Η βουλγαρική εισβολή στην Ανατ. Μακεδονία

Ιστορικά γεγονότα, καταστάσεις, αναδρομές
Άβαταρ μέλους
Scouser
Δημοσιεύσεις: 11579
Εγγραφή: 13 Αύγ 2020, 23:18

Η βουλγαρική εισβολή στην Ανατ. Μακεδονία

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Scouser » 20 Νοέμ 2020, 19:55

Το τέλος του 19ου και η έναρξη του 20ού αιώνα σημαδεύτηκαν από μεγάλες ανακατατάξεις στις διεθνείς πολιτικές, οικονομικές και στρατιωτικές σχέσεις, οι οποίες επηρέασαν καθοριστικά την παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων, ανατρέποντας παγιωμένες αντιλήψεις και συμπεριφορές και επιβάλλοντας νέα δεδομένα. Οσον αφορά την ευρωπαϊκή ήπειρο, η αναζήτηση νέων αγορών, η διαμάχη για τον έλεγχο των δρόμων του πετρελαίου, οι ανοιχτοί λογαριασμοί από τις οξείες εθνικές διεκδικήσεις με μήλον της έριδος διαφιλονικούμενες περιοχές, η άνοδος νέων ιδεολογικών ρευμάτων σε συνδυασμό με την παρακμή και την ταχεία αποσύνθεση των γηραιών αυτοκρατοριών οδήγησαν στη συγκρότηση αντίπαλων συνασπισμών και τελικά στην έκρηξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Στη Νότια Βαλκανική, πάλι, η αυγή του 20ού αιώνα χαρακτηρίστηκε από καταιγιστικές αλλαγές παρασύροντας, περισσότερο ή λιγότερο, όλα τα εθνικά κράτη της περιοχής. Ιδιαίτερα η σύγκρουση των εθνικισμών στον χώρο της γεωγραφικής Μακεδονίας οδήγησε σε αλλεπάλληλες στρατιωτικές συγκρούσεις. Στις τοπικές αντιπαλότητες αναμείχθηκαν ενεργά κυρίως οι Ρώσοι, που παραδοσιακά επιδίωκαν την έξοδο στα λιμάνια του Αιγαίου Πελάγους και για τον λόγο αυτό υποστήριζαν τις επιδιώξεις της Σόφιας, των Αυστριακών που ενδιαφέρονταν για τα οικονομικά προνόμια του λιμανιού της Θεσσαλονίκης αλλά και των Αγγλων που επιθυμούσαν τη διατήρηση του υπάρχοντος εδαφικού καθεστώτος, υποστηρίζοντας τους Οθωμανούς αλλά και τους Ελληνες ως ανάχωμα στην πλημμυρίδα του Πανσλαυισμού.

Ο ένοπλος Μακεδονικός Αγώνας της περιόδου 1904-1908, η Νεοτουρκική Επανάσταση (1908) και οι Βαλκανικοί Πόλεμοι του 1912-1913 οδήγησαν στην αποσύνθεση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, στην απώλεια των ευρωπαϊκών επαρχιών της και στην επαναχάραξη των συνόρων. Ωστόσο, ήταν εμφανές στον προσεκτικό παρατηρητή της περιόδου πως οι εδαφικές ανακατατάξεις των Βαλκανικών Πολέμων μόνο οριστικές και μόνιμες δεν ήταν, αφού δημιούργησαν πολύ περισσότερα προβλήματα από όσα κατόρθωσαν να επιλύσουν, κάτι που αποδείχθηκε πολύ σύντομα με την έκρηξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, τον Αύγουστο του 1914.

Συλλήψεις, φυλακίσεις και εκτοπισμός των Ελλήνων

Τον Οκτώβριο του 1915 η Βουλγαρία προσχώρησε επίσημα στο πλευρό των Κεντρικών Αυτοκρατοριών. Λίγους μήνες αργότερα, στις 13-26 Μαΐου του 1916, το οχυρό Ρούπελ στην ελληνοβουλγαρική μεθόριο παραδόθηκε με εντολή της Αθήνας στους Γερμανούς. Ακολούθησε, στις αρχές Αυγούστου, η εισβολή και η κατάληψη της Ανατολικής Μακεδονίας από γερμανικά και βουλγαρικά στρατεύματα. Ανδρες της δεύτερης βουλγαρικής στρατιάς, κινούμενοι αστραπιαία και παρά τις περί του αντιθέτου αρχικές διαβεβαιώσεις, κατέλαβαν στρατηγικά σημεία της μακεδονικής ενδοχώρας. Συνάντησαν δε την αμήχανη αντίδραση των ελληνικών στρατιωτικών μονάδων, τα οποία, υπακούοντας σε άνωθεν εντολές, δεν προέβαλαν καμία αντίσταση. Μοναδική εξαίρεση στάθηκε το 18ο Σύνταγμα Πεζικού της 6ης Μεραρχίας με διοικητή τον συνταγματάρχη Χριστοδούλου. Λίγο αργότερα το Δ΄ Σώμα Στρατού παραδόθηκε στις δυνάμεις Κατοχής και μεταφέρθηκε στην πόλη Γκέρλιτς της Γερμανίας.

Στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας η είδηση της εισόδου των βουλγαρικών στρατευμάτων προκάλεσε ένταση και αναταραχή. Αναβίωσαν τότε οι οδυνηρές μνήμες του Μακεδονικού Αγώνα και των Βαλκανικών Πολέμων. Η κατάρρευση κάθε στρατιωτικής αντίστασης, έστω και υπό αυτές τις συνθήκες, οδήγησε στην πλήρη επιβολή της βουλγαρικής κατοχής. «Η βουλγαρική προέλασις είχε τον χαρακτήρα επιδρομής άγριων στιφών», γράφει ο Γεώργιος Βεντήρης στην Ιστορία του, παρατήρηση που λάμβανε υπ’ όψιν της πως τα τακτικά βουλγαρικά στρατεύματα ακολουθούσαν άτακτες ομάδες κομιτατζήδων, όπως ο διαβόητος για τη δράση του στον Μακεδονικό Αγώνα Πανίτσα.

Ακολούθησε μια περίοδος μεγαλύτερη των δύο χρόνων, ιδιαίτερα ζοφερή για τους Ελληνες της περιοχής. Οι βουλγαρικές στρατιωτικές δυνάμεις επέβαλαν διάφορους περιορισμούς και απαγορεύσεις, ενώ σύντομα εμφανίσθηκαν προβλήματα στον επισιτισμό των κατοίκων και την τροφοδοσία της τοπικής αγοράς με τρόφιμα, τα οποία επιτάχθηκαν για τις ανάγκες του στρατού Κατοχής. Καθορίσθηκε νέα ισοτιμία ανάμεσα στη δραχμή και το λέβα, ιδιαίτερα ευνοϊκή για το βουλγαρικό νόμισμα, ενώ επιβλήθηκε η διδασκαλία της βουλγαρικής γλώσσας στα σχολεία και η χρήση της στις εκκλησίες. Ταυτόχρονα, συλλήψεις για ασήμαντες αφορμές, φυλακίσεις δίχως αιτιολογημένες δικαστικές αποφάσεις, υποχρεωτική παροχή εργασίας (αγγαρείες), προπηλακισμοί και ταπεινώσεις σε βάρος των Ελλήνων αποτελούσαν μέρος της καθημερινότητας.

Σύμφωνα με έκθεση του Ελληνα πρεσβευτή στη Σόφια, έως τον Απρίλιο του 1917 περίπου 6 χιλιάδες άτομα πέθαναν από ασιτία μόνο στην περιοχή της Καβάλας. Αναμφίβολα το πιο ειδεχθές πρόσωπο της βουλγαρικής κατοχής υπήρξε ο εκτοπισμός Ελλήνων της περιοχής στο εσωτερικό της Βουλγαρίας, διαδικασία η οποία ξεκίνησε το καλοκαίρι του 1917 και διήρκεσε περισσότερο από δύο χρόνια. Αν και αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία είναι δύσκολο να ανευρεθούν, οι σχετικές πληροφορίες προέρχονται κατά βάση από το Ιστορικό Αρχείο του ελληνικού υπουργείου των Εξωτερικών, το οποίο στη διάρκεια του 1919 συνέλεξε στοιχεία κατά την παλιννόστηση των εκτοπισμένων από τα πρακτικά της ειδικής διεθνούς ανακριτικής επιτροπής, αλλά και από αφηγήσεις των ίδιων των εκτοπισμένων και των συγγενών τους.

Υπολογίζεται, πάντως, πως αρκετές χιλιάδες Ελληνες ηλικίας κυρίως 17-60 ετών εκτοπίσθηκαν στη Βουλγαρία, πολλοί από τους οποίους δεν κατόρθωσαν τελικά να επιστρέψουν ζωντανοί. Γκόστιβαρ, Κίτσεβο, στρατόπεδο της Σιούμλας και Κάρνομπατ υπήρξαν ορισμένοι από τους τόπους εξορίας, στους οποίους τοποθετήθηκαν οι Ελληνες αιχμάλωτοι. Ατέλειωτα καραβάνια αιχμαλώτων μεταφέρονταν πεζή και στη συνέχεια με τρένα κάτω από αντίξοες συνθήκες. Ακόμη χειρότερες όμως υπήρξαν οι συνθήκες διαβίωσής τους στη βουλγαρική ενδοχώρα.

Η κατάσταση, με την οποία ήρθαν αντιμέτωποι οι Ελληνες στρατιωτικοί και πολιτικοί αμέσως μετά την απελευθέρωση της Ανατολικής Μακεδονίας, αλλά και της Δυτικής Θράκης λίγο αργότερα, ήταν τραγική. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Βενιζέλος υπήρξε αυτόπτης μάρτυράς της, επισκεπτόμενος άμεσα τις Σέρρες. Εκεί τον υποδέχθηκε αντιπροσωπεία των κατοίκων, περιγράφοντας αναλυτικά τα δεινά της βουλγαρικής διοίκησης.

Μια από τις πρώτες ενέργειες της ελληνικής διοίκησης ήταν η μέριμνα για τον επισιτισμό της περιοχής. Δουλειά κολοσσιαία και δύσκολη, αφού οι ανάγκες ήταν πολλές και τα διαθέσιμα μέσα ελάχιστα. Ανώτεροι κρατικοί υπάλληλοι, όπως ο Κωνσταντίνος Ρακτιβάν και ο Αναστάσιος Αδοσίδης, στάλθηκαν επί τόπου, προκειμένου να συντονίσουν ανθρωπιστική αποστολή υπέρ ενός πληθυσμού που μαστιζόταν από φτώχεια και κακές συνθήκες διαβίωσης. Από κοινού δραστηριοποιούνταν και ανθρωπιστικές αποστολές συμμαχικών δυνάμεων, ενώ πολύτιμη υπήρξε η συνδρομή του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού με επικεφαλής τις Πηνελόπη Στεφάνου Δέλτα και Ελλη Αδοσίδου. Συσσίτια, πρόχειρα νοσοκομεία και διανομή ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού υπήρξαν οι πρώτες ενέργειες για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Η οδυνηρή επιστροφή χιλιάδων ξεριζωμένων ομήρων και οι προσπάθειες αποκατάστασης

Ακόμη τραγικότερη στάθηκε η διαδικασία επιστροφής των εκτοπισμένων. Στους σιδηροδρομικούς σταθμούς της περιοχής η εικόνα ήταν απερίγραπτη. Γράφει χαρακτηριστικά ο Αλέξανδρος Ζάννας στις Αναμνήσεις του: «Την ίδια μέρα… έφθασαν άλλα 77 βαγόνια γεμάτα από παλιννοστούντες. Η κατάσταση των δυστυχισμένων αυτών ανθρώπων είναι απερίγραπτη. Από δέκα μέρες ήταν στοιβαγμένοι μέσα στα βαγόνια και τρεις μέρες ήταν νηστικοί… Τόση ήταν η εξάντλησή τους ώστε δεν μπορούσαν ούτε να κινηθούν ούτε να μιλήσουν… Μοιράσαμε την ίδιαν εκείνη μέρα οκτώ χιλιάδες διπλές μερίδες που μας έστειλε η Αγγλική Επιμελητεία. Η χαρά που είχαν οι δυστυχείς για όσα τους δώσαμε δεν περιγράφεται. Ηταν αγγλικό σιτηρέσιο στρατιωτών: άσπρο ψωμί, μαρμελάδες, κονσέρβες, λίπος, βούτυρο, κρέας και ένα σωρό άλλα πράγματα που όταν τα έβλεπαν στοιβαγμένα μέσα στα βαγόνια τους μας ρωτούσαν, «μα για πόσες μέρες είναι αυτά τα τρόφιμα; Τόσο πολύ θ’ αργήσωμε να πάμε στην Ελλάδα;» Είχαν χρόνια να δουν τέτοια αφθονία».

Από την πλευρά της, η Ελλη Αδοσίδου συμπληρώνει: «Η κατάστασις των ομήρων ήτο κάτι το απερίγραπτον. Σε κάθε βαγόνι είχαν στοιβάξει άνω των 50 ανθρώπων με τα υπάρχοντά των, συμπεριλαμβανομένων αποσκευών, ορνίθων, χοιριδίων και κάθε είδους κατοικιδίων ζώων. Συχνά τους κλείδωναν εκεί μέσα χωρίς νερό και τροφή. Μου έτυχε να επισκεφθώ συρμό προσφύγων, όπου σειρά βαγονιών ήταν γεμάτα αρρώστους. Ο τύφος και η πνευμονία τους εθέριζαν. Εκεί, στοιβαγμένοι φύρδην μίγδην, ήσαν άρρωστοι, τρελλοί και πεθαμένοι. Δεν υπήρχε χώρος διά να ξαπλώσουν και οι πιο γέροι εστέκοντο όρθιοι ή ήσαν χαμοκουκουβιασμένοι. Η ανείπωτη αυτή αθλιότης, η πείνα, η απόγνωσις, έδιναν την εικόνα του φάσματος του θανάτου και η φοβερή αποφορά που έβγαινε από κάθε βαγόνι επί καιρό με κατέτρεχαν σαν εφιάλτης». Χρειάσθηκαν δεκαετίες, προκειμένου να επουλωθούν τα τραύματα στην κοινωνική συνοχή, την φυσική παρουσία και την ψυχική συγκρότηση των Ανατολικομακεδόνων. Κι αυτό γιατί μετά τα γεγονότα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου επακολούθησε η ασταθής περίοδος του Μεσοπολέμου, όπου οι ανταλλαγές πληθυσμών, οι συνακόλουθες πληθυσμιακές ανακατατάξεις υπό τη συνεχή ανασφάλεια που εξακολουθούσαν να καλλιεργούν οι επιδρομές κομιτατζήδων, αλλά και η οδυνηρή αναβίωση παρόμοιων δεινών κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1940 λειτούργησαν ανασχετικά στην εμπέδωση ενός πνεύματος ειρηνικής συμβίωσης, οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης.

* Ο κ. Ιάκωβος Δ. Μιχαηλίδης είναι επίκουρος καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το φωτογραφικό υλικό παραχωρήθηκε από τον δικηγόρο Θωμά Πέννα, πρόεδρο της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Σερρών – Μελενίκου.
https://www.kathimerini.gr/society/4383 ... makedonia/

Ενδιαφέρον κείμενο για μια ιστορική περίοδο που ίσως δεν έχει τύχει της ενασχόλησης που της αξίζει στην εθνική ιστοριογραφία. Η παράδοση του Ρούπελ και της Ανατολικής Μακεδονίας αμαχητί, με εντολή του βασιλικού καθεστώτος της Αθήνας, αποτελεί ένα όνειδος για τα ελληνικά όπλα που μπορεί να συγκριθεί μόνο με το αίσχος της Κύπρου το 1974.
''That's not what your fucking job is. You are bullshiting people, you are acting as a propagandist. It's not 'mostly peaceful' when a car is on fire''. Joe Rogan

Άβαταρ μέλους
Κατσαρίδης
Δημοσιεύσεις: 306
Εγγραφή: 27 Αύγ 2020, 12:40

Re: Η βουλγαρική εισβολή στην Ανατ. Μακεδονία

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Κατσαρίδης » 29 Νοέμ 2020, 23:42

Τι λέει από κάτω στα βουλγαρικά; Μπορεί καποιος να μεταφράσει;

Εικόνα

Εικόνα


Άβαταρ μέλους
κυριος Μακης
Δημοσιεύσεις: 519
Εγγραφή: 03 Μάιος 2018, 10:33
Τοποθεσία: Agri Decumates

Re: Η βουλγαρική εισβολή στην Ανατ. Μακεδονία

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από κυριος Μακης » 30 Νοέμ 2020, 00:51

με πασα επιφυλαξη, κατι λιγα πιανω. το πρωτο εχει τιτλο η Ελλαδα σε αλυσιδες, και λεει απο κατω στην αρχη κρατα τη γερα, μετα κατι με ασπρη θαλασσα αλλα δεν το καταλαβαινω.
το αλλο λιγο καλυτερα λογω Κιρκης, εχει τιτλο μοντερνα μαγεια. γραφει απο κατω οτι φαινεται οτι ο βασιλιας Κωσταντινος δε θα δεχθει το ποτο που του προσφερει η Ανταντ γιατι ξερει τη μοιρα του, οτι θα γινει γουρουνι οπως ολοι οι μικροι ηγετες.

Άβαταρ μέλους
Κατσαρίδης
Δημοσιεύσεις: 306
Εγγραφή: 27 Αύγ 2020, 12:40

Re: Η βουλγαρική εισβολή στην Ανατ. Μακεδονία

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Κατσαρίδης » 30 Νοέμ 2020, 00:53

κυριος Μακης έγραψε:
30 Νοέμ 2020, 00:51
με πασα επιφυλαξη, κατι λιγα πιανω. το πρωτο εχει τιτλο η Ελλαδα σε αλυσιδες, και λεει απο κατω στην αρχη κρατα τη γερα, μετα κατι με ασπρη θαλασσα αλλα δεν το καταλαβαινω.
το αλλο λιγο καλυτερα λογω Κιρκης, εχει τιτλο μοντερνα μαγεια. γραφει απο κατω οτι φαινεται οτι ο βασιλιας Κωσταντινος δε θα δεχθει το ποτο που του προσφερει η Ανταντ γιατι ξερει τη μοιρα του, οτι θα γινει γουρουνι οπως ολοι οι μικροι ηγετες.
Ξερεις βουλγαρικα;

Άβαταρ μέλους
κυριος Μακης
Δημοσιεύσεις: 519
Εγγραφή: 03 Μάιος 2018, 10:33
Τοποθεσία: Agri Decumates

Re: Η βουλγαρική εισβολή στην Ανατ. Μακεδονία

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από κυριος Μακης » 30 Νοέμ 2020, 00:57

δε θα το λεγα, οτι θυμαμαι απο κατι Ρωσικα και που και που προσπαθω να μιλησω με τον ξαδερφο μου που μενει Σοφια για να δω αν και ποσα καταλαβαινω.

ΤΑΥΓΕΤΗΣ
Δημοσιεύσεις: 1399
Εγγραφή: 09 Ιούλ 2018, 20:08
Phorum.gr user: ΤΑΥΓΕΤΗΣ

Re: Η βουλγαρική εισβολή στην Ανατ. Μακεδονία

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΤΑΥΓΕΤΗΣ » 30 Νοέμ 2020, 01:08

Η παραδοση του ρουπελ και το δ σωματος στρατου δεν εγινε τυχαια.ουτε φταιει ο βασιλευς.
Λεπτομερειες θα βρειτε στην κονταρομαχια μεταξα βενιζελου οπου ο βενιζελος εγκατεληψε την συζητηση.σημερα με τα τοσα εποσημα εγγρσφα που εχουν δημοσιοποιηθει ειναι βλακεια να λες οτι φταιει ο προδοτης βασιλευς κτλ.μονο ενα πραγμα.με εισηγηση του βενιζελου η ελλας σποστρατευτηκε.τπ δ δωμα στρατου ειχε περιπου 8000 ατομα.οταν ηρθσν οι μεραρχιες γερμανων και βουλγαρων τι θα εκαναν;απο την στιγμη μαλιστα που ενω ο εναπομηνας στρατος (τελικα εμειναν 3000 ατομα περιπου)δεν ειχε πλοια (παλι τη εισηγησει του βενιζελου προς τους αγγλους)για να μεταφερθουν στην κυριως ελλαδα;
Η θα πολεμουσαν σε ενα χαμενο πολεμο η θα αιχμαλωτηζοντουσαν οπως και εγινε.
Αν δεν ξερετε μην βαδιζεστε στις βλακειες του κσθενως που γραφει την ιστορια χωρις ντοκουμεντα απο μονο απο την ...δημοκρατικη του δηθεν ιδεολογια.
Οταν καποιος κανει εγκλημα και μετανοει ειναι ανθρωπος.Αν κανει εγκλημα και καμαρωνει για αυτο ειναι κομμουνιστης.
Επι 100 κομμουνιστων οι 59 ειναι αφελεις(βλακες),οι 40 αγυρτες(δηλ λαμογια ) και μονον ενας πραγματικος μπολσεβικος.ΛΕΝΙΝ 1917

Άβαταρ μέλους
Νταρνάκας
Δημοσιεύσεις: 3780
Εγγραφή: 05 Απρ 2018, 15:41
Phorum.gr user: Νταρνάκας
Τοποθεσία: Εμμανουήλ Παπάς Σερρών

Re: Η βουλγαρική εισβολή στην Ανατ. Μακεδονία

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Νταρνάκας » 30 Νοέμ 2020, 01:12

Κατσαρίδης έγραψε:
29 Νοέμ 2020, 23:42
Τι λέει από κάτω στα βουλγαρικά; Μπορεί καποιος να μεταφράσει;

Εικόνα
Ο τίτλος πάνω γράφει "Αλυσοδεμένη Ελλάδα".

-Κράτα γερά, Σαράιγ (ο Γάλλος στρατηγός που ήταν γενικός διοικητής των στρατευμάτων της Αντάντ στο μακεδονικό μέτωπο), κράτα, κι αν σηκωθώ θα σε ξεπλένει το Αιγαίο Πέλαγος
Κατσαρίδης έγραψε:
29 Νοέμ 2020, 23:42
Εικόνα
Ο τίτλος γράφει "Σύγχρονη μάγισσα" (προφανώς είναι η Κίρκη κι ο Κωνσταντίνος στο ρόλο του σύγχρονου Οδυσσέα).
-Φαίνεται πώς ο βασιλιάς Κωνσταντίνος πρέπει να δεχτεί το ποτό που του προσφέρει η Αντάντ, γιατί ξέρει καλά πώς έτσι θα έχει την ίδια τύχη με τους άλλους μικρούς ηγεμόνες-θα γίνει γουρούνι.

Δε γνωρίζω βέβαια πόσο αξιόπιστη είναι η μετάφραση του γκούγκλη.
Μοιρίδιοι κλωστῆρες, πανάφυκτον ἀνάγκῃ ζεῦγμ’ ἐπὶ δυστήνοις παισὶ βροτῶν θέμενοι, ἠγάγετο με ποτέ ἱμερτοῦ πρὸς φάος ἠελίου.

Στρακαστρουκας
Δημοσιεύσεις: 10988
Εγγραφή: 01 Μάιος 2018, 17:48
Phorum.gr user: Στρακαστρουκας

Re: Η βουλγαρική εισβολή στην Ανατ. Μακεδονία

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Στρακαστρουκας » 30 Νοέμ 2020, 02:59

Εν μερη καταλαβαινω τους Βουλγαρους. Ηταν αυτοι που ειχαν τις περισσοτερες απωλειες με τους Τουρκους καθως τους εμποδισαν να στειλουν ενισχυσεις στην Μακεδονια, την ιδια ωρα που εμεις καταλαμβαναμε την μια πολη μετα την αλλη αμαχητι. Καναν και την μαλακια να εμπλακουν σε δυο πολεμικες αναμτρησεις(Β Βαλκανικος πολεμος, Α ΠΠ) που τις χασανε και εξαιτιας τους ειμαστε η Νο 1 δυναμη του Αιγαιου
"Δεν ειμαι ΝΔλης αλλα..."

πατησιωτης
Δημοσιεύσεις: 34319
Εγγραφή: 06 Ιαν 2019, 06:41
Phorum.gr user: πατησιωτης
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ

Re: Η βουλγαρική εισβολή στην Ανατ. Μακεδονία

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από πατησιωτης » 30 Νοέμ 2020, 07:45

Στρακαστρουκας έγραψε:
30 Νοέμ 2020, 02:59
Εν μερη καταλαβαινω τους Βουλγαρους. Ηταν αυτοι που ειχαν τις περισσοτερες απωλειες με τους Τουρκους καθως τους εμποδισαν να στειλουν ενισχυσεις στην Μακεδονια, την ιδια ωρα που εμεις καταλαμβαναμε την μια πολη μετα την αλλη αμαχητι. Καναν και την μαλακια να εμπλακουν σε δυο πολεμικες αναμτρησεις(Β Βαλκανικος πολεμος, Α ΠΠ) που τις χασανε και εξαιτιας τους ειμαστε η Νο 1 δυναμη του Αιγαιου

Η Αντάντ προσέφερε στη Βουλγαρία για να βγει στον πόλεμο μαζί της την Καβάλα,τη Δράμα και σχεδόν όλη την περιοχή των Σκοπίων.Μάλιστα πήρε και την έγκριση της Σερβίας για την τελευταία αυτή παραχώρηση και του Βενιζέλου από την Ελλάδα,όχι όμως του βασιλιά.Οι Βούλγαροι το σκέφθηκαν αλλά απέρριψαν την προσφορά γιατί ήθελαν και άλλα και συμμάχησαν με τους Γερμανούς.
Καθώς η Βουλγαρία είχε ισχυρό στρατό και κατείχε την Δυτική Θράκη σε περίπτωση που δεχόταν τις προτάσεις της Αντάντ θα προήλαυνε μαζί με τους Αγγλογάλλους προς την Κωνσταντινούπολη και θα άνοιγαν τα Στενά για την τροφοδοσία της Ρωσίας με πολεμικό υλικό χωρίς να χρειασθεί να γίνει η αποτυχημένη απόβαση στην Καλλίπολη.Ισως ο πόλεμος να κρινόταν εκεί.
Τώρα πάλι το πουλόβερ άρχισε να ξυλώνεται στο μέτωπο της Θεσσαλονίκης το 1918.Η πρώτη που έσπασε και συνθηκολόγησε ήταν η Βουλγαρία το 1918.Ο στρατός της Αντάντ προελαύνοντας άρχισε να απειλεί την Αυστρία που συνθηκολόγησε με τη σειρά της και η κατάσταση έγινε απελπιστική για τους Γερμανούς.

sman5
Δημοσιεύσεις: 618
Εγγραφή: 29 Ιαν 2020, 01:35

Re: Η βουλγαρική εισβολή στην Ανατ. Μακεδονία

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από sman5 » 30 Νοέμ 2020, 09:16

πατησιωτης έγραψε:
30 Νοέμ 2020, 07:45
Η Αντάντ προσέφερε στη Βουλγαρία για να βγει στον πόλεμο μαζί της την Καβάλα,τη Δράμα και σχεδόν όλη την περιοχή των Σκοπίων.Μάλιστα πήρε και την έγκριση της Σερβίας για την τελευταία αυτή παραχώρηση και του Βενιζέλου από την Ελλάδα,όχι όμως του βασιλιά.Οι Βούλγαροι το σκέφθηκαν αλλά απέρριψαν την προσφορά γιατί ήθελαν και άλλα και συμμάχησαν με τους Γερμανούς
Το πρόβλημα ήταν η Σερβία που δεν ήθελε με τίποτα να παραχωρήσει την περιοχή της σημερινης βόρειας Μακεδονίας και αυτό έπαιξε καθοριστικό ρόλο.

Άβαταρ μέλους
Ζαποτέκος
Δημοσιεύσεις: 8926
Εγγραφή: 14 Ιαν 2019, 17:08

Re: Η βουλγαρική εισβολή στην Ανατ. Μακεδονία

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ζαποτέκος » 30 Νοέμ 2020, 19:35

Μπορεί να συγχωνευτεί με αυτό το θέμα

Η κατάληψη της ανατολικής Μακεδονίας από τους Βούλγαρους (1916). Μια ιστορική ταπείνωση της Ελλάδας
ΤΑΥΓΕΤΗΣ έγραψε:
30 Νοέμ 2020, 01:08
Η παραδοση του ρουπελ και το δ σωματος στρατου δεν εγινε τυχαια.ουτε φταιει ο βασιλευς.
Λεπτομερειες θα βρειτε στην κονταρομαχια μεταξα βενιζελου οπου ο βενιζελος εγκατεληψε την συζητηση.
Ακριβώς ! :smt023

Όταν οι Αγγλογάλλοι παραβίασαν πρώτοι την ελληνική ουδετερότητα και αποβιβάστηκαν στην Θεσσαλονίκη , συμφώνησαν με τον βασιλιά πως σε περίπτωση γερμανοβουλγαρικής επίθεσης , ο ελληνικός στρατός θα έφευγε απ' την μέση, και οι δύο αντίπαλοι θα έλυναν μόνοι τους τις μεταξύ τους διαφορές σε ελληνικό έδαφος.
Οι Αγγλογάλλοι άρχισαν να προκαλούν τους Γερμανοβουλγάρους περνώντας τον Στρυμόνα . Οι Γερμανοβούλγαροι ετοιμάστηκαν για επίθεση. Ο βασιλιάς το έμαθε και είπε στους Αγγλογάλλους πως οι ελληνικές δυνάμεις θα αποχωρήσουν. Να σπεύσουν λοιπόν πρώτοι οι Αγγλογάλλοι να καταλάβουν το Ρούπελ και να λύσουν τις διαφορές τους με τους Γερμανοβουλγάρους. Φυσικά οι ολιγάριθμοι Αγγλογάλλοι δεν το έκαναν, αφού το μόνο που ήθελαν να πετύχουν με τα επεισόδια που δημιουργούσαν , ήταν σύγκρουση Ελλήνων και Γερμανοβουλγάρων. Οι τελευταίοι κατέλαβαν το Ρούπελ δηλώνοντας πως η κατάληψη θα είναι προσωρινή και πως αναγκάζονται να το κάνουν εξαιτίας των προκλητικών ενεργειών των Αγγλογάλλων.

Στην Καβάλα βρισκόταν το Δ΄Σώμα Στρατού με διοικητή τον Χατζόπουλο. Η Καβάλα κλείνεται από στεριά και θάλασσα. Απ' την στεριά την αποκλείουν οι Γερμανοβούλγαροι και απ' την θάλασσα οι Αγγλογάλλοι. Ο Χατζόπουλος ζητάει απ' τους Αγγλογάλλους να επιβιβαστεί το Σώμα στα πλοία και να μεταφερθεί. Αυτοί συμφωνούν , αρκεί να προσχωρήσει στο Κίνημα του Βενιζέλου. Ο Χατζόπουλος αρνείται και δηλώνει πιστός στον βασιλιά. Στρέφεται προς τους Γερμανούς. Αυτοί συμφωνούν να παραδοθεί μόνο σε αυτούς και όχι στους Βούλγαρους και η αιχμαλωσία τους θα είναι τιμητική στο Γκέρλιτς.

Εικόνα

Μαθαίνουν τη συμφωνία με τους Γερμανούς οι Αγγλογάλλοι και λένε του Χατζόπουλου πως δέχονται να τους παραλάβουν χωρίς να προσχωρήσουν στον Βενιζέλο. Ο Χατζόπουλος τους απαντά πως τώρα πια είναι αργά , αφού έδωσε τον λόγο του στους Γερμανούς.
… εις μικράς μεν ατυχίας ευρεθήσεται φίλος, εις μεγίστην δε και επιμένουσαν συμφοράν μηδείς σε πλανήση , φίλος ουκ έσται . ( Στρατηγικόν Κεκαυμένου )

Άβαταρ μέλους
Νταρνάκας
Δημοσιεύσεις: 3780
Εγγραφή: 05 Απρ 2018, 15:41
Phorum.gr user: Νταρνάκας
Τοποθεσία: Εμμανουήλ Παπάς Σερρών

Re: Η βουλγαρική εισβολή στην Ανατ. Μακεδονία

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Νταρνάκας » 01 Δεκ 2020, 10:35

Ζαποτέκος έγραψε:
30 Νοέμ 2020, 19:35
Οι Αγγλογάλλοι άρχισαν να προκαλούν τους Γερμανοβουλγάρους περνώντας τον Στρυμόνα
Μα ο Στρυμόνας ήταν εντός ελληνικής επικράτειας, πώς μπορούσε να θεωρηθεί πρόκληση η διάβασή του;
Μοιρίδιοι κλωστῆρες, πανάφυκτον ἀνάγκῃ ζεῦγμ’ ἐπὶ δυστήνοις παισὶ βροτῶν θέμενοι, ἠγάγετο με ποτέ ἱμερτοῦ πρὸς φάος ἠελίου.

Άβαταρ μέλους
Obi Wan Iakobi
Δημοσιεύσεις: 15683
Εγγραφή: 19 Ιαν 2020, 22:20

Re: Η βουλγαρική εισβολή στην Ανατ. Μακεδονία

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Obi Wan Iakobi » 01 Δεκ 2020, 10:40

Mετα τους τουρκους οι χειροτεροι εχθροι μας ειναι οι βουλγαροι.
Η αλήθεια είναι μια μικροαστική εμμονή.

Βλαδίμηρος Ίλιτς Λένιν

Άβαταρ μέλους
Κατσαρίδης
Δημοσιεύσεις: 306
Εγγραφή: 27 Αύγ 2020, 12:40

Re: Η βουλγαρική εισβολή στην Ανατ. Μακεδονία

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Κατσαρίδης » 01 Δεκ 2020, 10:45

Obi Wan Iakobi έγραψε:
01 Δεκ 2020, 10:40
Mετα τους τουρκους οι χειροτεροι εχθροι μας ειναι οι βουλγαροι.
Νομίζω άρχισαν να θεωρούνται εχθροί από τη δεκαετία του 1870 και μετά όταν εγινε ξεκάθαρο ότι οι εδαφικες τους διεκδικήσεις (Μακεδονία-Θράκη) έρχονταν σε αντίθεση με αυτές της Ελλάδας.

Απάντηση


  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Ιστορία”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών