Pertinax έγραψε: ↑01 Αύγ 2024, 02:10
Εδώ κάνεις σαν τον Σαββάτιο. Όπως εκείνος θεωρεί την ελληνική συνιστώσα του σωρού, έτσι κι εσύ θεωρείς την αυσονική. Έγραψε κανένας Βυζαντινός ότι είμαστε συλλογικά απόγονοι Ελλήνων και Αρμενίων (όπως μιλάνε για απόγονους Ελλήνων και Ρωμαίων); Έγραψε κανένας ότι οι βασιλείς μας (συλλογικά) έλκουν την καταγωγή τους από την Αρμενία (όπως γράφουν ο Μάμμας και ο Ιωσήφ Βρυέννιος για την καταγωγή τους από τη Ρώμη); Έγραψε κανείς ότι ήρθε εδώ η αρμενική γερουσία και γέννησε τους προγόνους μας (όπως γράφει ο Κυδώνης για τη ρωμαική γερουσία);
Δεν μου λες Περτίνακα έγραψε κάποιος την εποχή του Πορφυρογέννητου ότι καταγόμαστε συλλογικά από τους Έλληνες; Δεν συμφωνήσαμε ότι μέχρι το 1204 μ.Χ. δεν υπάρχει επίκληση αρχαίας ελληνικής συλλογκής απώτερης καταγωγής;
Μια χαρά η τριπλή καταγωγή του Βασιλείου μπορεί να ερμηνευθεί με το σχήμα:
Αρσακίδες: Η
ξενική πατρική αρμενική του καταγωγή που δηλώνεται και εξευγενίζεται με τη μυθική πατρική του καταγωγή από τους Αρσακίδες,
Μέγας Αλέξανδρος: Η
τοπική του γηγενής καταγωγή (Χαριούπολη, θέμα Μακεδονίας που βέβαια δεν αντιστοιχεί με την ιστορική Μακεδονία, εξου και "Μακεδονική Δυναστεία") από τη μητέρα που εξευγενίζεται ως απώτερη καταγωγή από τον Μεγάλο Αλέξανδρο (άρα όχι ξενική).
Μέγας Κωνσταντίνος: Η
αριστοκρατική του αρχαιορρωμαϊκή καταγωγή πάλι μέσω μητέρας που ήταν ελληνόφωνη Ρωμαία από το Θέμα Μακεδονίας (πάλι όχι ξενική).
Φέρε μου τον λόγιο της εποχής της Μακεδονικής Δυναστείας που υποστηρίζει συλλογική απώτερη ελληνική καταγωγή ή την διπλή καταγωγή. Αλλιώς
δεν στέκει η ερμηνεία σου ούτε και η κατηγορία σου προς εμένα. Έλα να δούμε τι πιστεύει ο Κωνσταντίνος Ζ' ο Πορφυρογέννητος που γράφει αυτά τα οποία συζητάμε για την καταγωγή του παπού του για τους [αρχαίους] Έλληνες:
Οὐκ ἔστι δὲ νῦν χρεία τῆς Ἑλληνικῆς ἱστορίας, διὰ τὸ εἶναι αὐτὴν ψεύδους μεμεστωμένην.
Να μην αναφερθώ στο γεγονός ότι ο Πορφυρογέννητος ξεκάθαρα και χωρίς περιστροφές κάνει αναφορά στο πολυθενοτικό παρελθόν των Ρωμαίων.
Υ.Γ.:Περιμένω την απάντησή σε αυτό που έγραψα. Πιάσαμε την κουβέντα με άλλους και για άλλα θέματα και ξεχαστήκαμε.