Η Προέλευση του Γάμου

Ιστορικά γεγονότα, καταστάσεις, αναδρομές
Άβαταρ μέλους
Jimmy81
Δημοσιεύσεις: 6235
Εγγραφή: 04 Ιαν 2019, 05:42
Phorum.gr user: Jimmy81
Τοποθεσία: Ουκρανικές στέπες

Η Προέλευση του Γάμου

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Jimmy81 » 15 Ιούλ 2021, 16:46

Άραγε πώς προέκυψε ο θεσμός του γάμου; Σήμερα ο γάμος συνδέεται με τα αισθήματα αγάπης του ζευγαριού και συχνά την δημιουργία απογόνων. Δέν ήταν πάντα έτσι όμως τα πράγματα, τουλάχιστον στο θέμα της αγάπης. Η αγάπη ως κίνητρο του γάμου, τουλάχιστον για την πλειοψηφία του πληθυσμού, είναι πρόσφατη εξέλιξη των τελευταίων 2-3 αιώνων.

Οι ανθρωπολόγοι πιστεύουν ότι παλιότερα, την εποχή του κυνηγιού και της τροφοσυλλογής, οι ανθρώπινες οικογένειες αποτελούνταν από χαλαρά συνδεδεμένες ομάδες μέχρι και 30 ατόμα με μερικούς άνδρες ως αρχηγούς που μοιράζονταν πολλές γυναίκες της ομάδας ενώ υπήρχαν και κάποια παιδιά.

Η επικρατούσα άποψη υποστηρίζει ότι ο γάμος διαμορφώθηκε στην προϊστορία αφού πρώτα οι άνθρωποι οργανώθηκαν σε αγροτοκτηνοτροφικές κοινωνίες και άρχισαν να σχεδιάζονται οι πρώτοι κανόνες της κοινότητας που καθόριζαν τις μεταξύ τους σχέσεις. Οι αρχαιότερες μαρτυρίες για σύναψη γάμου προέρχονται από τη Μεσοποταμία το 2350 π.Χ.
Εικόνα

Απ' όσο έψαξα υπάρχουν τρεις δημοφιλείς υποθέσεις για την προέλευση του γάμου. Ας τις δούμε.

1) Ο γάμος επινοήθηκε για να προστατευτούν οι γυναίκες και τα παιδιά. Από ποιους; Λογικά από άτομα που θα τις κακομεταχειρίζονταν σεξουαλικά και με άλλους τρόπους. Με την επίσημη ένωση μιας γυναίκας με συγκεκριμένο άντρα, οι δυνητικοί κακόβουλοι δράστες θα δίσταζαν να τις πειράξουν και θα στρέφονταν αλλού. Η υπόθεση αυτή ήταν δημοφιλής μεταξύ των ανθρωπολόγων τη δεκαετία του '60.

2) Ο γάμος επινοήθηκε για να εξασφαλίσει ειρηνικές σχέσεις μεταξύ αντίπαλων φυλών και να σφυρηλατήσει συμμαχίες και συνεργασίες. Ήταν ένας τρόπος να μετατραπούν οι ξένοι σε “συγγενείς”. Αυτή είναι η πιο δημοφιλής και βάσιμη εξήγηση αφού τεκμηριώνεται από πολυάριθμα ιστορικά παραδείγματα όπου διάφοροι ηγεμόνες πάντρευαν τις κόρες τους με πρίγκιπες από άλλα βασίλεια με σκοπό τη σύναψη συμμαχιών. Παραμένει όμως το ερώτημα γιατί έγινε η νόρμα και στις χαμηλές τάξεις του πληθυσμού. Ίσως στις πρώτες μικρές κοινωνίες δεν επαρκούσε μόνο ο γάμος των παιδιών των φύλαρχων με τα εξέχοντα άτομα της άλλης φυλής αλλά θα έπρεπε να ενωθούν με τα γαμήλια δεσμά και άλλα μέλη από την κάθε φυλή για την ισχυρότερη σύσφιξη των δεσμών των δύο κοινοτήτων. Με το πέρασμα του χρόνου λοιπόν όλο και πιο πολλά μέλη των κοινωνιών συνήθιζαν να παντρεύονται και ο γάμος καθιερώθηκε ως η στάνταρ διαδικασία νομιμοποίησης σχέσεων. Στα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα ο γάμος θα ήταν ταυτόχρονα ένα μέσο να προστεθούν παραπάνω μέλη στο εργατικό δυναμικό του.

Πρόσθετη στήριξη στην υπόθεση περί συμμαχιών-συνεργασιών δίνει το λεξιλόγιο. Αν πιστέψουμε την ιστορικό και ειδική στο θέμα του γάμου Stephanie Coontz, σε πολλές γλώσσες η λέξη για τη σύζυγο σημαίνει επίσης “peace-weaver” δηλαδή “αυτή που υφαίνει την ειρήνη”. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα συναντάμε στην αγγλοσαξονική παράδοση όπου υπάρχει ειδική λέξη για τη σύζυγο-ειρηνοποιό. Πρόκειται για την freothuwebbe, στο πλαίσιο αντιμαχόμενων αγγλοσαξονικών φυλών.
https://en.wikipedia.org/wiki/Peace-weaver

Σε παρόμοιο μοτίβο η βιβλική-εβραϊκή λέξη רַעְיָה που αποτελεί έναν πιο εξευγενισμένο όρο για τη σύζυγο προέρχεται από την λέξη רֵעַ για τον “φίλο”.
https://ulpan.com/how-to-say-wife-in-hebrew/
Η αγγλική λέξη spouse που αναφέρεται συχνότερα στη σύζυγο, ετυμολογικά καταλήγει σε μια Πρωτο-Ινδοευρωπαϊκή ρίζα *spend- με την αποκατεστημένη σημασία “κάνω μια προσφορά, ιεροτελεστία”. Αυτές οι σημασίες ενδεχομένως αντικατοπτρίζουν το πρώιμο περιβάλλον ένωσης του αντρόγυνου στο πλαίσιο συμμαχιών με τη συνοδεία τελετουργιών.
https://www.etymonline.com/search?q=spouse

3) Ο γάμος επινοήθηκε για να καταστήσει τη γυναίκα κτήμα του άντρα και να του εξασφαλίσει νόμιμους απογόνους. Αυτή η υπόθεση έγινε δημοφιλής τη δεκαετία του '70, επηρεασμένη και από το φεμινιστικό κίνημα. Η “αντικειμενοποίηση” της γυναίκας προκύπτει από διάφορες παρατηρήσεις. Π.χ. στην αρχαιότητα αλλά και σε ορισμένες κοινωνίες της σημερινής εποχής οι άντρες έπαιρναν παραπάνω από μία συζύγους. Στην αρχαία Θράκη η πολυγαμία επιβάλλεται, αφού Θραξ με λιγότερες από 5 συζύγους θεωρείται άθλιος, ανάξιος τιμής (Μένανδρος)
Στην αρχαία Αθήνα η γυναίκα δινόταν από τον κηδεμόνα στον γαμπρό μαζί με προίκα ύστερα από σχετική συμφωνία. Ο διάλογος του Μενάνδρου είναι αποκαλυπτικός(Περικειρομένη 435-439) :

ΠΑΤΑΙΚΟΣ: Σου δίνω αυτή την κοπέλα για να σου γεννήσει νόμιμα παιδιά.
ΠΟΛΕΜΩΝ: Την παίρνω.
ΠΑΤΑΙΚΟΣ: Σου δίνω και μια προίκα τρία τάλαντα.
ΠΟΛΕΜΩΝ: Τα δέχομαι και αυτά με ευχαρίστηση.


Αλλά και στον Δημοσθένη (Κατά Νέαιρας 59.118-122)  διαβάζουμε «τις εταίρες τις έχουμε για την ηδονή, τις παλλακίδες για τις καθημερινές φροντίδες, τις συζύγους για να μας κάνουν παιδιά νόμιμα και για να έχουμε και έναν πιστό φύλακα για το σπίτι».

Σε περίπτωση που δεν προέκυπταν παιδιά, ο άντρας μπορούσε να χωρίσει τη γυναίκα και να παντρευτεί μία άλλη.

Στην εβραϊκή παράδοση η γυναίκα θεωρείται περιουσία του άνδρα και μάλιστα μεγάλης αξίας που πρέπει να την προσέχει ιδιαίτερα.
https://www.jewishencyclopedia.com/arti ... ge#anchor4

.......................................................................

Δεν αποκλείεται να ισχύουν κάποια από τα παραπάνω συνδυαστικά. Όποιος ενδιαφέρεται για περισσότερα μπορεί να παρακολουθήσει μια διάλεξη της ιστορικού οικογενειακών ερευνών Stephanie Coontz για την προέλευση, ιστορία και εξέλιξη του γάμου.


Περαιτέρω πηγές:
https://theweek.com/articles/528746/origins-marriage
https://argolikivivliothiki.gr/2011/06/ ... %B8%CE%AD/
https://www.stephaniecoontz.com/node/352
https://www.incegd.com/en/news-insights ... y-marriage
Ροζάκης-Κοτζιάς-Δένδιας: Οι 3 σύγχρονοι Τιτάνες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής
Κράτη με Σύνθετη Ονομασία αλλά ιθαγένεια από τη μία λέξη της κρατικής ονομασίας

Άβαταρ μέλους
Jimmy81
Δημοσιεύσεις: 6235
Εγγραφή: 04 Ιαν 2019, 05:42
Phorum.gr user: Jimmy81
Τοποθεσία: Ουκρανικές στέπες

Re: Η Προέλευση του Γάμου

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Jimmy81 » 15 Ιούλ 2021, 16:50

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CE ... E%BF%CF%85

Η απαρχή του γάμου δεν βρίσκεται στα άτομα, αλλά στον δεσμό μεταξύ ομάδων οι οποίες ανταλλάσσουν μεταξύ τους γυναίκες: οι ομάδες μπορούν να είναι οικογένειες ή κοινής καταγωγής. Ο γάμος δεν είναι (κατ’ αρχήν) και δεν μπορεί να είναι προσωπική υπόθεση. Ο τρόπος που εκτυλίσσεται ένας γάμος δείχνει πως πρόκειται για μια σύμβαση μεταξύ δύο ομάδων. Η οικογένεια που δίνει την κόρη της υφίσταται μια απώλεια: η αναχώρηση της κόρης-νύφης συνιστά μια ρωγμή στην αλληλεγγύη της οικογενειακής ομάδας, μια βίαιη διαδικασία. Οι τελετές του γάμου συμβολίζουν την εχθρότητα ανάμεσα στις δυο οικογένειες (μερικές φορές αναπαριστούν απαγωγή ή κλοπή της γυναίκας). Η υπέρβαση της κρίσης είναι σταδιακή και επίπονη: δείπνα, επισκέψεις οικογενειών).[62]
Ροζάκης-Κοτζιάς-Δένδιας: Οι 3 σύγχρονοι Τιτάνες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής
Κράτη με Σύνθετη Ονομασία αλλά ιθαγένεια από τη μία λέξη της κρατικής ονομασίας

Γκουερινο
Δημοσιεύσεις: 412
Εγγραφή: 08 Ιαν 2021, 14:51

Re: Η Προέλευση του Γάμου

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Γκουερινο » 23 Ιούλ 2021, 19:28

Εχει βρεθει αραγε τους τελευταιους αιωνες εστω μια απομονωμενη φυλη στην οποιανα μην υπαρχει ο θεσμος του γαμου;

Αν οχι,αυτο πιστευω πως απανταει απο μονο του το ερωτημα σου μητσο
Ο θεσμος του γαμου υπαρχει δεκαδες χιλιαδες χρονια,ισως απο την απαρχη του ανθρωπου

Άβαταρ μέλους
wooded glade
Δημοσιεύσεις: 29284
Εγγραφή: 02 Απρ 2018, 17:04

Re: Η Προέλευση του Γάμου

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από wooded glade » 23 Ιούλ 2021, 20:17

Όλες οι γυναίκες έχουν το μυαλό τους στο γάμο.
Οι άνδρες αυταπατώνται. Λένε "ε και τι έγινε ; αν τα φτιάξει μαζί μου η Ρούλα-Σούλα-Τούλα, θα φάει μακαρόνια το βράδυ και αύριο τα υπόλοιπα μακαρόνια όπως και αν δεν τα φτιάξει". Δεν καταλαβαίνουν ότι τους την έχουν στημένη με το οπλοπολυβόλο μπρεν.
Ξεκίνησε σίγουρα με polygamy - αφού μάλιστα υπάρχει ακόμα. Σταδιακά η polygamy υπεχώρησε, γιατί ο άντρας ήταν υποχρεωμένος να κυνηγάει κουνέλια και να τα πηγαίνει στις γυναίκες και δεν μπορούσαν όλοι. Έτσι έγινε monogamy.
Επενδύθηκε και με ένα ηθικό κώδικα. Δεν γινόταν να το παίζουμε Άντριου Παπάντριου και να κυνηγάμε τις αεροσυνοδές. Μένουμε πιστοί στη μάμυ.
δεν είναι όλα κρού-σμα-τα

dotcom
Δημοσιεύσεις: 2354
Εγγραφή: 26 Ιουν 2019, 15:45
Phorum.gr user: dotcom

Re: Η Προέλευση του Γάμου

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από dotcom » 23 Ιούλ 2021, 20:29

Εγώ το είχα στο μυαλό μου ότι το επέβαλε ο πατέρας της γυναίκας για την "ξεφορτωθεί" ο ίδιος και να είναι σίγουρος ότι κάποιος θα της προστατεύει τα παιδιά

Άβαταρ μέλους
Jimmy81
Δημοσιεύσεις: 6235
Εγγραφή: 04 Ιαν 2019, 05:42
Phorum.gr user: Jimmy81
Τοποθεσία: Ουκρανικές στέπες

Re: Η Προέλευση του Γάμου

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Jimmy81 » 23 Ιούλ 2021, 21:41

Γκουερινο έγραψε:
23 Ιούλ 2021, 19:28
Εχει βρεθει αραγε τους τελευταιους αιωνες εστω μια απομονωμενη φυλη στην οποιανα μην υπαρχει ο θεσμος του γαμου;

Αν οχι,αυτο πιστευω πως απανταει απο μονο του το ερωτημα σου μητσο
Ο θεσμος του γαμου υπαρχει δεκαδες χιλιαδες χρονια,ισως απο την απαρχη του ανθρωπου
Απ'όσο ξέρω υπάρχει μια εθνοτική ομάδα στην δυτική Κίνα, στα όρια με το Θιβέτ, οι Mosuo που δεν έχουν την τυπική μορφή του γάμου που ξέρουμε. Η κοινωνία τους έχει μητριαρχικά χαρακτηριστικά. Ο άντρας μετά από άδεια μπορεί να διανυκτερεύει στο σπίτι της γυναίκας αλλά την υπόλοιπη ημέρα οι δυο τους ζουν ξεχωριστά με τις οικογένειές τους. Αν προκύψουν παιδιά από τη σχέση τους, ο άντρας δεν έχει ηθική ή νομική υποχρέωση να τα αναθρέψει παρότι μπορεί να γίνει δεκτός με σχετικές τελετές σε ειδικές περιστάσεις (π.χ. κατά τον εορτασμό του νέου έτους). Τα παιδιά τα μεγαλώνουν τα αδέρφια της μητέρας και η ίδια. Το έθιμο λέγεται "περιπατητικός γάμος" (walking marriage). Το έθιμο μπορεί να οφείλεται στο ότι οι άνδρες Mosuo ασχολούνταν κυρίως με το εμπόριο και απουσίαζαν μεγάλο χρονικό διάστημα από την έδρα τους. Οι ερευνητές εξετάζουν αν το έθιμο των Mosuo είναι απομεινάρι μιας παλιότερης κατάστασης ή αποτελεί την φυσιολογική εξέλιξη του θεσμού στο μέλλον ο οποίος σιγά σιγά θα εκλείψει με την παραδοσιακή του μορφή, δεδομένου ότι πολλά παιδιά πλέον γεννιούνται εκτός γάμου.

https://www.psychologytoday.com/intl/bl ... t-marriage

https://en.wikipedia.org/wiki/Mosuo#Walking_marriages

Τώρα για την προέλευση του παραδοσιακού γάμου, αυτό που δεν ξέρουμε Παρασκευά, είναι σε ποιους πολιτισμούς ήταν απομεινάρι κοινής προέλευσης προγόνων και σε ποιους δάνειο. Τόσο παλιό όσο λες δεν βλέπω να είναι. Κάπου στη μετάβαση από τη μεσολιθική στη νεολιθική εποχή το βλέπω πιθανότερο να εξελίχτηκε μαζί με πρώιμους θεσμούς και νόμους. Όταν δηλαδή οι κοινωνίες έπρεπε να ζήσουν πιο οργανωμένα και νοικοκυρεμένα.
Ροζάκης-Κοτζιάς-Δένδιας: Οι 3 σύγχρονοι Τιτάνες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής
Κράτη με Σύνθετη Ονομασία αλλά ιθαγένεια από τη μία λέξη της κρατικής ονομασίας

Άβαταρ μέλους
Τζιτζιμιτζιχότζιρας
Δημοσιεύσεις: 11460
Εγγραφή: 10 Απρ 2020, 15:13
Phorum.gr user: 2.Χόρχε ντελ Σάλτο 1.Brainstorm
Τοποθεσία: Δημοκρατία του Καμπαρτίνο Μπαλκάρια

Re: Η Προέλευση του Γάμου

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Τζιτζιμιτζιχότζιρας » 23 Ιούλ 2021, 21:45

Jimmy81 έγραψε:
15 Ιούλ 2021, 16:50
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CE ... E%BF%CF%85

Η απαρχή του γάμου δεν βρίσκεται στα άτομα, αλλά στον δεσμό μεταξύ ομάδων οι οποίες ανταλλάσσουν μεταξύ τους γυναίκες: οι ομάδες μπορούν να είναι οικογένειες ή κοινής καταγωγής. Ο γάμος δεν είναι (κατ’ αρχήν) και δεν μπορεί να είναι προσωπική υπόθεση. Ο τρόπος που εκτυλίσσεται ένας γάμος δείχνει πως πρόκειται για μια σύμβαση μεταξύ δύο ομάδων. Η οικογένεια που δίνει την κόρη της υφίσταται μια απώλεια: η αναχώρηση της κόρης-νύφης συνιστά μια ρωγμή στην αλληλεγγύη της οικογενειακής ομάδας, μια βίαιη διαδικασία. Οι τελετές του γάμου συμβολίζουν την εχθρότητα ανάμεσα στις δυο οικογένειες (μερικές φορές αναπαριστούν απαγωγή ή κλοπή της γυναίκας). Η υπέρβαση της κρίσης είναι σταδιακή και επίπονη: δείπνα, επισκέψεις οικογενειών).[62]
Σα να λέμε Κρήτη 2021.
Για σας τα κάνω όλα- Θα μπορούσα να 'μουνα στο χωριό να διαλογιζόμουνα τώρα ρε.

Γκουερινο
Δημοσιεύσεις: 412
Εγγραφή: 08 Ιαν 2021, 14:51

Re: Η Προέλευση του Γάμου

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Γκουερινο » 24 Ιούλ 2021, 01:57

.
Τώρα για την προέλευση του παραδοσιακού γάμου, αυτό που δεν ξέρουμε Παρασκευά, είναι σε ποιους πολιτισμούς ήταν απομεινάρι κοινής προέλευσης προγόνων και σε ποιους δάνειο. Τόσο παλιό όσο λες δεν βλέπω να είναι. Κάπου στη μετάβαση από τη μεσολιθική στη νεολιθική εποχή το βλέπω πιθανότερο να εξελίχτηκε μαζί με πρώιμους θεσμούς και νόμους. Όταν δηλαδή οι κοινωνίες έπρεπε να ζήσουν πιο οργανωμένα και νοικοκυρεμένα.
Λογικο αυτο που γραφεις μητσο,αλλα στην πραγματικοτητα τα πραγματα δεν εγιναν ετσι.

Πως το γνωριζουμε αυτο;
Απο τους ινδιανους στην αμερικη,οι οποιοι πηγαν εκει πολυ παλαιοτερα απο την μεσολιθικη εποχη και παρολαυτα ο γαμος υπηρχε σε ολες τις φυλες απο τον καναδα εως τον αμαζονιο,ειτε ζουσαν σε οργανωμενες κοινωνιες με γεωργια,ειτε ως κυνηγοι τροφοσυλλεκτες

Το πιο κουφο εθιμο για αυτους το ειχα διαβασει στο βιβλιο για τον εξερευνητη φωσσετ για μια τελειως απομονωμενη φυλη στον αμαζονιο,οπου μετα την γεννα,αντι να ξεκουραζεται η λεχωνα,ξεκουραζοταν για εφτα μερες ο συζυγος

ouga
Δημοσιεύσεις: 149
Εγγραφή: 06 Ιουν 2020, 18:06
Phorum.gr user: ouga

Re: Η Προέλευση του Γάμου

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ouga » 24 Ιούλ 2021, 02:25

Τζιτζιμιτζιχότζιρας έγραψε:
23 Ιούλ 2021, 21:45
Jimmy81 έγραψε:
15 Ιούλ 2021, 16:50
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CE ... E%BF%CF%85

Η απαρχή του γάμου δεν βρίσκεται στα άτομα, αλλά στον δεσμό μεταξύ ομάδων οι οποίες ανταλλάσσουν μεταξύ τους γυναίκες: οι ομάδες μπορούν να είναι οικογένειες ή κοινής καταγωγής. Ο γάμος δεν είναι (κατ’ αρχήν) και δεν μπορεί να είναι προσωπική υπόθεση. Ο τρόπος που εκτυλίσσεται ένας γάμος δείχνει πως πρόκειται για μια σύμβαση μεταξύ δύο ομάδων. Η οικογένεια που δίνει την κόρη της υφίσταται μια απώλεια: η αναχώρηση της κόρης-νύφης συνιστά μια ρωγμή στην αλληλεγγύη της οικογενειακής ομάδας, μια βίαιη διαδικασία. Οι τελετές του γάμου συμβολίζουν την εχθρότητα ανάμεσα στις δυο οικογένειες (μερικές φορές αναπαριστούν απαγωγή ή κλοπή της γυναίκας). Η υπέρβαση της κρίσης είναι σταδιακή και επίπονη: δείπνα, επισκέψεις οικογενειών).[62]
Σα να λέμε Κρήτη 2021.
:lol::lol::lol::lol:
θεούλης

Άβαταρ μέλους
wooded glade
Δημοσιεύσεις: 29284
Εγγραφή: 02 Απρ 2018, 17:04

Re: Η Προέλευση του Γάμου

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από wooded glade » 25 Ιούλ 2021, 00:26

Το ξέρω το νήμα αλλά το είχα ξεχάσει.
Η προέλευση του Γράμμου διάβασα.
δεν είναι όλα κρού-σμα-τα

Άβαταρ μέλους
Jimmy81
Δημοσιεύσεις: 6235
Εγγραφή: 04 Ιαν 2019, 05:42
Phorum.gr user: Jimmy81
Τοποθεσία: Ουκρανικές στέπες

Re: Η Προέλευση του Γάμου

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Jimmy81 » 25 Ιούλ 2021, 08:26

wooded glade έγραψε:
25 Ιούλ 2021, 00:26
Το ξέρω το νήμα αλλά το είχα ξεχάσει.
Η προέλευση του Γράμμου διάβασα.
Είδες wooded τι συμβαίνει άμα έχεις κόλλημα με το πακέτο "εμφυλιος-Γραμμοβίτσι"; :8)
Ροζάκης-Κοτζιάς-Δένδιας: Οι 3 σύγχρονοι Τιτάνες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής
Κράτη με Σύνθετη Ονομασία αλλά ιθαγένεια από τη μία λέξη της κρατικής ονομασίας

Άβαταρ μέλους
Jimmy81
Δημοσιεύσεις: 6235
Εγγραφή: 04 Ιαν 2019, 05:42
Phorum.gr user: Jimmy81
Τοποθεσία: Ουκρανικές στέπες

Re: Η Προέλευση του Γάμου

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Jimmy81 » 25 Ιούλ 2021, 09:19

Γκουερινο έγραψε:Πως το γνωριζουμε αυτο;
Απο τους ινδιανους στην αμερικη,οι οποιοι πηγαν εκει πολυ παλαιοτερα απο την μεσολιθικη εποχη και παρολαυτα ο γαμος υπηρχε σε ολες τις φυλες απο τον καναδα εως τον αμαζονιο,ειτε ζουσαν σε οργανωμενες κοινωνιες με γεωργια,ειτε ως κυνηγοι τροφοσυλλεκτες
Δεν έχουμε όμως πολλά στοιχεία για τις πρώιμες αυτές κοινότητες ινδιάνων. Αυτό που σκέφτομαι είναι ότι θα υπήρξαν λίγα προϊστορικά κέντρα εξάπλωσης του θεσμού σε κάθε ήπειρο. Π.χ.5-6 στην Ευρασία 3-4 στην Αμερική, άλλα τόσα στην Αφρική κλπ. H μετάβαση από την πιο ελεύθερη συντροφική-σεξουαλική σχέση άντρα-γυναίκας (ή με περισσότερους/ες παρτενέρ) που θα επικρατούσε την περίοδο των κυνηγών-τροφοσυλλεκτών σε μια πιο επίσημη συντροφική κατάσταση, θα ήταν σχετικά εύκολη (ώστε να προκύψει ανεξάρτητα σε κάθε ήπειρο), ειδικά όταν οι άνθρωποι άρχισαν να ζουν περισσότερο ιδιωτικά και λιγότερο ομαδικά.
Ροζάκης-Κοτζιάς-Δένδιας: Οι 3 σύγχρονοι Τιτάνες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής
Κράτη με Σύνθετη Ονομασία αλλά ιθαγένεια από τη μία λέξη της κρατικής ονομασίας

Άβαταρ μέλους
Jimmy81
Δημοσιεύσεις: 6235
Εγγραφή: 04 Ιαν 2019, 05:42
Phorum.gr user: Jimmy81
Τοποθεσία: Ουκρανικές στέπες

Re: Η Προέλευση του Γάμου

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Jimmy81 » 25 Ιούλ 2021, 09:26

Τζιτζιμιτζιχότζιρας έγραψε:Σα να λέμε Κρήτη 2021.
Διαχρονικές καταστάσεις.

Ροζάκης-Κοτζιάς-Δένδιας: Οι 3 σύγχρονοι Τιτάνες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής
Κράτη με Σύνθετη Ονομασία αλλά ιθαγένεια από τη μία λέξη της κρατικής ονομασίας

Άβαταρ μέλους
AlienWay
Δημοσιεύσεις: 22703
Εγγραφή: 08 Οκτ 2019, 13:15
Phorum.gr user: AlienWay

Re: Η Προέλευση του Γάμου

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από AlienWay » 25 Ιούλ 2021, 11:52

Jimmy81 έγραψε:
15 Ιούλ 2021, 16:46


3) Ο γάμος επινοήθηκε για να καταστήσει τη γυναίκα κτήμα του άντρα και να του εξασφαλίσει νόμιμους απογόνους. Αυτή η υπόθεση έγινε δημοφιλής τη δεκαετία του '70, επηρεασμένη και από το φεμινιστικό κίνημα.
Πώς αλλάζουν τα πράγματα, ε; :003:
Ζούμε σε μια οικονομία.

Άβαταρ μέλους
Καραμελίτσα
Δημοσιεύσεις: 8645
Εγγραφή: 17 Σεπ 2020, 17:35

Re: Η Προέλευση του Γάμου

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Καραμελίτσα » 25 Ιούλ 2021, 13:07

Δε νομίζω να στέκουν οι εξηγήσεις που θέλουν να δουν το γάμο να ξεκινά σε ιστορικό χρόνο.

Είναι πολύ καλά τεκμηριωμένο ότι οι σημερινοί τροφοσυλλέκτες έχουν γάμο, συνήθως σε μονογαμία, και σπανίως πολυγυνία. Συνήθως η επιλογή γίνεται από τους γονείς και υπάρχουν πολλοί κανόνες. Δεν υπάρχει λόγος να μην ίσχυε αυτό και για τις παλιότερες ανθρώπινες κοινωνίες.
Z

Απάντηση


  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Ιστορία”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών