Antipnevma έγραψε: ↑03 Απρ 2021, 22:25
Λες ότι μελετώντας τις πηγές διαπιστώνουμε "ιστορικοπολιτισμική αυτοσυνειδησία" με σταθερούς άξονες αναφοράς την αρχαία Ελλάδα και τον αλεξανδρινό κόσμο. Πράγματι οι Βυζαντινοί θεωρούν ότι είναι κάτοχοι κάποιας ελληνικής σοφίας και παιδείας. Βέβαια εγώ δεν έχω δει κανέναν ιστορικό να εντυπωσιάζεται πολύ από την βυζαντινή σοφία και παιδεία.
Άλλο αυτό και άλλο η "συνέχεια του έθνους".
Από την αρχαιότητα ήταν γνωστό ότι, επειδή ασχολούνταν διαρκώς με τον πόλεμο, οι "
Λακεδαιμόνιοι μουσικής απείρως είχον" σε βαθμό να θεωρείται δεδομένο ότι ήταν αδύναμοι ομιλητές ("
αδύνατος ώς Λακεδαιμόνιος") και στα ειδικά γραμματολογικά λεξικά δυσκολεύεται κανείς να βρει μέσα Σπαρτιάτη την ώρα που οι Αθηναίοι είναι αμέτρητοι, κι όμως, κανείς δεν διανοήθηκε να πει ότι οι Σπαρτιάτες δεν ήταν Έλληνες.
Το μέγεθος "σοφίας και παιδείας", όπως κι αν το αντιλαμβάνεται κάποιος, δεν παίζει κανένα ρόλο στη συζήτηση.
Ως προς το παράδειγμα όμως, σε βυζαντινά εγχειρίδια στρατηγικής της εποχής των [ανύπαρκτων] "
άπτωτων ρωμαίων", αντί να δούμε αποκλειστικά λατινορωμαϊκά παραδείγματα, έχουμε πλήθος ελληνικά και ελάχιστα λατινορωμαϊκά, με ελιγμό φάλαγγας να ονομάζεται "
Λάκων" ή να γίνεται επίκληση του "
Λακωνικού έθους", του Μακεδονικού παραδείγματος, του Μαραθώνα κ.λπ.
Και αν υπάρχει κάτι που εμπίπτει σαφέστατα στην "
ρωμαϊκή ιδέα", αυτό είναι σίγουρα ο στρατός. Μερικοί δεν υποψιάστηκαν καν πόση σημασία έχουν όλες αυτές οι μαρτυρίες ειδικά όταν αφορούν άξονες της ρωμαϊκότητας, όπως και η επίσημη αναφορά μέσα στα εγχειρίδια ρωμαϊκής νομοθεσίας, ότι αυτή βασίστηκε στην ελληνική.
Ο ελληνισμός, όπως είπαμε, ήταν Κανόνας ύπαρξης, χώριζε τον κόσμο σε Έλληνες και βαρβάρους, οι βυζαντινοί επικαλούνταν διαρκώς αυτό το σχήμα,
και όμως, απίθανοι αναθεωρητές, εμμονικοί και στρατευμένοι όσο δεν πάει, έγραψαν μελέτες για τα πανηγύρια, ότι αυτή η μέγιστη Τάξη Πραγμάτων του αρχαίου κόσμου, είχε... εξαφανιστεί!
Αν αυτός ο ισχυρισμός δεν τους τοποθετεί στην Τάξη των Ψεκασμένων, απορώ τι άλλο θα μπορούσε να τους κατατάξει εκεί. Άνθρωποι της εμβέλειας του Καλδέλλη, ισχυρίστηκαν αυτό ακριβώς, απίστευτο κι όμως αληθινό (το παρακάτω απόσπασμα είναι από άρθρο του Καλδέλλη του 2017, το οποίο ο ίδιος το διαφημίζει ως πρόγευση του βιβλίου του "
Romanland"):

Και το απίστευτο: ξεκινάει με αυτή την αερολογία το 2008. Το 2009 μοιάζει να αμφιταλαντεύεται με το πολύ καλό του βιβλίο για τον Παρθενώνα και κατόπιν, πέφτει ολόκληρος στον λάκο με το "
Romanland".
Τι να πει κανείς...