Η Ζωη των Μονομάχων και πως τα περνουσαν στην Αρένα (και εκτος αυτης)

Ιστορικά γεγονότα, καταστάσεις, αναδρομές
Άβαταρ μέλους
George_V
Δημοσιεύσεις: 26899
Εγγραφή: 17 Ιούλ 2018, 23:08
Phorum.gr user: George_V
Τοποθεσία: Kαλαμαι

Re: Η Ζωη των Μονομάχων και πως τα περνουσαν στην Αρένα (και εκτος αυτης)

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από George_V » 08 Απρ 2021, 21:19

Αν μετα την μονομαχία ο μονομάχος εχει επιβιώσει αλλα ειναι σε ασχημη κατάσταση (ειτε ως νικητης ειτε ως ηττημενος που του χαριστηκε η ζωη) δεν ειναι απαραίτητο πως θα τον αφησουν να πεθάνει η θα του κανουν ευθανασια εκτος και αν η κατασταση του ειναι μη αναστρέψιμη (η εχει τετοια ζημια που ειναι παντελως αχρηστος ως μονομάχος ακομα και αν θεραπευτει. Εκει ειναι χρησιμοτερος νεκρος για εισπραξη αποζημιωσης παρα ζωντανος)

Εξαιρουνταν οι καταδικασμένοι σε θανατο για τους οποιους δεν νοιαζονταν (εκτος και αν ειχαν επιδειξει εξαιρετικο ταλέντο πραγμα σπάνιο). Οι μονομάχοι ειχαν υψηλης ποιοτητας ιατρικη περιθαλψη παρόμοια με αυτη των Λεγεωναριων. Αλλα εαν ξυπνησει στο νοσοκομειο τοτε μαλλον πρεπει να θεωρει τον εαυτο του τυχερο που δεν κατέληξε στο νεκροτομειο.

Ο μεσος μονομάχος ειχε 1 στις 5 πιθανότητες να βγει ζωντανος (εστω και διαλυμένος) απο μια τυπικη μονομαχία. Με βαση αυτο και δεδομένο οτι ενας μεσος μονομάχος θα αγωνιστει περιπου 3 φορές το χρόνο εχει μια καλη πιθανότητα να πεθάνει εντος 2 ετών. Αλλα οσο περισσότερο αγωνιζεται ενας μονομάχος τοσο μειωνονται οι πιθανότητες του να πεθάνει.

Βεβαια η πιο επικινδυνη κατηγορία ειναι οι μονομάχοι κατηγοριας Tiro δλδ οι νεοσυλλεκτοι. Πολλα εξαρτώνται απο το που θα πολεμησουν, ποτε θα πολεμησουν και με ποιον θα κληρωθουν. Με μια προχειρη εκτιμηση περιπου οι μισοι νεοσυλλεκτοι (ισως και λιγο παραπανω) δεν θα επιβιωσουν περαν του πρωτου ετους. Ηταν γνωστο το ρητό αναμεσα στους μονομάχους "Η πρωτη σου μάχη ειναι δυσκολη. Αλλα η τελευταια ειναι η πιο σημαντικη".

Παραγοντες που κρινουν την επιβιωση ενος μονομάχου:

Ι. Συχνοτητα μαχών: Οσο περισσότερο ενας μονομάχος αγωνιζεται αποκτα εμπειρια μεν αλλα ειναι συνεχως εκτεθειμένος στον κινδυνο να παει κατι στραβα. Κυριως με τη μορφη της κληρωσης με καποιον πολυ δυνατο αντιπαλο. Επισης οι συχνες μονομαχιες επιδρουν και στην ψυχολογια των περισσοτερων και βαζουν ολο και περισσότερο στρες στον μονομάχο. Καποια στιγμη μετα απο συνεχόμενες μονομαχίες καπου χανει τη γραμμη μεταξυ ζωης και θανατου και γινεται πιο απροσεκτος.
Κατι αναλογο συμβαινει και στο αλλο ακρο. Οταν ενας μονομάχος δεν αγωνιζεται συχνά. Εδω ομως κινδυνευει απο ελλειψη εμπειριας. Εαν κληρωθει με καποιον εμπειρο και δυσκολο αντιπαλο τοτε θεωρητικα την εχει πατησει.

ΙΙ. Δημοφιλια: Ο ηττημένος μιας μονομαχίας ειναι σχεδόν νεκρός. Το μονο που μπορει να ελπιζει ειναι η δημοφιλια του και το αν εδωσε εναν θεαματικο αγωνα κατι που θα οδηγήσει το πληθος να ζητησει να μην σκοτωθει. Και αρκετοι μονομάχοι σωθηκαν ετσι την τελευταια στιγμη.

ΙΙΙ. Οι απο πανω: Γενικοτερα οι εξουσιες με οποιο ονομα και αν εχουν αυτες. Οπως π.χ ο Αυτοκράτορας. Μπορει το πληθος να ζητάει τη ζωη του μονομάχου και ο Αυτοκράτορας να το παρει πανω του και να τον σκοτώσει. Μπορει να σκοτωθει και εκτος αρένας απο τον Lanista για πειθαρχικο παράπτωμα. Η γιατι ο Lanista πηρε το "δωρακι" του απο τον συζυγο καποιας κυριας που εμαθε τι κανει η γυναικα του τα βράδυα με το μονομάχο που εχει νοικιασει για "νυχτερινο σωματοφυλακα".

ΙV. Fortuna et Nemesis: Η τυχη και η υβρις, Πανω απο ολα χρειαζεται κωλοφαρδια. Οι περισσότεροι ετσι επιβιωναν απο κωλοφαρδια. Ειτε γιατι εκανε λαθος ο αντιπαλος, ειτε γιατι μαντεψαν σωστα τις προθέσεις τους, ειτε γιατι κατα λαθος εκαναν κατι που τους ωφελησε κτλ. και η υβρις ηταν σημαντικη καθως εαν προσβαλλαν τους θεους οπως πιστευαν με την υπερηφανεια τους καποια στιγμη αυτο θα γυριζε εναντιον τους και θα απεσυραν τη προστασια τους οι θεοι απο πανω τους και η Νεμεσις θα τους εκδικουνταν. Για αυτο καθε σχολη που σεβόταν τον εαυτο της ειχε σε περιοπτη θέση αγάλματα της Τυχης και της Νεμέσεως.

Ενας μονομάχος που εχει τραυματιστει θα τον αναλαβουν οι γιατροι και θα τον κανουν ξανα φονικη μηχανη μεσα σε ελαχιστο χρονικο διαστημα. Ακομα και ενας μερικως αναπηρος μονομάχος μπορει να ξαναμπει στην αρένα αλλα αυτη τη φορα με τους Gregarii τη χαμηλοτερη ταξη των μονομαχων.
Εν τουτοις αν εχει μια αλφα δημοφιλια ή ειναι καλος στη δουλεια του τοτε προσλαμβανεται ως προπονητης για νεοσυλλεκτους.
Μονομάχοι που τραυματιστηκαν σοβαρα αλλα νικησαν εχουν και την προοπτικη πως με τα χρηματα του βραβειου συν τα τιπς απο τους θεατες να εξαγοράσουν το συμβολαιο τους και να αφεθουν ελευθεροι ξανα.

Αλλοι παλι εκπληρωσαν το συμβολαιο τους (καποιοι και τις επεκτασεις του συμβολαιου) η μπορει και να κερδισαν την ελευθερια τους απο τον Αυτοκρατορα απευθειας με την απονομη Rudis (δλδ ενος ξυλινου σπαθιου που συμβολιζει οτι πλεον ειναι ελευθεροι) και αποσυρθηκαν για να απολαυσουν τα κερδη τους και τη δοξα τους. Αλλα δεν ειναι τοσο απλο να αποσυρθεις οταν εισαι σταρ.

Να σημειωθει εδω πως για να κερδισει κανεις την ελευθερια του απο τον Αυτοκράτορα απευθειας επρεπε να κερδισει 30 μονομαχίες στη σειρα.

Πρωτα πρεπει να γινει τελετη απελευθερωσης οπου θα του δωθει και επισημως το Rudis και θα επακολουθησει ενα γνησιο Ρωμαικο οργιο με τεράστιες ποσοτητες αλκοολ και γυναικες.

Το αμεσως επομενο βημα (εξαρταται βεβαια απο το ποτε θα ξεμεθυσει ο πρωην μονομαχος) ειναι να παει στο Πανθεον και να προσφέρει ευχαριστηριες θυσιες στους Θεους που τον βοηθησαν να επιβιωσει. Εννοειται πως θα προσφέρει ξεχωριστες θυσιες στην Τυχη και τη Νεμεση που ειναι ακομη ζωντανος, Απο εκει και μετα θα παει σπιτι του ελευθερος.

Βεβαια μπορει να ειναι ελευθερος αλλα ως πρωην μονομάχος ειναι πλεον Infamis δλδ εχει χασει την τιμη του και θα παραμεινει ετσι μεχρι να πεθάνει. Διατηρει τα δικαιωματα του Ρωμαιου πολιτη αν ηταν τετοιος αλλα χανει αλλα. Π.χ. δεν μπορει να ειναι υποψηφιος για αξιωμα.

Μπορει ομως να εχει επιχειρηση η να κανει αλλες δουλεις οπως του Σωματοφυλακα σε πλουσιους ή σημαντικους Ρωμαιους. Και η ελιτ προτιμουσε τετοιους σωματοφυλακες ειδικα οταν ταξιδευαν εκτος Ρωμης καθως ηταν η τελεια προστασια εναντιον ληστών.

Οπως προαναφέρθηκε μπορει να γινει προσπονητης σε σχολη μονομάχων και να βοηθησει τους νεοσυλλεκτους να επιβιωσουν με βαση τη δικη του πειρα. Αν τα καταφερε αυτος να επιβιωσει τοτε γιατι να μη μαθει 2-3 κολπα και στους νεοτερους?

Μπορουν να γινουν "ελευθεροι μονομάχοι" δλδ να ερχονται στην αρένα που και που να δινουν καναν αγώνα γιατι γουστάρουν (και φυσικα να πληρωνονται για αυτο) και να νιωθουν και παλι σαν σταρ. Για πολλους μονομάχους η αποσυρση ηταν βαρετη και ηθελαν εστω και για λιγο να γινουν ξανα ο σταρ της αρένας. Και ας πεθαιναν.

Θα μπορουσαν να ανοιξουν και επιχειρηση αν ηθελαν. Με συνετη διαχειρηση των κερδων ενας μονομαχος που αποσυρθηκε θα εχει ενα ικανο κεφάλαιο για να κανει δικη του δουλεια οταν αποσυρθει. Αλλωστε το εμποριο της εποχης εκεινης βασιζοταν και λιγο στη βια και τον εκφοβισμο. Και σε αυτα ενας μονομαχος ηταν απιαστος.
Αν και οι περισσότεροι πρωην μονομάχοι ανοιγαν ταβέρνες οπου συχναζαν ομοιοι τους. Κσι ο κοσμος περνουσε απο εκει χωρις να θυμαται πλεον πως ο γραφικος ταβερνιαρης υπηρξε καποτε το ειδωλο και ο απολυτος σταρ μιας ολοκληρης πολης και Αυτοκρατοριας.




Μερικα ενδιαφεροντα στοιχεια γυρω απο τις μονομαχιες.

Ι. Κατα τη διαρκεια της Ιουδαικης Επαναστασης ο Τιτος πηρε 97000 αιχμαλωτους οπου περιπου το 80% κατέληξε στην αρένα ειτε ως μονομάχοι ειτε ως καταδικοι για εκτέλεση

ΙΙ. Σπανια συνεβαιναν σταυρώσεις στο Κολοσσαιο καθως η ολη διαδικασια επαιρνε πολυ ωρα και ο κατάδικος μπορουσε να κανει μεχρι και 1 βδομαδα να πεθάνει πανω στο σταυρο. Ηταν πολυ βαρετο για τους Ρωμαιους.

ΙΙΙ. Οταν ο Καλιγουλας αρρωστησε βαρια ενας ανδρας ορκιστηκε πως αν γινει καλα ο Αυτοκράτορας θα γινει μονομάχος (ο Καλιγουλας ηταν ετοιμοθανατος) αλλα ο Αυτοκρατορας ανερρωσε σαν απο θαυμα και τον αναγκασε να γινει μονομάχος. Ετσι τον πεταξε στην αρένα με ενα θηριωδη αντιπαλο και τον εβλεπε γελώντας να αγωνιζεται. Τελικα ο ανδρας νικησε και ζητησε απο τον Καλιγουλα να τον απαλλάξει απο τον ορκο. Κατι που ο σκασμένος στα γέλια Καλιγουλας δέχτηκε.

ΙV. Η λεξη "αρενα" προερχεται απο την Λατινικη λεξη "Harena" που σημαινει άμμος.

V. O Oκταβιανος Αυγουστος παραλιγο να σκοτωθει στην πολιορκια της Περουτζια οταν μια ομάδα μονομάχων εκανε εξοδο απο την πολη πετσοκοψε τους στρατιωτες της εμπροσθοφυλακης και τον στριμωξε. Σωθηκε μονο χαρις στην εγκαιρη επεμβαση βετεράνων Λεγεωναριων.

VI. Οι Ρωμαιοι καταφεραν σε καποια φάση να αιχμαλωτίσουν τον Thumelicus το μικρο γιο του Αρμινιου που κατέστρεψε τρεις Λεγεωνες στον Τευτοβουργειο Δρυμο. Ο μικρος μεγάλωσε στη Ραβέννα και εγινε μονομάχος. Μετα χανονται τα ιχνη του. ΕΙκαζεται οτι μαλλον πεθανε στην αρενα ως μονομαχος.

VII. Δεν πεθαιναν νεοι η μεσηλικες ολοι οι μονομάχοι. Εχει ανακαλυφθει επιτυμβια στηλη μονομαχου που λεει οτι πεθανε σε ηλικια 99 ετών.

VIII. To 130 μ.Χ. ο Κουιντος Βολτιδιος Οπτάτος πληρωσε 200000 σηστέρσια για 4ημερους αγώνες που περιελαμβαναν θηριομαχίες και μονομαχίες στην Καρχηδόνα. Ενας μεσος εργάτης εβγαζε 500 σηστέρσια το χρονο.

ΙΧ. Οι μονομαχιες μεταξυ γυναικών απαγορευτηκαν το 200 μ.Χ. απο τον Σεπτιμιο Σεβήρο που εβρισκε το θεαμα αηδιαστικο. Ανεπισημως ομως συνεχιζονταν καθως αρεσε αρκετα στους Ρωμαιους.

Χ. Υπηρξε μονομαχος που ειχε το ονομα Ιησους. Εζησε την εποχη του Πομπηιου και προφανως ηταν αναμεσα στους αιχμαλώτους που εφερε ο Πομπηιος στη Ρώμη οταν κατέκτησε την Συρια και την Ιουδαια.

ΧΙ. Το να εισαι αριστεροχειρας στη Ρωμη θεωρουνταν μειονεκτημα. Αν ομως εισουν αριστεροχειρας μονομάχος τοτε εισουν περιζήτητος καθως θεωρουσαν οτι εχει πλεονεκτημα στη μαχη.

ΧΙΙ. Ο Σπικουλός ηταν ο αγαπημενος μονομάχος του Νέρωνα. Σε αυτον μαλιστα εδωσε και μεριδιο απο τις περιουσιες των Συγκλητικων που εκτέλεσε. Οταν ο Νερωνας επεσε εψαξε να βρει τον Σπικουλο για να τον βοηθησει να αυτοκτονησει. Αλλα ο Σπικουλος την ειχε κοπανησει ηδη απο το παλατι. Δε πηγε πολυ μακρια ομως καθως το οργισμενο πληθος τον αναγνωρισε και αφου τον εδεσαν του εριξαν πανω του εναν αδριαντα του Νερωνα.

ΧΙΙΙ. Στη Ρωμη κυκλοφορουσε το κουτσομπολιο πως ο Διοικητης των Πραιτωριανών του Νερων Νυμφίδιος Σαβίνος ηταν γιος του Μονομάχου Μαρτινιανου καθως η μητερα του ειχε σχέσεις με αυτον (με την ανοχη του αντρα της) λογω του οτι ειχε γοητευθει απο το ποσο αρρενωπος και στιβαρος ηταν στη μαχη.

XIV. Στα εγκαινια του Κολοσσαιου απο τον Τιτο σφαγιαστηκαν 9000 ζωα. 5000 αγρια και 4000 ημερα.

XV. O Aυγουστος ειχε μια προτιμηση στα εξωτικα ζώα. Κατα τη διαρκεια της αυτοκρατοριας του σφαγιαστηκαν 3500 εξωτικα ζωα.

XVI. Tο 40 μ.Χ. ενας essedarius (μονομάχος σε αρμα) με ονομα Πάριος απεσπασε τοσο θερμο χειροκρότημα και υποστηριξη απο τους θεατες που αναγκασε τον Καλιγουλα να κατέβει απο το Θεωρειο στην αρένα κατακοκκινος απο ζηλεια και θυμο και να παραπονεθει στο πληθος που προτιμουν ενα μονομάχο απο τον Αυτοκρατορα τους.

XVII. Oπως ειπαμε το "Habet" ειναι η κραυγη που σημαινει οτι ενας μονομάχος τραυματιστηκε. Αντιθετα οταν το χτυπημα ειναι φονικο και ο αντιπαλος πεθάνει η κραυγη ειναι "Practum est" που σημαινει "Το κανε".

XVIII. Ο Αυγουστος με νομο επεβαλλε στους Ρωμαιους να ερχονται στο Κολοσσαιο μονο με χιτώνες. Ολα τα αλλα ρουχα απαγορευονταν.

XIX. Oι τελευταιοι αγώνες μονομάχων εγιναν στη Ρώμη την 1η Ιανουαριου 404. Τοτε ο μοναχος Τηλέμαχος προσπαθησε να τους σταματησει μπαινοντας στην αρένα και λεγοντας οτι αυτο που κανουν δεν ειναι χριστιανικο. Το αποτέλεσμα ηταν να τον μαχαιρώσει ενας μονομάχος και να τον σκοτώσει επι τοπου. Ομως ο Αυτοκρατορας Ονωριος σοκαρίστηκε απο το γεγονος και με νομο απαγορευσε τις μονομαχιες δια παντος. Εν τουτοις συνεχιστηκαν ανεπισημα μεχρι το 435 στις επαρχιες και μετα εξαφανιστηκαν και απο εκει. Ο μοναχος Τηλεμαχος εγινε τελικα άγιος και γιορτάζει 1η Ιανουαριου.

ΧΧ. Οι θηριομαχιες συνεχιστηκαν για αιωνες και στο Βυζάντιο. Αντιθετα στην Ισπανια μετεξελιχθηκαν σε αυτο που ξερουμε σημερα ως ταυρομαχιες.

ΧΧΙ. Τον 12ο αιώνα το Κολοσσαιο καταληφθηκε απο την Οικογένεια Φραγκιπανι και εγινε το προσωπικο τους Καστρο. Αναγκαστηκαν να το εγκαταλειψουν τον 13ο αιώνα οταν ενας σεισμος γκρέμισε τη μια πλευρα του.

ΧΧΙΙ. Τον 15ο αιώνα το Κολοσσαιο λεηλατηθηκε απο τους κατοιχκους της Ρωμης οι οποιοι εκλεψαν ολη την μαρμαρωση και τον ασβέστη και του εδωσαν τη σημερινη του μορφη. Ο σειδμος 2 αιωνες πριν εκανε πολυ μικρη ζημια μπροστα σε αυτη που του εκαναν οι κατοικοι της Ρωμης.

ΧΧΙΙΙ. Το 1585 ο Πάπας Σιξτος Ε' θέλησε να το γκρεμισεις για να κανει χώρο για το λαχανοκηπο του αλλα και γιατι του εκοβε τη θεα. Τελικα δεν το γκρεμισε. Το Κολοσσαιο επιβιωσε μεχρι σημερα καθως απο τον 16ο αιωνα και μετα πιστευαν οτι εδω πετουσαν τους Χριστιανους στα λιονταρια οι Ρωμαιοι. Fun Fact: Δεν υπαρχει καμια ενδειξη οτι εδω πετουσαν τους Χριστιανους στα λιονταρια. Αντιθετα αυτο εγινε καποιες φορές στον Μεγάλο Ιπποδρομο ο οποιος βρισκόταν στο σημειο που βρισκεται σημερα ο Αγιος Πετρος στη Ρωμη.

Συνεχιζεται....
Original προταση:

ΙΙΙ. Veteres: Αυτοι ειναι μονομάχοι που κατάφεραν να επιβιώσουν 1 χρόνο στη σχολή.

Google translate Hebrew to Greek

ΙΙΙ. Βετεράνοι: Δεν θα μπορείτε να υπογράψετε μια γάτα κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Στύγιος
Δημοσιεύσεις: 22168
Εγγραφή: 09 Μαρ 2019, 22:58
Phorum.gr user: C'est fini

Re: Η Ζωη των Μονομάχων και πως τα περνουσαν στην Αρένα (και εκτος αυτης)

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Στύγιος » 13 Απρ 2021, 16:12

Ωραιότατο νήμα . Εκφράζω την άκρα ευαρέσκεια μου. :g030:
Μ' αφορμή αυτό ξαναείδα, εν τάχει, τον 1ο κύκλο του Spartacus.
SpoilerShow
https://europixhd.net/watch-online-tvsh ... es-europix . RIP και στον Andy Witfield που "έφυγε" 39 χρονών από καλπάζουσα λευχαιμία. :011:

Άβαταρ μέλους
George_V
Δημοσιεύσεις: 26899
Εγγραφή: 17 Ιούλ 2018, 23:08
Phorum.gr user: George_V
Τοποθεσία: Kαλαμαι

Re: Η Ζωη των Μονομάχων και πως τα περνουσαν στην Αρένα (και εκτος αυτης)

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από George_V » 14 Απρ 2021, 08:52

Στύγιος έγραψε:
13 Απρ 2021, 16:12
Ωραιότατο νήμα . Εκφράζω την άκρα ευαρέσκεια μου. :g030:
Μ' αφορμή αυτό ξαναείδα, εν τάχει, τον 1ο κύκλο του Spartacus.
SpoilerShow
https://europixhd.net/watch-online-tvsh ... es-europix . RIP και στον Andy Witfield που "έφυγε" 39 χρονών από καλπάζουσα λευχαιμία. :011:
Ανακάλυψα ένα πολύ ωραίο βιντεογκειμ με αυτό το θέμα.

Σου δίνει το ρόλο ενός Lanista σε μια σχολή μονομάχων και πρέπει να κάνεις ακριβώς ότι έκανε και αυτός. Να μανατζαρεις τη σχολή. Δλδ να προσλάβεις μονομάχους να τους εκπαιδεύσεις να ασχοληθείς με τα οικονομικά τους αγώνες τις προμήθειες τον οπλισμο κτλ.

Βασικά είναι ένα football manager με Ρωμαίους μονομάχους.

Μην περιμένει κανείς 4κ κτλ αλλά είναι πολύ ωραίο αν σε ενδιαφέρει η εποχή και το management.
Original προταση:

ΙΙΙ. Veteres: Αυτοι ειναι μονομάχοι που κατάφεραν να επιβιώσουν 1 χρόνο στη σχολή.

Google translate Hebrew to Greek

ΙΙΙ. Βετεράνοι: Δεν θα μπορείτε να υπογράψετε μια γάτα κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Στύγιος
Δημοσιεύσεις: 22168
Εγγραφή: 09 Μαρ 2019, 22:58
Phorum.gr user: C'est fini

Re: Η Ζωη των Μονομάχων και πως τα περνουσαν στην Αρένα (και εκτος αυτης)

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Στύγιος » 15 Απρ 2021, 14:25

Eυχαριστώ.

Ο "Κρίξος" της σειράς συγκινητικά αναφέρεται στον Andy Witfield.


Άβαταρ μέλους
George_V
Δημοσιεύσεις: 26899
Εγγραφή: 17 Ιούλ 2018, 23:08
Phorum.gr user: George_V
Τοποθεσία: Kαλαμαι

Re: Η Ζωη των Μονομάχων και πως τα περνουσαν στην Αρένα (και εκτος αυτης)

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από George_V » 15 Απρ 2021, 14:28

Λέγεται Age of Gladiators II: Rome
Original προταση:

ΙΙΙ. Veteres: Αυτοι ειναι μονομάχοι που κατάφεραν να επιβιώσουν 1 χρόνο στη σχολή.

Google translate Hebrew to Greek

ΙΙΙ. Βετεράνοι: Δεν θα μπορείτε να υπογράψετε μια γάτα κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Απάντηση


  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Ιστορία”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών