Ποιά γλώσσα έχει τα περισσότερα ονόματα;

Μελέτη της γλώσσας, γραμματική, συντακτικό, σχολιασμοί και διευκρινίσεις.
Άβαταρ μέλους
Ζενίθεδρος
Δημοσιεύσεις: 3458
Εγγραφή: 27 Ιούλ 2018, 18:56
Phorum.gr user: Ζενίθεδρος
Επικοινωνία:

Ποιά γλώσσα έχει τα περισσότερα ονόματα;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ζενίθεδρος » 27 Νοέμ 2018, 08:26

Ψάχνω να βρω ένα λεξικό του οποίου το λινκ είχα πολλές φορές παραθέσει στο αείμνηστο. Εκεί υπήρχαν κάπου 38 000 ελληνικά ονόματα που συναντώνται στο σύνολο της ελληνικής γραμματείας. Είχα επίσης ακούσει πως στη Βίβλο υπάρχουν περίπου 3000 διαφορετικά ονόματα ανδρικά και γυναικεία. Δεν ξέρω πόσα είναι τα λατινικά ονόματα, αλλά υποθέτω πως δεν πρέπεινα ξεπερνούν τα 1000. Το ερώτημα επομένως δεν είναι εάν τα ελληνικά έχουν τα περισσότερα ονόματα απο τις άλλες γλώσσες της γης, αλλά εάν έχουν περισσότερα απ όλες τις άλλες γλώσσες μαζί, κάτι σαν τον στρατιωτικό προύπολογισμό των ΗΠΑ δλδ. Κάπου άκουσα πως άλλες γλώσσες, π.χ. τα Κινεζικά, διαθέτουν μόνο κάπου 200 ονόματα.
Quidquid latine dictum sit, altum sonatur
☦𓀢
νεολογισμοί

Άβαταρ μέλους
Stalker
Δημοσιεύσεις: 1597
Εγγραφή: 17 Μάιος 2018, 08:36
Phorum.gr user: CTAΛKEP

Re: Ποιά γλώσσα έχει τα περισσότερα ονόματα;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Stalker » 27 Νοέμ 2018, 09:04

Όλες οι γλώσσες που τα ονόματα έχουν την λογική του προσωνυμίου όπως είχαν τα αρχαία (ή τα ινδιάνικα) με ονόματα από Πλάτωνας (φαρδύς) μέχρι Κόπρος, Γουρουνίτσα και Καλός Γείτονας έχουν δυνητικά άπειρα ονόματα, αφού κάθε αυθαίρετος συνδυασμός επιθέτων μπορεί εύκολα να γίνει όνομα.

Προσωπικά θα μου άρεσε να δω τι είδους ονόματα θα προέκυπταν αν γινόταν ξανά της μόδας ο αυτοσχεδιασμός στην ονοματοδοσία, αν και λυπάμαι τα παιδιά που θα κατέληγαν με ονόματα τύπου Τριαξονικός Ντιζελοκινητήρας Παπαδόπουλος.
If reality is the sum of our perceptions, to acquire more varying points of view is to acquire, literally, more reality

Άβαταρ μέλους
hellegennes
Δημοσιεύσεις: 12930
Εγγραφή: 01 Απρ 2018, 00:17

Re: Ποιά γλώσσα έχει τα περισσότερα ονόματα;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hellegennes » 03 Δεκ 2018, 09:23

Το ερώτημα είναι ενδιαφέρον. Η Oxford Publishing έχει εκδώσει βιβλίο με 6.000 ονόματα σε χρήση στα αγγλικά. Δεν καλύπτει όμως πιθανότατα ονόματα που υπήρχαν ιστορικά στα αγγλικά και πλέον δεν χρησιμοποιούνται.

Η κυπριακή στατιστική υπηρεσία έχει καταγεγραμμένα 1000 ονόματα ενώ σύμφωνα με αυτήν την σελίδα, που έχει πάρει στοιχεία από προσλήψεις στον ΑΣΕΠ, υπάρχουν 2000 ονόματα σε χρήση στην Ελλάδα.

Κάπου εδώ όμως το πράγμα δυσκολεύει. Στο λημματολόγιο της Οξφόρδης, περιέχονται και ονόματα που χρησιμοποιούνται στα αγγλικά αλλά που η απώτερη καταγωγή τους δεν είναι ελληνική, αλλά αραβική, λατινική, γερμανική, κινεζική, ινδική, κτλ. Τα ονόματα αυτά δεν ανήκουν απαραίτητα σε άτομα άλλων εθνοτήτων.

Το ίδιο όμως συμβαίνει και στην Ελλάδα. Έχουμε αρκετά μεγάλο αριθμό ξενόγλωσσων ονομάτων. Για την ακρίβεια, είναι από τα πιο συχνά ονόματα (Κώστας, Γιάννης, Μαρία).

Οπότε τι μετράει σαν ελληνικό και τι όχι; Με τι κριτήριο απορρίπτουμε ή όχι ένα όνομα;

Αν μιλάμε για αμιγώς αρχαία ονόματα (που δεν ήταν όλα κατ' ανάγκην ελληνικά και πάλι), τούτο το site τα καταγράφει ως 9.500 σε πλήθος. Επειδή τα παραθέτει αλφαβητικά, υποθέτω πως ο αριθμός είναι ορθός. Υπόψη ότι πολλά απ' αυτά τα ονόματα αφορούν ένα και μόνο πρόσωπο της αρχαιότητας και κατά πάσα πιθανότητα δεν ήταν σε κοινή χρήση. Δηλαδή δεν νομίζω να υπήρχαν πολλές Ελληνίδες που να τις έλεγαν Έχιδνα.
Far out to westward on the edge of morn,
The slender misty city towers up-borne
Glimmer faint rose against the pallid blue;
And yonder on those northern hills, the hue
Of amethyst, hang fleeces dull as horn.

Άβαταρ μέλους
Βινόσαυρος
Δημοσιεύσεις: 6335
Εγγραφή: 26 Απρ 2018, 05:38

Re: Ποιά γλώσσα έχει τα περισσότερα ονόματα;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Βινόσαυρος » 03 Δεκ 2018, 11:58

ακριβώς, υπάρχουν και πονηριές.
λίγο πρόχειρα το δημοκρατης και δημοσθένης είναι 2 διαφορετικά ονόματα
αλλα το γάιος κλαυδιος και γάιος λουκρέτιος όχι. Δηλαδή τα συνθετα ονόματα
των ελληνικών είναι που αυξάνει εκθετικά των αριθμό τους. Αν τα συνθετικά
των αρχαιοελληνικών μετριόταν ξεχωριστά τότε θα είχαμε εναν φτωχότατο
κατάλογο.
Αλληλεγγύη στην κα. Σταυράκη-Πατούλη.
Αλληλεγγύη στην αδελφότητα Κυρίλλου και Μεθοδίου.
Αλληλεγγύη στον κ. Καιρίδη.
Αλληλεγγύη στην κα. Συγγενιώτου.

Άβαταρ μέλους
Ζενίθεδρος
Δημοσιεύσεις: 3458
Εγγραφή: 27 Ιούλ 2018, 18:56
Phorum.gr user: Ζενίθεδρος
Επικοινωνία:

Re: Ποιά γλώσσα έχει τα περισσότερα ονόματα;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ζενίθεδρος » 03 Δεκ 2018, 15:55

Την βρήκα

http://www.lgpn.ox.ac.uk

35 000 διαφορετικά ονόματα, που συναντώνται στο σύνολο της ελληνικής γραμματείας, σύμφωνα με την παραπάνω σελίδα. Αναφέρεται δε και η συχνότητα με την οποία απαντώνται. Πολλά απο αυτά όμως δεν είναι αμιγώς ελληνικά. Π.χ. το γυναικείο όνομα Ασαρα είναι αραβικό και σημαίνει δέκα ή η δεκάτη.
Quidquid latine dictum sit, altum sonatur
☦𓀢
νεολογισμοί

Άβαταρ μέλους
Skelgos
Δημοσιεύσεις: 101
Εγγραφή: 12 Μάιος 2018, 22:17
Phorum.gr user: Skelgos

Re: Ποιά γλώσσα έχει τα περισσότερα ονόματα;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Skelgos » 29 Δεκ 2018, 16:02

Ζενίθεδρος έγραψε:
03 Δεκ 2018, 15:55
Την βρήκα

http://www.lgpn.ox.ac.uk

35 000 διαφορετικά ονόματα, που συναντώνται στο σύνολο της ελληνικής γραμματείας, σύμφωνα με την παραπάνω σελίδα. Αναφέρεται δε και η συχνότητα με την οποία απαντώνται. Πολλά απο αυτά όμως δεν είναι αμιγώς ελληνικά. Π.χ. το γυναικείο όνομα Ασαρα είναι αραβικό και σημαίνει δέκα ή η δεκάτη.
Όχι, βρήκες πληροφορίες για αυτό γιατί έψαξες αποκλειστικά για ελληνικά ονόματα. Πέρα απο την πλάκα, δεν μπορείς να τα μετρήσεις γιατί οτιδήποτε γίνεται όνομα. Ακόμα και το "Γιάνης" ναι, χωρίς ένα ν, είναι όνομα θέλει κάποιος είτε δεν το θέλει. Τα ονόματα δεν ακολουθούν γραμματικούς κανόνες, είναι επιφωνήσεις κάποιου. Δεν εκπλήζομαι αν βρεις πως τα γεωργικά ονόματα (της χώρας) είναι 156.000 αύριο.

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 6945
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Ποιά γλώσσα έχει τα περισσότερα ονόματα;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 31 Μάιος 2019, 22:39

6 ανδρικά ονόματα για τα οποία θα ντρεπόσουν να συστηθείς!

Εικόνα

Διότι το επίθετο δεν είναι ΠΟΤΕ ντροπή. Ακόμα και Μπηκαβγήκας να λέγεσαι, τιμή σου και καμάρι σου που συνεχίζεις τη γενιά των προγόνων σου και τιμάς τις παραδόσεις των Μπηκαβγηκαίων.

Το όνομα ωστόσο είναι διαφορετική υπόθεση. Είναι η λέξη που σε συνοδεύει στη συντριπτικά περισσότερες στιγμές της ζωής σου -από τα βαφτίσια σου μέχρι την ώρα που θα στο διαβάζουν, αλλά εσύ δεν θα μπορείς να τ’ ακούσεις επειδή θα βλέπεις τα ραδίκια ανάποδα.

Και βέβαια -ανεξάρτητα από το αν το παραδεχόμαστε ή όχι- είναι δεδομένο: ΟΛΟΙ σχηματίζουμε μια εικόνα του ατόμου στο μυαλό μας (η οποία ενδέχεται τελικά να μην έχει και καμία σχέση με την πραγματικότητα) στο άκουσμα και μόνο συγκεκριμένων ονομάτων.

Όπως, για παράδειγμα, αυτών:

-Αρμόδιος. Με όνομα που παραπέμπει σε προϊστάμενο του ΙΚΑ δεν πάει πουθενά. Περνά όλη του τη ζωή αναρωτώμενος τι σκατά ιδέα ήταν αυτή που είχε ο πατέρας, η μάνα ή ο παππούς του. Όποιος τελοσπάντων ήταν… αρμόδιος για να πάρει την απόφαση του πώς θα βαφτιστεί.

-Βικέντιος. Μπορεί να είναι το μεγαλύτερο αλάνι. Παιδί τζιμάνι και ξηγημένο όσο λίγα μέσα στην πιάτσα. Μέχρι να τον δει ωστόσο κάποιος και να διαπιστώσει ότι δεν σηκώνει αστειάκια, σίγουρα θα πιστεύει ότι πρόκειται για κατσίφλωρα χαρτογιακά με χωρίστρα, μαγουλάκι φράπα και γυαλάκια με κοκάλινο σκελετό.

-Θεόφραστος. Αυτουνού ό,τι και να του πουν δεν θα τον πειράξει, είναι καλός χριστιανός. Ήταν θέλημα Κυρίου να τον βαφτίσουν έτσι. Τα πρωινά της Κυριακής ψάλλει στον όρθρο, Τετάρτη-Παρασκευή νηστεύει και Σάββατο βράδυ -που το ρίχνει έξω- ξεδίνει διαβάζοντας βίους των αγίων.

-Ναούμ. Τώρα αυτός απάντησε πώς τον λένε ή είναι κανένας βαρύμαγκας από τη Δραπετσώνα που φτύνει βαριεστημένος τις λέξεις και το μόνο που συγκράτησες είναι η -πάντα απαραίτητη- πρόσθεση του «Να ‘ούμ’» στο τέλος; Δεν θα μάθεις ποτέ. Όπως δεν θα μάθει ποτέ εκείνος αν υπάρχει υποκοριστικό που να μπορεί να σώσει την κατάσταση.

-Ακίνδυνος. Ντάξει, αυτόν μην τον φοβάστε. Θα μου πεις πόσο να φοβάσαι κάποιον που ονομάζεται Ακίνδυνος, αλλά ok, δεν είναι αυτό το θέμα. Το θέμα είναι η καταδίκη του να μεγαλώνεις, να ζεις, να τσακώνεσαι, να φλερτάρεις, έχοντας ένα όνομα-προειδοποίηση ότι είσαι ένα άκακο χαμομηλάκι. Εκτός κι αν γίνεις… Θάντερκατς, όπως σε μια από τις μεταγλωττίσεις του τεράστιου Ακίνδυνου Γκίκα.

-Αρριανός. Και καλά να βαφτιστείς έτσι στην Αθήνα, στην Καλαμάτα, στην Κρήτη, στη Φολέγανδρο. Σκέψου όμως τη μια πιθανότητα να σου ‘χουν δώσει αυτό το όνομα, κάποια μέρα να βρεθείς στην Τούμπα για παιχνίδι του ΠΑΟΚ και να σε φωνάξει ο κολλητός σου για να δεις που κάθεται. Πιθανότατα θα είναι και το τελευταίο πράγμα που θα δεις…
https://menshouse.gr/extras/68131/6-and ... -na-ta-pis

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 6945
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Ποιά γλώσσα έχει τα περισσότερα ονόματα;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 19 Αύγ 2019, 20:55

Δείτε πως είναι το όνομά σας σε αρχαίες ελληνικές γραφές.

Εικόνα

Μια εξαιρετική εφαρμογή στην οποία μπορεί να δει κανείς τη μορφή που έχει το όνομά του σε αρχαίες ελληνικές γραφές, έχει η ιστοσελίδα του Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών.

Χάρη σε αυτή, μπορείτε να επιλέξετε το όνομά σας και να δείτε πως θα γραφόταν σε Γραμμική Β′ της Μυκηναϊκής Περιόδου, αλλά και σε αρχαϊκή, κλασική, πρωτοβυζαντινή και βυζαντινή γραφή. Επίσης, υπάρχει και η δυνατότητα εκτύπωσης, εάν το θέλετε σε έντυπη μορφή για κάποιον λόγο.

Δοκιμάστε την εφαρμογή στο παρακάτω link:

http://games.mthv.gr/mth-names/

Απάντηση


  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Γλωσσολογία”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών