14η Σεπτεμβρίου 1922 Η καταστροφή της Σμύρνης

Ιστορικά γεγονότα, καταστάσεις, αναδρομές
Άβαταρ μέλους
Ζαποτέκος
Δημοσιεύσεις: 8939
Εγγραφή: 14 Ιαν 2019, 17:08

Re: 14η Σεπτεμβρίου 1922 Η καταστροφή της Σμύρνης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ζαποτέκος » 15 Σεπ 2021, 21:25

Τζιτζιμιτζιχότζιρας έγραψε:
15 Σεπ 2021, 09:23
Παραπονεμενα λόγια λένε τα τραγούδια μας. Κοινώς κλάψα, κλάψα, κλάψα.
Απ' την εποχή του '21. :D

Τότε λέγω ένα τραγούδι

- Ο Ήλιος εβασίλεψε Έλληνα μου,
βασίλεψε και το Φεγγάρι εχάθη
κι᾿ ο καθαρός Αυγερινός
που πάει κοντά την Πούλια,
τα τέσσερα κουβέντιαζαν
και κρυφοκουβεντιάζουν.
Γυρίζει ο Ήλιος και τους λέει,
γυρίζει και τους κρένει
Εψές οπού βασίλεψα
πίσου-από μια ραχούλα,
άκ᾿σα γυναίκεια κλάματα
κι᾿ αντρών τα μυργιολόγια
γι᾿ αυτά τα ᾿ρωϊκά κορμιά ᾿
σ τον κάμπο ξαπλωμένα,
και μέσ᾿ το αίμα το πολύ
είν᾿ όλα βουτημένα.
Για την πατρίδα πήγανε
᾿σ τον Άδη, τα καϊμένα.

Ο μαύρος ο Γκούρας αναστέναξε και μου λέγει

- Αδελφέ Μακρυγιάννη, σε καλό να το κάμη ο Θεός άλλη φορά δεν τραγούδησες τόσο παραπονεμένα. Αυτό το τραγούδι σε καλό να μας βγη.


http://users.uoa.gr/~nektar/history/tri ... /index.htm

_______________________________________
Scouser έγραψε:
15 Σεπ 2021, 19:09
Οι Τούρκοι το 1920 ήταν 12 εκατομμύρια, έναντι 7 δικών μας. Και δεν ηταν καν γενικώς και αορίστως ''οι Τούρκοι'' ο εχθρός, ήταν το εθνικιστικό κίνημα του Μουσταφά Κεμάλ, το οποίο δεν είχε απεριόριστες δυνατότητες αντοχής απέναντι στις ήττες. Ήδη μετά την πανωλεθρία στη μάχη του Εσκί Σεχίρ-Αφιόν Καραχισάρ τον Ιούλιο του 1921 η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση παραλίγο να του αφαιρέσει την εξουσία, είναι εξαιρετικά αμφίβολο το αν θα επεβίωνε και από μια ήττα στην πρωτεύουσά του. Ο Μεταξάς από το 1914 έως το 1936 είχε εθνικώς επιζήμια δράση.
Περίεργο που δεν το σκέφτηκαν κι οι Γάλλοι να τον ... τελειώσουν , αλλά υπέγραψαν ανακωχή μαζί του. Περίεργο που δεν το σκέφτηκαν και οι Ιταλοί. Αμ, αυτοί οι Άγγλοι ; Τελείως ντουβάρια.

Τόσο ο στρατάρχης Φος όσο και Μεταξάς είχαν επισημάνει πως ολόκληρος ο ελληνικός στρατός δεν επαρκούσε για να επιβάλλει την ειρήνη στην Ανατολία. Δεν ήταν μόνο να νικήσεις τον Κεμάλ. Ήταν και να κρατήσεις μετά υποταγμένους τους Τούρκους στους οποίους είχε μπει για τα καλά η ιδέα απ' το 1908 για δημιουργία εθνικού κράτους.
… εις μικράς μεν ατυχίας ευρεθήσεται φίλος, εις μεγίστην δε και επιμένουσαν συμφοράν μηδείς σε πλανήση , φίλος ουκ έσται . ( Στρατηγικόν Κεκαυμένου )

Άβαταρ μέλους
Ζαποτέκος
Δημοσιεύσεις: 8939
Εγγραφή: 14 Ιαν 2019, 17:08

Re: 14η Σεπτεμβρίου 1922 Η καταστροφή της Σμύρνης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ζαποτέκος » 15 Σεπ 2021, 21:37

Κόκκορας έγραψε:
15 Σεπ 2021, 20:58

ο μεταξάς έδινε και βέβαιο νικητή την γερμανία :lol: και ειχε πεισει και αυτος τον Βασιλια,ωστε καταληξαμε σε εθνικο διχασμο(βασικη αιτια της συντριβης στην μικρα ασια)βεβαίως στον β παγκοσμιο (του πηρε μερικες δεκαετιες αλλα )ηρθε στα λογια του βενιζελου
ο βενιζελος χωρις να ειναι επιτελικος τα γνωριζε καλα αυτα,έναν χάρτη να ανοίξεις καταλαβαίνεις ποιο είναι το συμφέρον της ελλάδας,γενικα μαλλον θα συμφωνησω με την ρηση κλεμανσω πως ο πολεμος ειναι πολυ σοβαρη υποθεση για να την αφηνει καποιος σε στρατηγους :lol: (βεβαιως κ ο κεμαλ στρατηγος ηταν,στρατηγος και ο παπουλας)
μεταξας που πανηγυριζε την απελευθερωση της Σμυρνης,ας μεγαλωσει η Ελλαδα φωναζε συγκινημενος

λοιπον αυτα που αναπαραγεις στο μηνυμα περι αδυνατης υποθεσης ειναι παραμυθια που τα φουσκωνε η πτέρυγα που ζηλευε τις επιτυχιες του βενιζελου και κατοπιν παλευε να δικαιολογησει την μεγαλυτερη καταστροφη που γνωρισε ο ελληνισμος στην ιστορια η οποια επηλθε με την διαχειριση της

η απελευθερωση και διατηρηση της μακεδονιας ηταν πολυ δυσκολοτερο επιτευγμα,απο την απελευθερωση και διατηρηση της μικρας ασιας
πανω μας ειχαμε μυριαδες σλαβους,ισχυρο βουλγαρικο στρατο(και οχι μονο) ενα σωρο διαβασεις,απο ενδοχωρα ας μην μιλαμε...και βεβαιως σλαβοι που ειχαν και την ρωσια παντοτε με το μερος τους,ενω εμας στους βαλκανικους καμια μεγαλη δυναμη δεν μας ηθελε να μπλεξουμε σε αυτον!
αλλα μιλαμε για βαθος χρονου,εκεινη την εποχη ο κυριος φοβος ηταν ο σλαβικος κινδυνος.
στην μικρα ασια εχουμε εναν αντιπαλο στρατο διαλυμενο,μια τουρκια χρεωκοπημενη κατεστραμμενη απο τον α παγκοσμιο(θυμιζω η ελλαδα λιγο μετα τον πολεμο εχει το ισχυροτερο νομισμα στην ευρωπη!),μια τουρκια που εχασε ολες τις περιοχες που της χαριζαν πλουτο και δυναμικη,που δεν ειχε και την τωρινη πληθυσμιακη δυναμικη,δυο φορες κατι πληθυσμο απο μας,που ειχαμε ομως ισχυρη δυναμικη και οικονομικο πλουτο
εξαλλου ο κεμαλ δεν θα υποχωρουσε διαρκως,ηδη ακουγε μουρμουρες απο τις σερι υποχωρησεις(και στα ματια τους ηττες ) και οταν υποχωρησε και στην αγκυρα το πραγμα ηταν πολυ τεταμενο και η ανατροπη του θα ερχοταν φυσιολογικη,αν ακομα και εκεινη η εκστρατεια(που ηρθε πολυ αργα) ειχε καποια επιτυχια,γεγονος βεβαιως δυσκολο,αφου εκ των προτερων ειχαν οριοθετησει ως σκοπο της επιχειρησης την ηττα! δηλαδη ακομα και η καταληψη της αγκυρας θα ηταν προσωρινη και θα επεστρεφαν στις βασεις,υπηρχε απλα ενας ευσεβης ποθος περι περικυκλωσης του τουρκικου στρατου...

τελος παντων αρκουσε να μην το ριχναμε σεεκλογες για μηνες,τοτε μια εκστρατεια θα ηταν περιπατος,αλλα τοτε οι δικοι μας πηγαιναν οπου τους οριζε ο αγγλος,αντιθετα με τον κεμαλ που δεν ειχε τετοιες ...ευαισθησιες
μια νικη μας σε εκεινον τον πολεμο θα ειχε ενα πολυ διαφορετικο μεταπολεμικο περιβαλλον στην περιοχη ,στα δυο εθνη και ευρυτερα,ωστε οι οποιες εκ των υστερων κρισεις ειναι αστοχες.
Ο Μεταξάς έλεγε ουδετερότητα ή να βγούμε στον πόλεμο στο πλευρό της Αντάντ με συγκεκριμένες δεσμεύσεις για παραχώρηση εδαφών. Ο Βενιζέλος έδινε την Καβάλα και την ευρύτερη περιοχή στους Βουλγάρους για να βγουν στον πόλεμο στο πλευρό της Αντάντ. Για αντάλλαγμα θα παίρναμε εδάφη στην Μικρασία μετά τον πόλεμο ! :fp:

Ο Μεταξάς είχε στραφεί υπέρ της Αγγλίας σε ενδεχόμενο πόλεμο πολύ πριν τον Β΄ΠΠ.

Δες την επιτυχία του Βενιζέλου :
Σύμφωνα με τον Σβολόπουλο, αρχικά πριν την εκκίνηση της εκστρατείας, ο Ελευθέριος Βενιζέλος αδιαφόρησε πλήρως για τις υποδείξεις των κορυφαίων στρατιωτικών της Αντάντ που βασίζονταν στις πληροφορίες που είχαν οι Σύμμαχοι για την περιοχή. "Στο πεδίο της τακτικής, το σύνολο των εμπειρογνωμόνων μεταξύ των Συμμάχων, είχε προαναγγείλει τις δυσχέρειες αγκίστρωσης των Ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στην Μικρά Ασία...."

"....Ο στρατηγός Χένρι Ουίλσον, ο ναύαρχος Χόουπ και ο στρατηγός Μπλις είχαν επιχειρήσει να μεταπείσουν τους πολιτικούς τους προϊσταμένους, ενώ ακόμη διαρκούσε η δραματική απογευματινή συνεδρίαση της 6ης Μαΐου. Τα επιχειρήματα τους εδράζονταν στους αυστηρούς κανόνες της γεωστρατηγικής: οι διαθέσιμες ελληνικές μεραρχίες δεν ήταν επαρκείς για να επιβάλλουν την τάξη στην εκτεταμένη Μικρασιατική ήπειρο. Βρετανοί, Γάλλοι και Αμερικάνοι επιτελικοί συνέπιπταν στην θεώρηση αυτή".

Την αδιαφορία του για τα στρατιωτικά δεδομένα πριν της εκστρατεία, την εκμυστηρεύτηκε ο Βενιζέλος και στην Πηνελόπη Δέλτα μετά τις εκλογές του 1920. "Εγώ δεν υπολόγισα ποτέ τις δυνάμεις του στρατού για να κρατήσουμε τα σύνορα μας, αλλά στις συμμαχίες και στα γενικά Ευρωπαϊκά συμφέροντα".
:fp:
"Εμφανώς μάλιστα, δεν είχε σπεύσει να συμβουλευτεί τους άμεσους στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες προτού δηλώσει ότι τελικά αποδέχεται την Συμμαχική πρόταση για την αποβίβαση Ελληνικών στρατευμάτων στην Σμύρνη", συμπληρώνει εύστοχα ο Σβολόπουλος.

https://www.istorikathemata.com/2010/03 ... st_29.html
Στις 19 Μαΐου 1920 έλαβε χώρα μια κρίσιμη συνάντηση στο Λονδίνο μεταξύ του Βενιζέλου και των Τσόρτσιλ και Ουίλσον από την πλευρά της Μεγάλης Βρετανίας. Σκοπός της συνάντησης αυτής ήταν να συμφωνηθούν οι θέσεις που θα υποστήριζαν από κοινού οι δύο χώρες για τους όρους της συνθήκης που θα επιβάλλονταν στην διαλυμένη Οθωμανική Αυτοκρατορία

Είχε προηγηθεί το υπόμνημα του μεγάλου Γάλλου στρατάρχη Φος για το ανατολικό ζήτημα. Σε αυτό το υπόμνημα ο νικητής του Α΄ παγκοσμίου πολέμου Φος κατέληγε στο συμπέρασμα ότι για να καταβληθεί ο Κεμάλ (που είχε αναδυθεί πριν ένα χρόνο περίπου) και να ειρηνεύσει η Ανατολή, θα χρειάζονταν τουλάχιστον 20 μεραρχίες, την στιγμή που η Ελλάδα θα μπορούσε με δυσκολία να παρατάξει 12, και οι Σύμμαχοι μας δεν είχαν σκοπό να προσφέρουν ούτε ένα στρατιώτη.

Στην συνάντηση αυτή λοιπόν, ο Τσόρτσιλ είπε στον Βενιζέλο ότι η Αγγλία δεν μπορούσε να τον βοηθήσει με στρατεύματα, ούτε στην Θράκη, ούτε στην Μικρά Ασία, αλλά θα ήταν πρόθυμη να δώσει όπλα και πολεμοφόδια. Ο Ουίλσον ήταν ακόμη πιο ειλικρινής: "Του είπαμε καθαρά ότι ούτε σε άνδρες ούτε σε χρήματα θα βοηθούσαμε τους Έλληνες, εφ΄ όσον είχαμε ήδη αναλάβει περισσότερα απ΄ όσα μπορούσε να κάνει ο μικρός μας στρατός. Του είπα ότι θα κατέστρεφε την μικρή του χώρα....Είπε ότι δεν συμφωνούσε με τίποτε από ότι είχα πει..." Ο Ουίλσον είπε στον Βενιζέλο ότι θα γινόταν πόλεμος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας που θα κρατούσε ίσως δέκα με δεκαπέντε χρόνια και θα σακάτευε την Ελλάδα....

https://www.istorikathemata.com/2009/11 ... st_03.html
Στην Βουλγαρία κατά τον Β΄ Βαλκανικό την έπεσαν 4 δυνάμεις ( Σέρβοι , Έλληνες , Τούρκοι , Ρουμάνοι ). Η Τουρκία το '21 δεν ήταν καθόλου κατεστραμμένη. O στρατός ήταν ποιοτικά ανώτερος απ' τον δικό μας , πιο εμπειροπόλεμος , με περισσότερο ιππικό και ποιοτικότερο πυροβολικό. Τα είχε βρει με Ιταλους και Γάλλους. Είχε νικήσει τους Αρμένιους και είχε ηθική και υλική υποστήριξη απ' τους Ρώσους :

Εικόνα

Εικόνα
Πλατεία Ταξίμ, Μνημείο Της Πολιτείας: Πίσω από τον Μουσταφά Κεμάλ και τον Φεβζί Τσακμάκ, στη δεύτερη σειρά, ο Μιχαήλ Φρούντζε (δεξιά) και ο Κλιμέντιος Βοροσίλωφ (αριστερά)
… εις μικράς μεν ατυχίας ευρεθήσεται φίλος, εις μεγίστην δε και επιμένουσαν συμφοράν μηδείς σε πλανήση , φίλος ουκ έσται . ( Στρατηγικόν Κεκαυμένου )

Άβαταρ μέλους
Scouser
Δημοσιεύσεις: 11642
Εγγραφή: 13 Αύγ 2020, 23:18

Re: 14η Σεπτεμβρίου 1922 Η καταστροφή της Σμύρνης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Scouser » 15 Σεπ 2021, 21:38

Ζαποτέκος έγραψε:
15 Σεπ 2021, 21:25
Περίεργο που δεν το σκέφτηκαν κι οι Γάλλοι να τον ... τελειώσουν , αλλά υπέγραψαν ανακωχή μαζί του. Περίεργο που δεν το σκέφτηκαν και οι Ιταλοί. Αμ, αυτοί οι Άγγλοι ; Τελείως ντουβάρια.
Οι Γάλλοι και οι Ιταλοί γιατί να ενδιαφέρονται να τελειώσουν τον Κεμάλ, ειδικά εφόσον στην Αθήνα υπήρχε πλέον μια ηγεσία που είχε τις ίδιες απόψεις με αυτόν κατά τον Α΄ΠΠ; :roll:
Ζαποτέκος έγραψε:
15 Σεπ 2021, 21:25
Τόσο ο στρατάρχης Φος όσο και Μεταξάς είχαν επισημάνει πως ολόκληρος ο ελληνικός στρατός δεν επαρκούσε για να επιβάλλει την ειρήνη στην Ανατολία. Δεν ήταν μόνο να νικήσεις τον Κεμάλ. Ήταν και να κρατήσεις μετά υποταγμένους τους Τούρκους στους οποίους είχε μπει για τα καλά η ιδέα απ' το 1908 για δημιουργία εθνικού κράτους.
Δεν θα κρατούσες υποταγμένους τους Τούρκους. Θα τους έδιωχνες από τα εδάφη που θα είχες κατακτήσει, ανάλογη φάση με την ανταλλαγή πληθυσμών που έγινε το 1923, απλά μονομερώς. Και δεν χρειαζόταν να κατακτήσεις ολόκληρη την Ανατολία, θα τη διασπούσες σε πολλά μικρότερα κράτη (ένα ποντο-αρμενικό, ένα κουρδικό, ένα τουρκικό κτλ). Επαναλαμβάνω ότι το 1920 η αναλογία σε πληθυσμό ήταν 7 προς 12 εκατομμύρια, μια χαρά doable ήταν να πετύχει η Μικρασιατική Εκστρατεία και να γραφτεί στη συνέχεια τελείως διαφορετικά η νεότερη ιστορία.
''That's not what your fucking job is. You are bullshiting people, you are acting as a propagandist. It's not 'mostly peaceful' when a car is on fire''. Joe Rogan

Άβαταρ μέλους
Ζαποτέκος
Δημοσιεύσεις: 8939
Εγγραφή: 14 Ιαν 2019, 17:08

Re: 14η Σεπτεμβρίου 1922 Η καταστροφή της Σμύρνης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ζαποτέκος » 15 Σεπ 2021, 21:49

Scouser έγραψε:
15 Σεπ 2021, 21:38
Ζαποτέκος έγραψε:
15 Σεπ 2021, 21:25
Περίεργο που δεν το σκέφτηκαν κι οι Γάλλοι να τον ... τελειώσουν , αλλά υπέγραψαν ανακωχή μαζί του. Περίεργο που δεν το σκέφτηκαν και οι Ιταλοί. Αμ, αυτοί οι Άγγλοι ; Τελείως ντουβάρια.
Οι Γάλλοι και οι Ιταλοί γιατί να ενδιαφέρονται να τελειώσουν τον Κεμάλ, ειδικά εφόσον στην Αθήνα υπήρχε πλέον μια ηγεσία που είχε τις ίδιες απόψεις με αυτόν κατά τον Α΄ΠΠ; :roll:
Ζαποτέκος έγραψε:
15 Σεπ 2021, 21:25
Τόσο ο στρατάρχης Φος όσο και Μεταξάς είχαν επισημάνει πως ολόκληρος ο ελληνικός στρατός δεν επαρκούσε για να επιβάλλει την ειρήνη στην Ανατολία. Δεν ήταν μόνο να νικήσεις τον Κεμάλ. Ήταν και να κρατήσεις μετά υποταγμένους τους Τούρκους στους οποίους είχε μπει για τα καλά η ιδέα απ' το 1908 για δημιουργία εθνικού κράτους.
Δεν θα κρατούσες υποταγμένους τους Τούρκους. Θα τους έδιωχνες από τα εδάφη που θα είχες κατακτήσει, ανάλογη φάση με την ανταλλαγή πληθυσμών που έγινε το 1923, απλά μονομερώς. Και δεν χρειαζόταν να κατακτήσεις ολόκληρη την Ανατολία, θα τη διασπούσες σε πολλά μικρότερα κράτη (ένα ποντο-αρμενικό, ένα κουρδικό, ένα τουρκικό κτλ). Επαναλαμβάνω ότι το 1920 η αναλογία σε πληθυσμό ήταν 7 προς 12 εκατομμύρια, μια χαρά doable ήταν να πετύχει η Μικρασιατική Εκστρατεία και να γραφτεί στη συνέχεια τελείως διαφορετικά η νεότερη ιστορία.
Για τους Αρμένιους και τους καημένους τους Κούρδους . Ή μήπως έφεραν και αυτοί κανέναν βασιλιά πίσω ; :lol:

Μάντεψε. Θα νικούσες τους Τούρκους και δεν θα κρατούσες ούτε την Ζώνη της Σμύρνης. Η συνθήκη των Σεβρών προέβλεπε για την περιοχή δημοψήφισμα και οι Τούρκοι ήταν πλειοψηφία.

Οι αριθμοί των δύο στρατιών ήταν περίπου ίσοι. Ο τουρκικός στρατός όμως ήταν καλύτερος απ' τον δικό μας.

Η υστέρηση του Ελληνικού στρατιωτικού οργανισμού έναντι του αντίστοιχου Τουρκικού
Το Ελληνικό Κράτος μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα δεν διαθέτει σοβαρό στρατιωτικό οργανισμό, όπως υπενθυμίζει οδυνηρά η επονείδιστη ήττα του 1897. Αφετηρία συγκρότησής του Στρατού σε σύγχρονες βάσεις αποτέλεσε η προσπάθεια της κυβέρνησης Θεοτόκη, από το 1904. Το Κίνημα στο Γουδί και οι Βαλκανικοί Πόλεμοι έδωσαν ώθηση στην ανάπτυξη του, όμως οι σχετικά εύκολες νίκες που πέτυχε έναντι ασθενεστέρων Τουρκικών δυνάμεων απέκρυψαν τις αδυναμίες και δημιούργησαν ψευδαίσθηση γενικής υπεροχής. Η ανάπτυξη διακόπηκε πολύ γρήγορα εξ αιτίας του Α’ ΠΠ και του Εθνικού Διχασμού. Η ισχυρή δύναμη που συγκροτήθηκε το 1918 στο Μακεδονικό Μέτωπο διοικήθηκε κατά βάση από τους Συμμάχους και έλαβε μέρος περισσότερο σε δευτερεύουσες επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα η αποκτηθείσα επιτελική εμπειρία να είναι μικρή, κι επιπλέον, να προέρχονται από ένα στατικό και περιορισμένο μέτωπο, ενώ στη Μικρασία επρόκειτο να διεξαχθεί αγώνας ευρέων κινήσεων σε αναπεπταμένα εδάφη.
Το 1919 ο ΕΣ ήταν ακόμη ένας ανώριμος οργανισμός. Η βασική του αδυναμία ήταν η απουσία αρκετών επιτελών εκπαιδευμένων σε σχολές πολέμου και σχετική εμπειρία, με αποτέλεσμα την αδυναμία των διοικήσεων και επιτελείων να σχεδιάσουν και να διευθύνουν αποτελεσματικά επιχειρήσεις σε επίπεδο στρατιάς-σώματος στρατού-μεραρχίας. Επίσης προβλήματα δημιουργούσαν η δυσκίνητη σύνθεση των σχηματισμών, η ανεπάρκεια του πυροβολικού, η μικρή δύναμη του ιππικού και η προσκόλληση στο συγκεντρωτικό γαλλικό δόγμα.
Από την άλλη, ο νέος τουρκικός στρατός που οργάνωσε ο Κεμάλ στηρίχθηκε στον Οθωμανικό στρατό με τη μεγάλη πολεμική του παράδοση. Στις μεγάλες εκσυγχρονιστικές προσπάθειες που κατέβαλαν οι σουλτάνοι κατά το 19ο αιώνα περιλαμβάνεται η ίδρυση σύγχρονων στρατιωτικών σχολών. Ήδη από το 1843 ιδρύεται στην Κωνσταντινούπολη ανωτέρα ακαδημία πολέμου που το 1882 αναβαθμίζεται σοβαρά κατά το πρότυπο της Βερολινείου Ακαδημίας Πολέμου. Συγκριτικά, η Ελλάδα θα αποκτήσει σχολή πολέμου μόλις το 1925. Η πολεμική δράση των Οθωμανών στους Βαλκανικούς Πολέμους και κυρίως στον Α' ΠΠ, ασύγκριτα μεγαλύτερη από την ελληνική, παρά τα γενικώς δυσμενή αποτελέσματά της, προσφέρει στον Οθωμανικό στρατό πολύ μεγάλη εμπειρία, που θα αποδειχτεί κρίσιμη. Από το 1,5 εκατομμύριο στρατό του Α’ ΠΠ με τις 7 στρατιές, οι Τούρκοι επιλέγουν με αυστηρά κριτήρια τους ικανότερους αξιωματικούς για ένα στρατό που στο απόγειο του δεν ξεπερνά τους 200.000 άνδρες. Όλοι τους σχεδόν είναι μικρής, ενώ το Σώμα των Τούρκων αξιωματικών έχει αξιοσημείωτη ιδεολογική και πολιτική ομοιογένεια. Οι διοικητές των Σωμάτων Στρατού είναι συνταγματάρχες και οι μέραρχοι αντισυνταγματάρχες. Διαθέτουν ξεχωριστό επίλεκτο σώμα επιτελών αξιωματικών, αποφοίτων της ακαδημίας πολέμου της Κωνσταντινούπολης. Υιοθετούν ελαφριά σύνθεση σχηματισμών που τους προσδίδει μεγάλη ευκινησία και τους επιτρέπει να εκτελούν βαθιές εισχωρήσεις, ευρείς ελιγμούς και υποχωρητικές μάχες. Διαθέτουν ισχυρό πυροβολικό και πολυάριθμο ιππικό που χρησιμοποιούν ως ιπποκίνητο πεζικό καθώς και στρατονομικό σώμα που πατάσσει κάθε ανυπακοή.
Τα αποτελέσματα της διαφοράς αυτής φαίνονται στην πράξη: ο Ελληνικός Στρατός, σε αντίθεση με τον Τουρκικό, υποπίπτει συστηματικά σε κρίσιμα λάθη: υποτίμηση του αντιπάλου, υποτίμηση των απαραίτητων δυνάμεων για δεδομένες αποστολές, κακός συντονισμός, μη τήρηση εφεδρειών, αποτυχία να γίνουν αντιληπτές κρίσιμες ευκαιρίες, άκαμπτα σχέδια, υπερτίμηση της κατοχής εδάφους έναντι της καταστροφής του εχθρού.
Η Στρατιά θα αγγίξει επανειλημμένως τη νίκη, αλλά δε θα την επιτύχει.

"Του πολέμου καιροί ου μενετοί".
http://mikrasiatikhekstrateia.gr/dimosieuseis/aitia
… εις μικράς μεν ατυχίας ευρεθήσεται φίλος, εις μεγίστην δε και επιμένουσαν συμφοράν μηδείς σε πλανήση , φίλος ουκ έσται . ( Στρατηγικόν Κεκαυμένου )

Άβαταρ μέλους
Μπίστης
Δημοσιεύσεις: 14641
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 19:39
Τοποθεσία: Helsingør

Re: 14η Σεπτεμβρίου 1922 Η καταστροφή της Σμύρνης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Μπίστης » 15 Σεπ 2021, 22:06

Κόκκορας έγραψε:
15 Σεπ 2021, 20:58

ο μεταξάς έδινε και βέβαιο νικητή την γερμανία :lol: και ειχε πεισει και αυτος τον Βασιλια,ωστε καταληξαμε σε εθνικο διχασμο
Δεν χρειαζόταν την συμβουλή του. Ήταν το ίδιο γερμανοθρεμμένος
Ο βασιλιάς πιό πολύ από τον Μεταξά θεωρούσε αδύνατον να νικήσει άλλος από την Γερμανία.

Και κυρίως δεν θα είχε τα μουτρα να ξαναδεί τον συγγενή του Κάιζερ αν εβγαζε την χώρα στο πλευρό της Αντάντ. Το τιτάνιο εγώ του το έβαλε πανω από τις εθνικές ανάγκες.
"I beseech you, in the bowels of Christ, think it possible you may be mistaken".

Άβαταρ μέλους
Κόκκορας
Δημοσιεύσεις: 18202
Εγγραφή: 03 Ιουν 2018, 17:20
Phorum.gr user: Κόκορας
Τοποθεσία: Συμβασιλεύουσα Πόλις

Re: 14η Σεπτεμβρίου 1922 Η καταστροφή της Σμύρνης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Κόκκορας » 15 Σεπ 2021, 22:59

Μπίστης έγραψε:
15 Σεπ 2021, 22:06
Κόκκορας έγραψε:
15 Σεπ 2021, 20:58

ο μεταξάς έδινε και βέβαιο νικητή την γερμανία :lol: και ειχε πεισει και αυτος τον Βασιλια,ωστε καταληξαμε σε εθνικο διχασμο
Δεν χρειαζόταν την συμβουλή του. Ήταν το ίδιο γερμανοθρεμμένος
Ο βασιλιάς πιό πολύ από τον Μεταξά θεωρούσε αδύνατον να νικήσει άλλος από την Γερμανία.

Και κυρίως δεν θα είχε τα μουτρα να ξαναδεί τον συγγενή του Κάιζερ αν εβγαζε την χώρα στο πλευρό της Αντάντ. Το τιτάνιο εγώ του το έβαλε πανω από τις εθνικές ανάγκες.
μα δεν διαφωνουμε,ολο το επιτελειο του(Σχεδον)γερμανοαναθρεμμενο ηταν και ο ιδιος,παντρευτηκε και την αδερφη του καιζερ
ολοι τους πιστευαν σε νικη της γερμανιας,αλλα γνωριζαν το να βγουν στον πολεμο με την γερμανια ηταν αδυνατον και οχι μονο λογω γεωγραφιας.

καναν αδιαμφισβητητη ζημια στα εθνικα πραγματα και δεν αξιζει να δικαιολογουμε τις πραξεις τους

εδω που τα λεμε ο βενιζελος ηταν το νεο αιμα και αυτοι η εξουσια η παλια,δεν τους ηταν ιδιαιτερα αρεστο να βλεπουν τα ημερα να διωχνουν τα αγρια,οποτε δεν τους οδηγουσε η κοινη λογικη,αλλα το παθος.

Άβαταρ μέλους
Scouser
Δημοσιεύσεις: 11642
Εγγραφή: 13 Αύγ 2020, 23:18

Re: 14η Σεπτεμβρίου 1922 Η καταστροφή της Σμύρνης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Scouser » 15 Σεπ 2021, 23:45

Ζαποτέκος έγραψε:
15 Σεπ 2021, 21:49
Για τους Αρμένιους και τους καημένους τους Κούρδους . Ή μήπως έφεραν και αυτοί κανέναν βασιλιά πίσω ; :lol:
Όχι, αυτοί απλώς δεν επέδειξαν βούληση ή ικανότητα να πολεμήσουν.
Ζαποτέκος έγραψε:
15 Σεπ 2021, 21:49
Οι αριθμοί των δύο στρατιών ήταν περίπου ίσοι. Ο τουρκικός στρατός όμως ήταν καλύτερος απ' τον δικό μας.
Μέχρι την επαναφορά των άκαπνων ανώτατων μετά τις εκλογές του '20, στους οποίους ανατέθηκε η διοίκηση ΣΣ ενώ δεν είχαν διοικήσει ποτέ πάνω από Σύνταγμα ή μεραρχιών χωρίς να έχουν διοικήσει πάνω από τάγμα, η Στρατιά της Μικράς Ασίας πήγαινε από νίκη σε νίκη. Ακόμα και μετά τους άκαπνους, σε γενικές γραμμές μέχρι και τη μάχη της Άγκυρας (που τακτικά έληξε με ισοπαλία), οι δικοί μας γενικά αποδείχτηκαν ανώτεροι από κάθε άποψη, πλην φυσικά της ανώτατης ηγεσίας. Μετά την Άγκυρα πράγματι οι κεμαλικοί έκλεισαν την ψαλίδα και πιστεύω ότι τον Αύγουστο του '22 ήταν πλέον καλύτεροι, τότε όμως ήταν έτσι και αλλιώς πολύ αργά για εμάς.
Ζαποτέκος έγραψε:
15 Σεπ 2021, 21:49
Μάντεψε. Θα νικούσες τους Τούρκους και δεν θα κρατούσες ούτε την Ζώνη της Σμύρνης. Η συνθήκη των Σεβρών προέβλεπε για την περιοχή δημοψήφισμα και οι Τούρκοι ήταν πλειοψηφία.
Καλά, ας νικούσαμε εμείς και θα σου έλεγα εγώ που θα πήγαιναν και τα δημοψηφίσματα και οι Τούρκοι της Ζώνης της Σμύρνης. :lol:
''That's not what your fucking job is. You are bullshiting people, you are acting as a propagandist. It's not 'mostly peaceful' when a car is on fire''. Joe Rogan

Άβαταρ μέλους
Κόκκορας
Δημοσιεύσεις: 18202
Εγγραφή: 03 Ιουν 2018, 17:20
Phorum.gr user: Κόκορας
Τοποθεσία: Συμβασιλεύουσα Πόλις

Re: 14η Σεπτεμβρίου 1922 Η καταστροφή της Σμύρνης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Κόκκορας » 15 Σεπ 2021, 23:52

Ζαποτέκος

ναι εκεινη την στιγμη στον βαλκανικο αυτο συνεβη,αυτοι ηταν οι συσχετισμοι,αλλα προφανως συζηταμε σε βαθος χρονου,η επικρατηση και διατηρηση στην μακεδονια ηταν δυσκολοτερη εξισωση για τους λογους που ανεφερα ηδη,αλλωστε μανι μανι μηδενιστηκαν τα οποια οφελη των βαλκανικων και ολα ξαναπαιχτηκαν τον α παγκοσμιο(με την τουρκια αυτην την φορα συμμαχο της βουλγαριας,για αυτο λεω μην κοιταμε την στιγμη)
διατηρησαμε τα οφελη κυριως επειδη βρεθηκαμε στο πλευρο των νικητων σε δυο παγκοσμιους πολεμους και η βουλγαρια κατοπιν ενσωματωθηκε στο κομμουνιστικο μπλοκ και εμεις στο αμερικανικο...αυτο καθε αλλο παρα προφανες ηταν τοτε.

η τουρκια ηταν κατεστραμμενη απο τον πολεμο,και εχασε τεραστιες κομβικες πλουτοπαραγωγικες περιοχες της(χωρις αυτες μεταπολεμικα δεν θα γειτονευαμε με μια τωρινης ισχυος τουρκια,ουτε φυσικα θα μπορουσε να διατηρησει ,θα διεθετε αναλογο πληθυσμο),ο στρατος σε αρχικο σταδιο ηταν τσετες και κουρελιασμενοι στρατιωτικοι μερικως εξοπλισμενοι,
ισχυρή όμως ήταν η θέση της χώρας και στο πολεμικό πεδίο. Οι επιχειρήσεις του ελληνικού στρατού, που είχαν διεξαχθεί στη Μικρά Ασία και στην Ανατολική Θράκη, είχαν συνταράξει συθέμελα το ανεγειρόμενο κεμαλικό οικοδόμημα. Επακόλουθο ήταν μεγάλες λιποταξίες τούρκων στρατιωτών, καθώς και ομαδικές μετακινήσεις χιλιάδων κατοίκων, που ζητούσαν καταφύγιο στις κατεχόμενες από τους Ελληνες γραμμές. «Νικηθήκαμε στο μέτωπο για μία ακόμη φορά και απ΄ όλες τις πλευρές» παραδέχθηκε αργότερα για τις επιχειρήσεις εκείνες ο ίδιος ο Κεμάλ.
Για το διάστημα από τον Ιούνιο ως τον Οκτώβριο του 1920 ο βιογράφος του τούρκου ηγέτη, Αρμστρονγκ, γράφει: «Οι δυνάμεις (σ.σ. του Κεμάλ) δεν μπορούσαν να προβάλουν αντίσταση στους Ελληνες, που βρίσκονταν σε καλή κατάσταση. […] Νικημένοι και απωθημένοι κατά τέτοιον επονείδιστο τρόπο, οι Τούρκοι είχαν αποθαρρυνθεί πλήρως. Οι άνδρες άρχισαν να λιποτακτούν από τα τακτικά στρατεύματα. Στα χωριά υψωνόταν η γνωστή παλιά και κουρασμένη κραυγή για ειρήνη».

Η αποκαρδίωση και η ηττοπάθεια του λαού είχαν μεταδοθεί και στην ηγεσία. Ο ίδιος ο Κεμάλ, λίγο πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου, ζήτησε από τον Πρόδρομο Μποδοσάκη να μεσολαβήσει στον Βενιζέλο. Ο τούρκος ηγέτης προσέφερε ολόκληρη τη Θράκη και δεχόταν την αυτονόμηση της Σμύρνης υπό τουρκική επικυριαρχία ή την ανταλλαγή της με την Κωνσταντινούπολη. Μετά την εκλογική ήττα του Βενιζέλου ο Κεμάλ απέσυρε τις προτάσεις του.

Αναφερόμενος στην ίδια περίοδο ο Ισμέτ Ινονού είχε πει το 1972 στον Σπύρο Μαρκεζίνη: «Οι Τούρκοι εξηκολούθουν να πολεμούν ευθέως κατά των Γάλλων εις την Κιλικίαν, εμμέσως δε κατά των Αγγλων, τους οποίους διησθάνοντο πάντα όπισθεν των Ελλήνων […] ούτε με τους Μπολσεβίκους είχε τότε πραγματοποιηθεί οριστική συμφωνία. Εσωτερικώς το κύρος του Κεμάλ ήτο ασθενές και η ηγεσία του ζωηρώς ημφεσβητείτο».

Η πτώση του Βενιζέλου άλλαξε δραματικά τη διεθνή θέση της Ελλάδος.
https://www.tovima.gr/2009/07/12/opinio ... benizeloy/

στην πορεια ασφαλως ενισχυθηκε,αλλα στην αρχικη φαση οταν εμεις το ριχναμε σε εκλογες επι μακρον μια αναλογης εντασεως εκστρατεια απο μερους μας οπως αυτη που καναμε αργοτερα(με το βλεποντας και κανοντας) θα ειχε περιορισμενες πιθανοτητες αποτυχιας,αλλωστε οι αρχικες μας επεκτασεις δεν γνωρισαν καμια σοβαρη αντισταση και ηταν ολες επιτυχημενες,η αρχικη του τακτικη παρενοχλησης και υποχωρησης δεν αποτελουσε προιον γεωγραφιας,αλλα προιον αδυναμιας,διαφορετικα θα μας πετουσε στην θαλασσα ηδη με το καλημερα.



μεταξάς
Οι φιλογερμανικές θέσεις και αντιλήψεις του Ιωάννη Μεταξά, όπως αυτές είχαν διαμορφωθεί έως τα τέλη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και είχαν σχέση με την εκπαίδευσή του στην προπολεμική Γερμανία, την προσήλωσή του στον γερμανόφιλο βασιλιά Κωνσταντίνο και την πίστη του στη στρατιωτική υπεροχή της Γερμανίας, προσδιόριζαν σε μεγάλο βαθμό την ιδεολογική του ταυτότητα αλλά και το χαρακτήρα της «Τετάρτης Αυγούστου»
https://www.kathimerini.gr/investigatio ... io-polemo/

πιστευαν σε νικη της γερμανιας,αλλα λογω γεωγραφιας (και διπλωματικων συσχετισμων )προτασσαν την ουδετεροτητα της ελλαδας
με καθε κοστος
ο μεταξας επαιξε κομβικο ρολο στην αμαχητι παραδοση του οχυρου ρουπελ τον Α παγκοσμιο και πιστευε ακραδαντα στην επικρατηση της γερμανιας
διαψευστηκε!στον β παγκοσμιο ακολουθησε κατα γραμμα την πολιτικη βενιζελου,αυτην ντε στην οποια εναντιωνόταν

η αποβαση της ελλαδας στην μικρα ασια ειχε πολλους διαφωνουντες(μερικους τους ανεφερες),διοτι απειλουσε συμφεροντα(πετρελαιο,διομολογησεις κ.ο.κ) και φιλοδοξιες,ενω οι εγγλεζοι κοιτωντας την ινδια και τον μουσουλμανικο κοσμο,δεν βρισκαν λογικη μια αναστατωση και παραδοση της περιοχης της μ.ασιας στους ελληνες χριστιανους ουσιαστικα στην αγγλια ειχαμε μονο συμμαχο τον πρωθυπουργο,λουντ τζωρτζ.Αυτα με τις μεραρχιες ειναι γνωστα,ουδεποτε ειχε η ελλαδα αυτες τις αναλογιες που απαιτουσαν οι στρατιωτικοι στα πεδια των μαχων για τους επιτιθεμενους ,αλεξανδρε που πας :lol: (ειδαμε ποση επιτυχια αλλωστε ειχανε οι στρατηγοι στον α παγκοσμιο και πως βαζαν τον κοσμακη να πολεμαει,στελνοντας μυριαδες στον αλλο κοσμο) (παρεμπιπτοντως τον φος τον απεσυραν επι μακρον λογω μεγαλων απωλειων,πριν τον ανασυρουν στο τελος του α παγκοσμιου)
εν προκειμενω
ο πολυς φος για την καταληψη φιλαδελφειας αδραμυττιου πανορμου εκανε λογο για απαιτησεις της ταξεως των 27 μεραρχιων(!) και για διαστημα 4 μηνων που απαιτουνταν.ο βενιζελος καλα μελετημενος του απαντησε με επιχειρηματα και του ειπε πως θα τα καταφερουν με τις υπαρχουσες δυναμεις σε 15 μερες
τα κατελαβαν σε δεκα!
και μαλιστα κατελαβαν και την προυσσα
οι δε πολεμικες προσπαθειες επι ενα χρονο του κεμαλ απεναντι στους εγγλεζους(οι οποιοι εκλπιαρουσαν την ελλαδα να στειλει μια μεραρχια προς υποστηριξη) εγιναν σκονη και οι μοναδες του διασκορπιστηκαν.


ανεφερες τσωρτσιλ,στρατιωτικος και αυτος
ο τσωρτσιλ αναφερει ομως πως για να επελθει η ηττα των ελληνων στον πολεμο συνεβη μια σειρα αδιανοητων συγκυριων και καταστασεων,συνεπω ςκαθε αλλο παρα χαμενους απο χερι μας ειχε!
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Κόκκορας την 16 Σεπ 2021, 00:23, έχει επεξεργασθεί 7 φορές συνολικά.

Άβαταρ μέλους
elchav
Δημοσιεύσεις: 8659
Εγγραφή: 17 Μάιος 2018, 16:27

Re: 14η Σεπτεμβρίου 1922 Η καταστροφή της Σμύρνης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από elchav » 15 Σεπ 2021, 23:54

Ανέβασε κάποιος το "Η Μάνα Σμύρνη καίγεται" για να σπάσουμε γραφικομετρα και κριντζομετρα, ή ακόμα;
Άγνωστος Πατέρας Χελώνων

Άβαταρ μέλους
Κόκκορας
Δημοσιεύσεις: 18202
Εγγραφή: 03 Ιουν 2018, 17:20
Phorum.gr user: Κόκορας
Τοποθεσία: Συμβασιλεύουσα Πόλις

Re: 14η Σεπτεμβρίου 1922 Η καταστροφή της Σμύρνης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Κόκκορας » 16 Σεπ 2021, 00:04

οι εβραιοι δειχνουν τον σεβασμο τους στα δικα τους δεινα και δεν επιτρεπουν σε κανενα ειρωνειες και γελακια και μπραβο τους
ας παραδειγματιστουμε

Εικόνα
περιγραφή εκείνων των ημερών από μια αμερικάνα γιατρό
https://www.ptisidiastima.com/esther-lo ... a-address/

Άβαταρ μέλους
Κόκκορας
Δημοσιεύσεις: 18202
Εγγραφή: 03 Ιουν 2018, 17:20
Phorum.gr user: Κόκορας
Τοποθεσία: Συμβασιλεύουσα Πόλις

Re: 14η Σεπτεμβρίου 1922 Η καταστροφή της Σμύρνης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Κόκκορας » 16 Σεπ 2021, 00:12


Άβαταρ μέλους
Τζιτζιμιτζιχότζιρας
Δημοσιεύσεις: 11511
Εγγραφή: 10 Απρ 2020, 15:13
Phorum.gr user: 2.Χόρχε ντελ Σάλτο 1.Brainstorm
Τοποθεσία: Δημοκρατία του Καμπαρτίνο Μπαλκάρια

Re: 14η Σεπτεμβρίου 1922 Η καταστροφή της Σμύρνης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Τζιτζιμιτζιχότζιρας » 16 Σεπ 2021, 00:22

Ζαποτέκος έγραψε:
15 Σεπ 2021, 21:25
Τζιτζιμιτζιχότζιρας έγραψε:
15 Σεπ 2021, 09:23
Παραπονεμενα λόγια λένε τα τραγούδια μας. Κοινώς κλάψα, κλάψα, κλάψα.
Απ' την εποχή του '21. :D

Τότε λέγω ένα τραγούδι

- Ο Ήλιος εβασίλεψε Έλληνα μου,
βασίλεψε και το Φεγγάρι εχάθη
κι᾿ ο καθαρός Αυγερινός
που πάει κοντά την Πούλια,
τα τέσσερα κουβέντιαζαν
και κρυφοκουβεντιάζουν.
Γυρίζει ο Ήλιος και τους λέει,
γυρίζει και τους κρένει
Εψές οπού βασίλεψα
πίσου-από μια ραχούλα,
άκ᾿σα γυναίκεια κλάματα
κι᾿ αντρών τα μυργιολόγια
γι᾿ αυτά τα ᾿ρωϊκά κορμιά ᾿
σ τον κάμπο ξαπλωμένα,
και μέσ᾿ το αίμα το πολύ
είν᾿ όλα βουτημένα.
Για την πατρίδα πήγανε
᾿σ τον Άδη, τα καϊμένα.

Ο μαύρος ο Γκούρας αναστέναξε και μου λέγει

- Αδελφέ Μακρυγιάννη, σε καλό να το κάμη ο Θεός άλλη φορά δεν τραγούδησες τόσο παραπονεμένα. Αυτό το τραγούδι σε καλό να μας βγη.


http://users.uoa.gr/~nektar/history/tri ... /index.htm

_______________________________________
Μα ακαιν διαβάσεις τα απομνημονεύματά του κι ο Μακρυγιάννης μια Κατερίνα Γιουλάκη του 21 ήταν.
Για σας τα κάνω όλα- Θα μπορούσα να 'μουνα στο χωριό να διαλογιζόμουνα τώρα ρε.

Άβαταρ μέλους
Obi Wan Iakobi
Δημοσιεύσεις: 15683
Εγγραφή: 19 Ιαν 2020, 22:20

Re: 14η Σεπτεμβρίου 1922 Η καταστροφή της Σμύρνης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Obi Wan Iakobi » 16 Σεπ 2021, 00:35

Εμπεδοκλής έγραψε:
14 Σεπ 2021, 10:39
Σαν σήμερα πριν 99 χρόνια η Σμύρνη λεηλατήθηκε από τους τσέτες των Τούρκων.

Η λεηλασία, οι δολοφονίες, οι βιασμοί και όλα τα άλλα εγκλήματα των Τούρκων αποδίδονται άψογα με δροματικό τρόπο από το έργο του Νίκου Κούνδουρου 1922.



Και δεν είναι ούτε τα μισά από τα εγκλήματα αυτών που σήμερα κάποιοι μας ζητούν να ξεχάσουμε.
Yπηρξε ενας συνωστισμος.Μην τα τραγικοποιουμε.
Η αλήθεια είναι μια μικροαστική εμμονή.

Βλαδίμηρος Ίλιτς Λένιν

Vini Vici
Δημοσιεύσεις: 164
Εγγραφή: 05 Απρ 2020, 22:15
Phorum.gr user: Ko$tas

Re: 14η Σεπτεμβρίου 1922 Η καταστροφή της Σμύρνης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Vini Vici » 16 Σεπ 2021, 10:42

Ίσως ήταν λάθος και η απόφαση να μην εστιάσουμε στην θάλασσα του Μαρμαρα, τα στενά και την Πόλη αντί για την Ιωνία. Η γεωπολιτική αξία ήταν πολυ μεγαλυτερη και η κατοχή τους ευκολότερη. Έχοντας αυτές τις περιοχές κατοχυρωμένες μπορείς να διεκδικήσεις υστερα και την Ιωνία με μικρότερο ρίσκο να σε πετάξουν στη θάλασσα. Ανάλογα συνορα είχαμε και επί Ανδρόνικου Παλαιολόγου.

Εικόνα

Βέβαια ποτε δεν μπορείς να είσαι σίγουρος σε ένα πόλεμο. Απλά στην νίκη μπορείς να είσαι άνετος και να διεκδικήσεις αυτά που θες, στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό.

Άβαταρ μέλους
Ζαποτέκος
Δημοσιεύσεις: 8939
Εγγραφή: 14 Ιαν 2019, 17:08

Re: 14η Σεπτεμβρίου 1922 Η καταστροφή της Σμύρνης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ζαποτέκος » 26 Σεπ 2021, 07:32

Εκτοπίσεις το 1920 στο Εσκίσεχίρ ( Εσκίσεχίρ - > Σεβάστεια - > Πόλη ) χωρίς όμως την βία άλλων επεισοδίων :
O ελληνικός στρατός πλησίαζε στο Ινονού και οι Τούρκοι του Εσκίσεχιρ ανησυχούσαν. Φεβρουάριο μήνα του 1920 μας ειδοποίησαν, εμάς τους Έλληνες υπηκόους, να ετοιμαστούμε. Ήρθαν σπίτι μας ο Έλληνας μουχτάρης Στυλιανός, ένας χότζας και δυο πολισμάνοι. «Ετοιμασθείτε, λέει, θα πάτε στην Άγκυρα». Δε μας είπαν το λόγο. Ήμασταν γραμμένοι σε καταστάσεις.
(...)

Mας είχαν πετάξει στο αμπάρι
Περιφέρεια Εσκίσεχιρ
Μαρτυρία Βασιλικής Μπονάνου
https://www.tanea.gr/2003/09/27/greece/ ... to-ampari/
Τούρκοι Κοζανίτες ζητάνε από Έλληνες Μικρασιάτες να τους εντάξουν στις οικογένειές τους και να τους πάρουν πίσω στην Ελλάδα :
Μαρτυρία Βασιλικής Παπάζογλου
Νοτιοκεντρική Μικρά Ασία , Περιφέρεια Νεάπολης , Ανακού

Εικόνα
Εικόνα
Εικόνα
Εικόνα
Εικόνα
… εις μικράς μεν ατυχίας ευρεθήσεται φίλος, εις μεγίστην δε και επιμένουσαν συμφοράν μηδείς σε πλανήση , φίλος ουκ έσται . ( Στρατηγικόν Κεκαυμένου )

Απάντηση


  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Ιστορία”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών