ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΑΘΗΝΑ!

Ιστορικά γεγονότα, καταστάσεις, αναδρομές
Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 29121
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΑΘΗΝΑ!

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 06 Απρ 2019, 19:42

Η ''κυρία με τη μάσκα'' που ξετρέλανε το 1932 το κολασμένο Κολωνάκι.
Η Παλιά Αθήνα αναβαθμίστηκε σαν η καλύτερη μαθήτρια της αμαρτωλής ματρώνας της Ευρώπης, του Παρισιού!


Εικόνα

Κάπου στο ιδιαίτερα αμαρτωλό 1932, η Κυρία Κ.Β. πιο γνωστή σαν η «Κυρία με τη μάσκα», ξετρέλανε όλους τους «μυημένους» του Κολωνακίου.

Η «Χρεωκοπία» έχει το σπαρταριστό ρεπορτάζ... «Άλλοτε, κατά τους ιπποτικούς χρόνους, η κ. δούκισσα ή η κ. μαρκησία επήγαινε στο ραντεβού του εραστού της ευπατρίδου ή ιππότου, φορώντας στο πρόσωπό της μάσκα από μαύρο ή κόκκινο βελούδο.

»Μόλις όμως η λεγάμενη έμπαινε μέσα στην ερωτική φωλιά, αμέσως έβγαζε τη μάσκα, έβγαζε τα ρούχα της και, κυριευμένη από αψείς επιθυμίας, έπεφτε στην παστάδα, στενάζοντας...
– Ιππότα μου!
– Γλυκειά μου!
»Και τα δύο σώματα εγίνοντο ένα.
»Αιώνες ολόκληροι επέρασαν από τότε. Και να που σήμερα επαναλαμβάνεται πάλι η ίδια ιστορία. Αλλ’ εξ αντιθέτου. Τώρα η αριστοκράτις κυρία βαδίζει στο δρόμο χωρίς μάσκα και βάζει τη μάσκα μόλις μπη στο σπίτι των ερωτικών οργίων. Πώς γίνεται αυτό; Ιδού:

»Υπάρχουν πολλές παντρεμένες που έχουν ανάγκη από χρήματα. Όσο χαρτζηλίκι και αν τους δίνει ο φουκαράς ο σύζυγος, δεν επαρκεί για τις φρενιασμένες ανάγκες τους. Μια μοντέρνα μανταμίτσα, αν θέλη να φιγουράρη στον καλό κόσμο, εάν θέλη να είνε του συρμού [Σ.τ.Σ.: στη μόδα], πρέπει να ξοδεύη, να ξοδεύη αλύπητα. Ο πολιτισμός εδημιούργησε χιλίων ειδών ανάγκες. Τα ντεσσού, οι πυτζάμες, τα μαγιώ, τα εντίμ ρουχικά, οι κρέμες, τα κραγιόνια, οι φούστες και τόσα άλλα πράγματα θέλουν παρά. »Γι’ αυτό, μια μαντάμ και σμαρτ κυρία βρίσκεται πάντοτε στενοχωρημένη από χρήματα. Και καταφεύγει στη μαστρωπό της αριστοκρατίας, στην προαγωγό του καλού κόσμου. Το και το!
– Ό,τι θέλεις, χρυσή μου!
– Έχεις κανέναν παραλή;
»Όσους θέλεις, καλή μου. Όσους θέλεις. Και ποιος είνε εκείνος που δεν θα δώση λεφτά, για να απολαύση τις δικές σου ομμορφιές; Πω! Πω! Τι ομμορφιές, πάλι, είνε αυτές; για να σε δω! Και η έξυπνη πατρόνα αρχίζει έναν ενθουσιώδη ύμνο προς τα ζουμερά κάλλη της υποψηφίας.

Τότε η αριστοκράτισσα λέει:
– Ξαίρεις όμως κάτι;
– Τι, κούκλα μου;
– Θέλω ένα χιλιάρικο για δυο ώρες.
– Τόχεις.
– Και δεν μπορώ νάρχομαι εδώ, παρά μόνο το απόγευμα. Θα κάνω δήθεν πως πηγαίνω στη ράφτρα μου, και θα μείνω μαζί με τον κύριο από τις πέντε έως τις εφτά.
– Καλά, μανίτσα μου, όπως θέλεις.
– Α κι’ ένα άλλο.
– Τι, κοκκόνα μου; Πες μου το ελεύτερα...
– Ο λεγάμενος δε θα με δη στο πρόσωπο. Και στο κρεββάτι ακόμα που θα πέσω μαζί του, θα φορώ μάσκα.
»Η πατρόνα μένει κατάπληκτη:
– Μάσκα;
– Ναι. Για να μη με γνωρίση. Γιατί αλλοιώτικα μπορεί να τύχη γνωστός και να με γνωρίση, οπότε χάθηκα.
»Και η συμφωνία κλείεται διά χειραψίας.

»Αμέσως η πατρόνα ειδοποιεί τους πλουσίους πελάτας της.
– Αχ, μια κυρία του μεγάλου κόσμου! Και τι όμμορφη! Σωστή κούκλα! Έχει ξετρελλάνει τη μισή Αθήνα με τα κάλλη της!

Εικόνα

– Αλήθεια;
– Μωρέ, ζουρλαίνει άνθρωπο, σας λέω. Και κάτι νάζια! Και κάτι κουνήματα! Και κάτι σκέρτσα! Και κάτι μάτια μπιρμπιλιστά, που καίνε καρδιές. Δεν προφταίνεις, γυόκα μου, να δης να γδύνεται.
– Γιατί;
– Χυμάς για να την φας.
– Μη μου το λες!
– Χίλιες δραχμές τη φορά. Όμως θα φορά μάσκα.
– Αι, τότε...
– Τι; – Θα μου χαλάση το μισό γούστο. Μια γυναίκα σκεπασμένη, τι γούστο έχει;
– Όλα της τα άλλα, βρε κουτέ, θα είνε ξεσκέπαστα. Όλα της! Όλα της! Και τα στηθάκια της που είνε άσπρα σαν την κρέμα. Και οι γοφοί της! Και οι γαμπούλες της! Η μάσκα, μάλιστα, προσθέτει στο αγκάλιασμα την ηδονή του μυστηρίου...»

Εικόνα
Πηγή: www.lifo.gr

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 29121
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΑΘΗΝΑ!

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 07 Απρ 2019, 20:22

Grandma’ s porn shop
Είχε και η Παλιά Αθήνα τα σεξουαλικά της αξεσουάρ. Και τι αξεσουάρ!


Εικόνα

Πριν λίγο καιρό έπεσε η ματιά μου σε ανάρτηση στο LIFO όπου παρουσιαζόταν η πολυδιαφημισμένη σειρά δονητών Avengers του γνωστού Ούγγρου καλλιτέχνη Balazs Sarmai. Η παρουσίαση έκλεινε με το εξής καυτό σχόλιο για το μοντέλο LOKI: «Κακός, ξεκακός, αλλά ξέρω μερικές που σκιρτάνε στο άκουσμα του...»

Με πιάσαν τα γέλια. Τι avengers και ξεavengers ρε παιδιά. Σας βρήκαν μικρούς και σας πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Ελάτε μαζί μου μια βόλτα στα πονηρά στέκια της Παλιάς Αθήνας (του Μεσοπολέμου φυσικά, προηγουμένως δεν κουνιόταν φύλο) και πείτε μου μετά για σεξουαλικά βοηθήματα. Τίποτα δεν έλλειπε από τους προγόνους μας. Με απ’ ευθείας εισαγωγές από Αμερική και Γαλλία και κάτω από το πάγκο διακίνηση, κυρίως σε ψαγμένα φαρμακεία, ή πολύτιμο souvenir από το αξέχαστο ταξίδι στο Παρίσι, ο Παππούς και η Γιαγιά είχαν κι’ αυτοί τα απαραίτητα βοηθήματά τους.

Εικόνα

Η αναφορά στα φαρμακεία δεν είναι τυχαία αφού οι διάφοροι δονητές πρωτολανσαρίστικαν σαν ιατρικά βοηθήματα για hysterical women όπως αποκαλούσαν ιατρικά τις μητρομανείς. Όπως θα διαπιστώσετε στις αμερικανικές διαφημίσεις που επισυνάπτω, πουθενά δεν υπήρχε υπονοούμενο για σεξουαλικές χαρούλες, για τον φόβο των Ιουδαίων. Μετά το 1930 τα προσωπεία έπεσαν και τα πράγματα αναφερόντουσαν με τ’ όνομά τους.

Εικόνα

Εικόνα

Το 1869 πρωτοεμφανίστηκε mechanical vibrator από τον Αμερικανό Dr. George Taylor (βλέπε 1η φωτογραφία). Σπουδαία ανακάλυψη που πέρασε γρήγορα και στην Ευρώπη, φυσικά και στην Παλιά Αθήνα. Ακολούθησε ένας καταιγισμός νέων μοντέλων με διάφορες παραλλαγές.

Μιλώντας για παραλλαγές να μη ξεχάσουμε και το πλούσιο φωτογραφικό υλικό που κάλυπτε όλο το ρεπερτόριο των διαφόρων σεξουαλικών φαντασιώσεων. Ομαδικό σεξ, σαδομαζοχιστικά, λεσβιακά συμπλέγματα και πολλά άλλα, κινούσαν αν μη τι άλλο την περιέργεια.

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Μεγάλο ταμπού, βαθειά κρυμμένο, πράγμα που κάνει εντύπωση στον ερευνητή, ήταν η ανδρική ομοφυλοφιλία. Φαίνεται ότι το θέμα δεν κολλούσε με τίποτα στον υπερήφανο ανδρισμό που δεν ήθελε να χαλάσει με τίποτα την ναρκισσιστική του επίδειξη. Βεβαίως αν κατά τον Μεσοπόλεμο κατηφόριζε κάποιος την Αγίου Κωνσταντίνου θα συναντούσε εκτός από τις περιφερόμενες πόρνες και πάμπολλους «ψιμυθιόντες» νεαρούς, όπως τους αποκαλούσαν ειρωνικά επειδή φτιασιδώνονταν. Και να μη ξεχνάμε βεβαίως και τη βίλλα της «Βαγγέλως» στο Γαλάτσι όπου γινόταν το «Έλα να δεις» και όπου «Βαγγέλω» ένας εικοσάχρονος.

Εικόνα

Αν η αναφορά μου στη σειρά avenger σας κίνησε την περιέργεια κλείνω με μια μίνι παρουσίαση της για να μην έχετε παράπονο ότι σας αφήνω με απορίες.

Τέλος στο βιβλίο μου «Πόθοι και πάθη στην Παλιά Αθήνα 1834-1938» από τις εκδόσεις Ωκεανίδα (Δεκέμβριος 2012) μπορεί να βρει κανείς πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία για τις σχέσεις των δύο φύλων και την καθημερινή σεξουαλική ζωή των προγόνων μας.
http://paliaathina.com/gr/pages/254/bib ... stira.html
Πηγή: lifo.gr

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 29121
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΑΘΗΝΑ!

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 08 Απρ 2019, 21:35

Ο πρωτάρης ήταν μόλις …. 18 !!!
Οι περιπέτειες ενός γκρουμ σ’ ένα πολυτελές ξενοδοχείο της Παλιάς Αθήνας.


Εικόνα

Σας φαντάζομαι ν’ απορείτε.

18 και πρωτάρης; Μάλλον απίθανο έως αδύνατο με τα σημερινά στάνταρτ. Μιλάμε όμως για άλλες εποχές. Είμαστε στις αρχές του 20ου Αιώνα και τα ρολόγια κυλάνε πιο αργά… Αφηγείται ο ίδιος:

«Ήμουνα τότε δεκαχτώ χρονών. Και στ’ αλήθεια όμορφο παλληκάρι. Μπορώ να το πω, γιατί τα κορίτσια στο δρόμο, σαν μ’ έβλεπαν, λέγανε χαμογελώντας:
Τι «κούκλος!».

Εικόνα

Είχα πετύχει μια καλή θέση σ’ ένα μεγάλο ξενοδοχείο. Οδηγούσα το ασανσέρ. Απ’ το πρωί ως το βράδυ. Το βράδυ προ πάντων, ανεβοκατέβαζα κόσμο κομψό, όμορφες κυρίες. Και τα γενναία πουρμπουάρ έπεφταν βροχή.

Εικόνα

Ήμουν πάντα του κουτιού. Φορούσα κομψά παπούτσια, άσπρους γιακάδες και με την μπλε στολή μου, με τα χρυσά γαλόνια, έμοιαζα σαν αξιωματικός του ναυτικού.
***

Πριν δύο μέρες είχα μια καινούργια πελάτισσα: τον αριθμό 170. Κρεβατοκάμαρα και σαλόνι –ένα χιλιάρικο την ημέρα. Μια ψηλή, ξανθιά και ντελικάτη, με ολόχρυσα μαλλιά και μάτια σκούρα, που πετούσαν φλόγες.

Η γούνα της, σαν έβγαινε απ’ το ασανσέρ, άφηνε ένα παράξενο άρωμα, που για λίγα λεπτά μ’ έκανε να νοιώθω μιαν ελαφρά γλυκιά μέθη…

Ήταν πεντάμορφη αυτή η καινούρια πελάτισσα, και σε κάθε ανέβασμα και κατέβασμα, μούβαζε στο χέρι ένα γενναίο πουρμπουάρ.
***

Κάποιο βραδάκι, σαν εφθάσαμε στο πάτωμά της, καθώς της άνοιγα την πόρτα για να βγη, μ’εσταμάτησε και μ’ερώτησε τι ώρα τελείωνα την δουλειά μου.
-Στις δέκα, κυρία.
-Θαυμάσια, μου είπε. Τότε θα μπορέσης να μου κάμης ένα θέλημα.

Μούπε, πως είχε δώσει μια συνταγή στο φαρμακείο του ξενοδοχείου και πως το φάρμακο θα ήταν έτοιμο στις δέκα το βράδυ. Θα πήγαινα να το πάρω και θα της το έφερνα στην κάμαρά της. Έπρεπε να μπω απ’ ευθείας, χωρίς να χτυπήσω. Αν κοιμόταν δεν έπρεπε να την ξυπνούσα, μα να γύριζα λίγο αργότερα και τότε να την ξυπνούσα. Μου έδωσε ένα διπλωμένο χαρτονόμισμα και μου είπε:

-Θα πληρώσεις το φαρμακοποιό και θα κρατήσεις τα υπόλοιπα.

Σαν έμεινε μόνος, ξεδίπλωσα το χαρτονόμισμα: ήταν χιλιάρικο.
Χριστέ μου!

Εικόνα

Στις δέκα ακριβώς, ο φαρμακοποιός μου δίνει το φάρμακο για την κυρία του 170. Πληρώνω πενήντα έξη δραχμές και μένουν εννιακόσιες σαράντα τέσσερες σωστές.
Κι’ αυτές είνε δικές μου! Κεραμίδα, ε;

Δεν ξέρω γιατί, σκέφθηκα πως θάταν καλύτερο να μη με πάρη μυρωδιά το προσωπικό του ξενοδοχείου. Περίμενα μέχρι τις δεκάμιση και μετά μπήκα στο 170.

Το σαλόνι ήταν αδειανό. Ένα μόνο γλομπάκι το εφώτιζε. Χωρίς να κάνω θόρυβο, μπαίνω στην κρεββατοκάμαρα. Ένα δυνατό άρωμα, σαν το άρωμα της γούνας του ασανσέρ, με πλημμυρίζει. Το αδύνατο φως του σαλονιού φωτίζει την κοιμισμένη πελάτισσα.

Μαντεύετε τι είδα; Το θυμάμαι και ιδρώνω! Ήμουν δα και… παρθένος ακόμα. Τι θελκτικό θέαμα! Ο ύπνος είχε χύσει στο πρόσωπό της μια ασύγκριτη γλύκα! Από το σεντόνι πρόβαλλαν δυο χυτές γάμπες, που η μία ήταν διπλωμένη κ’ έκανε να φαίνεται το στρογγυλό γόνατο, Ύστερα, σαν αντίκρυσα δυο γυμνά στήθη ορθά, με τις σκούρες μυτίτσες τους, κόντεψα… να λιποθυμήσω. Αν εκείνη τη στιγμή ξυπνούσε, τόση ήταν η ταραχή μου, που δεν θάξερα τι να της πω. Επειδή μου είχε παραγγείλει να μην την ξυπνήσω, έφυγα χωρίς θόρυβο…
***

Ήμουν όλος φωτιά. Εκρύφτηκα όσο μπορούσα καλύτερα σε μια γωνιά του διαδρόμου κ’ επερίμενα ως τις εντεκάμιση. Η μια ώρα μου φάνηκε ατελείωτη. Επί τέλους γύρισα πάλι στο 170.

Αυτή τη φορά το νυχτικό της είχε ανεβή απάνω στο στήθος της, αφήνοντας γυμνή την κοιλιά. Η πελάτισσα κοιμώταν ακόμα, μα είχε αλλάξη στάσι. Μπορεί μάλιστα και να είχε ξυπνήση. Το πρόσωπό της ήταν κρυμμένο μέσα στα σταυρωμένα της τα μπράτσα.

Ήμουν ζαλισμένος, σαν από Αυγουστιάτικο ήλιο. Έβλεπα να λαμποκοπά το δέρμα της, σαν με χρυσές αναλαμπές. Με μιας, λησμονώντας ποιος ήμουν και ποια ήταν, έβαλα το χέρι μου σ’όλην εκείνη τη σάρκα, αγγίζοντάς την μ’ ένα χάδι, στην αρχή σιγανό, απαλό, κ’ ύστερα όλο πάθος. Το χέρι μου, κολλούσε επάνω σ’ εκείνο το φλογισμένο μεταξωτό δέρμα, πούμοιαζε στην αφή σαν ροδοπέταλο.

Εικόνα

Ολόκληρο το κορμί της σπαρτάρησε και νόμισα πως θα ξυπνούσε. Μα όχι, μόνον άπλωσε τα πόδια της. Τότε, δεν φοβήθηκα πια μη… θυμώσει.

Την άλλη μέρα δεν βγήκε όπως κάθε πρωί για το τένις, κ’ είδα πως της επήγαν το γεύμα της στο δωμάτιό της. Το βράδυ κατέβηκε στο δείπνο. Σαν μπήκε στο ασανσέρ μου είπε αδιάφορα:

-Μικρέ μου, δεν θα ξεχάσης βέβαια να μου φέρης κι’ απόψε το γιατρικό μου!»

( Δημοσιεύτηκε που αλλού; Στο αμαρτωλό «Φλερτ» το 1903 παρακαλώ.

Εικόνα

Αφιερώνεται εξαιρετικά σε όλα τα νέα παιδιά που δουλεύουν στα τουριστικά θέρετρα του καλοκαιριού.
-Παίδες, βάλτε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ποιότητα στη δουλειά σας γιατί αλλιώς χανόμαστε! )
Πηγή: www.lifo.gr

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 29121
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΑΘΗΝΑ!

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 09 Απρ 2019, 18:18

Για ματάκι...στις μπανιέρες της Γλυφάδας.
Ένας λάγνος και καθόλα μπερμπάντης "φύλακας" εξομολογείται εκ βαθέων στο "Σαλονάκι" του 1933


Εικόνα

«Ξαίρετε τον κυρ Σταύρο;
»Δεν μπορεί να μην τον ξαίρετε αν είσθε Αθηναίος βέρος. Είνε ο πρωτοπόρος των μπαιν-μιξτ στην Ελλάδα. Aυτός είνε που έστησε την πρώτη παράγκα προ ετών (σ.σ. 1928) στο Καβούρι και μάζεψε τους γλεντζέδες με τις κοκότες και τις παξιμάδες εκεί... (σ.σ. Το "παξιμάδες" ήταν παρατσούκλι που είχαν κολήσει στις περιπλανώμενες κοινές γυναίκες που συνήθιζαν, περνόντας ανάμεσα στα τραπεζάκια των καφενείων, να χαριεντίζονται με τους θαμώνες αρπάζοντάς τους το παξιμαδάκι που συνόδευε τον καφέ ) Στην περίφημη “Ντωβίλ” του γινόταν κάθε βράδυ χαλασμός.

Εικόνα

Τότε και η λέξις μπαιν-μιξτ ήταν, που λέτε, άγνωστη στην Ελλάδα. Και όμως στην “Ντωβίλ” του κυρ Σταύρου, τα μικτά λουτρά δίνανε και παίρνανε και στα φυσικά σεπαρέ των θάμνων της ακρογιαλιάς, κάτω απ’ τα πεύκα, το κολύμπι συνεχιζόταν επάνω στην άμμο, ανά δύο.
– Ε! ευτυχισμένη εποχή! λέει ο κυρ Σταύρος και παίζει το κομπολόι του.
Λεφτά... κάργα. Και γλέντι, όχι αστεία...

Εικόνα

»Τώρα ο κυρ Σταύρος για να μην ξεχάση το επάγγελμα, αφού την “Ντωβίλ” την έφαγαν οι καρχαρίαι των οικοπέδων, έγινε φύλακας στις μπανιέρες των επισήμων πια μπαιν-μιξτ.
– Άλλη φορά, μας λέγει, είχε περισσότερο γούστο. Ήταν κρυφό.
Τώρα όλα είνε στη φόρα...
– Πώς δηλαδή;
– Να. Ας πούμε ότι έρχεται ένα ζευγαράκι... Νοικιάζει μια καμπίνα μαζί. Τι θα κάνη, νομίζεις;
– Θα γδυθή.
– Όχι. Αυτό γινόταν άλλη φορά. Τώρα όμως...
– Δεν πιστεύω να πέφτουνε με τα ρούχα στη θάλασσα!
– Όχι. Αλλά τώρα είνε, λέει, της μόδας εκείνη να γδύνη τον καβαλιέρο της...
– Γιατί;
– Γιατί αυτό έχει περισσότερο γούστο... Τον γδύνει σιγά με προσοχή. Ύστερα τον φιλά... για να τον ερεθίση. Ύστερα τον αφίνει τελείως γυμνό...
– Μπα;
– Βέβαια. Κι’ ύστερα γδύνεται και κείνη! Τώρα οι γυναίκες κάμουν ό,τι κι’ αν κάμουν... – Και πώς τα ξαίρεις εσύ αυτά;
– Μα, αφού τα βλέπω! Κάθε καμπίνα έχει και το μυστικό παραθυράκι της. Κρατάω που κρατάω το φανάρι. Γιατί σε παρακαλώ να μην ξαίρω τι... φωτίζω;
»Ο κυρ Σταύρος είνε, καθώς βλέπετε, φιλόσοφος. Αν και περασμένης ηλικίας, είνε εν τούτοις κοτσονάτος. Το λέει η καρδιά του.
– Εκείνο που έχει περισσότερο γούστο δεν είνε τα ζευγάρια... Είνε τα άλλα, τα καινούργια, τα μοντέρνα... Ε! αυτά είνε κι’ αν είνε!

Εικόνα

– Τι κάνουν δηλαδή;
– Τι κάνουν; Μα τι να σου πω... παράξενα πράγματα. Ένας άντρας με μια γυναίκα τι μπορεί να κάνουν; Συνηθισμένα πράγματα. Μόλις εκείνη γδυθή, πέφτει στην αγκαλιά του και τότε μπερδεύονται οι δυο, ενώνοντας τα κορμιά τους... Αυτό βαστά κάμποσο, αναλόγως τη γυναίκα. Βλέπεις, η λύσσα είνε κάτι που τόχουμε από γενησιμιό μας... Όμως τα άλλα, τα άλλα τα ζευγάρια να δης...
– Για πες μου!
– Τι να σου πω; Όταν έρθη γυναίκα με γυναίκα, ε, τότε είνε μεγάλο γλέντι!
»Ο κυρ Σταύρος, μολονότι είχε ιδή στη ζωή του τόσα πράγματα, εξερογλύφτηκε σαν μαθητούδι... Τα μάτια του άστραψαν κι’ ύστερα είπε:
– Αχ! τα παιγνίδια τους! Λέμε κι’ εμείς οι άντρες πως κάτι είμαστε. Κολοκύθια! Εκείνες, εκείνες τα ξαίρουν όλα! Να δης παιχνιδάκια που κάνουν οι αφιλότιμες σαν είνε ερωτευμένες... Να δης πόζες που παίρνουν, να δης χαμόγελα, να δης σορόπια, να δης γλύκες που να τα χάνης... Τύφλα νάχουν τα δικά μας τα χάδια... Είνε μια που κουβαλάει κάθε μέρα κι’ από ένα... Πού τα βρίσκει! Κάτι ξεπεταρούδια, μπουκιά και συχώριο που λες... Το μεγαλύτερο όμως γούστο, έχουν τα άβγαλτα.

Εικόνα

– Πώς; Έρχονται στα μπάνια;
– Ου! ρωτάς! Ένα σωρό κόλπα ξαίρουνε οι “αποτέτοιες”. Οι περισσότερες έχουν λεφτά. Λοιπόν, βρίσκουνε τίποτα φτωχοκόριτσα απ’ το σχολειό τους και πιάνουνε φιλίες. Εκείνα δεν ξαίρουνε τι θα πη μπαιν-μιξτ. Ακούνε όμως μπάνια και κολλά η γλώσσα τους από γλύκα... Η “αποτέτοια” της λέει: “Έλα, χρυσό μου, να δης τι θαύματα γίνονται εκεί, τι κόσμος, τι τουαλέττες, τι αριστοκρατία”! Και το μικρό κοκκινίζει. Πώς να πάη που δεν έχει ούτε τα ναύλα του; Η άλλη, τότε, του στήνει τη μηχανή: “Εγώ, Φιφίκα μου, που σ’ αγαπώ, θα σε πάω. Θα σε τρατάρω ένα μπάνιο”. Και της ψωνίζει ένα όμορφο μπανιερό, προτού την ψωνίσει την ίδια. Και τότε βλέπεις να καταπλέουν... Από μακρυά τις καταλαβαίνεις. Η μικρή είνε σαστισμένη. Δεν έχει ακόμα ψηθεί...

Εικόνα

– Κι’ ύστερα τι γίνεται;
– Τι να γίνη; Δεν καταλαβαίνεις τώρα; Γίνεται... το μυστήριο. Η Φιφίκα ντρέπεται να γδυθή... Πολλές φορές δεν έχει όμορφα ασπρόρουχα... Αλλά με το καλό συνηθίζει... Προτού της βάλη το μπανιερό, αρχίζει να την θαυμάζει: “Μα εσύ είσαι σωστή κούκλα! Ω τι στήθος που έχεις!.. Για ιδές το δικό μου... και αυτά τα πόδια... Τι ομορφιές που χάνονται έτσι στ’ άδικα!... Έλα εδώ, μικράκι μου, να τις χαρώ εγώ και να χαρούν και κείνες!...» Η μικρούλα αντιστέκεται. Ε! όσο και να πης, πρώτη φορά είνε. Ύστερα όμως συνηθίζει. “Μα τι κάνεις έτσι σαν χωριατοπούλα!”, της λέει η άλλη. “Γυναίκες είμαστε! Την τιμή σου θα σου πάρω;” Και αρχίζουν τα όργια και οι αναστεναγμοί, που ξεσηκώνουν και άγαλμα, φίλε μου!»

Αυτά αγαπητοί αναγνώστες και αναγνώστριες εξομολογήθηκε ο μπερμπάντης «φύλακας» το 1933 στο πικάντικο περιοδικό «Το σαλονάκι». Θα μου πείτε βέβαια, πικάντικο περιοδικό ήταν αν δεν έγραφε τέτοια πως θα πουλούσε φύλλα. Όταν όμως διαβάζεις στα σοβαρά «Αθηναϊκά Νέα» ποιηματάκια όπως το παρακάτω, κάτι σοβαρό παιζότανε στην Παλιά μας Αθήνα !

«Ολίγον πριν επέλθη η νυξ,
εις της Γλυφάδας τα μπαιν-μιξτ
τελούνται όργια.
Εκεί συμφύρονται αναμίξ.
Αχ, απορία ψάλτου βηξ!
κοράσια και... αγόργια.

Ανά τα κύματα εκεί
φεύγει ο Κοκός και η Κική
την πόλιν κάμινον.
Πλάθεται εκεί νέα φυλή
εκεί φουσκώνει το φιλί
μετ’... εννεάμηνον»

Πηγή: www.lifo.gr

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 29121
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΑΘΗΝΑ!

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 13 Απρ 2019, 21:17

Αυτοκτονίες ερωτευμένων ζευγαριών τη δεκαετία του 1930

Εικόνα
Γράφει ο Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς.

Ρομαντικές ιστορίες αγάπης συγκλόνιζαν την ελληνική κοινωνία το 1931.
Το ένα μετά το άλλο, νεαρά ζευγάρια αυτοκτονούσαν προκαλώντας από τη μία ανθρώπινες τραγωδίες και από την άλλη πλημμυρίζοντας τις εφημερίδες με ατελείωτα ανθρώπινα και ευαίσθητα κείμενα. Μάλιστα σε διάστημα ενός και μόνον μηνός (Απρίλιος 1931) αυτοκτόνησαν τρία ζευγάρια!
Ένας έγγαμος υποδηματοποιός με τη φτωχή ρελιάστρα ερωμένη του, ένα ζευγάρι ανήλικων μαθητών στην Καλλιθέα και τέλος, ένας ανθυπολοχαγός με την αγαπημένη του Λιλή.

Το τελευταίο αυτό ζευγάρι προκάλεσε και τη μεγαλύτερη εντύπωση αφυπνίζοντας τις Αρχές να πάρουν μέτρα για να ανακοπεί το φαινόμενο των ερωτικών αυτοκτονιών.
Ο 27χρονος αξιωματικός Βασίλειος Γ., γόνος στρατιωτικής οικογένειας, αγαπούσε την 20χρονη καλλονή Λιλή Α. Προσπαθούσε δε να ενταχθεί στους κόλπους τη νεοσύστατης Αεροπορίας, ώστε να εισπράττει μεγαλύτερο μισθό και να αντεπεξέλθει στις ανάγκες ενός γάμου. Ωστόσο, η οικογένειά του δεν έβλεπε με καλό μάτι την επιλογή του, δεδομένης της κακής οικονομικής κατάστασης της αγαπημένης του.

Ο πατέρας του, απόστρατος αξιωματικός, φρόντισε ώστε να απορριφθεί ο γιος του, οπότε το ζευγάρι βρέθηκε σε αδιέξοδο. Αποφάσισαν λοιπόν να πάνε για περίπατο στην εξοχή του Γαλατσίου. Εκεί, αφού απόλαυσαν τους μεζέδες της ταβέρνας του «Μοστρού», ήπιαν τα σχετικά καραφάκια τους και σε ευθυμία κατευθύνθηκαν απέναντι στο εξοχικό ξενοδοχείο «Δροσιά». Εκεί παρήγγειλαν εκ νέου ούζο και, αφού κένωσαν το καραφάκι τους, ο αξιωματικός πυροβόλησε την αγαπημένη του και μετά αυτοπυροβολήθηκε.

Περισσότερο όμως εντυπωσίασε το γεγονός ότι και οι δύο νέοι έφυγαν από τη ζωή αγνοί! Εκείνη είχε βγάλει μόνο το καπέλο και τα παπούτσια της και εκείνος το αμπέχονό του. Οι επιστολές που άφησαν στις οικογένειές τους αποτελούσαν μνημεία ευαισθησίας, ενώ στο τελευταίο ταξίδι τους στο Α’ Κοιμητήριο των Αθηνών τούς ακολούθησαν βουβοί δεκάδες χιλιάδες ανθρώπων.
http://mikros-romios.gr/aytoktonies/

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 29121
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΑΘΗΝΑ!

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 14 Απρ 2019, 20:46

Οι κτηματίες των Αθηνών έριχναν φόλες στα πρόβατα πριν από 140 χρόνια.

Εικόνα

Οι φόλες, είδος κάποιας τροφής που περιέχει δηλητήριο για τη θανάτωση ζώων, καταγράφονται ακόμη και στα λεξικά πως χρησιμοποιούνται για τα σκυλιά. Αλλά πριν από 140 χρόνια τις χρησιμοποιούσαν στην Αθήνα για να εξοντώνουν τα πρόβατα που κατέστρεφαν τα χωράφια βόσκοντας. Ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες οι ποιμένες κατέβαζαν τα ζωντανά τους για να βρουν τροφή μέχρι τη Μονή Πετράκη, την περιοχή Μακρυγιάννη, στην άπλα του Βοτανικού και του Ελαιώνα, στην ευρύτερη περιοχή του Γουδή και στον λόφο του Λυκαβηττού. Παρά τις απαγορευτικές αστυνομικές διατάξεις και την παρουσία αγροτικής αστυνομίας στην Αθήνα, συχνά περνούσαν ανενόχλητα κοπάδια ολόκληρα από το κέντρο της πόλης και κατευθύνονταν όπου μπορούσαν εύκολα να βρουν τροφή.

Η Αθήνα διατηρούσε ακόμη τον αγροτο-κτηνοτροφικό χαρακτήρα της. Οι κτηματίες διαμαρτύρονταν. Ζητούσαν προστασία και ασφάλεια για τις περιουσίες τους, αλλά τα αποτελέσματα ήταν πενιχρά. Τον Ιανουάριο του 1873 το πράγμα έφτασε στο απροχώρητο. Οι κτηματίες οπλίστηκαν και βγήκαν στα χωράφια σκοτώνοντας αρκετά από τα δύστυχα ζωντανά. Ξεσηκώθηκε σάλος. Οι κτηματίες υποστήριζαν πως η αγροτική αστυνομία έφταιγε διότι άφηνε «τα κτήματα των πολιτών να γείνωσι βορά των κτηνών, και εις τους ποιμένας, οίτινες κατέστησαν μάστιγες της κτηματικής τάξεως». Από την άλλη οι ποιμένες αντιδρούσαν καλώντας σε βοήθεια τους… συναδέλφους τους από τη Βάρη, οι οποίοι θεωρούνταν εξαιρετικά τραχείς.

Αποφεύχθηκαν οι συγκρούσεις με παρέμβαση της Αστυνομίας. Εντός ολίγων ημερών όμως εμφανίστηκε άλλη μέθοδος. Οι κτηματίες έριχναν φόλες μέσα στα κτήματα. Οπότε εξοντώνονταν τα αθώα πρόβατα, τα οποία κατανάλωναν τις δηλητηριασμένες τροφές. Μόνον σε μία περίπτωση χάθηκε εκατοντάδα ολόκληρη προβάτων. Οι διαμάχες αυτές συνεχίσθηκαν μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα, όταν πλέον άρχισε να εξαφανίζεται η κτηνοτροφία από την Αττική.
http://mikros-romios.gr/foles/

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 29121
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΑΘΗΝΑ!

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 15 Απρ 2019, 18:45

ΠΡΟΚΗΡΥΞΙΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΕΠΙ ΤΗ ΑΦΙΞΕΙ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΩΝ ΗΠΑΉταν Επίτιμος Δημότης της Πόλεως των Αθηνών.

Εικόνα
Το εξώφυλλο του περιοδικού ΕΙΚΟΝΕΣ με τη φωτογραφία του Προέδρου των ΗΠΑ Ντουάϊτ Ντέιβιντ Αϊζενχάουερ.

Ο 34ος Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντουάϊτ Ντέιβιντ Αϊζενχάουερ (Dwight David Eisenhower, 1890-1969), ήταν ο πρώτος ηγέτης της Αμερικής που επισκέφθηκε επισήμως τη χώρα μας, τον Δεκέμβριο 1959. Στη χώρα βασίλευε ο Παύλος Α’, Πρωθυπουργός ήταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και Δήμαρχος Αθηναίων ο Τσουκαλάς. Ο Ντ. Αϊζενχάουερ γνώριζε την Αθήνα και είχε ξεναγηθεί στην πόλη αρκετά χρόνια νωρίτερα όταν την είχε επισκεφθεί με την ιδιότητα του ανώτατου στρατιωτικού της Ατλαντικής Συμμαχίας και είχε ανακηρυχθεί Επίτιμος Δημότης της.

Η υποδοχή του Προέδρου ήταν ενθουσιώδης και εντυπωσιακή με τους Αθηναίους και τις Αθηναίες να πλημμυρίζουν τους δρόμους απ’ όπου περνούσε ο υψηλός επισκέπτης. Από τον αερολιμένα του Ελληνικού, όπου προσγειώθηκε το Προεδρικό αεροπλάνο, μέχρι τα Ανάκτορα οι δρόμοι ήταν άδειοι και η υποδοχή διανθίστηκε με σημαιοστολισμούς, ειδικούς φωτισμούς, έφιππα αγήματα, αλλά και κοπέλες με εθνικές ενδυμασίες να ραίνουν με άνθη την πομπή.

Η Ελλάδα εκείνη την εποχή μετρούσε μόνον μία δεκαετία ελεύθερης ζωής μετά τις διάφορες μεταπολεμικές περιπέτειες. Παρά ταύτα ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις, εμφανίσθηκε στη διεθνή κοινότητα έτοιμη να ανακάμψει οικονομικά, αλλά και ένθερμη θιασώτις των μηνυμάτων ειρήνης και αλληλεγγύης που εξέπεμπε ο πολιτισμένος κόσμος. Αλλά πως προετοιμάσθηκε η πόλη των Αθηνών για το σημαντικό εκείνο γεγονός. Επιλέγουμε να παρουσιάσουμε την έκκληση που απηύθυνε ο 53χρονος Δήμαρχος Αθηναίων Άγγελος Τσουκαλάς προς τον Αθηναϊκό λαό τον οποίο καλούσε να συμμετάσχει στην υποδοχή.

Σημειωτέον ότι ο φιλελεύθερος Δήμαρχος Αθηναίων Αγγ. Τσουκαλάς είχε εκλεγεί και με την υποστήριξη της Αριστεράς (ΕΔΑ), γεγονός το οποίο εξάλλου είχε προκαλέσει και την διαγραφή από το κόμμα του. Η σχετική προκήρυξη που εξέδωσε ενόψει της επισκέψεως ανέφερε τα εξής:

Εικόνα
Ο Δήμαρχος Αθηναίων Άγγελος Τσουκαλάς.

«Προκήρυξις του Δημάρχου
Με ανυπόκριτον ενθουσιασμόν και συγκίνησιν η Ελληνική πρωτεύουσα υποδέχεται την Α.Ε. τον Πρόεδρον των Ηνωμένων Πολιτειών της Β. Αμερικής, Στρατηγόν Ντουάϊτ Αϊζενχάουερ, επίτιμον δημότην της Πόλεως.
Το πνεύμα της φιλοξενίας- παράδοσις ακατάλυτος χιλιετηρίδων- είναι αρετή υπερτάτη που κοσμεί όλους ανεξαιρέτως τους Έλληνας. Αλλ’ η υποδοχή την οποίαν επιφυλάσσουν οι Αθηναίοι και αι Αθηναίαι εις τον τιμημένον Αρχηγόν της Μεγάλης Υπερατλαντικής Δημοκρατίας δεν είναι μόνον σπονδή εις τον βωμόν του Ξενίου Διός.

Είναι οφειλόμενος φόρος τιμής προς τον Στρατηλάτην του Μεγάλου Πολέμου, που ωδήγησεν εις αγώνας κοινούς την Πατρίδα του και την Πατρίδα μας, προς την Νίκην και προς την Δόξαν, εν ονόματι των ευγενεστέρων ιδανικών του ανθρώπου. Είναι οφειλόμενος φόρος τιμής προς τον ακάματον ανθρωπιστήν που περιτρέχει τώρα την Υδρόγειον κομίζων κλάδον ελαίας, δια να εξασφαλίση εις την Ανθρωπότητα την Ειρήνην και την Ευημερίαν. Και είναι ακόμη οφειλόμενος φόρος τιμής της Πόλεως που εγέννησε την Δημοκρατίαν, προς την χώραν που την ετελειοποίησε.

Το δώρον που θα προσφέρη ο λαός μας προς τον επιφανή επισκέπτην του δεν περιλαμβάνεται εις την σφαίραν των υλικών αγαθών. Αλλ’ ο πλούτος των αισθημάτων μας που θα εξωτερικευθή με την θερμότητα και την εγκαρδιότητα της υποδοχής μας, θα αξίζη πολύ περισσότερον.

Καλώ όλους τους Αθηναίους και τας Αθηναίας εις Παλλαϊκήν και ομόθυμον υποδοχήν του επιφανούς επισκέπτου μας. Η παρουσία όλων μας, χωρίς εξαιρέσεις, είναι χρέος επιτακτικόν. Και η ουρανομήκης ζητωκραυγή μας θα σφυρηλατήση και θα επιβεβαιώση δια μίαν ακόμη φοράν τους ακαταλύτους δεσμούς που συνδέουν τον Ελληνικόν με τον Αμερικανικόν λαόν».
http://mikros-romios.gr/%cf%80%cf%81%ce ... b7-%ce%b1/

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 29121
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΑΘΗΝΑ!

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 16 Απρ 2019, 18:01

Η λεωφόρος Πανεπιστημίου και o κολοσσός του «Ρεξ»

Εικόνα

Η λεωφόρος Πανεπιστημίου ήταν κάποτε μια ήρεμη λεωφόρος, «στολισμένη» με λίγα Μέγαρα, πολλές μάντρες με καυσόξυλα και φιλοξενούσε μόνον το καφενείον «Κοραής».

Εκεί υποψήφιοι διδάκτορες, μετά την ανακήρυξή τους, τρατάριζαν φίλους με τα πατροπαράδοτα «τρίγωνα». Με τα χρόνια, τα δύο άκρα της μεταβλήθηκαν σε κέντρα του «ωραίου κόσμου», με καφεστιατόρια, ζαχαροπλαστεία, καφενεία, καμπαρέ και θέατρα. Μετατράπηκε σε πραγματικό πρωτευουσιάνικο «βουλεβάρτο», το οποίο εκτός από την τριλογία είδε να ανεγείρονται περίφημα κτίρια. Εκείνο της «Μεγάλης Βρεταννίας», του Νικολούδη που η στοά του ενώνει την Πανεπιστημίου με τη Σταδίου, το Ιλίου Μέλαθρον, το Οφθαλμιατρείο, το Αρσάκειο, τον Άγιο Διονύσιο των Καθολικών, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το Μέγαρο Σερπιέρη (Αγροτική Τράπεζα), το αρχοντικό του Δ. Ράλλη και τόσα άλλα. Δημιουργίες που έδωσαν στην Πανεπιστημίου και επιβλητικό «χρώμα».

Τον Ιανουάριο 1937 αποκτούσε και έναν «οικοδομικό κολοσσό», όπως έγραφαν οι εφημερίδες. Ένα αληθινό κόσμημα και έργο πολιτισμού, μοναδικό στο είδος του στα Βαλκάνια, πρωτοποριακό για τα ευρωπαϊκά δεδομένα και εφάμιλλο με τα αντίστοιχα της Αμερικής. Ήταν το «Σικιαρίδειο Μέγαρο» -ιδιοκτησία των παιδιών του Βασίλειου Σικιαρίδη- στην οδό Πανεπιστημίου 48, γνωστό ως «Ρεξ». Με τον όγκο του προκαλούσε κατάπληξη. Φιλοξενούσε ένα θέατρο, δύο κινηματογράφους, μπαρ, αίθουσες συναυλιών και άλλα κέντρα ψυχαγωγίας. «Είναι ανώτερον κάθε περιγραφής το τεχνικόν αυτό μεγαλούργημα», έγραφαν οι εφημερίδες. Δημιουργοί του οι αρχιτέκτονες Βασίλειος Κασσάνδρας (1904-1973) και Λεωνίδας Μπόνης (1896-1963), οι οποίοι σχεδίασαν ακόμη το Μέγαρο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού κ.ά.

Τα τελευταία προπολεμικά χρόνια, το «Ρεξ» προσείλκυσε τα βλέμματα, φιλοξένησε μεγάλες προσωπικοτήτες του θεάτρου και του κινηματογράφου, καθώς και την ήδη διαμορφωμένη αστική τάξη των Αθηνών. Είναι από τα κτίρια που χρυσοπλήρωσε για να αποκτήσει αλλά και να συντηρήσει το Ελληνικό Δημόσιο και παραμένει σε λειτουργία, για να θυμίζει στους περαστικούς πως η οδός Πανεπιστημίου παραμένει «αριστοκράτισσα» της πρωτεύουσας.

Εικόνα

Εντυπωσιακά νούμερα
Αλλά και τα μέσα που διατέθηκαν για την οικοδόμησή του φάνταζαν μυθικά εκείνη την εποχή οι δε αριθμοί… αστρονομικοί. Τριάντα χιλιάδες μέτρα σύρμα για την ηλεκτρική εγκατάσταση, τριάντα κινητήρες των 460 ίππων ο καθένας, το υπόγειό του βάθους 18 μέτρων επί οικοπέδου 1.500 πήχεων και η ανέγερσή του, η οποία διήρκεσε περίπου δύο χρόνια (1935-1937) απαίτησε δέκα εκατομμύρια εργατοώρες να ολοκληρωθεί. Περίφημα καθίσματα, άνετα και κομψά, ευρείς διάδρομοι, αθόρυβο δάπεδο, άπλετος και κρυφός φωτισμός, μηχανήματα εξαερισμού και προβολής τα τελειότερα, εξαιρετική ακουστική.

Δύο χιλιάδες καθίσματα στην αίθουσα του κινηματογράφου, τοποθετημένα κατά τέτοιον τρόπο -πλατεία, τρεις σειρές θεωρείων και δύο εξώστες- ώστε να μην εμφανίζεται μια αχανής και αντιαισθητική σάλα. Η είσοδος μάγευε τον κόσμο της εποχής που δεν ήταν ακόμη συνηθισμένος σε φωτισμό «νέον» και το «παρισινό κλίμα» έκανε τους ρομαντικούς να ονειρεύονται. Ήταν όμως και η πρώτη φορά που υποδέχονταν το κοινό καλά κλιματισμένες αίθουσες. Εξάλλου, φρόντισαν να το γράφουν και στο πρώτο πρόγραμμα, ότι οι προβολές θα συνεχίζονταν και το καλοκαίρι με παγωμένο αέρα που παρήγαγαν τα «ειδικά μηχανήματά» του. Η εναρκτήρια προβολή έγινε με επιτυχημένη ταινία, με τον αγαπημένο τενόρο του κοινού, τον Ζαν Κιεπούρα.

Στο ισόγειο δημιουργήθηκε ένας κινηματογράφος («Rex»), την εκμετάλλευση του οποίου είχε ο επιχειρηματίας Σκούρας που εκμεταλλευόταν και το «Αττικόν», ενώ στον επάνω όροφο το νέο θέατρο της Μαρίκας Κοτοπούλη. Στο θέατρο οι θεατές ανέβαιναν σε 25 δευτερόλεπτα με τέσσερις πολυτελείς ανελκυστήρες. Κινηματογράφος και θέατρο εγκαινιάστηκαν με διαφορά μίας εβδομάδας. Στο υπόγειο μια αίθουσα χορού, η οποία τελικώς λειτούργησε ως κινηματογράφος επίκαιρων και παιδικών έργων -τα οποία επί Μεταξά επιδοτούνταν από το κράτος-, το περίφημο «Σινεάκ» με «καθαρώς μορφωτικήν αποστολήν». Το σύνολο των θεατών που μπορούσαν ταυτόχρονα να παρακολουθούν θεάματα και στα τρία επίπεδα ανέρχονταν σε 4.000! Εξάλλου, κατασκευασμένο με σκυρόδεμα και ειδικά μονωτικά υλικά, αντιμετώπιζε τα ζητήματα των ορίων ακουστικής μεταξύ διαφόρων χώρων.

Αγορά από το Δημόσιο
«Εάν η Αθήνα επρόκειτο να χαρακτηριστή μονάχα από το θαυμάσιον νέον οικοδομικόν μεγαλούργημα της οδού Πανεπιστημίου -το Ρεξ-, θα έπαιρνε δικαιωματικώς τον τίτλον της μεγάλης κοσμοπόλεως», έγραφε ενθουσιασμένος ο Κωστής Μπαστιάς που παρευρέθηκε στα εγκαίνια. Είχε μάλιστα και μία παρατήρηση να κάνει: «Διατί σε ένα τέτοιο όμορφο κολοσσό, σε μια αίθουσα υπερμοντέρνα, με τέτοια μηχανικά μέσα να μην επιτρέπεται το κάπνισμα, όπως γίνεται σε όλα τα μέρη του κόσμου;»! Το Μέγαρο κράτησε τις πόρτες ανοιχτές ακόμη και στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής. Οι αίθουσές του είδαν πολλά και μπορούν να διηγηθούν ακόμη περισσότερα.

Από τη φωτιά που ξέσπασε στο κτίριο το 1982 διασώθηκαν ο κινηματογράφος «Ρεξ 1» και το «Σινεάκ». Αλλοδαπή εταιρεία ενδιαφερόταν να μετατρέψει το Μέγαρο σε πολυκατάστημα, αλλά εν τω μεταξύ τον Σεπτέμβριο 1983 εκδίδεται το διάταγμα του Αντώνη Τρίτση με το οποίο χαρακτηρίζονται διατηρητέα 13 κτίρια της πλατείας Ομονοίας και 20 της λεωφόρου Πανεπιστημίου (Ελευθερίου Βενιζέλου). Ανάμεσά τους και το κτίριο του «Ρεξ», το οποίο φροντίζει η Μελίνα Μερκούρη να περιέλθει στο Δημόσιο -επ’ ονόματι του Εθνικού Θεάτρου- καταβάλλοντας 650.000.000 δραχμές. Οι περιπέτειες του κτιρίου είναι λίγο έως πολύ γνωστές, καθώς και το κόστος για την επισκευή του που ξεπέρασε τα δύο δισεκατομμύρια δραχμές.
http://mikros-romios.gr/rex/

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 29121
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΑΘΗΝΑ!

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 17 Απρ 2019, 21:25

Το ρομαντικό ταξίδι της Αθηναϊκής Επιθεώρησης.

Εικόνα

Ο όμορφος, εντυπωσιακός και χαρούμενος κόσμος της Επιθεώρησης το 1914 θα συμπληρώσει 120 χρόνια ζωής αν αποδεχτούμε τη χρονολόγηση των περισσότερων ιστορικών που τοποθετούν την εμφάνισή της στα 1894. Τότε επισκέφθηκε την Αθήνα ένας μελοδραματικός ιταλικός θίασος, ο οποίος ανεβάζοντας ένα είδος Επιθεώρησης με τον τίτλο «Γκραν βία» (Μεγάλος δρόμος) εντυπωσίασε τους κατοίκους της πρωτεύουσας με τα πεταχτά τραγουδάκια, το μπρίο και το κέφι του.

«Οι Αθηναίοι όλοι, μικροί και μεγάλοι, νέοι και γέροι, αρσενικοί και θηλυκοί, οπουδήποτε και αν ευρίσκοντο, και σε κηδείαν ακόμη, τα ετραγουδούσαν μετά μανίας», έγραψε ο περίφημος Νικόλαος Λάσκαρης, ενώ τουλάχιστον μία εφημερίδα ζητούσε την επέμβαση της Αστυνομίας! Γιατί όμως η Επιθεώρηση και τα τραγούδια της αγαπήθηκαν τόσο από σημαντικότατα, αν όχι τα μεγαλύτερα, τμήματα του ελληνικού λαού;

Διότι η Επιθεώρηση, ήδη από την εμφάνισή της, υπήρξε το όχημα για την εισαγωγή των ιδανικών του εξευρωπαϊσμού και του εκμοντερνισμού. Όπως σημειώνει στο θεμελιώδες έργο του για την Επιθεώρηση ο Θεόδ. Χατζηπανταζής, ο διψασμένος για εξέλιξη και ανάπτυξη θεατής είχε την ευκαιρία να γνωρίζει κάθε ευρωπαϊκή εξέλιξη, τις μόδες, την ψυχαγωγία, τα σπορ και τα ήθη, τους παριζιάνικους νεωτερισμούς, τους νέους χορούς και γενικότερα τον τρόπο ζωής.

Εικόνα
Από την επιθεώρηση «Ξιφίρ – Φαλέρ» του 1916.

Από τις απαρχές
στα «Παναθήναια»

Αναζητώντας τις ρίζες της Επιθεώρησης, πριν από την επίσημη εισαγωγή της στην καθημερινή ζωή του Έλληνα, συναντούμε τους λαϊκούς διασκεδαστές της εποχής του βασιλιά Γεωργίου Α’. Συνδύαζαν τη μεταμφίεση με τη σάτιρα της επικαιρότητας και, όπως οι αρχαίοι γεφυριστές, λειτούργησαν ως πρόδρομοι του νέου είδους θεάματος που συνδύαζε την καυστικότητα με τη ζωντάνια και την ψυχαγωγική μουσική.

Ο Γιώργος Χατζηδάκης τοποθετεί τη γέννηση της Επιθεώρησης στο 1888 και δίπλα στα νερά του Φαλήρου όπου ανέβηκε το έργο «Ζήτω η Ελλάς» ή «Αι Αθήναι διαμέσου των αιώνων». Πάντως, δίπλα στον Ιλισσό, στον περίφημο «Παράδεισο», ο θίασος Κοτοπούλη χάλασε τον κόσμο το 1894. Τότε πρωτοεμφανίστηκε στη σκηνή το «μικρόν Κοτοπουλάκιον», που δεν ήταν άλλη από τη Μαρίκα Κοτοπούλη, για να τραγουδήσει το περίφημο «Η κυρά μας η δασκάλα / που ‘ναι άγρια και κακή / είπε στα παιδιά τα άλλα / πως δεν είμαι παστρική». Και όλη η πόλη τραγουδούσε: «Στο Ζάππειον σε πρωτοείδα, / κι ύστερα στην πλατεία, / και στην δενδροστοιχία / σου είπα σ’ αγαπώ». Η εν λόγω πλατεία ήταν η πλατεία Συντάγματος και η ερωτιάρα «δενδροστοιχία» βρισκόταν στη λεωφόρο Αμαλίας.

Εικόνα
Εξώφυλλο της παρτιτούρας από την επιθεώρηση «Γκραν Βία» που παίχτηκε στην Αθήνα του 1894.

Με το πέρασμα του χρόνου, τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα, μέσω των Επιθεωρήσεων οι περισσότεροι θα γνωρίσουν τις νέες τεχνολογίες, όπως τα τηλέφωνα, τα αεροπλάνα, τα αυτοκίνητα, τις κινηματογραφικές προβολές και λίγο αργότερα τα υποβρύχια! Βιεννέζες φοιτήτριες, Αμερικανοί αεροπόροι, νέγροι και Κινέζοι βρίσκονται στους κεντρικούς ήρωες. Νέγροι χορευτές ενθουσιάζουν με τα νούμερά τους και Γάλλοι ηθοποιοί και τραγουδίστριες προβάλλουν την παριζιάνικη φινέτσα τους. Γυναίκες που κάπνιζαν ή κυκλοφορούσαν ξεμπράτσωτες ή ξεκάλτσωτες οδηγούσαν το μυαλό των Αθηναίων στην καρδιά του Παρισιού ή της Βιέννης.

«Εγώ είμαι η νέα γυναίκα / που θα καπνίζω / και θα ψηφίζω» τραγουδούσε το 1908 η Μαρίκα Κοτοπούλη, σπάζοντας τους φραγμούς και τα ταμπού της εποχής της. Εμφανίζονται γυναίκες με μαγιό στη σκηνή –χωρίς τον κίνδυνο να συλληφθούν–, θέαμα που δεν θα συναντούσε κανείς στα περίφημα «μπεν μιξ» του Φαλήρου. Αυτά συνέβαιναν την πενταετία 1908-1912 στα περίφημα «Παναθήναια», τα οποία ανέβαιναν κάθε χρόνο ανανεωμένα και με νούμερα της επικαιρότητας, ή στην επιθεώρηση «Κινηματογράφος» κ.α.

Εικόνα
Εξώφυλλο παρτιτούρας από τα «Παναθήναια» του 1911. Στην ένθετη εικόνα ο Τηλ. Λεπενιώτης.

Οι δεκαετίες 1920-30
Ήταν μακρύς ο δρόμος της αθηναϊκής Επιθεώρησης και παρακολούθησε –όπως ήταν φυσικό– τις εθνικές, πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις της χώρας. Ως χρόνος-σταθμός θα λειτουργήσουν η έλευση των προσφύγων και η αλματώδης αύξηση του πληθυσμού της πρωτεύουσας. Η αθυροστομία που υιοθετούν τα διάφορα σχήματα από τα μέσα της δεκαετίας του 1920 καταδικάζεται ακόμη και από τον προοδευτικό Τύπο της εποχής, ενώ στα τέλη της ίδιας δεκαετίας πλημμυρίζουν οι αθηναϊκές αίθουσες.

Μέχρι τριάντα επιθεωρήσεις ανεβαίνουν, οι περισσότερες με έντονα κοινωνικά χαρακτηριστικά αφού η καθημερινότητα έχει αλλάξει ριζικά. «Φρου φρου», «Αθηναϊκή τρέλλα», «Ο Γύρος του Θησείου», «Αθάνατη Αθήνα», «Γεια σου Σαλονίκη» είναι μερικοί ενδεικτικοί τίτλοι. Όπως ήταν αναμενόμενο, το 1936, η δικτατορία βάζει… φρένο στην ελευθεροστομία, η Επιθεώρηση χάνει το «αλατοπίπερό» της για να το ξαναβρεί με την κήρυξη του πολέμου. Ίσως ποτέ άλλοτε ένα θεατρικό είδος δεν υπηρέτησε τόσο τους εθνικούς σκοπούς όσο οι επιθεωρήσεις του πολέμου, οι οποίες κυριολεκτικώς εξευτελίζουν τον Ιταλό δικτάτορα. Στη διάρκεια της Κατοχής, το είδος σχεδόν εξαφανίζεται και οι ηθοποιοί προσπαθούν να επιβιώσουν με ορισμένα βαριετέ.

Εικόνα
Από τα «Παναθήναια» του 1916, που παίχτηκαν στο Θέατρο «Μαρίκα Κοτοπούλη».
http://mikros-romios.gr/epitheorisi/

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 29121
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΑΘΗΝΑ!

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 17 Απρ 2019, 21:26

Η «ένδοξη» εικοσαετία 1947-1967
Ωστόσο, είναι διαπιστωμένο πως η Επιθεώρηση ακμάζει όταν οι θεσμοί και η κοινωνία βρίσκονται σε κρίση και ο κόσμος αναζητά διέξοδο στη σάτιρα και το χιούμορ. Έτσι, στα δύσκολα ακόμη χρόνια του Εμφυλίου, από το 1947 μέχρι το 1967, θα «ανθίσει» η Επιθεώρηση διανύοντας περίοδο την οποία οι ειδικοί αποκάλεσαν «ένδοξη».

Συγγραφείς υπήρξαν πρωτοκλασάτοι δημοσιογράφοι της εποχής που γνωρίσαμε: Ασημακόπουλος, Γιαλαμάς, Ευαγγελίδης, Παπαδούκας, Θίσβιος, Πρετεντέρης, Τσιφόρος, Βασιλειάδης, Γιαννακόπουλος σατιρίζουν την επικαιρότητα, τις εθνικές, πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις και μεταβολές και τα οικονομικά σκάνδαλα.

Παπάγος, Παπανδρέου, Μαρκεζίνης, Καραμανλής, Κυπριακό, αλλά και τα νέα ήθη βρίσκονται στην επικαιρότητα. Τεντιμποϊσμός, αμερικανικός εμπορικός καταναλωτισμός, ροκ εν’ ρολ, μίνι φούστα. Είναι η περίοδος που περισσεύει ο σκηνικός πλούτος, επιβάλλονται οι Χατζιδάκις και Θεοδωράκης, το αρχοντορεμπέτικο, η πολυτέλεια των κοστουμιών, οι πολυπρόσωποι θίασοι και τα μεγάλα μπαλέτα.

Εικόνα
Η περιοχή στα Παριλίσσια όπου βρισκόταν και ο «Παράδεισος».

Τα τραγουδιστικά ρομάντζα κυριολεκτικά αποθεώνονται. Βέμπο, Μπελίντα, Μάγια Μελάγια, Βλαχοπούλου, Σαπουντζάκη, Τζένη Βάνου, Βογιατζής και στα τέλη της περιόδου ο Πουλόπουλος, ο Χιώτης και η Μαίρη Λίντα. Ονοματεπώνυμα τα οποία από μόνα τους αποδίδουν το χρώμα και το άρωμα της εποχής και παραπέμπουν στις πλούσιες ιδέες, στα ευφάνταστα χορευτικά νούμερα και τους συμβολισμούς που εύκολα ερμηνεύονταν από τους θεατές και τους συνέδεαν με την επικαιρότητα. Τότε αφήνουν το στίγμα τους χορευτές όπως ο Φλερύ, η Λίντα Άλμα, ο Καστρινός, η Χρυσούλα Τώνια, ο Σειληνός, η Προκοπίου και ο Μεταξόπουλος.

Εικόνα
Μαρίκα Κοτοπούλη.

Εικόνα
«Η ΑΘΗΝΑ ΤΟΥ 1940», επιθεώρηση στο Θέατρο ΑΘΗΝΑΙΟΝ, με τους Μίμη Κοκκίνη, Πέτρο Κυριακό, Αλίκη Βέμπο κ.ά.

Στα χρόνια της Μεταπολίτευσης, η Επιθεώρηση, το «Μουσικό Θέατρο» όπως αρέσκονται πολλοί δικαιολογημένα να την αποκαλούν, υποχώρησε –όπως όλα τα θεάματα– μπροστά στην τηλεόραση που αναλάμβανε πλέον την παραγωγή του μαζικού λαϊκού θεάματος.
Η αξιοσημείωτη αρχή στο Άλσος Παγκρατίου, όπου το 1972 ανέβηκε με το «Ελεύθερο Θέατρο» η επιθεώρηση «Κι εσύ χτενίζεσαι», περιείχε πολιτική άποψη, έδωσε για μία περίπου δεκαπενταετία πρωταγωνιστές, αλλά κατέληξε στη βαθιά ύφεση της Επιθεώρησης που βιώνουμε στις ημέρες μας. Εξάλλου, το τραγούδι και ο χορός ακολούθησαν τους νέους δρόμους προβολής και παρουσίασης.

Εικόνα
Από την επιθεώρηση «ΕΔΩ ΑΘΗΝΑΙ» στο Θέατρο ΑΚΡΟΠΟΛ.

Εικόνα
Η Ζωζώ Σαπουντζάκη στην επιθεώρηση «Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΝΗΡΟΣ».
mikros-romios.gr
http://mikros-romios.gr/epitheorisi/

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 29121
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΑΘΗΝΑ!

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 18 Απρ 2019, 19:48

Η μεταμεσονύκτια ζωή των Αθηνών και τα «κακόφημα» στέκια της στα τέλη του 19ου αιώνα.

Εικόνα
Πλατεία Ομονοίας. Τα «αδελφά μέγαρα» του ευεργέτη Ι. Μπάγκα.

Η μεταμεσονύκτια ζωή των Αθηνών στα τέλη του 19ου αιώνα είχε και τη… σκοτεινή πλευρά της, τον δικό της κόσμο, τον οποίο συναντούσε κανείς συνήθως στα περίφημα καφέ σαντάν της εποχής. Ο κόσμος αυτός δρούσε όταν το μεγαλύτερο μέρος των Αθηναίων κοιμόταν στα απαλά στρώματα της ευμάρειας ή στα σκληρά στρώματα της φτώχειας και της μιζέριας. Στον κόσμο αυτό της μεταμεσονύκτιας Αθήνας συμπεριλαμβάνονταν φυσικά και οι ζοφεροί τύποι του εγκλήματος, της χαρτοπαιξίας και του περιθωρίου. Την πόλη της ημέρας, την πρωτεύουσα του φωτός διαδεχόταν μια άλλη πόλη, η μεταμεσονύκτια Αθήνα.

Όταν οι δρόμοι ερήμωναν πλέον από όσους επέστρεφαν από τις οικογενειακές εσπερίδες ή από άλλα «καθώσπρέπει» μέρη όπου σύχναζαν οι νοικοκυραίοι, τότε ακούγονταν τα βήματα μιας άλλης μερίδας Αθηναίων, όχι φυσικά μεγάλης, αλλά με μυστηριώδη και ακατανόητη ποικιλία. Κατηφόριζαν συνήθως προς το Λαχανοπάζαρο του Κεραμεικού, το οποίο βρισκόταν στη συμβολή των οδών Πειραιώς και Ιεράς Οδού, για να χωθούν σε κάποιο από τα πολλά χαρτοπαικτικά στέκια ή για να γευτούν πατσά σε κάποια από τις ταβέρνες του Ψυρρή και των Χαυτείων. Κόσμος κάθε ηλικίας, σε έναν αλλόκοτο συμφυρμό από κασκέτα φυστικοπωλών και υψηλών πίλων αμαξηλατών, χοντροκαμωμένων χεριών εργάτη και γαντοφορεμένου λιμοκοντόρου, που έρχονταν να γεμίσουν τα στομάχια τους, αφού πλέον ήταν πλήρεις ψυχικής ηδονής που απολάμβαναν πρωτύτερα στα καφωδεία.

Εικόνα
Άποψη των Αθηνών περίπου 1890.

Το καφέ σαντάν «Μπάγκειον»
Στα τέλη του 19ου αιώνα λειτουργούσαν δύο κακόφημα χειμερινά καφέ σαντάν. Το ένα βρισκόταν στην πλατεία Ομονοίας και το άλλο στην οδό Αθηνάς. Το πρώτο, μάλιστα, έφερε το όνομα του εθνικού ευεργέτη, ονομαζόταν «Μπάγκειον», επειδή στεγαζόταν σε ένα από τα «αδελφά μέγαρα» τα οποία ο γενναιόδωρος Ηπειρώτης Ιωάννης Μπάγκας είχε ανεγείρει στην πλατεία Ομονοίας και από το 1889 είχε δωρίσει στο Δημόσιο.

Εκεί στο καφέ σαντάν «Μπάγκειον», οι Αθηναίοι απολάμβαναν τις «μαδημένες αηδόνες». Επρόκειτο για ένα υπόγειο στρωμένο με χρωματιστές πλάκες και μία μεγάλη αίθουσα, στο βάθος της οποίας υπήρχε ένα ικρίωμα για τις όχι και τόσο καλλίφωνες τραγουδίστριες, «εν κλειδοκύμβαλον και τρεις οργανοκρούσται». Υπήρχε όμως και μία ακόμη αίθουσα μικρότερη, με ξεθωριασμένους από την πολυκαιρία καθρέφτες και φωτογραφίες στους τοίχους, πονηρά «σανιδόφρακτα διαμερίσματα».

Εκεί σύχναζαν οι ίδιες πάντοτε φυσιογνωμίες: νεαροί φοιτητές, κάπου-κάπου μερικοί αξιωματικοί και άνεργοι που… ζούσαν από άγνωστους πόρους. Δυο – τρεις ευτραφείς γριές, οι «μαμάδες», οι οποίες λειτουργούσαν ως κινητά ταμεία και «ιματιοφυλάκια των θυγατέρων», τέσσερις Ιταλίδες αδελφές και μερικές κοπέλες ακόμη διαφορετικών εθνικοτήτων αποτελούσαν το εμφανές προσωπικό του μαγαζιού. Πηγαινοέρχονταν τραγουδώντας και πίνοντας διαρκώς από απλό κονιάκ μέχρι μπίρα Μονάχου και αθώο τσαγάκι. Φιλούσαν η μία την άλλη προκλητικά και αντάλλασσαν αγριωπά βλέμματα όταν το ίδιο θήραμα προσέβαλε τις χορδές της ευαισθησίας και της αφοσίωσής τους…

Εικόνα

Γνωστές κοπέλες του «Μπαγκείου» εκείνη την εποχή ήταν η Φαουστίνα, μια εικοσάρα εύσωμη, σαρκώδης και βωμολόχος, και η Σουζάν, μια γλυκιά, μικροκαμωμένη, ήρεμη και ασθενική κοπέλα. Στο τέλος, για άγνωστους λόγους, η Σούζαν βύθισε ένα μαχαίρι στην κοιλιά της συναδέλφου της Φαουστίνας… Αυτός ήταν ο κόσμος του «Μπαγκείου», του καφέ σαντάν της Ομόνοιας.

Η ειρωνεία της τύχης και της ζωής ήθελε τον ίδιο χώρο να μετατρέπεται, αρκετά χρόνια αργότερα, πρώτα σε ζαχαροπλαστείο και λουκουματζίδικο και στις αρχές της δεκαετίας του 1920 σε ένα από τα σημαντικότερα φιλολογικά στέκια των Αθηνών. Η μετατροπή του υπογείου σε κέντρο λογίων και λογοτεχνών οφειλόταν στον Μάριο Βαϊάνο. Εραστές της Τέχνης πέρασαν από κει, όπως οι Τέλλος Άγρας, Μίμης Ψαθάς, Μίνως Ζώτος, Ναπολέων Λαπαθιώτης, Ορέστης Λάσκος, Φώτος Γιοφύλλης, Κώστας Βάρναλης, Ι. Μ. Παναγιωτόπουλος, Γιάννης Ρίτσος κ. ά.

Εικόνα

Το περίφημο στέκι της οδού Αθηνάς
Ξαναγυρνώντας στα καφέ σαντάν, ας ξεναγηθούμε στο δεύτερο περίφημο στέκι της οδού Αθηνάς του οποίου ο «ερυθροβαφής φανός οδηγεί ως αστήρ τους πιστούς εις το προσκύνημα του ιπποστασίου εκείνου», όπως έγραψε και ο Γεώργιος Πωπ. Μετά τις οκτώ το βράδυ οι θαμώνες περνούσαν την «σαρακωμένην και απαισίως τρίζουσαν κλίμακα». Εργάτες και κούτσαβοι, άνθρωποι του λαού και χωρικοί με μαντιλοδεμένα τα κεφάλια και χοντρά κομποδέματα, αντίτιμο της πώλησης του μούστου ή τα μεροκάματα της χοντροδουλειάς, περνούσαν αθόρυβα την είσοδο.

Σιωπηλοί έσκυβαν στα τραπέζια που ήταν αριθμημένα με μεγάλους λευκούς αριθμούς, προσήλωναν το βλέμμα τους στη σχεδόν ρακένδυτη γυναίκα που τους πλησίαζε χωρίς να δίνουν σημασία στην «καλλιτέχνιδα» η οποία «κραυγάζει ρυθμικώς και ξελαρυγγιάζεται επωδύνως και σείεται απειλητικώς και χειρονομεί ασεμνώς». Ξημερώνοντας, με τις πρώτες ακτίνες του ήλιου, μαζί με τους σαλεπιτζήδες έβγαιναν στον δρόμο και οι πελάτες του «ωδικού καφενείου». Δυστυχώς, δεν διαθέτουμε και τις δικές τους απόψεις για να καταγράψουμε τον τρόπο που και εκείνοι έβλεπαν τη ζωή της νύκτας…

Πάντως αυτός ήταν ο κόσμος των πρώτων πρωινών ωρών, ο κόσμος της «άγνωστης Αθήνας» με τα καφέ σαντάν, τους περίεργους τύπους, τις σκέψεις, τα κέρδη, τις δαπάνες και τις σπατάλες του. Ο κόσμος που ζούσε πολύ περισσότερο από τους κοινούς θνητούς, παρά το γεγονός ότι η ζωή του ήταν πολύ βραχύτερη.
http://mikros-romios.gr/metamesonyxtia/

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 29121
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΑΘΗΝΑ!

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 19 Απρ 2019, 19:08

... κένζ φράν
Όταν οι τουρίστες συμπλήρωναν αρμονικά τα διαφυγόντα κέρδη της χρονιάς. Ακόμη και το 1910!


Εικόνα

Η τουριστική σεζόν βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Όταν εμφανίζονται βέβαια στα τηλεοπτικά ρεπορτάζ, οι επαγγελματίες του τουρισμού διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους, ότι οι τιμές δεν πάνε άλλο κάτω. Μια βόλτα όμως στα κοσμικά κέντρα και μαγαζιά πολλές φορές άλλα δείχνει.

Εικόνα

Κακά τα ψέματα. Φαίνεται ότι το φαινόμενο της αισχροκέρδειας είναι πλέον βαθειά καταγεγραμμένο στο DNA μας. Αλίευσα έτσι από την εφημερίδα «Αθήναι» του 1910 ένα χαριτωμένο περιστατικό για του λόγου το αληθές…

Εικόνα
( κένζ σημαίνει στα γαλλικά δεκαπέντε )
Πηγή: www.lifo.gr


Η χανούμ από την Αίγυπτο και το ζήτημα του τζαμιού στην Αθήνα.

Εικόνα

Είναι πλούσια η ιστορία των τζαμιών στην Αθήνα, η οποία διέθετε αρκετά στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Συζητήσεις, αναστηλώσεις, κατεδαφίσεις, καταγραφές και προβληματισμοί σημειώνονται συχνά πυκνά τα τελευταία περίπου 190 χρόνια. Κάτι τέτοιο συνέβη και τον Νοέμβριο του 1932, όχι όμως για λόγους αισθητικούς, αρχιτεκτονικούς ή θρησκευτικούς αλλά για λόγους τουριστικούς! Αιτία η επίσκεψη, έναν χρόνο νωρίτερα, της γυναίκας ενός σημαίνοντος πασά της Αιγύπτου που ήρθε στη χώρα μας για τα θεραπευτικά λουτρά της Υπάτης.

Το ταξίδι εκείνο πολύ είχε προβληματίσει την ηλικιωμένη Αιγύπτια, η οποία εξέφραζε αντιρρήσεις διότι φοβόταν μην πάθει κάτι σε ξένη χώρα και δεν θα είχαν τρόπο να την κηδεύσουν αφού δεν υπήρχε τζαμί. Ανησυχούσε επίσης διότι πίστευε πως σύμφωνα με τη θρησκεία της δεν θα μπορούσε να ταριχευθεί για ταξίδι εάν πέθαινε σε ξένη χώρα. Τελικά όμως πείσθηκε από τους οικείους της, ήρθε στην Ελλάδα, απόλαυσε τα λουτρά και επέστρεψε τρισευτυχισμένη στην πατρίδα της. Αλλά στους Έλληνες υπευθύνους του αρτισύστατου Οργανισμού Τουρισμού έμεινε ο προβληματισμός για τη δημιουργία ενός τζαμιού στην Αθήνα.

Εικόνα

Όπως ανέφερε ο Τύπος, μόνον το 1932 επισκέφτηκαν την ελληνική πρωτεύουσα «επτά χιλιάδες Αιγύπτιοι τουρισταί και μας άφησαν τόσο χρήμα», ενώ την επόμενη χρονιά αναμένονταν ακόμη περισσότεροι. Μαγεύονταν από το κλίμα και τη φιλοξενία. Εξάλλου, δήλωναν οι ίδιοι οι επισκέπτες πως μόνον στην Ελλάδα δεν γελούσαν εις βάρος τους διότι φορούσαν κελεμπία και κόκκινο φέσι! Και αφού οι Γάλλοι είχαν κτίσει τζαμί στο Παρίσι, ο Οργανισμός Τουρισμού άρχισε πυρετώδη αλληλογραφία με τον Δήμο Αθηναίων για την ανέγερση τζαμιού και στην Αθήνα. Ζητούσε δε μόνον το οικόπεδο, αφού Έλληνες ομογενείς της Αιγύπτου αναλάμβαναν τα περαιτέρω. Πάντως, αποτέλεσμα δεν υπήρξε διότι θα το γνωρίζαμε.
http://mikros-romios.gr/tzami/

Άβαταρ μέλους
Highlander
Δημοσιεύσεις: 17451
Εγγραφή: 24 Ιούλ 2018, 16:43

Re: ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΑΘΗΝΑ!

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Highlander » 20 Απρ 2019, 13:59

Πειραιάς - Κηφισιά με τον Ηλεκτρικό και ξεναγό τον Πέτρο Μάρκαρη

Μια ξεχωριστή εμπειρία περίμενε όλους όσοι ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα του προγράμματος «Το Λιμάνι ως θέατρο αλλαγής του κόσμου», που διοργανώνεται από την Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου και το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, και βρεθήκαμε την Κυριακή 14 Απριλίου το πρωί στον σταθμό του ΗΣΑΠ, στον Πειραιά. Ο συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης μάς περίμενε για να κάνουμε μαζί το δρομολόγιο Πειραιάς – Κηφισιά με τον Ηλεκτρικό και να γνωρίσουμε καλύτερα την «Αθήνα της μιας διαδρομής», όπως αυτή περιγράφεται και στο ομώνυμο βιβλίο του, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Γαβριηλίδη. Ο Μάρκαρης σχολιάζει στον πρόλογο της ελληνικής έκδοσης του βιβλίου: «Η "Αθήνα της μιας διαδρομής" κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στα γερμανικά το 2010, από τις εκδόσεις Χάνζερ. Όταν σκέφτηκα να το εκδώσω και στα ελληνικά, ομολογώ ότι δίστασα στην αρχή. Δεν είναι αυτονόητο ότι ένα βιβλίο γραμμένο για ξένους παρουσιάζει ενδιαφέρον και για τον Έλληνα αναγνώστη. Αν πείστηκα τελικά, αυτό οφείλεται σε τρεις λόγους. Ο πρώτος είναι η αγάπη μου για τον Ηλεκτρικό. Κανένα άλλο μέσο συγκοινωνίας στην Αθήνα δε μου δίνει τόση χαρά όσο μια διαδρομή με τον Ηλεκτρικό. Πιστεύω μάλιστα ότι την αγάπη μου για τον Ηλεκτρικό τη μοιράζομαι με ένα μεγάλο μέρος των Αθηναίων.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι αυτή η "μία διαδρομή", από τον Πειραιά στην Κηφισιά, δεν είναι μόνο ο πιο σύντομος δρόμος για να ανακαλύψει κανείς την Αθήνα αλλά και για να γνωρίσει την κοινωνική διαστρωμάτωσή της. Από το λιμάνι του Πειραιά ως τις μεγαλοαστικές συνοικίες του Αμαρουσίου και της Κηφισιάς, ο επιβάτης του Ηλεκτρικού έχει τη δυνατότητα να ταξιδέψει σε όλα τα κοινωνικά στρώματα που κατοικούν στην πρωτεύουσα. Ο τρίτος λόγος είναι η σχέση μου με τον ήρωά μου, τον αστυνόμο Κώστα Χαρίτο. Εδώ και πάνω από δεκαπέντε χρόνια περιγράφω την Αθήνα μέσα από το δικό του βλέμμα και τις διαδρομές του. Σκέφτηκα, λοιπόν, να μπω σε μια κόντρα μαζί του και να περιγράψω την Αθήνα από τη δική μου οπτική και μέσα από τον Ηλεκτρικό που τόσο αγαπώ. Αφήνω σε όσους αναγνώστες των μυθιστορημάτων μου διαβάσουν και αυτό το βιβλίο, να κρίνουν ποιος από τους δυο μας περιγράφει την Αθήνα καλύτερα!».

Εικόνα

Αφού μπήκαμε στο πρώτο βαγόνι του συρμού, ο συγγραφέας άρχισε να αφηγείται την ιστορία του Ηλεκτρικού, το παρθενικό δρομολόγιο του οποίου –με ατμοκίνητο συρμό– ξεκίνησε στις 27 Φεβρουαρίου 1869, συνδέοντας το Θησείο με τον Πειραιά. Λίγα χρόνια αργότερα θα εγκαινιαστεί το «Θηρίο», η γραμμή που ξεκινούσε από την Πλατεία Αττικής και έφτανε στην Κηφισιά. Το 1904 ο σιδηρόδρομος θα ηλεκτροδοτηθεί και θα βαφτιστεί «Ηλεκτρικός», όνομα που εξακολουθεί να διατηρεί, παρότι ενσωματώθηκε στο μετρό ως Γραμμή 1. Είκοσι τέσσερις σταθμούς έχει πλέον ο Ηλεκτρικός αλλά η μοναδικότητά του «δε βρίσκεται στο μήκος του δικτύου του, ούτε στους σταθμούς του, αλλά στο γεγονός ότι διασχίζει όλη την Αθήνα και αποκαλύπτει την πλήρη διαστρωμάτωση της πόλης.

Αρχίζει από τις παλιές ναυτικές και εργατικές συνοικίες, φτάνει στο κέντρο της, που είναι η Ομόνοια, και από εκεί διασχίζει τις μικροαστικές συνοικίες, για να φτάσει στα ακριβά προάστια, στο Μαρούσι και την Κηφισιά». Πέτρος Μάρκαρης, Η Αθήνα της μιας διαδρομής, Εκδόσεις Γαβριηλίδη Ο συρμός ξεκίνησε, και μαζί του ο Πέτρος Μάρκαρης άρχισε τη συναρπαστική αφήγησή του. Ο Πειραιάς με την Τρούμπα, που ζούσε από τον Έκτο Αμερικάνικο Στόλο, με το Πασαλιμάνι και το Τουρκολίμανο, που απαρνήθηκαν τις οθωμανικές τους ονομασίες, με τον Σκυλίτση που «γκρέμισε ό,τι παλιό και γραφικό είχε ο Πειραιάς και τον έντυσε, όπως ντύνονταν παλιά οι μαθήτριες των παρθεναγωγείων, με μια ομοιόμορφη στολή».

Το Νέο Φάληρο, η συνοικία-δορυφόρος του μεγάλου λιμανιού, όπου «ζούσαν ως επί το πλείστον μηχανικοί πλοίων και απλοί ναυτικοί. H συνοικία που οριοθετείται από ψαροταβέρνες. Δυτικά συνορεύει με το Μικρολίμανο. Ανατολικά με τις Τζιτζιφιές». Το Μοσχάτο, στο οποίο τελειώνει η ναυτική ζώνη, καθώς εδώ κατοικούσαν τεχνίτες, οικοδόμοι και μεροκαματιάρηδες. Ο Κηφισός που πλημμύριζε, ο «πολιτισμός της φτώχειας» με τις σιδερόβεργες που εξείχαν από τις στέγες, προδίδοντας το «όνειρο του δεύτερου ορόφου». Η Καλλιθέα, «ίσως η μοναδική μεσοαστική συνοικία μεταξύ Πειραιά και Ομόνοιας», με μοναδικό ιστορικό κτίριο τη Σιβιτανίδειο, την πιο παλιά επαγγελματική σχολή της Ελλάδας – «ο μεσαίος χώρος δεν έχει τίποτα αξιοθέατο από τη φύση του», σημειώνει ο συγγραφέας. Ο Ταύρος, που η είσοδός του είναι από την οδό Πειραιώς, και ήταν μια από τις εργατικές συνοικίες που ζούσαν από τις βιομηχανίες της κεντρικής αυτής αρτηρίας.

Συνέχεια του Ταύρου ήταν τα Κάτω Πετράλωνα, σε αντίθεση με τα Άνω που αποτελούν προέκταση του Θησείου. Ο Ηλεκτρικός ουσιαστικά λειτουργεί εδώ ως διαχωριστική γραμμή. Το Θησείο, «η πιο διαφορετική συνοικία του κέντρου της Αθήνας». Ο Όθωνας ήταν αυτός που αποφάσισε να δημιουργηθεί εκεί το κέντρο της νέας Αθήνας, πάνω στην αρχαία. Όταν η βασιλική οικογένεια θα εγκατασταθεί μόνιμα στα Νέα Ανάκτορα, στην Ηρώδου του Αττικού, η αστική τάξη θα μετακινηθεί στο Κολωνάκι και το Θησείο θα παρακμάσει. Η Μελίνα Μερκούρη είναι εκείνη που θα σώσει τα βαυαρικά σπίτια, ενώ η αναβίωση της περιοχής θα ξεκινήσει όταν μικρές αθηναϊκές σκηνές θα αναζητήσουν στέγη εκεί.

Εικόνα
Η μοναδικότητά του ηλεκτρικού «δε βρίσκεται στο μήκος του δικτύου του, ούτε στους σταθμούς του, αλλά στο γεγονός ότι διασχίζει όλη την Αθήνα και αποκαλύπτει την πλήρη διαστρωμάτωση της πόλης. Πηγή: www.lifo.gr

Το Μοναστηράκι, η «πύλη» της Πλάκας, το πιο παλιό κομμάτι της νεότερης Αθήνας. «Η Πλάκα είναι μια συνοικία με πολλά πρόσωπα και πολλές περιπέτειες», που οφείλει τη σωτηρία της στον Αντώνη Τρίτση, ο οποίος κήρυξε την περιοχή διατηρητέα. Σήμερα η Πλάκα, αλλά και το Μοναστηράκι, «έχει αναδείξει εν μέρει το παλιό μεγαλείο της και έχει ισορροπήσει. Χάθηκαν, βέβαια, τα παλαιοβιβλιοπωλεία...». Ένας από τους σταθμούς που διατηρούν κάτι από την παλιά τους γοητεία είναι η Ομόνοια. Η «Πλατεία των Ανακτόρων», όπως ήταν η αρχική της ονομασία, όταν τα σχέδια άλλαξαν πήρε εν τέλει το όνομά της από τον «όρκο ομονοίας» που είχαν δώσει τα αντιβασιλικά κόμματα το 1862, μετά την αναχώρηση του Όθωνα. «Η περιοχή της πλατείας Ομονοίας είναι η πιο δαιδαλώδης περιοχή της Αθήνας, εκείνη με τις μεγαλύτερες αντιθέσεις, αλλά και η μοναδική πια με "ανατολίτικο" άρωμα».

Η Βικτώρια πήρε το όνομά της από την ομώνυμη πλατεία, και εκείνη από τη βασίλισσα Βικτωρία της Αγγλίας. Υπάρχει και άλλη εκδοχή, λίγο πιο αστεία: οι Ηλεκτρικοί Σιδηρόδρομοι να αντέγραψαν τη Victoria station του Λονδίνου. Η πλατεία Βικτωρίας «είναι μια μικρή πλατεία, αλλά με μεγάλη ακτίνα επιρροής», καθώς είναι η μόνη στην περιοχή «με ζαχαροπλαστεία και υπαίθρια τραπεζάκια». Σήμερα, πολλοί από τους παλιούς της κατοίκους έχουν φύγει από την περιοχή και όσοι της έμειναν πιστοί «υποστηρίζουν ότι το όριο των ντόπιων κατοίκων τελειώνει τώρα στην οδό Αριστοτέλους». Από την Αττική ξεκινούσε το «Θηρίο» που ένωνε την Αθήνα με την Κηφισιά. «Σήμερα η Αττική είναι η πύλη της Αθήνας προς τη φτώχεια. Η πύλη αυτή ανοίγει σε δυο μεγάλες λεωφόρους: τη λεωφόρο Ιωνίας και τη λεωφόρο Λιοσίων».

Ο συγγραφέας περιγράφει αυτό που έχει τραβήξει την προσοχή του στη λεωφόρο Ιωνίας – τη λεωφόρο της προσφυγιάς, όπως τη χαρακτηρίζει: τα απλωμένα σε σχοινιά και όχι σε απλώστρες ρούχα που στεγνώνουν στον ήλιο. «Οι Γάλλοι αποκαλούσαν τους ευγενείς, μετά τη Γαλλική Επανάσταση, ci-devant nobles, δηλαδή πρώην ευγενείς. Αν παραφράσουμε τον όρο, θα μπορούσαμε κι εμείς να ονομάσουμε τις συνοικίες, όπως η Αττική, ο Άγιος Νικόλαος, τα Κάτω Πατήσια και ο Άγιος Ελευθέριος, ci-devant bourgeoisies, δηλαδή πρώην αστικές συνοικίες». Η Πατησίων «ήταν η κατεξοχήν περιοχή των μεσοαστικών και μικροαστικών συνοικιών της Αθήνας και τελειώνει στα Άνω Πατήσια, ένα σταθμό «"στον αέρα", κυριολεκτικά και μεταφορικά. Κυριολεκτικά, γιατί είναι υπερυψωμένος. Και μεταφορικά, γιατί δεν έχει ενδοχώρα».

Εικόνα

«Συνοικίες, όπως ο Περισσός, τα Πευκάκια, το Ηράκλειο και το Μαρούσι, αλλά και η προσφυγική συνοικία της Νέας Ιωνίας, χρωστάνε ένα μεγάλο μέρος της αναβάθμισής τους στον Ηλεκτρικό. [...] Το ενδιαφέρον στοιχείο στις συνοικίες που διαδέχονται τις παραδοσιακές αθηναϊκές συνοικίες, είναι η αντίθεση ανάμεσα στον τελικό προορισμό του Ηλεκτρικού, την Κηφισιά, και στους σταθμούς της διαδρομής του. Αν εξαιρέσεις το Μαρούσι, οι υπόλοιπες συνοικίες έχουν κάθε άλλο παρά τη μεγαλοαστική όψη και ιστορία της Κηφισιάς». Το Μαρούσι είναι ένας από τους δώδεκα δήμους που είχε ιδρύσει ο Κέκροπας κατά την αρχαιότητα. Η ανάπτυξη της περιοχής ήταν αποτέλεσμα της προτίμησης των Ελλήνων βασιλέων για την Κηφισιά, η οποία είχε μετατραπεί σε «άτυπο πολιτικό κέντρο».

«Στο Μαρούσι δημιουργήθηκε με τα χρόνια ένας κύκλος, ο οποίος συγκροτήθηκε από μια δυναμική γενιά επιχειρηματιών, αλλά και επιστημόνων, αργότερα και στελεχών επιχειρήσεων, των οποίων η σχέση με τον κύκλο της Κηφισιάς σχέση διασύνδεσης με την εξουσία, αλλά πολύ περισσότερο σχέση προσβάσεων στην εξουσία». «Φτάσαμε στο τέλος της διαδρομής και στο προάστιο που είχε καθοριστική επιρροή στην πολιτική, κοινωνική και οικονομική ζωή της νεότερης Ελλάδας, από την τελευταία τριακονταετία του 19ου αιώνα ως σήμερα. Κανένας άλλος σταθμός στη διαδρομή που κάναμε δεν είχε τη βαρύτητα, θετική ή αρνητική, που είχε η Κηφισιά στη ζωή της Ελλάδας», τονίζει ο Πέτρος Μάρκαρης.

Η επιλογή του Γεωργίου Α' να αγοράσει το Τατόι το 1872 είχε ως αποτέλεσμα η πολιτική και μεγαλοαστική τάξη να αρχίσει να παραθερίζει στην Κηφισιά. «Η προσήλωση αυτή των πολιτικών και των επιχειρηματιών στα ανάκτορα δημιούργησε τη διακριτή κηφισιώτικη κοινωνία...» «Ένα σημαντικό κομμάτι της παλιάς Κηφισιάς διατηρείται ακόμα. Μόλις διασχίσει κανείς το κέντρο του προαστίου και προχωρήσει προς τα ενδότερα, θα βρει έναν σωρό εξοχικά σπίτια με φροντισμένους κήπους, πολλά από τα οποία είναι της πρώτης και της δεύτερης γενιάς. Αυτή είναι η διαφορά της Κηφισιάς με τη δεύτερη μεγαλοαστική συνοικία της Αθήνας, που δεν είναι το Μαρούσι αλλά το Παλαιό Ψυχικό. Το Παλαιό Ψυχικό δίνει την αίσθηση μιας συνοικίας πλούσιων οικογενειών. Αντίθετα, η Κηφισιά διατηρεί, εκτός από τον πλούτο, τα στοιχεία της ιστορίας, της παράδοσης και της ισχύος, η οποία καθόριζε για μεγάλα διαστήματα τις τύχες του τόπου». «Τερματικός σταθμός. Παρακαλούνται οι κύριοι επιβάτες να αποβιβαστούν από τον συρμό».

https://www.lifo.gr/guide/culturenews/i ... ro-markari

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 29121
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΑΘΗΝΑ!

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 20 Απρ 2019, 20:02

Φοιτητικές… αταξίες επί Όθωνος!

Εικόνα
Λεπτομέρεια από τη ζωφόρο του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ανέκαθεν, τα χρόνια των σπουδών ήταν γεμάτα ζωή, μόρφωση, πρόοδο, δημιουργία αλλά και «ταραχές» ή «αταξίες», όπως έλεγαν οι καθηγητές σε άλλες εποχές. Δεν υστέρησαν, βεβαίως, σε κινητοποιήσεις οι Έλληνες φοιτητές από τα χρόνια ίδρυσης ακόμη του πρώτου Πανεπιστημίου.

Η διαφορά ήταν πως πρωτοστατούσαν στις αντιδράσεις οι φοιτητές που πρώτευαν στα μαθήματα. Διεκδικούσαν καλύτερη ποιότητα σπουδών και πανεπιστημιακά συγγράμματα ή υπεραμύνονταν της θρησκείας τους και εμφανίζονταν συντηρητικότεροι από τους καθηγητές τους! Στην Ελλάδα λοιπόν οι πρώτες φοιτητικές αντιδράσεις σημειώνονται τα δύο πρώτα χρόνια λειτουργίας του Πανεπιστημίου από φοιτητές της Ιατρικής. Πρωτεργάτης μάλιστα εκείνων των «αταξιών» ήταν ο περίφημος Αναστάσιος Γούδας, ο πρώτος που πήρε αργότερα και διδακτορικό δίπλωμα!

Εικόνα
Ξαβέριος Λάνδερερ.

Στασίασαν για τα συγγράμματα!
Προφανώς, δεν είναι πολύ γνωστό ότι η πρώτη φοιτητική ταραχή έγινε για τα πανεπιστημιακά συγγράμματα! Οι φοιτητές ξεσηκώθηκαν στοχεύοντας τις παραδόσεις του καθηγητή Ανατομίας και Φυσιολογίας Δημήτριου Μαυροκορδάτου και ζητώντας –πρώτα με υπόμνημα και μετά με αποχή– είτε να τους υπαγορεύει τις παραδόσεις του ο καθηγητής είτε να τους δίνει να αντιγράφουν τις σημειώσεις του!

Οι δύο φοιτητές που πρωτοστάτησαν ήταν ο Αναστάσιος Γούδας –αργότερα υπήρξε ο πρώτος που έδωσε διδακτορικές εξετάσεις– και ο Ν. Κομπότης, οι οποίοι κατόρθωσαν να πείσουν τους συμφοιτητές τους να απέχουν από τα μαθήματα για αρκετές ημέρες. Περιγράφοντας το περιστατικό, ο καθηγητής της Φιλοσοφικής Ιωάννης Πανταζίδης αναφέρει πως οι δύο πρωτοστάτες «διά στάσεως κατώρθωσαν ν’ απομακρύνωσι τους φοιτητάς από του ακροατηρίου επί τινας ημέρας». Οι Γούδας και Κομπότης τιμωρήθηκαν με οκταήμερη κράτηση και οι συμφοιτητές τους με δημόσια επίπληξη!

Εικόνα
Θεόδωρος Μανούσης.

«Διά το σύστημα»
Φαίνεται πως η πολιτική μεταβολή της 3ης Σεπτεμβρίου είχε και επιπτώσεις στην πανεπιστημιακή ζωή, στην οποία οι ταραχές είχαν «επιδημικόν χαρακτήρα, προελθούσαι εξ εκτάκτων τινών αφορμών και ευλόγων αιτιών». Ήδη το 1843 οι φοιτητές της Ιατρικής Σχολής ξεσηκώνονται, επειδή δεν κατανοούν τις παραδόσεις του καθηγητή Κωνσταντίνου Μαυρογιάννη, ο οποίος δεν παρέδιδε τα μαθήματα με το γερμανικό αλλά με το γαλλικό σύστημα! Μάλιστα, οι φοιτητές, οι οποίοι υποχρεώθηκαν τελικά να ζητήσουν συγγνώμη από τον καθηγητή, βρήκαν στη Σύγκλητο συμμάχους δύο άλλους καθηγητές, τον Δαμιανό Γεωργίου και τον Νικόλαο Κωστή.

Εικόνα
Το Πανεπιστήμιον Αθηνών το 1842.

Ξαβέριος Λάνδερερ και ποιότητα σπουδών!
Το 1844 φαίνεται πως ήταν ιδιαίτερα θερμή χρονιά για το Αθήνησιν Πανεπιστήμιο. Οι φοιτητές διαμαρτύρονται, γιατί επαναδιορίστηκε ο καθηγητής Ξαβέριος Λάνδερερ (Xaver Landerer), ο οποίος έναν χρόνο νωρίτερα είχε απομακρυνθεί στο πλαίσιο της «αποβαυαροποίησης» του κράτους. Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος καθηγητής –αργότερα απέκτησε την ελληνική ιθαγένεια– αποδείχθηκε σπουδαίος φιλέλληνας και εξαιρετικός επιστήμονας, βρέθηκε στο επίκεντρο των αντιδράσεων των φοιτητών που πρωτοστάτησαν στην απομάκρυνση των Βαυαρών.

Τον ίδιο χρόνο οι φοιτητές ξεσηκώνονται και πάλι, με αναφορά τους αυτή τη φορά προς τον βασιλιά, ειδικότερα για την έλλειψη έδρας λατινικής γλώσσας, αλλά και γενικότερα για τον τρόπο με τον οποίο γινόταν η διδασκαλία· μια διδασκαλία που τους έκανε «να απομανθάνωσιν εις το Πανεπιστήμιον όσα έχουσι μεμαθημένα εις το Γυμνάσιον»!

Εικόνα
Ιωάννης Πανταζίδης.

Ο δημοκρατικός Πυλαρινός και τα «Μανούσεια»
Φαίνεται, πάντως, ότι δεν έλειπαν και οι περιπτώσεις κατά τις οποίες οι καθηγητές αποδεικνύονταν πιο… προχωρημένοι από τους φοιτητές τους. Αυτό τουλάχιστον ίσχυε για τον Κεφαλλήνα φιλόσοφο Φραγκίσκο Πυλαρινό (1802-1882), ο οποίος δεν κατόρθωνε να στεριώσει ως καθηγητής «διαρκώς απολυόμενος λόγω των ανατρεπτικών ιδεών που εδίδασκεν». Πρόκειται για περίπτωση που πρέπει να ερευνηθεί ιδιαίτερα, αφού στις «ταραχές και τα ξυλοκοπήματα» που σημειώθηκαν στις παραδόσεις του το 1845 εμπλέκονται όχι μόνον πολιτικές δυνάμεις της εποχής αλλά και ο «ξένος» δάκτυλος! Πολλοί κατηγόρησαν παράγοντες της αγγλικής πρεσβείας, η οποία είχε κάθε λόγο να «στοχεύει» τον γνωστό Κεφαλλήνα για τις απόψεις του περί ένωσης των βρετανικών –ακόμη– Επτανήσων με την Ελλάδα.

Τρία χρόνια αργότερα, το 1848, ακολούθησαν οι φοιτητικές ταραχές που έμειναν στην ιστορία ως «Μανούσεια». Ονομασία οφειλόμενη στον καθηγητή της Φιλοσοφικής Σχολής από το 1837 και πρύτανη Θεόδωρο Μανούση. Ο τελευταίος, χρησιμοποιώντας ―φαίνεται― μια ατυχή φράση εναντίον της θρησκείας και του Κλήρου, προκάλεσε επιθέσεις εναντίον του εκ μέρους των λίγων, δώδεκα όλων κι όλων τον αριθμό, φοιτητών της Θεολογικής.

Όμως, έδωσε εξηγήσεις, προκαλώντας τελικά τις ενθουσιώδεις εκδηλώσεις των φοιτητών του. Αλλά τα επεισόδια συνεχίστηκαν υποκινούμενα –για πολιτικούς λόγους– από άλλους καθηγητές, ενώ, στο μεταξύ, ξέσπασε πόλεμος ανάμεσα στους φοιτητές των δύο Σχολών. Πάντως, ο Θ. Μανούσης με τη διαθήκη του κληροδότησε ολόκληρη την περιουσία του στο Πανεπιστήμιο, με σκοπό να εκπαιδεύονται δύο νέοι από τους αλύτρωτους –ακόμη– ελληνικούς τόπους, καθώς και τη Βιβλιοθήκη του στην πόλη της Σιάτιστας.
http://mikros-romios.gr/%cf%86%ce%bf%ce ... %bf%cf%82/

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 29121
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΑΘΗΝΑ!

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 21 Απρ 2019, 19:41

Θρύλοι για την Παναγία τη Χελιδονού.

Εικόνα

Στον δρόμο που οδηγεί από το Μενίδι στην Κηφισιά, πάνω στην πλαγιά απ’ όπου κατέβαινε παλαιότερα ένα γεμάτο πεύκα και πλατάνια ρέμα, βρίσκεται το μονύδριο της Παναγίας της Χελιδονούς! Ο,τι έχει απομείνει από ένα μικρό οικοδομικό συγκρότημα που ήταν προσαρμοσμένο στη φυσική κλίση της όχθης της ρεματιάς ενός από τους κύριους κλάδους σχηματισμού του Κηφισού, βορειοανατολικά της Κηφισιάς, στη θέση Αδάμες. Μια γωνιά της αττικής γης που περιβάλλεται από ατελείωτους μύθους, δοξασίες και θρύλους, που διασώζονται σε γραπτές αλλά και προφορικές πηγές.

Αλλοι θέλουν το όνομα να οφείλεται στην οικογένεια Χελιδώνη, κάποιοι στον αρχαίο Δήμο Χελιδονίας, ενώ οι περισσότεροι στηρίζουν θρύλους για ένα χελιδόνι που στα χρόνια της Τουρκοκρατίας έσωσε χριστιανούς που κινδύνευαν ή υπήρξε μάρτυρας θαυμάτων. Ενας από τους παλαιότερους ιδιοκτήτες της περιοχής, ο μπαρμπα-Γιώργης Διονυσιώτης, επιμένει ότι, όταν ένα μουγκό κοριτσάκι επισκέφτηκε το εκκλησάκι, αντίκρισε ένα χελιδόνι και αναφώνησε: «Ενα χελιδόνι, ένα χελιδόνι!»

Αναμφισβήτητο είναι πάντως το γεγονός ότι πολύ κοντά στην Κηφισιά υπήρχε το Νυμφαίο, σπήλαιο λατρείας των Νυμφών, όπου τελούνταν τελετές, τα περίφημα Νυμφαία. Ισως λοιπόν το πυκνό φύλλωμα των φυτών και των δέντρων και τα άφθονα νερά που έτρεχαν μέσα και γύρω από το σπήλαιο να δημιουργούσαν τον ιδανικό χώρο για τη λατρεία των Νυμφών.

Εικόνα

Εξάλλου, οι λαϊκοί θρύλοι ήθελαν στο ρέμα της Χελιδονούς να υπάρχουν νεράιδες και δράκοι. Μάλιστα λέγεται ότι κάποτε ένας μοναχός -δεν διέσωσε η παράδοση το όνομά του- που διέμενε σε μια καλύβα στον Κηφισό κυνήγησε με ξόρκια τις νεράιδες. Τις έκλεισε σε μια σπηλιά και ο Σταυρωμένος του ιερού τις φόβιζε. Κόντεψαν λοιπόν να πεθάνουν από πείνα και δίψα. Μια γυναίκα μαυροφορεμένη τις έκλεισε μέσα στο πέπλο της και, όταν το άνοιξε, πλήθος χελιδόνια πέταξαν στον ουρανό. Να μια ακόμη εκδοχή για την προέλευση του ονόματος της Χελιδονούς!

Ακόμη και ξένοι περιηγητές που επισκέφθηκαν την Αττική στα μέσα του 19ου αιώνα υπέκυψαν στη γοητεία των θρύλων. Αλλά και ο σύγχρονος ερευνητής Στ. Μουζάκης μάς παραδίδει έναν ακόμη όμορφο θρύλο. Αναφέρει ότι στα χρόνια της Τουρκοκρατίας μόναζαν στο μικρό μοναστήρι λίγες καλόγριες. Ο πασάς του Μενιδίου θέλησε να το καταστρέψει και να τις ατιμάσει. Εκείνες παρακάλεσαν την Παναγία να τις σώσει. Η Παναγία τις άκουσε και τις μεταμόρφωσε σε χελιδόνια. Το ανθρώπινο δέος, μπροστά στα χιλιόχρονα πλατάνια με τις τεράστιες κουφάλες τους, έδινε στη φύση υπερκόσμιες δυνάμεις που συνόδευαν το εξαιρετικού κάλλους τοπίο.

Εικόνα

Η παράδοση ήθελε στο μεγαλύτερο πλατάνι, το οποίο βρισκόταν στο πλάτωμα της εκκλησίας που σώζεται μέχρι τις ημέρες μας, να ζει ο φοβερός δράκος, στον οποίο ανήκε το πυκνό ρουμάνι του Κηφισού! Μ’ αυτούς τους μύθους πέρασαν οι αιώνες, για να έρθει η απομυθοποίηση με πεζούς και καταστροφικούς για το περιβάλλον τρόπους. Τα νερά της Χελιδονούς τα πήρε η ULEN για να καλύψει τις ανάγκες του πληθυσμού που συγκεντρωνόταν στην πρωτεύουσα. Τα τελευταία πλατάνια -ανάμεσά τους κι εκείνο του «δράκου»- ξυλεύτηκαν στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής και ο ανθρώπινος νους χωρίς το δέος της φύσης δεν παράγει πλέον νέους μύθους.

Η ανέγερση
Οποιος περνά σήμερα από την περιοχή δεν φαντάζεται εύκολα ότι εκεί υπήρχε μοναστήρι. Η τοπογραφία της περιοχής έχει αλλάξει. Ομως φαίνεται ότι το μοναστήρι είχε ανεγερθεί γύρω στον 14ο με 15ο αιώνα και ανακαινίστηκε πολλές φορές. Παρά το γεγονός ότι οι πρόσφατες τοιχογραφίες του συντηρήθηκαν τη δεκαετία του 1990, δεν έγιναν δημοσιεύσεις για τη χρονολόγησή τους. Ετσι παραμένουμε στις εικασίες ότι οι πρώτες τοιχογραφίες χρονολογούνται στον 16ο αιώνα, ενώ ακολούθησαν και άλλες τους επόμενους αιώνες. Είναι όμως θαυμαστή, ακόμη και για τους αμύητους στην τέχνη της αγιογραφίας, η Κοίμηση και Μετάσταση της Θεοτόκου. Πάντως, έως το 1968 η Παναγία η Χελιδονού θεωρούνταν μετόχι του Αγίου Βλασίου, της Μητρόπολης του Μενιδίου. Τότε παραχωρήθηκε στην Αγία Τριάδα Κηφισιάς.

Εικόνα

Το πανηγύρι
Εάν δεν υπήρχαν η λιτανεία της Κηφισιάς και το πανηγύρι της Χελιδονούς, θα παρερχόταν απαρατήρητη η γιορτή της «Αποδόσεως εις την Κοίμησιν», δηλαδή τα γνωστά μας «Εννιάμερα της Παναγίας», σημείωνε ο Δημ. Καμπούρογλους, γνωρίζοντας ότι η Χελιδονού γιορταζόταν δύο φορές τον χρόνο: την Πρωτομαγιά και στις 23 Αυγούστου, ημέρα γιορτής της Μετάστασης της Θεοτόκου. Ηταν σπουδαίο πανηγύρι με κλαρίνα, λατέρνες, χορούς, κρασί, υπαίθρια διασκέδαση και γαϊδουροδρομίες.

Προσκυνητές από τα Μεσόγεια, την Κηφισιά, το Μαρούσι, το Μενίδι, τις Κουκουβάουνες συνέρρεαν στον ιερό χώρο. Οι Μενιδιάτες μετά το τέλος του πανηγυριού συναγωνίζονταν με τις σούστες και τα άλογα ποιος θα φτάσει πρώτος στο χωριό. Από την περίοδο της Κατοχής του 1940 η Χελιδονού άρχισε να εορτάζεται από τους Μενιδιάτες και τους Κουκουβανιώτες χωρικούς στις 15 Αυγούστου, ημέρα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Το «φωτάναμα»
Χαρακτηριστικό αρχιτεκτονικό στοιχείο που κάνει τη Χελιδονού της Αττικής ακόμη πιο ελκυστική είναι το περίφημο «φωτάναμα». Ετσι καλείται κελί ή χώρος που βρισκόταν συνήθως μέσα στον περίβολο του μοναστηριού, όπου κατέφευγαν οι μοναχοί κατά τη διάρκεια των ολονυκτιών και εκ περιτροπής για να ζεσταίνονται και να πίνουν μια κούπα ζεστό ρόφημα τις παγερές νύχτες του χειμώνα. Δηλαδή επρόκειτο για βοηθητικά κτίσματα μοναστηριών, κυρίως σε ορεινές ή ημιορεινές περιοχές, όπου σημειώνονταν μεγάλες διαφορές θερμοκρασιών. Οπως κατέγραψε ο Στέλιος Μουζακίτης, στα ελάχιστα «φωτανάματα» που έχουν καταγραφεί, αυτό της Χελιδονούς ξεχωρίζει διότι είναι το πρώτο που εντοπίζεται σε σπήλαιο.
http://mikros-romios.gr/panagia-xelidonou/

Απάντηση


  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Ιστορία”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών