Λεξικό μινωικης γλώσσας

Μελέτη της γλώσσας, γραμματική, συντακτικό, σχολιασμοί και διευκρινίσεις.
skartados
Δημοσιεύσεις: 997
Εγγραφή: 17 Ιούλ 2018, 23:39

Re: Λεξικό μινωικης γλώσσας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από skartados » 02 Φεβ 2019, 01:13

Jimmy81 έγραψε:
01 Φεβ 2019, 04:22
skartados έγραψε:
31 Ιαν 2019, 12:59
Οχος σημαίνει "τροχοφόρο όχημα". Αυτό που είναι καθοριστικής σημασίας είναι ότι οι συγγενικές λέξεις για τον όχο στις άλλες ΙΕ γλώσσες υποδεικνύουν μεταφορά με όχημα και μπορούν να αποκατασταθύν στην πρωτόγλωσσα με αυτή την έννοια. Αρα η μετακίνηση με όχημα ήταν κατάσταση που ανάγεται στην ΙΕ
Όχι δημητρη,δεν σημαινει η λέξη μόνο αυτό.Η ρίζα ο(κ)χ σημαινει μεταφέρω ,πηγαινω ,οδηγώ.Χαρακτηριστικό παράδειγμα η λέξη οχετός που σημαινει αγωγός.
Ηρόδοτος
Θεμιστοκλέϊ, καὶ τούτῳ στέφανον ἐλαίης· ἐδωρήσαντό τέ μιν ὄχῳ τῷ ἐν Σπάρτῃ καλλιστεύοντι.
Δηλαδή
αμέσως ύστερ᾽ απ᾽ αυτά επισκέφτηκε τη Σπάρτη επιδιώκοντας τιμές
http://www.greek-language.gr/digitalRes ... 0&page=211
Το "ἐδωρήσαντό τέ μιν ὄχῳ τῷ ἐν Σπάρτῃ καλλιστεύοντι." μεταφράζεται στο link που δίνεις ως "επίσης του έκαναν δώρο το πιο όμορφο άρμα της Σπάρτης. "

Το "αμέσως ύστερ᾽ απ᾽ αυτά επισκέφτηκε τη Σπάρτη επιδιώκοντας τιμές" είναι μετάφραση της φράσης "αὐτίκα μετὰ ταῦτα ἐς Λακεδαίμονα ἀπίκετο θέλων τιμηθῆναι· " (το "απίκετο" είναι ιωνικός τύπος του "αφικνέομαι" στον αόριστο).

Μάλλον μπερδεύτηκες λίγο :8)
Μωρε μακάρι να ήταν από μπέρδεμα Μήτσο,δυστυχώς από γεράματα είναι,χωρίς γυαλιά μόνο τη Σπάρτη ξεχώρισα.
Τέλος πάντων γράψε λάθος.

skartados
Δημοσιεύσεις: 997
Εγγραφή: 17 Ιούλ 2018, 23:39

Re: Λεξικό μινωικης γλώσσας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από skartados » 02 Φεβ 2019, 01:51

Ειδικά για το "όχος" έφερα παραδείγματα από τον Όμηρο που σημαίνουν τροχοφόρο όχημα.

Να κι άλλα από το λεξικό Liddel-Scott μέσα από αποσπάσματα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας.

ὄχος
Και για πλοία λέει,χρησιμοποιει το παράδειγμα που έφερα και εγώ.Και η λέξη οχημά αναφέρεται σε πλοίο,Ο προμηθεας στον Αισχύλο ελεγε ότι εκτός από όλα τα άλλα έδωσε στους ναυτες οχήματα
θαλασσόπλαγκτα δ᾽ οὔτις ἄλλος ἀντ᾽ ἐμοῦ
λινόπτερ᾽ ηὗρε ναυτίλων ὀχήματα.

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 28702
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Λεξικό μινωικης γλώσσας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 04 Οκτ 2020, 20:15

Αποκρυπτογραφήθηκαν τα κλάσματα των Μινωιτών.
Μέχρι σήμερα οι ερευνητές κατανοούσαν ένα μικρό μόνο μέρος της γραφής και των αριθμών που χρησιμοποιήθηκαν από τον μινωικό πολιτισμό στην Κρήτη. Τώρα για πρώτη φορά αποκρυπτογραφήθηκαν τα κλάσματα της Γραμμικής Α.

Εικόνα

Λίγα είναι αυτά που ξέρουμε για τον μινωικό πολιτισμό που άνθησε στην Κρήτη πριν από 3500 χρόνια. Μέχρι σήμερα τα λαμπρά ανάκτορα της Κνωσσού μας θυμίζουν τον πρώιμο εκείνο πολιτισμό, τον πρώτο επί ευρωπαϊκού εδάφους. Με τον στόλο τους οι Μινωίτες κυριαρχούσαν στην ανατολική Μεσόγειο, ήταν μια εύρωστη εμπορική δύναμη της εποχής και χρησιμοποιούσαν μάλιστα δύο συστήματα γραφής, τα ιερογλυφικά και τη Γραμμική Α.

Η γραφή αυτή δεν έχει σχεδόν καθόλου αποκρυπτογραφηθεί λόγω και της έλλειψης επαρκών ευρημάτων. Πάντως φαίνεται πως ήταν συλλαβογραφική, όπως και η Γραμμική Β που χρησιμοποιήθηκε στη συνέχεια για τα μυκηναϊκά ελληνικά της εποχής. Γνωστά είναι 70 τέτοια συλλαβογράμματα, 100 σύμβολα για συγκεκριμένες λέξεις και πάμπολλα αριθμητικά σύμβολα, καθώς οι Μινωίτες έκαναν σύνθετους μαθηματικούς υπολογισμούς.

Μια γραφή γεμάτη αινίγματα.

Εικόνα

Κατά πάσα πιθανότητα οι Μινωίτες χρησιμοποιούσαν στο εμπόριο και τη διοίκηση ένα δεκαδικό σύστημα που μελέτησαν τώρα ερευνητές του Πανεπιστημίου της Μπολόνια. Οι δεκάδες σημειώνονταν με οριζόντιες γραμμές ή τελείες, οι εκατοντάδες με κύκλους και οι χιλιάδες με κύκλους πλαισιωμένους από γραμμές. Το εντυπωσιακό είναι ότι οι Μινωίτες χρησιμοποιούσαν για τους υπολογισμούς τους και για την αναγραφή ποσοτήτων ακόμα και δεκαδικά κλάσματα.

«Η Γραμμική Α περιλαμβάνει 17 σύμβολα που σήμαιναν προφανώς κλάσματα», γράφει ο Μικέλε Κοράτσα και οι συνάδελφοί του από το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια. Αυτά τα δεκαδικά κλάσματα παριστάνονταν με τριγωνικά ή ημικυκλικά σύμβολα που συμπληρώνονταν με μια ή περισσότερες τελείες. Αυτό η επιστήμη το είχε ήδη διαπιστώσει, όμως μέχρι σήμερα δεν είχε καταφέρει να βρει την αντιστοιχία των συμβόλων με συγκεκριμένα κλάσματα. Οι πήλινες πινακίδες που έχουν διασωθεί είναι συχνά αποσπασματικές, ενώ και οι αντιστοιχίες μεταβάλλονταν με το πέρασμα του χρόνου.

Για κάθε κλάσμα ένα σύμβολο.

Εικόνα

Τελικά οι ερευνητές στη Μπολόνια κατάφεραν να αποκρυπτογραφήσουν τα μαθηματικά μεγέθη αυτών των συμβόλων συνδυάζοντας μεθόδους της γλωσσολογίας, των μαθηματικών και της αρχαιολογίας και συγκρίνοντας το υλικό με τα αντίστοιχα σύμβολα της Αιγύπτου και της Μεσοποταμίας. Πήραν ως αφετηρία την υπόθεση ότι η απλή διαίρεση διά δύο, το κλάσμα ½ δηλαδή, ήταν η συχνότερη. «Κι αυτό γιατί κάθε κλάσμα μεγαλύτερο του ½ μπορεί να διατυπωθεί ως 1/2 + x», σημειώνει ο Μικέλε Κοράτσα. Πάνω σ’ αυτή τη βάση οι μελετητές υπολόγισαν μετά τους διάφορους συνδυασμούς και τη συχνότητα των κλασμάτων.

Εκπόνησαν έτσι έναν πίνακα, πάνω στον οποίο όλα τα δυνατά σύμβολα των κλασμάτων της Γραμμικής Α κατατάχθηκαν σε συγκεκριμένα αριθμητικά μεγέθη. Ο πίνακας δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Archaeological Science.
https://www.sciencedirect.com/science/a ... via%3Dihub

Βλέπει κανείς στον πίνακα ημικυκλικά σύμβολα με έναν αύξοντα αριθμό από γραμμές για τα κλάσματα ¼, 1/5 ή 1/20, 1/30 κοκ. Το σύμβολο για το 1/10 θυμίζει το δικό μας Τ. Εντοπίστηκαν σύμβολα μέχρι και το κλάσμα 1/60. Πάντως το κλάσμα που απαντά συχνότερα στις πήλινες πινακίδες είναι το ½ που θυμίζει το δικό μας J. Οι ερευνητές από τη Μπολόνια αισιοδοξούν ότι η συνδυαστική μέθοδος που χρησιμοποίησαν θα οδηγήσει κάποτε και στην αποκρυπτογράφηση ολόκληρης της αινιγματικής Γραμμικής Α.

Αλεξάντερ Φρόιντ
Επιμέλεια: Σπύρος Μοσκόβου
https://www.dw.com/el/%CE%B1%CF%80%CE%B ... a-55102543

sharp
Δημοσιεύσεις: 20941
Εγγραφή: 01 Μάιος 2018, 21:47

Re: Λεξικό μινωικης γλώσσας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από sharp » 05 Οκτ 2020, 08:56

Πολύ ενδιαφέρον.

Άβαταρ μέλους
Σέλευκας
Δημοσιεύσεις: 8841
Εγγραφή: 04 Αύγ 2018, 01:00
Phorum.gr user: Seleykos
Τοποθεσία: Sapan

Re: Λεξικό μινωικης γλώσσας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Σέλευκας » 08 Οκτ 2020, 15:18

η λέξη Μινωικός είναι μια λέξη που εφευρέθηκε
είναι όπως η λέξη Βυζάντιο

οπότε αν μιλάμε για μινωική γλώσσα πρέπει να αναφέρουμε σε ποια περίοδο της Κρήτης αναφερόμαστε

ο Μίνωας ήταν ο Ελληνας βασιλιάς της Κρήτης (βασικά όλοι οι βασιλιάδες) όταν οι Ελληνες είχαν κυριαρχήσει αλλά οταν λέμε για μινωικό πολιτισμό αναφερόμαστε και στην προγενέστερη εποχή της γραμμικής Α. Είναι κάπως λανθασμένο σαν ορολογία αλλά έχει καθιερωθεί.
Ιδιωτικές δομές παιδιών. Πως είναι δυνατόν;
Greece, Woke free


Απάντηση


  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Γλωσσολογία”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών