21st of April 1967 - the final verdict

Ιστορικά γεγονότα, καταστάσεις, αναδρομές
Άβαταρ μέλους
wooded glade
Δημοσιεύσεις: 29284
Εγγραφή: 02 Απρ 2018, 17:04

21st of April 1967 - the final verdict

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από wooded glade » 28 Ιαν 2022, 03:49

Ο ιστορικός του μέλλοντος καλείται να δώσει μία τελική ερμηνεία για τα συνταρακτικά γεγονότα προ, κατά την διάρκεια και μετά την επανάσταση της 21ης Απριλίου 1967.
Ο ιστορικός του μέλλοντος δεν θα έχει καμία ιδεολογική συνάφεια με τις αντιμαχόμενες παρατάξεις, κανένα προσωπικό ιδεολογικό κριτήριο και κανένα ενδιαφέρον πλην ει την ακριβή απεικόνιση των ιστορικών γεγονότων, των αιτίων και των αφορμών που οδήγησαν σε αυτά.

Δεν είναι δύσκολο, αν ο ιστορικός του μέλλοντος έχει πηγές στις οποίες να ανατρέξει.
Αν οι πηγές δεν υπήρχαν και το πληροφοριακό υλικό είχε καταστραφεί τότε θα ήταν δύσκολο.

Ο ιστορικός του μέλλοντος έχει ένα πλεονέκτημα έναντι όλων ημών των φαντασιόπληκτων πολιτικολογούντων διά τα καθημερινώς δρώμενα.
Θα δώσω ένα απλό παράδειγμα:
Προσλαμβάνει ο ποδοσφαιρικός σύλλογος Παναθηναϊκός Α.Ο. προπονητήν τον Ιταλόν Μαλεζάνι.
Τα "Παναθηναϊκά Νέα" θριαμβολογούν, αλλά υπάρχουν και κάποιοι λίγοι επαϊοντες που δυσφορούν.
Προκύπτουν και σφοδροί διαπληκτισμοί μεταξύ Μαλεζανικών - αντιμαλεζανικών.
Τον Ιούνιο όμως που ο Παναθηναϊκός τερματίζει 18ος στη βαθμολογία τι θα πουν και οι μεν και οι δε ; Τίποτα δεν θα πουν, ο ιστορικός του μέλλοντος όμως θα έχει εύκολο έργο και απλά θα χαρακτηρίσει την περίοδο Μαλεζάνι ως μία περίοδο οικτράς αποτυχίας διά τον Παναθηναϊκόν.

Για την επίμαχη λοιπόν ιστορική περίοδο της 21ης Απριλίου ο ιστορικός του μέλλοντος χρησιμοποιώντας τις μεθόδους της Αγγλικής αστυνομίας Σκότλαντ Γιαρντ - Ηρακλή Πουαρώ, μπορεί να μας πει σήμερα τι ακριβώς έγινε.
Επειδή ακόμα υπάρχουν οι ιδεοληψίες της εποχής και δεν είμαστε ακριβώς στο μέλλον, ξέρω ότι μόνο εχθρούς θα αποκτήσω όταν δεν χαρίζομαι σε κανέναν, αλλά θα το υπομείνω προς χάριν της ακριβολογίας.

α) Το ξεκίνημα
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κυβέρνησις των Γεωργίου Παπανδρέου - Ανδρέα Παπανδρέου ήταν αυτή που προκάλεσε την κρίση. Άλλο αν είχε ή δεν είχε δίκιο, αλλά την προκάλεσε.
Από τις αρχές του 1965 ήταν φανερό ότι η Παπανδρεϊκή κυβέρνηση αλλοιθώριζε προς το στρατόπεδο των ουδετέρων, με αποτέλεσμα να επισύρει την μήνιν της δεξιάς και των ανακτόρων.
Δεν ξέρουμε τι είδους ουδετεροποίηση της Ελλάδος θα ήταν αυτή.
Ίσως μία κατάσταση τύπου πρώτης εκ των μετέπειτα Ανδρεϊκών περιόδων (1981-85 δηλαδή).
Δεν ίσχυαν τα περί ... τζαμαχιρίας αλ αραμπίας της πρώτης επιστολής king δηλαδή.
Ας το δεχτούμε (objection partially sustained), επιεικώς όμως γιατί δεν είμαστε και καθόλου σίγουροι (σ.σ. με τον ίδιο τρόπο που θα δεχόμαστε σήμερα και τις δικαιολογίες των Παπαδόπουλου-Μακαρέζου-Πατακού αν με κάποιο περίεργο τρόπο το σχέδιο 21 Απριλίου είχε αποκαλυφθεί πριν τεθούν στρατιωτικές μονάδες σε κίνηση και ματαιωθεί).

Όμως ήταν μεγάλο λάθος και ανοησία. Μία τέτοια κίνηση αν έπρεπε να γίνει έπρεπε να αποτελέσει αντικείμενο εθνικού συμβουλίου και όχι της οποιασδήποτε κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Έπρεπε να αναθέσουν στον king εν λευκώ να ασχοληθεί με αυτά.
Όλα δε τα υπόλοιπα, η διαφωνία με τα ανάκτορα, ο ΑΣΠΙΔΑ, η σαλαμοποίηση του κόμματος της Ενώσεως Κέντρου και τα λοιπά δεν ήταν παρά παράγωγες καταστάσεις.

β) Η επανάστασις
Σιγουρα η επανάστασις προέκυψε μετά από την αδυναμία της κυβερνήσεως Στεφανόπουλου να αλλάξει το πολιτικό κλίμα. Τελικά οι εκλογές επεσπεύσθησαν κατά ενιά περίπου μήνες αλλά και να μην επεσπεύδοντο το ίδιο θα έκανε - ήταν σίγουρη Παπανδρεϊκή νίκη, χωρίς όμως οι Παπανδρέου πατήρ και υιός να έχουν αλλάξει την πολιτική τους.
Την επανάσταση δεν μπορούσε να την κάνει ο king γιατί θα επέσυρε την λαϊκή δυσαρέσκεια στο πρόσωπο του, άφησε όμως να την κάνει η τριανδρία με σκοπό να την διώξει μετά από μερικούς μήνες. Έμαθε όμως κατά το καλοκαίρι του 1967 ότι οι απριλιανοί ήταν πολύ ισχυροί και δεν μπορούσε να τους διώξει και σιγά-σιγά φτάσαμε στην απονεννοημένη ενέργεια της 13ης Δεκεμβρίου και στην αυτοεξορία του king.
Αυτά προκύπτουν αν διαβάσει κανείς τα βιβλία που έχουν γράψει οι παπαδοπουλικοί, οι αντιστασιακοί αλλά και οι οπαδοί του βασιλέως και ο ίδιος ο king. Τόσο οι μεν όσο και οι δε λένε άλλα, όμως αν κοιτάξει κανείς με προσοχή τι λένε αυτά προκύπτουν.

γ) Ποιό ήταν το σχέδιο king και ποιό ήταν το σχέδιο Τζωρτζ ;
Ο king τη 13η Δεκεμβρίου ή και πιό πριν αν μπορούσε θα έβαζε τη μεγάλη χούντα στην εξουσία.
Δεν θα πιανόταν όμως σαν χούντα. Θα πιανόταν σαν "κυβέρνηση εθνικής συμφιλιώσεως". Για τους απριλιανούς θα έλεγε "ομάς ανοήτων αξιωματικών" και θα τους έστελνε στο σπίτι τους.
Το σχέδιο Τζωρτζ ήταν αυτό που ξέρουμε (εθνική παλιγγενεσία της Ελλάδος και όποιος αντέξει).
Πρέπει και τα δύο σχέδια να τα δούμε σαν χουντικά σχέδια και όχι να λέμε και για το ένα και για το άλλο "ααα, δεν ήταν ο λαός στην εξουσία - άρα δεν ήταν καλά".
Το χουντικό σχέδιο king (ή ημιχουντικό έστω) λοιπόν ήταν αρκετά έξυπνο ενώ το σχέδιο Τζωρτζ ήταν κουτό.

Εδώ προκύπτει ένα μυστήριο. Ο Τζωρτζ καλώς προέβαλε αντίσταση βέβαια και επεκράτησε του king, διότι δεν σήκωνε να αφήσει να τον λένε ... ανόητο αξιωματικό, αλλά γιατί μετά την 13η Δεκεμβρίου δεν υιοθέτησε αυτός το σχέδιο king αφού ήταν καλύτερο ;
Να πάει στη Γυάρο και να κεράσει αστακό ούτως ειπείν και να τους καλέσει όλους "να τα βρουν" ;
Η απάντηση σ' αυτό δεν είναι φανερή αλλά δύο εκδοχές υπάρχουν:
Η μία είναι ότι ο Τζωρτζ είχε εξάρτηση από τους σκληρούς και δεν μπορούσε να κάνει αλλοιώς.
Η άλλη είναι ότι ο Τζωρτζ οραματιζόταν και πίστευε στην πιθανότητα να επικρατήσει το χουντικό πολίτευμα σ' ολόκληρη την Ευρώπη.

δ) Η στάσις της κοινοβουλευτικής δεξιάς
Η κοινοβουλευτική δεξιά, η ΕΡΕ δηλαδή, ήταν σαφώς αντιχουντική από ανήμερα κιόλας της 21ης Απριλίου.
Πως αυτό όταν την προηγούμενη φώναζαν "ο Ανδρέας στο Γουδή" ;
Εξαίρεση ο Πιπινέλης, ένα άτομο όλο κι όλο δηλαδή.
Η εξήγηση είναι βέβαια το σχέδιο king. Μόλις εξερράγη η επανάστασις ο king έστειλε τους θαλαμηπόλους του παντού και έτσι οι δεξιοί πληροφορήθηκαν ότι αυτοί δεν έπρεπε να έχουν καμία σχέση.
Αργότερα βέβαια την είδαν τη χούντα και σαν μεγάλο βαρίδι γι αυτούς, όταν κάποια μέρα θα απεκαθίστατο η δημοκρατία και έτσι ήταν εναντίον (κάποιες ... γεφυροποιϊκές κινήσεις του Εβανζέλ είναι πταίσματα).

ε) Το μυστήριο του "εκδημοκρατισμού" του 1973
Το 1973 ο Τζωρτζ τι δουλειά είχε να κάνει "εκδημοκρατισμό" ;
Μας έλεγε να αποδεχτούμε την "ιστορική πραγματικότητα της 21ης Απριλίου" και μετά θα γίνουν εκλογές, αλλά αφού δεν την είχαμε αποδεχτει γιατί να προχωρήσει στην άρση του στρατιωτικού νόμου ;
Εκεί σίγουρα έπεσε θύμα κακών συμβούλων και επίσης θύμα της χαζής προσέγγισης των Αμερικάνων στα διεθνή προβλήματα (θεωρούσαν αρκετή μία λύση για τα μάτια).
Η κομμουνιστική εξέγερσις του Πολυτεχνείου απέδειξε ότι κανένας δεν είχε αποδεχθεί την "ιστορική πραγματικότητα της 21ης Απριλίου" και όχι μόνο το απέδειξε αλλά και το περίμεναν όλοι ότι θα γινόταν.
Η δε κομμουνιστική αυτή εξέγερσις ήταν πράγματι επικίνδυνη. Δεν ήταν σαν τα τοπικά επεισόδια της "πορτοκαλί επανάστασης" του 2008, που είχε σαν θύματα της κυρίως τα κοσμηματοπωλεία. Δεν χρειάζεται ούτε στρατός, ούτε ναυτικό για γεγονότα τύπου "πορτοκαλί επανάστασης" ούτε η εφαρμογή στρατιωτικού νόμου. Αλλά για την κομμουνιστική εξέγερση του Νοεμβρίου 1973 χρειαζόταν αλλοιώς το καθεστώς κινδύνευε.

στ) Το μυστήριο της ανατροπής Παπαδόπουλου
Του την είχε στημένη ο Ιωαννίδης - Αρσακειάς λένε.
Αλλά με το Πολυτεχνείο ο Τζωρτζ έκανε ότι ακριβώς θα έκανε και η Αρσακειάς - έστειλε τα τανκς.
Ποιά ήταν η διαφωνία τους λοιπόν ;
Αυτό είναι λίγο περίεργο. Ίσως ο Ιωαννίδης έκανε προετοιμασίες για παν ενδεχόμενον αλλά ίσως να ήταν κάτι το στιγμιαίο. Η επιμονή του Τζωρτζ να συνεχίσει με το "πείραμα" έκανε τον αόρατο να εξοργισθεί και να θέσει τις δυνάμεις του σε κίνηση.

ζ) Το μυστήριο αοράτου-Κύπρου
Ο αόρατος έκανε το καταστροφικό πραξικόπημα στην Κύπρο.
Πολλές θεωρίες κυκλοφορούν αλλά να τι πρέπει να έγινε:

Ο αόρατος ήθελε να ρίξει τον επικίνδυνο Μακάριο, ο οποίος είχε αρχίσει να λέει ανοιχτά κατά του Ελλαδικού απριλιακού καθεστώτος αλλά και ερωτοτροπούσε με τη Μόσχα.

Για να το κάνει αυτό χρησιμοποίησε μόνο την εθνοφρουρά, που απετέλεσε και το αίτιο της καταστροφής ανοίγοντας το δρόμο στον Αττίλα. Θα μπορούσε να είχε στείλει ισχυρότερες δυνάμεις ή να έχει έτοιμες δυνάμεις να τις στείλει αμέσως μετά την έκρηξη του πραξικοπήματος.
Θα έλεγε ότι τις έστειλε για τα Μακαριακά και ότι δεν ξεφεύγει από το πνεύμα των συμφωνιών του Νοεμβρίου του 1967 (όχι μεραρχία στην Κύπρο). Μετά μόλις οι Τούρκοι αναγνώριζαν Σαμψών θα τις απέσυρε και θα ήταν από εκεί και ύστερα πολύ δύσκολη η περίπτωση Αττίλα βέβαια.

Δεν το έκανε επειδή δεν το φαντάστηκε και δεν το έκανε επίσης ούτε μετά τις 15 Ιουλίου που οι Τούρκοι δεν αναγνώριζαν αλλά αυτός είχε λίγο καιρό ακόμα. Εκεί πρέπει να μπερδεύτηκε και αναλώθηκε σε σπασμωδικές ενέργειες.

Γιατί όμως δεν το φαντάστηκε ;
Πρώτον επειδή πίστευε ότι δεν κάνει κακό στους Τούρκους και αντίθετα ότι τους κάνει καλό απομακρύνοντας μία κομμουνιστική (κατ' αυτόν) απειλή.
Δεύτερον επειδή πίστευε ότι η Ουάσιγκτων με ένα τηλεφώνημα θα έκανε τον Ετσεβίτ να ηρεμήσει.

Ότι και να προηγήθηκε του πραξικοπήματος από πλευράς CIA, αυτά τα δύο πράγματα πίστευε ο αόρατος.

η) Τα αραβοϊσραηλινά
Τα αραβοϊσραηλινά του 1967 και του 1973 δεν είχαν καμία σχέση. Αυτός είναι ένας μύθος που επεννοήθη υπό των κομμουνιστών μεταγενεστέρως.

θ) Ο ρόλος της αριστεράς
Η αριστερά είχε ένα δευτερεύοντα ρόλο σε όλη τη διάρκεια της επταετίας/εννεαετίας.
Ισχύει βέβαια ότι αποτελούσε αντικείμενο για να γεμίζει τους λόγους του ο Τζωρτζ.
Ισχύει επίσης ότι ήταν θορυβώδη στοιχεία και άρα δεν μπορούσαν να μείνουν εκτός Λέρου-Γυάρου.
Αν το 1965 η Ελλάς γινόταν ουδέτερη σίγουρα θα ήταν η δεύτερη καλύτερη περίπτωση για την ΕΔΑ (η πρώτη καλύτερη περίπτωση μέλος του συμφώνου της Βαρσοβίας βέβαια).
Αλλά γενικώς ο ρόλος της ήταν περισσότερο θορυβοποιός παρά κεντρικός.

ι) Το μυστήριο της συνωμοσίας σιωπής από την μεταπολίτευση και μετά
Από το 1974 μέχρι σήμερα έχετε ακούσει τους πολιτικούς να συζητάνε για τα "ανδρεϊκά" της περιόδου 15-7-1965 έως 20-4-1967 ;
Ποτέ.
Να γράφονται πολλά και διάφορα σε βιβλία, περιοδικά, μπλογκ έχετε δει αλλά μεταξύ των πολιτικών υπάρχει συνωμοσία σιωπής.

Αυτό πρέπει να είναι απόρροια και συνέχεια της αντιχουντικής στάσης της ΕΡΕ στη διάρκεια της επταετίας. Η δεξιά λέει "δεν είμαστε εμείς, είμαστε ο μπαμπάς μας" αλλά οπωσδήποτε δεν δικαιολογείται αυτό. Η ΕΡΕ-ΝΔ τήρησε μία συγκεκριμένη στάση από το 65 ως το 67, όχι χωρίς λόγο και κανονικά θα έπρεπε να την τιμήσει.

Τρόπον τινά οι ανόητοι σαλτιμπαγκισμοί του Ανδρέα Παπανδρέου εκείνης της προαπριλιακής περιόδου υποτίθεται ότι εκφράζουν ολόκληρο το έθνος τώρα. Αυτό είναι λάθος.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος wooded glade την 29 Ιαν 2022, 02:13, έχει επεξεργασθεί 17 φορές συνολικά.
δεν είναι όλα κρού-σμα-τα

Άβαταρ μέλους
wooded glade
Δημοσιεύσεις: 29284
Εγγραφή: 02 Απρ 2018, 17:04

Re: 21st of April 1967 - the final verdict

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από wooded glade » 28 Ιαν 2022, 03:58

Ένας μύθος είναι και ότι ο Γεώργιος Παπαδόπουλος έπρεπε να είχε κάνει φιλελευθεροποίηση πιό γρήγορα.
Μα ... απλά θα γινόταν η κομμουνιστική εξέγερσις του Πολυτεχνείου πιό γρήγορα, θα έσκαγε από μία βόμβα σε κάθε οικοδομικό τετράγωνο.
Η όποια φιλελευθεροποίηση ήταν απόλυτα συνδεδεμένη με την λεγόμενη "αποδοχή της ιστορικής πραγματικότητος της 21ης Απριλίου", κάτι που καλώς ή κακώς δεν έγινε ποτέ.

Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος είχε ελπίδες αν:

α) Χρησιμοποιούσε -πονηρά- το σχέδιο king μετά την 13η Δεκεμβρίου του 1967.
β) Αν δίκαζε τον Ανδρέα και αν ο λαός καταλάβαινε την αλήθεια (θα βοηθούσε και αν είχε μαθευτεί το σκάνδαλο Νίμπλομ στη Σουηδία).

Αν δεν έκανε την -χαζή οπωσδήποτε- φιλελευθεροποίηση του 1973 και κράταγε τον στρατιωτικό νόμο γνώμη μου είναι ότι και πάλι θα τον έριχναν και θα πήγαινε Κορυδαλό.
Ο δε αόρατος αν δεν έκανε κι αυτός το -χαζό- σχέδιο Κύπρος θα τον έριχναν κι αυτόν οι Πορτογάλοι και εύκολα μάλιστα.
δεν είναι όλα κρού-σμα-τα

Άβαταρ μέλους
wooded glade
Δημοσιεύσεις: 29284
Εγγραφή: 02 Απρ 2018, 17:04

Re: 21st of April 1967 - the final verdict

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από wooded glade » 28 Ιαν 2022, 23:58

Γιατί η δικτατορία δεν ήταν friendly και γενικώς γιατί οι δικτατορίες δεν είναι friendly είναι άλλο ένα μυστήριο.
Όλες αυτές οι απαγορεύσεις, σφηνάκια, disco, ιστορίες τι εκπροσωπούσαν ;

Βέβαια απομακρύνθηκαν αργότερα. Να μία ατόφια χουντική cultural exhibition της μετέπειτα περιόδου που βέβαια σιγά μην βλέπετε τέτοια και στην σημερινή εποχή ... Μητσοτάκη:



Αλλά η ζημιά είχε γίνει.
Τις πρώτες μέρες ακόμα και ο Ζαμπέτας που είπε το όααααααα στο τέλος, είχε βγει και έκανε δηλώσεις υπέρ του κουρέματος με την ψιλή.

Ξέρω ότι όλα αυτά οι φίλοι μας του ΚΚΕ και του οκ τα κοροϊδεύουν. Θα μας πουν "άντε χου ρε, εδώ παιζόντουσαν παιχνίδια, six day war, πύραυλοι-αντιπύραυλοι και μας λέει για τα ... σφηνάκια αυτός".
Ό-χ-ι δεν είναι έτσι. Συνέβαλε τα μέγιστα στην απαξίωση του καθεστώτος και φυσικά ήταν άσχετο, τα αντίθετα έπρεπε να κάνουν.

Τα ίδια όμως κάνουν όλοι.
Ο Γιαρουζέλσκι π.χ. τραγούδια του βουνού και του λόγγου υπεχρέωνε τους Πολωνούς να ακούν. Το άλμπουμ rubber soul των σκαθαριών ήταν αντικείμενο μεγάλης αξίας στα πειρατικά μαγαζιά.
δεν είναι όλα κρού-σμα-τα

Άβαταρ μέλους
wooded glade
Δημοσιεύσεις: 29284
Εγγραφή: 02 Απρ 2018, 17:04

Re: 21st of April 1967 - the final verdict

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από wooded glade » 13 Φεβ 2022, 16:33

Τα σχέδια λοιπόν των διαφόρων παρατάξεων που βρέθηκαν αντιμέτωπες ήταν τα εξής:

a) Papandrews: Δημιουργία σοβιετικού προτεκτοράτου. Με το ταξίδι στη Μόσχα θα επιδιώκετο η εξής συμφωνία: Μονομερής ανακήρυξις της ενώσεως της Κύπρου με την Ελλάδα. Η Ελληνική μεραρχία που στάθμευε στην Κύπρο θα έκανε την ένωση αλλά και η ΕΣΣΔ θα διεκήρυττε casus belli ώστε οι Τουρκο-αγγλο-αμερικάνοι να μην μπορούν να κάνουν τίποτα. Σαν αντάλλαγμα θα αποχωρούσε η Ελλάδα από ΝΑΤΟ - ΕΟΚ και θα νομιμοποιείτο το ΚΚΕ.
Στην πορεία θα βλέπαμε αν θα γινόταν η Ελλάδα σαν τη Φινλανδία ή σαν την Αίγυπτο ή σαν τη Βουλγαρία. Μάλλον η δεύτερη περίπτωση.
Δεν ξέρουμε αν η Σοβιετική Ένωσις θα το δεχόταν αυτό, ήταν πάντως ο λόγος της επισκέψεως που θα έκανε ο Papandrews.
Υπήρχε και η συμπάθεια του Άντριους προς τα σοσιαλιστικά μεσανατολικά καθεστώτα - καθεστώτα Μαγκρέμπ αλλά το θέμα ήταν στρατιωτικό.

Ο ΑΣΠΙΔΑ δεν έφταιγε σε τίποτα. Ο ΑΣΠΙΔΑ δεν ήταν παρά ένας σύνδεσμος Παπανδρεϊκών αξιωματικών στο στρατό. Αν υπήρχε συνωμοσία όπως είπε ο king τότε η ίδια η κυβέρνηση Papandrews αποτελούσε τη συνωμοσία και όχι ο ΑΣΠΙΔΑ. Ήταν όμως η αφορμή.

β) King: Για ευνοήτους λόγους αντέδρασε ο king και έριξε την κυβέρνηση των Papandrews. Ο king ήξερε ότι σε ότι αφορά την Κύπρο αντιμετώπιζε τις ίδιες ακριβώς δυσκολίες με αυτές που αντιμετώπιζε η κυβέρνηση Papandrews αλλά δεν δεχόταν τη λύση sovietization.
Στο τέλος δεν ήθελε να κάνει δικτατορία. Μεθόδευσε να γίνει από τους "three brothers" με στόχο να τους πει μετά "ανόητους" και να φτιάξει "καλή χούντα" με όνομα "κυβέρνησις εθνικής συμφιλίωσης", όχι άμεση επαναφορά της δημοκρατίας μετά την 13/12/1967 βέβαια.

γ) Junta: Η junta ήταν περίεργοι τύποι. Δεν πίστευαν στην democracy αλλά ότι το μέλλον του κόσμου ήταν χουντικό. Το 1973 ο Τζωρτζ Παπ δέχτηκε το χαζό "σχέδιο Μαρκεζίνης" πιεζόμενος από τον Άγκνιου. Ο Πατακός δεν συμφωνούσε, ούτε ο αόρατος (είχαν δίκιο από χουντικής απόψεως).

δ) ΕΡΕ: Ήταν το κόμμα του king. Δεν συνεργάστηκε με junta μετά από διαταγές που πρόλαβε να δώσει ο king το πρωϊ της 21st of April. Στη συνέχεια ήθελε να έχει τον ρόλο του "3ου δρόμου", σταδιακά έγιναν αντιστασιακοί (με μικρό "α" έστω) αφού ο Τζωρτζ δεν φαίνεται να είχε και όλες τις βίδες.

ε) ΕΔΑ: Δεν πρέπει να είχε συμμετοχή στα σχέδια των Papandrews, σίγουρα όμως τα έβλεπε σαν πολύ καλή περίπτωση.
Συμμετείχαν αυτόνομα στον "δεύτερο ανένδοτο", πήγαν και Γυάρο βέβαια.

Με αυτές τις πληροφορίες τι θα υποστηρίζατε εσείς τώρα ;
Ξέρετε ότι είναι η ιστορία που μιλάει. Δεν είναι τώρα πιά το κόμμα της Ένωσης Κέντρου ή το Πασόκ ή η ΕΡΕ ή η junta που μιλάνε.
Άρα τι θα υποστηρίζατε ;
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος wooded glade την 13 Φεβ 2022, 16:42, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
δεν είναι όλα κρού-σμα-τα

Άβαταρ μέλους
Αρίστος
Δημοσιεύσεις: 38753
Εγγραφή: 13 Ιαν 2019, 16:44

Re: 21st of April 1967 - the final verdict

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Αρίστος » 13 Φεβ 2022, 16:36

Πρεπει να αναγνωρισουμε οτι με 21η Απριλιου οι Αλβανοι που σκοτωσαν τον Αλκη, οι φονιαδες της Τοπαλουδη και το ζευγαρι που σκοτωσε τον 7χρονο θα εβλεπαν εκτελεστικο αποσπασμα αφου πρωτα ετρωγαν το ξυλο της αρκουδας στις φυλακες.

.

Άβαταρ μέλους
wooded glade
Δημοσιεύσεις: 29284
Εγγραφή: 02 Απρ 2018, 17:04

Re: 21st of April 1967 - the final verdict

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από wooded glade » 13 Φεβ 2022, 16:39

Αρίστος έγραψε:
13 Φεβ 2022, 16:36
Πρεπει να αναγνωρισουμε οτι με 21η Απριλιου οι Αλβανοι που σκοτωσαν τον Αλκη, οι φονιαδες της Τοπαλουδη και το ζευγαρι που σκοτωσε τον 7χρονο θα εβλεπαν εκτελεστικο αποσπασμα αφου πρωτα ετρωγαν το ξυλο της αρκουδας στις φυλακες.

.
Εκτελεστικό απόσπασμα είδαν τέσσερεις:

- δράκος Σέϊχ Σου
- Γερμανοί
- ο Φρατζής που έκαψε τη γυναίκα του
- μία δηλητηριάστρια της Μάνης

Όμως παραδόξως οι γηπεδικές συμμορίες (ΠΑΟ, ΟΣΦΠ, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ ...) δημιουργήθηκαν επί χούντας.
δεν είναι όλα κρού-σμα-τα

Άβαταρ μέλους
wooded glade
Δημοσιεύσεις: 29284
Εγγραφή: 02 Απρ 2018, 17:04

Re: 21st of April 1967 - the final verdict

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από wooded glade » 17 Φεβ 2022, 05:15

Τι θα υποστήριζα εγώ τώρα, μετά από πολύ σκέψη ;
Πρώτον ότι ΑΣΠΙΔΑ δεν υπήρχε. Οι 25 όντως Παπανδρεϊκοί αξιωματικοί του ΑΣΠΙΔΑ δεν ήταν παρά μία από πολλές πολιτικοποιημένες ομάδες που (κακώς) υπήρχαν στο στρατό. Θα έκαναν συνωμοσία κατά της ... κυβερνήσεως Παπανδρέου ; Θα έκαναν ... ειδικώτερη συνωμοσία για να διώξουν τον βασιλιά ενώ όμως η κυβέρνηση Παπανδρέου και το κοινοβούλιο δεν θα ήθελαν να διώξουν τον βασιλιά ; Θα περίμεναν το 1968 να γίνει δυνατή η ΕΡΕ και να κάνουν ... συνωμοσία εναντίον της ΕΡΕ ; Πολύ παιδαριώδη.
Δεύτερον να γίνει συμφιλίωση και εκλογές.
Για το ταξίδι στη Μόσχα που ήταν και η πραγματική αιτία θα πρότεινα να χειρίζεται τέτοια θέματα κατ' αποκλειστικότητα ο βασιλεύς, διότι αυτά τα θέματα ήταν εθνικής σημασίας και ξέφευγαν πολύ από τα αυστηρά κομματικά πλαίσια. Οι Παπάντριους ας ησχολούντο με τα σοσιαλιστικά τους.
Αλλά ούτε οι Παπάντριους σκέφτηκαν λογικά, ούτε ο βασιλιάς (πολύ περισσότερο οι Παπάντριους), ούτε κυρίως ο λαός που κορόϊδευε τον Γεώργιο Αθανασιάδη Νόβα.
Ο Παπαδόπουλος στο τέλος δεν ήταν παρά το "αναγκαίο καλό" παρά τις παραξενιές του.
δεν είναι όλα κρού-σμα-τα

Άβαταρ μέλους
George_V
Δημοσιεύσεις: 26899
Εγγραφή: 17 Ιούλ 2018, 23:08
Phorum.gr user: George_V
Τοποθεσία: Kαλαμαι

Re: 21st of April 1967 - the final verdict

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από George_V » 17 Φεβ 2022, 09:14

wooded glade έγραψε:
13 Φεβ 2022, 16:39
Αρίστος έγραψε:
13 Φεβ 2022, 16:36
Πρεπει να αναγνωρισουμε οτι με 21η Απριλιου οι Αλβανοι που σκοτωσαν τον Αλκη, οι φονιαδες της Τοπαλουδη και το ζευγαρι που σκοτωσε τον 7χρονο θα εβλεπαν εκτελεστικο αποσπασμα αφου πρωτα ετρωγαν το ξυλο της αρκουδας στις φυλακες.

.
Εκτελεστικό απόσπασμα είδαν τέσσερεις:

- δράκος Σέϊχ Σου
- Γερμανοί
- ο Φρατζής που έκαψε τη γυναίκα του
- μία δηλητηριάστρια της Μάνης

Όμως παραδόξως οι γηπεδικές συμμορίες (ΠΑΟ, ΟΣΦΠ, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ ...) δημιουργήθηκαν επί χούντας.
Παλι πιωμενος εισαι?

Μπουρδελο τα χεις γραψει.

Ο Δρακος του Σειχ Σου ηταν τη δεκαετια του 50
Δεν ειναι Φραντζης ειναι Λυμπερης
Η Δηλητηριαστρια της Μανης εκτελεστηκετο 64
Original προταση:

ΙΙΙ. Veteres: Αυτοι ειναι μονομάχοι που κατάφεραν να επιβιώσουν 1 χρόνο στη σχολή.

Google translate Hebrew to Greek

ΙΙΙ. Βετεράνοι: Δεν θα μπορείτε να υπογράψετε μια γάτα κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Άβαταρ μέλους
wooded glade
Δημοσιεύσεις: 29284
Εγγραφή: 02 Απρ 2018, 17:04

Re: 21st of April 1967 - the final verdict

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από wooded glade » 17 Φεβ 2022, 10:22

George_V έγραψε:
17 Φεβ 2022, 09:14
wooded glade έγραψε:
13 Φεβ 2022, 16:39
Αρίστος έγραψε:
13 Φεβ 2022, 16:36
Πρεπει να αναγνωρισουμε οτι με 21η Απριλιου οι Αλβανοι που σκοτωσαν τον Αλκη, οι φονιαδες της Τοπαλουδη και το ζευγαρι που σκοτωσε τον 7χρονο θα εβλεπαν εκτελεστικο αποσπασμα αφου πρωτα ετρωγαν το ξυλο της αρκουδας στις φυλακες.

.
Εκτελεστικό απόσπασμα είδαν τέσσερεις:

- δράκος Σέϊχ Σου
- Γερμανοί
- ο Φρατζής που έκαψε τη γυναίκα του
- μία δηλητηριάστρια της Μάνης

Όμως παραδόξως οι γηπεδικές συμμορίες (ΠΑΟ, ΟΣΦΠ, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ ...) δημιουργήθηκαν επί χούντας.
Παλι πιωμενος εισαι?

Μπουρδελο τα χεις γραψει.

Ο Δρακος του Σειχ Σου ηταν τη δεκαετια του 50
Δεν ειναι Φραντζης ειναι Λυμπερης
Η Δηλητηριαστρια της Μανης εκτελεστηκετο 64
Ο δράκος το 68 εκτελέστηκε. Το 58-59 ήταν τα εγκλήματα και το 63 πιάστηκε, λίγο μετά τη δολοφονία Λαμπράκη (γι αυτό λένε οι αριστεροί ότι ήταν αντιπερισπασμός). Μέχρι να δικαστεί και μέχρι να τον στήσουν στο απόσπασμα πήγε 68.
Ο Λυμπέρης ναι.
Οι δηλητηριάστριες της Μάνης ήταν πολλές. Μία πρέπει να την εκτέλεσαν επί junta.
Με Γερμανούς μας είχαν πιάσει καμιά δεκαριά από τα ποδοσφαιράκια του Τσιμόγιαννη και μας πήγαν στο αστυνομικό τμήμα Κολωνακίου για αναγνώριση, μήπως είμασταν οι Γερμανοί. Εγώ τους είπα "ρε σεις, εξοχικό το έχουμε κάνει το τμήμα Κολωνακίου - θα κερνάτε από δω και μπρος".
Θέμα Παπαδόπουλου δεν υπήρξε, γιατί παίζαμε μπιλιάρδο κάτω από δύο μεγάλα πορτραίτα που είχαν κρεμάσει οι Τσιμογιανναίοι.
δεν είναι όλα κρού-σμα-τα

Απάντηση


  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Ιστορία”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών