Πανώλη 1828

Ιστορικά γεγονότα, καταστάσεις, αναδρομές
Άβαταρ μέλους
Ζαποτέκος
Δημοσιεύσεις: 8942
Εγγραφή: 14 Ιαν 2019, 17:08

Πανώλη 1828

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ζαποτέκος » 19 Μαρ 2020, 12:22

https://www.istorikathemata.com/2020/03/1828-2020.html

Η εμφάνιση της επιδημίας πανώλης στον ελλαδικό χώρο

Η επιδημία πανώλης ενέσκηψε αρχικά στην Ύδρα τον Απρίλιο του 1828 από το πλήρωμα του υδραϊκού πλοίου "Αφροδίτη", σε ένα ταξίδι μεταφοράς αιχμαλώτων από την Αίγυπτο στη Μεθώνη. Τα μέλη του πληρώματος προσβλήθηκαν από την πανώλη που θέριζε τον πληθυσμό της Αιγύπτου και οι περισσότεροι πέθαναν. Αρχικά από τη Μεθώνη η πανώλη διαδόθηκε στα στρατεύματα του Ιμπραήμ, με αποτέλεσμα μετά τα μέσα Απριλίου να πεθαίνουν 20 με 30 στρατιώτες την ημέρα, ενώ ο ίδιος ο Ιμπραήμ αναγκάστηκε να περιοριστεί σε ένα πλοίο του ώστε να μην προσβληθεί ο ίδιος.

Τα πρώτα κρούσματα επιδημίας στην Ύδρα και τα πρώτα περιοριστικά μέτρα (Απρίλιος 1828)

Δυστυχώς όμως, η πανώλη επεκτάθηκε και στην Ύδρα και ήδη στις 17 Απριλίου 1828 είχαν σημειωθεί τα πρώτα κρούσματα στο νησί. Ο Καποδίστριας, έχοντας σπουδάσει ο ίδιος ιατρική, δεν υποτίμησε τον κίνδυνο, αλλά απέστειλε τον γιατρό Σπυρίδωνα Καλογερόπουλο στο νησί με εντολή να λάβει αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό της επιδημίας. Ο Καλογερόπουλος σύστησε μια πενταμελή επιτροπή από ντόπιους προκρίτους και τους επιφόρτισε να επιβάλλουν τα ακόλουθα μέτρα:
α) να απομακρυνθούν από την πόλη και να μπουν σε καθαρτήριο οι οικογένειες όσων είχαν νοσήσει
β) να οριστούν συγκεκριμένοι "μόρτηδες" που θα θάβουν τους νεκρούς από τη νόσο και θα απολυμαίνουν τα σπίτια τους
γ) να υπάρχει ισχυρή επαγρύπνηση στις επαφές των συγγενών των νοσούντων σε δημόσιους χώρους
δ) να κλείσουν οι εκκλησίες :vp20::vp20::vp20:
ε) να καίγονται τα ρούχα όσων είχαν πεθάνει από τη νόσο
ε) όσοι ήταν ύποπτοι ότι είχαν τη νόσο αλλά δεν την είχαν εκδηλώσει, να μπαίνουν σε καραντίνα για 50 ημέρες.

Οι πρόκριτοι της Ύδρας συμμορφώθηκαν με τις υποδείξεις στέλνοντας ευχαριστήρια επιστολή στον κυβερνήτη για τη βοήθεια, όμως παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις τους, τα κρούσματα της επιδημίας αυξάνονταν τόσο στην Ύδρα, όσο και στις Σπέτσες και τα γύρω νησιά. Ο Καποδίστριας παρακολουθούσε το ζήτημα, καθώς η έξαρση της επιδημίας σε συνδυασμό με την πείνα και τη συνέχιση του πολέμου, επιβράδυναν τις προσπάθειες του για την ανόρθωση της Ελλάδας. Για τον λόγο αυτό έλαβε αυστηρότερα μέτρα βάζοντας την Ύδρα και τις Σπέτσες σε καραντίνα για 40 μέρες με την αυστηρή διαταγή να μην βγαίνει οτιδήποτε από τα νησιά που είχαν πληγεί, είτε προϊόν είτε άνθρωπος. Η πρόθεση του ήταν να δημιουργήσει μια ζώνη με λέμβους στις οποίες θα επιβίβαζε στρατιώτες του Τακτικού υπό τον Φαβιέρο για να ζώσει τα δύο νησιά και να σφίξει τον αποκλεισμό. Επειδή όμως φαίνεται ότι δεν διέθετε τους οικονομικούς πόρους για κάτι τέτοιο, στις αρχές Μαΐου 1828, ο ίδιος ο Καποδίστριας επισκέφθηκε την Ύδρα σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιήσει τις Αρχές του νησιού και τους κατοίκους να τηρήσουν τους κανόνες της καραντίνας. Όμως παρά τα περιοριστικά μέτρα που πάρθηκαν, σύντομα η επιδημία είχε μεταφερθεί στις Σπέτσες, στον Πόρο, στην Χαλκίδα, στα Μέγαρα, στα Καλάβρυτα και στην Αργολίδα.


Η επιδημία εξαπλώνεται - νέα αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα από τον Βιάρο Καποδίστρια (Μάιος 1828)

Μετά τη διάδοση και στην Πελοπόννησο, ο Καποδίστριας απέστειλε τον αδερφό του Βιάρο στην Ύδρα, ως έκτακτο υγειονομικό επίτροπο με δικτατορικές αρμοδιότητες και με 60.000 γρόσια ως επιχορήγηση για την άσκηση της κρατικής πολιτικής. Ο Βιάρος αμέσως αυστηροποίησε την καραντίνα διορίζοντας επιστάτες επιφορτισμένους με το έργο να επισκέπτονται κάθε μέρα όλα τα σπίτια του νησιού ψάχνοντας για νέα κρούσματα. Αν συναντούσαν ασθενή, όφειλαν να τον περιορίσουν στο σπίτι του. Οι επιστάτες των λιμανιών όφειλαν να εμποδίζουν τον απόπλου όλων των πλοίων εκτός των αλιευτικών, ενώ καθόριζε μια νέα αγορά για προμήθειες με νέους αυστηρούς κανόνες υγιεινής. Οι Υδραίοι εξοργίστηκαν με τον αυταρχισμό του Βιάρου ζητώντας να χαλαρωθούν τα μέτρα που είχαν καταστρέψει το εμπόριο του νησιού, αλλά αυτός δεν έδωσε σημασία στις παρακλήσεις τους, υποστηριζόμενος και από τον κυβερνήτη που ήθελε πάση θυσία να εμποδίσει τη διάδοση της νόσου.

Ο Καποδίστριας έμαθε για την αντιπολιτευτική διάθεση των προκρίτων της Ύδρας και απέστειλε επιστολή στον Βιάρο, ζητώντας του να είναι φιλικότερος με τους ντόπιους, να τους εξηγεί τους λόγους των αυστηρών μέτρων και να τους υπενθυμίσει τις μεγάλες δαπάνες που κάνει η κυβέρνηση υπέρ αυτών σε εποχή απόλυτης αχρηματίας του κράτους. Στο τέλος της επιστολής ο Καποδίστριας επιβεβαίωνε το γεγονός ότι δεν θα επέτρεπε καμία εμπορική δραστηριότητα στα δύο νησιά αν αυτά δεν έμεναν χωρίς κρούσματα επιδημίας για τουλάχιστον 40 ημέρες συνεχόμενες. Θέλοντας να εξαλείψει γρηγορότερα την πανώλη, στις 19 Μαΐου 1828 ο Καποδίστριας επέκτεινε την καραντίνα των νησιών στα παράλια της Αττικής, στην Εύβοια και στον κόλπο του Βόλου. Μια ναυτική μοίρα ανέλαβε την υποχρέωση να επιτηρήσει τις περιοχές αυτές και να μην επιτρέψει σε κανένα πλοίο να παραβιάσει τον αποκλεισμό. Όλα αυτά τα αυστηρά μέτρα σύντομα απέδωσαν καρπούς στην Ύδρα και η επιδημία εξαλείφθηκε πλήρως στο νησί κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Οι προσπάθειες του Ελβετού γιατρού Andre - Louise Gosse να καταπολεμήσει την επιδημία στον Πόρο, στα Μέγαρα και την Αίγινα (Μάιος - Αύγουστος 1828)

Η επιδημία όμως είχε παρουσιάσει τα περισσότερα κρούσματα στον Πόρο και αυτό ανάγκασε τον Καποδίστρια να επιφορτίσει τον διάσημο Ελβετό γιατρό Andre-Louise Gosse με την αρμοδιότητα να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα υγειονομικού χαρακτήρα ώστε να περιοριστεί και να καταπολεμηθεί η επιδημία και στα υπόλοιπα νησιά εκτός της Ύδρας και των Σπετσών. Ο Gosse αφού μελέτησε τα κρούσματα και κατέληξε στην μορφή της επιδημίας, διέταξε την έξοδο των αρρώστων από τα σπίτια και την τοποθέτηση τους κάτω από την σκιά φυλλωμάτων σε απόσταση έξι μέτρων του ενός από τον άλλο. Παράλληλα χρησιμοποίησε την ιατρική τεχνική της "καυτηρίασης των οιδημάτων" που εμπόδισε την εξάπλωση της επιδημίας, όρισε λοιμοκαθαρτήρια, επέβαλλε την καύση των ρούχων των νεκρών, την ματαίωση των εκκλησιασμών, κλείσιμο των καφενείων κτλ. :50aris:

Τα περιοριστικά μέτρα συντέλεσαν στην καταπολέμηση της επιδημίας και στον Πόρο και γενικότερα ο Gosse επέδειξε έναν ζήλο που οφειλόταν όχι μόνο στον αδιαμφισβήτητο ανθρωπισμό του αλλά και στο επιστημονικό ενδιαφέρον που παρουσίαζε η καταπολέμηση της επιδημίας. Ο Καποδίστριας ενημερωνόταν λεπτομερώς για τις προσπάθειες του Ελβετού γιατρού και με επιστολή του στον προσωρινό διοικητή του Πόρου, του συνιστούσε να συμμορφώνεται με τις οδηγίες του Gosse (Γόσσο ανέφερε τον γιατρό) ώστε να καταπολεμηθεί η επιδημία. Επίσης η κυβέρνηση μερίμνησε ώστε να αγοραστούν από τη Βενετία τα αναγκαία φάρμακα και να μεταφερθούν στον Πόρο υπό την ευθύνη του Τομπάζη. Ο Gosse κατέγραψε τα συμπτώματα της επιδημίας και τις θεραπείες που ακολούθησε στην Ελλάδα για να τις καταπολεμήσει, σε χωριστές ιατρικές μελέτες που εκδόθηκαν στην Ελβετία. Οι μελέτες αυτές αποτέλεσαν σημαντικές πηγές πληροφόρησης τον 19ο αιώνα για την ίαση της πανώλης παγκοσμίως ενώ συγκεντρώνουν το επιστημονικό ενδιαφέρον και πωλούνται τόσο από βιβλιοπωλεία όσο και από το διαδίκτυο μέχρι και στις μέρες μας.

Με ένα επιτελείο από βοηθούς που του είχε διατεθεί, ο Gosse ταξίδευε με αυτοθυσία σε όλες τις πανωλόπληκτες περιοχές (κυρίως τον Πόρο, την Αίγινα και τα Μέγαρα) προσπαθώντας να καταπολεμήσει την αρρώστια. Δυστυχώς όμως στην προσπάθεια του αυτή και υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες και υψηλές θερμοκρασίες προσβλήθηκε ο ίδιος από κακοήθη πυρετό τον Αύγουστο του 1828. Και ενώ αρχικά πίστεψε πως δεν είναι κάτι σοβαρό, η κατάσταση του επιδεινώθηκε απότομα και ο Gosse κινδύνεψε να χάσει την ζωή του. Σώθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή καθώς η αρρώστια υποχώρησε με την χρήση κινίνου και την παραμονή του σε ένα απομονωμένο μοναστήρι στον Πόρο. Σε επιστολή του, ο Καποδίστριας του έγραφε:

"...Εκάνατε πολύ περισσότερα. Γλιτώσατε από τον θάνατο έναν μεγάλο αριθμό κατοίκων του Πόρου κατά την εποχή αυτή, εποχή κακοηθών πυρετών. Παρά λίγο μάλιστα να γίνετε θύμα και εσείς ο ίδιος. ...".

Επανεμφάνιση της επιδημίας στα Καλάβρυτα και οριστική καταπολέμησή της (Οκτώβριος - Νοέμβριος 1828)

Η επιδημία υποχώρησε αισθητά τους καλοκαιρινούς μήνες, στις 22 Ιουλίου με επιστολή του στον Εϋνάρδο, ο Καποδίστριας ανήγγειλε ότι είχε σχεδόν εξαλειφθεί η επιδημία, ενώ τον Σεπτέμβριο δεν εμφανίστηκαν καθόλου νέα κρούσματα. Αυτό οδήγησε τις Αρχές και τους πολίτες να ελαττώσουν την επαγρύπνηση τους με αποτέλεσμα τη δραματική επανεμφάνιση της επιδημίας στα Καλάβρυτα και στα γύρω χωριά τον Οκτώβριο του 1828. Η πιο σοβαρή αμέλεια των κατοίκων ήταν ότι δεν τηρούσαν τους αυστηρούς κανόνες υγιεινής καθώς και την ειδική διαδικασία καθαρισμού των ρούχων τους. Η επιδημία μεταδόθηκε από το Διακοφτό και στο χωριό Βραχνί που είχε 700 κατοίκους πέθαναν 53 άτομα, ενώ στα Καλάβρυτα που είχαν 1000 κατοίκους πέθαναν 15.

Ο έκτακτος απεσταλμένος της κυβέρνησης Γεώργιος Μαυρομάτης επισκέφθηκε το Βραχνί και επιτίμησε τους κατοίκους για την αμέλειά τους στην αντιμετώπιση της επιδημίας, θέτοντας το χωριό τους σε καραντίνα. Στη συνέχεια πήγε στα Καλάβρυτα, όπου συγκρότησε τέσσερα ολιγομελή στρατιωτικά σώματα με αποστολή να περιφρουρήσουν όλες τις επαρχίες των Καλαβρύτων με σκοπό τον άμεσο περιορισμό όλων των πιθανών αρρώστων στα σπίτια τους. Ο Γάλλος συνταγματάρχης Schneider κατέβαλλε 1000 φράγκα ώστε να προμηθεύσει με νέα ρούχα τους κατοίκους της περιοχής. Χάρις τις συντονισμένες προσπάθειες όλων των αξιωματούχων της κυβέρνησης στην περιοχή, η επιδημία δεν διαδόθηκε στην υπόλοιπη Πελοπόννησο αλλά καταπολεμήθηκε και στις περιοχές που είχε κάνει την επανεμφάνισή της.

Επίλογος



Η πολύμηνη καραντίνα της πανώλης στην οποία τέθηκαν τα περισσότερα νησιά του Σαρωνικού επέφερε και σοβαρές πολιτικές επιπτώσεις. Η Ύδρα υπέστη σοβαρά οικονομικά πλήγματα από την έξαρση της πανώλης και την αυστηρή καραντίνα στην οποία τέθηκε το νησί για πολλούς μήνες, καθώς εκμηδενίστηκαν οι πρόσοδοί της από το εμπόριο και δημιούργησε σοβαρές δυσαρέσκειες στους κατοίκους τους εναντίον της κυβέρνησης και του Καποδίστρια.

Ο Gosse παρέτεινε την παραμονή του στην Ελλάδα ως το καλοκαίρι του 1829, περισσότερο για να ανακτήσει τις χαμένες δυνάμεις του, από την αρρώστια που πάρα λίγο να του στερήσει την ζωή. Είναι χαρακτηριστικό πως όταν ήρθε η στιγμή να φύγει, ο Gosse δεν διέθετε καν τα χρήματα για τους ναύλους του μακρινού ταξιδιού και αναγκάστηκε να δανειστεί από τον Βιάρο Καποδίστρια 2.000 πάστρα. Λίγο πριν την αναχώρηση του για την Ελβετία, η ελληνική κυβέρνηση του απένειμε τον τιμητικό τίτλο του επίτιμου πολίτη των Αθηνών και Καλαβρύτων, ενώ οι κάτοικοι του Πόρου τον πολιτογράφησαν ώστε "..να απολαμβάνει εφεξής καθ΄ όλην την έκτασιν τον τίτλον και τα δικαιώματα του γνησίου και αυτόχθονος Ποριώτου...".

Ο Gosse δεν ξέχασε ποτέ την Ελλάδα. Ακόμη και μετά την αποχώρησή του από την Ελλάδα, συνέχισε ως μέλος της Φιλελληνικής Επιτροπής της Γενεύης να στέλνει χρήματα, διατηρούσε τακτική αλληλογραφία με τον Ιωάννη Καποδίστρια και τον αδερφό του Βιάρο, ενώ το 1838 επισκέφθηκε με την σύζυγο του την ελεύθερη Ελλάδα, όπου συνάντησε παλιούς φίλους και συναγωνιστές.


Σε ειδική τελετή ο Βασιλιάς Όθων του απένειμε το αριστείο του Αγώνος και τον αργυρό σταυρό του Σωτήρος για τις μεγάλες υπηρεσίες που πρόσφερε στην Ελλάδα.

https://www.istorikathemata.com/2020/03/1828-2020.html
… εις μικράς μεν ατυχίας ευρεθήσεται φίλος, εις μεγίστην δε και επιμένουσαν συμφοράν μηδείς σε πλανήση , φίλος ουκ έσται . ( Στρατηγικόν Κεκαυμένου )

Άβαταρ μέλους
Ζαποτέκος
Δημοσιεύσεις: 8942
Εγγραφή: 14 Ιαν 2019, 17:08

Re: Πανώλη 1828

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ζαποτέκος » 19 Μαρ 2020, 13:25

Το αιγυπτιακό εκστρατευτικό σώμα του Ιμπραήμ το είχε χτυπήσει η πανώλη απ' το 1825-1826.

21/5/1826

Η Διοικητική Επιτροπή Προς τον Γεν. Αρχηγόν των Σπαρτιατικών δυνάμεων κ. Ιω. Μαυρομιχάλην

... Πληροφορήσθε δε, ότι τα τουρκικά γράμματα, τα οποία εσωκλείετε εις τα έγγραφά σας, εστέλλοντο από τον εν Κορώνη Μαχμούτ αγά προς τον εν Μεθώνη τοποτηρητήν του Ιμπραήμ-πασά και διαλαμβάνουν την εσχάτην αθλίαν κατάστασιν του φρουρίου Κορώνης, ότι έως τώρα απέθανον από την πανώλην υπέρ τους 700 Τούρκους, ότι πάσαν ημέραν αποθνήσκουν από 12-13, δεν έμεινεν ούτε τοπιτζής ούτε άνθρωπος να γεμίση κανόνι, ούτε να εβγάλη μπαρούτι, ότι αν η ασθένεια αύτη επικρατήσει ακόμη δέκα ή δεκαπέντε ημέρας δεν θέλει μείνει και εις ζωντανός και εκείνοι οι οποίοι έμειναν είναι βιασμένοι ν’ αφήσωσι το φρούριον και ν’ αναχωρήσωσι ...


Τον καλούσαν να είναι έτοιμος να καταλάβει το φρούριο.

Σχολιάζει ο πρόεδρος της εταιρείας Λακωνικών Σπουδών Σταύρος Καπετανάκης :

Η Διοίκηση δεν έλαβε υπ’ όψη της ότι η κατάληψη ενός φρουρίου, το οποίο μάστιζε η πανώλη, μπορούσε να γίνει αιτία εξάπλωσης της νόσου και στην ελληνική πλευρά με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Τελικά ως το 1828 είχε φτάσει η πανώλη στις Σπέτσες και στην Ύδρα. Μεταξύ των μέτρων που έπαιρνε η ελληνική πλευρά ήταν :

Με τις οδηγίες συνιστούσαν να καπνίζονται τα γράμματα και να χρησιμοποιούν το ξύδι για απολύμανση (τότε ακόμη δεν γνώριζαν για την ύπαρξη μικροβίων ως παθογόνων αιτίων της νόσου).

Οι πληροφορίες απ' το έργο του προέδρου της Εταιρείας Λακωνικών Σπουδών Σταύρου Καπετανάκη Oι Μανιάτες στην Επανάσταση του 1821.
… εις μικράς μεν ατυχίας ευρεθήσεται φίλος, εις μεγίστην δε και επιμένουσαν συμφοράν μηδείς σε πλανήση , φίλος ουκ έσται . ( Στρατηγικόν Κεκαυμένου )

Gouerino 4
Δημοσιεύσεις: 1785
Εγγραφή: 25 Οκτ 2019, 19:33

Re: Πανώλη 1828

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Gouerino 4 » 19 Μαρ 2020, 13:43

Στον τρικουπη ειχα διαβασει,οτι απο τους 40000 περιπου που ειχαν εκστρατεύει με τον ιμπραημ,γυρισαν πισω 16000 οι περισσότεροι των οποιων ηταν τραυματιες και αρρωστοι.
Με φαινόταν μεγαλο το νουμερο των νεκρών δεν ήξερα ομως οτι τους χτυπησε και η πανωλη

Άβαταρ μέλους
Ζαποτέκος
Δημοσιεύσεις: 8942
Εγγραφή: 14 Ιαν 2019, 17:08

Re: Πανώλη 1828

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ζαποτέκος » 19 Μαρ 2020, 13:47

Μερικά σχετικά κείμενα. Προέρχονται απ' το αρχείο του Σταύρου Καπετανάκη Ιστορία από τα Έγγραφα . http://www.etlasp.gr/meletes/81-meletes ... -ths-manhs

27 Μαΐου 1828
Αναφορά Γ. Ψύλλα προς τον Κυβερνήτη

Ε λ λ η ν ι κ ή Π ο λ ι τ ε ί α

Προς τον Έξοχον Κυβερνήτην της Ελλάδος

Ο κατά την Κάτω Μεσσηνία Έκτακτος Επίτροπος


...Έγραψα πολλάκις προς τον Κυρ. Τζούνην εις του οποίου το τμήμα εμπρός των τριών εχθρικών φρουρίων υπάρχουν τινές σκοπίαι διά να παρατηρώσι τα κινήματα των εχθρών και να ειδοποιούν οπίσω των τους κατοίκους διά σημείων να προφυλάττονται, τον έγραψα να διατάξη αυτός τας σκοπίας να εκτελούν ταυτοχρόνως κάποιας υγειονομικάς προφυλάξεις και να μην αφίνουν κανέναν να περνά εδώθεν της γραμμής των, αλλά τούτο δεν έπαυσε να γίνεται καθημερινώς, και μας έρχονται εδώ συχνότατα Έλληνες και Τούρκοι οι οποίοι περνούν αδιαφόρως από τας καλύβας των γεωργών, εσκορπισμένων τήδε κακείσε, και εγώ εδώ με τα μικρά μου μέσα τους αναγκάζω να κάμνουν δέκα ένδεκα ημέρας καραντίνα, αλλά βλέπετε πόσον ασθενές είναι αυτό το μέτρον· Έπειτα ο Κυρ Τζούνης μοι γράφει ότι έπειτα από όλας αυτάς τας μικράς προφυλάξεις δεν ημπορούμε να κάμωμεν τίποτες, ενώ τα εχθρικά στρατεύματα ανοίγουν πανταχόθεν την κοινωνίαν με τους προσκυνημένους της Ήλιδος και τλπ ώστε βλέπετε εκ τούτου ότι τίποτε δεν θέλει ημπορέσωμεν εις αυτά τα μέρη να κατορθώσωμεν εν όσω ο εχθρός εμφωλεύει εις τα φρούρια της Μεσσηνίας …
Κατά τις επιχειρήσεις του στην Μεσσηνία ο Ιμπραήμ έπιασε πολλούς αιχμαλώτους αγωνιστές. Οι δικοί τους εκλιπαρούσαν την κυβέρνηση για την απελευθέρωση τους μέσω της ανταλλαγής αιχμαλώτων.
Ιστ. Αρχ. Μουσ. Μπενάκη, Αρχ. Αγώνος (87), φάκ. 20, έγγρ. 1805 της 12 Ιουλίου 1825

Αναφορά της Γιαννού Καπετανάκαινας για την ανταλλαγή αιχμαλώτων.

Σεβαστή Διοίκησις Δια της παρούσης μου ταπεινής αναφοράς δηλοποιώ ότι έλάβομεν γράμμα από τον υιόν μου Παναγιωτάκην όστις ευρίσκεται αιχμάλωτος από τους εχθρούς εις Μοθώνην, διά τε να λάβωμεν την πρέπουσαν φροντίδα διά την ελευθέρωσίν του, διότι είναι εις κίνδυνον εξ αιτίας του θανατικού οπού ακολουθεί και αποθαίνουν καθημερινά. Αυτό πλέον μας απήλπισε και να χάσωμεν κάθε μας παρηγορίαν· αν ήθελε απωλεσθή πολεμώντας ως και άλλοι της οικογενείας μας ήθελε μας είναι ο θάνατός του ευχάριστος. Αυτός εκτελώντας το χρέος του ακολουθώντας τας διαταγάς της Σεβαστής Διοικήσεως, εστάθη με εν θερμόν ζήλον πολεμώντας ώστε οπού έγινε αιχμάλωτος. Εγώ η τεθλιμένη μητέρα του και δυστυχής συμβία του, δεν έχομεν άλλον να παρηγορηθώμεν, εις αυτόν είχομεν τας ελπίδας μας. Πλήν παρηγορούμεθα ελπίζοντες ότι η Σεβαστή Διοίκησις δεν θέλει αδιαφορήσει διά την ελευθερίαν του. Τώρα όμως με ποίαν παρηγορίαν και υπομονήν να απεράσωμεν ωσάν από καθημέραν προσμένει τον θάνατον εκ της φοβεράς πανώλης. Προστρέχομεν εις το έλεος της Σεβαστής Διοικήσεως. Διά αγάπην Θεού· να λάβη την πρέπουσαν φροντίδα να με παρηγορήση με την ελευθερίαν του ωσάν οπού μετά Θεόν είμεθα αφιερωμένοι εις την βοήθειαν και ευσπλαχνίαν της Σεβαστής Διοικήσεως, και με σέβας μένομεν.

Τη 12: Ιουλίου: Λιμένι 1825
Η τεπεινή Γιαννού Καπετανάκαινα

Αντίγραφα διά σύστασιν προσωρινών υγειονομίων

Τη 29 Απριλίου 1828, Αλμυρό

Προς τον Κ. Αντωνάκην Μαυρομιχάλην εις Κιτριές.

Ταύτην την στιγμήν έλαβον πληροφορίαν ότι η πανώλης εις τα δύο νησιά Ύδρα και Πετσών εβεβαιώθη της …….. δεν λείπω να σας επενθυμίσω και εκ δευτέρου τα όσα προ ημερών σας έλεγον διά την προφύλαξιν της υγείας. Εάν προσέτι δεν εβάλατε εις ενέργειαν ταύτα άμα λάβετε το παρόν μου να διορίσητε άξιον και ιδικόν υποκείμενον εις τα χρέη του υγιονομείου, το οποίον να καταβάλη μεγάλην προσοχήν και επιμέλεια διά την προφύλαξιν της υγιεινής οδηγούμενον από τας εσωκλείστους προσωρινάς οδηγίας μου έως ότου μας έλθουν συστηματικαί και εις τύπον από την Σεβαστήν Κυβέρνησιν.

Όμοιον προς τον επίτροπον του Μούρτζινου εις Σαρδαμούλαν
Όμοιον προς τον μπεηζαντέ Αναστάσιον Μαυρομιχάλην εις Λιμένιον
Όμοιον εις Νικόλαον Χρηστέαν εις Άγιον Δημήτριον

Εν παρόμοιον εστάλθη και προς την Δημογεροντία του τμήματος της Λακωνίας διά να συστήσουν χωρίς αναβολήν καιρού προσωρινά υγειονομεία (εάν δεν είχον) εις όλα τα παράλια του αυτού τμήματος έως την προσωπικήν εκεί διεύθυνσίν μου.

Ιω. Γενοβέλης

Αι προσωριναί οδηγίαι αι σταλείσαι εις όλα τα ανωτέρω μέρη :

Α’ Να μη δέχονται πλοίον άνευ αποδεικτικού του τόπου από τον οποίο έρχεται ήτε σιμωτινού ήτε μεμακρυσμένου.

Β’ Να μη λαμβάνουν γράμματά του και γραφές του χωρίς να καπνίζονται πρώτον. Και αν έρχεται το πλοίον από μέρη ύποπτα να ανοίγωνται από τον καραβοκύρην και εις το καλάμι βαλμένα από τον ίδιον. Ο υπηρέτης του υγειονομείου να τα καπνίζη καλά.

Γ’ Τα άνωθεν όσα πηγαίνουν από αυτό το πλοίον να βάνωνται εις αγγείον με ξύδι, να μένουν πρώτον ικανήν ώραν ανακατευόμενα με εν ξύλον και έπειτα να δίδωνται.

Δ’ Από τα πλοία εν όσο ευρίσκοναι εκεί να είναι υπό το όμμα και όραση νύκτα και ημέραν των υπηρετών του υγειονομείου και να μην συγκοικούν με τινα.

Ε’ Τα ερχόμενα από Ύδραν και Πέτζαν να μην είναι δεκτά κατ’ ουδένα τρόπον, αλλά με πολλήν προφύλαξιν διά θαλάσσης να συνοδεύωνται έως μακράν των ορίων εκείνου του λιμένος δίδονται διά ξηράς με πεζόν την άδειαν προς τους άλλους λιμένας της Σπάρτης και Λακωνίας ο εις προς τον έτερον, φανερώνοντας το πλοίον, τον καραβοκύρην, και τα λοιπά σημεία ώστε να δύνονται να τα αναγνωρίζουν.


Τη 29 Απριλίου εξ Αλμυρού, 1828

Ιω. Γενοβέλης
Tο 1828 η Υψηλή Πύλη ανάγκασε το Οικουμενικό Πατριαρχείο να στείλει αρχιερείς στον Μοριά προκειμένου να πείσουν τους επαναστάτες να προσκυνήσουν. Οι επαναστατικές αρχές και ο κυβερνήτης τους υποδέχτηκαν πολύ ευγενικά , αλλά παράλληλα τους ξέκοψαν πως δεν υπήρχε περίπτωση υποταγής. Ταυτόχρονα έπρεπε να υποβληθούν και αυτοί στα μέτρα για την πανώλη.
ΓΑΚ, Έκτ. Επίτρ., φάλ. 8, έγγρ. 233 της 7 Μαΐου 1828

Αρχιερείς απεστελμένοι από την Κωνσταντινούπολη

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Εγκύκλιος προς τους κατά την Πελοπόννησον Εκτάκτους Επιτρόπους.

Οι Άγιοι Αρχιερείς και λοιποί απεσταλμένοι της Πόρτας, φθάσαντες πρό τινων ημερών εις τα Μεσσηνιακά φρούρια διευθύνονται ήδη προς την Κυβέρνησιν αδεία της ιδίας. Διατάττεσαι λοιπόν κατ’ επιταγήν της Α. Ε. του Κυβερνήτου, όχι μόνον ελευθέραν να τους δώσης την δίοσον εις το εμπιστευθέν Σοι Τμήμα, αλλά και την οδοιπορίαν των καθ’ όλους τους τρόπους να ευκολύνης και ευμενώς και φιλοφρόνως να τους υποδεχθής αναλόγως του τοιουτού αυτού χαρακτήρος Ιερατικού και πολιτικού. Χρεωστείς όμως να παρατηρήσης ότι έρχονται από το ίδιον μέρος, το οποίον έδωσε εις τας ναυτικάς μας νήσους την πανώλην. Διετάχθης και προηγουμένως πόσον αυστηρός χρεωστείς να είσαι εις τα αφορώντα την υγείαν του Τμήματος το οποίον διοικείς. Δι’ αυτούς τους λόγους οφείλεις τα εις την παρούσαν περίστασιν, όπου ευμενώς και φιλοφρόνως φερθής καθώς διατάττεσαι, να μη παρεκτραπής όμως παντελώς από τα υγειονομικά χρέη. Δι’ αυτήν την αιτίαν επειδή η Κυβέρνησις δεν δύναται μόλις φθάσουν προς αυτήν να τοις δώση ελευθέραν κοινωνίαν, έκρινε εύλογον να τους υποδεχθή εις Πόρω, όπου το εκεί μοναστήριον ευρύχωρον ον, και εις υγιεινήν θέσιν κείμενον, πλησίον ον εν ταυτώ και της πόλεως ετοιμάζεται εις κατοικίαν των. Και ούτω συμβιβάζονται και εις την ανάπαυσίν των και τα απαιτούμανα από τας υγειονομικάς προφυλάξεις, καθώς και η εύκολος και καθημερινή συνέντευξίς των μετά της Α. Ε. του Κυβερνήτου. Οδήγησον λοιπόν τους αποστελλομένους να καταβώσιν εις το Άστρος με όλην την ασφάλειαν, όσον αι … θέλεις στείλεις πλοίον διά να τους παραλάβη ο κατά την Αργολίδα Έκτακτος Επίτροπος και μετακομίσει εις Πόρον, όπου θέλουν συναντήσει και τους παρά της Κυβερνήσεως εις προϋπάντησίν των απεσταλμένους. Η δε Κυβέρνησις άμα μάθη το εις Πόρον κατευόδιόν των, θέλει διαβή και η ιδία εκεί διά να λάβη τας ανηκούσας συνεντεύξεις.


Εν Άργει τη 7 Μαΐου 1828

Ο Γραμματεύς της Επικρατείας Σ. Τρικούπης
… εις μικράς μεν ατυχίας ευρεθήσεται φίλος, εις μεγίστην δε και επιμένουσαν συμφοράν μηδείς σε πλανήση , φίλος ουκ έσται . ( Στρατηγικόν Κεκαυμένου )

Άβαταρ μέλους
Ζαποτέκος
Δημοσιεύσεις: 8942
Εγγραφή: 14 Ιαν 2019, 17:08

Re: Πανώλη 1828

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ζαποτέκος » 19 Μαρ 2020, 13:50

Gouerino 4 έγραψε:
19 Μαρ 2020, 13:43
Στον τρικουπη ειχα διαβασει,οτι απο τους 40000 περιπου που ειχαν εκστρατεύει με τον ιμπραημ,γυρισαν πισω 16000 οι περισσότεροι των οποιων ηταν τραυματιες και αρρωστοι.
Με φαινόταν μεγαλο το νουμερο των νεκρών δεν ήξερα ομως οτι τους χτυπησε και η πανωλη
Μας ήρθαν και άρρωστοι απ' το 1825. Ζαποτέκος @ Ποια είναι η μεγαλύτερη πληγή του τόπου;

Τους την έπεσε και η πανώλη , έφαγαν καλά και από εμάς και τους Ευρωπαίους :smt129 … Ε, πολύ θέλει … :smt023
… εις μικράς μεν ατυχίας ευρεθήσεται φίλος, εις μεγίστην δε και επιμένουσαν συμφοράν μηδείς σε πλανήση , φίλος ουκ έσται . ( Στρατηγικόν Κεκαυμένου )

Gouerino 4
Δημοσιεύσεις: 1785
Εγγραφή: 25 Οκτ 2019, 19:33

Re: Πανώλη 1828

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Gouerino 4 » 19 Μαρ 2020, 13:56

Στην ναυμαχια με τους ευρωπαιους εχασαν περιπου 500 ατομα.
Οι μανιατες πρεπει να τους ταιριαξαν καλα στις αποπειρες εισβολης που εκαναν εκει.

Άβαταρ μέλους
Ζαποτέκος
Δημοσιεύσεις: 8942
Εγγραφή: 14 Ιαν 2019, 17:08

Re: Πανώλη 1828

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ζαποτέκος » 19 Μαρ 2020, 14:25

Gouerino 4 έγραψε:
19 Μαρ 2020, 13:56
Στην ναυμαχια με τους ευρωπαιους εχασαν περιπου 500 ατομα.
Οι μανιατες πρεπει να τους ταιριαξαν καλα στις αποπειρες εισβολης που εκαναν εκει.
Γνωρίζοντας τις υπερβολές που περιέχουν οι αναφορές των αγωνιστών ( βλ. και δυσαναλογία νεκρών και τραυματιών ) και συνεπώς εστιάζοντας στα μικρότερα νούμερα μπορούμε να πούμε τα εξής για τις δυο μεγάλες συγκρούσεις Ελλήνων και Τουρκοαιγυπτίων στην Μάνη.

Μάχες Βέργας Αλμυρού και Διρού
22/6/1826 - 25/6/1826

Δυνάμεις Οθωμανών : 6000 - 15000. Για τον μέγιστο αριθμό αναφέρονται 9000 τακτικοί , 3000 ιππείς και 3000 άτακτοι ( Αλβανοί και Τουρκοκρητικοί ).

Δυνάμεις Ελλήνων : 3000 - 5000

Απώλειες Οθωμανών : 440 - 600 νεκροί στις μάχες και 700 πνιγμένοι ( δεν ήξεραν μπάνιο ) στο Διρό. Αναφέρονται και 130 τραυματίες και 85 αιχμάλωτοι.

Απώλειες Ελλήνων : 12 νεκροί και 9 τραυματίες

Μάχη Πολυάραβου
26/81826 - 29/8/1826

Δυνάμεις Οθωμανών : 12.000

Δυνάμεις Ελλήνων : 100 - 2000

Απώλειες Οθωμανών : 200 - 830 νεκροί ( χάθηκαν , αποκόπηκαν , περικυκλώθηκαν και γι' αυτό οι τόσες απώλειες ) και 50 αιχμάλωτοι

Απώλειες Ελλήνων : 25 νεκροί και 15 τραυματίες
… εις μικράς μεν ατυχίας ευρεθήσεται φίλος, εις μεγίστην δε και επιμένουσαν συμφοράν μηδείς σε πλανήση , φίλος ουκ έσται . ( Στρατηγικόν Κεκαυμένου )

Gouerino 4
Δημοσιεύσεις: 1785
Εγγραφή: 25 Οκτ 2019, 19:33

Re: Πανώλη 1828

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Gouerino 4 » 19 Μαρ 2020, 14:50

Πανω απο 2000 σκυλαραπες νεκροι.
Δεν το λες και λιγο.
Τους ταιριαξαν καλα οι μανιατες.

Άβαταρ μέλους
Ζαποτέκος
Δημοσιεύσεις: 8942
Εγγραφή: 14 Ιαν 2019, 17:08

Re: Πανώλη 1828

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ζαποτέκος » 19 Μαρ 2020, 14:55

Gouerino 4 έγραψε:
19 Μαρ 2020, 14:50
Πανω απο 2000 σκυλαραπες νεκροι.
Δεν το λες και λιγο.
Τους ταιριαξαν καλα οι μανιατες.
Και απ' τις Μανιάτισσες ! :smt023
Επίσης δεν ήταν μόνοι τους οι Μανιάτες , τουλάχιστον στην Βέργα. Εκείνη την εποχή η Μάνη είχε γίνει ένα απέραντο στρατόπεδο προσφύγων από όλη την Πελοπόννησο. Συνεπώς οι Μανιάτες είχαν την βοήθεια και άλλων ( Μεσσηνίων , Αρκαδων , Μιστριωτών , Επτανησίων κ.λπ. )
… εις μικράς μεν ατυχίας ευρεθήσεται φίλος, εις μεγίστην δε και επιμένουσαν συμφοράν μηδείς σε πλανήση , φίλος ουκ έσται . ( Στρατηγικόν Κεκαυμένου )

Άβαταρ μέλους
Αγις
Δημοσιεύσεις: 25897
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 00:09

Re: Πανώλη 1828

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Αγις » 19 Μαρ 2020, 15:08

H περιοχη της Μανης ηταν δυναμη για την εποχη της κ στα προεπαναστατικα χρονια ,
Στην χειροτερη περιπτωση μπορουσε να παραταξει 6 χιλ εμπειροπολεμους μαχητες - ο μπραημης το καταλαβε καλα .
Αιχμαλωτοι υπηρξαν πολλοι - σκλαβωθηκαν.
Υπαρχει χαρακτηριστικο σημειο απο μοιρολοι οταν ειμαστε πια κρατος .
'' Ηλθε και ο Καπεταν Βοιδης με τον αραπη του μαζι''
ΖΗΝΗΔΕΩΣ

Άβαταρ μέλους
Ζαποτέκος
Δημοσιεύσεις: 8942
Εγγραφή: 14 Ιαν 2019, 17:08

Re: Πανώλη 1828

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ζαποτέκος » 19 Μαρ 2020, 15:18

Αγις έγραψε:
19 Μαρ 2020, 15:08
H περιοχη της Μανης ηταν δυναμη για την εποχη της κ στα προεπαναστατικα χρονια ,
Στην χειροτερη περιπτωση μπορουσε να παραταξει 6 χιλ εμπειροπολεμους μαχητες - ο μπραημης το καταλαβε καλα .
Αιχμαλωτοι υπηρξαν πολλοι - σκλαβωθηκαν.
Υπαρχει χαρακτηριστικο σημειο απο μοιρολοι οταν ειμαστε πια κρατος .
'' Ηλθε και ο Καπεταν Βοιδης με τον αραπη του μαζι''
Άλογο ; :smt017
… εις μικράς μεν ατυχίας ευρεθήσεται φίλος, εις μεγίστην δε και επιμένουσαν συμφοράν μηδείς σε πλανήση , φίλος ουκ έσται . ( Στρατηγικόν Κεκαυμένου )

Gouerino 4
Δημοσιεύσεις: 1785
Εγγραφή: 25 Οκτ 2019, 19:33

Re: Πανώλη 1828

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Gouerino 4 » 19 Μαρ 2020, 15:27

Στο παλιο ειχα ανοιξει νημα για τις μαχες των μανιατων με τους σκυλαραπες.
Ειχα βαλει και τα γραμματα που ειχαν ανταλλαξει ο Γιώργος Μαυρομιχάλης με τον ιμπραημ πριν τις επιθεσεις.
Ο τουρκαλβανος ζητουσε υποταγη και ο γιωργακης του ελεγε εδω ειμαστε,αν σε βασταει ελα.

Άβαταρ μέλους
Αγις
Δημοσιεύσεις: 25897
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 00:09

Re: Πανώλη 1828

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Αγις » 19 Μαρ 2020, 15:32

Ζαποτέκος έγραψε:
19 Μαρ 2020, 15:18
Αγις έγραψε:
19 Μαρ 2020, 15:08
H περιοχη της Μανης ηταν δυναμη για την εποχη της κ στα προεπαναστατικα χρονια ,
Στην χειροτερη περιπτωση μπορουσε να παραταξει 6 χιλ εμπειροπολεμους μαχητες - ο μπραημης το καταλαβε καλα .
Αιχμαλωτοι υπηρξαν πολλοι - σκλαβωθηκαν.
Υπαρχει χαρακτηριστικο σημειο απο μοιρολοι οταν ειμαστε πια κρατος .
'' Ηλθε και ο Καπεταν Βοιδης με τον αραπη του μαζι''
Άλογο ; :smt017
Ιπποκόμο :003:

Η καταγραφη ειναι απο βιβλιο του Αναργυρου Κουτσιλιερη '' Ιστορια της Μανης ''
Το βιβλιο το ειχα αναφερει και στο παλιο πχορουμ - καλυπτει την ιστορια της περιοχης απο την αρχαιοτητα και το συστησα ανεπιφυλακτα για τον πλουτο των πληροφοριων του - για οποιον ενδιαφερεται .
Ειναι εξαιρετικη πηγη .
ΖΗΝΗΔΕΩΣ

Άβαταρ μέλους
Ζαποτέκος
Δημοσιεύσεις: 8942
Εγγραφή: 14 Ιαν 2019, 17:08

Re: Πανώλη 1828

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ζαποτέκος » 19 Μαρ 2020, 15:32

Αγις έγραψε:
19 Μαρ 2020, 15:08
Αιχμαλωτοι υπηρξαν πολλοι - σκλαβωθηκαν.
Πολλοί σκλαβώθηκαν και κατά τα πρώτα χρόνια της Επανάστασης. Έγιναν χριστιανοί και πολλοί πήραν το επώνυμο Νεοφώτιστος .
Ωστόσο η διαβίωση τους δεν ήταν πάντα εύκολη μιας και η ατμόσφαιρα μέχρι το 1830 ήταν ακόμα ρευστή. Η ρατσιστική βία λόγω αλλαγής πίστης ήταν συχνό φαινόμενο και αίτιο υποτιμητικής συμπεριφοράς.

Στα γενικά αρχεία του Κράτους , σώζεται αναφορά μιας αλλαξοπιστεμένης που το 1823 κλαίει και οδύρεται:

«Εις το Εξοχώτατον και Σεβασμιώτατον Συμβούλιον των Υπουργών.

Πρακαλώ τους αφεντάδες να με λυπηθούν την καυμένην , οπού μου έκαψαν το συκώτι οι γενιές μου , ούτε σκουτιά μου άφησαν ούτε τίποτες . Με πέρασαν απ’ του σκυλιού τον κώλο , με τις βρισιές τους και με τυραννούν ολημέρα ,ωσάν οι Εβραίοι τον Χριστόν από τότε που εβαπτίσθηκα , η μάνα μου δεν έχει μάτια να με ιδή . Τι τραβώ , ένας Θεός το ξέρει….

η δούλη σας , η νεοφώτιστος Φωτεινή «.


Από τα παραπάνω φαίνεται καθαρά πως το νεοσύστατο Ελληνικό Κράτος μπορεί να ήταν αδύναμο οικονομικά, εξαρτημένο από τις μεγάλες δυνάμεις της εποχής ωστόσο ήταν βαθιά αντιρατσιστικό και δημοκρατικό αναγνωρίζοντας μπροστά από την εποχή του τα στοιχεία πολυπολιτισμικότητας.

Ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνούμε πως ένα μεγάλο μέρος αυτών των που άλλαξαν θρησκευτική ταυτότητα, μπορεί να το είχαν επαναλάβει κατά το παρελθόν δια της βίας. Άλλωστε οι εξισλαμισμοί δεν έλειπαν από κάποια πασαλίκια.

https://maniatika.wordpress.com/2014/04 ... ωνιστές-τ/
… εις μικράς μεν ατυχίας ευρεθήσεται φίλος, εις μεγίστην δε και επιμένουσαν συμφοράν μηδείς σε πλανήση , φίλος ουκ έσται . ( Στρατηγικόν Κεκαυμένου )

Άβαταρ μέλους
Ζαποτέκος
Δημοσιεύσεις: 8942
Εγγραφή: 14 Ιαν 2019, 17:08

Re: Πανώλη 1828

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ζαποτέκος » 19 Μαρ 2020, 15:36

Gouerino 4 έγραψε:
19 Μαρ 2020, 15:27
Στο παλιο ειχα ανοιξει νημα για τις μαχες των μανιατων με τους σκυλαραπες.
Ειχα βαλει και τα γραμματα που ειχαν ανταλλαξει ο Γιώργος Μαυρομιχάλης με τον ιμπραημ πριν τις επιθεσεις.
Ο τουρκαλβανος ζητουσε υποταγη και ο γιωργακης του ελεγε εδω ειμαστε,αν σε βασταει ελα.
Τον γέλασε ο Γιωργάκης τον Μπραήμη. Του είπε άσε με ελεύθερο και εγώ θα σου δώσω τη Μάνη.

Το 1826 ο Γιωργάκης Μαυρομιχάλης έγραφε στον Ιμπραήμ :

Από ημάς τους ολίγους Έλληνας της Μάνης και λοιπούς Έλληνας ευρισκομενους εις αυτήν.

Προς τον Ιβραημπασαν της Αιγύπτου.

Ελάβαμεν το γράμμα σου, εις το οποίον είδαμεν να μας φοβερίζης ότι , αν δεν σου προσφέρωμεν την υποταγήν μας, θέλεις εξολοθρεύσει τους Μανιάτας και την Μάνην, δια τούτο και ημείς σε περιμένομεν με όσες δυνάμεις θελήσης.

Οι κάτοικοι της Μάνης γράφομεν και σε περιμένομεν.


https://anemi.lib.uoc.gr/php/pdf_pager. ... 10&lang=en
… εις μικράς μεν ατυχίας ευρεθήσεται φίλος, εις μεγίστην δε και επιμένουσαν συμφοράν μηδείς σε πλανήση , φίλος ουκ έσται . ( Στρατηγικόν Κεκαυμένου )

Απάντηση


  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Ιστορία”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών