Ναι αλλά "η θέση της" ήταν να σου δίνει όλα όσα χρειάζεσαι για να γράψεις εφαρμογές web (καθώς και cross-platform σκριπτάκια) σε έναν μόνον interpreter. Που καμία άλλη γλώσσα δεν το έκανε. Και ούτε το κάνει ακόμα, απ' όσο ξέρω. Έχει βέβαια και οικοσύστημα που λέει ο Imperium αλλά το σημαντικό είναι αυτό το "batteries included". Το ίδιο με την Python. Επίσης αμφότερες κάνουν πολύ πιο εύκολο να ενσωματώσεις μια βιβλιοθήκη C απ' ό,τι το κάνει η Java. Και αν μπορείς να ενσωματώσεις βιβλιοθηκη C, μπορείς και να τη σκριπτάρεις. Και ξαφνικά το οικοσύστημά σου είναι κάτι δεκάδες δισεκατομμύρια γραμμές έτοιμου κώδικα.
Αυτά τα πρακτικά πράγματα έχουν ΠΟΛΥ μεγαλύτερη σημασία από τη σύνταξη ή τη θεωρητική κομψότητα. Και όπως έδειξα με το παράδειγμα της Scala, δεν είναι τόσο εύκολο να τα πετύχεις σωστά.
Βέβαια και η PHP χιπστέρεψε τώρα τελευταία. Την προηγούμενη εβδομάδα ανακάλυψα ότι ένα report που είχαμε γράψει γύρω στο 2017 είχε σταματήσει να παίζει γιατί αποφάσισαν στην έκδοση 8 να αλλάξουν τη σειρά των ορισμάτων στη split(). Προφανώς σε ανταπόκριση στην κριτική ότι η PHP έχει ασυνεπή σειρά στα ορίσματα (συγκεκριμένα οι μισές συναρτήσεις είναι (needle, haystack) και οι άλλες μισές (haystack, needle). Η γνώμη μου είναι ότι σε αυτήν την κριτική η μόνη σωστή απάντηση είναι ΑΝΤΕ ΓΑΜΗΣΟΥ που θα αλλάξω μια τόσο θεμελιώδη συνάρτηση όσο η split να χαλάσω ό,τι εφαρμογή έχει γραφτεί τα τελευταία 20+ χρόνια επειδή εσένα σου φαίνεται άκομψο μην έχουν παντού την ίδια σειρά τα ορίσματα WHATEVER THE FUCK THAT MEANS ΓΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ, ΠΑΛΙΟΑΥΤΙΣΤΙΚΕ LGBTQAIPK++ ΚΑΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΟΤΙ ΟΛΟ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΤΟ ΒΑΖΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΣΕ ΠΟΥΜΕ ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ ΑΓΑΜΗΤΟ ΠΟΥ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΕΙΣΑΙ.
Αλλά δεν έχουν όλα τα projects έναν Linus.