Η κάθοδος των πρώτοελληνων την 3η χιλιετία πΧ

Ιστορικά γεγονότα, καταστάσεις, αναδρομές
Theseus
Δημοσιεύσεις: 1112
Εγγραφή: 31 Ιαν 2022, 12:53

Η κάθοδος των πρώτοελληνων την 3η χιλιετία πΧ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Theseus » 31 Ιαν 2024, 15:53

Κατέβηκαν όντως στη νότια Ελλάδα τα πρώτοελληνικά φύλα, ο λαός ο όποιος μιλούσε πρωτοελληνικά και στη συνέχεια εξελίχθηκε στους Έλληνες, στα τέλη της 3ης προ Χριστού χιλιετίας;
Ή είναι κι αυτό ένα παραμύθι (όπως κάθοδος των Δωριέων που εξετάζουμε σε άλλο νήμα) και οι Έλληνες, ή έστω οι πρώτοελληνες, βρίσκονταν ήδη στην νότια ελλάδα πολύ πριν το 2200πΧ;

Κάποτε πιστευόταν ότι οι Έλληνες πρωτοήλθαν στο νότο το 1250 πχ, με την κατάρρευση του μυκηναϊκού κόσμου και την κάθοδο των Δωριέων. Πλέον γνωρίζουμε ότι τον μυκηναϊκο κόσμο τον κατοικούσαν Έλληνες, με ελληνική γλώσσα και ελληνικούς θεούς, εων υπαρχει σχετική ομοφωνία στη διεθνή ιστορική κοινότητα ότι κάθοδος των Δωριέων το 1250 πχ δεν υπήρξε (στο phorum βέβαια δεν υπάρχει αντίστοιχη ομοφωνία, όπως μπορείτε να δείτε στο σχετικό νήμα: Κάθοδος των Δωριεων - Αληθεια η παραμύθια)
Οπότε η πρώτη εμφάνιση των Ελλήνων μετατίθεται στο 2200 πΧ και την αρχή της ΙΙΙης πρώιμης ελλαδικής περιόδου (early helladic period III, EHIII).

Υπήρξε ήδη στην Ελλάδα ανεπτυγμένος πολιτισμός πολύ πριν το 2200 πΧ, αλλά οι καταστροφές κάποιων κέντρων περί το 2200 πΧ οδήγησαν στο παρελθόν ιστορικούς και αρχαιολόγους να θεωρήσουν ότι τότε εισέβαλαν οι Έλληνες και εγκαταστάθηκαν για πρώτη φορά στον χώρο.

Οι εν λόγω καταστροφές όμως δεν είναι ομοιόμορφες, ενώ πολλά κέντρα συνέχισαν χωρίς καθόλου καταστροφές και αυτή τη στιγμή η εισβολή των πρωτοελλήνων το 2200 πΧ δεν είναι ομόφωνα αποδεκτή θεωρία.


Οπότε:
ήρθαν οι Έλληνες το 2200 πΧ ή βρίσκονταν στη νότια Ελλάδα από πριν;

Άβαταρ μέλους
taxalata xalasa
Δημοσιεύσεις: 16618
Εγγραφή: 27 Αύγ 2021, 20:52

Re: Η κάθοδος των πρώτοελληνων την 3η χιλιετία πΧ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από taxalata xalasa » 02 Φεβ 2024, 05:03

Γιατί κάθοδος και όχι άνοδος; ή περακείθοδος;
𐀲𐀏𐀨𐀲𐀏𐀨𐀭 𐀀𐀗𐀨:𐀣𐀬𐀔:𐀓𐀫:𐀀𐀗𐀨:𐀏𐀬:𐀣𐀦

Μέσα στα πλαίσια μιας σχέσης πολιτικής πελατείας, διαφθοράς, εξαγοράς και εξευτελισμού της έννοιας της ίδιας της πολιτικής.

Με πρᾰ́σῐνους, κῠᾰνέους και ἐρῠθρούς Κοκούς...

Απάντηση


  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Ιστορία”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών