Είναι οι Ελληνες τόσο σπουδαίο έθνος στην Ιστορία;

Ιστορικά γεγονότα, καταστάσεις, αναδρομές

Είναι οι Ελληνες τόσο σπουδαίο έθνος;

1. Ναι, είναι το σπουδαιότερο έθνος στην Παγκόσμια Ιστορία.
54
34%
2. Ναι, είναι ένα από τα σπουδαιότερα έθνη στην Παγκόσμια Ιστορία.
65
40%
3. Οχι, είναι ένα μικρομεσαίο έθνος στην Παγκόσμια Ιστορία (με καλό μάρκετινγκ).
32
20%
4. Άλλο.
10
6%
 
Σύνολο ψήφων: 161

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 29165
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Είναι οι Ελληνες τόσο σπουδαίο έθνος στην Ιστορία;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 09 Δεκ 2022, 21:31

Ελληνιστικές αρχαιότητες από την περιοχή.

Εικόνα
Βρέθηκε στην τοποθεσία Khotan στο Xinjiang της Κίνας. Συλλογή 3ου-4ου αιώνα μ.Χ. του Εθνικού Μουσείου του Τόκιο. Συντελεστές εικόνας: Puchku μέσω Wikipedia

Σύμφωνα με τον Λουκά Χριστόπουλο, αρκετές Ελληνιστικές αρχαιότητες έχουν βρεθεί σε αυτήν την περιοχή της πόλης της Κίνας. Αρχαιολογική σκαπάνη αποκάλυψε νομίσματα του Ερμαίου στην περιοχή Χοτάν. Αυτά μπορεί να υποδηλώνουν μια συνεχή σχέση μεταξύ των ελληνοβακτριανών βασιλιάδων και του βασιλείου των Χοτάν από την εποχή του Ευθύδημου έως τον Ερμαίο.

Στο νεκροταφείο Sampul που βρίσκεται κοντά στο Khotan, ανακαλύφθηκε μια ταπετσαρία που πιθανώς αναπαριστά έναν Ελληνο-Σκύθη βασιλιά. Εμφανίζεται ο βασιλιάς με το δόρυ του και τον κένταυρο Χείρωνα να παίζει τρομπέτα και να φορά, ένα μεγάλο ελληνομακεδονικό καπέλο. Ένα δέρμα λιονταριού τον σκεπάζει.

Επειδή τα δύο σύμβολα του Αχιλλέα (Χείρωνας) και του Ηρακλή (δέρμα λιονταριού της Νεμέας) συνδυάζονται, η ταπετσαρία μπορεί επίσης να είναι μια αναπαράσταση του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Αναφερόταν σε αυτούς ως δύο προγόνους του, οι οποίοι συχνά απεικονίζονταν.

Εικόνα
Προτομή μποντισάτβα, από την Kucha. Σερινδική τέχνη της Σιντζιάνγκ, 6ος-7ος αιώνας. Ξεραμένη γη και πολυχρωμία. Μουσείο Guimet. Συντελεστές εικόνας: Vasil μέσω Wikipedia

Καταγόμενος από τους βασιλείς του Άργους, ο Αλέξανδρος διεκδίκησε προγονικούς δεσμούς με τον Ηρακλή. Θα ανήκε έτσι στην πρώτη γενιά της γενεαλογίας αυτής της οικογένειας. Η προγονική γραμμή ήταν συνδεδεμένη με τον θρυλικό γιο του Ηρακλή, Τέμενο.

Ο Αλέξανδρος πίστευε ότι ήταν συγγενής του Αχιλλέα και μέσω της μητέρας του. Πρέπει να αναφερθεί ότι ο γαλανομάτης βασιλιάς στην ταπισερί Sampul δεν μοιάζει στην πραγματικότητα με τον Αλέξανδρο. Ωστόσο, η συσχέτιση με τον Χείρωνα και τον Ηρακλή θα πρέπει να υποδηλώνει έναν ορισμένο βαθμό εθνοτικής σύνδεσης, αν όχι καταγωγή.

Η ταινία στο κεφάλι του είναι χαρακτηριστικό των Αντιοχιδών, των Ινδο-Έλληνων ή Ελληνοβακτριανών βασιλιάδων. Αναμφίβολα λέει επίσης για μια σύνδεση μεταξύ του βασιλιά Khotan και της ελληνιστικής βασιλικής παράδοσης.

Οι μεταφράσεις των ονομάτων των πρώτων βασιλιάδων του Khotan στα κινέζικα είναι οι εξής: Yulin (25–55 μ.Χ.), Rongwan (50–51 μ.Χ.), Weishi (50–51 μ.Χ.) και Dumo (60 μ.Χ.· δεν στέφθηκε ). Άλλοι βασιλιάδες του Khotan περιλάμβαναν τους Xiumoba (60 μ.Χ.), Guangde (60–86 μ.Χ.) και Fangqian (129–132 μ.Χ.). Ακολούθησαν αργότερα οι Jian (151–152 μ.Χ.), Anguo (125–175 μ.Χ.) και Shanxi (220–226 μ.Χ.).

Ελληνική Πόλη Niya στην Κίνα.
Σύμφωνα με μια ειδησεογραφία της Chicago Tribune, «οι αρχαιολόγοι ξέθαψαν μια αρχαία πόλη (Niya στην Κίνα) που μπορεί να κατοικούνταν από άτομα που εγκατέλειψαν τον στρατό του Μεγάλου Αλεξάνδρου». Η εφημερίδα ισχυρίζεται ότι η πόλη μπορεί να είναι η απάντηση στο να λύσουν οι ανθρωπολόγοι το παζλ των ξανθομάλλων, πρασίνιων ασιατών της Κεντρικής Ασίας που συνεχίζουν να κατοικούν στην περιοχή. Αν ναι, αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί εξίσου σημαντικό με την ανακάλυψη της Πομπηίας, της ρωμαϊκής πόλης που θάφτηκε από την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ.

Στην πόλη Niya (Jingjue) το 1906, ο Aurel Stein ανακάλυψε μια σειρά από πήλινες σφραγίδες της Παλλάς-Αθηνάς, συμπεριλαμβανομένων των αιγών και του κεραυνού. Υπήρχαν επίσης απεικονίσεις του Έρωτα, του Ηρακλή και πιθανώς μιας διαφορετικής Αθηνάς, της Αθηνάς Αλκιδήμου.

Η Αθηνά Αλκήδημος ήταν η θεά της Πέλλας. Εκπροσωπήθηκε σχεδόν πανομοιότυπα στα νομίσματα τόσο του Μεγάλου Αλεξάνδρου όσο και του Μενάνδρου στην Τάξιλα.

Ο Στάιν επισημαίνει τη στενή ομοιότητα αυτών των κομματιών με την Ελληνιστική τέχνη του πρώτου αιώνα. Η ομοιότητα, ωστόσο, φαίνεται να υποδηλώνει ότι αυτά μπορεί ενδεχομένως να ήταν από παλαιότερη ημερομηνία. Αυτό θα μπορούσε να ισχύει ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε την άμεση σχέση μεταξύ της αναπαράστασης της Αθηνάς Αλκιδήμου και των Ελληνοβακτριανών και Ινδο-Ελλήνων βασιλιάδων.

Βρέθηκε επίσης μια σκαλιστή πολυθρόνα με κάθισμα που παριστάνει όρθια λιοντάρια και υποβραχιόνια που αποτελούνται από τέρατα Ελληνιστικού τύπου. Αρκετά έγγραφα στο Kharoshthi μπορεί να υποδηλώνουν την παρουσία Ελληνο-Σκύθιων βασιλιάδων στην περιοχή στο παρελθόν. Ο Στάιν συνδέει την παρουσία αυτών των εγγράφων με τη μετανάστευση από τα Τάξιλα στα τέλη του τρίτου αιώνα π.Χ.

Σινο-Νιππονέζος-Ελληνισμός.

Εικόνα
Ο Χερν και η γυναίκα του. Εικόνα: Wikimedia Commons/Δημόσιος Τομέας

Ο Σινο-Νιπονέζος-Ελληνισμός, ή Κινεζο-Ιαπωνο-Ελληνισμός, είναι αποτέλεσμα της κρεολοποίησης του αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού που προήλθε από τους Αφγανούς, την Κεντρική Ασία και τους Ινδούς Έλληνες στην Κίνα. Μέρος του αποτελούσαν και οι ντόπιοι Κινέζοι που αφομοίωσαν κάποια στοιχεία του Ελληνισμού. Αντανακλούσαν τον πολιτισμό στην τέχνη, τη θρησκεία και τη γλυπτική τους, η οποία αργότερα εξαπλώθηκε στην Κορέα και στο Nippon της Ιαπωνίας.

Εικόνα
Λευκάδιος Χερν το 1889. Εικόνα: Wikimedia Commons/Public Domain

Το Αρχαίο Ελληνικό Πάνθεον ενέπνευσε τη θρησκευτική τέχνη, τη γλυπτική και την αρχιτεκτονική στην Κίνα, την Κορέα και την Ιαπωνία. Ωστόσο, δεν είναι μόνο οι Αρχαίοι Έλληνες που άφησαν αποτύπωμα στην ιστορία της περιοχής της Άπω Ανατολής του κόσμου. Οι Έλληνες του σύγχρονου κόσμου, ο Έλληνας Λευκάδιος Χερν (γνωστός και ως Koizumi Yakumo), για παράδειγμα, δημιούργησε μια γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης μέσω της δουλειάς του. Ο Λευκάδιος Χερν ήταν θιασώτης τόσο του Ελληνικού όσο και του Ιαπωνικού πολιτισμού.

Στις 26 Σεπτεμβρίου 1904, ο Χερν πέθανε από καρδιακή ανεπάρκεια σε ηλικία πενήντα τεσσάρων ετών. Παραμένει θαμμένος στο νεκροταφείο Zoshigava στην Toshima του Τόκιο.

Μαχαγιάνα Βουδισμός.

Εικόνα
Ένα άγαλμα του Βούδα που δείχνει τη σαφή επιρροή της αρχαίας Ελλάδας στον Βουδισμό, σε σύγκριση με ένα αρχαίο Ελληνικό άγαλμα. Εικονογράφηση Greek Reporter. (αριστερά) Βούδας Γκαντάρα. Εθνικό Μουσείο του Τόκιο 1ος-2ος αιώνας μ.Χ., δημόσιος τομέας. (δεξιά) Άγαλμα Διονύσου Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών. Γεώργιος Ε. Κορωναίος / wikimedia commons CC BY-SA 4.0

Οι Έλληνες ανέπτυξαν τον Μαχαγιάνα Βουδισμό χρησιμοποιώντας τη φιλοσοφία και την τέχνη τους. Ως αίρεση, ήταν διαφορετικό από τον βουδισμό Theravada, και η Μαχαγιάνα έχει Ελληνική επιρροή. Έτσι, ο λεγόμενος Βουδισμός Hinayana εξελίχθηκε σε δύο διαφορετικές αιρέσεις εντός του Βουδισμού.

Από τον επηρεασμένο από την Ελληνική επιρροή Βουδισμό Μαχαγιάνα προέκυψε ο Βατζραγιάνα Βουδισμός. Αργότερα το υιοθέτησαν και οι Θιβετιανοί, οι Μογγόλοι και οι Ladakhis της Ινδίας. Ο Βουδισμός έγινε η πιο δημοφιλής θρησκεία στην Ανατολική Ασία, παίρνοντας τη θέση του Κομφουκιανισμού, του Ταοϊσμού και του Σιντοϊσμού.

Η απεικόνιση του Βούδα είναι σε ανθρωπόμορφη μορφή που προέρχεται από τους Έλληνες. Οι Ινδοί, οι Κινέζοι, οι Κορεάτες, οι Ιάπωνες, οι Βιρμανοί και οι Ινδο-Κινέζοι συνέχισαν αυτή την παράδοση. Αργότερα επηρέασε επίσης τους Θιβετιανούς, τους Μογγόλους, τους Σρι Λάνκα, τους Ινδονήσιους και τους Σιγκαπούρους μεταξύ πολλών άλλων ομάδων.

Οι αρχαίοι Έλληνες έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ της Ανατολής και της Δύσης. Η πιθανότητα εύρεσης άνδρα ή γυναίκας αρχαιοελληνικής καταγωγής στη σύγχρονη βορειοδυτική Κίνα δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.

Ωστόσο, υπάρχει πάντα μεγαλύτερη πιθανότητα να βρεθεί ένας άνδρας αρχαιοελληνικής καταγωγής στη Βόρεια Ινδία, η οποία ήταν τελικά το τεράστιο κέντρο ισχύος των Αρχαίων Ελλήνων στην Ασία.
https://arxaia-ellinika.blogspot.com/20 ... kinas.html
https://greekreporter.com/2022/12/01/an ... dom-china/

Άβαταρ μέλους
Annibas
Δημοσιεύσεις: 1232
Εγγραφή: 06 Φεβ 2022, 18:36

Re: Είναι οι Ελληνες τόσο σπουδαίο έθνος στην Ιστορία;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Annibas » 10 Δεκ 2022, 06:20

Οι Σουμέριοι από ότι άκουσα ο πρώτος επίσημος πολιτισμός της ανθρωπότητας ήταν προ-Ελληνικής καταγωγής, δεν ξέρω αν έχει κάποιος περισσότερα στοιχεία για αυτό.

Άβαταρ μέλους
Ζαποτέκος
Δημοσιεύσεις: 8947
Εγγραφή: 14 Ιαν 2019, 17:08

Re: Είναι οι Ελληνες τόσο σπουδαίο έθνος στην Ιστορία;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ζαποτέκος » 10 Δεκ 2022, 10:06

Annibas έγραψε:
10 Δεκ 2022, 06:20
Οι Σουμέριοι από ότι άκουσα ο πρώτος επίσημος πολιτισμός της ανθρωπότητας ήταν προ-Ελληνικής καταγωγής, δεν ξέρω αν έχει κάποιος περισσότερα στοιχεία για αυτό.
Ο όρος "Προ-Ελληνικής" καταγωγής δεν έχει κάποιο νόημα για περιοχές μακριά από τον ελλαδικό χώρο.
Η γλώσσα των Σουμερίων δεν έχει ενταχθεί σε κάποια οικογένεια γλωσσών. Δεν ήταν ούτε σημιτική ούτε ινδοευρωπαϊκή *. Ήταν συγκολλητική σαν τις δραβιδικές και τις αλταϊκές.

* Παρόλο που το σχολικό βιβλίο ιστορίας γράφει λανθασμένα εδώ και χρόνια πως πιθανώς είναι ινδοευρωπαϊκής καταγωγής

Από τη Μεσοποταμία, με τους Σουμέριους, τον πρώτο λαό στον κόσμο ο οποίος ανέπτυξε υψηλό πολιτισμό, αρχίζει ουσιαστικά η ιστορία. Λαός πιθανώς ινδοευρωπαϊκής καταγωγής, εγκατεστημένος στη Μεσοποταμία από τα μέσα της 4ης χιλιετίας, εφευρίσκει τον τροχό, το άροτρο, την επεξεργασία των μετάλλων, μία μορφή γραφής, τη σφηνοειδή, και πρώτος ιδρύει απόλυτα συγκροτημένες πόλεις, με κυριότερη την Ουρ.
http://ebooks.edu.gr/ebooks/v/html/8547 ... 02_01.html

Οι Τούρκοι θεωρούν μεταξύ άλλων λαών και τους Σουμέριους ως Τούρκους. :lol: Μια τράπεζα στην Άγκυρα ονομάστηκε Σούμερ Μπανκ ! Βλ. εδώ Ζαποτέκος @ Η προσφορα της Τουρκιας στον παγκοσμιο πολιτισμο
… εις μικράς μεν ατυχίας ευρεθήσεται φίλος, εις μεγίστην δε και επιμένουσαν συμφοράν μηδείς σε πλανήση , φίλος ουκ έσται . ( Στρατηγικόν Κεκαυμένου )

Άβαταρ μέλους
Annibas
Δημοσιεύσεις: 1232
Εγγραφή: 06 Φεβ 2022, 18:36

Re: Είναι οι Ελληνες τόσο σπουδαίο έθνος στην Ιστορία;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Annibas » 10 Δεκ 2022, 10:33

Ζαποτέκος έγραψε:
10 Δεκ 2022, 10:06
Annibas έγραψε:
10 Δεκ 2022, 06:20
Οι Σουμέριοι από ότι άκουσα ο πρώτος επίσημος πολιτισμός της ανθρωπότητας ήταν προ-Ελληνικής καταγωγής, δεν ξέρω αν έχει κάποιος περισσότερα στοιχεία για αυτό.
Ο όρος "Προ-Ελληνικής" καταγωγής δεν έχει κάποιο νόημα για περιοχές μακριά από τον ελλαδικό χώρο.
Η γλώσσα των Σουμερίων δεν έχει ενταχθεί σε κάποια οικογένεια γλωσσών. Δεν ήταν ούτε σημιτική ούτε ινδοευρωπαϊκή *. Ήταν συγκολλητική σαν τις δραβιδικές και τις αλταϊκές.

* Παρόλο που το σχολικό βιβλίο ιστορίας γράφει λανθασμένα εδώ και χρόνια πως πιθανώς είναι ινδοευρωπαϊκής καταγωγής

Από τη Μεσοποταμία, με τους Σουμέριους, τον πρώτο λαό στον κόσμο ο οποίος ανέπτυξε υψηλό πολιτισμό, αρχίζει ουσιαστικά η ιστορία. Λαός πιθανώς ινδοευρωπαϊκής καταγωγής, εγκατεστημένος στη Μεσοποταμία από τα μέσα της 4ης χιλιετίας, εφευρίσκει τον τροχό, το άροτρο, την επεξεργασία των μετάλλων, μία μορφή γραφής, τη σφηνοειδή, και πρώτος ιδρύει απόλυτα συγκροτημένες πόλεις, με κυριότερη την Ουρ.
http://ebooks.edu.gr/ebooks/v/html/8547 ... 02_01.html

Οι Τούρκοι θεωρούν μεταξύ άλλων λαών και τους Σουμέριους ως Τούρκους. :lol: Μια τράπεζα στην Άγκυρα ονομάστηκε Σούμερ Μπανκ ! Βλ. εδώ Ζαποτέκος @ Η προσφορα της Τουρκιας στον παγκοσμιο πολιτισμο
Εννοούσα από την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, πρώην Αιγηίδας.

Άβαταρ μέλους
Ζαποτέκος
Δημοσιεύσεις: 8947
Εγγραφή: 14 Ιαν 2019, 17:08

Re: Είναι οι Ελληνες τόσο σπουδαίο έθνος στην Ιστορία;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ζαποτέκος » 20 Δεκ 2022, 21:09

Αρχιτεκτονικοί ρυθμοί των αρχαίων Ελλήνων

Δωρικός ρυθμός
( κιονόκρανο : άβακας, εχίνος )
Εικόνα

Ιωνικός ρυθμός
( κιονόκρανο : άβακας , έλικα )
Εικόνα

Αιολικός ρυθμός
Πρόγονος του ιωνικού ρυθμού. Το αιολικό ή αλλιώς πρωτοϊωνικό κιονόκρανο φέρει δύο ανεξάρτητους έλικες που μιμούνται φυτά και στο ενδιάμεσο κενό υπάρχει ανθέμιο.
Εικόνα
Εικόνα
Εικόνα

Κορινθιακός ρυθμός
Εμπνευστής του ήταν ο Καλλίμαχος ο Κορίνθιος. Το κιονόκρανο είναι διακοσμημένο με άκανθες.
Εικόνα
Εικόνα

Τοσκανικός ή Ετρουσκικός ρυθμός
Αναπτύχθηκε απ' τους Ρωμαίους και αποτελεί μια απλούστερη παραλλαγή του δωρικού ρυθμού.
Εικόνα

Σύνθετος ρυθμός
Αναπτύχθηκε απ' τους Ρωμαίους και συνδυάζει στοιχεία από τον ιωνικό και τον κορινθιακό ρυθμό.
Εικόνα
… εις μικράς μεν ατυχίας ευρεθήσεται φίλος, εις μεγίστην δε και επιμένουσαν συμφοράν μηδείς σε πλανήση , φίλος ουκ έσται . ( Στρατηγικόν Κεκαυμένου )

κιμων
Δημοσιεύσεις: 6
Εγγραφή: 27 Δεκ 2022, 17:21
Phorum.gr user: κιμων

Re: Είναι οι Ελληνες τόσο σπουδαίο έθνος στην Ιστορία;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από κιμων » 28 Δεκ 2022, 16:58

Αναφορικά με τον Σωκράτη και τις κατηγορίες που τον καταδίκασαν. Ο Σωκράτης είχε πολλούς εχθρούς στο Αστυ λόγω της επιμονής του να τσιγκλάει σχεδόν όλους τους συμπολίτες του. Μην ξεχνάμε ότι μειοψήφησε για την καταδίκη των 10 στρατηγών των Αργινουσών (μεταξύ των οποίων και ο Περικλής ο νεότερος) και επίσης ήταν ο μόνος που ήταν αντίθετος στο ψήφισμα για την σφαγή των επαναστατών Μυτιλιναίων.
Οι κατηγορίες του Άνυτου και των άλλων ήταν φαιδρές. Ακόμα και όταν τον άφησαν να διαλέξει μόνος του την τιμωρία του, αυτός προκλητικά πρότεινε να τρέφεται δια βίου δημοσία δαπάνη.

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 29165
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Είναι οι Ελληνες τόσο σπουδαίο έθνος στην Ιστορία;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 07 Ιουν 2023, 21:56

03.06.2023
Οι Έλληνες έχουν πραγματικά σχεδόν μυθική προέλευση, όπως αποκαλύπτει το αρχαίο DNA.
Η ανάλυση συνδέει τους Έλληνες με τους φημισμένους Μυκηναίους και Μινωίτες.

Εικόνα

Από την εποχή του Ομήρου, οι Έλληνες έχουν εξιδανικεύσει από καιρό τους Μυκηναίους «προγόνους» τους, σε επικά ποιήματα και κλασικές τραγωδίες που εξυμνούν τα κατορθώματα του Οδυσσέα, του βασιλιά Αγαμέμνονα και άλλων ηρώων που συμμετείχαν στην εύνοια των Ελλήνων θεών.


Αν και αυτοί οι Μυκηναίοι ήταν πλασματικοί, οι μελετητές έχουν συζητήσει εάν οι σημερινοί Έλληνες κατάγονται από τους πραγματικούς Μυκηναίους, οι οποίοι δημιούργησαν έναν διάσημο πολιτισμό που κυριάρχησε στην ηπειρωτική Ελλάδα και το Αιγαίο Πέλαγος από περίπου το 1600 π.Χ. έως το 1200 π.Χ., ή εάν οι αρχαίοι Μυκηναίοι απλώς εξαφανίστηκαν από την περιοχή.

Τώρα, το αρχαίο DNA υποδηλώνει ότι οι σημερινοί Έλληνες είναι πράγματι απόγονοι των Μυκηναίων, με μόνο ένα μικρό ποσοστό DNA από μεταγενέστερες μεταναστεύσεις στην Ελλάδα.

Η μελέτη αποκαλύπτει ότι και οι ίδιοι οι Μυκηναίοι συνδέονταν στενά με τους προηγούμενους Μινωίτες, έναν άλλο μεγάλο πολιτισμό που άκμασε στο νησί της Κρήτης από το 2600 π.Χ. έως το 1400 π.Χ. (που πήρε το όνομά του από τον μυθικό βασιλιά Μίνωα).

Εικόνα
Η Πύλη των Λεόντων ήταν η κύρια είσοδος στην ακρόπολη των Μυκηνών της Εποχής του Χαλκού, το κέντρο του μυκηναϊκού πολιτισμού. RnDmS/iStockphoto

Το αρχαίο DNA προέρχεται από τα δόντια 19 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων 10 Μινωιτών από την Κρήτη που χρονολογούνται από το 2900 π.Χ. έως το 1700 π.Χ., τέσσερις Μυκηναίους από τον αρχαιολογικό χώρο στις Μυκήνες και άλλα νεκροταφεία στην ηπειρωτική Ελλάδα που χρονολογούνται από το 1700 π.Χ. έως το 1200 π.Χ., και πέντε άτομα από άλλους πολιτισμούς της πρώιμης γεωργίας ή της Εποχής του Χαλκού (5400 π.Χ. έως το 1340 π.Χ.) στην Ελλάδα και την Τουρκία.

Συγκρίνοντας 1,2 εκατομμύρια γράμματα γενετικού κώδικα σε αυτά τα γονιδιώματα με αυτά άλλων 334 αρχαίων ανθρώπων από όλο τον κόσμο και 30 σύγχρονων Ελλήνων, οι ερευνητές μπόρεσαν να σχεδιάσουν πώς σχετίζονταν τα άτομα μεταξύ τους.

Οι αρχαίοι Μυκηναίοι και Μινωίτες συνδέονταν στενότερα μεταξύ τους και πήραν τα τρία τέταρτα του DNA τους από πρώιμους αγρότες που ζούσαν στην Ελλάδα και τη νοτιοδυτική Ανατολία, η οποία είναι τώρα μέρος της Τουρκίας, αναφέρει η ομάδα σήμερα στο Nature (https://www-nature-com.translate.goog/a ... x_tr_hl=el). Και οι δύο πολιτισμοί κληρονόμησαν επιπλέον DNA από ανθρώπους από τον ανατολικό Καύκασο, κοντά στο σύγχρονο Ιράν, υποδηλώνοντας μια πρώιμη μετανάστευση ανθρώπων από την ανατολή μετά την εγκατάσταση των πρώτων αγροτών εκεί, αλλά πριν οι Μυκηναίοι χωριστούν από τους Μινωίτες.

Οι Μυκηναίοι είχαν πράγματι μια σημαντική διαφορά: είχαν κάποιο DNA —4% έως 16%— από βόρειους προγόνους που ήρθαν από την Ανατολική Ευρώπη ή τη Σιβηρία.

Αυτό υποδηλώνει ότι ένα δεύτερο κύμα ανθρώπων από την ευρασιατική στέπα, ήρθαν στην ηπειρωτική Ελλάδα μέσω της Ανατολικής Ευρώπης ή της Αρμενίας, αλλά δεν έφτασαν στην Κρήτη, λέει ο Ιωσήφ Λαζαρίδης, πληθυσμιακός γενετιστής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ που συνεπικεφαλής της μελέτης.

Εικόνα
Αυτή η Χορεύουσα Μινωική γυναίκα από μια τοιχογραφία στην Κνωσό της Κρήτης (1600–1450 π.Χ.), μοιάζει με τις Μυκηναϊκής γυναίκας (παραπάνω). Wolfgang Sauber/Wikimedia Commons

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι Μινωίτες και οι Μυκηναίοι έμοιαζαν, και οι δύο έφεραν γονίδια για καστανά μαλλιά και καστανά μάτια. Οι καλλιτέχνες και των δύο πολιτισμών ζωγράφισαν ανθρώπους με σκούρα μαλλιά, με σκούρα μάτια σε τοιχογραφίες και αγγεία που μοιάζουν μεταξύ τους, αν και οι δύο πολιτισμοί μιλούσαν και έγραφαν σε διαφορετικές γλώσσες.

Οι Μυκηναίοι ήταν πιο στρατευμένοι, με τέχνη γεμάτη δόρατα και εικόνες πολέμου, ενώ η μινωική τέχνη έδειξε λίγα σημάδια πολέμου, λέει ο Λαζαρίδης. Επειδή η γραφή των Μινωιτών χρησιμοποιούσε ιερογλυφικά, ορισμένοι αρχαιολόγοι θεώρησαν ότι ήταν εν μέρει αιγυπτιακά, κάτι που αποδεικνύεται ψευδές.

Όταν οι ερευνητές συνέκριναν το DNA των σύγχρονων Ελλήνων με αυτό των αρχαίων Μυκηναίων, βρήκαν πολλές γενετικές επικαλύψεις. Οι σύγχρονοι Έλληνες μοιράζονται παρόμοιες αναλογίες DNA από τις ίδιες προγονικές πηγές με τους Μυκηναίους, αν και έχουν κληρονομήσει λίγο λιγότερο DNA από αρχαίους αγρότες της Ανατολίας και λίγο περισσότερο DNA από μεταγενέστερες μεταναστεύσεις στην Ελλάδα.

Η συνέχεια μεταξύ των Μυκηναίων και των ζωντανών ανθρώπων είναι «ιδιαίτερα εντυπωσιακή δεδομένου ότι το Αιγαίο υπήρξε σταυροδρόμι πολιτισμών για χιλιάδες χρόνια», λέει ο συν-συγγραφέας Γιώργος Σταματογιαννόπουλος από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ.

Αυτό υποδηλώνει ότι τα κύρια στοιχεία της καταγωγής των Ελλήνων υπήρχαν ήδη στην Εποχή του Χαλκού, μετά τη μετανάστευση των πρώτων αγροτών από την Ανατολία που έθεσε το πρότυπο για τη γενετική σύνθεση των Ελλήνων και, στην πραγματικότητα, των περισσότερων Ευρωπαίων. «Η εξάπλωση των αγροτικών πληθυσμών ήταν η αποφασιστική στιγμή όταν τα κύρια στοιχεία του ελληνικού πληθυσμού είχαν ήδη προβλεφθεί», λέει ο αρχαιολόγος Colin Renfrew του Πανεπιστημίου του Cambridge στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίος δεν συμμετείχε στο έργο.

Τα αποτελέσματα δείχνουν επίσης ότι είναι δυνατό να ληφθεί αρχαίο DNA από το ζεστό, ξηρό τοπίο της ανατολικής Μεσογείου, λέει ο Renfrew. Αυτός και άλλοι έχουν τώρα ελπίδες να πάρουν DNA από ομάδες όπως οι μυστηριώδεις Χετταίοι που ήρθαν στην αρχαία Ανατολία πριν από το 2000 π.Χ. και που μπορεί να ήταν η πηγή της καυκάσιας καταγωγής στους Μυκηναίους και στις πρώιμες ινδοευρωπαϊκές γλώσσες στην περιοχή.

Ο αρχαιολόγος Kristian Kristiansen του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία, ο οποίος δεν συμμετείχε στο έργο, συμφωνεί. «Τα αποτελέσματα έχουν ανοίξει τώρα το επόμενο κεφάλαιο στη γενετική ιστορία της δυτικής Ευρασίας – αυτό της Μεσογείου της Εποχής του Χαλκού».

Αυτό το άρθρο έχει ενημερωθεί με πληροφορίες για την αποσαφήνιση της γενετικής σύνδεσης μεταξύ των σύγχρονων Ελλήνων και των αρχαίων Μυκηναίων.
πηγή: science.org
https://primenews.press/oi-ellines-echo ... rchaio-dna

Άβαταρ μέλους
Ζαποτέκος
Δημοσιεύσεις: 8947
Εγγραφή: 14 Ιαν 2019, 17:08

Re: Είναι οι Ελληνες τόσο σπουδαίο έθνος στην Ιστορία;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ζαποτέκος » 07 Ιουν 2023, 22:33

The Rebel έγραψε:
07 Ιουν 2023, 21:56
Η ανάλυση συνδέει τους Έλληνες με τους φημισμένους Μυκηναίους και Μινωίτες.
Με ποιους ήμαστε ; Με τους Μινωίτες ή τους Μυκηναίους ; :ne5:
Εικόνα
… εις μικράς μεν ατυχίας ευρεθήσεται φίλος, εις μεγίστην δε και επιμένουσαν συμφοράν μηδείς σε πλανήση , φίλος ουκ έσται . ( Στρατηγικόν Κεκαυμένου )

Άβαταρ μέλους
taxalata xalasa
Δημοσιεύσεις: 16600
Εγγραφή: 27 Αύγ 2021, 20:52

Re: Είναι οι Ελληνες τόσο σπουδαίο έθνος στην Ιστορία;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από taxalata xalasa » 07 Ιουν 2023, 23:22

Ζαποτέκος έγραψε:
07 Ιουν 2023, 22:33
The Rebel έγραψε:
07 Ιουν 2023, 21:56
Η ανάλυση συνδέει τους Έλληνες με τους φημισμένους Μυκηναίους και Μινωίτες.
Με ποιους ήμαστε ; Με τους Μινωίτες ή τους Μυκηναίους ; :ne5:
Εικόνα
Οι όροι Μινωίτες και Μυκηναίοι είναι ετεροχρονισμένοι. Δεν νομίζω να αυτοπροσδιοριζόσαντε έτσι οι ίδιοι.

Άτοπο το ερώτημά σου.

Ξαν'έλα μεθαύριο με τον κηδεμόνα σου!
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος taxalata xalasa την 07 Ιουν 2023, 23:50, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
𐀲𐀏𐀨𐀲𐀏𐀨𐀭 𐀀𐀗𐀨:𐀣𐀬𐀔:𐀓𐀫:𐀀𐀗𐀨:𐀏𐀬:𐀣𐀦

Μέσα στα πλαίσια μιας σχέσης πολιτικής πελατείας, διαφθοράς, εξαγοράς και εξευτελισμού της έννοιας της ίδιας της πολιτικής.

Με πρᾰ́σῐνους, κῠᾰνέους και ἐρῠθρούς Κοκούς...

Νετο Γκουερινο
Δημοσιεύσεις: 1807
Εγγραφή: 29 Μαρ 2023, 11:19

Re: Είναι οι Ελληνες τόσο σπουδαίο έθνος στην Ιστορία;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Νετο Γκουερινο » 07 Ιουν 2023, 23:24

Ζαποτέκος έγραψε:
07 Ιουν 2023, 22:33
The Rebel έγραψε:
07 Ιουν 2023, 21:56
Η ανάλυση συνδέει τους Έλληνες με τους φημισμένους Μυκηναίους και Μινωίτες.
Με ποιους ήμαστε ; Με τους Μινωίτες ή τους Μυκηναίους ; :ne5:
Εικόνα
Ποιος έβγαλε από τα άδυτα του κώλου του τον δήθεν πόλεμο μεταξύ Μυκηναίων και Μινωιτών;

Άβαταρ μέλους
Ζαποτέκος
Δημοσιεύσεις: 8947
Εγγραφή: 14 Ιαν 2019, 17:08

Re: Είναι οι Ελληνες τόσο σπουδαίο έθνος στην Ιστορία;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ζαποτέκος » 08 Ιουν 2023, 09:01

taxalata xalasa έγραψε:
07 Ιουν 2023, 23:22
Ζαποτέκος έγραψε:
07 Ιουν 2023, 22:33
The Rebel έγραψε:
07 Ιουν 2023, 21:56
Η ανάλυση συνδέει τους Έλληνες με τους φημισμένους Μυκηναίους και Μινωίτες.
Με ποιους ήμαστε ; Με τους Μινωίτες ή τους Μυκηναίους ; :ne5:
Εικόνα
Οι όροι Μινωίτες και Μυκηναίοι είναι ετεροχρονισμένοι. Δεν νομίζω να αυτοπροσδιοριζόσαντε έτσι οι ίδιοι.

Άτοπο το ερώτημά σου.

Ξαν'έλα μεθαύριο με τον κηδεμόνα σου!
Εσύ πες τους π@π@ρια και αρχιδι@. :102:
Νετο Γκουερινο έγραψε:
07 Ιουν 2023, 23:24
Ζαποτέκος έγραψε:
07 Ιουν 2023, 22:33
The Rebel έγραψε:
07 Ιουν 2023, 21:56
Η ανάλυση συνδέει τους Έλληνες με τους φημισμένους Μυκηναίους και Μινωίτες.
Με ποιους ήμαστε ; Με τους Μινωίτες ή τους Μυκηναίους ; :ne5:
Εικόνα
Ποιος έβγαλε από τα άδυτα του κώλου του τον δήθεν πόλεμο μεταξύ Μυκηναίων και Μινωιτών;
Κατάλαβα ... :g030: Ατιμασμένος Μινωίτης ! :003:
… εις μικράς μεν ατυχίας ευρεθήσεται φίλος, εις μεγίστην δε και επιμένουσαν συμφοράν μηδείς σε πλανήση , φίλος ουκ έσται . ( Στρατηγικόν Κεκαυμένου )

Άβαταρ μέλους
Annibas
Δημοσιεύσεις: 1232
Εγγραφή: 06 Φεβ 2022, 18:36

Re: Είναι οι Ελληνες τόσο σπουδαίο έθνος στην Ιστορία;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Annibas » 08 Ιουν 2023, 10:37

Ζαποτέκος έγραψε:
07 Ιουν 2023, 22:33
The Rebel έγραψε:
07 Ιουν 2023, 21:56
Η ανάλυση συνδέει τους Έλληνες με τους φημισμένους Μυκηναίους και Μινωίτες.
Με ποιους ήμαστε ; Με τους Μινωίτες ή τους Μυκηναίους ; :ne5:
Εικόνα
Δεν ξέρω για τους Μυκηναίους αλλά οι Κρητικοί το έχουν πάρει πολύ πάνω τους ότι κατάγονται εξολοκλήρου από τους Μινωίτες, πολλοί λένε και από τον Δία.

Άβαταρ μέλους
taxalata xalasa
Δημοσιεύσεις: 16600
Εγγραφή: 27 Αύγ 2021, 20:52

Re: Είναι οι Ελληνες τόσο σπουδαίο έθνος στην Ιστορία;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από taxalata xalasa » 08 Ιουν 2023, 11:43

Annibas έγραψε:
08 Ιουν 2023, 10:37
Ζαποτέκος έγραψε:
07 Ιουν 2023, 22:33
The Rebel έγραψε:
07 Ιουν 2023, 21:56
Η ανάλυση συνδέει τους Έλληνες με τους φημισμένους Μυκηναίους και Μινωίτες.
Με ποιους ήμαστε ; Με τους Μινωίτες ή τους Μυκηναίους ; :ne5:
Εικόνα
Δεν ξέρω για τους Μυκηναίους αλλά οι Κρητικοί το έχουν πάρει πολύ πάνω τους ότι κατάγονται εξολοκλήρου από τους Μινωίτες, πολλοί λένε και από τον Δία.
και ο Διας απο την Αιγυπτο! :g030:

Οι Κεφτέδες...
𐀲𐀏𐀨𐀲𐀏𐀨𐀭 𐀀𐀗𐀨:𐀣𐀬𐀔:𐀓𐀫:𐀀𐀗𐀨:𐀏𐀬:𐀣𐀦

Μέσα στα πλαίσια μιας σχέσης πολιτικής πελατείας, διαφθοράς, εξαγοράς και εξευτελισμού της έννοιας της ίδιας της πολιτικής.

Με πρᾰ́σῐνους, κῠᾰνέους και ἐρῠθρούς Κοκούς...

Άβαταρ μέλους
Annibas
Δημοσιεύσεις: 1232
Εγγραφή: 06 Φεβ 2022, 18:36

Re: Είναι οι Ελληνες τόσο σπουδαίο έθνος στην Ιστορία;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Annibas » 08 Ιουν 2023, 12:18

taxalata xalasa έγραψε:
08 Ιουν 2023, 11:43
Annibas έγραψε:
08 Ιουν 2023, 10:37
Ζαποτέκος έγραψε:
07 Ιουν 2023, 22:33

Με ποιους ήμαστε ; Με τους Μινωίτες ή τους Μυκηναίους ; :ne5:
Εικόνα
Δεν ξέρω για τους Μυκηναίους αλλά οι Κρητικοί το έχουν πάρει πολύ πάνω τους ότι κατάγονται εξολοκλήρου από τους Μινωίτες, πολλοί λένε και από τον Δία.
και ο Διας απο την Αιγυπτο! :g030:

Οι Κεφτέδες...
Είχαν πολλά κοινά με τους Αιγύπτιους αλλά δεν είναι γνωστό ποιος αντέγραψε ποιον.

Άβαταρ μέλους
Ζαποτέκος
Δημοσιεύσεις: 8947
Εγγραφή: 14 Ιαν 2019, 17:08

Re: Είναι οι Ελληνες τόσο σπουδαίο έθνος στην Ιστορία;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ζαποτέκος » 08 Ιουν 2023, 13:05

Annibas έγραψε:
08 Ιουν 2023, 10:37
οι Κρητικοί το έχουν πάρει πολύ πάνω τους ότι κατάγονται εξολοκλήρου από τους Μινωίτες
Οι Κρητικοί της ιστορικής αρχαιότητας μιλούσαν δωρική διάλεκτο. Άρα γλωσσικά επικράτησαν οι Δωριείς στο νησί.
Εικόνα
Σύμφωνα με την Οδύσσεια την Γεωμετρική Εποχή στην Κρήτη ζούσαν Αχαιοί , Ετεόκρητες ( = γνήσιοι Κρήτες ) , Δωριείς , Κύδωνες και Πελασγοί.

ἄλλη δ᾽ ἄλλων γλῶσσα μεμιγμένη· ἐν μὲν Ἀχαιοί,
ἐν δ᾽ Ἐτεόκρητες μεγαλήτορες, ἐν δὲ Κύδωνες,
Δωριέες τε τριχάϊκες δῖοί τε Πελασγοί·


Μεικτή η γλώσσα τους κι ανάκατη, ανάλογα με τη φυλή·
άλλοι Αχαιοί, άλλοι οι βέροι Κρητικοί γενναίοι,
εκεί κι οι Δωριείς στα τρία χωρισμένοι, κι ακόμη
οι Κύδωνες κι οι θείοι Πελασγοί
.

https://www.greek-language.gr/digitalRe ... 3&page=144

Οι Αχαοί ( Μυκηναίοι ) και οι Δωριείς ήταν Έλληνες.
Οι Πελασγοί ήταν Προέλληνες Ινδοευρωπαίοι.
Οι Ετεόκρητες και οι Κύδωνες θεωρούνται απόγονοι των Μινωιτών. ( Οι Μινωίτες ήταν Προϊνδεοευρωπαίοι ή Προέλληνες Ινδοευρωπαίοι. Στην δεύτερη περίπτωση ίσως συγγένευαν με τους Λούβιους της Μικράς Ασίας ). Οι Κύδωνες ζούσαν στην Κυδωνία ( Χανιά ). Οι Ετεόκρητες ζούσαν στην Πραισό ( Σητεία ) , στην οποία έχουν βρεθεί κάποιες επιγραφές του 7ου - 3ου αι. π.Χ. που δεν έχουν αποκρυπτογραφηθεί ακόμη. Είναι σε ελληνικό αλφάβητο , αλλά σε άγνωστη γλώσσα.
… εις μικράς μεν ατυχίας ευρεθήσεται φίλος, εις μεγίστην δε και επιμένουσαν συμφοράν μηδείς σε πλανήση , φίλος ουκ έσται . ( Στρατηγικόν Κεκαυμένου )

Απάντηση


  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Ιστορία”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών