Μιά νέα επίσκεψη στην μεταπολίτευση - τα ταμπού

Ιστορικά γεγονότα, καταστάσεις, αναδρομές
Άβαταρ μέλους
wooded glade
Δημοσιεύσεις: 29284
Εγγραφή: 02 Απρ 2018, 17:04

Μιά νέα επίσκεψη στην μεταπολίτευση - τα ταμπού

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από wooded glade » 23 Ιούλ 2018, 23:18

Θα συζητήσουμε εκ νέου για τον πρώτο καιρό μετά την μεταπολίτευση, το νέο πολιτικό σκηνικό που είχε διαμορφωθεί.
Ενώ βαδίζαμε προς τις πρώτες εκλογές, από τι αποτελείτο αυτό το σκηνικό ;
Ήταν λοιπόν κατ' αρχάς η Νέα Δημοκρατία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, η οποία ήταν βασικά η παλιά ΕΡΕ αλλά με ένα τουϊστ: Έδινε πλέον έμφαση στην Ελλάδα της Ευρώπης και στην εδραίωση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, εκεί που η παλιά ΕΡΕ ησχολείτο βασικά με την καταπολέμηση του κομμουνισμού.
Ήταν η Ένωσις Κέντρου - Νέες Δυνάμεις υπό τον Γεώργιο Μαύρο, η συνέχεια του παλιού κέντρου και των παλιών φιλελευθέρων.
Ήταν το πρωτοεμφανιζόμενο πασόκιο υπό τον Ανδρέαν Παπανδρέου, ο οποίος δήλωνε πλέον ότι δεν είχε καμία σχέση με το παλιό κέντρο και ήταν και η συμμαχία hodge-podge του ΚΚΕξ με το ΚΚΕσ υπό την επωνυμία "Ενωμένη Αριστερά".
Ήταν και κάτι μικροσκοπικά κόμματα και ο Γαρουφαλιάς.
Εκτός από τον τελευταίο, όλοι οι άλλοι έλεγαν εναντίον της χούντας και επίσης έλεγαν το "Καραμανλής ή τανκς", ένα όμως κοινό χαρακτηριστικό ήταν ότι είχαν θάψει το παλιό τομαχόουκ του πολέμου μεταξύ τους και δεν έλεγαν τίποτα για τα παλιά. Ακόμα και ο Αντρέ ντε Παπαντρέ με το ζιβάγκο του, μας έλεγε διάφορες άρες μάρες κουκουνάρες για τον σοσιαλισμό και τα απελευθερωτικά κινήματα (σ.σ. τους αεροπειρατές της εποχής !) αλλά για τα παλιά κι αυτός τίποτα δεν έλεγε, σ' εκείνη τη φάση.

Όμως από τις 15 του Ιούλη του 1965 μέχρι τις 20 του Απρίλη του 1967 είχαν συμβεί κοσμοϊστορικά γεγονότα μεταξύ τους, που είχαν βέβαια τόσο άμεση σχέση όσο και λειτουργική σχέση με όσα επακολούθησαν.
Δεν ακούγαμε λοιπόν ούτε να λένε "εσείς φταίγατε", ούτε "εμείς δεν φταίγαμε", όπως θα περίμενε κανείς. Μόνο κάτι απειροελάχιστα ίσως (είπε ο Καραμανλής απευθυνόμενος στον Μαύρο σε μία φάση ότι "η δικιά σας κυβέρνηση του 1964 αυτοδιαλύθηκε" και αυτό ήταν όλο).
Για τη χούντα όλοι τους έλεγαν "ολίγους επίορκους και άφρονες". Ήταν έτσι όμως ; Εδώ ο Σάββας μας αποκαλύπτει ότι ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχεν είπει διά τον Γεώργιον Παπαδόπουλον ότι "αυτός ο bright young officer is going places". Μετά τι έγινε λοιπόν ; Πως μετετράπη σε "άφρονα" ;

Ποιός ήταν λοιπόν ο ρόλος τόσο της λεγομένης "κοινοβουλευτικής δεξιάς" -ήτοι ΕΡΕ, ΝΔ- όσο και της Ενώσεως Κέντρου προαπριλιακώς ;
Έχω καταθέσει αλλαχού την προσωπικήν μαρτυρίαν μου διά την στάσιν της δεξιάς μετά τα απριλιανά. Αλλά επίσης γνωρίζουν οι πάντες ότι ο βασιλεύς Κωνσταντίνος ήταν αυτός που διεμήνυσε προς τα κομματικά στελέχη της ΕΡΕ την νύκταν της 21ης Απριλίου ότι "όχι - δεν υποστηρίζομεν ημείς το στρατιωτικόν καθεστώς".
Γιατί αυτό ; Η προσωπική μου άποψις σε συνδυασμό με τα προηγηθέντα είναι η ακόλουθος: Πρώτον ο Κωνσταντίνος ήθελε πάντα να τα βρει με τους πολιτικούς, δεύτερον αντιλαμβανόταν ότι η δικτατορία ακόμα και αν ήταν επιβεβλημένο να γίνει για να σωθεί ο θρόνος, θα τον καθιστούσε ιδιαίτερα λαομίσητο και άρα το πολύ να την ανεχόταν μόνο για λίγο καιρό.
Όλα αυτά αποσιωπήθηκαν και παρηλλάχθησαν.
Ο βασιλεύς -έκπτωτος ή μη- ενεφανίζετο ως ένας "φτωχός και μόνος καουμπόϋ" που δεν ήξερε τίποτα για το φόνο και αιφνιδιάστηκε ! Η δε ΕΡΕ και αυτή δεν ήξερε τίποτα για το φόνο και ομοίως αιφνιδιάστηκε !

Αλλά και από την πλευράν της μετα-μεταπολιτευτικής δεξιάς με το ίδιο ακριβώς σκεπτικό απεσιωπούντο πλέον και απεκρύπτοντο αι πολλαί και διάφοραι ατασθαλείαι των κεντρώων. Ο Ανδρέας έκανε τα wire tappings, ανέβαζε τα αντιβασιλικά έργα στην Επίδαυρο, είχε τις περίεργες σχέσεις με τον ΑΣΠΙΔΑ, παραπέμφθηκε τελικά να δικαστεί και δεν δικάστηκε, αλλά και γι αυτά δεν ακούγαμε τίποτα πλέον.

Η αλήθεια όμως είναι ότι μία τόσο σοβαρή κατάσταση δεν μπορεί ποτέ να σπρωχτεί κάτω από το χαλί της ιστορίας.
Μόνο επιφανειακά μπορεί να γίνει αυτό αλλά αν δεν δοθούν απαντήσεις από τον ιστορικό του μέλλοντος, ηθική δικαιοσύνη δεν αποδίδεται και λειτουργεί μόνο προς ώφελος των σκοτεινών δυνάμεων του ψεύδους η όλη ούτω πως διαμορφούμενη κατάστασις.

Το δικό μου συμπέρασμα είναι ότι ήταν ο ανόητος Ανδρέας Παπανδρέου αυτός που ήρξατο χειρών αδίκων και έριξε την κυβέρνηση του πατέρα του.
Αλλά και οι άλλοι -πολιτικοί και στρατιωτικοί- το χειρίστηκαν με λανθασμένο τρόπο το θέμα. Επεχείρησαν μία αναβίωση της παλιάς δικτατορίας της 4ης Αυγούστου, τη στιγμή που δεν είχαν καμία απολύτως δουλειά να το κάνουν αυτό. Ο λαός σαν αποτέλεσμα παρεπλανήθη ακόμα περισσότερο από ότι είχε παραπλανηθεί αρχικώς υπό του Ανδρέα.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος wooded glade την 24 Ιούλ 2018, 00:01, έχει επεξεργασθεί 3 φορές συνολικά.
δεν είναι όλα κρού-σμα-τα

Απάντηση


  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Ιστορία”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών