9η Φεβρουαρίου - Παγκόσμια ημέρα ελληνικής γλώσσας

Μελέτη της γλώσσας, γραμματική, συντακτικό, σχολιασμοί και διευκρινίσεις.
Άβαταρ μέλους
Juno
Δημοσιεύσεις: 17019
Εγγραφή: 01 Απρ 2018, 01:46

9η Φεβρουαρίου - Παγκόσμια ημέρα ελληνικής γλώσσας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Juno » 10 Φεβ 2022, 00:23

Η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του εθνικού ποιητή μας Διονύσιου Σολωμού, έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας.

Της γλώσσας με την μακροβιότερη καταγεγραμμένη ιστορία από οποιαδήποτε άλλη γλώσσα με χιλιετίες γραπτής ιστορίας και με αλφάβητο που έδωσε τον γραπτό λόγο σε όλη τη Δύση.

Της γλώσσας του Ομήρου, των Ελλήνων κλασσικών, του Ελύτη.

Της ωραιότερης γλώσσας την οποία έχουμε χρέος να διατηρήσουμε ανόθευτη, αλλά οι κυβερνήσεις από το 1982 και μετά, της έκαναν μεγαλύτερη καταστροφή από ότι τα 400 χρόνια τουρκοκρατίας! (Πρώτος ο Καραμανλής το 1974 προσπάθησε μα επιβάλλει την Λατινική γραφή, αλλά τον μάζεψε ο Τσάτσος).

Απόσπασμα από ομιλία του Οδ. Ελύτη μετά την βράβευσή του με το Νόμπελ της ποίησης
«… Τη γλώσσα την ελληνική που είναι η πιο παλιά και η πιο πλούσια γλώσσα του κόσμου… Μην ξεχνάτε την πατρίδα μας, και προ παντός, τη γλώσσα μας. Πρέπει να ‘σαστε περήφανοι, να ‘μαστε όλοι περήφανοι, εμείς και τα παιδιά μας για τη γλώσσα μας… Είμαστε οι μόνοι σ’ ολόκληρη την Ευρώπη που έχουμε το προνόμιο να λέμε τον ουρανό «ουρανό» και τη θάλασσα «θάλασσα» όπως την έλεγαν ο Όμηρος και ο Πλάτωνας πριν δυόμισι χιλιάδες χρόνια. Δεν είναι λίγο αυτό. Η γλώσσα δεν είναι μόνον ένα μέσον επικοινωνίας. Κουβαλάει την ψυχή του λαού μας κι όλη του την ιστορία και όλη του την ευγένεια.»


Εικόνα
Leporello έγραψε:
24 Ιαν 2019, 18:07
Nέα τζουνιά! Ο Αβέρωφ με αυτά που δήλωνε το ... 1962 θα διαψεύσει ΕΜΕΝΑ που μιλάω την γλώσσα.
Leporello: γιατί ο Αβέρωφ δεν ήξερε τι έλεγε!

Άβαταρ μέλους
ΠΑΓΧΡΗΣΤΟΣ
Δημοσιεύσεις: 2173
Εγγραφή: 24 Σεπ 2019, 15:07

Re: 9η Φεβρουαρίου - Παγκόσμια ημέρα ελληνικής γλώσσας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΠΑΓΧΡΗΣΤΟΣ » 12 Φεβ 2022, 21:18

Juno έγραψε:
10 Φεβ 2022, 00:23
(Πρώτος ο Καραμανλής το 1974 προσπάθησε μα επιβάλλει την Λατινική γραφή, αλλά τον μάζεψε ο Τσάτσος).
Έχουμε κάποια πηγή για αυτό;
Από την αποπλανητική έλξη στον σημειωτικό τυχοδιωκτισμό μια αμφίκρημνη παλινδρομία

Άβαταρ μέλους
Λοξίας
Δημοσιεύσεις: 6688
Εγγραφή: 07 Απρ 2018, 15:06
Phorum.gr user: Δέλτα / Δέλτα-Λοξ

Re: 9η Φεβρουαρίου - Παγκόσμια ημέρα ελληνικής γλώσσας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Λοξίας » 13 Φεβ 2022, 00:55

Ακολουθεί ένα εξαιρετικό κείμενο του Μάριου Πλωρίτη...
  • «Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου στις αμμουδιές του Ομήρου»

    ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ

    Το Άξιον Εστί, «Τα Πάθη», Β’

Πλούτη και “πτωχεύσεις” της γλώσσας μας

Γύρω στη γλωσσική κινδυνολογία

Στις συζητήσεις και τις ιερεμιάδες για τα «πάθη» της Δημοτικής, ακούγεται συχνά πως η γλώσσα μας όλο και «φτωχαίνει», όλο και συρρικνώνεται το λεξιλόγιό της, ενώ παράλληλα κατακλύζεται από πλήθος κακόζηλες λέξεις, που εισάγονται ατελώς απ’ έξω ή κατασκευάζονται ευτελώς εδώ.

Πόσο βάσιμες είναι αυτές οι ανησυχίες; Και σε ποιο βαθμό απειλούν την υπόσταση της γλώσσας μας, όπως λέγεται πότε-πότε; Ας δούμε μια-μια τις περιπτώσεις και τις επιπτώσεις τους:

ΔΕΝ «φτωχαίνει» μια γλώσσα όταν, με το πέρασμα των χρόνων, αχρηστεύονται και χάνονται ορισμένοι τύποι της. Είναι αδήριτος νόμος της γλωσσικής εξέλιξης ν’ «αποβάλλονται» όσα δεν υπηρετούν πια τη γλωσσική επικοινωνία – νόμος που κανένας γλωσσαμύντορας ηνίοχος δεν μπορεί να τον αναχαιτίσει.

Τέτοιες «αβαρίες» σημειώνονται σ’ όλες τις γλώσσες του κόσμου. Σ’ εμάς, λ.χ. ο δυϊκός αριθμός εξαφανίστηκε απ’ την αλεξανδρινή εποχή, και καταπόδι τον ακολούθησε η ευκτική. Η δοτική παραμερίστηκε στο Βυζάντιο, το απαρέμφατο χάθηκε στη μεταβυζαντινή «κοινή»…

Ωστόσο, η γλώσσα δεν «φτώχηνε» – εξελίχθηκε φυσιολογικά. Άλλοι τύποι –είτε πιο απλοί, είτε περιφραστικοί – πήραν τη θέση των «χαμένων». Κι όσο κι αν θρηνολόγησαν ή θρηνολογούν ακόμα μερικοί για την αδόκητη απώλεια απαρέμφατων και δυϊκών, τον τελευταίο λόγο τον έχει, παντού και πάντα, ο μεγάλος γλωσσικός νομοθέτης, ο λαός. Ο Ψυχάρης το είχε σωστά διαλαλήσει: «Ένας άνθρωπος μοναχός του δεν έχει αρκετή σοφία για να αποφασίση πως εκείνος έχει δίκιο και που (πως) όλο το έθνος έκαμε λάθος να μιλήσει τη γλώσσα του φυσικά»

(Ο ίδιος ο Ψυχάρης γνώρισε τη δύναμη αυτού του νόμου – αφού πολλοί «ψυχαρικοί» τύποι δεν έγιναν δεκτοί απ’ το «έθνος», που προτίμησε τελικά να λέει και να γράφει «άνθρωπος» κι όχι «άθρωπος», «Παρθενώνας» κι όχι «Παρθενός» και πάει λέγοντας…)

Δεν «φτωχαίνει μια γλώσσα όταν απλουστεύεται η ορθογραφία της κι ο τονισμός της.

Λίγοι, νομίζω, υποστηρίζουν πια την ακραία λύση: την αντικατάσταση της ιστορικής ορθογραφίας με καθαρά φωνητική. Αυτό το τελευταίο, ναι, θα ήταν φτώχεμα της γλώσσας, γιατί η ιστορική ορθογραφία περικλείει και μεταφέρει την παράδοση, την ιστορία, το «ήθος» μιας γλώσσας. Και πολύ λίγο «ελληνικές» θα μας φαίνονταν γραφές όπως: «ι κιβέρνισι κε ι αντιπολίτεφσι ετιμάζοντε για τιν εκλογικί αναμέτρισι»…

Αλλά η γλώσσα δεν παθαίνει τίποτα αν απλοποιηθούν ορισμένοι ορθογραφικοί τύποι της που έχουν χάσει κάθε νόημα πια. Σε τι ζημιώθηκε, αλήθεια, η νεοελληνική επειδή «συνταξιοδοτήσαμε» τις υπογεγραμμένες και τις υποτακτικές, τις βαρείες και τα ρ με δασεία (!) και τ’ άλλα τέτοια δασκαλίστικα «χαρχάλια»;

Όσο για την υιοθέτηση του μονοτονικού συστήματος, νομίζω πως έχει γίνει πια κοινή συνείδηση ότι «τα περισσά πνεύματα εκ του πονηρού ή έστω εκ του περιττού εστι»…

ΑΝΤΙΘΕΤΑ, δεν «πλουταίνει» πάντα μια γλώσσα η εισροή ξένων λέξεων στο αίμα της.

Τέτοιες επιδρομές γνώρισαν, φυσικά, όλες οι γλώσσες της οικουμένης – και η ελληνική έχει «δανείσει» άπειρες λέξεις σ’ άπειρες συναδέλφους της. Αυτός στάθηκε, άλλωστε, ο μοναδικός «ιμπεριαλισμός» μας…

Τώρα, αντιστράφηκαν οι όροι, και το φαινόμενο της ξενικής εισβολής έχει πάρει διαστάσεις ιλαράς, τόσο εξαιτίας της πατρογονικής ξενομανίας μας (λίγα «γαλλικούλια» ή «αγγλικούλια» δίνουν άλλο «σικ» στην «κονβερσασιόν»…), όσο κι εξαιτίας των αμέτρητων ξένων τεχνικών κι επιστημονικών όρων, που μπαίνουν ατελώνιστοι στη γλωσσική μας επικράτεια. Αν το πρώτο είναι γελοίο, το δεύτερο ήταν «μοιραίο», αφού επιστήμη και τεχνολογία μάς έρχονται απέξω, κουβαλώντας και τους όρους που τις εκφράζουν. Ελάσσων προσπάθεια (πού να σπαζοκεφαλιάζουμε τώρα να μεταφράζουμε ορολογίες!) και μείζων ξενοπληξία συνεργήσανε ώστε, σήμερα, ένα μέρος του λεξιλογίου μας να μοιάζει με κουρελού από λογής-λογής ξενικά ρετάλια – κι η νεοελληνική πάει να γίνει «ένα ελληνόμορφο εσπεράντο», «μια γλώσσα εξευτελισμένη, πολύσπερμη και ασπόνδυλη», όπως φοβόταν ο Σεφέρης χρόνια και χρόνια πριν.

Κι ωστόσο… ας μην ξεχνάμε πως πάμπολλες λέξεις της άλλοτε «αγνής και άφθαρτης» ελληνικής γλώσσας δεν είναι καν… ελληνικές. Ας μην ξεχνάμε πως η «από τριών χιλιάδων ετών» γλώσσα μας έχει υιοθετήσει κατά καιρούς χιλιάδες λέξεις απ’ όλες τις γλώσσες του γύρω κόσμου – απ’ τα περσικά, τα φοινικικά, τα εβραϊκά, τα λατινικά, τα σλάβικα, τα αρβανίτικα, τα ιταλικά, τα τουρκικά, τα αραβικά και, τους τελευταίους δύο αιώνες, απ’ τα γαλλικά, τ’ αγγλικά, τα γερμανικά… Όλες αυτές τις λέξεις η γλώσσα μας τις αφομοίωσε, τις εξελλήνισε, τις έκανε σάρκα της σάρκας της. Τόσο που, σήμερα, δύσκολα θα πίστευε κανένας πως ο περιπόθητος «παράδεισος» λ.χ. είναι περσικός, η αγνή «περιστερά» σημιτική, ο καταχθόνιος «σατανάς» εβραϊκός ή η «κούνια» που μας κούνησε λατινική…

Αυτές οι στρατιές λέξεων, παλιών ή νέων, αλλοίωσαν ως ένα σημείο την ελληνική γλώσσα, αλλά δεν την έφθειραν. Θόλωσαν την «αττική καθαρότητά» της, αλλά και την πλούτισαν λεξιλογικά κι εκφραστικά, επειδή ανταποκρίνονταν στις συνθήκες και στις ανάγκες της κάθε εποχής. Η γλώσσα μας δεν έχασε ούτε την «προσωπικότητά» της, ούτε την «αρμονία» της. Δίκαια έγραφε, πριν 70 χρόνια, ο Γεώργιος Χατζιδάκις: «…Είναι τι πρωτοφανές εν τω κόσμω η θέα γλώσσης επί τρισχίλια έτη ήδη λαλουμένης και γραφομένης και φάσεις μεν εκάστοτε διαφόρους λαμβανούσης, αλλ’ όμως διά πάντων των αιώνων μέχρι σήμερον μιας και της αυτής, σαφούς και διαυγούς μενούσης»…

Η γλώσσα μας, που άντεξε σε τόσες «βάρβαρες» επιδρομές, κινδυνεύει τάχα απ’ την πρόσφατη, «ειρηνική» εισβολή του εξ Εσπερίας «πολιτισμού»; Ο κίνδυνος είναι ίσως σοβαρότερος σήμερα, και επειδή ο αριθμός των ξένων λέξεων είναι πολύ μεγαλύτερος και επειδή όχι μόνο καμιά αντίσταση δεν προβάλλεται στην επέλασή τους αλλ’ αντίθετα τους ανοίγονται όλες οι κερκόπορτες απ’ τους Εφιάλτες της επιπολαιότητας, της ξενολατρίας, του σνομπισμού, του κρετινισμού. Και το πράγμα γίνεται ακόμα χειρότερο, επειδή δε μας φτάνει ν’ αρπάζουμε όποια ξένη λέξη βρούμε μπροστά μας, αλλά και… κατασκευάζουμε ξενοειδή λεκτικά τέρατα για τα προϊόντα μας, θέλοντας να τους δώσουμε ευρωπαϊκό χρώμα! (σπορτέξ, μομπιλέξ, ραπτέξ, ηλιθιέξ…).

Αυτή η άκριτη, κακόγουστη, νεοπλουτίστικη εκβαρβάρωση της γλώσσας μας είναι πραγματικά ολέθρια. Κι αν είχαμε λίγη έγνοια για τη γλώσσα μας, θα κάναμε αυτό που έχουν από καιρό κάνει οι Γάλλοι: θα συστήναμε μια επιτροπή από γλωσσολόγους κι άλλους ειδικούς, για ν’ αποδώσει υπεύθυνα τους ξένους όρους στα ελληνικά και να καθιερώσει το σωστό νόημα και τη χρήση τους. Αλλ’ αυτά είναι για τους κουτόφραγκους. Εμείς, οπαδοί της «ελεύθερης σκοποβολής», προτιμάμε ν’ αφήνουμε την «ενημέρωση» των Ελλήνων και τον «εξευρωπαϊσμό» τους στα χέρια του οποιουδήποτε αγράμματου μεταφραστή ή δαιμόνιου «μπίζνεσμαν», που ασχημονούν ακατάσχετα, αναίσχυντα κι ανεξέλεγκτα…

ΟΜΩΣ «πλουταίνει» αληθινά μια γλώσσα όταν δεν αφήνουμε να νεκρωθεί και ν’ αχρηστευθεί ο λεξιλογικός θησαυρός της, αλλά τον αξιοποιούμε και τον αναζωογονούμε.

Είναι πασίγνωστο πως έχουμε μιαν απ’ τις πιο πλούσιες γλώσσες του κόσμου – που οι ρίζες της ξεκινάνε απ’ τα ινδοευρωπαϊκά και τα προελληνικά ιδιώματα. Κι όχι μόνο πανάρχαιη και πάμπλουτη, αλλά και πανέμορφη, «πολλά αρμονική και ποιητική». Κι όμως, η γλωσσική μας αδιαφορία, βιασύνη και ραστώνη (που ξεκινάνε κι αυτές απ’ τη στραβή παιδεία μας), έχουν περιορίσει το λεξιλόγιό μας σε μερικές εκατοντάδες λέξεις, και μάλιστα στις πιο άχρωμες, επειδή είναι λέξεις «παρσπαρτού», κατάλληλες για όλες τις χρήσεις – και για καμιά, τελικά. Με πέντ’ έξι ρήματα, μ’ άλλα τόσα επίθετα (συνήθως υπερθετικά) χαρακτηρίζουμε το πρόσωπο που αγαπάμε, το φαΐ που φάγαμε, την ταινία που είδαμε ή το γκολ που έβαλε η ομάδα μας…

Έτσι, «τραυλίζομε στην γλώσσα και στην διάνοια», όπως προφήτευσε ο Δημ. Καταρτζής. Κι αφήνουμε ανεκμετάλλευτο το απέραντο μεταλλείο από λέξεις, παλιές και νεότερες, που μπορούν να εκφράσουν κάθε έννοια και κάθε αίσθημα, ζωντανά κι ευθύβολα, με πλήθος αποχρώσεις, μεγεθυντικές, ειρωνικές, θαυμαστικές, χλευαστικές… Δεν είναι «νεκρές» αυτές οι λέξεις, αλλά ξεχασμένες. Καμιά σημασία δεν έχει αν δεν είναι «λαϊκές». Δημοτικισμός δε θα πει «βουκολισμός». Η δημοτική μπορεί να χρησιμοποιεί όποιες λέξεις θέλει, φτάνει να τις προσαρμόζει στο τυπικό της. Ο αδιάλλακτος Ψυχάρης το είχε τονίσει κι αυτό: «Όταν η δημοτική μας γλώσσα δεν έχει μια λέξη που μας χρειάζεται, παίρνω τη λέξη απ’ την αρχαία και προσπαθώ, όσο είναι δυνατό, να την ταιριάξω με τη γραμματική του λαού».

Κι ο Μαν. Τριανταφυλλίδης πρόσθεσε: «Η αρχαία γλώσσα παραμένει και για το δημοτικισμό πηγή ανεξάντλητη πλουτισμού της εθνικής μας γλώσσας, φτάνει αυτό να γίνεται όταν υπάρχει ανάγκη πραγματική και χωρίς προκαταβολική υποτίμηση της ζωντανής γλώσσας».

Ενώ οι συνεχιστές του, ο Ε.Π. Παπανούτσος κι ο Θρ. Σταύρου, συμπλήρωναν, πριν 20 μόλις χρόνια, σε «Διακήρυξή» τους: «…Γλώσσα δεν είναι οι λέξεις, είναι το τυπικό, η υφή του λόγου… Δημοτική δε γράφει όποιος αναζητεί λαϊκές («χωριάτικες») λέξεις και αυτές μόνο μεταχειρίζεται – γιατί τότε καταδικάζει την έκφρασή του σε μιαν απελπιστική φτώχεια. Και από την καθαρεύουσα και από την Αρχαία, ακόμη και από σύγχρονες ξένες γλώσσες (όπως γίνεται λ.χ. στην τεχνική, στο εμπόριο, στη ναυτιλία, κλπ.) μπορείς να παίρνεις λέξεις, όταν αποδίνουν με ακρίβεια το νόημά σου• θα τις προσαρμόσεις όμως στο τυπικό της Δημοτικής, θα τις υποχρεώσεις να πειθαρχήσουν στη γραμματική και τους συνταχτικούς κανόνες της – και τότε θα έχεις Δημοτική σωστή».

Έχουμε κάθε δικαίωμα, λοιπόν, – έχουμε χρέος, θα λέγαμε – να παίρνουμε λέξεις απ’ το ανεξάντλητο οπλοστάσιο της γλώσσας μας, για να εκφραζόμαστε πιο καίρια, για να πλουτίζουμε το αφυδατωμένο λεξιλόγιό μας, για να κρατάμε ζωντανό τον λεκτικό πλούτο της γλώσσας μας.

Αν τώρα αυτές οι λέξεις θα (ξανα)περάσουν τελικά σε γενική χρήση, αυτό θα τ’ αποφασίσει και πάλι ο τελικός κριτής, το κοινό γλωσσικό αίσθημα. Η ευλαβική γαλλική παροιμία «Ο άνθρωπος προτείνει κι ο Θεός αποφασίζει» («L’homme propose et Dieu dispose») στη γλωσσική πράξη μεταλλάζει σε: «Τα επώνυμα άτομα προτείνουν, ο ανώνυμος λαός αποφασίζει»…

Τούτο, μια φορά, δεν πρέπει να ξαστοχάμε: Όπως η ελευθερία, έτσι κι η γλώσσα δεν είναι αγαθό που στο χαρίζουν – κερδίζεται, καταχτιέται μ’ αγάπη και μ’ αγώνες, με τη σπουδή και την καλλιέργειά της. Κι όσο πιο πολύ τη μελετάς και τη ζυγώνεις, τόσο πιο πλούσια ανταμοιβή σου δίνει: προπάντων, την «ανδρεία ηδονή» να εκφράζεις σωστά αυτό που θες να πεις και να σκέφτεσαι σωστά αυτό που θες να εκφράσεις…
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Βήμα», 8.2.1981

Άβαταρ μέλους
taxalata xalasa
Δημοσιεύσεις: 16607
Εγγραφή: 27 Αύγ 2021, 20:52

Re: 9η Φεβρουαρίου - Παγκόσμια ημέρα ελληνικής γλώσσας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από taxalata xalasa » 13 Φεβ 2022, 01:08

ΠΑΓΧΡΗΣΤΟΣ έγραψε:
12 Φεβ 2022, 21:18
Juno έγραψε:
10 Φεβ 2022, 00:23
(Πρώτος ο Καραμανλής το 1974 προσπάθησε μα επιβάλλει την Λατινική γραφή, αλλά τον μάζεψε ο Τσάτσος).
Έχουμε κάποια πηγή για αυτό;
ο τσατσος ποιανου τον μαζεψε...; :003:

το ευβοϊκο αλφαβητο να βαζαμε να μιλαμε ολες τις γραικολατινικες γλωσσες..... τωρα μειναμε μισοι με τα ρατσιστοαττικα μας και μας φαινονται ξενες γλωσσες τα λατινικα...

νομιζω...
𐀲𐀏𐀨𐀲𐀏𐀨𐀭 𐀀𐀗𐀨:𐀣𐀬𐀔:𐀓𐀫:𐀀𐀗𐀨:𐀏𐀬:𐀣𐀦

Μέσα στα πλαίσια μιας σχέσης πολιτικής πελατείας, διαφθοράς, εξαγοράς και εξευτελισμού της έννοιας της ίδιας της πολιτικής.

Με πρᾰ́σῐνους, κῠᾰνέους και ἐρῠθρούς Κοκούς...

Άβαταρ μέλους
Τζιτζιμιτζιχότζιρας
Δημοσιεύσεις: 11545
Εγγραφή: 10 Απρ 2020, 15:13
Phorum.gr user: 2.Χόρχε ντελ Σάλτο 1.Brainstorm
Τοποθεσία: Δημοκρατία του Καμπαρτίνο Μπαλκάρια

Re: 9η Φεβρουαρίου - Παγκόσμια ημέρα ελληνικής γλώσσας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Τζιτζιμιτζιχότζιρας » 13 Φεβ 2022, 01:08

Juno έγραψε:
10 Φεβ 2022, 00:23
Η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του εθνικού ποιητή μας Διονύσιου Σολωμού, έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας.

Της γλώσσας με την μακροβιότερη καταγεγραμμένη ιστορία από οποιαδήποτε άλλη γλώσσα με χιλιετίες γραπτής ιστορίας και με αλφάβητο που έδωσε τον γραπτό λόγο σε όλη τη Δύση.

Της γλώσσας του Ομήρου, των Ελλήνων κλασσικών, του Ελύτη.

Της ωραιότερης γλώσσας την οποία έχουμε χρέος να διατηρήσουμε ανόθευτη, αλλά οι κυβερνήσεις από το 1982 και μετά, της έκαναν μεγαλύτερη καταστροφή από ότι τα 400 χρόνια τουρκοκρατίας! (Πρώτος ο Καραμανλής το 1974 προσπάθησε μα επιβάλλει την Λατινική γραφή, αλλά τον μάζεψε ο Τσάτσος).

Σαν τι καταστροφή έπαθε τάχα η γλώσσα μας από το 82 και ενταύθα;
Για σας τα κάνω όλα- Θα μπορούσα να 'μουνα στο χωριό να διαλογιζόμουνα τώρα ρε.

Άβαταρ μέλους
Cavaliere
Μέλη που αποχώρησαν
Δημοσιεύσεις: 15685
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 04:07
Τοποθεσία: HH

Re: 9η Φεβρουαρίου - Παγκόσμια ημέρα ελληνικής γλώσσας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Cavaliere » 13 Φεβ 2022, 01:15

Είναι μια υπέροχη γλώσσα για όποιον την αγαπά και την προφέρει συνεπώς, και σέβεται τις ντοπιολαλιές. Γράψανε σ΄αυτή σπουδαίοι ποιητές. Κι ό,τι και να σημαίνει, είναι η γλώσσα μας!
Ordem e Progresso.

Άβαταρ μέλους
Juno
Δημοσιεύσεις: 17019
Εγγραφή: 01 Απρ 2018, 01:46

Re: 9η Φεβρουαρίου - Παγκόσμια ημέρα ελληνικής γλώσσας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Juno » 13 Φεβ 2022, 13:55

Τζιτζιμιτζιχότζιρας έγραψε:
13 Φεβ 2022, 01:08
Juno έγραψε:
10 Φεβ 2022, 00:23
Η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του εθνικού ποιητή μας Διονύσιου Σολωμού, έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας.

Της γλώσσας με την μακροβιότερη καταγεγραμμένη ιστορία από οποιαδήποτε άλλη γλώσσα με χιλιετίες γραπτής ιστορίας και με αλφάβητο που έδωσε τον γραπτό λόγο σε όλη τη Δύση.

Της γλώσσας του Ομήρου, των Ελλήνων κλασσικών, του Ελύτη.

Της ωραιότερης γλώσσας την οποία έχουμε χρέος να διατηρήσουμε ανόθευτη, αλλά οι κυβερνήσεις από το 1982 και μετά, της έκαναν μεγαλύτερη καταστροφή από ότι τα 400 χρόνια τουρκοκρατίας! (Πρώτος ο Καραμανλής το 1974 προσπάθησε μα επιβάλλει την Λατινική γραφή, αλλά τον μάζεψε ο Τσάτσος).

Σαν τι καταστροφή έπαθε τάχα η γλώσσα μας από το 82 και ενταύθα;
Πήρε την κάτω βόλτα. Στην αρχή η κατάργηση του πολυτονικού, μετά η κατάργηση των διπλών συμφώνων, μετά η απλοποίηση ήτα και ύψιλον σε γιώτα, τώρα η απλοποίηση των διφθόγγων με αντικατάσταση του ύψιλον από βήτα και φι και τελικό σκοπό την επιβολή της λατινικής γραφής.
Αυτό.

Ξεκάθαρα προσχεδιασμένο αφού από τα 70's ο Καραμανλής προσπάθησε να επιβάλλει την φωνητική γραφή και όταν είδε πως δεν τον έπαιρνε, ανέλαβε ο Παπανδρέου περνώντας το άρθρο της μονοτονικής γραφής μεσάνυχτα και προσκολλημένο σε άσχετο με το θέμα, νόμο.
Στη συνέχεια, σας τα ΜΜΕ έπαιρναν γραμμή και όλα, συντονισμένα, έγραφαν απλοποιημένες, συγκεκριμένες λέξεις.
Leporello έγραψε:
24 Ιαν 2019, 18:07
Nέα τζουνιά! Ο Αβέρωφ με αυτά που δήλωνε το ... 1962 θα διαψεύσει ΕΜΕΝΑ που μιλάω την γλώσσα.
Leporello: γιατί ο Αβέρωφ δεν ήξερε τι έλεγε!

Άβαταρ μέλους
Juno
Δημοσιεύσεις: 17019
Εγγραφή: 01 Απρ 2018, 01:46

Re: 9η Φεβρουαρίου - Παγκόσμια ημέρα ελληνικής γλώσσας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Juno » 13 Φεβ 2022, 14:01

ΠΑΓΧΡΗΣΤΟΣ έγραψε:
12 Φεβ 2022, 21:18
Juno έγραψε:
10 Φεβ 2022, 00:23
(Πρώτος ο Καραμανλής το 1974 προσπάθησε μα επιβάλλει την Λατινική γραφή, αλλά τον μάζεψε ο Τσάτσος).
Έχουμε κάποια πηγή για αυτό;
https://www.tovima.gr/2008/11/24/politi ... amanlis-3/

Την πρώτη φορά η κρίση ξέσπασε σε μια συνάντηση του Καραμανλή με τον Κ. Τσάτσο (προτού γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν υπουργός Πολιτισμού) και τον αείμνηστο Ευάγγελο Παπανούτσο. Τους είχε καλέσει ο τότε πρωθυπουργός στο γραφείο του για να συζητήσουν θέματα της Παιδείας. Σε μια στιγμή ο Καραμανλής τους είπε ότι θα έπρεπε κάποια στιγμή να σκεφθούν το ενδεχόμενο να συνδυασθεί το ελληνικό αλφάβητο με το λατινικό, να εξετασθεί ακόμη και το θέμα της φωνητικής γραφής.


Σαν ελατήρια πετάχτηκαν επάνω οι δύο συνομιλητές του Καραμανλή. «Δεν πίστευα στα αφτιά μου!» θα αφηγηθεί αρκετά χρόνια αργότερα ο Κ. Τσάτσος… Οπωσδήποτε οι δύο συνομιλητές του τότε πρωθυπουργού δήλωσαν ότι παραιτούνται κλπ., κλπ. και ο Καραμανλής απέσυρε το θέμα.


Λίγα χρόνια αργότερα ο Καραμανλής έδωσε το πράσινο φως για την κατάργηση των τόνων και των πνευμάτων (κάτι που τελικώς υλοποίησε αρκετά αργότερα η κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου). Ο τότε αρμόδιος υπουργός Παιδείας, συντηρητικός και κατά τινας άτομο οπισθοδρομικό, δεν τολμούσε να διαφωνήσει ανοιχτά με τον Καραμανλή, φοβούμενος την απόλυσή του από την κυβέρνηση. Για τον λόγο αυτό, όπως ο ίδιος ο Καραμανλής έχει αφηγηθεί, ο οπισθοδρομικός αυτός υπουργός ειδοποίησε τον Κ. Τσάτσο, που είχε ήδη γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο Κ. Τσάτσος έσπευσε να τηλεφωνήσει στον Π. Μολυβιάτη, ζητώντας του να πει στον πρωθυπουργό ότι ήταν έτοιμος να υποβάλει την… παραίτησή του αν η Κυβέρνηση Καραμανλή προχωρούσε στην κατάργηση των τόνων…
Leporello έγραψε:
24 Ιαν 2019, 18:07
Nέα τζουνιά! Ο Αβέρωφ με αυτά που δήλωνε το ... 1962 θα διαψεύσει ΕΜΕΝΑ που μιλάω την γλώσσα.
Leporello: γιατί ο Αβέρωφ δεν ήξερε τι έλεγε!

Άβαταρ μέλους
ΣΑΤΑΝΙΚΟΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ
Δημοσιεύσεις: 27168
Εγγραφή: 30 Μαρ 2018, 21:47

Re: 9η Φεβρουαρίου - Παγκόσμια ημέρα ελληνικής γλώσσας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΣΑΤΑΝΙΚΟΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ » 13 Φεβ 2022, 14:07

Παππανούτσος εγγύηση χοντρομαλακίας Βιβλικής κλίμακος. Για τον άλλονα δεν έχω άποψη
Ο χρήστης που γκρέμισε τον εθνολαϊκισμό

Άβαταρ μέλους
shrike
Δημοσιεύσεις: 4282
Εγγραφή: 02 Απρ 2018, 08:39
Phorum.gr user: Isildur
Τοποθεσία: Παρά θῖν' ἁλὸς

Re: 9η Φεβρουαρίου - Παγκόσμια ημέρα ελληνικής γλώσσας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από shrike » 13 Φεβ 2022, 14:16

Juno έγραψε:
13 Φεβ 2022, 14:01
ΠΑΓΧΡΗΣΤΟΣ έγραψε:
12 Φεβ 2022, 21:18
Juno έγραψε:
10 Φεβ 2022, 00:23
(Πρώτος ο Καραμανλής το 1974 προσπάθησε μα επιβάλλει την Λατινική γραφή, αλλά τον μάζεψε ο Τσάτσος).
Έχουμε κάποια πηγή για αυτό;
https://www.tovima.gr/2008/11/24/politi ... amanlis-3/

Την πρώτη φορά η κρίση ξέσπασε σε μια συνάντηση του Καραμανλή με τον Κ. Τσάτσο (προτού γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν υπουργός Πολιτισμού) και τον αείμνηστο Ευάγγελο Παπανούτσο. Τους είχε καλέσει ο τότε πρωθυπουργός στο γραφείο του για να συζητήσουν θέματα της Παιδείας. Σε μια στιγμή ο Καραμανλής τους είπε ότι θα έπρεπε κάποια στιγμή να σκεφθούν το ενδεχόμενο να συνδυασθεί το ελληνικό αλφάβητο με το λατινικό, να εξετασθεί ακόμη και το θέμα της φωνητικής γραφής.


Σαν ελατήρια πετάχτηκαν επάνω οι δύο συνομιλητές του Καραμανλή. «Δεν πίστευα στα αφτιά μου!» θα αφηγηθεί αρκετά χρόνια αργότερα ο Κ. Τσάτσος… Οπωσδήποτε οι δύο συνομιλητές του τότε πρωθυπουργού δήλωσαν ότι παραιτούνται κλπ., κλπ. και ο Καραμανλής απέσυρε το θέμα.


Λίγα χρόνια αργότερα ο Καραμανλής έδωσε το πράσινο φως για την κατάργηση των τόνων και των πνευμάτων (κάτι που τελικώς υλοποίησε αρκετά αργότερα η κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου). Ο τότε αρμόδιος υπουργός Παιδείας, συντηρητικός και κατά τινας άτομο οπισθοδρομικό, δεν τολμούσε να διαφωνήσει ανοιχτά με τον Καραμανλή, φοβούμενος την απόλυσή του από την κυβέρνηση. Για τον λόγο αυτό, όπως ο ίδιος ο Καραμανλής έχει αφηγηθεί, ο οπισθοδρομικός αυτός υπουργός ειδοποίησε τον Κ. Τσάτσο, που είχε ήδη γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο Κ. Τσάτσος έσπευσε να τηλεφωνήσει στον Π. Μολυβιάτη, ζητώντας του να πει στον πρωθυπουργό ότι ήταν έτοιμος να υποβάλει την… παραίτησή του αν η Κυβέρνηση Καραμανλή προχωρούσε στην κατάργηση των τόνων…
"είπε ότι θα έπρεπε κάποια στιγμή να σκεφθούν το ενδεχόμενο να συνδυασθεί το ελληνικό αλφάβητο με το λατινικό" = "προσπάθησε να επιβάλλει την Λατινική γραφή";;;
Λίγα χρόνια αργότερα ο Καραμανλής έδωσε το πράσινο φως για την κατάργηση των τόνων και των πνευμάτων (κάτι που τελικώς υλοποίησε αρκετά αργότερα η κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου)
Και πού ακριβώς χρειάζεται το πολυτονικό, εδώ και πάρα πολλούς αιώνες; Πέρα από την... "ομορφιά" των κειμένων, που επικαλούνται κατά καιρούς οι υπέρμαχοί του, η οποία "χάθηκε με το μονοτονικό", όπως λένε; Μιλάμε για ένα σύστημα που εφευρέθηκε για την απόδοση της προφοράς, η οποία προφορά των συγκεκριμένων φθόγγων δεν υπάρχει εδώ και αιώνες, έτσι;


Άβαταρ μέλους
Juno
Δημοσιεύσεις: 17019
Εγγραφή: 01 Απρ 2018, 01:46

Re: 9η Φεβρουαρίου - Παγκόσμια ημέρα ελληνικής γλώσσας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Juno » 13 Φεβ 2022, 14:43

shrike έγραψε:
13 Φεβ 2022, 14:16
Juno έγραψε:
13 Φεβ 2022, 14:01
ΠΑΓΧΡΗΣΤΟΣ έγραψε:
12 Φεβ 2022, 21:18


Έχουμε κάποια πηγή για αυτό;
https://www.tovima.gr/2008/11/24/politi ... amanlis-3/

Την πρώτη φορά η κρίση ξέσπασε σε μια συνάντηση του Καραμανλή με τον Κ. Τσάτσο (προτού γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν υπουργός Πολιτισμού) και τον αείμνηστο Ευάγγελο Παπανούτσο. Τους είχε καλέσει ο τότε πρωθυπουργός στο γραφείο του για να συζητήσουν θέματα της Παιδείας. Σε μια στιγμή ο Καραμανλής τους είπε ότι θα έπρεπε κάποια στιγμή να σκεφθούν το ενδεχόμενο να συνδυασθεί το ελληνικό αλφάβητο με το λατινικό, να εξετασθεί ακόμη και το θέμα της φωνητικής γραφής.


Σαν ελατήρια πετάχτηκαν επάνω οι δύο συνομιλητές του Καραμανλή. «Δεν πίστευα στα αφτιά μου!» θα αφηγηθεί αρκετά χρόνια αργότερα ο Κ. Τσάτσος… Οπωσδήποτε οι δύο συνομιλητές του τότε πρωθυπουργού δήλωσαν ότι παραιτούνται κλπ., κλπ. και ο Καραμανλής απέσυρε το θέμα.


Λίγα χρόνια αργότερα ο Καραμανλής έδωσε το πράσινο φως για την κατάργηση των τόνων και των πνευμάτων (κάτι που τελικώς υλοποίησε αρκετά αργότερα η κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου). Ο τότε αρμόδιος υπουργός Παιδείας, συντηρητικός και κατά τινας άτομο οπισθοδρομικό, δεν τολμούσε να διαφωνήσει ανοιχτά με τον Καραμανλή, φοβούμενος την απόλυσή του από την κυβέρνηση. Για τον λόγο αυτό, όπως ο ίδιος ο Καραμανλής έχει αφηγηθεί, ο οπισθοδρομικός αυτός υπουργός ειδοποίησε τον Κ. Τσάτσο, που είχε ήδη γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο Κ. Τσάτσος έσπευσε να τηλεφωνήσει στον Π. Μολυβιάτη, ζητώντας του να πει στον πρωθυπουργό ότι ήταν έτοιμος να υποβάλει την… παραίτησή του αν η Κυβέρνηση Καραμανλή προχωρούσε στην κατάργηση των τόνων…
"είπε ότι θα έπρεπε κάποια στιγμή να σκεφθούν το ενδεχόμενο να συνδυασθεί το ελληνικό αλφάβητο με το λατινικό" = "προσπάθησε να επιβάλλει την Λατινική γραφή";;;
Λίγα χρόνια αργότερα ο Καραμανλής έδωσε το πράσινο φως για την κατάργηση των τόνων και των πνευμάτων (κάτι που τελικώς υλοποίησε αρκετά αργότερα η κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου)
Και πού ακριβώς χρειάζεται το πολυτονικό, εδώ και πάρα πολλούς αιώνες; Πέρα από την... "ομορφιά" των κειμένων, που επικαλούνται κατά καιρούς οι υπέρμαχοί του, η οποία "χάθηκε με το μονοτονικό", όπως λένε; Μιλάμε για ένα σύστημα που εφευρέθηκε για την απόδοση της προφοράς, η οποία προφορά των συγκεκριμένων φθόγγων δεν υπάρχει εδώ και αιώνες, έτσι;
Αν χρειαζόμασταν το μονοτονικό, γιατί το πέρασαν νύχτα και μέσα σε άσχετο με το θέμα, νόμο; Μόνον για να αποφύγουν αντιδράσεις θα έκαναν κάτι τέτοιο.

Ένα παράδειγμα που μου ήρθε στο μυαλό: κάποτε το ρο στην αρχή των λέξεων έπαιρνε δασεία και γι'αυτό όταν μπαίνει ως δεύτερο συνθετικό, η δασεία αντικαθισταται από τον διπλασιασμό του ρο.

Πάνε τώρα να εξηγήσεις σε ένα σημερινό 10χρονο γιατί η αιμορραγία γράφεται με δύο ρο.
Leporello έγραψε:
24 Ιαν 2019, 18:07
Nέα τζουνιά! Ο Αβέρωφ με αυτά που δήλωνε το ... 1962 θα διαψεύσει ΕΜΕΝΑ που μιλάω την γλώσσα.
Leporello: γιατί ο Αβέρωφ δεν ήξερε τι έλεγε!

Άβαταρ μέλους
Juno
Δημοσιεύσεις: 17019
Εγγραφή: 01 Απρ 2018, 01:46

Re: 9η Φεβρουαρίου - Παγκόσμια ημέρα ελληνικής γλώσσας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Juno » 13 Φεβ 2022, 15:05

Και εδώ το ίδιο.
Δεν χρειαζόμαστε τις αρχαίες λέξεις, γιά πήγαινε να εξηγήσεις στα παιδιά την ετυμολογία των συνθετων λέξεων.


Εικόνα
Leporello έγραψε:
24 Ιαν 2019, 18:07
Nέα τζουνιά! Ο Αβέρωφ με αυτά που δήλωνε το ... 1962 θα διαψεύσει ΕΜΕΝΑ που μιλάω την γλώσσα.
Leporello: γιατί ο Αβέρωφ δεν ήξερε τι έλεγε!

Άβαταρ μέλους
Τζιτζιμιτζιχότζιρας
Δημοσιεύσεις: 11545
Εγγραφή: 10 Απρ 2020, 15:13
Phorum.gr user: 2.Χόρχε ντελ Σάλτο 1.Brainstorm
Τοποθεσία: Δημοκρατία του Καμπαρτίνο Μπαλκάρια

Re: 9η Φεβρουαρίου - Παγκόσμια ημέρα ελληνικής γλώσσας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Τζιτζιμιτζιχότζιρας » 13 Φεβ 2022, 17:45

Juno έγραψε:
13 Φεβ 2022, 13:55
Τζιτζιμιτζιχότζιρας έγραψε:
13 Φεβ 2022, 01:08
Juno έγραψε:
10 Φεβ 2022, 00:23
Η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του εθνικού ποιητή μας Διονύσιου Σολωμού, έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας.

Της γλώσσας με την μακροβιότερη καταγεγραμμένη ιστορία από οποιαδήποτε άλλη γλώσσα με χιλιετίες γραπτής ιστορίας και με αλφάβητο που έδωσε τον γραπτό λόγο σε όλη τη Δύση.

Της γλώσσας του Ομήρου, των Ελλήνων κλασσικών, του Ελύτη.

Της ωραιότερης γλώσσας την οποία έχουμε χρέος να διατηρήσουμε ανόθευτη, αλλά οι κυβερνήσεις από το 1982 και μετά, της έκαναν μεγαλύτερη καταστροφή από ότι τα 400 χρόνια τουρκοκρατίας! (Πρώτος ο Καραμανλής το 1974 προσπάθησε μα επιβάλλει την Λατινική γραφή, αλλά τον μάζεψε ο Τσάτσος).

Σαν τι καταστροφή έπαθε τάχα η γλώσσα μας από το 82 και ενταύθα;
Πήρε την κάτω βόλτα. Στην αρχή η κατάργηση του πολυτονικού, μετά η κατάργηση των διπλών συμφώνων, μετά η απλοποίηση ήτα και ύψιλον σε γιώτα, τώρα η απλοποίηση των διφθόγγων με αντικατάσταση του ύψιλον από βήτα και φι και τελικό σκοπό την επιβολή της λατινικής γραφής.
Αυτό.

Ξεκάθαρα προσχεδιασμένο αφού από τα 70's ο Καραμανλής προσπάθησε να επιβάλλει την φωνητική γραφή και όταν είδε πως δεν τον έπαιρνε, ανέλαβε ο Παπανδρέου περνώντας το άρθρο της μονοτονικής γραφής μεσάνυχτα και προσκολλημένο σε άσχετο με το θέμα, νόμο.
Στη συνέχεια, σας τα ΜΜΕ έπαιρναν γραμμή και όλα, συντονισμένα, έγραφαν απλοποιημένες, συγκεκριμένες λέξεις.
Και καταστράφηκε η γλώσσα επειδή δεν γράφονται άχρηστοι τόνοι και πνεύματα;
Στα αρχαία που δεν υπήρχαν ήταν κατεστραμμένη η γλώσσα;

Και τι εννοείς άλλαξαν το Υ και το η σε ι; Το η έγινε οριστικά ι τον 5ο αιώνα και το ύψιλον ιώτα γύρω στα 1000 μΧ.
Αν λες πως φτωχυνε η γλώσσα γιατί έχασε σταδιακά κάποιους ήχους και φθόγγους , τότε ναι, ίσως έχεις και δίκιο.
Αλλά δε λες αυτό. Μιλάς για την γραφή της γλώσσας.
Το αλφάβητο ήταν μεγάλη εφεύρεση γιατί κάθε γράμμα αντιστοιχούσε και σε έναν ήχο.με αυτήν τη λογική αναπτύχθηκαν τα αρχαία ελληνικά αλφαβήτα και όσα τα ακολούθησαν. Με αυτήν τη λογική , πιο κοντά στην αρχαιοελληνικη σκέψη όσοι προκρίνουν την φωνητική γραφή.
Για σας τα κάνω όλα- Θα μπορούσα να 'μουνα στο χωριό να διαλογιζόμουνα τώρα ρε.

Άβαταρ μέλους
Juno
Δημοσιεύσεις: 17019
Εγγραφή: 01 Απρ 2018, 01:46

Re: 9η Φεβρουαρίου - Παγκόσμια ημέρα ελληνικής γλώσσας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Juno » 13 Φεβ 2022, 18:16

Τζιτζιμιτζιχότζιρας έγραψε:
13 Φεβ 2022, 17:45
Juno έγραψε:
13 Φεβ 2022, 13:55
Τζιτζιμιτζιχότζιρας έγραψε:
13 Φεβ 2022, 01:08


Σαν τι καταστροφή έπαθε τάχα η γλώσσα μας από το 82 και ενταύθα;
Πήρε την κάτω βόλτα. Στην αρχή η κατάργηση του πολυτονικού, μετά η κατάργηση των διπλών συμφώνων, μετά η απλοποίηση ήτα και ύψιλον σε γιώτα, τώρα η απλοποίηση των διφθόγγων με αντικατάσταση του ύψιλον από βήτα και φι και τελικό σκοπό την επιβολή της λατινικής γραφής.
Αυτό.

Ξεκάθαρα προσχεδιασμένο αφού από τα 70's ο Καραμανλής προσπάθησε να επιβάλλει την φωνητική γραφή και όταν είδε πως δεν τον έπαιρνε, ανέλαβε ο Παπανδρέου περνώντας το άρθρο της μονοτονικής γραφής μεσάνυχτα και προσκολλημένο σε άσχετο με το θέμα, νόμο.
Στη συνέχεια, σας τα ΜΜΕ έπαιρναν γραμμή και όλα, συντονισμένα, έγραφαν απλοποιημένες, συγκεκριμένες λέξεις.
Και καταστράφηκε η γλώσσα επειδή δεν γράφονται άχρηστοι τόνοι και πνεύματα;
Στα αρχαία που δεν υπήρχαν ήταν κατεστραμμένη η γλώσσα;

Και τι εννοείς άλλαξαν το Υ και το η σε ι; Το η έγινε οριστικά ι τον 5ο αιώνα και το ύψιλον ιώτα γύρω στα 1000 μΧ.
Αν λες πως φτωχυνε η γλώσσα γιατί έχασε σταδιακά κάποιους ήχους και φθόγγους , τότε ναι, ίσως έχεις και δίκιο.
Αλλά δε λες αυτό. Μιλάς για την γραφή της γλώσσας
.
Το αλφάβητο ήταν μεγάλη εφεύρεση γιατί κάθε γράμμα αντιστοιχούσε και σε έναν ήχο.με αυτήν τη λογική αναπτύχθηκαν τα αρχαία ελληνικά αλφαβήτα και όσα τα ακολούθησαν. Με αυτήν τη λογική , πιο κοντά στην αρχαιοελληνικη σκέψη όσοι προκρίνουν την φωνητική γραφή.
Λέω για την αλλαγή στη γραφή, όχι σταδιακά, αλλά μέσα σε τρεις δεκαετίες που είναι το χρονικό τίποτα για μια γλώσσα χιλιετιών.


Α, και 6-7 χρόνια μετά την κατάργηση του πολυτονικού, άρχισαν να μας κουβαλιούνται οι πρώτοι λαθρομεταναστες που δεν θα είχαν καμιά ελπίδα στα ελληνικά σχολεία με πολυτονική γραφή. Να'ναι τυχαίο;
Leporello έγραψε:
24 Ιαν 2019, 18:07
Nέα τζουνιά! Ο Αβέρωφ με αυτά που δήλωνε το ... 1962 θα διαψεύσει ΕΜΕΝΑ που μιλάω την γλώσσα.
Leporello: γιατί ο Αβέρωφ δεν ήξερε τι έλεγε!

Άβαταρ μέλους
shrike
Δημοσιεύσεις: 4282
Εγγραφή: 02 Απρ 2018, 08:39
Phorum.gr user: Isildur
Τοποθεσία: Παρά θῖν' ἁλὸς

Re: 9η Φεβρουαρίου - Παγκόσμια ημέρα ελληνικής γλώσσας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από shrike » 23 Φεβ 2022, 14:46

SpoilerShow
Juno έγραψε:
13 Φεβ 2022, 14:43
shrike έγραψε:
13 Φεβ 2022, 14:16
"είπε ότι θα έπρεπε κάποια στιγμή να σκεφθούν το ενδεχόμενο να συνδυασθεί το ελληνικό αλφάβητο με το λατινικό" = "προσπάθησε να επιβάλλει την Λατινική γραφή";;;
Λίγα χρόνια αργότερα ο Καραμανλής έδωσε το πράσινο φως για την κατάργηση των τόνων και των πνευμάτων (κάτι που τελικώς υλοποίησε αρκετά αργότερα η κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου)
Και πού ακριβώς χρειάζεται το πολυτονικό, εδώ και πάρα πολλούς αιώνες; Πέρα από την... "ομορφιά" των κειμένων, που επικαλούνται κατά καιρούς οι υπέρμαχοί του, η οποία "χάθηκε με το μονοτονικό", όπως λένε; Μιλάμε για ένα σύστημα που εφευρέθηκε για την απόδοση της προφοράς, η οποία προφορά των συγκεκριμένων φθόγγων δεν υπάρχει εδώ και αιώνες, έτσι;
Juno έγραψε:
13 Φεβ 2022, 14:43
Αν χρειαζόμασταν το μονοτονικό, γιατί το πέρασαν νύχτα και μέσα σε άσχετο με το θέμα, νόμο; Μόνον για να αποφύγουν αντιδράσεις θα έκαναν κάτι τέτοιο.
Σωστό. Αλλά όχι αναγκαστικά κακό. Το να ενεργήσουν μ' αυτόν τον τρόπο, ώστε να αποφύγουν (ανούσιες) αντιδράσεις, εννοώ.
Juno έγραψε:
13 Φεβ 2022, 14:43
Ένα παράδειγμα που μου ήρθε στο μυαλό: κάποτε το ρο στην αρχή των λέξεων έπαιρνε δασεία και γι'αυτό όταν μπαίνει ως δεύτερο συνθετικό, η δασεία αντικαθισταται από τον διπλασιασμό του ρο.

Πάνε τώρα να εξηγήσεις σε ένα σημερινό 10χρονο γιατί η αιμορραγία γράφεται με δύο ρο.
Κι αυτό σωστό, δεν λέω. Από την άλλη όμως, πάνε να εξηγήσεις στο 10χρονο τι σημαίνει η δασεία και γιατί την χρησιμοποιούσαν κάποτε. Επίσης, βαλ' το (το 10χρονο) να μάθει απ' έξω όλη την ατέλειωτη λίστα με τις λέξεις που δασύνονται, αφού πρακτικά δεν υπάρχει κάποιος κανόνας γι' αυτό πλην των λέξεων από "Υ". Κι όλα αυτά, για να ξέρει πχ γιατί λέμε αφορισμός και όχι απορισμός. Κατά τη γνώμη μου, αυτός που πρέπει ή που θέλει έστω να μάθει τον λόγο, θα τον μάθει. Όλοι οι υπόλοιποι που δεν πρόκειται ποτέ στη ζωή τους να ασχοληθούν με την γλώσσα σε ακαδημαϊκό, επαγγελματικό κλπ επίπεδο, θα χρησιμοποιούν κι αυτό όπως κι ένα σωρό άλλα γλωσσικά φαινόμενα που μας έχουν μείνει από αρχαιότερες εποχές, απλά και μόνο επειδή έτσι το μάθανε. Δεν βλέπω ποιο είναι το κακό σ' αυτό.

Άποψή μου, πάντα. Ούτε ειδικός είμαι πάνω στο θέμα, ούτε τίποτα. Απλά έτσι το αντιλαμβάνομαι.


Απάντηση


  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Γλωσσολογία”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών