μέχρι να ρθεί ο Μόσκοβος να φέρει το σεφέρι.
☦𓀢

Άβαταρ μέλους
Jimmy81
Δημοσιεύσεις: 6237
Εγγραφή: 04 Ιαν 2019, 05:42
Phorum.gr user: Jimmy81
Τοποθεσία: Ουκρανικές στέπες

Re: Ερευνητές ανακάλυψαν ότι η τουρκική γλώσσα προέρχεται από τους γεωργούς της Κίνας προ 9.000 ετών

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Jimmy81 » 12 Νοέμ 2021, 02:56

Δεν έχω λόγο να διαφωνήσω με τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας. Άλλωστε μελέτησαν πλούσιο υλικό από 3 διαφορετικούς επιστημονικούς κλάδους. Αυτό που μου φαίνεται λίγο περίεργο είναι η ευκολία με την οποία μιλούν για "αλταϊκή πρωτογλώσσα". Εγώ αυτό που ξέρω και βλέπω ότι ισχύει ακόμα είναι η έλλειψη ομοφωνίας για το αν οι αλταϊκές γλώσσες έχουν κοινή καταγωγή από πρωτογλώσσα ή αν οφείλουν τις ομοιότητές τους σε sprachbund, δηλαδή σε περιοχή γλωσσικής σύγκλισης. Η δεύτερη επιστημονική άποψη φαίνεται πιο δημοφιλής σήμερα.
https://en.wikipedia.org/wiki/Altaic_languages

Δεν αποκλείω οι τούρκικες γλώσσες να έχουν κάποια σχέση στο πολύ μακρινό παρελθόν με τα κορεάτικα ή και τα ιαπωνικά. Άλλωστε οι προϊστορικοί άνθρωποι από λίγες πρώιμες εστίες πολλαπλασιάζονταν και εξαπλώνονταν προς διαφορετικές κατευθύνσεις. Με το χρόνο οι γλώσσες τους απέκλιναν. Μέχρι ποιο χρονικό σημείο όμως οι πρόγονοι συγκεκριμένων γλωσσών ήταν κοινοί είναι το ζητούμενο.

Πάντως για το καθαρά τούρκικο μέρος, είναι γενικά αποδεκτό ότι υπήρξε μια πρωτο-τουρκική γλώσσα και η επικρατέστερη εκδοχή θέλει τα τουρκικά φύλα (άρα και τις τουρκικές γλώσσες) να εξαπλώνονται τον πρώιμο μεσαίωνα από μια κοιτίδα κάπου στα Αλτάια όρη στην κεντρική Ασία.
Εικόνα

Το παρελθόν αυτής της πρωτο-τουρκικής γλώσσας είναι πιο δύσκολο να ερευνηθεί.
Ροζάκης-Κοτζιάς-Δένδιας: Οι 3 σύγχρονοι Τιτάνες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής
Κράτη με Σύνθετη Ονομασία αλλά ιθαγένεια από τη μία λέξη της κρατικής ονομασίας

Απάντηση


  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Γλωσσολογία”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών