Μικρή έρευνα-η γνώμη σας για κάποια ζητήματα πρώην Γιουκοσλαβίας

Ιστορικά γεγονότα, καταστάσεις, αναδρομές
itstitf
Δημοσιεύσεις: 2
Εγγραφή: 01 Φεβ 2023, 17:13

Μικρή έρευνα-η γνώμη σας για κάποια ζητήματα πρώην Γιουκοσλαβίας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από itstitf » 01 Φεβ 2023, 17:19

Γεια σας,

θα ήθελα τη γνώμη σας σχετικά με τα εξής ζητήματα (ή όποιο από αυτά θέλετε να απαντήσετε):
1) Θα πρέπει να χωριστεί η Βοσνία-Ερζεγοβίνη σε 2 χώρες; Ναι ή όχι και γιατί;
2) Ποια θα ήταν η καλύτερη λύση για το Κόσοβο(και τη Μετόχια) αυτή τη στιγμή;
3) Ο Τίτο ήταν καλός ηγέτης ή όχι;
4) Η διάσπαση της Γιουκοσλαβίας θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί ή όχι και γιατί;
5) Ο πόλεμος Ανεξαρτησίας της Κροατίας το 1991 θεωρείτε ότι ήταν εμφύλιος ή όχι και γιατί;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Άβαταρ μέλους
Ζαποτέκος
Δημοσιεύσεις: 8947
Εγγραφή: 14 Ιαν 2019, 17:08

Re: Μικρή έρευνα-η γνώμη σας για κάποια ζητήματα πρώην Γιουκοσλαβίας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ζαποτέκος » 01 Φεβ 2023, 20:29

itstitf έγραψε:
01 Φεβ 2023, 17:19
1) Θα πρέπει να χωριστεί η Βοσνία-Ερζεγοβίνη σε 2 χώρες; Ναι ή όχι και γιατί;
Να σχηματιστεί ένα καθαρά μουσουλμανικό κράτος. Οι Κροάτες να μετακινηθούν προς την Κροατία και ανάλογα με τον πληθυσμό τους να δοθεί αντίστοιχο ποσοστό εδαφών απ' την Βοσνία προς την Κροατία. Ομοίως με τους Σέρβους , οι οποίοι αν δεν κάνω λάθος βρίσκονται οι περισσότεροι προς την πλευρά της Σερβίας.
2) Ποια θα ήταν η καλύτερη λύση για το Κόσοβο(και τη Μετόχια) αυτή τη στιγμή;
Να ενωθεί με την Αλβανία, εκτός απ' την βόρεια περιοχή που επικρατούν οι Σέρβοι. Το ίδιο να γίνει με το δυτικό τμήμα του σημερινού κράτους των Σκοπίων. Ομοίως η Αλβανία να δώσει στο νότιο γείτονά της την ελληνόφωνη περιοχή της που συνορεύει με το ελληνικό κράτος.
3) Ο Τίτο ήταν καλός ηγέτης ή όχι;
Σαν ηγέτης της Γιουγκοσλαβίας ναι , αφού μπόρεσε και την κράτησε ενωμένη παρά τις εθνικές διαφορές.
4) Η διάσπαση της Γιουκοσλαβίας θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί ή όχι και γιατί;
Δεν μπορούσε να αποφευχθεί , αφού σχεδόν όλα τα έθνη που την αποτελούσαν έψαχναν για την εθνική τους αποκατάσταση.
SpoilerShow
Ο βαλκανιολόγος Σπυρίδων Σφέτας έχει γράψει το κεφάλαιο "Γιουγκοσλαβία και Τίτο" στο συλλογικό "Ε Ιστορικά , Τίτο" και δίνει ενδιαφέρουσες πληροφορίες.

Απ' το γιουγκοσλαβικό πείραμα οι Σέρβοι ήταν αυτοί που βγήκαν οι λιγότερο ευνοημένοι. Οι Κροάτες συνένωσαν τη Δαλματία , την Ανατολική και Δυτική Σλαβονία με την κυρίως Κροατία. Οι Σέρβοι αντίθετα διαμελίστηκαν μεταξύ Σερβίας , Βοσνίας - Ερζεγοβίνης και Κροατίας , ενώ η Βοϊβοντίνα και το Κόσοβο αυτονομήθηκαν. Ακόμη το 1963 αναγνωρίστηκε (σλαβο)μακεδονικό έθνος ( περιοχή Σκοπίων ) , μουσουλμανικό έθνος ( Βοσνία - Ερζεγοβίνη ) και μαυροβουνιακό έθνος ( Μαυροβούνιο ). Τότε οι Σέρβοι δεν το θεώρησαν πρόβλημα γιατί το 80 % των αξιωματικών του γιουγκοσλαβικού στρατού ήταν Σέρβοι.

Απ' το 1968 οι Αλβανοί του Κοσόβου και των Σκοπίων ήθελαν να ανακηρυχθεί το Κόσοβο σε Δημοκρατία σαν την Σερβία , την Κροατία , τη Βοσνία , την Σλοβενία και τη "Μακεδονία". Οι δε Σλοβένοι και Κροάτες απαιτούσαν πλήρη διαχωρισμό απ' τους Σέρβους και ως πιο ανεπτυγμένες περιοχές να σταματήσουν να δίνουν οικονομική βοήθεια στο νότο ( Σερβία , "Μακεδονία" , Κόσοβο , Βοσνία ). Το τελευταίο το κατόρθωσαν το 1974. Τότε ήταν που και το Κόσοβο απέκτησε ευρύτατη αυτονομία και οι Σέρβοι του Κοσόβου άρχισαν να μεταναστεύουν προς την Σερβία λόγω δυσμενών γι' αυτούς συνθηκών.

Ο ίδιος ο Τίτο μιλώντας για τελευταία φορά τον Δεκέμβριο του 1979 στην ανώτατη ηγεσία του γιουγκοσλαβικού στρατού , στηλίτευσε την αποσχιστική πολιτική των Αλβανών στο Κόσοβο , αλλά και τους Σλοβένους και τους Κροάτες που στήριζαν τους Αλβανούς. Μάλιστα κάλεσε τον γιουγκοσλαβικό στρατό να επέμβει αν εμφανίζονταν αποσχιστικές τάσεις. Μετά τον θάνατό του ( Μάιος 1980 ) η Γιουγκοσλαβία επιβίωσε μόλις 11 χρόνια.

Αν το 1944 - 45 δεν είχε επικρατήσει ο Κροάτης Τίτο , αλλά ο Σέρβος Μιχαήλοβιτς, ίσως οι Σέρβοι , οι Κροάτες και οι Σλοβένοι να είχαν ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς τους με τη λήξη του Β΄Π.Π. Η θέση της Σερβίας τότε θα ήταν σίγουρα καλύτερη γιατί δεν θα είχε αναγνωριστεί μαυροβουνιακό , "μακεδονικό" και βοσνιακό έθνος , ενώ και το Κόσοβο θα ελεγχόταν αποτελεσματικότερα.
5) Ο πόλεμος Ανεξαρτησίας της Κροατίας το 1991 θεωρείτε ότι ήταν εμφύλιος ή όχι και γιατί;
Όχι. Aφού δεν είχαμε Κροάτες vs Κροάτες, αλλά Κροάτες vs Σέρβους.
… εις μικράς μεν ατυχίας ευρεθήσεται φίλος, εις μεγίστην δε και επιμένουσαν συμφοράν μηδείς σε πλανήση , φίλος ουκ έσται . ( Στρατηγικόν Κεκαυμένου )

πατησιωτης
Δημοσιεύσεις: 34753
Εγγραφή: 06 Ιαν 2019, 06:41
Phorum.gr user: πατησιωτης
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ

Re: Μικρή έρευνα-η γνώμη σας για κάποια ζητήματα πρώην Γιουκοσλαβίας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από πατησιωτης » 01 Φεβ 2023, 20:49

1) η αλλαγή συνόρων είναι ταμπού στην Ευρώπη.Αυτός είναι ο λόγος που προσπαθούν με το ζόρι να διατηρήσουν το κράτος της Βοσνίας Ερζεγοβίνης.Σε όλη την Ευρώπη υπάρχουν μειονότητες.Εάν άρχιζε η αλλαγή συνόρων με βάση εθνικά κριτήρια θα γινόταν χαμός.Η ΕΕ ιδρύθηκε για να μη ξαναγίνει πόλεμος στην Ευρώπη.Αυτή είναι η δυσκολία.
2) Δεν υπάρχει καλή λύση.Για τους ίδιους λόγους η διεθνής κοινότητα θα αντιταχθεί σε ένωση με την Αλβανία και της Μιτροβίτσα με τη Σερβία.Θα προσπαθήσουν να διατηρήσουν το ενιαίο Κόσοβο,άγνωστον μέχρι πότε.
3) Ο Τίτο προετοίμασε με τον τρόπο του τους πολέμους της δεκαετίας του 90.Χάραξε τα εσωτερικά σύνορα με μειονότητας μέσα σε κάθε περιοχή και ταυτόχρονα έδωσε σε κάθε περιοχή το δικαίωμα της ανεξαρτησίας που θα έπαιρνε μαζί της και τις μειονότητες που δεν το ήθελαν φυσικά αυτό.
4) Θα μπορούσε μόνον εάν από κοινού ΗΠΑ και ΕΕ απέκλειαν κάθε αναγνώριση διασπαζόμενου.Αλλά αυτό θα έπρεπε να συνοδεύεται και από μεγάλη οικονομική βοήθεια διότι επί πλέον η Γιουγκοσλαβία είχε χρεωκοπήσει.Κανείς δεν είχε τέτοια διάθεση.
5) Εξαρτάται εάν βλέπεις τους Κροάτες και τους Σέρβους ως ένα γιουγκοσλαβικό έθνος ή χωριστά.


Απάντηση


  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Ιστορία”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών