Προτάσεις για Συνθηκολόγηση Ελλάδας – Ιταλίας 1940 -41

Ιστορικά γεγονότα, καταστάσεις, αναδρομές
Άβαταρ μέλους
Ζαποτέκος
Δημοσιεύσεις: 8909
Εγγραφή: 14 Ιαν 2019, 17:08

Προτάσεις για Συνθηκολόγηση Ελλάδας – Ιταλίας 1940 -41

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ζαποτέκος » 28 Οκτ 2019, 12:57

Θα βάλω περιληπτικά τις γερμανικές ( κυρίως ) «Προτάσεις για Συνθηκολόγηση Ελλάδας – Ιταλίας 1940 -41» έτσι όπως αναφέρονται στο παλαιό άρθρο του Χαράλαμπου Νικολάου ( ταξίαρχος ε.α. , ιστορικός συγγραφέας , τ. Καθηγητής Στρατ. Ιστορίας ΣΣΕ ) στο περιοδικό Στρατιωτική Ιστορία των εκδόσεων Περισκόπιο.

Να πω πρώτα λίγα λόγια για την φύση αυτών των γερμανικών προτάσεων. Οι Γερμανοί μας περνούσαν για ανόητους Μεσανατολίτες και σε καμιά περίπτωση δεν επρόκειτο να ρίξουν τους συμμάχους τους Ιταλούς για χάρη μας. Όλες το οι προτάσεις ήταν παρελκυστικές και πάντα υπέρ των Ιταλών. Παρόμοια τακτική με εμάς είχαν χρησιμοποιήσει και με τους Άγγλους. Έβαζαν τρίτους ( ούτε καν δεύτερους ) και διπλωματικούς υπαλλήλους σε Ισπανία, Σουηδία κ.α. να τους λένε το πόσο πολύ επιθυμούσαν την ειρήνη και πως Άγγλοι και Γερμανοί δεν έπρεπε να πολεμούν αλλά να έρθουν σε συνεννόηση ως έθνη αδελφικά και άρια. Φυσικά κανέναν δεν έπειθαν – μόνο ο βραδύνους Ρούντολφ Ες την πάτησε. Όταν ερχόταν όμως η ώρα των σοβαρών διαπραγματεύσεων άρχιζαν οι αοριστολογίες. Μία ότι θα εγκατέλειπαν την Γαλλία και τις Κάτω Χώρες, μία ότι θα κρατούσαν την Βόρεια Γαλλία ή την Αλσατία – Λοραίνη. Μία ότι θα εγκατέλειπαν την Πολωνία, μία ότι δεν θα την εγκατέλειπαν. Μία ότι θα άφηναν την Τσεχοσλοβακία ολόκληρη, μία ότι θα κρατούσαν μόνο την Σουδητία και μία ότι δεν θα εγκατέλειπαν καθόλου την Τσεχοσλοβακία. Άλλη φορά έλεγαν ότι θα άφηναν την Δυτική Ευρώπη και θα κρατούσαν μόνο εδάφη που θα κατακτούσαν στην Ανατολή και άλλη φορά ότι ήθελαν να διατηρήσουν περισσότερα από τα κατακτημένα.

Έτσι έκαναν και εμάς. Κάθε χρόνο θα υπάρξουν φιλίστορες με αγαθές προθέσεις που θα αναμασήσουν τις φιλοναζιστικές/ φιλογερμανικές/ φιλοαναθεωρητικές απόψεις για το πόσο καλοί ήταν οι Γερμανοί και πόσο πολύ το φαύλο βασιλικό μεταξικό καθεστώς είχε προσδεθεί στο άρμα των Άγγλων και οδήγησαν την χώρα σε έναν αχρείαστο πόλεμο απ’τον οποίο δεν κερδίσαμε τίποτα ( τα Δωδεκάνησα δεν μετρούν !!! ).

Αρχικά ξεκινάμε με το παραμύθι ότι ο Χίτλερ δεν ήθελε την ιταλική επίθεση κατά της Ελλάδος . Μπορεί να αιφνιδιάστηκε εκείνη την χρονική στιγμή , αλλά το ήθελε. Με διαφορετικό τρόπο βέβαια. Προτιμούσε πρώτα μια κατάληψη των Ιονίων Νήσων και της Κρήτης.

Ας συνεχίσουμε τώρα με τις προτάσεις διαμεσολάβησης έτσι όπως αναφέρονται στο προαναφερόμενο άρθρο ( περιέχονται και δικά μου σχόλια ) .

1)Τον Σεπτέμβριο του 1940 ( πριν ξεκινήσει δηλαδή ο Ελληνοϊταλικός Πόλεμος ) ο φον Κανάρις έλεγε στον γραμματέα της ελληνικής πρεσβείας στο Βερολίνο Αχιλλέα Κύρου πως με γερμανική διαμεσολάβηση η Ελλάδα δεν είχε να φοβηθεί τίποτα από την Ιταλία ως το τέλος του πολέμου. Αλλά για μετά το τέλος του πολέμου ο κίνδυνος παρέμενε. Συνεπώς έπρεπε να βελτιωθούν οι ελληνοϊταλικές σχέσεις. Πώς ; Μα φυσικά με το να ικανοποιηθούν οι επιθυμίες των Ιταλών. Νομίζουν κάποιοι ότι οι Γερμανοί θα έριχναν τους συμμάχους τους προκειμένου να εξασφαλιστεί η δική μας ουδετερότητα ! Ολόκληρη επιχείρηση έκανε ο Χίτλερ με τον Σκορτσένυ για να απελευθερώσει τον Μουσολίνι το ’43. Και το ’40 θα τον δυσαρεστούσε για να ευνοήσει τους Έλληνες ; Την στιγμή μάλιστα που ο Μουσολίνι δεν του είχε φέρει καμία αντίρρηση στο θέμα της Αυστρίας ;

2) Στις 4/11/1940 ο Έλληνας πρεσβευτής στο Βερολίνο Αλέξ. Ρίζος Ραγκαβής μετέφερε την πληροφορία πως οι Γερμανοί ίσως μεσολαβούσαν για τον τερματισμό του ελληνοϊταλικού πολέμου , αν οι Έλληνες παραχωρούσαν στρατηγικά σημεία στους Ιταλούς ( ή γενικά γινόταν λόγος για «έντιμες παραχωρήσεις» ) και αν δεν δέχονταν οι Έλληνες αγγλική βοήθεια.

3) Μέσα στο Νοέμβριο του 1940 και άλλη γερμανική διαμεσολαβητική προσπάθεια. Ο τρόπος ; Μεσω της Μαδρίτης – γνωστός τρόπος στους Άγγλους – και του εκεί Ούγγρου πρεσβευτή και Γερμανών και Γιουγκοσλάβων διπλωματικών και στρατιωτικών υπαλλήλων και αξιωματούχων σε Αθήνα , Άγκυρα και Βερολίνο. Τίποτα χειροπιαστό όμως, παρά μόνο λόγια γενικά περί κάποιας ανακωχής και φήμες.

4) Δεκέμβριος 1940 – Περίπτωση Πεσματζόγλου : Αναφέρει πως οι Γερμανοί θα μεσολαβούσαν αν οι αντίπαλοι υποχωρούσαν στα παλιά τους σύνορα και οι Έλληνες έδιωχναν τους Άγγλους από την ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά. Έπειτα του είπαν πως οι εμπόλεμοι θα κρατήσουν τις τωρινές τους θέσεις και αρκεί οι Άγγλοι να φύγουν μόνο από την ηπειρωτική Ελλάδα – ό, τι να’ ναι. Τελικά ο Πεσματζόγλου γράφει πως : «Δεν κατόρθωσα να εξακριβώσω τη στάση που θα τηρούσε η Γερμανία εάν η Ελλάδα δεχόταν τη μεσολάβησή της , διότι είχα λάβει ρητές οδηγίες να αποφύγω οποιαδήποτε συζήτηση επί του θέματος» ( παρόλο που υποτίθεται ότι στην διπλωματική αυτή αποστολή στο Βελιγράδι και στην Βέρνη είχε στείλει τον Πεσματζόγλου ο ίδιος ο Μεταξάς ). Ο γνωστός ιστορικός Ρίχτερ θεωρεί την διήγηση του Πεσματζόγλου απίθανη μυθοπλασία.

5) 17/12/1940. Συνάντηση του Έλληνα πρεσβευτή στην Μαδρίτη Αργυρόπουλου με τον Ούγγρο ομόλογό του και συζήτηση για ανακωχή με γερμανική διαμεσολάβηση. Ο Αργυρόπουλος ενημέρωσε τον Μεταξά , αλλά ο τελευταίος δεν έχασε τον χρόνο του απαντώντας σε τέτοιες «μωρολογίες» , αφού η πρόταση δεν προερχόταν απευθείας από τους Γερμανούς.

6) 22/12/1940. Γερμανός ανεπίσημος προσέγγισε τον Έλληνα πρεσβευτή στο Βερολίνο. Έπρεπε η Ελλάδα να ζητήσει γερμανική διαμεσολάβηση μέσω Γιουγκοσλαβίας και Τουρκίας. Το ελληνικό αίτημα θα μετέφεραν οι τελευταίες στην γερμανική κυβέρνηση και τότε ίσως η Ελλάδα να πετύχαινε μια έντιμη και επωφελή ειρήνη. ( Μάλλον οι Γερμανοί ακολοθούσαν την ρήση του Θουκυδίδη : «ήταν από τους ανθρώπους που θεωρούσαν τα ευχάριστα έντιμα και τα συμφέροντα δίκαια» ). Ο Ρίχτερ πιστεύει ότι ο Ραγκαβής απέρριψε την γερμανική διαμεσολάβηση, γιατί ένα νικηφόρο έθνος δεν ζητεί μεσολαβητή. Ο Ραγκαβής έμεινε με την εντύπωση πως η Ελλάδα θα μπορούσε να κρατήσει την Βόρειο Ήπειρο.

7) Χριστούγεννα 1940 : Ο στρατιωτικός ακόλουθος της Γερμανίας στην Αθήνα ανέφερε ότι ο Μεταξάς του έστειλε έναν έμπιστό του και του ζητούσε γερμανική διαμεσολάβηση για ειρήνη, προκειμένου να μην επέμβουν στην Ελλάδα οι Γερμανοί και οι Άγγλοι και μετατραπεί η Ελλάδα σε αγγλογερμανικό πεδίο πολέμου. Του είπε ότι και παλαιότερα ο Μεταξάς είχε ζητήσει από τους Γερμανούς διαμεσολάβηση μέσω του Έλληνα πρεσβευτή στο Βερολίνο Ραγκαβή . Αλλά ο Ρίμπεντροπ είτε δεν δέχτηκε να συζητήσει με τον Ραγκαβή είτε τον τάισε άδεια λόγια. Τώρα ο Μεταξάς ζητούσε να γίνει ανακωχή με βάση το status quo. Οι Γερμανοί θα εγγυούνταν τα προπολεμικά ελληνικά σύνορα και ο Μεταξάς θα εμπόδιζε τους Άγγλους να αποβιβαστούν επί ελληνικού εδάφους. Οι τελικές λεπτομέρειες θα κανονίζονταν σε προσωπική συνάντηση.

8) 27/12/1940 : Ο Γερμανός πρεσβευτής αναφέρει στον Σουηδό επιτετραμένο στην Αθήνα πως η Γερμανία δεν είχε κάνει ποτέ προσπάθεια για μεσολάβηση και ούτε σκόπευε.

9) Αρχές 1941 : Ο Πλαστήρας στο Παρίσι πλησιάζει τους Γερμανούς. Τους ζητάει επέμβαση στην Αλβανία, λήξη εχθροπραξιών , ανατροπή Μεταξά και Γεωρίου Β΄. :lol: Θα αναλάμβανε ο ίδιος την εξουσία και θα συνεργαζόταν στενά με τον Φύρερ για τη δημιουργία της Νέας Τάξεως στην Ευρώπη. Οι Γερμανοί τον αγνόησαν θεωρώντας τον ανίσχυρο.

10) 17/2/1941. Γερμανοί τριτοτέταρτοι λένε σε Έλληνες τριτοτέταρτους στο Βερολίνο πως η Γερμανία θα μπορούσε να μεσολαβήσει για ειρήνη. Η Ελλάδα θα κρατούσε προς το παρόν τις θέσεις της στην Βόρεια Ήπειρο και οι Γερμανοί θα δημιουργούσαν απλώς :D μερικές βάσεις στην Πελ/σο και στην Κρήτη. Τους Άγγλους θα έδιωχναν από όλη την Ευρώπη οι ίδιοι οι Γερμανοί.

11) 21/2/1941. Ο Πάπεν απ’την Άγκυρα είπε σε εκεί Έλληνες πως η Γερμανία ήθελε να μεσολαβήσει με όρους τιμητικούς για την Ελλάδα . Η τελευταία δεν θα ενοχλούταν καθόλου για την απομάκρυνση των Άγγλων από την Κρήτη.

12) Μάρτιος 1941. Ιταλοί ζητούν από Έλληνα πρεσβευτή να γίνει ελληνοϊταλική συνθήκη προκειμένου να αποφευχθεί γερμανική επίθεση από την Βουλγαρία. Ο Έλληνας πρεσβευτής απαντά αρνητικά. Ο Πάγκαλος ζητάει τερματισμό του πολέμου και σχηματισμό φιλοαξονικής κυβέρνησης. :lol: Ο υφυπουργός Μαυρουδής βολιδοσκοπεί τους Γερμανούς σχετικά με την σύναψη ειρήνης και αποχώρηση των Άγγλων από την Ελλάδα. Ο ιστορικός Ρίχτερ ( χωρίς στοιχεία ) λέει πως επαφή με Γερμανούς επεδίωξε και ο αδελφός του Ξεν. Στρτατηγού. Ο πολιτικός ακόλουθος της γερμανικής πρεσβείας με εντολή των Χίτλερ και Ρίμπεντροπ υπέβαλε προτάσεις στο Μανιαδάκη. Ο Μανιαδάκης ρώτησε γιατί δεν το έκαναν μέσω της πρεσβείας και ο ακόλουθος του απάντησε πως ο Φύρερ δεν εμιστεύεται τους παλαιάς σχολής διπλωμάτες. :lol:

13) 12/3/1941. Οι Γερμανοί πληροφορούνται από τον Γερμανό πρόξενο Θεσ/νικης ότι Έλληνες ανώτατοι αξιωματικοί που δεν κατονομάζονται ( αναφέρουν υποψία για Τσολάκογλου ) ζητούσαν ειρήνη. Οι Έλληνες θα σταματούσαν τις εχθροπραξίες και ο ιταλικός στρατός θα αντικατασταθεί από γερμανικό. Έλληνες και Γερμανοί θα διαπραγματευτούν επί εδαφικών ζητημάτων στην Αλβανία , αποκλειομένων των Ιταλών.

14) 16/3/1941. Ο Μερκούρης λέει σε κάποιους Γερμανούς πως η Ελλάδα επιθυμεί συζητήσεις για ανακωχή και αποχώρηση των Άγγλων. Αλλά επειδή τώρα οι Άγγλοι βρίσκονται στην Ελλάδα, δεν μπορούν να πάρουν οι Έλληνες την πρωτοβουλία. Συνεπώς πρέπει οι Γερμανοί να ζητήσουν διαμεσολάβηση. Ο Μερκούρης δήλωσε πως την πρωτοβουλία του γνώριζε ο βασιλιάς και ο πρωθυπουργός. Ο Ρίμπεντροπ τηλεγράφησε ( 18/3 ) σε αυτούς που του τα μετέφεραν πως η Ελλάδα κάνει λάθος να νομίζει πως οι Γερμανοί θα πάρουν την σχετική πρωτοβουλία για ανακωχή και πως οι Έλληνες τρέφουν μεγάλες αυταπάτες για το τίμημα που πρέπει να καταβάλουν προκειμένου να τερματισθεί ο ελληνοϊταλικός πόλεμος. Ο Ρίμπεντροπ ζήτησε να μάθει για τους όρους που έχει στο νού της η Ελλάδα προκειμένου να γίνει ανακωχή και διέτασσε τελικά να μην γίνει καμιά βολιδοσκόπηση προς τους ελληνικούς κυβερνητικούς κύκλους, να σταματήσουν οι συνομιλίες και να μην επαναληφθούν χωρίς δικές του οδηγίες.

15) Στις 6/4/1941 το γερμανικό τελεσίγραφο στον Κορυζή έλεγε πως δεν δώσαμε καμιά σημασία στις προειδοποιήσεις τους και δεν προσπαθήσαμε να προσεγγίσουμε την Γερμανία για να συζητήσουμε μαζί της την δυνατότητα της επανόδου μας στην ουδετερότητα.

Τα παραπάνω αποτελούν δική μου περίληψη του άρθρου του στρατηγού που ανέφερα στην αρχή της ανάρτησης. Το άρθρο του στρατηγού κλείνει με τις κομμουνιστικές προσπάθειες διαμεσολάβησης και έτσι με την περίληψή τους θα κλείσω και εγώ.

Κομμουνιστικές προσπάθειες

Οι φυλακισμένοι κομμουνιστές ζήτησαν αφού πρώτα συμμαχήσει η Ελλαδα με την Σοβιετική Ένωση, να απελευθερωθούν και να σταλούν στο μέτωπο. Έπειτα να ζητηθεί διαμεσολάβηση της ΣΕ και μεταπολεμικά να δεθεί η Ελλάδα στο άρμα της ΣΕ. Φαιδρότητες. Είδαμε πόσο πολύ βοήθησε η ΣΕ την σύμμαχό της Γιουγκοσλαβία όταν της επιτέθηκαν οι Γερμανοί. Οι Σοβιετικοί έδιωξαν τον Έλληνα πρσβευτή Κίμωνα Διαμαντόπουλο από την Μόσχα όταν οι Γερμανοί κατέλαβαν την Ελλάδα με το αιτιολογικό ότι εκπροσωπούσε πλέον ανύπαρκτη κυβέρνηση !

Μεταπολεμικά οι εδώ κομμουνιστές ισχυρίστηκαν ότι πρίν τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο η ΣΕ πρότεινε στην Ελλάδα συμμαχία με εγγύηση της ακεραιότητάς μας από τους Ιταλούς. Αλλά ο κακός ο Μεταξάς αρνήθηκε. Στην πραγματικότητα η ΣΕ δεν είχε αντίρρηση να αναγνωρίσει την Ελλάδα ως ιταλική ζώνη ενδιαφέροντος αν και ο Εύξεινος Πόντος αναγνωριζόταν ως σοβιετική ζώνη ενδιαφέροντος ( καλοκαίρι 1940 ). Στις 16/11/1940 οι Σοβιετικοί δεν είχαν κανένα πρόβλημα με την γερμανική επέμβαση στην Ελλάδα και την εκδίωξη των Άγγλων. Ζητούσαν μόνο να κατοχυρωθούν τα σοβιετικά δικαιώματα στα Δαρδανέλια και να έχει το δικαίωμα η ΣΕ να δώσει εγγύηση ανεξαρτησίας στην Βουλγαρία. Στις αρχές Ιουνίου 1941 η ΣΕ διέκοψε μονομερώς τις σχέσεις τις με την εξόριστη ελληνική κυβέρνηση. Μετά την γερμανική επίθεση τις επανέφερε.
… εις μικράς μεν ατυχίας ευρεθήσεται φίλος, εις μεγίστην δε και επιμένουσαν συμφοράν μηδείς σε πλανήση , φίλος ουκ έσται . ( Στρατηγικόν Κεκαυμένου )

Άβαταρ μέλους
Ζαποτέκος
Δημοσιεύσεις: 8909
Εγγραφή: 14 Ιαν 2019, 17:08

Re: Προτάσεις για Συνθηκολόγηση Ελλάδας – Ιταλίας 1940 -41

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ζαποτέκος » 20 Οκτ 2020, 20:04

bump

Η Γερμανική «διαμεσολάβηση» στον ελληνο-ιταλικό πόλεμο
https://belisarius21.wordpress.com/2013 ... %B7%CE%BD/
… εις μικράς μεν ατυχίας ευρεθήσεται φίλος, εις μεγίστην δε και επιμένουσαν συμφοράν μηδείς σε πλανήση , φίλος ουκ έσται . ( Στρατηγικόν Κεκαυμένου )

Άβαταρ μέλους
Ζαποτέκος
Δημοσιεύσεις: 8909
Εγγραφή: 14 Ιαν 2019, 17:08

Re: Προτάσεις για Συνθηκολόγηση Ελλάδας – Ιταλίας 1940 -41

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ζαποτέκος » 17 Απρ 2021, 14:15

Αυτό που πολλοί δεν γνωρίζουν, και ακόμα περισσότεροι αποσιωπούν, είναι ότι ο Χίτλερ ήταν απόλυτα σύμφωνος με την εκστρατεία του Μουσολίνι εναντίον της χώρας μας. Η Μάχη της Κρήτης δεν είναι ένα γεγονός που προέκυψε εν εξελίξει του Β’ ΠΠ. Ήταν ένα σημείο υψηλής στρατηγικής σημασίας για τον Άξονα, αλλά και για τους Συμμάχους.

Έχει καλλιεργηθεί ένας μύθος σχετικά με την αντίδραση του Χίτλερ γύρω από την ενημέρωσή του για την αιφνιδιαστική επίθεση της Ιταλίας κατά της Ελλάδος στις 28-10-1940. Πήρε το τρένο του και κατευθύνθηκε εξοργισμένος στην Φλωρεντία. Ο Ντούτσε τον υποδέχθηκε σε κλίμα γιορτινό θέλοντας να τον κολακεύσει και να τον καθησυχάσει. Λέγεται ότι ο ηγέτης του Γ’ Ράιχ δεν επιθυμούσε καμία εμπλοκή του Άξονα με την Ελλάδα για λόγους «φιλελληνισμού». Η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική.

Ο Χίτλερ δεν ήταν καθόλου ενάντιος στην επίθεση της Ιταλίας κατά της χώρας μας, διαφωνούσε μόνο ως προς την ημερομηνία που αυτή θα πραγματοποιείτο. Είχε συμφωνηθεί άλλωστε ότι η Ελλάς αποτελούσε ζωτικό χώρο της Ιταλίας κι έτσι την είχε παραχωρήσει στη σφαίρα επιρροής του Ιταλού συμμάχου του, ώστε να πραγματοποιήσει το όραμα του Mare Nostrum.

Όλα αποδεικνύονται από την αλληλογραφία Χίτλερ-Μουσολίνι. Ο Χίτλερ σε επιστολή του προς τον Μουσολίνι στις 20-11-1940 ανέφερε:

«Όταν σας παρακάλεσα να με δεχτείτε στην Φλωρεντία, ξεκίνησα το ταξίδι με την ελπίδα ότι μπορούσα να σας εκθέσω τις σκέψεις μου πριν την έναρξη της επικίνδυνης αντιπαράθεσης με την Ελλάδα, για την οποία άκουσα μόνο σε γενικές γραμμές.

Θα ήθελα αρχικά να σας παρακαλέσω να καθυστερήσετε λίγο την επιχείρηση πιθανόν σε μια πιο κατάλληλη στιγμή αλλά σε κάθε περίπτωση μέχρι τις εκλογές για τον πρόεδρο της Αμερικής. Θα ήθελα να σας παρακαλέσω, Ντούτσε, να μην προχωρήσετε σε αυτήν την πράξη πριν την γρήγορη κατάληψη της Κρήτης.


Ο Χίτλερ παρουσίασε μια εκτενή ανάλυση στον Ιταλό γύρω από την στρατηγικής σημασίας κατάληψη της Κρήτης: Αύξηση αεροπορικών βάσεων των Άγγλων, δισταγμός Βουλγαρίας να μπει στην Τριμερή Συμφωνία, εύκολη πρόσβαση στα αγγλικά βομβαρδιστικά εναντίον Αλβανίας και Νότιας Ιταλίας, καθώς και δύσκολη πρόσβαση του Άξονα στις ρουμανικές πετρελαιοπηγές.

Ο Χίτλερ επιθυμούσε μια ιταλική επίθεση μόνο λίγες μέρες μετά την 28η Οκτωβρίου, δηλαδή στα μέσα Νοεμβρίου του 1940 που θα είχαν πραγματοποιηθεί οι αμερικανικές εκλογές, ώστε να μπορεί να υπολογίσει τις προθέσεις των ΗΠΑ σχετικά με την απόφαση συμμετοχής ή όχι στον Β’ ΠΠ. Αυτός ήταν ο ένας λόγος που θύμωσε στον σύμμαχό του και, ο δεύτερος λόγος, ήταν ότι επιθυμούσε να καταληφθεί πρώτα η Κρήτη και από εκεί η υπόλοιπη Ελλάδα. Οι λόγοι που το ήθελε αυτό αναφέρθηκαν παραπάνω. Ξεκαθάρισε ότι δεν του ήταν δυνατό να ενισχύσει την Ιταλία πριν τον Μάρτιο του 1941. Όντως επιτέθηκε στην Ελλάδα στις 6 Απριλίου του ίδιου έτους. Αναφέρθηκε επίσης στην καταλληλότητα των γερμανικών δυνάμεων κατά την χειμερινή περίοδο, εν συγκρίσει με των ιταλικών που ήταν ικανότερες κατά τη θερινή περίοδο, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του ιδίου. Μεταξύ άλλων ανέφερε και άλλα που αποδεικνύουν τον προγραμματισμό της επιχείρησης κατά της Κρήτης: «Θα ήθελα όμως την άνοιξη, ίσως αρχές Μαΐου να ξαναέχω τις γερμανικές δυνάμεις. Για την συνεργασία των αεροπορικών μας δυνάμεων στην Μεσόγειο θα ήθελα αρχικά να σας στείλω μια επιλαρχία με τις απαραίτητες συσκευές αναγνώρισης και ό,τι άλλο είναι αναγκαίο. Δεν έχω ακόμα συζητήσει για αυτό το ζήτημα με τον στρατάρχη Γκαίρινγκ και θα αφήσω σε αυτόν να καθορίσει τις απαραίτητες συνιστώσες, όπως αυτός νομίζει.»

https://tritosdromos.gr/allilografia-hi ... ema-kriti/
… εις μικράς μεν ατυχίας ευρεθήσεται φίλος, εις μεγίστην δε και επιμένουσαν συμφοράν μηδείς σε πλανήση , φίλος ουκ έσται . ( Στρατηγικόν Κεκαυμένου )

Άβαταρ μέλους
Ζαποτέκος
Δημοσιεύσεις: 8909
Εγγραφή: 14 Ιαν 2019, 17:08

Re: Προτάσεις για Συνθηκολόγηση Ελλάδας – Ιταλίας 1940 -41

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ζαποτέκος » 24 Οκτ 2021, 17:36

εκδόσεις Πολεμικός Τύπος , τεύχος 3

Εικόνα
Εικόνα
Εικόνα
Εικόνα
Εικόνα
Εικόνα
Εικόνα
( Απ' τις αρχές του πολέμου υπήρχαν βρετανικά στρατεύματα στην Κρήτη. Στη ηπειρωτική Ελλάδα ήταν όμως ελάχιστα. Οι Άγγλοι πίεζαν τον Μεταξά να δεχτεί στην ηπειρωτική χώρα βρετανικά στρατεύματα. Ήθελαν να δείξουν στην ΗΠΑνική κοινή γνώμη πως είναι σε θέση να στηρίξουν τους συμμάχους τους. Ο Μεταξάς αρνιόταν και τους έλεγε ότι και στον Α΄ΠΠ. Τα στρατεύματα που θα φέρετε είναι πολύ λίγα και το μόνο που θα καταφέρουν θα είναι να προκαλέσουν την γερμανική εισβολή. Μετά τον θάνατο του Μεταξά η αγγλική πολιτική ηγεσία πέτυχε το ποθούμενο , παρά τις αντιδράσεις τις αγγλικής στρατιωτικής ηγεσίας που έλεγε πως χρειάζονται όλα τα βρετανικά στρατεύματα για την δική τους άμυνα ( Αφρική κ.α. ). Ο Κορυζής που μόλις είχε αναλάβει δεν είχε προλάβει να εγκλιματιστεί και να κατανοήσει την κατάσταση. Έτσι δεν μπόρεσε και να αντισταθεί ικανοποιητικά στην πίεση για αποστολή βρετανικών στρατευμάτων. Έτσι κι αλλιώς βέβαια οι συγκεντρώσεις γερμανικών στρατευμάτων στην Βουλγαρία είχαν αρχίσει να αυξάνουν. )
… εις μικράς μεν ατυχίας ευρεθήσεται φίλος, εις μεγίστην δε και επιμένουσαν συμφοράν μηδείς σε πλανήση , φίλος ουκ έσται . ( Στρατηγικόν Κεκαυμένου )

Απάντηση


  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Ιστορία”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών