Ιννοκέντιος - Αλέξανδρος- Ιούλιος

Ιστορικά γεγονότα, καταστάσεις, αναδρομές
Nero

Ιννοκέντιος - Αλέξανδρος- Ιούλιος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Nero » 18 Σεπ 2019, 00:08

ένα μικρό αφιέρωμα στη μαγική τριάδα της ώριμης αναγέννησης που ουσιαστικά...προκάλεσαν την μεταρρύθμιση:
Ο πρώτος ήταν ο πολύς Ιννοκέντιος, κατα κόσμον Τζιοβάνι Μπατίστα Κιμπο που...βασίλεψε για 8 χρόνια μέχρι το 1492, 8 γεμάτα χρόνια. Η θητεία του ξεκίνησε ακριβώς όπως συνέχισε: πήρε την τιάρα μετά απο ίντριγκες του κονκλαβίου στις οποίες παραδόξως πρωτοστάτησαν οι μετέπειτα διάδοχοί του. Είναι γνωστός για ένα σωρό πράγματα τα οποία συνοψίζονται στη φράση "εφερε χάος στο Βατικανό. Πρώτα απ'όλα όσο ήταν καρδινάλιος έκανε και είχε αναγνωρίσει ήδη 2 μπάσταρδα παιδιά, τα οποία ακολούθησε την περίοδο που ήταν πάπας ένας άγνωστος αριθμός απο άλλα μπάσταρδα και ξεκινάει μάλλον απο απο τα 12(+ τα 2) αλλά δεν μπορεί να εξακριβωθεί πόσα γιατί τότε είχαν τη συνήθεια να περνάνε τα παιδιά τους ως ανίψια..στα χαρτιά μόνο γιατί πρακτικά όλοι ήξεραν την αλήθεια.

Λέγεται ότι στο τέλος της ζωής του στην παπική αυλή κυκλοφορούσαν κάπου 100 παράνομα τέκνα, δικά του και των καρδιναλίων του τα οποία κατέτρωγαν το ταμείο της εκκλησίας γιατί ο Ιννοκέντιος εκτός των άλλων ήταν και ανοιχτοχέρης και φρόντισε να εξασφαλίσει τα "ανίψια του" είτε με θέσεις στην εκκλησία είτε όπως αλλιώς μπορούσε. Επειδή όμως είχε έξοδα, λέγεται ότι ήταν κάπως...ανοιχτός σε δωροδοκίες. Ξεφτίλισε εντελώς τους εκκλησιαστικούς θεσμούς ανταλλάσσοντας καπέλο καρδινάλιου είτε με λεφτά είτε με γάμους για τα αμέτρητα παιδιά του, ένα απο τα βύσματα μάλιστα έγινε αργότερα και πάπας ο ίδιος.

Βέβαια εκτός απο αχαλίνωτες ορέξεις ο Ιννοκέντιος είχε και...ποιοτικές διατροφές: το φετιχ του ήταν να βυζαίνει γάλα. Είχε μια προσωπική παραμάνα την οποία βύζαινε τακτικά και μάλιστα μέχρι και στο νεκροκρέβατό του(60 ετών) βύζαινε μέχρι τελευταία στιγμή γάλα απο το βυζί της παραμάνας, αφού προς το τέλος μετά το εγκεφαλικό είχε αντικαταστήσει εντελώς το νερό με το γάλα. Υπάρχει δε φήμη, μάλλον αστήριχτη ότι μετά το εγκεφαλικό ο Εβραίος γιατρός του είτε προσπάθησε να τον σώσει με την πρώτη μετάγγιση αίματος παγκοσμίως παίρνοντας αίμα απο 3 παιδάκια τα οποία στη συνέχεια πέθαναν, είτε σκότωσε εξ αρχής τα παιδάκια και τον έβαλε να κάνει μπάνιο στο αίμα τους...και ευτυχώς για όλους, αν έγινε η προσπάθεια δεν πέτυχε γιατί τα τίναξε λίγο μετά το εγκεφαλικό.

Στα καθαρά διοικητικά ζητήματα φέρθηκε ακριβώς όπως στην προσωπική του ζωή: μαζί με τα έξοδα για τα παιδιά του, τίναξε τα εκκλησιαστικά ταμεία στον αέρα παραγγέλνοντας μεγαλεπήβολα οικοδομικά έργα και λαμπρές πολεμικές επιχειρήσεις, όπως μια σταυροφορία κατα των τούρκων που φυσικά δεν πήγε πουθενά. Είναι επίσης ο πάπας που ουσιαστικά ξεκίνησε τον μαζικό διωγμό μαγισσών και ενίσχυσε τον ρόλο της ιερας εξέτασης με αποτέλεσμα να γίνει αυτό που έγινε αργότερα την εποχή της αντιμεταρρύθμισης, με ένα νόμο και μία βούλα. Όλα αυτά μετά απο αιτήσεις γερμανών κληρικών που θεωρούσαν ότι ο διάβολος και θηλυκοί υπηρέτες του ήταν υπεύθυνοι για την κλιματική αλλαγή, τη μικρή εποχή των παγετώνων.

Επειδή όλα αυτά δεν ήταν αρκετά, ο Ιννοκέντιος έγινε μεγάλος ανανεωτής του θεσμού της δουλείας: έδωσε στον βασιλιά της Ισπανίας το δικαίωμα να εμπορεύεται με μουσουλμάνους απο το Μαγκρεμπ και συγκεκριμένα να ανταλλάζει προϊόντα διατροφής με σκλάβους. Σε αντάλλαγμα, επειδή του άνοιξε τις μπίσνες, ο Φερδινάνδος του έκανε δώρο 100 σκλάβους μουσουλμάνους, δώρο το οποίο ο Ιννοκέντιος(τι όνομα!) δέχτηκε με μεγάλη χαρά.

Δεν πρέπει επίσης να ξεχάσω ότι ο Ιννοκέντιος προσωπικά φαίνεται να ήταν ο ηθικός αυτουργός πίσω απο τη συνωμοσία των Πάτσι στη Φλωρεντία, της απόπειρας δολοφονίας κατά του Λαυρέντη των Μεδίκων και του αδερφού του, που κατέληξε στον θάνατο του δεύτερου μέσα στον καθεδρικό της Φλωρεντίας, την Κυριακή του Πάσχα, εν ώρα λειτουργίας :)

Nero

Re: Ιννοκέντιος - Αλέξανδρος- Ιούλιος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Nero » 18 Σεπ 2019, 09:46

Γεννημένος στην Ισπανία, κοντά στη Βαλένθια, υιοθετήθηκε από το θείο του από την πλευρά της μητέρας του, τον Βοργία Κάλλιστο Γ΄, πάπα από το 1455 ως το θάνατό του το 1458. Του δίνει το όνομά του και τον χρίζει καρδινάλιο ήδη από το 1455. Οι αντιδράσεις είναι χλιαρές. Δεν έχουν να κάνουν με την ηλικία του, αλλά με το γεγονός ότι πολλές εξέχουσες προσωπικότητες ξέρουν ότι τους έχει κερατώσει. Ο Rodrigo Lançol y Borgia δείχνει από τότε τις ικανότητές του ως γυναικοκατακτητή στο πλαίσιο μιας αποδεκτής ακολασίας, όπως και τις πολιτικές και διοικητικές του αρετές στα καθήκοντα του αντικαγκελαρίου της ρωμαϊκής Εκκλησίας, όπερ σημαίνει το Νο2 μετά τον πάπα. Μπορεί να είναι βεβαιωμένη η ακόρεστη σεξουαλική του όρεξη και η αγάπη του για τα όργια. Έχουν ειπωθεί γι’ αυτόν τα χειρότερα: ότι ήταν μοιχός, διεφθαρμένος, αμφισεξουαλικός, δολοφόνος, κλέφτης και πάει λέγοντας. Ίσως, όμως τα πράγματα να μην έχουν ακριβώς έτσι για τον σπουδαίο αυτόν πάπα. Ο φιλόδοξος αυτός άντρας γίνεται ιερέας μόνο 12 χρόνια αργότερα, γεγονός που δεν αλλάζει σε τίποτα τον τρόπο ζωής του. Έχοντας γίνει αφάνταστα πλούσιος, καταφέρνει με το θάνατο του Ιννοκέντιου Η΄ να στεφθεί πάπας το 1492, 30 χρόνια μετά, παρότι Καταλανός κι όχι Ρωμαίος, μέσα από μηχανορραφίες και απίστευτες δωροδοκίες, χωρίς την έγκριση του Αγίου Πνεύματος. Ο Μακιαβέλι γράφει εν είδει επιταφίου: «Το πνεύμα του δοξασμένου Αλέξανδρου πέρασε στη χορεία των ευτυχισμένων ψυχών. Το συνόδευαν βιαστικοί οι τρεις πιστοί του ακόλουθοι: Η Σκληρότητα, η Σιμωνία και η Λαγνεία».

Χαρακτηριστική η τερατώδης προσφορά του στον καρδινάλιο Ασκάνιο Σφόρτσα για την ψήφο του. Όχι μόνον του πρόσφερε τη θέση του αναπληρωτή καγκελαρίου της Εκκλησίας, αλλά πρόσθεσε και τη δωρεά του μυθικού παλατιού του απέναντι απ’ το Βατικανό. Μπορεί να υπήρχαν πανέμορφες κατοικίες στη Ρώμη, αλλά καμία δεν συγκρινόταν μαζί της. Η υψηλότερη εξαγορά που έγινε ποτέ. Ο Ασκάνιο Σφόρτσα, προς τιμήν του, άντεξε πέντε μέρες προτού υποκύψει.

Η στέψη ήταν η απόλυτη εξτραβαγκάντσα. Μπροστά της, εκείνη των Ρωμαίων αυτοκρατόρων φάνταζε φτωχική. Η συνοδεία του νέου πάπα έφτανε τα τρία χιλιόμετρα και περιλάμβανε 10.000 ιππείς. Το μήνυμα ήταν πως μπορεί η Ρώμη να έλαμψε με τους Καίσαρες, αλλά τώρα θα γνώριζε νέες μεγαλύτερες δόξες, κι αν οι πρώτοι ήταν θνητοί, ο νέος ποντίφικας ήταν εκπρόσωπος του Θεού. Όντας πλέον πάπας και αφού έκανε την καθιερωμένη εμφάνιση στο μπαλκόνι του Βατικανού, ο Βοργίας Αλέξανδρος ΣΤ΄εξακολουθεί να ζει μεγαλόπρεπα, τηρώντας ταυτόχρονα στο ακέραιο τα θρησκευτικά του καθήκοντα. Έχοντας βαρεθεί την ερωμένη του Τζοβάνα Κατανέι (Vanozza), συνάπτει σχέση με την εκθαμβωτική Τζούλια Φαρνέζε (Giulia Farnèse), την ομορφιά της οποίας τιμούν δυο ζωγράφοι της Αναγέννησης: ο Zampieri Domenichino και ο Luca Longhi.

Η νέα ερωμένη, 40 χρόνια νεότερή του, η «αρραβωνιαστικιά του Χριστού», θα του χαρίσει δύο ακόμα παιδιά, αλλά δεν θα αποτρέψει τα παραστρατήματά του. Θα χρησιμοποιήσει, ωστόσο, τη γοητεία της για να προωθήσει τον αδελφό της Αλεσάντρο Φαρνέζε στην ιεραρχία της Εκκλησίας. Καρδινάλιος στα 25 του χρόνια, επίσκοπος στη συνέχεια χάρη στην εύνοια του πάπα, εγκαταλείπει τις επιπολαιότητες των νεανικών του χρόνων και γίνεται κι ο ίδιος πάπας με το όνομα Παύλος Γ΄ μόλις στα 67 του. Ο νεποτισμός στο απόγειό του.

Έχοντας μανία με τον πλούτο, ο Αλέξανδρος ΣΤ΄ εμπορεύεται την ονομασία των καρδιναλίων. Τον υποψιάζονται επίσης ότι δηλητηρίαζε τους πιο πλούσιους απ’ αυτούς για να τους αρπάξει την κληρονομιά τους. Ωστόσο, οι ενέργειες αυτές ενείχαν κινδύνους. Έτσι, ένα βράδυ του καλοκαιριού του 1503, καλεσμένος για δείπνο από τον καρδινάλιο Αντριάνο Καστελέσι, εκείνος με το γιο του Καίσαρα νιώθουν αδιαθεσία. Ο πρώτος εκπνέει, ενώ ο δεύτερος τη γλιτώνει. Είχε πέσει στην ίδια του την παγίδα, πίνοντας από τις κούπες κρασιού που του σέρβιραν.

Προτού ανέλθει στο θρόνο του Αγίου Πέτρου, ο Αλέξανδρος ΣΤ΄ είχε ήδη τέσσερα παιδιά από την ερωμένη του Τζοβάνα Κατανέι: τον Ιωάννη, δούκα της Γάνδης, τον Καίσαρα, τη Λουκρητία και τον Τζόφρι και -μια πρώτη για το Βατικανό- τα αναγνωρίζει δημοσίως. Άλλες μετρέσες θ’ ακολουθήσουν, αλλά θα διατηρήσει για τη μητέρα τους παντοτινή αγάπη. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα αποκτήσει άλλα τρία παιδιά από άγνωστους έρωτες.

Ο Καίσαρας χρίζεται επίσκοπος της Pampelune στα 17 του χρόνια, το 1490. Δύο χρόνια αργότερα, όταν πια ο πατέρας του έχει γίνει πάπας, ονομάζεται καρδινάλιος της Βαλένθια. Αλλά θα απεκδυθεί το σχήμα, για να αναλάβει τη διοίκηση των παπικών στρατευμάτων.

Ζώντας μια αρχοντική ζωή, σκανδαλώδη και σκληρή, θα επιχειρήσει να στήσει ένα πριγκιπάτο στην κεντρική Ιταλία, ώσπου να σκοτωθεί σε μια πολιορκία το 1507, στα 31 του χρόνια. Η φυσιογνωμία του θα εμπνεύσει τον σύγχρονό του, τον Μακιαβέλι, να γράψει τον Ηγεμόνα. Ενδέχεται να δολοφόνησε και να έριξε στον Τίβερη τον πρωτότοκο αδελφό του, όπως και να είχε αιμομικτικές σχέσεις με την αδελφή του Λουκρητία. Αυτή παντρεύεται το 1493, στα 13 της, τον Τζοβάνι Σφόρτσα, κόμη του Πέζαρο, μέσα σε εορτασμούς ανήκουστης μεγαλοπρέπειας. Αυτός ο πρώτος γάμος ακυρώθηκε για διπλωματικούς λόγους, αλλά η κόρη ξαναπαντρεύτηκε πέντε χρόνια αργότερα με τον Αφόνσο της Αραγωνίας, γιο του βασιλιά της Νάπολης. Αλλά κι εδώ προέκυψε μία διπλωματική εμπλοκή, με αποτέλεσμα ο πάπας να θέλει και πάλι να ακυρώσει το γάμο, μόνο που αυτή τη φορά η κόρη του ήταν έγκυος και δεν μπορούσε να το κάνει.

Έτσι οι άνθρωποι του Καίσαρα δολοφονούν στο δωμάτιό του τον ενοχλητικό σύζυγο το 1500. Η Λουκρητία Βοργία, χωρίς να περιμένει, παντρεύεται για τρίτη συνεχόμενη φορά τον Αλφόνσο Α’ ντ’ Έστε, μέλλοντα δούκα της Φεράρα. Θα τελειώσει τη ζωή της στα 39 της χρόνια μέσα στην ευλάβεια και τη φιλανθρωπία. Nα πούμε εδώ ότι ο Αλέξανδρος ΣΤ΄, μάρτυρας της επινόησης της τυπογραφίας από τον Γουτεμβέργιο, της ανακάλυψης του Νέου Κόσμου από τον Κολόμβο και τον περίπλου της Αφρικής από τον Βάσκο ντα Γκάμα, οδηγήθηκε στο μοίρασμα του κόσμου ανάμεσα στην Πορτογαλία και την Ισπανία μέσω της παπικής βούλας «Inter Caetera» (1493).

Πέντε χρόνια αργότερα, ο πάπας, ο οποίος είναι κι ένας άνθρωπος με αίσθηση του καλού γούστου και ευγενείς τρόπους, μέγας προστάτης των τεχνών, αποφασίζει να μειώσει τα έξοδα λειτουργίας του Βατικανού. Πλέον οι καλεσμένοι του οφείλουν να αρκεστούν σε ένα μόνον πιάτο στο μενού, γεγονός που δυσαρέστησε ουκ ολίγους. Ωστόσο, εκδίδει και μια άλλη βούλα με σημαντικές συνέπειες, μέσω της οποίας υπόσχεται στους πιστούς συγχωροχάρτια με αντάλλαγμα χρήματα που θα επιτρέψουν την ανακατασκευή της βασιλικής του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη. Η ενέργεια αυτή θα σκανδαλίσει τους αληθινούς χριστιανούς, θα οδηγήσει στο θάνατο του Σαβοναρόλα και θα προκαλέσει τη Μεταρρύθμιση του Λουθήρου.

Πηγή : Andro.gr [ http://www.andro.gr/zoi/pope-alexander-vi/ ]
το τελευταίο μόνο δεν ισχύει ακριβώς. Όταν ο Λούθηρος έκανε το ταξίδι στη Ρώμη και σοκαρίστικε απο τα συγχωροχάρτια πάπας ήταν ο Ιούλιος

Nero

Re: Ιννοκέντιος - Αλέξανδρος- Ιούλιος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Nero » 18 Σεπ 2019, 11:55

Ο Πάπας Ιούλιος Β΄, κοσμικό όνομα Τζουλιάνο ντέλλα Ρόβερε (Giuliano della Rovere, Αλμπίζολα Σουπεριόρε, 5 Δεκεμβρίου 1443 – Ρώμη, 21 Φεβρουαρίου 1513), γνωστός και ως ο Πάπας Πολεμιστής, ήταν Πάπας από την 1η Νοεμβρίου του 1503 έως το θάνατό του το 1513. Ο παπισμός του σημαδεύτηκε από μία ενεργή εξωτερική πολιτική, φιλόδοξα κατασκευαστικά έργα, και την υποστήριξή του στις τέχνες -παρήγγειλε την καταστροφή και την ανοικοδόμηση της βασιλικής του Αγίου Πέτρου καθώς και τη διακόσμηση από τον Μιχαήλ Άγγελο της οροφής της Καπέλα Σιξτίνα. Ήταν από τους σημαντικότερους πάπες της Αναγέννησης.
Ο Τζουλιάνο ήταν ανιψιός του Πάπα Σίξτου Δ΄. Από τον θείο του, ο οποίος τον πήρε υπό την προστασία του, στέλνεται για τη διαπαιδαγώγησή του στους Φραγκισκανούς, ενώ αργότερα πήγε σε μοναστήρι στην La Pérouse με προκαθορισμένο σκοπό να εμβαθύνει τη μελέτη των επιστημών. Παρόλα αυτά δεν φαίνεται να ακολούθησε τους κανονισμούς του Αγίου Φραγκίσκου, αλλά τον εγκόσμιο κλήρο, τουλάχιστον ως το 1471 όταν έγινε επίσκοπος στην Carpentras της Γαλλίας, λίγο αργότερα από την εκλογή του θείου του ως πάπας.

Την ίδια χρονιά προάγεται σε καρδινάλιο, παίρνοντας τον ίδιο τίτλο που είχε προηγουμένως ο θείος του: Καρδινάλιος του San Pietro ai Vincoli. Με το θείο του απέκτησε μεγάλη επιρροή, ενώ με την προσθήκη της αρχιεπισκοπής της Αβινιόν, ηγούνταν άλλων οκτώ επισκοπών, μεταξύ των οποίων και εκείνο της Μεσσήνης μεταξύ του 1473 και του 1474 ως αποστολικός διαχειριστής. Ως επίσημος απεσταλμένος του Πάπα επισκέφθηκε το 1480 τη Γαλλία, όπου παρέμεινε για τέσσερα χρόνια, αποκτώντας γρήγορα μεγάλη επιρροή στο Κολλέγιο των Καρδιναλίων, επιρροή που μεγάλωσε, αντί να μειωθεί, κατά τη διάρκεια της παποσύνης του Ιννοκέντιου Η΄. Ανταγωνισμός υπήρχε μεταξύ του Τζουλιάνο και του Rodrigo Borgia και μετά το θάνατο του Ιννοκέντιου Η΄, το 1492, ο Βοργίας κατέφερε μετά από μυστικές συμφωνίες με τον καρδινάλιο Ascanio Maria Sforza Visconti να εκλεγεί πάπας, ξεπερνώντας τον Ντέλλα Ρόβερε με μεγάλη πλειοψηφία, και παίρνοντας έτσι το όνομα Αλέξανδρος ΣΤ΄. Ο Τζουλιάνο βρήκε καταφύγιο πρώτα στην Όστια ενώ λίγους μήνες αργότερα πήγε στο Παρίσι όπου παρότρυνε τον Κάρολο Η΄ να τολμήσει την κατάκτηση της Νάπολης.

Επέστρεψε στη Ρώμη συνοδεύοντας τον βασιλιά της Γαλλίας και προσπάθησε να πετύχει την σύγκληση ενός συμβουλίου που θα εξέταζε την συμπεριφορά του Πάπα, με σκοπό την εκθρόνισή του, μα ο Αλέξανδρος ΣΤ΄, έχοντας υποσχεθεί τη θέση του καρδιναλίου σε έναν υπουργό του Καρόλου, τον Briçonnet, κατάφερε να εμποδίσει τις μηχανορραφίες του αντιπάλου του. Με το θάνατο του Αλέξανδρου το 1503, ο Τζουλιάνο υποστήριξε την υποψηφιότητα του καρδιναλίου Πικκολόμινι από το Μιλάνο, ο οποίος εκλέχθηκε πάπας με το όνομα Πίος Γ΄, μα που ήδη υπέφερε από μία ανίατη ασθένεια, κι έτσι πέθανε περίπου ένα μήνα αργότερα. Ο Ντέλλα Ρόβερε κατάφερε έτσι, με αυτές τις έξυπνες διπλωματικές κινήσεις, να κερδίσει την υποστήριξη του Καίσαρα Βοργία και να εκλεγεί πάπας με την ομόφωνη ψήφο των καρδιναλίων.
Από το την περίοδο της εκλογής του ο Ιούλιος Β΄ προσπάθησε με αποφασιστικότητα να διαλύσει τις δυνάμεις που ξεπερνούσαν την εξουσία του. Με μία σειρά περίπλοκων ελιγμών κατάφερε πρώτα να καταστήσει αδύνατον στους Βοργία να παραμείνουν στο Παπικό Κράτος. Χρησιμοποίησε την επιρροή του προκειμένου να συμφιλιώσει τις δύο ισχυρές οικογένειες των Ορσίνι και των Κολόννα, και κατάφερει να συνδεθεί με τη ρωμαϊκή αριστοκρατία μέσω θεσπισμάτων που την ευνοούσαν.

Έχοντας σιγουρέψει την κατάσταση στη Ρώμη βάλθηκε να απομακρύνει τους βενετσιάνους από το Ρίμινι, τη Φαέντσα, και τις άλλες πόλεις της Ιταλίας που είχαν καταλάβει μετά το θάνατο του Αλεξάνδρου ΣΤ΄. Εφόσον δεν είχε υπεροχή έναντι του Δόγη, το 1504 προώθησε τα κοινά συμφέροντα της Γαλλίας και της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας παρόλες τις αντιθέσεις που είχαν ως εκείνη την εποχή, και θυσίασε την ανεξαρτησία της Ιταλίας έχοντας σκοπό την επίτευξη μιας συμμαχίας ενάντια στη Βενετία.

Αρχικά οι βενετσιάνοι εγκατέλειψαν λίγες και όχι ιδιαίτερα σημαντικές περιοχές της Ρομάνιας, μα αργότερα με μία εκπληκτική εκστρατεία ο Ιούλιος Β΄ κατάφερε να ελευθερώσει την Περούτζια και την Μπολόνια, ενώ ταυτόχρονα δημιούργησε πολύ καλές σχέσεις και με τον Βασιλιά της Γαλλίας και με τον Αυτοκράτορα.
Το 1508 κατάφερε να συγκροτήσει με το Λουδοβίκο ΙΒ΄της Γαλλίας, τον Μαξιμιλιανό Α’ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και τον Φερδινάνδο Β΄της Αραγωνίας, τη συμμαχία του Cambrai εναντίον της Δημοκρατίας της Βενετίας. Την άνοιξη του ίδιου επόμενου έτους η Βενετία τίθεται σε «αργία». Τα αποτελέσματα της συμμαχίας ήταν πέραν των φιλοδοξιών του Ιουλίου Β΄. Μόνο με τη μάχη στο Ανιαντέλλο η Βενετία έχασε όλες τις κτήσεις της στην Ιταλία. Αργότερα όμως ούτε ο Βασιλιάς της Γαλλίας, ούτε ο Αυτοκράτορας έμειναν ικανοποιημένοι με το να εξυπηρετούν απλά τους σκοπούς του Πάπα, κι έτσι ο Ιούλιος Β΄ αποφάσισε να έρθει σε επαφή με τους βενετσιάνους για να προστατευτεί από αυτούς που λίγο καιρό πριν ήταν σύμμαχοί του.

Οι βενετσιάνοι συγχωρέθηκαν από τον Πάπα, τώρα πια ταπεινωμένοι και υπάκουοι, ενώ ο Πάπας αφόρισε τη Γαλλία. Οι προσπάθειες να φέρει ρήξη στις σχέσεις μεταξύ Γαλλίας και Αγγλίας δεν ευδοκίμησαν. Από την άλλη σε μία σύνοδο που συγκαλέστηκε από το Λουδοβίκο στην Tours το Σεπτέμβριο του 1510, οι Γάλλοι επίσκοποι δήλωσαν ανυπακοή στον Πάπα, και ζητούσαν, με τη βοήθεια του Μαξιμιλιανού την εκθρόνιση του. Γι’αυτό το σκοπό μία άλλη σύνοδος συγκαλέστηκε το 1511 στην Πίζα.

Αυτή τη στιγμή ο Ιούλιος Β΄ αποφάσισε να συντάξει την Ιερή Συμμαχία, με τον Φερδινάνδο Β΄ της Αραγωνίας και τους βενετσιάνους, ενάντια στη Γαλλία. Σύντομα και ο Ερρίκος Η’ της Αγγλίας και ο Μαξιμιλιανός Α΄ προσχώρησαν στη συμμαχία. Ο Πάπας συγκάλεσε επίσης μία γενική σύνοδο (που αργότερα θα αναφέρεται ως η Πέμπτη Λατερανή Σύνοδος) το 1512 στη Ρώμη. Το 1512 οι Γάλλοι διώχτηκαν πέρα από τις Άλπεις, με το τίμημα όμως της κατάκτησης εκτάσεων από τις άλλες δυνάμεις, και ο Ιούλιος, αν και είχε σιγουρέψει την παπική εξουσία στα κρατίδια που βρίσκονταν γύρω από τη Ρώμη, βρισκόταν ακόμη μακριά από την πραγματοποίηση του ονείρου του για ένα ανεξάρτητο ιταλικό βασίλειο. Αργότερα χαρακτηρίστηκε «σοδομίτης» και κατηγορήθηκε ότι διέφθειρε την εκκλησία. Μέσα σε αυτό το κλίμα πέθανε από πυρετό το Φεβρουάριο του 1513. Δεν θάφτηκε ποτέ στον τάφο που είχε φτιάξει γι’αυτόν ο Μιχαήλ Άγγελος στο San Pietro in Vincoli, αλλά στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου χωρίς κανένα ταφικό μνημείο. Τον διαδέχτηκε ο Πάπας Λέων Ι΄.

https://www.timesnews.gr/%CF%80%CE%AC%C ... %B2%CE%84/
Με τον τρόπου που είναι γραμμένο το άρθρο αν δεν ήξερε κανείς μπορεί να μην καταλάβαινε ότι ήταν εκκλησιαστικός ηγέτης και όχι άδικα: πολύ συχνά φόραγε πανοπλία και οδηγούσε ο ίδιος τα στρατεύματά του όπως έκανε στο Ουρμπίνο, το οποίο ήταν απο τα μεγαλύτερα σοκ που υπέστη ο Λούθηρος όταν πήγε στη Ρώμη και τον είδε αρματωμένο πάνω σε άλογο να και πίσω τη φρουρά του :) Όταν ο Μικελάντζελο έφτιαχνε τον τάφο του τον απεικόνιζε να κρατάει βιβλίο και μόλις το είδε ο Ιούλιος συγχύστηκε. τι είν'αυτό του λέει; Σπαθί θα με βάλεις να κρατάω, όχι βιβλίο :)

Άβαταρ μέλους
alekhine
Δημοσιεύσεις: 12465
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 14:36
Phorum.gr user: alekhine
Τοποθεσία: Highway to ΚΤΕΛ

Re: Ιννοκέντιος - Αλέξανδρος- Ιούλιος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από alekhine » 18 Σεπ 2019, 12:26

Nero έγραψε:
18 Σεπ 2019, 11:55
Με τον τρόπου που είναι γραμμένο το άρθρο αν δεν ήξερε κανείς μπορεί να μην καταλάβαινε ότι ήταν εκκλησιαστικός ηγέτης και όχι άδικα: πολύ συχνά φόραγε πανοπλία και οδηγούσε ο ίδιος τα στρατεύματά του όπως έκανε στο Ουρμπίνο, το οποίο ήταν απο τα μεγαλύτερα σοκ που υπέστη ο Λούθηρος όταν πήγε στη Ρώμη και τον είδε αρματωμένο πάνω σε άλογο να και πίσω τη φρουρά του :) Όταν ο Μικελάντζελο έφτιαχνε τον τάφο του τον απεικόνιζε να κρατάει βιβλίο και μόλις το είδε ο Ιούλιος συγχύστηκε. τι είν'αυτό του λέει; Σπαθί θα με βάλεις να κρατάω, όχι βιβλίο :)
μπορει να πιστευε οτι το να κρατας βιβλιο ειναι ποζα για λινατσες :003:
πατησιωτης έγραψε:
10 Μαρ 2021, 20:59
Ο Σημίτης είναι η συνέχεια του Κωνσταντίνου Καραμανλή,στην Ευρώπη,στα ελληνοτουρκικά,στο ανήκομεν εις την Δύσιν,στην οικονομία,παντού.

Nero

Re: Ιννοκέντιος - Αλέξανδρος- Ιούλιος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Nero » 18 Σεπ 2019, 12:44

alekhine έγραψε:
18 Σεπ 2019, 12:26
Nero έγραψε:
18 Σεπ 2019, 11:55
Με τον τρόπο που είναι γραμμένο το άρθρο αν δεν ήξερε κανείς μπορεί να μην καταλάβαινε ότι ήταν εκκλησιαστικός ηγέτης και όχι άδικα: πολύ συχνά φόραγε πανοπλία και οδηγούσε ο ίδιος τα στρατεύματά του όπως έκανε στο Ουρμπίνο, το οποίο ήταν απο τα μεγαλύτερα σοκ που υπέστη ο Λούθηρος όταν πήγε στη Ρώμη και τον είδε αρματωμένο πάνω σε άλογο να και πίσω τη φρουρά του :) Όταν ο Μικελάντζελο έφτιαχνε τον τάφο του τον απεικόνιζε να κρατάει βιβλίο και μόλις το είδε ο Ιούλιος συγχύστηκε. τι είν'αυτό του λέει; Σπαθί θα με βάλεις να κρατάω, όχι βιβλίο :)
μπορει να πιστευε οτι το να κρατας βιβλιο ειναι ποζα για λινατσες :003:
Μπορεί, αλλά στον Ιούλιος ήραν κυρίως στρατοκαυλος...εξάλλου υπάρχουν και κάτι φήμες για τη σεξουαλικότητά του, παρότι είχε μια κόρη. Αυτός που είχε θέμα με τους φλώρους ήταν ο Αλέξανδρος: δεν είναι σίγουρο αν είναι αλήθεια αλλά υπάρχει μαρτυρία ότι οργάνωσε με τον γιο του όργιο με δεκάδες πουτάνες μέσα στο βατικανό με καλεσμένους όλους τους Καρδινάλιους και επιβράβευσε επι τόπου όποιον καρδινάλιο είχε τις καλύτερες επιδόσεις. Είναι η περίφημη "γιορτή του κάστανου" γιατί σκόρπισε παντού στην αίθουσα κάστανα και έβαλε τις πουτάνες να τα κυνηγάνε...και απο πίσω οι καρδινάλιοι :D

Άβαταρ μέλους
alekhine
Δημοσιεύσεις: 12465
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 14:36
Phorum.gr user: alekhine
Τοποθεσία: Highway to ΚΤΕΛ

Re: Ιννοκέντιος - Αλέξανδρος- Ιούλιος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από alekhine » 18 Σεπ 2019, 12:48

Nero έγραψε:
18 Σεπ 2019, 12:44
Μπορεί, αλλά στον Ιούλιος ήραν κυρίως στρατοκαυλος...εξάλλου υπάρχουν και κάτι φήμες για τη σεξουαλικότητά του, παρότι είχε μια κόρη. Αυτός που είχε θέμα με τους φλώρους ήταν ο Αλέξανδρος: δεν είναι σίγουρο αν είναι αλήθεια αλλά υπάρχει μαρτυρία ότι οργάνωσε με τον γιο του όργιο με δεκάδες πουτάνες μέσα στο βατικανό με καλεσμένους όλους τους Καρδινάλιους και επιβράβευσε επι τόπου όποιον καρδινάλιο είχε τις καλύτερες επιδόσεις. Είναι η περίφημη "γιορτή του κάστανου" γιατί σκόρπισε παντού στην αίθουσα κάστανα και έβαλε τις πουτάνες να τα κυνηγάνε...και απο πίσω οι καρδινάλιοι :D
αυτο ειναι καταδικη στην δημιουργικοτητα
μην δειτε ανθρωπο να πρωτοτυπει στην εφαρμογη του "σκυψε ευλογημενη" αμεσως να κραξετε :003:

επισης ετσι οπως το περιγραφεις ειναι ιδανικη στιγμη για την γεννηση της εκφρασης "δεν τρεχει καστανο" :003:
πατησιωτης έγραψε:
10 Μαρ 2021, 20:59
Ο Σημίτης είναι η συνέχεια του Κωνσταντίνου Καραμανλή,στην Ευρώπη,στα ελληνοτουρκικά,στο ανήκομεν εις την Δύσιν,στην οικονομία,παντού.

Nero

Re: Ιννοκέντιος - Αλέξανδρος- Ιούλιος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Nero » 18 Σεπ 2019, 13:03

alekhine έγραψε:
18 Σεπ 2019, 12:48
Nero έγραψε:
18 Σεπ 2019, 12:44
Μπορεί, αλλά στον Ιούλιος ήραν κυρίως στρατοκαυλος...εξάλλου υπάρχουν και κάτι φήμες για τη σεξουαλικότητά του, παρότι είχε μια κόρη. Αυτός που είχε θέμα με τους φλώρους ήταν ο Αλέξανδρος: δεν είναι σίγουρο αν είναι αλήθεια αλλά υπάρχει μαρτυρία ότι οργάνωσε με τον γιο του όργιο με δεκάδες πουτάνες μέσα στο βατικανό με καλεσμένους όλους τους Καρδινάλιους και επιβράβευσε επι τόπου όποιον καρδινάλιο είχε τις καλύτερες επιδόσεις. Είναι η περίφημη "γιορτή του κάστανου" γιατί σκόρπισε παντού στην αίθουσα κάστανα και έβαλε τις πουτάνες να τα κυνηγάνε...και απο πίσω οι καρδινάλιοι :D
αυτο ειναι καταδικη στην δημιουργικοτητα
μην δειτε ανθρωπο να πρωτοτυπει στην εφαρμογη του "σκυψε ευλογημενη" αμεσως να κραξετε :003:

επισης ετσι οπως το περιγραφεις ειναι ιδανικη στιγμη για την γεννηση της εκφρασης "δεν τρεχει καστανο" :003:
θεωρητικά η πηγή είναι αξιόπιστη, είναι ο Γιόχαν Μπουρκχαρντ, που ήταν νοτάριος του βατικανού εκείνη την περίοδο και θεωρητικά αυτόπτης μάρτυρας αλλά το συγκεριμένο κομμάτι είναι μάλλον αποτέλεσμα της δικής του δημιουργικότητας, ίσως γιατί ακούγεται υπερβολικά εξωφρενικό
On the evening of the last day of October, 1501, Cesare Borgia arranged a banquet in his chambers in the Vatican with "fifty honest prostitutes",[2] called courtesans, who danced after dinner with the attendants and others who were present, at first in their garments, then naked.[3] After dinner the candelabra with the burning candles were taken from the tables and placed on the floor, and chestnuts were strewn around, which the naked courtesans picked up, creeping on hands and knees between the chandeliers, while the Pope, Cesare, and his sister Lucretia looked on. Finally, prizes were announced for those who could perform the act most often with the courtesans, such as tunics of silk, shoes, barrets, and other things.

Άβαταρ μέλους
hades
Δημοσιεύσεις: 6536
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 15:47
Phorum.gr user: hades

Re: Ιννοκέντιος - Αλέξανδρος- Ιούλιος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hades » 18 Σεπ 2019, 16:39

Νέρο πότε άρχισαν να στρώνουν οι Πάππες και να μην είναι τόσο κοσμικοί ;


Πάντως η Ιταλία της Αναγέννησης έχει πολύ ψωμάκι ιστορικά. Είναι πολύ ενδιαφέρουσα όλη αυτή η ιστορία των πόλεων κρατών .Μετά ήρθαν βέβαια και οι "βάρβαροι" (Ισπανοί ,Γάλλοι και Αυστριακοί ) αλλά και πάλι
"Υπάρχουν στιγμές στις οποίες ένας λαός οφείλει ,αν θέλει να μείνει μεγάλος ,να είναι ικανός να πολεμήσει ...Έστω και χωρίς ελπίδα νίκης. Μόνο διότι πρέπει "

Στύγιος
Δημοσιεύσεις: 22168
Εγγραφή: 09 Μαρ 2019, 22:58
Phorum.gr user: C'est fini

Re: Ιννοκέντιος - Αλέξανδρος- Ιούλιος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Στύγιος » 18 Σεπ 2019, 16:49

Nero έγραψε:
18 Σεπ 2019, 00:08
ένα μικρό αφιέρωμα στη μαγική τριάδα της ώριμης αναγέννησης που ουσιαστικά...προκάλεσαν την μεταρρύθμιση:
Ο πρώτος ήταν ο πολύς Ιννοκέντιος, κατα κόσμον Τζιοβάνι Μπατίστα Κιμπο που...βασίλεψε για 8 χρόνια μέχρι το 1492, 8 γεμάτα χρόνια. Η θητεία του ξεκίνησε ακριβώς όπως συνέχισε: πήρε την τιάρα μετά απο ίντριγκες του κονκλαβίου στις οποίες παραδόξως πρωτοστάτησαν οι μετέπειτα διάδοχοί του. Είναι γνωστός για ένα σωρό πράγματα τα οποία συνοψίζονται στη φράση "εφερε χάος στο Βατικανό. Πρώτα απ'όλα όσο ήταν καρδινάλιος έκανε και είχε αναγνωρίσει ήδη 2 μπάσταρδα παιδιά, τα οποία ακολούθησε την περίοδο που ήταν πάπας ένας άγνωστος αριθμός απο άλλα μπάσταρδα και ξεκινάει μάλλον απο απο τα 12(+ τα 2) αλλά δεν μπορεί να εξακριβωθεί πόσα γιατί τότε είχαν τη συνήθεια να περνάνε τα παιδιά τους ως ανίψια..στα χαρτιά μόνο γιατί πρακτικά όλοι ήξεραν την αλήθεια.

Λέγεται ότι στο τέλος της ζωής του στην παπική αυλή κυκλοφορούσαν κάπου 100 παράνομα τέκνα, δικά του και των καρδιναλίων του τα οποία κατέτρωγαν το ταμείο της εκκλησίας γιατί ο Ιννοκέντιος εκτός των άλλων ήταν και ανοιχτοχέρης και φρόντισε να εξασφαλίσει τα "ανίψια του" είτε με θέσεις στην εκκλησία είτε όπως αλλιώς μπορούσε. Επειδή όμως είχε έξοδα, λέγεται ότι ήταν κάπως...ανοιχτός σε δωροδοκίες. Ξεφτίλισε εντελώς τους εκκλησιαστικούς θεσμούς ανταλλάσσοντας καπέλο καρδινάλιου είτε με λεφτά είτε με γάμους για τα αμέτρητα παιδιά του, ένα απο τα βύσματα μάλιστα έγινε αργότερα και πάπας ο ίδιος.

Βέβαια εκτός απο αχαλίνωτες ορέξεις ο Ιννοκέντιος είχε και...ποιοτικές διατροφές: το φετιχ του ήταν να βυζαίνει γάλα. Είχε μια προσωπική παραμάνα την οποία βύζαινε τακτικά και μάλιστα μέχρι και στο νεκροκρέβατό του(60 ετών) βύζαινε μέχρι τελευταία στιγμή γάλα απο το βυζί της παραμάνας, αφού προς το τέλος μετά το εγκεφαλικό είχε αντικαταστήσει εντελώς το νερό με το γάλα. Υπάρχει δε φήμη, μάλλον αστήριχτη ότι μετά το εγκεφαλικό ο Εβραίος γιατρός του είτε προσπάθησε να τον σώσει με την πρώτη μετάγγιση αίματος παγκοσμίως παίρνοντας αίμα απο 3 παιδάκια τα οποία στη συνέχεια πέθαναν, είτε σκότωσε εξ αρχής τα παιδάκια και τον έβαλε να κάνει μπάνιο στο αίμα τους...και ευτυχώς για όλους, αν έγινε η προσπάθεια δεν πέτυχε γιατί τα τίναξε λίγο μετά το εγκεφαλικό.

Στα καθαρά διοικητικά ζητήματα φέρθηκε ακριβώς όπως στην προσωπική του ζωή: μαζί με τα έξοδα για τα παιδιά του, τίναξε τα εκκλησιαστικά ταμεία στον αέρα παραγγέλνοντας μεγαλεπήβολα οικοδομικά έργα και λαμπρές πολεμικές επιχειρήσεις, όπως μια σταυροφορία κατα των τούρκων που φυσικά δεν πήγε πουθενά. Είναι επίσης ο πάπας που ουσιαστικά ξεκίνησε τον μαζικό διωγμό μαγισσών και ενίσχυσε τον ρόλο της ιερας εξέτασης με αποτέλεσμα να γίνει αυτό που έγινε αργότερα την εποχή της αντιμεταρρύθμισης, με ένα νόμο και μία βούλα. Όλα αυτά μετά απο αιτήσεις γερμανών κληρικών που θεωρούσαν ότι ο διάβολος και θηλυκοί υπηρέτες του ήταν υπεύθυνοι για την κλιματική αλλαγή, τη μικρή εποχή των παγετώνων.

Επειδή όλα αυτά δεν ήταν αρκετά, ο Ιννοκέντιος έγινε μεγάλος ανανεωτής του θεσμού της δουλείας: έδωσε στον βασιλιά της Ισπανίας το δικαίωμα να εμπορεύεται με μουσουλμάνους απο το Μαγκρεμπ και συγκεκριμένα να ανταλλάζει προϊόντα διατροφής με σκλάβους. Σε αντάλλαγμα, επειδή του άνοιξε τις μπίσνες, ο Φερδινάνδος του έκανε δώρο 100 σκλάβους μουσουλμάνους, δώρο το οποίο ο Ιννοκέντιος(τι όνομα!) δέχτηκε με μεγάλη χαρά.

Δεν πρέπει επίσης να ξεχάσω ότι ο Ιννοκέντιος προσωπικά φαίνεται να ήταν ο ηθικός αυτουργός πίσω απο τη συνωμοσία των Πάτσι στη Φλωρεντία, της απόπειρας δολοφονίας κατά του Λαυρέντη των Μεδίκων και του αδερφού του, που κατέληξε στον θάνατο του δεύτερου μέσα στον καθεδρικό της Φλωρεντίας, την Κυριακή του Πάσχα, εν ώρα λειτουργίας :)
Ρε τον γατοδιώκτη ,μορφή :lol:

Nero

Re: Ιννοκέντιος - Αλέξανδρος- Ιούλιος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Nero » 18 Σεπ 2019, 16:52

hades έγραψε:
18 Σεπ 2019, 16:39
Νέρο πότε άρχισαν να στρώνουν οι Πάππες και να μην είναι τόσο κοσμικοί ;


Πάντως η Ιταλία της Αναγέννησης έχει πολύ ψωμάκι ιστορικά. Είναι πολύ ενδιαφέρουσα όλη αυτή η ιστορία των πόλεων κρατών .Μετά ήρθαν βέβαια και οι "βάρβαροι" (Ισπανοί ,Γάλλοι και Αυστριακοί ) αλλά και πάλι
Με την αντιμεταρρύθμιση, τις πρώτες δεκαετίες μετά τον Λούθηρο. Όταν κατάλαβαν ότι αν δεν σοβαρευτούν θα χάσουν τη μπάλα εντελώς. Βέβαια εν είχε μόνο επίδραση στη ζωή των παπών. Ήταν τεράστια αλλαγή σχεδόν σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας τους. Πχ στη ζωγραφική τελείωσε το γυμνό τελείωσαν οι κλασικές επιρροές και άρχισαν να γίνονται μόδα οι πιο hardcore άγιοι, ο Άγιος Λαυρέντιος πχ. Σοβάρεψαν και έγιναν πιο αυστηροί σε όλα τα επίπεδα. Ακόμα και στα μέρη μας πχ, βλέπεις τους Πρωτόπαπες στα Ιόνια νησιά που δεν ακριβώς καθολικοί αλλά ούτε ορθόδοξοι(η σύνοδος της Φεράρας- Φλωρεντίας που καταργήθηκε απο τον Μωάμεθ ίσχυε πάντα κανονικά στις Βενετικές κτήσεις, δεν έπαψε ποτέ) να είναι επηρεασμένοι απο το κλίμα και να στέλνουν αυστηρές επιστολές στις ενορίες να είναι τυπικοί σε όλα και να τηρούν τους κανόνες και τις παραδώσεις

Στύγιος
Δημοσιεύσεις: 22168
Εγγραφή: 09 Μαρ 2019, 22:58
Phorum.gr user: C'est fini

Re: Ιννοκέντιος - Αλέξανδρος- Ιούλιος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Στύγιος » 18 Σεπ 2019, 16:55

Μ' αυτά και μ' αυτά "ψήνομαι" να ξαναδώ το the Borgias :lol::003:

Εικόνα

Άβαταρ μέλους
ΦΙΛΕΛΕ ΚΑΙ ΤΡΟΛΕΛΕ
Δημοσιεύσεις: 7077
Εγγραφή: 11 Αύγ 2019, 16:23
Phorum.gr user: ΦΙΛΕΛΕ ΚΑΙ ΤΡΟΛΕΛΕ

Re: Ιννοκέντιος - Αλέξανδρος- Ιούλιος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΦΙΛΕΛΕ ΚΑΙ ΤΡΟΛΕΛΕ » 18 Σεπ 2019, 16:57

O Πάπας δεν ήταν μονάχα εκκλησιαστικός ηγέτης.Ήταν ο
αυτοκράτορας της Δυτικής Ευρώπης στην ουσία.

Nero

Re: Ιννοκέντιος - Αλέξανδρος- Ιούλιος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Nero » 18 Σεπ 2019, 17:02

Στύγιος έγραψε:
18 Σεπ 2019, 16:55
Μ' αυτά και μ' αυτά "ψήνομαι" να ξαναδώ το the Borgias :lol::003:

Εικόνα
δυστυχώς κόβεται πρόωρα. Δεν είδαμε τα καλύτερα :-?

Απάντηση


  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Ιστορία”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών