To Νέο Βυζαντινό Νήμα

Ιστορικά γεγονότα, καταστάσεις, αναδρομές
Άβαταρ μέλους
George_V
Δημοσιεύσεις: 27082
Εγγραφή: 17 Ιούλ 2018, 23:08
Phorum.gr user: George_V
Τοποθεσία: Kαλαμαι

Re: To Νέο Βυζαντινό Νήμα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από George_V » 11 Αύγ 2018, 14:30

Quidam Graecus έγραψε:
11 Αύγ 2018, 14:01
George_V έγραψε:
10 Αύγ 2018, 20:10
Τα σπορ στο Βυζάντιο.

Αλλη μια εκφραση της καθημερινότητας στο Βυζάντιο ήταν τα θεάματα. Αλλωστε ηταν ο ενας απο τους 2 πυλώνες που κρατουσαν τον λαο σε τάξη ετσι ωστε να μην ασχολείται με την πολιτικη και να αφηνει την αρχουσα τάξη ελευθερη να κανει οτι θέλει. Ο αλλος ηταν ο άρτος. Οσο υπήρχαν αυτά τα δυο η ελιτ ηταν βεβαια οτι ο λαος δεν θα στρεφόταν εναντίον τους. Σε πολλές περιπτώσες ξέσπασαν ταραχές ακόμα και στα ορια επανάστασεις οταν Αυτοκράτορες επιχειρησαν να περιορίσουν τα θεάματα ή τον άρτο. Η απώλεια της Αιγυπτου τον 7ο αιώνα π.χ. σημανε το τελος της εισαγωγης δωρεαν σιταριου και ετσι επρεπε να βρεθει γρήγορα αντικαταστατης πριν τελειώσουν τα αποθέματα και ο λαος ξεσπάσει πάνω τους. ...
Εννοείς τον 7ο αιώνα μΧ.

Φυσικά ομως οι θεατές δεν εβλεπαν ολη τη μερα αρματα να τρέχουν πανω κατω και αρματηλάτες να προσπαθουν να πατήσουν ο ενας τον αλλο. Στα διαλλείματα μεταξυ των αρματοδρομιών (αναγκαία για να μπορέσουν να επισκευάσουν αρματα, να ξεκουραστουν τα αλογα και να αναρρώσουν οι ηνίοχοι) υπήρχε ποικίλο προγραμμα. Θεατρικές παραστάσεις, χορεύτριες (στυλ μαζορέτες π.χ.), θηριοδαμαστές με λιοντάρια, αρκουδες και τιγρεις (οχι θηριομαχίες αυτες ειχαν απαγορευτει απο τον Ιουστινιανο αλλα ηταν κατι παρόμοιο με τα εκπαιδευμενα ζωα που βλεπουμε σημερα στο τσιρκο), τραγουδιστές, τραγουδίστριες, μιμους, κλοουν, ακροβάτες κτλ.
...
Σχετικά με το θέαμα.
Υπήρχαν αναπαραστάσεις μαχών στον ιππόδρομο, μια από αυτές είχε διοργανώσει ο Νικηφόρος Φωκάς, βάζοντας το πεζικό σε θέση σχηματισμού επίθεσης, πράγμα το οποίο προκάλεσε τον φόβο των θεατών, πολλοί από τους οποίους πάνω τον πανικό τους να φύγουν από τον ιππόδρομο ποδοπατήθηκαν.

Επίσης γίνονταν και αναπαραστάσεις ναυμαχιών με πλοιάρια (καραβίτζιν) τα οποία είχαν ρόδες για να μπορούν να τα μεταφέρουν και αν θυμάμαι καλά πολλές φορές τα πυρπολούσαν χρησιμοποιώντας το υγρό πυρ. Μαζί με αυτά τα πλοιάρια υπήρχαν και κωμικοί οι οποίοι διασκέδαζαν το πλήθος.
Ω θα το διορθωσω μολις γυρισω σπιτι.

Τα υπολοιπα θεαματα ηταν πιο "θεματικα" και πιο σπανια. Για αυτο δεν μπηκα στον κοπο να τα πολυαναλυσω.
Original προταση:

ΙΙΙ. Veteres: Αυτοι ειναι μονομάχοι που κατάφεραν να επιβιώσουν 1 χρόνο στη σχολή.

Google translate Hebrew to Greek

ΙΙΙ. Βετεράνοι: Δεν θα μπορείτε να υπογράψετε μια γάτα κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Von Mackensen

Re: To Νέο Βυζαντινό Νήμα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Von Mackensen » 11 Αύγ 2018, 18:45

Μπραβο Γιωργο,ηταν μεσα στα αγαπημενα μου το παλιο νημα.

Άβαταρ μέλους
George_V
Δημοσιεύσεις: 27082
Εγγραφή: 17 Ιούλ 2018, 23:08
Phorum.gr user: George_V
Τοποθεσία: Kαλαμαι

Re: To Νέο Βυζαντινό Νήμα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από George_V » 13 Αύγ 2018, 19:59

Ας δουμε μερικές εκφάνσεις της Βυζαντινής Αυλής. Ο Βυζαντινός Αυτοκράτορας περαν των οποιων άλλων τιτλων του ειχε και τον τίτλο "Κοσμοκράτωρ" και ως άρχοντας του Κόσμου (Οικουμένης) ήταν και Αντιπρόσωπος του Θεού επι της Γής. Έτσι λοιπον δεν μπορουσε παρα και η Αυλή του να κινείται σε απόλυτη αρμονία με χορογραφημένες κινήσεις σχεδον θεατρικές σε ενα άκαμπτο πρωτοκόλλο, αντανακλώντας έτσι την την Κινηση των Ουρανών κατω απο τον Οφθαλμό του Θεου, πάνω στην Γη.

Στην κορωνίδα της πυραμίδας στεκόταν ο Αυτοκράτορας ο οποιος δεν είχε ίσο και απο κάτω απλωνόταν ενα περίπλοκο συμπλεγμα ευγενών και γραφειοκρατών σε αυστηρή ιεραρχία το οποιο ουσιαστικά κινούσε τα γρανάζια του κράτους παντα ομως υπο το αγρυπνο βλέμμα του Αυτοκράτορα (η οποιου ασκούσε την Αυτοκρατορική εξουσία). Η εξουσία τους πήγαζε ουσιαστικά απο τον Αυτοκράτορα και μονο και μπορουσε να ανακληθεί ανα πάσα στιγμή. Χωρις την άδεια του Αυτοκράτορα δεν πήγαινε κανεις ουτε για κατουρημα. Παρόλη ομως την απολυτη εξουσία του ο Αυτοκράτορας δεν ηταν ενας ελεω θεου μονάρχης αλλα πλησιαζε περισσότερο σε εναν Συνταγματικό Μονάρχη τηρουμένων των αναλογιών κατα τον Καλδέλλη.

Παρόλη την χορογραφία και τον θεατρινισμο ομως κυριαρχουσε και μια απλότητα και τον 13ο αιώνα ξενοι επισκέπτες εντυπωσιάζονταν βλεποντας την Αυτοκράτειρα να πηγαινει στην Εκκλησια με ενα περίπλοκο τυπικο μεν αλλα με μια πιο απλη συνοδεία και ντυσιμο απο την Βασίλισσα της Γαλλίας.

Ο κυριος άξονας της επίδειξης της Αυτοκρατορικης εξουσίας ηταν η πομπη (προκενσος) οταν ο Αυτοκράτορας πηγαινε/ερχόταν στην Εκκλησία η αλλου. Ηταν σκηνοθετημένη μεχρι την τελευταια λεπτομέρεια και υπηρχαν παραλλαγές της για κάθε διαφορετικό σενάριο/προορισμο.

Η βασικη πομπή/διαδρομη κατα τις μεγάλες θρησκευτικές εορτες (παραλλαγές υπήρχαν αλλα θα τις δουμε αργοτερα για καθε γιορτη) μαζι με τα υπολοιπα τελετουργικά στα οποια λαμβανε μερος και ο κοσμος αλλα και οι θεσμοι της εξουσίας ηταν η εξής:

Ι. Προκενσος προς την Μεγάλη Εκκλησία της Αγίας Σοφίας.

Την παραμονή της πομπής εισέρχονταν οι Πραιπόζιτοι στον Χρυσοτρίκλινο (αιθουσα του θρόνου) και υπενθυμίζουν στον Αυτοκράτορα περι της αυριανής πομπής. O δε Αυτοκράτορας τους διατάζει τότε να ετοιμάσουν το προκενσο υπ'ευθυνη τους. Αφου αποχωρήσουν οι Πραιπόζιτοι συγκεντρώνουν τους Κουβικουλάριους για να τους ενημερώσουν για το αυριανό προγραμμα. Αμεσως μετα ειδοποιουν ολους τους υπολοιπους που θα λαβουν μερος οπως τον Δομέστικο, τους Δημάρχους, τους υπαλληλους των Σεκρέτων και ολους τους υπολοιπους με αγγελιοφόρους για την πομπη της επομένης ωστε να προσέλθουν εγκαιρως και οπως ορίζει το πρωτόκολλο.

Ιδιαιτέρως ειδοποιειται ο Επαρχος της Πόλεως για να καθαρισει τη Βασιλικη Οδο (δλδ τους δρόμους που θα περάσει ο Αυτοκράτορας) και τους παρακειμενους δρόμους και να τους διακοσμμησει με δάφνες, κισσους, δενδρολίβανα και αλλα φυτά και άνθη.

Την επομένη πριν την ανατολη του ηλιου καταφθάνουν οι Πραιπόζιτοι μαζι με τους Κουβικουλάριους και περιμένουν στο Καβαλλάριον (στρατόπεδο) μεχρι να έρθει ο Μέγας Παπίας και να ανοιξει επίσημα τις πύλες του Παλατίου. Οταν ανοιξουν οι πύλες με την ανατολή του ηλιου εισέρχονται οι Πραιπόζιτοι και οι Κουβικουλάριοι και κάθονται στο Πάνθεον. Αμεσως μετά εισέρχονται οι Βεστίτωρες οι οποιοι θα πάρουν την Ράβδο του Μωυσή απο το Παρεκκλησι του Αγίου Θεοδώρου και θα κατευθυνθουν στον Χρυσοτρίκλινο. Ακολουθουν οι Κουβικουλάριοι οι οποιοι κρατούν σε ασημένιο δισκο την Αυτοκρατορικη Χλαμύδα και το Στέμμα σε πορφυρο μαξιλάρι. Μετα μπαίνουν οι Βασιλικοι Σπαθάριοι κρατώντας τα οπλα του Αυτοκράτορα κ τέλος ετεροι Κουβικουλάριοι μεταφέρουν τα υπολοιπα Αυτοκρατορικά αμφια σε ασημενιους δίσκους.

Απο τον Χρυσοτρίκλινο σε πομπη τα μεταφέρουν στο Οκτάγωνον εντος του Παλατιου της Δάφνης μπροστά απο το Παρεκκλησι του Αγίου Στεφάνου και τα αφήνουν εκει ενω οι Σπαθάριοι με τα οπλα του Αυτοκράτορα στέκονται στο Ονοπόδιον.

Παράλληλα ξεκινάει και ο Αυτοκράτορας ενδεδυμένος πορφυρό Σκαραμάγγιον απο τον Ιερό Κοιτώνα και αφου προσευχηθεί στην Εικόνα του Χριστου στην κογχη του Χρυσοτρίκλινου η οποια στηρίζεται πανω σε βασιλικό θρόνο σηκώνεται και την ιδια στιγμη εισερχονται οι Πραιποζιτοι απο το Πάνθεον οπου αφου προσκυνήσουν τον Αυτοκράτορα τον βοηθουν να φορέσει χρυσό Σαγίον. Μετα συνοδεύουν τον Αυτοκράτορα μεσω του Διαδρόμου του Φύλακος προς το Σίγμα.

Στο Σίγμα θα υποδεχτουν τον Αυτοκράτορα η Αυτοκρατορικη Φρουρά, η Εταιρεία (ξένοι μισθοφόροι), ο Λογοθέτης του Κανικλείου με ολη την υπηρεσία του, ο Πρωτασηκρίτης και ο Πρωτονοτάριος. Αφου τους ευχηθουν θα μπουν και αυτοι στην πομπη.

Απο το Σιγμα θα κατευθυνθουν στον ναο της Θεοτόκου εν τω Σιγματι οπου οι Κουβικουλαριοι εχουν ηδη ετοιμασει κερια. Θα τα παρουν οι Πραιπόζιτοι και θα τα δώσουν στον Αυτοκράτορα να τα αναψει και αφου προσκυνησει θα κατευθυνθουν στο Παρεκκλήσι της Αγίας Τριάδος οπου και εκει ο Αυτοκράτορας θα αναψει κερια και θα προσκυνησει τα Αγια Λειψανα που θα εχουν εκτεθει ηδη.

Απο το Παρεκκλησι της Αγιας Τριάδος θα εισέλθουν στο Βαπτιστήριο οπου εκει μολις κανουν νευμα οι Πραιπόζιτοι οι Κουβικουλάριοι θα σηκώσουν 3 μεγάλους σταυρούς την ωρα που θα περνάει απο εκει ο Αυτοκράτορας.

Φευγοντας απο εκει ο Αυτοκράτορας περνάει απο τον Τρίκλινο του Αυγουσταίου και μπροστα απο τον Χρυσοτρίκλινο υπο τις επευφημίες της Αυτοκρατορικής Φρουράς και της Εταιρείας. Μετα τις επευφημίες ο Αυτοκράτορας συνοδευόμενος μονο απο τους Κουβικουλάριους και τους ιδιαιτερους υπηρέτες του φτανει στο Οκτάγωνον υπο τις επευφημίες των υπολοιπων Κουβικουλαριων.

Πρωτα ομως κατευθυνεται προς το Παρεκκλησι του Αγίου Στεφάνου οπου θα προσευχηθει και θα προσκυνησει αναβοντας κερια μπροστά απο τον Σταυρό του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Μετα θα εισέλθει στον Κοιτώνα της Δάφνης και κάθεται επι θρόνου. Εκει θα δεχτεί τον Ρεφερενδάριο τον εκπρόσωπο του Πατριάρχη ο οποιος θα τον ενημερώσει για τρέχοντα εκκλησιαστικα ζητήματα.

Μετα εισέρχονται οι Πραιπόζιτοι και ενημερώνουν τον Αυτοκράτορα οτι πρέπει να πάει στο Οκτάγωνον. Εκει αφου εισέλθουν στο Οκτάγωνο ο Πραιπόζιτος φωνάζει "Βεστίτωρες!" και εισέρχονται αμεσα στην αιθουσα οι Βεστίτωρες οι οποιοι βοηθουν τον Αυτοκράτορα να φορέσει τα Αυτοκρατορικά αμφια. Μολις τελειώσουν εξέρχονται με τον ιδιο τροπο που μπήκαν χωρις να γυρίσουν την πλάτη τους στον Αυτοκράτορα.

Μολις αποχωρήσουν οι Βεστίτωρες ο Πραιπόζιτος παίρνει το Στέμμα και το τοποθετεί στο κεφάλι του Αυτοκράτορα. Μετα την ενδυση εξέρχονται μεσω του Τρικλίνου του Αυγουσταιου και συναντουν τον Λογοθέτη του Δρόμου, τον Λογοθέτη του Κανικλειου, τον Διοικητη της Αυτοκρατορικης Φρουράς, την Αυτοκρατορικη Φρουρά και την Εταιρεία. Στην Πύλη της Χρυσης Χειρός ο Αυτοκράτορας συναντά τους Νιψηστιάριους οι οποιοι κρατουν τα χρυσα χερνιβοξεστα τους ανα χείρας.

Εκει με νευμα του Αυτοκράτορα προς τον Πραιποζιτο ο τελευταιος αφου υποκλιθει κανει νόημα στον Οστιάριο που κρατάει χρυσή ραβδο σηκώνοντας την χλαμύδα του και αμέσως αυτός ξεκινάει συνοδευόμενος απο αλλους 4 Οστιάριους με χρυσές ραβδους και ανοιγουν την Πυλη. Δουλεια τους ειναι να εισάγουν ανα ομάδες συμφωνα με την ταξη τους τους ευγενεις για να προσκυνήσουν τον Αυτοκράτορα. Ετσι εισέρχονται πρώτα οι Μάγιστροι, μετα οι Ανθυπατοι και Πατρικιοι, οι Στρατηγοι, αξιωματικοι, Κλεισουράρχες κλπ. και αφου προσκυνήσουν, με νευμα του Αυτοκράτορα ο Πραιπόζιτος φωνάζει "Κελεύσατε!" και σε πομπή κατευθύνονται στο Ονοπόδιον οπου περιμένουν ο Δρουγγάριος της Βιγλας, ο Δρουγγάριος του Πλωιμου και οι Βασιλικοι Σπαθάριοι με τα οπλα του Αυτοκράτορα.

Σε αυτο το σημειο πέφτουν ολοι και προσκυνουν τον Αυτοκράτορα πλην των Σπαθαρίων που κρατάνε τα οπλα του Αυτοκράτορα. Μετα απο αυτο με νεύμα του Αυτοκράτορα ο Πραιπόζιτος σηκώνει την χλαμύδα του δινοντας σήμα στον Αρχιτελετάρχη να σηκωθεί και να φωνάξει "Κελευσατε!" και με αυτο σηκώνονται όλοι.

Απο εκει η πομπη συνεχίζει φτάνοντας στο Μέγα Κονσιστώριο οπου εχουν ηδη φτάσει απο πιο πριν η Ράβδος του Μωυσή και ο Σταυρός του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Εκει η η πομπη συναντάει τον Πρωτασηκρίτη και τον Πρωτονοτάριο με τις υπηρεσίες τους αντίστοιχα καθως και τους Σιλεντιαριους σε παράταξη κατω απο το Βήμα. Ο Αυτοκράτορας ανεβαίνει στο Βήμα και ολοι τον προσκυνουν. Μετα με νευμα του Αυτοκράτορα προς τον Πραιπόζιτο, ο Πραιπόζιτος δινει εντολη στον Σιλεντιάριο σηκώνοντας την χλαμυδα του και ο Σιλεντιάριος φωνάζει "Κελεύσατε!" και ολοι σηκώνονται.

Απο εκει προχωρουν στον Τρίκλινο των Κανδιδάτων οπου εκει φτάνει ο Σκευοφύλακας της Αγίας Σοφίας κρατώντας Σταυρο απο Τιμιο Ξυλο τον οποιο και προσκυνά ο Αυτοκράτορας. Απο εκει αφου περάσουν το Οκτακιόνιο φτάνουν στην Χαραυγή οπου υπάρχει κολοσσιαίος ασημένιος σταυρός και εκει ο Αυτοκράτορας αναβει κεριά και προσκυνά.

Αμεσως μετα προχωρουν προς τον Τρίκλινο των Εξκουβιτόρων οπου εκει εχουν στηθεί τα Ρωμαικά Λάβαρα τα οποια ξεδιπλωνονται ενα ενα με δραματικο τρόπο οπως περναει ο Αυτοκράτορας και ενσωματονονται στην πομπή.

Προς το τέλος του Τρικλίνου των Εξκουβιτόρων καθονται στα αριστερά οι Καγκελλάριοι του Καίστωρος οι οποιοι επευφημουν τον Αυτοκράτορα στα Λατινικά. Πισω τους καθονται οι Διπανιται και αυτοι επευφημουν στα Λατινικά. Πισω τους καθονται οι Νομικοί και αυτοι το ιδιο. Απεναντι τους στα δεξια δηλαδη βρισκεται υπερμεγέθης ασημένιος σταυρος τον οποιο ο Αυτοκράτορας προσκυνα και αναβει κερια και προχωρουν προς το Τριβουνάλιο.

Στο Τριβουνάλιο περιμένουν ο Δημοκράτης των Βένετων, ο Δομέστικος των Σχολών και ολος ο Δήμος των Βενετων οι οποιοι αφου προσκυνήσουν τον Αυτοκράτορα του παραδίδουν λιβελλάρια (περγαμηνες) με διάφορες αιτησεις προς τον Αυτοκράτορα. Φυσικά δεν τις παραδίδουν ιδιοχείρως αλλα τις δίνουν στον Αρχιτελετάρχη πρώτα ο οποιος θα παρουσιάσει τον αιτόυντα στον Αυτοκράτορα πρώτα και ο αιτών θα πει 2 κουβέντες για το αιτημα του και θα επιστρέψει στη θεση του χωρις να γυρισει την πλατη του στον Αυτοκράτορα. Ο Αυτοκράτορας θα κανει νευμα στον Αρχιτελετάρχη να παραδώσει το λιβελλάριο στον Πραιπόζιτο και θα ερθει ο επομενος να παραδώσει λιβελλάριο. Η διαδικασια επαναλαμβανεται μεχρι να εξαντληθουν οι αιτουντες (καθως προκειται για επισημη εκδηλωση εχουν φροντισει απο πριν να μην ειναι πολλοι οι αιτουντες καθως θα τρωγαν ολη τη μερα ετσι). Παραλληλα ο Δημος επευφημειι τον Αυτοκρατορα ενω ο Δομέστικος ευλογει τον Αυτοκράτορα.

Απο εκει φτάνουν στον Τρίκλινο των Σχολών οπου περιμένει ο Δημοκράτης των Πρασίνων με τον Δημο των Πρασίνων και τον Κόμητα των Εξκουβιτόρων. Εκει επαναλαμβάνεται η ιδια τελετη με το Τριβουναλιο και τις παραδόσεις λιβελλαριων

Απο εκει προχωρουν προς την Χαλκη Πυλη υπο τις επευφημίες των Βένετων που φωνάζουν "Εις πολλους χρόνους και αγαθους ο Θεος αγάγει" περνουν τον Μεγα Θολον, το Ιατρειον, την Παλαίστρα και αφου περάσουν την Χαλκη Πυλη αρχιζουν οι επευφημίες των Πρασίνων με τον ιδιο τροπο.

Μετα το Κάγκελο της Χαλκης Πύλης υποδέχεται τον Αυτοκράτορα ο Δήμαρχος των Βενετων με τον Δημο των Λευκών και τους δευτερευοντες τους. Απο εκει προχωρουν στον Αυγουσταιωνα οπου τον υποδέχεται ο Δήμαρχος των Πρασίνων με τον Δήμο των Ρουσιων και τους δευτερευοντες τους.

Αφου περάσουν το Ωρολόγιο της Αγίας Σοφίας μπαίνουν στην Αγία Σοφία απο τις Βασιλικές Πύλες και στον νάρθηκα του ναου ο Πραιπόζιτος αφαιρει το Στέμμα απο τον Αυτοκράτορα και εκει τον υποδέχεται ο Πατριάρχης. Ο Αυτοκράτορας αφου πρώτα προσκυνήσει το Ευαγγέλιο που κρατάει ο Αρχιδιάκονος ασπάζεται τον Πατριάρχη και μπαίνουν στον ναο. Εκει ο Αυτοκράτορας θα προσκυνήσει και θα αναψει κεριά ενω ο Πατριάρχης θα διαβάσει ευχή υπέρ του Αυτοκράτορα.

Μαζι με τον Αυτοκράτορα μπαίνουν στην Αγία Σοφία και οι Αυτοκρατορικες σημαιες οι οποιες στηνονται αριστερα και δεξια του ναου ενω τα Ρωμαικά Λαβαρα παιρνουν θέση μπροστα απο τον Σολέα. Ο Σταυρός του Μεγάλου Κωνσταντινου στηνεται όρθιος σε χρυσή τράπεζα δεξια της Αγιας Τράπεζας.

Μετα εισέρχονται οι Μάγιστροι, Συγκλητικοι, Ανθυπατοι, Στρατηγοι κτλ. και παιρνουν τις κανονισμένες θέσεις τους στα δεξια του ναου.

Οταν φτάσει ο Αυτοκράτορας στο Πορφυρούν Ομφαλιον σταματα. Ο Πατριάρχης προχωρά μμονος και ανοιγει την Ωραία Πύλη κρατώντας το αριστερο φύλλο της πορτας. Ο Αυτοκράτορας αφου προσκυνησει εισέρχεται στο Ιερό απο την Ωραια Πύλη που κρατα ανοιχτή ο Πατριάρχης και προσκυνά το Ταβλίον (δλδ την εικονα που βρισκεται πανω στην Αγια Τράπεζα). Παράλληλα ο Πατριάρχης φέρνει σκεπασμένα με λευκους αέρες 2 Αγια Ποτήρια τα οποια ασπάζεται ο Αυτοκράτορας, το ιδιο κανει και με τα λοιπα σκευη της θειας λειτουργίας (δισκους, σπαργανα κτλ.)

Μετα μαζι με τον Πατριάρχη περνουν στο Ημικύκλιο πισω απο την Αγια Τράπεζα οπου βρισκεται σταυρός απο ατοφιο χρυσάφι τον οποιο προσκυνά ο Αυτοκράτορας. Ο Πατριάρχης παιρνει το θυμιατηρι και το παραδίδει στον Αυτοκράτορα ο οποιος θυμιαζει τρεις φορές τον σταυρό.

Μετα προχωρουν προς το Μητατωριο οπου μπροστα απο αυτο εχουν εκτεθει σταυρός απο Τιμιο Ξυλο και τα οργανα των παθων του Κυριου (δλδ η Αγία Λογχη, ο Ακανθινος Στέφανος, το σφουγγάρι με το οξος, η Ιερά Σινδόνη, το Αγιο Μανδήλιο κτλ.) τα οποια και προσκυνα ο Αυτοκράτορας προτου εισέλθει στο Μητατώριο. Ενω ο Πατριάρχης ξεκινα την Θεια Λειτουργία/

Εκει θα παραμεινει για ξεκουραση μεχρι τη Μεγάλη Εισοδο. Οταν ερθει η ωρα ο Πραιπόζιτος θα ειδοποιησει τον Αυτοκράτορα και θα του βγαλει την Αυτοκρατορικη Χλαμύδα και εξερχονται απο το δεξιο μερος του Μητατωριου συνοδευομενοι απο τους Συκλητικους και τους Κουβικουλάριους φτάνοντας πισω απο τον Αμβωνα (ο οποιος βρισκοταν στο κεντρο της Εκκλησίας) και περιμένουν την Μεγάλη Εισοδο κρατωντας λαμπάδες. Οταν περάσουν τα Αγια υποκλινονται ολοι και τα Ρωμαικα Λαβαρα χαμηλώνουν.

Αφου περάσουν τα Αγια ο Αυτοκράτορας ακολουθει και φτάνει μεχρι την Ωραία Πύλη και περιμένει εκει. Τοτε έρχεται ο Αρχιδιάκονος και θυμιατίζει 3 φορές τον Αυτοκράτορα. Μετα πέρνει ο ιδιος το θυμιατηρι και θυμιαζει 3 φορές τον Πατριαρχη και μετα απο αυτον 3 φορές την Αγια Τραπεζα.

Υστερα μπαινουν μεσα τα Αγια στο Ιερό και ο Πατριάρχης κλεινει τελετουργικά τις πυλες στα μουτρα του Αυτοκράτορα συμβολιζοντας ετσι και αναδεικνύοντας το γεγονος οτι μπορει να ειναι Αντιπρόσωπος του Θεου στη Γη αλλα εχει και ενα οριο. Δεν μπορει να προσφέρει την Αναιμακτη Θυσια γιατι ειναι λαικος και οχι Ιερέας.

Ετσι ο Αυτοκράτορας αποχωρεί και επιστρέφει στο Μητατώριον. Αφου ξανανοιξουν οι πυλες θα επιστρέψει για τον Ασπασμο της Ειρήνης οπου θα ασπαστει τον Πατριαρχη στο Σολέα, μετα τον Πρωτοσυγκελλο, μετα τους παρισταμενους Μητροπολιτες, Αρχιεπισκοπους, Επισκοπους, τον Πρωθιερέα της Αγιας Σοφίας και τους Αρχοντες του Πατριαρχείου με τη σειρά ενας ενας υπο την επιβλεψη του Ρεφερενδάριου.

Αφου ολοκληρωθει ο ασπασμος του Αυτοκράτορα ο Αρχιτελετάρχης θα φερει εναν εναν τους Συγκλητικους να ασπαστουν τον Πατριαρχη.

Μετα απο αυτο επιστρέφει ο Αυτοκράτορας στο Μητατώριο οπου θα παραμείνει μεχρι την Θεια Κοινωνία. Τοτε θα εισέλθει ξανα στο Ιερό και αφου ασπαστει τον Πατριάρχη θα κοινωνήσει οχι με τον τροπο που κοινωνα ο κοσμος (δλδ με τον Αλεξανδρινο τρόπο με λαβίδα) αλλα με τον τροπο που κοινωνουν οι κληρικοι. Ξεχωριστα το Αιμα και το Σωμα.

Αφου κοινωνήσει θα επιστρέψει στο Μητατώριο για το Κράμα. Κραμα ειναι ψωμι βουτηγμένο σε κρασι το οποιο ο Αυτοκράτορας εδινε σε οποιον ηθελε να δειξει ευνοια. Ετσι λοιπον καλουσε οποιον ηθελε στο Μητατωριο και του προσφερε ψωμι βουτηγμένο σε κρασι. Αυτο ηταν δειγμα τεράστιας βασιλικης ευνοιας ή βασιλικης δυσφορίας αν καποιος δεν καλουνταν.

Αφου ολοκληρωθει και το Κράμα εισερχεται ο Πραιπόζιτος και φοράει ξανα την Χλαμύδα στον Αυτοκράτορα και μετα ανοιγουν τις κουρτίνες για να εισέλθει ο Πατριάρχης ο οποιος αφου ασπαστει τον Αυτοκράτορα θα καθίσει για λιγη ξεκουραση και κουβέντα.

Μετα ο Πατριάρχης θα συνοδευσει τον Αυτοκράτορα μεχρι την Πύλη του Αγίου Φρέατος οπου εκει περιμένει ο Πραιπόζιτος και ο Αργυρός (προσωπικος τραπεζίτης/θησαυροφυλακας του Αυτοκράτορα).

Ο Αργυρός θα δώσει στον Πραιπόζιτο ενα σακκουλι με χρυσα νομισματα το οποιο ο Πραιποζιτος δινει στον Αυτοκράτορα και αυτος με τη σειρά του το δινει στον Πατριάρχη ενω ο Αργυρός αναφωνει "Αυτο το δίνει ο Αγαθός Αυτοκράτωρ".

Απο ενα σακκουλι χρυσα νομισματα παιρνουν επίσης ο Αρχιδιάκονος, οι Οστιάριοι, οι Ψάλτες, οι φτωχοι που εχουν μαζευτει εξω απο την Εκκλησια και οι Προσμονάριοι.

Λιγο πριν αποχωρησει ο Αυτοκράτορας ο Πραιπόζιτος φέρνει το Στέμμα του Αυτοκράτορα το οποιο παραδίδει στον Πατριάρχη και αυτος το τοποθετει στο κεφάλι του Αυτοκράτορα. Αμεσως μετά του δινει το αντιδωρο το οποιο αμεσως ο Αυτοκράτορας το δινει στον Πραιποζιτο.

Ο Αυτοκράτορας αποχωρει και εξω απο την Πυλη του Αγιου Φρεατος συναντα τον Δημαρχο με τον Δημο των Βενετων΄και των Λευκών που τον επευφημουν. Λιβελλάρια με αιτηματα δεν δινονται τώρα καθως ειχαν δοθει ηδη στην αρχη.

Στη Σιδηρά Πύλη συναντα τον Δημαρχο με τον Δημο των Πρασινων και των Ρουσιων που τον επευφημουν και αυτοι

Στη Χαλκη Πυλη τον περιμένει ο Δημοκράτης των Βενετων και των Λευκών με τον Δομεστικο των Σχολών με τους αντιστοιχους Δημους και επευφημουν.

Στο Προπυλαιο των Αγιων Αποστόλων περιμένει ο Δημοκράτης των Πρασινων και των Ρουσιων με τον Κομητα των Εξκουβιτόρων και επευφημουν.

Αφου περάσει το Τριβουνάλιο διερχεται τον Τρικλινο των Εξκουβιτόρων και δέχεται τις επευφημίες των Νομικών των Διπανιτών και των Καγκελαρίων του Καιστωρος.

Στη συνεχεια περνάει απο τον Τρικλινο των Κανδιδάτων φτανει στον Τρίκλινο των 19 Ακκουβιτών οπου περιμένουν δυο Βουκάλιοι οι οποιοι επευφημουν τον Αυτοκράτορα αναλογα με την γιορτη (π.χ. αν ειναι Πασχα με αναστασιμες επευφημιες)

Στο Κονσιστώριο δέχεται τις επευφημίες του Πρωτασηκρητη και του Πρωτονοτάριου και των υπηρεσιων τους.

Στο Ονοποδιον βρισκονται παλι και επευφημουν τον Αυτοκράτορα οι Βασιλικοι Σπαθάριοι, η Αυτοκρατορικη Φρουρά και η Εταιρεία.

Καθως πλησιάζει ο Αυτοκράτορας στην Πύλη της Χρυσής Χειρός ο Πραιπόζιτος κανει νευμα στους Μαγιστρους, Συγκλητικους, Πατρικιους, Ανθυπατους, Στρατηγους κτλ. να αποσπαστουν απο την πομπη και μεσω ενος μυστικου περασματος να περάσουν πισω απο την Πυλη της Χρυσης Χειρός και να παρουν θέσεις δεξια και αριστερα του Χρυσοτρίκλινου.

Ο Αυτοκράτορας εισέρχεται μονος στον Τρίκλινο του Αυγουσταιου υπο τις επευφημιες των ευγενών (οι Κουβικουλαριοι και ο Πραιπόζιτος εχουν προηγηθει) και αφου μπει κλεινονται πισω του οι Πυλες του Αυγουσταίου.

Ο Πραιποζιτος αναφωνει στα λατινικα "Βιτ" και ο Κηρυκας των Κουβικουλάριων απαντά "Καλώς". Οι Κουβικουλάριοι αναφωνουν "Καλως ηλθατε Μουλτος Ανι". Να σημειωθεί πως μονο την Κυριακη του Πασχα οι Κουβικουλάριοι προσθέτουν και την λεξ "Φηλικίσσιμε".

Αμεσως μετα εεισερχεται ο Αυτοκράτορας στο Οκταγωνο μαζι με τους Κουβικουλάριους και εκει αφαιρειται το Στέμμα και η Χλαμυδα. Απο εκει εισερχεται στον Κοιτώνα της Δάφνης οπου βγάζει τα Αυτοκρατορικα αμφια μενοντας μονο με χρυσο Σαγιον και πορφυρο Σκαραμάγγιον και αφου ξεκουραστει λιγο πηγαινει προς το Ιερό Παλάτιο.

Στο μεταξυ εχουν στοιχηθει οι Κουβικουλαριοι αριστερα και δεξια της διαδρομης και ευχονται "εις πολλους και αγαθους χρόνους ο θεος αγαγει την βασιλειαν υμων" οταν περναει ο Αυτοκράτορας. Με την εισοδο του Αυτοκράτορα στο Παλάτιο διαλυονται οι Κουβικουλαριοι στα σπιτια η στην υπηρεσια τους μολις κλεισουν οι πυλες ενω παράλληλα ο Αυτοκράτορας κατευθυνεται στην κογχη οπου βρισκεται η εικονα του Χριστου πανω σε θρονο για να προσευχηθει. Αφου τελειώσει θα εισέλθει στον Ιερό Κοιτώνα να ξεκουραστει.

Αυτη η διαταξη ηταν η συνήθης κατα τις γιορτες της Κυριακης του Πάσχα, Πεντηκοστης, της Μεταμορφώσεως, των Χριστουγέννων και των Φώτων.

Εν τουτοις υπηρχαν καποιες διαφοροποιησεις σε καθε γιορτη που θα τις δουμε πιο μετά.
Original προταση:

ΙΙΙ. Veteres: Αυτοι ειναι μονομάχοι που κατάφεραν να επιβιώσουν 1 χρόνο στη σχολή.

Google translate Hebrew to Greek

ΙΙΙ. Βετεράνοι: Δεν θα μπορείτε να υπογράψετε μια γάτα κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Άβαταρ μέλους
George_V
Δημοσιεύσεις: 27082
Εγγραφή: 17 Ιούλ 2018, 23:08
Phorum.gr user: George_V
Τοποθεσία: Kαλαμαι

Re: To Νέο Βυζαντινό Νήμα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από George_V » 23 Αύγ 2018, 16:20

Η ανωτερω περιγραφη ηταν ο βασικος αξονας πομπης ο οποιος τροποποιουνταν σε καθε περισταση και σε καθε γιορτη. Την Κυριακη του Πασχα η οποια ηταν ουσιαστικα η μεγαλυτερη γιορτη υπηρχαν καποιες τροποποιησεις. Η πομπη ηταν η ιδια μεχρι το Παλάτι της Δαφνης και απο εκει αρχιζαν οι τροποποιησεις.

Απο τη Δαφνη εφευγαν μεσω του Τρικλίνου των 19 Ακκουβιτών οπου ο Αυτοκράτορας επιθεωρουσε την Αυτοκρατορικη Φρουρα και την Εταιρεία που στεκονταν δεξια και αριστερα του Τρικλίνου και μετα καθόταν σε χρυσο θρόνο στην ιδια αιθουσα.

Αμεσως μετα εισέρχεται ο Ραίκτωρ και ο Πραιπόζιτος με τους Κουβικουλάριους και αφου προσκυνήσουν ο Αυτοκράτορας σηκώνει την χλαμυδα του κανοντας νευμα στον Οστιάριο με τη Χρυση Ραβδο να φυγει και να επιστρέψει φέρνοντας μαζι του τον Διοικητή της Αυτοκρατορικης Φρουράς μαζι με τον Δομέστικο, τον Αρχοντα του Χρυσοτρίκλινου, τον Αρχιτελετάρχη, τους Σιλεντιαριους και τον Αδμηνσουαλιο.

Επιστρέφοντας ο Οστιάριος μένει εξω απο την πυλη του Τρικλίνου ως που να κανει νευμα ο Αυτοκράτορας στον Πραιποζιτο σηκώνοντας την χλαμυδα του και ο Πραιπόζιτος να ειδοποιησει τον Οστιάριο πως ειναι η ωρα να εισέλθει. Μπαινοντας ο Οστιάριος προσκυνά τον Αυτοκράτορα και με το δεξί του χέρι χτυπάει το πισω μέρος των πορφυρών βελουδινων κουρτινών που καλυπτουν την πυλη.

Οι Σιλεντιάριοι ανοιγουν τις κουρτίνες και εισέρχονται οι ανωτέρω αξιωματουχοι οι οποιοι αφου προσκυνήσουν επιστρέφουν εξω χωρις να στρέψουν την πλάτη τους στον Αυτοκράτορα.

Οταν τελειωσει η προσκυνηση σηκωνεται ο Αυτοκράτορας και οι Κουβικουλάριοι σηκώνουν τον θρόνο και τον μεταφέρουν σε εξέδρα στην μέση του Τρικλίνου διακοσμημένη με κισσους, μυρτιές και δενδρολίβανα. Ο Αυτοκράτορας αφου καθήσει σηκώνει παλι την χλαμυδα του κανοντας νευμα στον Πραιποζιτο ο οποιος αφου εισέλθει στην αιθουσα προσκυνά και φευγει. Μετα εισερχονται 2 Οστιαριοι οι οποιοι αφου προσκυνήσουν στεκονται αριστερα και δεξια της Πυλης.

Με νευμα του Αυτοκράτορα ο δεξιος Οστιάριος χτυπάει με το δεξι του χέρι την βελουδινη κουρτήνα κανοντας νοημα στον Πραιποζιτο ο οποιος δινει εντολη στους Σιλεντιαριους να ανοιξουν τις κουρτίνες και αμεσως εισερχεται σε πομπη ο Πραιποζιτος επικεφαλης και απο πισω ακολουθουν οι Ανθυπατοι και οι Μαγιστροι φορώντας χρυσους Λώρους πανω απο τις στολές των αξιωμάτων τους.

Οι Ανθυπατοι και οι Μαγιστροι θα προσκυνησουν φιλώντας τα γόνατα και τα χέρια του Αυτοκράτορα και ο καθενας τους αφου προσκυνησει στεκεται στην καθορισμένη θεση του αριστερα και δεξια του θρόνου.

Μετα με την ιδια διαδικασία εξέρχεται ο Πραιπόζιτος και οι Οστιάριοι και η τελετη επαναλαμβανεται με εναλλασομενους τους Οστιάριους (δλδ τωρα χτυπαει την κουρτινα ο αριστερός Οστιάριος) και ο Πραιπόζιτος οδηγεί εντός τους Πατρικιους ενδεδυμένους λευκές στολές, χρυσες χλαμύδες με χρυσους Λώρους. Επαναλαμβανεται με το ιδιο τυπικο η προσκυνηση και η κατάληψη των προκαθορισμένων θεσεων τους.

Η διαδικασια ξεκινα παλι απο την αρχη με εναλασσομενους παλι τους Οστιαριους (παλι ο δεξιος κρουει την κουρτινα) και ο Πραιποζιτος με τον ιδιο τροπο εισάγει τώρα τους Πρωτοσπαθάριους και Στρατηγους οι οποιοι αφου προσκυνησουν με τον ιδιο τροπο παιρνουν τις κανονισμένες θεσεις τους.

Ξανα η ιδια διαδικασια με εναλλαγη Οστιαρίων και ο Πραιποζιτος εισάγει με τον ιδιο τρόπο τους Ασηκρίτες και τους Νοταρίους οι οποιοι προσκυνουν και παιρνουν την θέση τους

Αφου ολοκληρωθει και αυτό ο Αυτοκράτορας κανει νευμα στον Πραιπόζιτο ο οποιος αναφωνει "Κελευσατε" και οι συγκεντρωμενοι ευγενεις ανταπαντουν "Εις πολλους και αγαθους χρόνους ο Θεος αγάγοι την δικαιαν υμων Βασιλειαν".

Μετα απο αυτο σηκώνεται ο Αυτοκράτορας και σε πομπη κατευθυνονται στο Μεγα Ακκουβιτο οπου θα εισέλθει μονο ο Αυτοκράτορας ο Πραιπόζιτος και οι ιδιαιτεροι υπηρετες του. Το Μεγα Ακκουβιτο περιβάλλεται απο ασημένιους κιονες οπου μολις εισέλθειο Αυτοκράτορας οι υπηρέτες θα λυσουν τα σχοινια που βρισκονται εκει και θα πεσουν πορφυρές κουρτίνες γυρω γυρω κρύβοντας ετσι την θέα απο την υπολοιπη πομπη.

Εκει περιμένουν οι Βεστήτωρες οπου θα βοηθησουν τον Αυτοκράτορα να ενδυθει τον Λώρο ενω ο Πραιπόζιτος θα φέρει το Στέμμα και θα το τοποθετήσει στο κεφάλι του Αυτοκράτορα. Στο δεξι χέρι ο Αυτοκράτορας θα κρατήσει το σκήπτρο το λεγόμενο "Ακακιαν" και στο αριστερό χρυσό σταυρό.

Αφου ντυθει θα εξέλθει υπο τις επευφημιες της Αυτοκρατορικης Φρουράς και της Εταιρείας κατευθυνόμενος στο μεσον του Τρικλίνου και απο εκει στην Πυλη και στο Ονοποδιον οπου συναντα τους ευγενεις και η πομπη συνεχίζεται με την συνηθη διαδικασία απο εδω και πέρα.

Η δευτερη τροποποιηση της Κυριακης του Πάσχα γινεται στην Λειτουργία οπου ο Αυτοκρατορας παρακολουθει την Μεγάλη Εισοδο και την Κοινωνια με Χλαμυδα αλλα οχι με Λώρο τον οποιο ξαναφορά μονο μετα την τελετη του Κράματος. Μετα τηρείται το συνηθες της πομπης.


Κατα την γιορτη του Γενεθλίου της Θεοτόκου (8 Σεπτεμβρίου) η πομπη ειναι ιδια ουσιαστικα εκτος του οτι δεν ερχονται οι Δήμοι αλλα μονο οι Νοταριοι του καθε Δημου οι οποιοι ουτε λιβελλάρια με αιτησεις θα δώσουν παρα μονο θα ευχηθουν στον Αυτοκράτορα στα Λατινικά. Ο μεν Νοτάριος των Βενετων θα τον συναντησει πρώτος και θα τον συνοδευσει ψάλλοντας ιάμβους μεχρι τις Πύλες των Σχολών και απο εκει θα τον παραλαβει ο Νοτάριος των Πρασίνων ψάλλοντας ιάμβους μεχρι την Χαλκη Πύλη.

Στη Χαλκη Πυλη θα τον συνοδευσει ο Μαιστωρ των Βενετών ψαλλοντας και αυτός μεχρι την Σιδηρα Πυλη και απο εκει θα δώσει την σκυτάλη στον Μαιστωρα των Πρασίνων ο οποιος θα τον ψάλλει μεχρι το Αγιο Φρεαρ.

Στο Αγιο Φρεαρ ο Αυτοκράτορας θα αναψει κερια και θα προσκυνησει εισερχόμενος στην Εκκλησία οπου θα τον περιμένει ο Πατριάρχης ο οποιος αφου το θυμιασει θα αλληλοασπαστουν και μαζι θα ανεβουν στο δεξι μερος του Βηματος υπο τις επευφημιες των Συγκλητικών.

Μετα φτανουν στην Ωραια Πυλη οπου αφου προσκυνησει ο Αυτοκράτορας παιρνει ο Πατριαρχης το θυμιατο απο τα χέρια του Καστρηνσιου (ο οποιος προπορευοταν πισωπατώντας για να θυμιατιζει και τους δυο οσο προχωρουσαν) και το δινει στον Αυτοκράτορα ο οποιος θα θυμιασει την Αγια Τράπεζα εν κυκλω.

Αμεσως μετα θα σταθουν Πατριαρχης και Αυτοκράτορας εμπροσθεν της Αγιας Τράπεζας και ο Αρχιδιακονος θα εκφωνησει την συναπτή. Ο Πατριαρχης θα διαβάσει ευχη και αφου γινει ολη η εκκλησιαστικη τάξη ο Αυτοκρατορας με τον Πατριαρχη αποχωρεί ενω προπορευεται εμπροσθεν αυτων ο Σταυρός και το Ευαγγέλιο.

Σταματουν πισω απο τον Αμβωνα οπου ο Πατριαρχης διαβάζει ξανα ευχη και εξέρχονται μεσω των Βασιλικών Πυλών οπου αφου ασπαστει ο Αυτοκράτορας τον Πατριαρχη αποχωρει εν πομπη μεχρι του Πορφυρου Κιονος στον Φόρο του Μ. Κωνσταντινου και ανεβαινουν σε βαθρο που εχει στηθει μπροστα του εχοντας στα δεξια τους τους Ανθυπατους, Μαγιστρους και Συγκλητικους και τους Δημους στις αναβαθμιδες του Φορου απεναντι τους.

Αφου εχουν παρει ολοι την θεση τους ερχεται ο Πατριαρχης με πομπη της οποιας προπορευονται οι Εκδικοι του Πατριαρχειου κρατωντας Ραβδους και αμεσως μετα ακολουθουν οι Μητροπολίτες και οι Αρχιεπίσκοποι τους οποιους παρουσιάζουν στον Αυτοκράτορα εναν εναν ο Αρχιτελετάρχης με τον Ρεφερενδάριο του Πατριαρχη για να προσκυνήσουν και μετα παιρνουν την θέση τους στα αριστερά του βαθρου.

Μετα εισέρχονται οι Ψάλτες και ο Πατριαρχης ενω προπορεύεται μπροστα του ο Σταυρός και το Ευαγγέλιο και ανεβαινουν στο βάθρο οπου ο Αυτοκρατορας προσκυνά τον Σταυρό και το Ευαγγέλιο και ασπαζεται τον Πατριάρχη. Ο Σταυρος στηνεται σε θεση πανω στο βαθρο και ο Πατριαρχης με το Ευαγγέλιο και τους Διακονους του ανερχεται πανω στο βαθρο του Κιονα και οταν θα κανει νευμα ο Πραιπόζιτος θα ξεκινησουν οι Ψάλτες που εχουν σταθει αριστερα και δεξια κατω του βαθρου να ψάλλουν την Καταβασία της γιορτης 3 φορές. Μετα γινεται Εκτενής υπο του Αρχιδιακόνου και μετα ο Πατριάρχης θα βγάλει λογο επι τη εορτη.

Αφου τελειωσει θα τον ασπαστει ο Αυτοκράτορας και θα αποχωρήσει κατευθυνόμενος προς τον Ναο της Θεοτόκου των Χαλκοπρατείων οπου θα καθησει σε Χρυσο θρόνο στον Ναρθηκα και μπροστα του θα περάσουν και θα προσκυνήσουν οι ευγενεις και οι Μητροπολιτες.

Μετα θα περάσει και ο Πατριαρχης με το Σταυρο και το Ευαγγέλιο και αφου σηκωθεί ο Αυτοκρατορας θα τον συνοδευσει μεχρι τις Βασιλικες Πυλες οπου αφου διαβασει ευχη ο Πατριάρχης θα εισέλθουν μαζι στο Βημα και ο Αυτοκράτορας θα αφησει πανω στην Αγία Τράπεζα ενα Αποκομβιον με χρυσα νομισματα.

Μετα θα φυγουν απο το αριστερο μέρος περνώντας μεσα απο τον Γυναικωνίτη οπου αναμενει η Συγκλητος και επευφημει τον Αυτοκράτορα. Απο εκει πηγαίνουν στο Παρεκκλήσι της Αγίας Σωρού οπου εκει αφου αφησει ενα Αποκομβιον στην Αγια Τράπεζα προχωρά στην Αγία Σωρό (δλδ την Λειψανοθηκη που περιέχει την εσθητα και το μαφόριο της Θεοτόκου) αφηνει και εκει ενα Αποκόμβιον.

Απο εκει ξαναγυρίζουν στην εισοδο του Παρεκκλησίου και αφου ασπαστουν τον Πατριαρχη βγάζουν τα πορφυρα Σκαραμάγγια και παρακολουθουν την λειτουργία.

Με την απολυση ερχεται ο Πατριάρχης ο οποιος θα τοποθετησει το Στέμμα στον Αυτοκράτορα, θα του δώσει το αντίδωρο και θα πάρει ως δώρο απο τον Αυτοκράτορα ενα σακκουλι με χρυσα νομίσματα.

Φευγοντας απο την εκκλησια ο Αυτοκράτορας θα περάσει παλι απο τον Γυναικωνίτη υπο τις επευφημιες των ευγενών. Ο Πραιπόζιτος θα κανει νευμα στον Αρχιτελετάρχη ο οποιος θα αναφωνήσει "Κελευσατε" και αμεσως οι Συγκλητικοι θα συνταχθουν εν πομπη και θα συνοδευσουν τον Αυτοκράτορα μεχρι το Εμβολον.

Εκει θα ανέβουν ολοι στα αλογα τους και στο Μιλίον θα συναντησουν τον Δημαρχο των Βενετων με τον Δημο των Λευκών και θα γινει η συνηθισμένη τελετη με παράδοση λιβελλαριων.

Αφου φυγουν οι Βενετοι με τους Λευκους θα ερθει ο Δημαρχος των Πρασινων με τον Δημο των Ρουσιων και η διαδικασία επαναλαμβάνεται. Μετα ερχεται ο Κομης των Εξκουβιτόρων με τον Δημο των Πρασίνων και επευφημουν.

Αφου φυγουν και αυτοι ερχεται ο Δομέστικος των Σχολών με τον Δημο των Βενετων και επευφημουν και αυτοι.

Αμεσως μετα συνεχιζεται η πομπη προς την Χαλκη Πυλη και φτανοντας στην Πύλη του Τρικλίνου των Κανδιδάτων αφιππευουν ολοι και απο μπαινει ο Αυτοκράτορας στον ναρθηκα της Εκκλησιας του Χριστου ενω οι Κουβικουλάριοι κλεινουν τις πυλες πισω του.

Εκει ο Πραιποζιτος αφαιρει το Στέμμα και ο Αυτοκράτορας αφου προσκυνήσει την Εκκλησια επιστρέφει στο Παλατι.

Ακριβώς η ιδια διαταξη της 8ης Σεπτεμβριου τηρείται και στις 25 Μαρτιου του Ευαγγελισμου. Εκτος και αν η 25η Μαρτιου πέσει Σάββατο η Κυριακη οποτε οι Δημοι φέρνουν και μουσικα οργανα μαζι τους. Η ιδια διάταξη τηρείται και το Μεγαλο Σαββατο με μερικες ενδυματολογικες αλλαγές για τον Αυτοκράτορα οπου φορά την "παγανη στολη" και μερικες αλλες τροποποιησεις οπως η λοξοδρόμηση της πομπης απο τον Αυγουσταιωνα οπου ο Αυτοκράτορας συναντα Κουβικουλαριο ο οποιος κουβαλα ενα Κεντηνάριο χρυσου (100 Χρυσαφικες Λιτρες καθαρου χρυσου) ο οποιος μολις συναντησει την πομπη περπατα πισω απο τον Αυτοκράτορα με την πομπη να συνεχίζει κανονικα μετα μεχρι του Βηματος οπου εκει ο Πραιποζιτος θα παρει το Κεντηνάριον θα το δώσει στον Αυτοκράτορα και αυτός θα το ακουμπήσει στα πόδια της Αγίας Τράπεζας.

Αμεσως μετα θα θυμιασει οπως παντα την Αγια Τραπεζα οπως και στις 8 Σεπτεμβριου και θα κατευθυνθει στο Σκευοφυλακιο οπου θα θυμιασει και τα Ιερά Σκευη και θα καθισει σε Χρυσο θρόνο εκει ενω ο Πατριαρχης θα μεταβει στον δικο του θρόνο.

Στο τελος της Λειτουργίας ο Πατριάρχης θα φέρει στον Αυτοκράτορα καλάθια με νάρδον και τριψίδια (δλδ αρωματικες ουσίες) και αφου προσέλθει ο Χαρτουλαριος του Σκευοφυλακιου και προσκυνησει ο Αυτοκράτορας θα τον διατάξει να μοιράσει τα αρώματα αυτά στην Συγκλητο. Ο Χαρτουλαριος αποχωρει για να εκτελέσει άμεσα την διαταγη ενω οι Κουβικουλάριοι κουβαλουν τα καλάθια.

Αφου τελειωσει η διανομη ο Αυτοκράτορας με τον Πατριαρχη αποχωρει απο το αριστερο μερος δια μεσου του διαδρόμου του Αγιου Νικολάου προς την Πυλη του Αγιου Φρεατος. Εκει θα παρει το αντιδωρο απο τον Πατριαρχη και αποχωρει υπο τις επευφημιες του Δημαρχου των Βενετων και του Δημου των Λευκών. Στη Σιδηρά Πύλη θα δεχτει τις επευφημιες του Δημάρχου των Πρασινων και του Δημου των Ρουσιων και απο εκει και μετά η πομπη συνεχίζει με τον συνήθη τρόπο προς το Παλάτι.
Original προταση:

ΙΙΙ. Veteres: Αυτοι ειναι μονομάχοι που κατάφεραν να επιβιώσουν 1 χρόνο στη σχολή.

Google translate Hebrew to Greek

ΙΙΙ. Βετεράνοι: Δεν θα μπορείτε να υπογράψετε μια γάτα κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Άβαταρ μέλους
OANNHSEA
Δημοσιεύσεις: 8450
Εγγραφή: 01 Απρ 2018, 11:27

Re: To Νέο Βυζαντινό Νήμα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από OANNHSEA » 23 Αύγ 2018, 18:33

Πολύ τυπικούρα για το τίποτα ρε παιδί μου...

.

Άβαταρ μέλους
George_V
Δημοσιεύσεις: 27082
Εγγραφή: 17 Ιούλ 2018, 23:08
Phorum.gr user: George_V
Τοποθεσία: Kαλαμαι

Re: To Νέο Βυζαντινό Νήμα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από George_V » 23 Αύγ 2018, 19:55

OANNHSEA έγραψε:
23 Αύγ 2018, 18:33
Πολύ τυπικούρα για το τίποτα ρε παιδί μου...

.
Nαι αλλα ηταν αναγκαιο για να το βλέπουν οι Φραγκοι/Γερμανοι/Ιταλοι/Αραβες και γενικώς οι ξένοι επισκέπτες υψηλοι και μη και να τους πεφτει το σαγόνι. Επρεπε να διατηρηθει καπως αλλωστε το πρεστιζ του Ρωμαιου Αυτοκράτορα.

Πως θα πηγαινε στην εκκλησια π.χ. ? Με φανελάκι "I love Constantinople" και σαγιονάρες? :003:
Original προταση:

ΙΙΙ. Veteres: Αυτοι ειναι μονομάχοι που κατάφεραν να επιβιώσουν 1 χρόνο στη σχολή.

Google translate Hebrew to Greek

ΙΙΙ. Βετεράνοι: Δεν θα μπορείτε να υπογράψετε μια γάτα κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Άβαταρ μέλους
Μπίστης
Δημοσιεύσεις: 14686
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 19:39
Τοποθεσία: Helsingør

Re: To Νέο Βυζαντινό Νήμα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Μπίστης » 23 Αύγ 2018, 20:05

Δεν ψάρωσα.

Πολύ τρομπάρισμα στην τελετουργία .
Ήταν ρωμαικού τύπου ;

Βαρέθηκα. Το άλλο με τα νοσοκομεία ήταν ωραίο.


Συνταγματικός μονάρχης και μοναρχίδια. Θα αναμένω ιστορίες. Οι νεορωμιοί είναι ικανοί να υποστηρίξουν πως η Ανατολική Αυτοκρατορία έφτασε πρώτη στο Φεγγάρι (αν το θεωρούσαν σημαντικό κάτι τέτοιο)


Εδιδ: αντιχριστιανικό το βρήκα το σώου.
"I beseech you, in the bowels of Christ, think it possible you may be mistaken".

Άβαταρ μέλους
OANNHSEA
Δημοσιεύσεις: 8450
Εγγραφή: 01 Απρ 2018, 11:27

Re: To Νέο Βυζαντινό Νήμα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από OANNHSEA » 23 Αύγ 2018, 20:16

George_V έγραψε:
23 Αύγ 2018, 19:55
Πως θα πηγαινε στην εκκλησια π.χ. ? Με φανελάκι "I love Constantinople" και σαγιονάρες?
E όχι και έτσι, αλλά πάντα υπάρχει τρόπος να εντυπωσιάσεις π.χ. τα μηχανικά μουσικά πουλιά στην αίθουσα του χρόνου και τα μουσικά κουτιά που χάριζαν οι πρώτοι αυτοκράτορες πιστεύω ότι ήταν πολύ πιο εντυπωσιακά από όλο αυτό το γελοίο τυπικό - ειδικότερα εκείνο με τα πουγκιά με τα χρυσά νομίσματα...

.

Άβαταρ μέλους
George_V
Δημοσιεύσεις: 27082
Εγγραφή: 17 Ιούλ 2018, 23:08
Phorum.gr user: George_V
Τοποθεσία: Kαλαμαι

Re: To Νέο Βυζαντινό Νήμα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από George_V » 23 Αύγ 2018, 20:35

OANNHSEA έγραψε:
23 Αύγ 2018, 20:16
George_V έγραψε:
23 Αύγ 2018, 19:55
Πως θα πηγαινε στην εκκλησια π.χ. ? Με φανελάκι "I love Constantinople" και σαγιονάρες?
E όχι και έτσι, αλλά πάντα υπάρχει τρόπος να εντυπωσιάσεις π.χ. τα μηχανικά μουσικά πουλιά στην αίθουσα του χρόνου και τα μουσικά κουτιά που χάριζαν οι πρώτοι αυτοκράτορες πιστεύω ότι ήταν πολύ πιο εντυπωσιακά από όλο αυτό το γελοίο τυπικό - ειδικότερα εκείνο με τα πουγκιά με τα χρυσά νομίσματα...

.
Αυτά ηταν για τους υψηλους επισκέπτες και πρέσβεις για να τους φυγει το μάτι και μετα να πανε να τα πουνε στον Βασιλια/Σουλτάνο και να γινει κιτρινος απο την ζηλεια του.

Ο μεσος ανθρωπος, ο εμπορος, ο επισκέπτης, ο τουρίστας ειχε ελάχιστες πιθανότητες να δει το εσωτερικο του Ιερου Παλατιου σε κινηση. Εβλεπε το απ'εξω και αυτο θα μετέφερε στην πατρίδα του.

Περαν αυτου το πρεστιζ επρεπε να κρατειται υψηλό και στους υπηκοους του Αυτοκράτορα αλλιως σεβασμος μηδέν. Αλλωστε οι εξοδοι του Αυτοκράτορα απο το Παλάτι ηταν και μια ευκαιρία να του παραπονεθουν για τα προβληματα τους, να του ζητησουν κατι και γενικότερα να τους ακουσει ο Αυτοκράτορας που σε διαφορετικη περιπτωση δεν θα τους ακουγε αν δεν εβγαινε απο κει μεσα καθως δυσκολα ο peasant θα εβρισκε ακροαση απευθειας απο τον Αυτοκράτορα.
Original προταση:

ΙΙΙ. Veteres: Αυτοι ειναι μονομάχοι που κατάφεραν να επιβιώσουν 1 χρόνο στη σχολή.

Google translate Hebrew to Greek

ΙΙΙ. Βετεράνοι: Δεν θα μπορείτε να υπογράψετε μια γάτα κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Άβαταρ μέλους
George_V
Δημοσιεύσεις: 27082
Εγγραφή: 17 Ιούλ 2018, 23:08
Phorum.gr user: George_V
Τοποθεσία: Kαλαμαι

Re: To Νέο Βυζαντινό Νήμα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από George_V » 23 Αύγ 2018, 20:36

Μπίστης έγραψε:
23 Αύγ 2018, 20:05
Δεν ψάρωσα.

Πολύ τρομπάρισμα στην τελετουργία .
Ήταν ρωμαικού τύπου ;
Οχι ακριβώς.

Μιξη ανατολικων και ρωμαικων στοιχείων.

Πρωτος διδάξας ο Διοκλητιανος. Συνδιασε την Ρωμαικη αυστηρότητα με την υπερβολη της Ανατολης.
Original προταση:

ΙΙΙ. Veteres: Αυτοι ειναι μονομάχοι που κατάφεραν να επιβιώσουν 1 χρόνο στη σχολή.

Google translate Hebrew to Greek

ΙΙΙ. Βετεράνοι: Δεν θα μπορείτε να υπογράψετε μια γάτα κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Άβαταρ μέλους
George_V
Δημοσιεύσεις: 27082
Εγγραφή: 17 Ιούλ 2018, 23:08
Phorum.gr user: George_V
Τοποθεσία: Kαλαμαι

Re: To Νέο Βυζαντινό Νήμα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από George_V » 23 Αύγ 2018, 21:58

Τα Χριστουγεννα το τυπικό τροποποιουνταν καθως ο χειμώνας στην Κωνσταντινουπολη ειναι σχετικά βαρυς και ο Δεκεμβριος ειναι ενας μηνας με χιονια και ενδεχομένως χιονοθυελλες. Ετσι η πομπη τροποποιουνταν ωστε να χρησιμοποιει διαδρόμους και γενικότερα κλειστους χώρους για να μπορει να ειναι προστατευμένη απο το ψυχος.

Η πομπη γινεται κατα την συνηθη τάξη αλλα μετα την Δάφνη αποφευγονται οι ανοιχτοι χώροι και ετσι ο Αυτοκρατορας απο εκει κατευθυνεται στην Αιθουσα των Λυχνων στο Τριβουνάλιο οπου συναντά τον Δομέστικο των Σχολών και τον Δημο των Βενετών.

Με την άφιξη του Αυτοκράτορα οι Κηρυκες ξεκινουν να ψέλνουν σε ήχο γ' "Αστηρ τον Ηλιον προμηνυει εν Βηθλεεμ Χριστόν ανατείλαντα εκ Παρθένου" και αμέσως μετά αναφωνουν "πολλά, πολλά, πολλα" και απαντά ο Δημος "εις ετη πολλα". Οι Κηρυκες συνεχίζουν "πολλοι υμιν χρόνοι η ενθεος Βασιλεια" και απαντά ο λαος τρεις φορές "πολλοι υμιν χρόνοι".

Συνεχίζουν οι Κηρυκες "Πολλοι υμιν χρονοι ΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧ Αυτοκράτωρ των Ρωμαίων" με τον λαό να απαντά "Πολλοι υμιν χρόνοι" τρεις φορές. Αμεσως μετα οι Κηρυκες "Πολλοι υμιν χρονοι ΧΧΧΧΧΧΧΧΧ Αυγούστα των Ρωμαίων" και παλι ο λαος 3 φορες απαντά "Πολλοι υμιν χρόνοι"

Και συνεχεια οι Κηρυκες "Πολλοι υμιν χρόνοι Δεσποτα συν τη Αυγούστα και τοις Πορφυρογέννητοις" και ο λαος αναφωνεί απαξ "Πολυχρόνιον ποιησει Κυριος ο Θεος την Αγιαν Βασιλειαν σου εις πολλα ετη".

Απο εκει συνεχίζει η πομπη μεσω διαδρόμων μεχρι την Πυλη των Αγίων Αποστόλων οπου αναμένει ο Κομης των Εξκουβιτόρων και ο Δημος των Πρασίνων.

Με την άφιξη του Αυτοκρατορα αρχίζουν οι Κηρυκες να ψάλλουν σε ηχο γ' "Ο Αμητωρ εν ουρανοις, Απάτωρ τικτεται επι της γης. Ο φυτουργός των ανθρώπων φιλανθρωπος καταδέχεσθαι ανθρωπος γεννηθήναι."

Και συνεχίζουν οι Κηρυκες "Πολλα πολλα, πολλα" και αποκρίνεται ο λαος "Πολλα ετη εις πολλα". Παιρνουν την σκυτάλη οι Κηρυκες και αναφωνου "Πολλοι υμιν χρόνοι η εκλογή της Τριάδος" με το λαο να απαντά "Αγιε, Αγιε, Αγιε".

Αμεσως μετα οι Κηρυκες "Πολλοι υμιν χρόνοι ΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧ Αυτοκράτωρ των Ρωμαιων" και ο λαος απαντά "Αγιε, Αγιε, Αγιε".

Οι Κηρυκες αναφωνουν "Πολλοι υμιν χρόνοι οι θεράποντες του Κυρίου" και ο λαος απαντά "Αγιε, Αγιε, Αγιε"

Αμεσως παλι οι Κηρυκες "Πολλοι υμιν χρονοι ΧΧΧΧΧΧΧΧ Αυγούστα των Ρωμαίων" και ο λαος "Αγιε, Αγιε, Αγιε"

Και παλι οι Κηρυκες "Πολλοι υμιν χρόνοι Δεσποτα συν τη Αυγουστα και τοις Πορφυρογέννητοις" με το λαο να αναφωνει "Πολυχρόνιον ποιησει Κυριος ο Θεος την Αγιαν Βασιλειαν σου εις πολλα ετη".

Η πομπη ξεκινα και παλι και στη Χαλκή Πυλη συναντα και παλι τον Δομέστικο των Σχολών με τον Δημο των Βενετων και αμα τη αφιξει του Αυτοκράτορα ξεκινουν οι Κηρυκες να ψάλλουν σε ηχο γ' "Σειράς ρηγνυοντων της αμαρτίας σπαργανουται Θεος εν φάτνη" και επαναλαμβανονται οι επευφημιες των Βενετων οπως και πριν στο Τριβουνάλιο.

Η πομπη ξεκινα και παλι και μολις διαβει την Χαλκη Πυλη συναντά τον Δημαρχο των Βενετων με τον Δημο των Λευκών και οι Κηρυκες ψέλνουν σε ηχο γ' "Αστήρ προτρέχει και λαμπει εν σπηλαίω τον Δεσπότη του Ηλιου τοις μαγοις καταμηνυσαι. ΒΒρεφος γαρ ωφθη και σαρξ εκ της Παρθενου την παλαιαν παρακοην του Αδάμ εξηφάνιζεν. Αυτο το Κρατος υμων Δεσποτα εις μηκος χρόνων φυλάξει εις ανέγερσιν Ρωμαίων" καιι επαναλαμβανονται οι επευφημιες των Βενετων οπως και πριν στο Τριβουνάλιο.

Να σημειωθει οτι οι δυο προηγουμενες στάσεις ειναι σχεδον ταυτοσημες καθως γινονται μπροστα και πισω απο την Χαλκη Πυλη η οποια ειναι προστατευμένη και ετσι ο Αυτοκράτορας τουλαχιστον δεν ειναι εκτεθειμένος στο ψυχος σε ανοιχτο χώρο. Η υπολοιπη πομπη παντως θα ειναι χιονισμένη.

Η πομπη συνεχίζει φτάνοντας στον Αχιλλέα πλησιον της Μεγάλης Πυλης του Μελετίου. Εκει αναμένει ο Δήμαρχος των Πρασίνων με τον Δήμο των Ρουσιων και επαναλαμβανονται οι ψαλμωδιες και οι επευφημιες των Πρασίνων οπως και στην Πυλη των Αγιων Αποστόλων

Η πομπη ξεκινα ξανα και φτάνει στο Ωρολόγιον της Αγίας Σοφίας οπου συναντά τον Δημαρχο των Βενετών με τον Δημο των Λευκών και οι κηρυκες αρχιζουν να ψάλλουν σε ηχο γ' "Τον εν Εδεμ παράδεισον ηνεωξεν εν Βηθλεεμ η Παρθένος, εξ ης ο Χριστός και Θεος ημών ευδόκησε τεχθηναι. Σαρκωθείς γαρ εξ αυτης φιλανθρωπως της πικρας ηλευθερωσεν ημας γευσεως της αμαρτίας. Τον γλυκασμόν της αφάτου αυτου μεγάλης εξουσιας και την εν κρυφίω τρυφήν εξ αυτης Σωτηρα ημων ευρηκότες, συμφοιτοι γεγοναμεν της θειας αυτου κληρονομιας"

Και ξεκινουν ευθυς οι Κηρυκες "πολλα, πολλα, πολλα" με τον λαο να απαντά "Πολλα ετη, εις πολλα". Συνεχίζουν οι Κηρυκες "Ο των παντων ποιητης και Δεσποτης" με τον λαο να το επαναλαμβάνει τρεις φορές. Οι Κηρυκες μετα αναφωνουν "πολλοι υμιν χρόνοι, ο τεχθεις εκ παρθένου αγίας" και ο λαος απαντά "πολλοι υμιν χρόνοι"

Και συνεχιζουν οι Κηρυκες "Τους χρονους υμων πληθυνει συν τη Αυγουστα και τοις Πορφυρογεννητοις" και ο λαος απαντά "Πολυχρόνιον ποιησει Κυριος ο Θεος την Αγιαν Βασιλειαν σου εις πολλα ετη".

Επειτα εισέρχεται στην Αγια Σοφία και παρακολουθεί την Λειτουργία οπως και καθε φορά.

Στην επιστροφή παλι τροποποιειται η πομπη και οι επευφημιες.

Στο Αγιο Φρέαρ μολις ο Πατριάρχης τοποθετήσει το Στέμμα στο κεφάλι του Αυτοκράτορα ξεκινουν οι Κηρυκες να ψάλλουν σε ηχο γ' "Αστηρ τον Ηλιον προμηνυει..." οπως και στο Τριβουνάλιο και μολις τελειωσει η ψαλμωδια εξέρχεται ο Αυτοκράτορας συναντώντας τον Δημαρχο των Βενετων με τον Δημο των Ρουσιων και τους Κηρυκες να αναφωνουν "Καλώς ηλθες το προβλημα της Τριάδος" με το λαο να απαντά "Καλως ηλθες" και συνεχιζονται οι επευφημιες οπως και στην προσέλευση στο Τριβουναλιο. πλην της τελευταιας οπου οι Κηρυκες αναφωνουν "Προσκυνησαντες του τεχθέντος Χριστου την Δοξαν" με τον λαο να απαντά "Πολυχρόνιον ποιησει Κυριος ο Θεος την Αγιαν Βασιλειαν σου εις πολλα ετη".

Στη Σιδηρά Πυλη η πομπη συναντά τον Δημαρχο των Πρασίνων με τον Δημο των Λευκών και ξεκινουν να ψάλλουν οι Κηρυκες σε ηχο γ' "Ο ουρανός τον Αστέρα πέμπει καθοδηγων τους Μαγους εν τη γεννησει, η γη το σπηλαιον ευπρεπιζει υποδεξασθαι τον των ολων ποιητην. Αλλ αυτος την ημετέραν προσλαβόμενος σαρκαν εκ της Παρθενου, την υμων θεοστεπτον Βασιλειαν φυλάξει εν τη πορφυρα. Επαναλαμβανονται οι επευφημίες των Πρασίνων οπως και πριν.

Η πομπη προχωρά και στη Χαλκη Πυλη συναντα τον Δομέστικο των Σχολών με τον Δημο των Βενετών οπου οι Κηρυκες ψάλλουν σε ηχο γ' "Τον εν Εδεμ παράδεισον ηνεωξεν εν Βηθλεεμ η Παρθένος, εξ ης ο Χριστός και Θεος ημών ευδόκησε τεχθηναι. Σαρκωθείς γαρ εξ αυτης φιλανθρωπως της πικρας ηλευθερωσεν ημας γευσεως της αμαρτίας. Τον γλυκασμόν της αφάτου αυτου μεγάλης εξουσιας και την εν κρυφίω τρυφήν εξ αυτης Σωτηρα ημων ευρηκότες, συμφοιτοι γεγοναμεν της θειας αυτου κληρονομιας" και επαναλαμβανονται οι επευφημιες των Βενετων οπως και πριν.

Συνεχιζοντας η πομπη φτάνει στους Αγιους Αποστόλους οπου συναντα τον Κομη των Εξκουβιτόρων με τον Δημο των Πρασινων και οι Κηρυκες ψάλλουν σε ηχο γ' "Ο πασης Κτίσεως πληρωτής και Δεσπότης ακενώτω κενώσει της προς ημας εκκενουται, ινα τον ανω πληρώση κοσμον εκ του ημών κατωτάτου γένους. Ο Ζωοδοτης αυτός το κέρας υμων, Δεσποτα, ανυψώσει εν πασει τη Οικουμένη, τα εθνη παντα δουλώσει του προσφέρειν ως Μάγοι τα δώρα τη υμων Βασιλεια" και επαναλαμβανονται παλι οι επευφημιες των Πρασίνων.

Η πομπη επιστρέφει στην Αιθουσα των Λυχνων στο Τριβουνάλιο οοπου συναντά τον Δομέστικο των Σχολών και τον Δημο των Βενετών και οι Κηρυκες ψάλλουν σε ηχο γ' "Αστήρ προτρέχει και λαμπει εν σπηλαίω τον Δεσπότη του Ηλιου τοις μαγοις καταμηνυσαι. ΒΒρεφος γαρ ωφθη και σαρξ εκ της Παρθενου την παλαιαν παρακοην του Αδάμ εξηφάνιζεν. Αυτο το Κρατος υμων Δεσποτα εις μηκος χρόνων φυλάξει εις ανέγερσιν Ρωμαίων" και επαναλαμβανονται ξανα οι επευφημίες των Βενετων.

Με τον ιδιο τροπο επευφημειται ο Αυτοκράτορας με καποιες αλλαγες/τροποποποιησεις φυσικα κατα τις εορτές των Θεοφανείων, της Πεντηκοστης, της Μεταμορφώσεως, του Πασχα αλλα και σε κοινη μερα που παει ο Αυτοκράτορας στην Αγια Σοφια εαν το επιθυμουν οι Δημοι.
Original προταση:

ΙΙΙ. Veteres: Αυτοι ειναι μονομάχοι που κατάφεραν να επιβιώσουν 1 χρόνο στη σχολή.

Google translate Hebrew to Greek

ΙΙΙ. Βετεράνοι: Δεν θα μπορείτε να υπογράψετε μια γάτα κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Άβαταρ μέλους
Drexler
Δημοσιεύσεις: 8047
Εγγραφή: 26 Ιουν 2018, 11:43

Re: To Νέο Βυζαντινό Νήμα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Drexler » 24 Αύγ 2018, 13:48

George_V έγραψε:
09 Αύγ 2018, 23:44
ΑΛΟΓΟΜΟΥΡΗΣ έγραψε:
09 Αύγ 2018, 22:49
γιώργο ποτε θα εκδόσεις τους μπιντέδες;
Με εχει προλάβει αλλος σε αυτο :003:

Εικόνα
Μην συγχεεται με το αξιωμα Βοθρος.

Βόθρος (Βυζάντιο)

Ο Βόθρος (μτφ : εκτιμητής ζώων) ήταν βυζαντινό αξίωμα, οφφίκιο, ήταν υπεύθυνος για την εκτίμηση της αξίας των αλόγων που πωλούνταν στην αγορά του Αμαστριανού στην Κωνσταντινούπολη[1][2]. Επίσης είχαν και νομικά καθήκοντα, αρμοδιότητα του ήταν η έρευνα υποθέσεων ζωοκλοπής σε όλη την αυτοκρατορία[2][1].
Με λογισμό και μ' όνειρο τσακίζουμε το ημιπρολεταριάτο!

Άβαταρ μέλους
Orion22
Δημοσιεύσεις: 14872
Εγγραφή: 01 Απρ 2018, 01:41

Re: To Νέο Βυζαντινό Νήμα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Orion22 » 30 Αύγ 2018, 17:30

Dolce et decorum est contra pasok.* pugnatre
@gov.gr : «You were given the choice between war and dishonour. You chose dishonour, and you will have war.»

Απάντηση


  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Ιστορία”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών