Γιατί τόσο πολλοί Ναζί διέφυγαν στην Αργεντινή μετά τον΄Β Παγκόσμιο Πόλεμο;

Ιστορικά γεγονότα, καταστάσεις, αναδρομές
Άβαταρ μέλους
Jimmy81
Δημοσιεύσεις: 6351
Εγγραφή: 04 Ιαν 2019, 05:42
Phorum.gr user: Jimmy81
Τοποθεσία: Ουκρανικές στέπες

Γιατί τόσο πολλοί Ναζί διέφυγαν στην Αργεντινή μετά τον΄Β Παγκόσμιο Πόλεμο;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Jimmy81 » 03 Σεπ 2022, 06:08

Το νήμα εξετάζει τους λόγους για τους οποίους ένας υπερβολικά μεγάλος αριθμός Ναζί κατέφυγε ειδικά στην Αργεντινή μετά τη λήξη του ΄Β Παγκοσμίου Πολέμου. Και άλλες χώρες της Νότιας Αμερικής υποδέχτηκαν φυγάδες της ναζιστικής Γερμανίας αλλά η Αργεντινή ήταν ο πιο ελκυστικός προορισμός για τους εν λόγω φυγάδες φιλοξενώντας δυσανάλογα μεγάλο αριθμό από αυτούς. Για παράδειγμα μια έρευνα του 2012 έδειξε ότι περίπου 1500 με 2000 Ναζί εγκληματίες πολέμου διέφυγαν στη Βραζιλία, 500 με 1000 στη Χιλή, την ώρα που στην Αργεντινή οι Ναζί φυγάδες υπολογίστηκαν σε 5000!

Όμως το 2020 ανακαλύφθηκε σε μια παλιά αποθήκη στο Μπουένος Άιρες ντοκουμέντο που κατέγραφε τα στοιχεία 12.000 Ναζί που διέφυγαν στην Αργεντινή! Το έγγραφο δημοσιεύτηκε από το Ινστιτούτο Simon Wiesenthal που εδρεύει στις ΗΠΑ.
Εικόνα

Από τους πιο γνωστούς Ναζί εγκληματίες που βρήκαν καταφύγιο στην Αργεντινή ήταν ο Άιχμαν και ο Μένγκελε μεταξύ άλλων. Βέβαια η Αργεντινή κήρυξε τον πόλεμο (τυπικά) στην Γερμανία ένα μήνα πριν το τέλος των εχθροπραξιών αλλά αυτό δεν εμπόδισε την διαδικασία υποδοχής χιλιάδων Ναζί στο έδαφός της. Μάλιστα η μετακίνηση των Ναζί διευκολύνθηκε από Αργεντινούς πράκτορες και επιχειρηματίες που στάλθηκαν (ή εργάζονταν ήδη) στη Γερμανία για να παράσχουν ταξιδιωτικά έγγραφα και παρεμφερείς ευκολίες στους αποδέκτες τους. Πάμε τώρα να δούμε τους λόγους που εξηγούν το φαινόμενο.

............................................................................................................

1) Αρχικά η γεωγραφία παρέχει μια γενικότερη εξήγηση. Αν κοιτάξουμε τον παγκόσμιο χάρτη κατά την λήξη του ΄Β Παγκοσμίου Πολέμου παρατηρούμε ότι στις περισσότερες κατευθύνσεις η Γερμανία εμποδίζεται από μπλοκ εχθρικών χωρών: στα ανατολικά της απλώνεται η αχανής Σοβιετική Ένωση ενώ στη νότια και νοτιοανατολική Ασία υπήρχαν αποικίες των Βρετανών και των Γάλλων. Προς τον νότο και την Αφρική πάλι συναντάμε αγγλογαλλική παρουσία. Στα δυτικά δέσποζαν οι εχθρικές ΗΠΑ και ο σύμμαχός τους Καναδάς. Η μόνη κατεύθυνση που προσέφερε μια ασφαλή έξοδο προς μακρινές χώρες ήταν τα νοτιοδυτικά, δηλαδή από τo Μεξικό και κάτω στην Νότια Αμερική της οποίας οι χώρες είχαν μείνει ουδέτερες για μεγάλο διάστημα του πολέμου. Αυτή η παρατήρηση βέβαια εξηγεί το γιατί η Νότια Αμερική συνολικά υπήρξε ιδανικός προορισμός για τους Ναζί. Για την Αργεντινή ειδικότερα υπάρχουν πρόσθετοι λόγοι που θα δούμε στη συνέχεια.

2) Υπήρχαν ισχυροί εθνολογικοί και πολιτιστικοί δεσμοί μεταξύ Γερμανίας και Αργεντινής. Μεταξύ των ευρωπαϊκών πληθυσμών που μετανάστευσαν στην Αργεντινή τον 19ο αιώνα και στις αρχές του 20ού ήταν και οι Γερμανοί. Σήμερα οι Αργεντίνοι πολίτες γερμανικής καταγωγής είναι πάνω από 3 εκατομμύρια και αποτελούν την 4η μεγαλύτερη πληθυσμιακή ομάδα. Επίσης πολλοί Αργεντίνοι προέρχονταν από την Ισπανία και την Ιταλία, δηλαδή από δύο χώρες συμμαχικές και φιλικές προς τη ναζιστική Γερμανία εκείνη την περίοδο.

3) Ο πρόεδρος της Αργεντινής Χουάν Περόν έβλεπε με συμπάθεια τα απολυταρχικά καθεστώτα της Ευρώπης και θαύμαζε την ιδεολογία του ναζισμού. Τον εντυπωσίαζαν οι πομπώδεις παρελάσεις, οι στιλάτες στρατιωτικές στολές και ο έκδηλος αντισημιτισμός του ναζιστικού καθεστώτος. Το 1936 είχε μεταβεί στην Ιταλία για να παρακολουθήσει τη στρατιωτική-φασιστική οργάνωση της χώρας από τον Μουσολίνι. Η συγκεκριμένη συμπάθεια ήταν ένας από τους λόγους που ο Περόν διευκόλυνε την άφιξη των Ναζί στη χώρα του.
Εικόνα
(Ο φιλοναζιστής Αργεντίνος πρόεδρος Χουάν Περόν)

4) Μετά το τέλος του πολέμου κυριαρχούσε η ιδέα σε πολλούς κύκλους αναλυτών ότι η επόμενη διεθνής σύγκρουση θα ήταν ανάμεσα στις καπιταλιστικές χώρες της δύσης και τις κομμουνιστικές χώρες της ανατολής. Ο Χουάν Περόν και οι σύμβουλοί του πίστευαν ακράδαντα ότι θα επέλθει αυτός ο πόλεμος και μάλιστα πολύ σύντομα, ίσως και το 1948. Ο Περόν φιλοδοξούσε να αναδείξει την χώρα του ως «ρυθμιστή» των εξελίξεων στην επερχόμενη σύγκρουση. Σύμφωνα με το όραμά του η Αργεντινή θα μπορούσε να αναβαθμιστεί σε σημαντικό διπλωματικό «τρίτο μέρος» και τελικά σε μια στρατιωτική υπερδύναμη. Πίστευε λοιπόν ότι οι Ναζί φυγάδες θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμοι σ’ αυτήν την προσπάθεια καθώς διέθεταν ειδικές στρατιωτικές και τεχνολογικές γνώσεις ενώ ήταν και ένθερμοι αντικομμουνιστές.

5) Η απροθυμία των Συμμάχων να παραδώσουν αρκετούς Ναζί στα προσφάτως διαμορφωμένα κομμουνιστικά καθεστώτα όπου εκεί η δίκη τους θα κατέληγε σίγουρα στη θανάτωσή τους καθώς και η επιθυμία υψηλόβαθμων στελεχών της Καθολικής Εκκλησίας να τους βοηθήσει (μεταξύ των οποίων και ο Πάπας Πίος ΧΙΙ), άφησαν περιθώριο διαφυγής ενός αριθμού Ναζί προς την Αργεντινή. Οι σύμμαχοι έκαναν τα «στραβά μάτια» στα δίκτυα μετακίνησης των Ναζί προς την Αργεντινή ενώ Ελβετοί επιχειρηματίες που έβλεπαν με συμπαθητικό μάτι τους Ναζί, τους βοήθησαν να διαφύγουν. Αναφέρονται ακόμη και δωροδοκίες Βρετανών για να διευκολύνουν τη διαδικασία διαφυγής. Για την ιστορία να επισημάνουμε ότι οι διαδρομές διαφυγής ονομάζονταν «ratlines».
Εικόνα

Το θέμα αναλύεται σε ένα σύντομο, κατατοπιστικό βίντεο. Αξίζει να το δείτε.


Πηγές:
https://www.thoughtco.com/why-did-argen ... ls-2136579
https://www.history.com/news/the-7-most ... th-america
https://www.history.com/news/how-south- ... nazi-haven
https://uk.news.yahoo.com/nazis-fled-ar ... 01944.html
https://www.independent.co.uk/news/worl ... 78321.html
Ροζάκης-Κοτζιάς-Δένδιας: Οι 3 σύγχρονοι Τιτάνες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής
Κράτη με Σύνθετη Ονομασία αλλά ιθαγένεια από τη μία λέξη της κρατικής ονομασίας

Άβαταρ μέλους
Freelancer
Δημοσιεύσεις: 895
Εγγραφή: 29 Μαρ 2021, 09:34

Re: Γιατί τόσο πολλοί Ναζί διέφυγαν στην Αργεντινή μετά τον΄Β Παγκόσμιο Πόλεμο;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Freelancer » 03 Σεπ 2022, 07:02

Aυτοι ηταν οι ΝΑΖΙ Β κατηγοριας.Οι ΝΑΖΙ Α κατηγοριας πηγαν στις ΗΠΑ με τις ευλογιες των Αμερικανων και περασαν ζωη χαρισαμενη. :g030:
Operation Paperclip

Operation Paperclip was a secret United States intelligence program in which more than 1,600 Nazi German scientists, engineers, and technicians were taken from former Nazi Germany to the U.S. for government employment after the end of World War II in Europe, between 1945 and 1959. Conducted by the Joint Intelligence Objectives Agency (JIOA), it was largely carried out by special agents of the U.S. Army's Counterintelligence Corps (CIC). Many of these personnel were former members, and some were former leaders, of the Nazi Party.[1][2]

Εικόνα

Kurt H. Debus, a former V-2 rocket scientist who became a NASA director, sitting between U.S. President John F. Kennedy and U.S. Vice President Lyndon B. Johnson in 1962 at a briefing at Blockhouse 34, Cape Canaveral Missile Test Annex.

Άβαταρ μέλους
Freelancer
Δημοσιεύσεις: 895
Εγγραφή: 29 Μαρ 2021, 09:34

Re: Γιατί τόσο πολλοί Ναζί διέφυγαν στην Αργεντινή μετά τον΄Β Παγκόσμιο Πόλεμο;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Freelancer » 03 Σεπ 2022, 07:08

Μεχρι και Διοικητες του ΝΑΤΟ γιναν οι ΝΑΖΙ Α κατηγοριας.


Adolf Heusinger

Adolf Bruno Heinrich Ernst Heusinger (4 August 1897 – 30 November 1982) was a German military officer whose career spanned the German Empire, the Weimar Republic, Nazi Germany and West Germany.

In April 1961, he was appointed Chairman of the NATO Military Committee in Washington, DC, where he served until 1964 when he retired. He was, according to news reports, wanted by the Soviet Union in the early 1960s for war crimes committed in the occupied Soviet territories.[3]


Εικόνα
Heusinger (front left) attending a briefing with Adolf Hitler on 1 June 1942


Εικόνα
Heusinger with Robert McNamara in Washington, DC, 1964

Άβαταρ μέλους
Feindflug
Δημοσιεύσεις: 14691
Εγγραφή: 08 Φεβ 2019, 21:00
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη

Re: Γιατί τόσο πολλοί Ναζί διέφυγαν στην Αργεντινή μετά τον΄Β Παγκόσμιο Πόλεμο;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Feindflug » 03 Σεπ 2022, 09:06

Μήπως βρήκαν φθηνά εισιτήρια με Ryanair οι τύποι;
Dein Herz, meine Gier
Ab jetzt gehörst du nur mir

Άβαταρ μέλους
Крaсная армия
Δημοσιεύσεις: 4150
Εγγραφή: 17 Ιουν 2021, 21:37
Phorum.gr user: Μαρίνος Αντύπας
Τοποθεσία: Πελασγιώτιδα

Re: Γιατί τόσο πολλοί Ναζί διέφυγαν στην Αργεντινή μετά τον΄Β Παγκόσμιο Πόλεμο;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Крaсная армия » 03 Σεπ 2022, 10:11

Και σε Βραζιλία, Χιλή και Παραγουάη, συν αραβικές χώρες.
Для пользы дела мне необходимы военные полномочия. В таком случае я буду сам, без формальностей свергать тех командармов и комиссаров, которые губят дело. Так мне подсказывают интересы дела, и, конечно, отсутствие бумажки от Троцкого меня не остановит.

Άβαταρ μέλους
foscilis
Δημοσιεύσεις: 24551
Εγγραφή: 21 Ιουν 2018, 11:42

Re: Γιατί τόσο πολλοί Ναζί διέφυγαν στην Αργεντινή μετά τον΄Β Παγκόσμιο Πόλεμο;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από foscilis » 03 Σεπ 2022, 10:54

Για να καταλάβετε πόσο αδιάφορα τους είναι όλα αυτα, ο μέσος Αργεντινός συνάδελφος συνέχεια μπερδεύει Ελλάδα με Ρουμανία, Τσεχία και Συρία.

Άβαταρ μέλους
Otto Weininger
Δημοσιεύσεις: 29834
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 00:29
Τοποθεσία: Schwarzspanierstraße 15

Re: Γιατί τόσο πολλοί Ναζί διέφυγαν στην Αργεντινή μετά τον΄Β Παγκόσμιο Πόλεμο;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Otto Weininger » 03 Σεπ 2022, 10:55

foscilis έγραψε:
03 Σεπ 2022, 10:54
Για να καταλάβετε πόσο αδιάφορα τους είναι όλα αυτα, ο μέσος Αργεντινός συνάδελφος συνέχεια μπερδεύει Ελλάδα με Ρουμανία, Τσεχία και Συρία.
Ότι είναι σε θέση ο μέσος Αργεντινός συνάδελφος να μπερδεύει Ελλάδα με Ρουμανία.


"Beauty slept and angels wept
For Her immortal soul
In this response, all evil chose
To claim her for their very own"


Άβαταρ μέλους
foscilis
Δημοσιεύσεις: 24551
Εγγραφή: 21 Ιουν 2018, 11:42

Re: Γιατί τόσο πολλοί Ναζί διέφυγαν στην Αργεντινή μετά τον΄Β Παγκόσμιο Πόλεμο;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από foscilis » 03 Σεπ 2022, 10:57

Otto Weininger έγραψε:
03 Σεπ 2022, 10:55
foscilis έγραψε:
03 Σεπ 2022, 10:54
Για να καταλάβετε πόσο αδιάφορα τους είναι όλα αυτα, ο μέσος Αργεντινός συνάδελφος συνέχεια μπερδεύει Ελλάδα με Ρουμανία, Τσεχία και Συρία.
Ότι είναι σε θέση ο μέσος Αργεντινός συνάδελφος να μπερδεύει Ελλάδα με Ρουμανία.
Ναι, όπως ο μέσος Ευρωπαίος μπερδεύει Κίνα με Ιαπωνία που ειναι γύρω στις τρεις τάξεις μεγέθους πιο χοντρό σφαλμα

Άβαταρ μέλους
foscilis
Δημοσιεύσεις: 24551
Εγγραφή: 21 Ιουν 2018, 11:42

Re: Γιατί τόσο πολλοί Ναζί διέφυγαν στην Αργεντινή μετά τον΄Β Παγκόσμιο Πόλεμο;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από foscilis » 03 Σεπ 2022, 11:00

Την Ιταλια και τη Γερμανία δεν τις μπερδεύουν γιατί οι πιο πολλοί είναι από εκεί (έχουν και δίπλα διαβατήρια).

Και υπόψη ήταν από εκεί πριν τον πόλεμο, όχι μετά. Παρ'ολο που μιλάνε ισπανικά, η Αργεντινή είναι μέρος του ιταλικού κόσμου.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος foscilis την 03 Σεπ 2022, 11:02, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

Άβαταρ μέλους
nyxtovios
Δημοσιεύσεις: 12813
Εγγραφή: 15 Ιουν 2018, 19:14

Re: Γιατί τόσο πολλοί Ναζί διέφυγαν στην Αργεντινή μετά τον΄Β Παγκόσμιο Πόλεμο;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από nyxtovios » 03 Σεπ 2022, 11:02

Λογικά ο μέσος Αργεντινός συνάδελφος είναι τέρμα αγράμματος

Άβαταρ μέλους
foscilis
Δημοσιεύσεις: 24551
Εγγραφή: 21 Ιουν 2018, 11:42

Re: Γιατί τόσο πολλοί Ναζί διέφυγαν στην Αργεντινή μετά τον΄Β Παγκόσμιο Πόλεμο;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από foscilis » 03 Σεπ 2022, 11:03

nyxtovios έγραψε:
03 Σεπ 2022, 11:02
Λογικά ο μέσος Αργεντινός συνάδελφος είναι τέρμα αγράμματος
Εσύ δηλαδή μπορείς να ξεχωρίσεις την Αϊόβα από το Γουινσκονσιν σε ένα χάρτη χωρίς γράμματα.

Άβαταρ μέλους
nyxtovios
Δημοσιεύσεις: 12813
Εγγραφή: 15 Ιουν 2018, 19:14

Re: Γιατί τόσο πολλοί Ναζί διέφυγαν στην Αργεντινή μετά τον΄Β Παγκόσμιο Πόλεμο;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από nyxtovios » 03 Σεπ 2022, 11:04

foscilis έγραψε:
03 Σεπ 2022, 11:03
nyxtovios έγραψε:
03 Σεπ 2022, 11:02
Λογικά ο μέσος Αργεντινός συνάδελφος είναι τέρμα αγράμματος
Εσύ δηλαδή μπορείς να ξεχωρίσεις την Αϊόβα από το Γουινσκονσιν σε ένα χάρτη χωρίς γράμματα.
:smt005:
Είναι χώρες οι Αιόβα και το Γουινσκόνσιν;
Εσύ μπορείς να ξεχωρίσεις το νομό Γρεβενών από τον νομό Τρικάλων;

Ένοπλος σοσιαλμπαχαλάκης
Δημοσιεύσεις: 22816
Εγγραφή: 19 Σεπ 2018, 10:47

Re: Γιατί τόσο πολλοί Ναζί διέφυγαν στην Αργεντινή μετά τον΄Β Παγκόσμιο Πόλεμο;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ένοπλος σοσιαλμπαχαλάκης » 03 Σεπ 2022, 11:07

Αρκετοί πήγαν και Ισπανία. Είχε κυκλοφορήσει και μια ταινία με ένα θέρετρο που μαζευοντουσαν.
Αρκετοι πέρασαν από εκεί. Βέβαια αρκετούς μάζεψε και ο νασσερ λόγω αντισιμητισμου για "τεχνογνωσία". Στην Αίγυπτο πέθανε και ο dr heim. Εντωμεταξύ τον άφησαν ελεύθερο οι Αμερικανοί και μέχρι το 62 δούλευε στην Γερμανία νόμιμα ως γυναικολόγος. :o
Dr. Heim was accused of performing operations on prisoners without anesthesia; removing organs from healthy inmates, then leaving them to die on the operating table; injecting poison, including gasoline, into the hearts of others; and taking the skull of at least one victim as a souvenir. After living below the radar of Nazi hunters for more than a decade after World War II — much of it in the German spa town of Baden-Baden where he had a wife, two sons and a medical practice as a gynecologist — he escaped capture just as investigators closed in on him in 1962.


His hiding place, as well as his death in 1992, have remained unknown until now.

Investigators in Israel and Germany have repeatedly said that they believed Dr. Heim was alive and hiding in Latin America, near where a woman alleged to be his illegitimate daughter lived in Chile. Witnesses from Finland to Vietnam and from Saudi Arabia to Argentina have sent tips and reported sightings to investigators.

A dusty briefcase with rusted buckles, sitting nearly forgotten in storage here in Cairo, hid the truth behind Dr. Heim’s flight to the Middle East. Obtained by The New York Times and the German television station ZDF from members of the Doma family, proprietors of the hotel here where Dr. Heim resided, the files in the briefcase tell the story of his life, and death, in Egypt.

The briefcase contains an archive of yellowed pages, some in envelopes that were still sealed, of Dr. Heim’s letters and medical test results, his financial records and an underlined, annotated article from a German magazine about his own manhunt and trial in absentia, even drawings of soldiers and trains by the children he left behind in Germany. Some documents are in the name Heim, others Farid, but many of the latter, like an application for Egyptian residency under the name Tarek Hussein Farid, have the same birthday, June 28, 1914, and the same place of birth, Radkersburg, Austria, as Dr. Heim.

Although none of the 10 friends and acquaintances in Cairo who identified a photograph of Dr. Heim knew his real identity, they described signs that he might have been on the run. “My idea, which I’ve taken from my father at that time, is that he was in dispute with maybe the Jews, but he took refuge in Cairo at that time,” said Tarek Abdelmoneim el Rifai, the son of Abdelmoneim el Rifai, 88, Dr. Heim’s dentist in Cairo and close friend.

A certified copy of a death certificate obtained from Egyptian authorities confirmed witness accounts that the man called Tarek Hussein Farid died in 1992. “Tarek Hussein Farid is the name my father took when he converted to Islam,” said his son Rüdiger Heim. In an interview in the family’s villa in Baden-Baden, Mr. Heim, 53, admitted publicly for the first time that he was with his father in Egypt at the time of his death from rectal cancer.

“It was during the Olympics. There was a television in the room, and he was watching the Olympics. It distracted him. He must have been suffering from serious pain,” said Mr. Heim, who is tall, like his father, with a long mournful face and speaks softly and carefully. Dr. Aribert Heim died the day after the Games ended, on Aug. 10, 1992, according to his son and the death certificate.

Mr. Heim said he learned of his father’s whereabouts through his aunt, who has since died. He said he did not come forward because he did not wish to bring trouble to any of his father’s friends in Egypt. As the number of surviving Nazi war criminals has dwindled, his father’s case has grown in prominence.

Despite the newly uncovered evidence of Dr. Heim’s time in Egypt, it is impossible to definitively close his case, with the location of his burial site still a mystery.

His death would be a significant but hitherto unknown milestone in the winding up of the passionate and at times controversial hunt for Nazi war criminals that led to the trial and execution of the Holocaust planner Adolf Eichmann but never managed to catch up with Josef Mengele, the most famous of the Nazi doctors, who died in Brazil in 1979, as forensic tests later proved.

While the secret lives of Nazis in countries like Argentina and Paraguay captured the popular imagination in books and films like “The Odessa File” and “The Boys From Brazil,” the Heim case casts light on the often overlooked history of their flight to the Middle East.

Until political winds shifted, ex-Nazis were welcomed in Egypt in the years after World War II, helping in particular with military technology. Rüdiger Heim said that his father told him he knew other Nazis there, but tried to steer clear of them.

Even so, how Dr. Heim was able to elude his pursuers for so long, while receiving money from Europe, most notably from his late sister, Herta Barth, and corresponding with friends and family in long letters, is unclear.

“The Arab world was an even better, a safer haven than South America,” said Efraim Zuroff, the Israel director of the Simon Wiesenthal Center, who had been searching for Dr. Heim and traveled to Chile last July to raise awareness about the case. Mr. Zuroff expressed surprise when informed of Dr. Heim’s apparent fate, saying the center had been about to raise the reward for information leading to his arrest to $1.3 million from $400,000.

A Trail Gone Cold

The only time Dr. Heim was ever jailed was after World War II when he was held by the American military in Germany. But the military released him, apparently unaware that investigators in Austria were building a case against him. A United States war crimes team took testimony about his crimes from Josef Kohl, a former inmate at Mauthausen, on Jan. 18, 1946, less than a year after the German surrender.

“Dr. Heim had a habit of looking into inmates’ mouths to determine whether their teeth were in impeccable condition,” Mr. Kohl said, according to a transcript of the interview. “If this were the case, he would kill the prisoner with an injection, cut his head off, leave it to cook in the crematorium for hours, until all the flesh was stripped from the naked skull, and prepare the skull for himself and his friends as a decoration for their desks.”

Mr. Zuroff said that because Dr. Heim was at Mauthausen for a short time early in the war, in the fall of 1941, he was “aware of no people alive today who suffered at his hands and can give first-hand testimony of his crimes.”

German investigators said that Dr. Heim was careful throughout the postwar period when less-controlled people might have let down their guard.

Investigators noted that Dr. Heim, a talented ice hockey player, stayed out of pictures when his hockey team posed for its group portrait, even after they won the German championship. Dr. Heim owned an apartment building in Berlin, which investigators said for years provided him with income for his life incognito.


At the headquarters of the Baden-Württemberg state police in Stuttgart today, small magnets freckle a map of the world, marking the spots where clues or reports of sightings surfaced. Investigators said that they had searched continuously since his disappearance in 1962, checking more than 240 leads and ruling out several people thought to be Dr. Heim. While they never caught him, they appear to have come tantalizingly close to his hiding place in the Middle East.

“There was information that Heim was in Egypt working as a police doctor between 1967 and the beginning of the ’70s,” said Joachim Schäck, head of the fugitive unit at the state police. “This lead proved to be false.”

According to his son, Dr. Heim had left Germany and driven through France and Spain before crossing into Morocco, and eventually settling in Egypt. “It was only sheer coincidence that the police could not arrest me because I was not at home at the time,” Dr. Heim wrote in a letter to the German magazine Spiegel, after it published a report about his war-crimes case in 1979. It is unclear whether he ever sent the letter, which was found in his files, many of which were written in meticulous cursive style in German or English.

In the letter he also accused Simon Wiesenthal, who was interned at Mauthausen, of being “the one who invented these atrocities.” Dr. Heim went on to discuss what he called Israeli massacres of Palestinians, and added that “the Jewish Khazar, Zionist lobby of the U.S. were the first ones who in 1933 declared war against Hitler’s Germany.”

The Turkic ethnic group the Khazars were a recurring theme for Dr. Heim, who kept himself busy in Cairo, researching a paper he wrote in English and German, decrying the possibility of anti-Semitism owing to the fact, he said, that most Jews were not Semitic in ethnic origin. Mr. Rifai recalled that Dr. Heim had shown his family many different drafts of the paper, which were among the papers found in the briefcase that The Times and ZDF television obtained. A list also showed plans to send drafts of the paper to prominent people around the world — under the name Dr. Youssef Ibrahim — including the United Nations secretary general, Kurt Waldheim, the United States national security adviser, Zbigniew Brzezinski, and Yugoslavia’s leader, Marshal Tito.

Life as Uncle Tarek

He formed close bonds with his neighbors, including the Doma family, which ran the Kasr el Madina hotel, where Dr. Heim lived the last decade before his death. Mahmoud Doma, whose father owned the establishment, said Dr. Heim spoke Arabic, English and French, in addition to German. Mr. Doma said his neighbor read and studied the Koran, including a copy in German that the Domas had ordered for him.

Mr. Doma, 38, became emotional when talking about the man he knew as Uncle Tarek, whom he said gave him books and encouraged him to study. “He was like a father. He loved me and I loved him.”


He recalled how Uncle Tarek bought rackets and set up a tennis net on the hotel roof, where he and his siblings played with the German Muslim until sundown. But by 1990, Dr. Heim’s good health began to fail him and his illness was diagnosed as cancer.

After his death, his son Rüdiger insisted that they follow his father’s wishes and donate the body to science, not an easy task in a Muslim country where the rules dictate a swift burial and dissection is opposed. Mr. Doma, who wanted to put Uncle Tarek in the family crypt next to his father, opposed the plan.

The two men rode in a white van with the body of Dr. Heim, which had been washed and wrapped in a white sheet in accordance with Muslim tradition and placed in a wooden coffin. Mr. Doma said they bribed a hospital functionary to take the body, but Egyptian authorities found out, and Dr. Heim was instead interred in a common grave, anonymously.
https://www.nytimes.com/2009/02/05/worl ... 5nazi.html

Άβαταρ μέλους
Jimmy81
Δημοσιεύσεις: 6351
Εγγραφή: 04 Ιαν 2019, 05:42
Phorum.gr user: Jimmy81
Τοποθεσία: Ουκρανικές στέπες

Re: Γιατί τόσο πολλοί Ναζί διέφυγαν στην Αργεντινή μετά τον΄Β Παγκόσμιο Πόλεμο;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Jimmy81 » 03 Σεπ 2022, 19:08

Η αργεντίνικη ταυτότητα του Άιχμαν.

Εικόνα

Ricardo Klement λέγεται το παιδί. Ένα επώνυμο που προέρχεται από λατινική λέξη με τη σημασία "φιλεύσπλαχνος", "συμπονετικός". Ποιος; Ο Άιχμαν! Αχαχαχα! Και γαμώ τις ιστορικές ειρωνείες :lol:

This interesting surname, with over one hundred differing spellings ranging from Clemens, Clemons and Climance, to Clemitt, Klima and Klimkiewicz, , derives from the Roman (Latin) "Clemens" meaning "merciful".
https://www.surnamedb.com/Surname/Klement#ixzz7dqDxZnJB
Ροζάκης-Κοτζιάς-Δένδιας: Οι 3 σύγχρονοι Τιτάνες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής
Κράτη με Σύνθετη Ονομασία αλλά ιθαγένεια από τη μία λέξη της κρατικής ονομασίας

Άβαταρ μέλους
EKPLIKTIKOS
Δημοσιεύσεις: 12884
Εγγραφή: 18 Οκτ 2019, 00:15

Re: Γιατί τόσο πολλοί Ναζί διέφυγαν στην Αργεντινή μετά τον΄Β Παγκόσμιο Πόλεμο;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από EKPLIKTIKOS » 03 Σεπ 2022, 19:15

nyxtovios έγραψε:
03 Σεπ 2022, 11:04
foscilis έγραψε:
03 Σεπ 2022, 11:03
nyxtovios έγραψε:
03 Σεπ 2022, 11:02
Λογικά ο μέσος Αργεντινός συνάδελφος είναι τέρμα αγράμματος
Εσύ δηλαδή μπορείς να ξεχωρίσεις την Αϊόβα από το Γουινσκονσιν σε ένα χάρτη χωρίς γράμματα.
:smt005:
Είναι χώρες οι Αιόβα και το Γουινσκόνσιν;
Εσύ μπορείς να ξεχωρίσεις το νομό Γρεβενών από τον νομό Τρικάλων;
Πάντως δε νομίζω ότι ο μέσος Έλληνας ξέρει να σου βάλει στο χάρτη τις χώρες της λατινικής Αμερικής. Σκέψου ότι το Περού είναι 10 φορές μεγαλύτερο από την Ελλάδα, πόσοι Έλληνες θα το βρουν στον χάρτη όμως?

Απάντηση


  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Ιστορία”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών