Άγρια εκδίκηση: Οι επιχειρήσεις του Γεωργίου Κονδύλη στο Μαίανδρο το 1919

Ιστορικά γεγονότα, καταστάσεις, αναδρομές
Άβαταρ μέλους
Ζαποτέκος
Δημοσιεύσεις: 8941
Εγγραφή: 14 Ιαν 2019, 17:08

Re: Άγρια εκδίκηση: Οι επιχειρήσεις του Γεωργίου Κονδύλη στο Μαίανδρο το 1919

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ζαποτέκος » 26 Σεπ 2021, 11:58

Μαρτυρία Όλγας Στάντζα
Κεντρική - Νότια Μικρασία. Περιφέρεια Ιλγκίν. Ιλγκίν.
Κωμόπολη που βρίσκεται 45 χλμ. A-NA του Άκσεχιρ και 68 χλμ. ΒΔ του Ικονίου, πολύ κοντά στη μικρή λίμνη Τσαβουστσού γκολύ. Είναι κτισμένη σε πεδινή έκταση πάνω στο δημόσιο δρόμο Άκσεχιρ - Ικόνιο και πολύ κοντά στη σιδηροδρομική γραμμή. Είχε 350-400 Έλληνες και γύρω στις 3.000 Τούρκους κατοίκους. Το Ιλγκίν ήταν καϊμακαμλίκι κι υπαγόταν απευθείας στο βαλελίκι του Ικονίου. Εκκλησιαστικά ανήκε στη μητρόπολη Ικονίου.

https://www.tanea.gr/2003/09/27/greece/ ... ko-strato/

Το 1919, ο ελληνικός στρατός είχε πλησιάσει στο Άκσεχιρ. Τότε οι Τούρκοι, με την υποψία ότι οι Έλληνες του Ιλγκίν βοηθούσαν χρηματικά το στρατό, κρέμασαν εφτά οχτώ άτομα, πλούσιους προκρίτους του τόπου...

Του ενός απ' αυτούς που κρεμάσανε κόπηκε τρεις φορές το σκοινί· τον ξανακρεμάσανε τρεις φορές, δεν του κάνανε χάρη...

Ένας άλλος, που ήταν πολύ θρήσκος, παρακάλεσε να του φέρουν παπά να μεταλάβει. Σεβάστηκαν την επιθυμία του. :blm:

Κρέμασαν και κάμποσους Τούρκους άρχοντες, γιατί, λέει, βοηθούσαν κι αυτοί τον ελληνικό στρατό. :lol:

Το 1920, όλους τους άντρες τους στείλανε εξορία. Αφήσανε μόνο από 10 χρονών και κάτω. Νέους, γέρους, όλους τους πήραν. Είχα αδερφό 13 χρονών, ήταν ψηλός, φαινόταν μεγάλος, τον πήραν κι αυτόν. :cry

Εγώ του κάκου φώναζα... :a040:

Τους πήγαν στα βάθη της Τουρκίας, στο Κουρδιστάν. Φτάσανε στο Άργκαναμαdεν. Ο πατέρας μου πέθανε στην εξορία.


Στις αρχές του 1922 εμείς, τα γυναικόπαιδα του Ιλγκίν, κατεβήκαμε στο Ικόνιο. Τι να κάνουμε μόνες μας και απροστάτευτες στο Ιλγκίν; Εκεί στο Ικόνιο ήταν ένας παπάς που τα 'χε καλά με τους Τούρκους. Έμαθε απ' αυτούς ότι ο Βενιζέλος ζήτησε Ανταλλαγή του πληθυσμού. Σε λίγο μας ειδοποίησαν οι Τούρκοι ότι πρέπει να ετοιμαστούμε να φύγουμε για την Ελλάδα· μας έδωσαν διορία ένα μήνα.

Οι Τούρκοι δε μας άφησαν να πουλήσουμε τίποτα. Βάζαμε στον αραμπά τα δέματα, που τα προορίζαμε για το σιδηροδρομικό σταθμό, και τα γυρίζανε πίσω. Στο δρόμο άδειαζαν τα κάρα.

Φτάσαμε στη Μερσίνα. Καθίσαμε κάμποσες μέρες στα χάνια, ώσπου να φανεί βαπόρι. Κατακλυσμός! Κόσμος πολύς!

Καθώς μπαίναμε στις βάρκες, μας έκαναν έρευνα, μην τυχόν είχαμε μαζί μας χρυσαφικά. Οι βαρκάρηδες πάλι μας παιδέψανε ώσπου να μας πάνε στο βαπόρι. Ζητούσαν όλο λεφτά, απειλούσαν να μας πετάξουν στη θάλασσα.

Ελληνικό πλοίο ήτανε, δε θυμάμαι όνομα. Ακάθαρτο πλοίο, ψείρες πολλές. Φορτούνα στη θάλασσα. Τι τραβήξαμε! Μας δίνανε να φάμε, ποιος να φάει! Μούχλιασαν τα ψωμιά. Χάναμε τα παιδιά μας μέσα στο βαπόρι.

Ήρθαμε κατευθείαν απ' τη Μερσίνα στην Κέρκυρα· κάναμε δώδεκα μέρες ταξίδι. Μας έκαναν μια μέρα καραντίνα στην Κέρκυρα, γιατί πέθανε ένας επιβάτης.

Μετά ένα χρόνο, το 1923, ήρθανε οι άντρες μας από την εξορία. Μάθανε πως είμαστε στην Κέρκυρα. Έβαλαν αγγελίες στις εφημερίδες.

Τρία βαπόρια πατριώτες μας, Σιλλιώτες και Κονιαλήδες, ήρθαν στην Κέρκυρα. Μετά όμως σκόρπισαν. Φτωχό μέρος, δεν μπορούσε να θρέψει τόσον κόσμο...

20. 5. 1968
Μαρτυρία Δαμιανού Μαυρίδη
Κεντρική - Νότια Μικρασία Περιφέρεια Αφιόν - Καραχισάρ Αζιζιέ
Το Αζιζιέ (τουρκ. Aziziye ή Emirdag) είναι κωμόπολη που βρίσκεται 61 χλμ. BA από το Αφιόν - Καραχισάρ, σε υψίπεδο, κοντά στις πηγές του Tσιλdιρίμ ντερέ, δεξιού παραπόταμου του Σαγγάριου και πάνω στο δημόσιο δρόμο Εσκίσεχιρ - Άκσεχιρ - Ικόνιο. Είχε λίγες ελληνικές οικογένειες (30-50 σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν στο K.M.Σ.). Το Αζιζιέ ήταν καϊμακαμλίκι και υπαγόταν στο μουτεσαριφλίκι του Αφιόν - Καραχισάρ και στο βαλελίκι της Προύσας. Εκκλησιαστικά ανήκε στη Μητρόπολη της Φιλαδέλφειας.

https://www.tanea.gr/2003/09/27/greece/ ... a-ellinwn/

Τον Οκτώβριο του 1920 ο ελληνικός στρατός πλησίασε στο Αζιζιγιέ. Τότε οι Τούρκοι σκέφτηκαν να παραδώσουν την πόλη χωρίς μάχη, για να γλιτώσουν τις ταλαιπωρίες. Βγήκε από την πόλη μια επιτροπή από Τούρκους και Έλληνες με το χότζα και τον παπά επικεφαλής για να συναντήσει τον ελληνικό στρατό. Δεν μπόρεσαν όμως να τον συναντήσουν και γύρισαν άπρακτοι. Σε λίγες μέρες δόθηκε διαταγή να εξορίσουν τους άντρες από 14 ετών και πάνω.

Έπειτα από λίγο ο ελληνικός στρατός μπήκε στο Αζιζιγιέ. Εγκατάστησε εκεί βάση ανεφοδιασμού κι άφησε μικρή φρουρά. Μια νύχτα τσέτες, έπειτα από συνεννοήση με Τούρκους του Αζιζιγιέ, έκαναν επίθεση στις αποθήκες και πήραν τα τρόφιμα. Την άλλη μέρα μέτρησαν ως πενήντα πτώματα Ελλήνων. Οι γυναίκες της οικογένειάς τους, όσο βαστούσε η επίθεση, κρύφτηκαν στο σπίτι μιας οικογένειας Τατάρων. Οι Έλληνες ξαναμπήκαν στο Αζιζιγιέ, πιάσανε πολλούς Τούρκους, τους πήγαν στο κονάκι και κράτησαν ορισμένους ομήρους, που τους πήραν μαζί τους. Έπειτα όμως από μεσολάβηση του χότζα και του παπά τούς άφησαν στο δρόμο.
… εις μικράς μεν ατυχίας ευρεθήσεται φίλος, εις μεγίστην δε και επιμένουσαν συμφοράν μηδείς σε πλανήση , φίλος ουκ έσται . ( Στρατηγικόν Κεκαυμένου )

Άβαταρ μέλους
Ζαποτέκος
Δημοσιεύσεις: 8941
Εγγραφή: 14 Ιαν 2019, 17:08

Re: Άγρια εκδίκηση: Οι επιχειρήσεις του Γεωργίου Κονδύλη στο Μαίανδρο το 1919

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ζαποτέκος » 27 Σεπ 2021, 09:36

H αφήγηση αναφέρεται στο πρώτο μέρος της, στα χρόνια 1919, όταν μπήκε ο ελληνικός στρατός στο Αϊδίνι, και στα γεγονότα που μεσολάβησαν :
Μαρτυρία Βιολέτας Αμοργιανού
Δυτικά παράλια. Περιφέρεια Αϊδινιού. Αϊδίνι
Το Αϊδίνι (τουρκ. Aydin) είναι η αρχαία πόλη Τράλλεις, 87 χλμ. A της Σμύρνης, με την οποία συνδέεται σιδηροδρομικά. Ήταν έδρα Σαντζακιού και Καζά. Οι κάτοικοί της, πριν το 1922, ανέρχονταν σε 40.000 (10.000 Έλληνες, έποικοι από την Ελλάδα, κυρίως Ήπειρο, 25.000 Τούρκοι, 1.500 Εβραίοι, 1.000 Φραγκολεβαντίνοι και 300 Αρμένιοι). Ήταν κέντρο οικονομικό και εμπορικό και έδρα (για τον ελληνικό κόσμο) της Μητρόπολης Ηλιουπόλεως και Θείρων. Το όνομα Αϊδίνι οφείλεται στον ιδρυτή της εμίρη Μεχμέτ Αϊδίνογλου, που κατέχτησε την περιοχή και ίδρυσε το ομώνυμο εμιράτο (ΙΔ' αι.). Στο Αϊδίνι προωθήθηκε, μετά την κατάληψη της Σμύρνης, ελληνικός στρατός, που δοκίμασε αμέσως την αντίδραση του τουρκικού στοιχείου και ιδιαίτερα των ένοπλων Τσετών, με αποτέλεσμα μεγάλο αριθμό θυμάτων τόσο από την πλευρά του στρατού όσο κι από την πλευρά του
άμαχου ελληνικού στοιχείου της πόλης
.

https://www.tanea.gr/2003/09/06/greece/ ... i-toyrkoi/

Το 1918 η Τουρκία νικήθηκε και ο πόλεμος σταμάτησε, αφού έγινε Ανακωχή.

Ωστόσο, ένας καταραμένος Τούρκος με δύναμη δεν κάθισε ήσυχος· άρχισε να οργανώνει τακτικούς και άτακτους στρατιώτες κι έκανε ομάδες με προορισμό να σφάξουν τους Χριστιανούς. Σ' εμάς ειδοποίησαν πως αν οι Έλληνες μπαίναν στη Σμύρνη θα γίνονταν μεγάλο κακό στον τόπο μας, θα σφάξουν τους χριστιανούς. Προκαταβολικά δώσανε όπλα σ' όλους τους άντρες, Τούρκους και Χριστιανούς, και πρόσταξαν πως αν ένας Τούρκος μπει σε χριστιανική συνοικία να τον σκοτώνουν, το ίδιο κι αν μπει ένας Έλληνας σε τουρκική συνοικία. Έτσι, να φυλάξουν τον πληθυσμό. Εν τω μεταξύ έγινε η ελληνική Κατοχή στις 2 Μαΐου 1919 και στις 14 Μαΐου καταλάβανε όλα τα κοντινά μέρη του Αϊδινίου, χωρίς να γίνει κανένα
επεισόδιο. Οι Τούρκοι είχανε τραβηχτεί πέραν του Μαιάνδρου και δεν έγινε καμιά αιματοχυσία. Οι χριστιανοί του Αϊδινιού στρώσαν χαλιά, ραίναν με αρώματα και λουλούδια τον ελληνικό στρατό που περνούσε.

Δεν φέρθηκαν ωστόσο σαν άνθρωποι· αμέσως χτυπούσαν τους Τούρκους. Ήρθαν με άγριο τρόπο και άρχισαν και πολεμούσαν από παντού χωρίς να έχουν και πολύ στρατό. Ο Σχινάς ήτανε η πιο μεγάλη αφορμή για το κακό που μας βρήκε. Αυτός είχε μια χανούμισσα φιλενάδα, που ήθελε να βοηθήσει τους Τούρκους. Είπε λοιπόν μια μέρα του Σχινά πως ο ελληνικός στρατός δεν στέκει στο ύψος του και πως ένας στρατιώτης την έπιασε και την ατίμασε.

Όλα αυτά τα 'πε ψέματα, για να μάθει πού και πόσο στρατό διαθέτουν οι Έλληνες. Ο Σχινάς τη ρώτησε: «Αν δεις το στρατιώτη αυτόν, τον γνωρίζεις;». «Ναι» είπε η χανούμισσα. Τότε ο Σχινάς την πέρασε μπροστά στον παραταγμένο στρατό. Ο πιο πολύς στρατός βρίσκονταν στις Τράλλεις.

Πέρασε η χανούμισσα, είδε ένα ένα τους στρατιώτες και είπε πως κανένας απ' αυτούς δεν είναι. «Δεν έχεις άλλο στρατό, αλλού;».

«Ναι,» είπε, «έχω κι άλλους στα φυλάκια». Έφερε κι αυτούς από τα φυλάκια, τους είδε κι αυτούς, κι έτσι έμαθε η χανούμισσα πόσος είναι ο στρατός των Ελλήνων. Ειδοποίησε αμέσως, σηκώθηκε η Τουρκιά και κυνήγησε το στρατό και χτυπούσαν και τον κόσμο. Έπεσε τουφέκι, σφαγή, φωτιά. Ό,τι θέλαν κάναν τακτικός και άτακτος στρατός. Όλα τα κάψαν στις χριστιανικές συνοικίες· σπίτια, σχολεία, εκκλησίες, σφάξαν τους προσκόπους, το καμάρι του τόπου μας.

Ο κόσμος έτρεχε να φύγει και πίσω οι Τούρκοι τον σκότωναν. Τότε ήτανε που σκότωσαν την αδελφή μου, τα παιδιά της, την κουνιάδα μου. Κι εγώ έτρεχα μ' αυτούς· είχα ένα κοριτσάκι εφτά χρονώ κι ένα αγοράκι έξι μηνών. H απελπισία μου δεν περιγράφονταν και παρακαλούσα τον άντρα μου και του 'λεγα: «Πνίξε με, σκότωσέ με, να μην με πάρουν οι Τούρκοι». Δεν ήμουνα σωστά είκοσι τεσσάρω χρονώ.

Είχαμε κλειστεί μέσα στις Φραγκοκαλόγριες για πιο ασφάλεια· μα οι Ιταλοί, οι Γάλλοι, οι Άγγλοι, ποιος ξέρει ποιος απ' αυτούς, γιατί κανείς δεν ήτανε με το μέρος μας, σπάσαν την πόρτα και μας βγάλαν στο δρόμο. Πατήσαμε σ' ένα σκοτωμένο. Απέναντι βρίσκονταν η Αρμενόκκλησα. Πού να σε είχα εκεί! Μπροστά μας μια κοπέλα σκοτωμένη· είχε και μωρό που την θήλαζε και από πάνω, με εφ' όπλου λόγχη, οι Τούρκοι φύλαγαν να μην πάρει κανείς το μωρό από τη σκοτωμένη μάνα του. :o

Από κει φύγαμε και περπατήσαμε ως ένα εξοχικό μέρος, που το λέγαμε Εδέμ, ένα περιβόλι. Εκεί μας στοίβαξαν και ήτανε έτοιμοι να μας σκοτώσουν με πολυβόλο. Ένας αξιωματικός Τούρκος ανέβηκε απάνω σε μια κολόνα κι έβγαλε λόγο κι έλεγε ότι πρέπει να σκοτωθούνε όλοι οι Χριστιανοί και να μη μείνει ούτε γάτα.

Την ώρα που μιλούσε ο αξιωματικός του 'ρθε μια σφαίρα και σκοτώθηκε. :lol: Ο κόσμος φώναξε πως τιμωρήθηκε από τον Θεό για την αμαρτία που πρόσταξε να γίνει.

Από το περιβόλι μας πήγαν στο διοικητήριο. Εκεί κράτησαν τους άντρες, τις γυναίκες τις τράβηξαν κατά το Μαίανδρο ποταμό. Εκεί τις ατίμαζαν και τις σκότωναν. :011: Ο κόσμος γέμισε πτώματα.

Στραβώθηκαν κιόλα και γλύτωσαν και κάμποσες· μα ήμασταν να μας κλαις. Τα σπίτια μας καμένα, τους δικούς μας χαμένους, όλα είχανε διαλυθεί.

Μέσα σ' όλα μας ειδοποίησε ο Μουτεσαρίφης και μας είπε: «Προσέξετε απόψε, τσιγάρο να μην ανάψετε, μικρό μωρό να μην κλάψει, να το πνίξετε, διότι έρχεται στρατός και τι στρατός είναι, δεν ξέρουμε».

Οι Τούρκοι αρχίσανε και φέρνανε τραίνα και στέλναν τους Χριστιανούς μέσα στα βαθιά, εξορία. Οι ίδιοι εγκαταλείψαν το Αϊδίνι.

Ένα βράδυ πέρασαν τ' αεροπλάνα και μας πρόσταξαν πάλι να μη φωνάξουμε «Ζήτω». Είχανε έτοιμες, για να μας κάψουνε, βενζίνες. Δεν προφτάξανε όμως να αποτελειώσουμε τα φρικτά σχέδιά τους. :vp6:

Οι Έλληνες πήρανε ενισχύσεις και καταλάβανε πάλι το Αϊδίνι. :grfl: Οι Τούρκοι ξαναφύγανε πέρα από το ποτάμι.

Τετάρτη μέρα ήτανε που μπήκανε πάλι οι Έλληνες στο Αϊδίνι. Πιάσαν τα πόστα. Εγώ όπως κοίταζα από το παράθυρο είδα τους τσολιάδες και, καθώς ήμουνα τρομοκρατημένη, νόμισα πως είναι Τσέτες, ντυμένοι διαφορετικά. Τρόμαξε ο άντρας μου ώσπου να με κάνει να καταλάβω πως ήτανε τσολιάδες και να μη φοβούμαι.

Ο ελληνικός στρατός βρέθηκε μπροστά σε σωρούς σφαγμένους, πτώματα, στήθια κομμένα, κεφάλια πεταμένα.

Στο Ντουζαλάν ήτανε το διοικητήριο· ώσπου να καλοκαταλάβουμε ζώσαν το κτίριο οι Έλληνες πιάσαν τους Τούρκους και τους κρέμασαν.

Αυτά είναι ατελείωτα δεν γράφουνται. Εγώ δεν μπορούσα πια να μείνω στο Αϊδίνι· είχα πάθει νευρική κατάσταση. Σκότωσαν τόσους δικούς μου! Σαν άκουγα τραίνο, μ' έπιανε τρεμούλα, λες και ήτανε εκείνη η ώρα που τραβούσαν τον κόσμο εξορία και που σκότωναν.

Ο άντρας μου υπόφερε πολύ εξαιτίας μου· ήθελα να σκοτωθώ. Αναγκάστηκε και με πήρε και πήγαμε στη Σμύρνη. Μου έπιασε σπίτι με όλα τα καλά για να μπορέσω να ξεχάσω.

Πριν φύγουμε, τη μισή νύχτα κοιμούμασταν και την άλλη μισή φυλάγαμε με τη σειρά πότε εγώ, πότε ο άντρας μου, που για γυναίκα του στην αγκαλιά του είχε το όπλο του.

Εικόνα
Ομάδες εράνου για τα θύματα του Αϊδινίου,19-9.1919 ("Προσκοπισμός στις Αλησμόνητες Πατρίδες, 1919-'22")

Πέρασε καιρός από τον Ιούνιο του 1919 ως τον Ιούλιο του 1922. Μέρεψα, ησύχασα και είπα: «Ας πάμε να ξεκαλοκαιρέψουμε στο περιβόλι μας στο Ιμάμκιοϊ». Έτσι ξαναγυρίσαμε πίσω στο Αϊδίνι.

Το Ιμάμκιοϊ ήτανε τουρκοχώρι, μια ώρα όξω από το Αϊδίνι. Μέναν το καλοκαίρι και όσοι Χριστιανοί είχανε κτήματα. Τότε έγινε το δεύτερο κακό.

Είχα τέσσερα παιδιά κι έφυγα από το περιβόλι μας του Ιμάμκιοϊ, γιατί διαδίδονταν πως έκτακτα τραίνα κουβαλάνε στη Σμύρνη στρατό. Αυτό δεν άρεσε σε κανέναν και όλοι το σχολιάζανε. Ο κόσμος σιγά-σιγά ξεσηκώνουνταν κι έφευγε από το Αϊδίνι. Εγώ μόνη με τα παιδιά μάζεψα ό,τι ήτανε της ανάγκης για να φύγουμε ξανά στη Σμύρνη.

Ο άντρας μου πήρε πάλι όπλο και πολεμούσε με τον ελληνικό στρατό. Ούτε ήξερα πού βρίσκονταν.

Βρήκα τυχαία την κουνιάδα μου, δεν ξέραμε κατά πού να κάνουμε. Πού θα βρίσκαμε τα πιο καλά; Μήπως η Σμύρνη ήτανε κοντά; Πώς να βγούμε στο δρόμο με τέσσερα μωρά;

Μη μιλάς για ψωμί, για νερό, γι' ανάπαυση του κορμιού ή της ψυχής. Ούτε προσευχή μας έρχονταν στο νου. Τα είχαμε χαμένα. Ήμαστε φαίνεται του κόσμου οι αμαρτωλοί! Αποφασίσαμε να φύγουμε. Τι τραβήξαμε ώσπου να μπούμε στο τραίνο δε λέγεται. Τι αγωνία, τι λαχτάρα ήτανε εκείνη! Θεέ μου! Οι Τσέτες εκτροχιάζανε τα τραίνα στο δρόμο. Κινδυνεύαμε να σκοτωθούμε από λεπτό σε λεπτό. Μας ψάχναν, μας γδύναν, μας άρπαζαν ό,τι χρήματα είχαμε. Όσους σκότωναν τους πετούσαν· άλλους τους κατέβαζαν και τους παρατούσαν στις ερημιές κι ό,τι θέλει ας γίνονταν. Ποιος να νοιαστεί;

Και στη Σμύρνη τα ίδια και χειρότερα. Μόνο μια σωτηρία ήτανε, να φύγουμε για την Ελλάδα.

Κατεβήκαμε στην προκυμαία. Μόλις φτάξαμε, πέρασε ο Κεμάλ με το ιππικό. Κουνούσαν το σπαθί τους και λέγαν τον ύμνο τους· δεν πείραξαν κανένα. Μόλις πέρασαν αυτοί, τζανταρμάδες μας σπρώξαν και μας βάλαν στις μαούνες μέσα στη θάλασσα.

Εκεί γίνονταν τα μεγάλα κακά! Τραβούσαν τα κορίτσια για να κάνουν τα κέφια τους, κι αυτά από την απελπισία τους πνίγονταν στη θάλασσα. Παίρναν τους άντρες, όσους ξέφυγαν, και τους σώριαζαν, για να τους βασανίσουν πιο ύστερα.

Απέναντι στη μαούνα που ήμουνα, ένα αντρόγυνο είχε ένα κοριτσάκι ως δεκατεσσάρω χρονώ. Ο Θεός τους στράβωσε και δεν το είδανε και πήραν τη μητέρα... Την πήγε ο άντρας της ως την άκρια της μαούνας στην παραλία, τι να 'κανε ο άμοιρος! Την τυραννήσανε χυδαία και είπε το πρωί σαν ήρθε: «Πιο καλά να με σκότωναν παρά αυτά που έπαθα». Καθίσαμε δεκατέσσερες μέρες χωρίς νερό και χωρίς φαΐ.

Τότε είπα στους δικούς μου: «Να βρούμε πουθενά να καταχωνιαστούμε». Εκεί που περπατούσαμε, σταθήκαμε σ' ένα μεγάλο χάνι και μπήκαμε μέσα· ήτανε κι άλλοι πολλοί Χριστιανοί. Καθίσαμε κι εμείς όπως-όπως. Ο άντρας της κουνιάδας μου και ο αδελφός του βγήκανε να δούνε τι γίνεται και μπας και βρούνε κανένα κομμάτι ψωμί. Από τότε δεν τους ξανάδαμε.

Σε κάμποσες μέρες ήρθε διαταγή τα καράβια να πάρουν τον κόσμο.

Τα τι τραβήξαμε, δεν είναι να τα θυμούμαι. Εκεί που μπήκαμε στη βάση για να μπαρκάρουμε, μου δώσανε μια σπρωξιά και μου 'πεσε το μωρό κάτω, κι από πάνω το πατούσανε. Σε κείνο το κακό ποιος να νοιαστεί! Με τα χίλια βάσανα ανεβήκαμε στο καράβι. Το καράβι ήτανε εγγλέζικο· μας μοιράσανε ψωμί, τυρί και από μια κουβέρτα. Σαν κατεβήκαμε στη Μυτιλήνη, πέσαμε στους δρόμους. Πού να πάμε να κοιμηθούμε; Μέσα στις πέτρες, στους ντουσεμέδες;

Πήγα, βρήκα τη μάνα μου· έμενε στον Πειραιά από το 1914, στην οδό Αναπαύσεως. Μόλις καλοκαθίσαμε, μου πέθαναν δυο παιδιά· ένα κορίτσι κι ένα αγόρι. Ήτανε και πολύ βασανισμένα. :e040:

Σ' ένα χρόνο και μήνες γύρισε από την αιχμαλωσία ο άντρας μου.

Κατασταλάξαμε στο συνοικισμό της Καισαριανής, έχομε ένα σπιτάκι, αποκτήσαμε κι άλλα παιδιά. Ο άντρας μου είναι πάνω από ογδόντα χρονώ· ακόμα δουλεύει.
… εις μικράς μεν ατυχίας ευρεθήσεται φίλος, εις μεγίστην δε και επιμένουσαν συμφοράν μηδείς σε πλανήση , φίλος ουκ έσται . ( Στρατηγικόν Κεκαυμένου )

Άβαταρ μέλους
Λόρδος Ταντρίδης
Δημοσιεύσεις: 2032
Εγγραφή: 07 Οκτ 2018, 15:49
Phorum.gr user: Λόρδος Ταντρίδης

Re: Άγρια εκδίκηση: Οι επιχειρήσεις του Γεωργίου Κονδύλη στο Μαίανδρο το 1919

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Λόρδος Ταντρίδης » 27 Σεπ 2021, 11:12

Δεν γνωρίζω τι αξίζει σε όποιον αριστερό γράφει “ Ναι αλλά και οι Έλληνες έκαναν σφαγές ” . Μιλάμε για έναν λαό που έσφαζε μωρά . Μωρά ρε βλήματα . Δεν υπάρχει τιμωρία που να είναι ικανοποιητική .

Άβαταρ μέλους
Ζαποτέκος
Δημοσιεύσεις: 8941
Εγγραφή: 14 Ιαν 2019, 17:08

Re: Άγρια εκδίκηση: Οι επιχειρήσεις του Γεωργίου Κονδύλη στο Μαίανδρο το 1919

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ζαποτέκος » 04 Νοέμ 2022, 21:37

15/6/1919
Οι Τούρκοι εισβάλουν στο Αϊδίνιο . Αιφνιδιάζουν την ελληνική φρουρά. Σφάζουν , βιάζουν , καίνε , λεηλατούν και βασανίζουν για 3 ημέρες. Η ελληνική φρουρά πολεμώντας καταφεύγει στις Τράλλεις. Μένουν πίσω οι πρόσκοποι με τον έφορο της πόλης για να βοηθήσουν τους τραυματίες. Στον ποταμό Εύδωνα οι Τούρκοι βασανίζουν και εκτελούν τον έφορο , ο οποίος δεν απαρνήθηκε την πίστη του. :blm: Στη συνέχεια έσφαξαν και τα παιδιά.
Στην εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου 1922 ο βασιλιάς Κωνστνατίνος θα απονείμει στην σημαία του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων το μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας Α΄ Τάξης και θα βγάλει λόγο για να τιμήσει τους σφαγιασθέντες προσκόπους του Αϊδινίου.
… εις μικράς μεν ατυχίας ευρεθήσεται φίλος, εις μεγίστην δε και επιμένουσαν συμφοράν μηδείς σε πλανήση , φίλος ουκ έσται . ( Στρατηγικόν Κεκαυμένου )

Pogol
Δημοσιεύσεις: 259
Εγγραφή: 08 Οκτ 2020, 09:18

Re: Άγρια εκδίκηση: Οι επιχειρήσεις του Γεωργίου Κονδύλη στο Μαίανδρο το 1919

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Pogol » 05 Νοέμ 2022, 14:32

Έχω σταματήσει να διαβάζω για την Μικρασιατική Καταστροφή, πολλά χρόνια. Με ταράζουν τα γεγονότα και οι περιγραφές.
Τι "άνθρωποι" ζούσαν τότε;

Άβαταρ μέλους
Ζαποτέκος
Δημοσιεύσεις: 8941
Εγγραφή: 14 Ιαν 2019, 17:08

Re: Άγρια εκδίκηση: Οι επιχειρήσεις του Γεωργίου Κονδύλη στο Μαίανδρο το 1919

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ζαποτέκος » 05 Νοέμ 2022, 21:22

Σύμφωνα με την έκθεση του στρατηγού Νίδερ για τις ωμότητες στο Αϊδίνιο , ο ελληνικός στρατός εγκατέλειψε το Αϊδίνιο στις 17/6/1919. Τότε , Τούρκοι αντάρτες και τακτικός στρατός υπό τον μέραρχο Αϊδινίου Σεφκή Μπέη , εισέβαλαν στην πόλη , και με την σύμπραξη των ντόπιων Τούρκων προχώρησαν σε λεηλασίες, ληστείες , ατιμώσεις , σφαγές και πυρπολήσεις.

800 Έλληνες ακολούθησαν τον αποχωρούντα ελληνικό στρατό. Άλλοι στράφηκαν στα βουνά ή φιλοξενήθηκαν σε σπίτια φίλων τους Τούρκων και άλλοι έμειναν στα σπίτια τους γιατί δεν είχαν που να πάνε . Οι περισσότεροι κατέφυγαν στο μοναστήρι των Γαλλίδων Αδελφών του Ελέους , το οποίο φυλούσαν 3 Γάλλοι χωροφύλακες και μερικοί ακόμη.

Όταν οι Έλληνες ανακατέλαβαν τον τόπο [ ο Νίδερ βρέθηκε στο Αίδίνι στις 23 και 24/6/1919 ] βρήκαν σε 3 χαράδρες 87 πτώματα Ελλήνων. Οι άντρες είχαν ακρωτηριασθεί , οι γυναίκες είχαν βιασθεί και τα παιδιά και τα βρέφη είχαν κατακρεουργηθεί.

Οι Τούρκοι έμπαιναν στα σπίτια των Ελλήνων , τα λεηλατούσαν , σκότωναν τους ενοίκους και έπειτα τα έκαιγαν. Σε μια οικία βρέθηκαν απανθρακωμένα 8 παιδιά. Δεν σεβάστηκαν και τουρκικές οικίες στις οποίες είχαν καταφύγει χριστιανοί. Τους έβγαζαν έξω τους Έλληνες και τους έσφαζαν.

Οι 4.000 Έλληνες άμαχοι που είχαν καταφύγει στο μοναστήρι των Γαλλίδων Αδελφών του Ελέους αναγκάστηκαν να το εγκαταλείψουν γιατί η φωτιά που άναψαν οι Τούρκοι στην ελληνική συνοικία πλησίαζε και το μοναστήρι. Κατέφυγαν στην Αρμενική Εκκλησία. Κι αυτή όμως την εγκατέλειψαν γιατί τους κατέφθανε το πυρ. Στράφηκαν προς το Διοικητήριο και τις Φυλακές , αλλά στον δρόμο τους πρόφθασαν οι Ζεϊμπέκηδες και άλλους λήστεψαν και άλλους έσφαξαν. Όσοι είχαν γλιτώσει κλείστηκαν στις Φυλακές χωρίς νερό και ψωμί για 1,5 μέρα. Έπειτα τους έδωσαν 160 γραμμάρια ψωμί ανά άτομο. Κάθε 2 ώρες έρχονταν Τούρκοι και έπαιρναν άνδρες - κατά προτίμηση προκρίτους αφού είχαν προχωρήσει σε προγραφές - και τους έσφαζαν.

Απ' τους 800 που αποχώρησαν με τον ελληνικό στρατό , 5 φονεύθηκαν καθ' οδόν.

Συνολικά σφάχτηκαν 1.000 περίπου Έλληνες. 4.500 έμειναν γυμνοί και άστεγοι και πολλοί από αυτούς κατέφυγαν στην Σμύρνη. Οι 800 που ακολούθησαν τον στρατό κατέφυγαν επίσης στην Σμύρνη.

Ο Άγγλος ανθυπολπλοίαρχος Χόντερ έπεισε τους Τούρκους να μην σκοτώσουν 500 γυναικόπαιδα που είχαν πιάσει , αλλά να τα μεταφέρουν στο Ναζλί και το Ντενιζλί.

Απ' τους 3.500 Εβραίους της περιοχής θανατώθηκαν μόνο 12. Από δε τους Αρμένιους μόνο ένας.

Η ελληνική και η αρμενική συνοικίες κάηκαν εντελώς, αφού πρώτα απογυμνώθηκαν . Κάηκε και μικρό τμήμα της εβραϊκής συνοικίας και της τουρκικής συνοικίας .

Τα χριστιανικά καταστήματα και τα ελληνικά εργοστάσια ( σαπωνοποιεία , βυρσοδεψεία , ελαιοτριβεία , εργοστάσια βάμβακος και αλεύρου ) λεηλατήθηκαν και κάηκαν.

Όλοι οι Οθωμανοί της περιοχής άνω 14 ετών οπλίστηκαν απ' τις στρατιωτικές αποθήκες. Τα χριστιανικά λάφυρα τα φόρτωσαν σε καμήλες για να τα μεταφέρουν. Τα περισσότερα όμως ελαιόλαδα , επειδή δεν μπορούσαν να τα μεταφέρουν , τα άδειασαν στους δρόμους.

Λίγο πριν μπει ξανά ο ελληνικός στρατός στο Αϊδίνιο και συναισθανόμενοι τα εγκλήματά τους , οι Τούρκοι ζήτησαν απ' τους λίγους Έλληνες που είχαν απομείνει να συστήσουν με επιστολή τους στον αρχηγό του επανακάμπτοντος ελληνικού στρατού να λυπηθεί τα 50 οθωμανά γυναικόπαιδα που θα έμεναν στην πόλη και δεν μπορούσαν να φύγουν . Οι υπόλοιποι Τούρκοι άμαχοι ακολούθησαν τους Τούρκους αντάρτες νότια του Μαιάνδρου στην ιταλοκρατούμενη ζώνη.

Οι Τούρκοι , πριν θανατώσουν τα θύματά τους , έκοβαν ώτα , ρίνας , απέσπων οδόντας , εξώρυσσον οφθαλμούς , εβίαζον παρθένους και απέκοπτον μαστούς.

Ο Νίδερ κλείνει την αναφορά του σημειώνοντας πως οι Τούρκοι , λίγο πριν αποχωρήσουν , εβίασαν τους Έλληνες να υπογράψουν ευχαριστήριο έγγραφον , δια του οποίου οικειοθελώς δήθεν εξεφράζοντο δυσμενώς δια τον ελληνικόν στρατόν και ενθουσιωδώς δι' αυτούς. Μισή ώρα μετά την υπογραφή του εγγράφου δεν εδίστασαν να σφάξωσιν ουχί ολίγους εκ των υπογραψάντων αυτό.

πηγή : Αλησμόνητες Πατρίδες του Ελληνισμού , τόμος 10
… εις μικράς μεν ατυχίας ευρεθήσεται φίλος, εις μεγίστην δε και επιμένουσαν συμφοράν μηδείς σε πλανήση , φίλος ουκ έσται . ( Στρατηγικόν Κεκαυμένου )

Άβαταρ μέλους
nostromos
Δημοσιεύσεις: 23397
Εγγραφή: 12 Ιούλ 2018, 22:06
Phorum.gr user: nostromos

Re: Άγρια εκδίκηση: Οι επιχειρήσεις του Γεωργίου Κονδύλη στο Μαίανδρο το 1919

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από nostromos » 05 Νοέμ 2022, 22:06

οι Τουρκοι σε μεγαλο βαθμο ειναι ατιμωρητοι ... αν δεν υποστουνε οσα επραξαν θα συνεχισουνε να κανουνε το ιδιο
η προσοχη μας στο Καστελοριζο

Άβαταρ μέλους
Ζαποτέκος
Δημοσιεύσεις: 8941
Εγγραφή: 14 Ιαν 2019, 17:08

Re: Άγρια εκδίκηση: Οι επιχειρήσεις του Γεωργίου Κονδύλη στο Μαίανδρο το 1919

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ζαποτέκος » 04 Δεκ 2022, 14:04

… εις μικράς μεν ατυχίας ευρεθήσεται φίλος, εις μεγίστην δε και επιμένουσαν συμφοράν μηδείς σε πλανήση , φίλος ουκ έσται . ( Στρατηγικόν Κεκαυμένου )

Άβαταρ μέλους
Κόκκορας
Δημοσιεύσεις: 18235
Εγγραφή: 03 Ιουν 2018, 17:20
Phorum.gr user: Κόκορας
Τοποθεσία: Συμβασιλεύουσα Πόλις

Re: Άγρια εκδίκηση: Οι επιχειρήσεις του Γεωργίου Κονδύλη στο Μαίανδρο το 1919

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Κόκκορας » 09 Μαρ 2024, 22:43

Pogol έγραψε:
05 Νοέμ 2022, 14:32
Έχω σταματήσει να διαβάζω για την Μικρασιατική Καταστροφή, πολλά χρόνια. Με ταράζουν τα γεγονότα και οι περιγραφές.
Τι "άνθρωποι" ζούσαν τότε;
και το 55 και το 74 τα ιδια καναν
και αμα ρωτησουμε και κουρδους στην βορεια συρια δεν νομιζω να χουν καλη γνωμη ουτε αυτοι
μιλαμε για 2024

Απάντηση


  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Ιστορία”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών