28η Οκτωβρίου 1940

Ιστορικά γεγονότα, καταστάσεις, αναδρομές
Άβαταρ μέλους
Juno
Δημοσιεύσεις: 17016
Εγγραφή: 01 Απρ 2018, 01:46

28η Οκτωβρίου 1940

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Juno » 28 Οκτ 2018, 23:18

Σαν σήμερα.

Αφιέρωμα στο έπος του ’40

28η Οκτωβρίου 1940: Οι πρωταγωνιστές και οι συγκλονιστικές στιγμές ενός έθνους

«Είμαι 53 ετών και παρακαλώ μοι επιτραπή καταταγώ εθελοντής πρώτην γραμμήν πυρός εκδικηθώ θάνατον υιού μου», εκλιπαρούσε με τηλεγράφημά του τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος ο αγρότης Νικόλαος Θωμόπουλος από την Απιδέα της Επιδαύρου. «Θλίβομαι όμως διότι ο Ηλίας μου δεν επέζησε δια να τιμωρήση ακόμη περισσότερους άτιμους επιδρομείς» συμπλήρωνε.
Ο Κωνσταντίνος Γιαννικάκης από τον Αστρικό Κισσάμου ήταν το ίδιο ξεκάθαρος: «Υιός μου Εμμανουήλ δεκανεύς εφονεύθη ηρωϊκώς μαχόμενος. Μεγάλος ο πόνος μου, αλλά και μεγάλη η χαρά μου διότι οι δύο που μου απέμειναν, Γεώργιος και Περικλής μαχόμενοι εις Αλβανίαν θα τιμωρήσωσιν δόλιον εχθρόν εκδικούμενοι αίμα υιού μου και αδελφού των. Ζήτω η Ελλάς».

Ιωάννης Μεταξάς: «Λοιπόν, έχουμε πόλεμο»

Δεκάδες τηλεγραφήματα με παρόμοιο περιεχόμενο παραλάμβανε ο Ιωάννης Μεταξάς και φρόντιζε να τα διοχετεύει στον Τύπο για να εμψυχώνει τον Ελληνικό λαό. Λίγες ημέρες νωρίτερα, στις τρεις παρά δέκα το πρωί της 28ης Οκτωβρίου, στη διώροφη βίλα του –συμβολή Κεφαλληνίας και Δαγκλή- δεχόταν τον πρεσβευτή της Ιταλίας Εμμανουέλε Γκράτσι. Του επέδωσε τελεσίγραφο ζητώντας να καταλάβουν οι ένοπλες δυνάμεις της Ιταλίας ορισμένα στρατηγικά σημεία της Ελλάδος ως εγγύηση για την ουδετερότητα της τελευταίας και την ασφάλεια της πρώτης. «Alors c’ est la guerre» («Λοιπόν, έχουμε πόλεμο»), ήταν η στεγνή απάντηση του Ελληνα Πρωθυπουργού, η οποία στην καθομιλουμένη και με πηχυαίους τίτλους στον Τύπο αποδόθηκε με το περίφημο «ΟΧΙ». Ο ηλικιωμένος Πρωθυπουργός και το έθνος του προτίμησαν την υπέρτατη οδό της θυσίας παρά την ατίμωση, όπως έγραψε ο Άγγελος Τερζάκης.

44Ο Ι. Μεταξάς ήταν προετοιμασμένος και εξαπέλυσε έναν πατριωτικό πόλεμο και επιτυχώς ο Σπ. Ασδραχάς έγραψε πως πρέπει να μείνουν ασχολίαστες οι ύστερες προλήψεις. Το «ΟΧΙ» το είπε ο Μεταξάς αλλά το έκανε πράξη ο ελληνικός λαός. Το έκανε πράξη ο Αθανάσιος Γαλανόπουλος, από το χωριό Μάλτα Διαβολιτσίου Μεσσηνίας, όταν έστελνε στον Ι. Μεταξά το εξής τηλεγράφημα: «Μόλις επληροφορήθην τον θάνατον του υιού μου Κωνσταντίνου Γαλανοπούλου υπηρετούντος εις την Μονάδα 113 Π.Ε., Τ.Τ. 161. Σπεύδω να εκφράσω τη χαρά μου διότι έπεσε υπέρ Πατρίδος εν τη εκτελέσει του καθήκοντός του. Λυπούμαι μόνον διότι εδολοφονήθη άνανδρα από βομβαρδισμόν εχθρικού αεροπλάνου όπερ έρριψε τας βόμβας του κατά χειρουργείου εις ό ευρίσκετο ο υιός μου. Παρηγορούμαι όμως διότι έχω και άλλον υιόν Λεωνίδαν 9ον Λόχον Εμπέδων Ναυπλίου Ιωαννίνων όστις θα πάρη το αίμα του πίσω αρκεί να να ειδοποιηθή περί της δολοφονίας του αδελφού του, δι’ ό υποβάλλω ευσεβάστως την παράκλησιν Ζήτω το Έθνος».

33Πατριωτική σύμπνοια

Και αν τα σημαντικότερα γεγονότα της 28ης Οκτωβρίου 1940 είναι γνωστά, παραμένουν άγνωστοι οι πρωταγωνιστές, οι οποίοι απ’ άκρου εις άκρο σε όλη τη χώρα κίνησαν τους μηχανισμούς που είχαν με περισσή επιμέλεια ετοιμαστεί σε καιρό ειρήνης. Εκτέλεσαν τις οδηγίες αφενός για την ενημέρωση του κοινού και αφετέρου για την κίνηση της διοικητικής μηχανής. Τεράστιο εγχείρημα, αφού έπρεπε χιλιάδες Έλληνες να μετακινηθούν και να παρουσιαστούν, να λειτουργήσουν οι απαραίτητες υπηρεσίες, να αποφευχθεί ο πανικός και να προετοιμαστεί το σύστημα για όσα επρόκειτο να ακολουθήσουν.

24Και μάλιστα το παράδοξο που δημιουργείται είναι ακριβώς σε αυτό το σημείο: Σε ένα πόλεμο που κανένας δεν επιθυμούσε, όλοι έσπευσαν με εκπληκτική προθυμία να μετάσχουν, χωρίς ενδοιασμούς. Η Ελλάδα ακολούθησε τη μοίρα της. Στηρίχθηκε στις δικές της δυνάμεις, στους Έλληνες, οι οποίοι ίσως –όπως γράφτηκε– βρήκαν την ευκαιρία να τελέσουν πράξεις εξιλέωσης. Να αποδείξουν ότι ήταν πιο άξιοι απ’ όσα είχαν προηγηθεί. Οι διαμάχες βενιζελικών-φιλοβασιλικών. Μικρασιατική Καταστροφή, τυφεκισμός των έξι, κύκλοι εκδίκησης και αντεκδίκησης. Η 28η Οκτωβρίου 1940 λειτούργησε ως «κολυμβήθρα του Σιλωάμ». Λαός και πολιτική ηγεσία ρίχτηκαν στον αγώνα. Από κοντά ο πνευματικόςκόσμος που υπέγραψε μνημειώδες κείμενο με τίτλο «Για ένα καινούργιο πνευματικό Μαραθώνα». Ένας εξ αυτών, ο Άγγελος Σικελιανός ανέλαβε να θεοποιήσει την ημέρα: «Ελέγαμε: ένα Μαραθώνα ακόμα! Ελέγαμε: μια Σαλαμίνα ακόμα! Ελέγαμε: ακόμα ένα Εικοσιένα! Και ήρτες τέλος Σύ, Μητέρα-Μέρα, οπού αγκάλιασες κι ανύψωσες ολόκληρα τα περασμένα στον ανώτατο λυτρωτικό σκοπό τους, στον υπέρτατό τους ηθικόν Ιστορικόν Ρυθμό»!

Οι «άγνωστοι» πρωταγωνιστές

Ο Ιωάννης Μεταξάς επικοινώνησε τηλεφωνικά και ενημέρωσε τον βασιλιά, τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού αντιστράτηγο Παπάγο και τον Αρχηγό του Ναυτικού Επιτελείου ναύαρχο Σακελλαρίου. Επίσης, τηλεφώνησε και κάλεσε στο σπίτι του τον Άγγλο Πρέσβη Πάλλερετ. Περιμένοντας φρόντισε να ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς. Επιτελικό ρόλο είχε αναλάβει ο Υπουργός Διοικήσεως Πρωτευούσης Κώστας Κοτζιάς, ο οποίος αφού ενημερώθηκε μετέβη στα Παλαιά Ανάκτορα –σήμερα Βουλή των Ελλήνων– καλώντας το σύνολο των εντεταλμένων υπηρεσιακών παραγόντων.

Μια καλοστημένη διοικητική μηχανή ξεκινούσε το έργο της. Στις Νομαρχίες, στις πρωτεύουσες των Νομών, στα Στρατολογικά Γραφεία και στα Αστυνομικά Τμήματα. Στα Παλαιά Ανάκτορα εγκαταστάθηκαν ο Δήμαρχος Αθηναίων Αμβρόσιος Πλυτάς –συνεργάτης του Κοτζιά– και οι τρεις πρώτοι της τάξει διευθυντές της Διοικήσεως Πρωτευούσης. Ήταν ο θεσμικός παράγοντας που πρωταγωνίστησε στις εξελίξεις. Γι’ αυτό μία από τις πρώτες πράξεις των κατακτητών, όταν πάτησαν το πόδι τους στην ελληνική πρωτεύουσα, ήταν η κατάργηση της Διοικήσεως Πρωτευούσης.

Και ενώ στο κτίριο του Υπουργείου Εξωτερικών και στα υπόγεια της Μεγάλης Βρετανίας πολιτειακοί και πολιτικοί παράγοντες αποδίδονται σε έναν άνευ προηγουμένου διοικητικό μαραθώνιο, έχει πλέον φθάσει η 7η πρωινή της Δευτέρας, 28 Οκτωβρίου 1940. Εντεταλμένοι υπάλληλοι της Διοικήσεως Πρωτευούσης συνοδευόμενοι από αστυφύλακες χτυπούσαν δαιμονισμένα τις σειρήνες. Ειδοποιούσαν τους Αθηναίους και τις Αθηναίες για τα συμβάντα. Ο κόσμος βρέθηκε στους δρόμους, όπου έμαθε στόμα με στόμα ή μέσω των εφημερίδων τι προηγήθηκε τη νύχτα. Ήταν δε εντυπωσιακή η ψυχραιμία και ο ενθουσιασμός με τον οποίο υποδέχθηκαν τα νέα. Και όπως έγραφε η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της Τρίτης 29 Οκτωβρίου περιγράφοντας την προηγούμενη μέρα: «Συγκινητική ήτο η περίπτωσις ενός πατέρα, ο οποίος ωδήγει το αυτοκίνητόν του με τους δύο υιούς του, φέροντας την στολήν του εφέδρου αξιωματικού, εις τους στρατώνας, διά να θέση και τέκνα και αυτοκίνητο εις την διάθεσιν της πατρίδος».


Μαρτυρίες

Οι μαρτυρίες πανομοιότυπες σε όλη την Ελλάδα. «Εφτασε στ’ αυτιά μας ένα βουητό και μερικές ακαθόριστες φωνές, μα κανείς δεν έδωσε σημασία, γιατί υποθέσαμε ότι μαθαίνανε πολεμικά εμβατήρια οι κληρωτοί της κλάσεως 1940, που είχαν στρατευθεί πριν λίγες μέρες στην Κρήτη», έγραψε στο ημερολόγιο του στις 28 Οκτωβρίου 1940 ο στρατιώτης Δημήτρης Μιχελίδης. Και συνεχίζει: «Σχεδόν ταυτόχρονα, πρόβαλαν και κατηφόριζαν στο δρόμο μερικά αυτοκίνητα γεμάτα επιβάτες που έμοιαζαν σαν εύθυμοι πανηγυριώτες, κι όπως φτάσανε κοντά μας, φώναξαν όλοι μαζί «Ζήτω ο Στρατός. Ζήτω ο Πόλεμος. Κάτω η φασιστική Ιταλία». Η αποφασιστικότητα που υπέδειξαν οι στρατεύσιμοι εκφράστηκε με ένα και μόνο χαμόγελο την ημέρα εκείνη, το οποίο αποτυπώθηκε σε πλήθος φωτογραφιών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι προθεσμίες και το σχέδιο της επιστράτευσης να λειτουργήσει άψογα, χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση. Φαινόμενα ανυπότακτων υπήρξαν οι ελάχιστα, ενώ οι έφεδροι έσπευσαν στις μονάδες τους. Έχουν δε διασωθεί αρκετά ημερολόγια φαντάρων που στάλθηκαν στο αλβανικό μέτωπο, που αναδεικνύουν το υψηλό φρόνημα των Ελλήνων στρατιωτών.

Χαρακτηριστική είναι η διασωθείσα αφήγηση ενός νέου, του Δικαίου Βαγιακάκου: «Εκείνο το πρωινό (της 28ης Οκτωβρίου), υπό την εθνικήν έξαρσιν που επικρατούσε, μου ήλθαν εις τον νουν όσα γράφει ο Ηρόδοτος εις την αρχήν της Ιστορίας του: “Ηροδότου Αλικαρνησσέος ιστορίης απόδεξις ήδε ώς μήτε τα γενόμενα έξ ανθρώπων τω χρόνω εξίτηλα γένηται μήτε έργα μεγάλα τε και θωμαστά τά μέν ΄Ελλησι τά δε βαρβάροισι αποδεχθέντα άκλεα γένηται τα τε άλλα και δι’ ην αιτίην επολέμησαν αλλήλοισι”. Με αυτήν τη σκέψη αποφάσισα να καταγράφω κάθε ημέραν την στρατιωτικήν μου ζωήν και τα πολεμικά γεγονότα ώστε αν θα είχα την καλή τύχη να επιζήσω του πολέμου, να έχω ένα μνημόνιο να αναπλάθω την ιστορίαν».


Συσκότιση – συνωστισμός νερό και τηλέφωνο

Πέρα από τα μέτρα επιστράτευσης, τα οποία βεβαίως μονοπώλησαν σχεδόν τα οκτάστηλα των εφημερίδων, μια σειρά μέτρων συμπλήρωναν τις πρωτοβουλίες του κράτους. Ένα από αυτά ήταν το μέτρο της συσκότισης που εφαρμόστηκε από την πρώτη μέρα του πολέμου, χωρίς επιτυχία. Το γεγονός αυτό ανάγκασε τον Κ. Κοτζιά, να εκδώσει ανακοίνωση επισημαίνοντας ότι «μερικοί των κατοίκων δεν υπήκουσαν εις την χθεσινήν απόφασιν περί σβέσεως των φώτων και καλύψεως των παραθύρων των είτε διά χάρτου σκοτεινού χρώματος ―κυανού ή μαύρου― ή διά κουβερτών ή και διά παραπετασμάτων σκοτεινού χρώματος, καλώς εφαρμοζομένων επί των παραθύρων». Δεν ήταν όμως μόνον οι κάτοικοι που δεν είχαν υπακούσει στη διαταγή. Το ίδιο έκαναν και τα διάφορα καταστήματα, όπως ζαχαροπλαστεία, καφενεία, εστιατόρια, ταβέρνες κ.ά.

Την ανησυχία για τα ζητήματα διατροφής, ιδιαίτερα τον φόβο που επικράτησε για τον κίνδυνο έλλειψης ψωμιού, προσπαθούσε να διασκεδάσει ανακοίνωση της Αστυνομίας που εκδόθηκε ανήμερα της κήρυξης του πολέμου, δηλαδή στις 28 Οκτωβρίου 1940. Το κείμενο που δημοσιεύτηκε στις εφημερίδες ανέφερε: «Η διεύθυνσις της αστυνομίας ανεκοίνωσεν ότι διετάχθησαν τα αρτοποιεία να παρασκευάσουν διπλασίαν ποσότητα άρτου. Συνεπώς, ουδείς λόγος υπάρχει να ανησυχή το κοινόν και να συνωθήται προ των αρτοποιείων».

Ένα χρόνο αργότερα όμως στις αρχές φθινοπώρου του 1941 όταν τα εισοδήματα, οι μισθοί και οι συντάξεις είχαν σχεδόν εκμηδενισθεί, όχι μόνο τα αρτοποιεία αλλά ούτε και τα λαϊκά συσσίτια, που είχαν εντωμεταξύ ιδρυθεί, το καλοκαίρι διέκοπταν τη λειτουργία τους γιατί δεν διέθεταν τα μέσα και δεν έβρισκαν τρόφιμα.

Η Εταιρεία Υδάτων ενημέρωνε τον πληθυσμό να εξασφαλίσει μικρές ποσότητες νερού για τις επείγουσες ανάγκες του, διότι σε περίπτωση αιφνίδιας επίθεσης κατά των Αθηνών και του Πειραιά ίσως να σημειώνονταν ζημιές σε σωλήνες του νερού. Έδινε οδηγίες για τον τρόπο αποθήκευσης του νερού, ενώ εκτενέστερες οδηγίες προσπαθούσαν να αποτρέψουν φαινόμενα νευρικότητας και μαζικής υστερίας του πληθυσμού. Ανέφερε η ανακοίνωση ότι «εντός ολίγων ωρών θα δύνανται όλοι διαδοχικώς να λάβουν διά του αγωγού το αναγκαίον δια την πλήρωσιν των δοχείων ύδωρ». Ακολούθησε η Ελληνική Τηλεφωνική Εταιρεία, η οποία απηύθυνε έκκληση σε όσους είχαν τηλέφωνο «να μην τηλεφωνούν άνευ απολύτου ανάγκης, διότι ούτω δυσχεραίνεται επικινδύνως η επικοινωνία των δημοσίων υπηρεσιών».


«Γλυκειά μου Ελλάδα»

Και ενώ αυτά συμβαίνουν στις πόλεις, στα μετόπισθεν, στα βουνά της Ηπείρου οι Ιταλοί επιχειρούσαν να εισβάλουν στα Ελληνικά εδάφη με επτά φάλαγγες, ενώ τα αεροπλάνα τους ξεκινούσαν τους βομβαρδισμούς. Όλα τελείωσαν στις οκτώ το πρωί της 27ης Απριλίου 1941, όταν η προφυλακή του γερμανικού στρατού πάτησε το τιμημένο χώμα της ελληνικής πρωτεύουσας. Το τελευταίο μήνυμα στον Τύπο ζητούσε από τους Έλληνες να κρατηθούν σφιχτά ο ένας με τον άλλον «υπερήφανοι και αξιοπρεπείς». Οι επόμενοι σαράντα δύο μήνες, μέχρι τον Οκτώβριο 1944, χάραξαν τη ψυχή και το σώμα ενός ολόκληρου έθνους. Όσοι επέζησαν δεν ξέχασαν ποτέ…


Leporello έγραψε:
24 Ιαν 2019, 18:07
Nέα τζουνιά! Ο Αβέρωφ με αυτά που δήλωνε το ... 1962 θα διαψεύσει ΕΜΕΝΑ που μιλάω την γλώσσα.
Leporello: γιατί ο Αβέρωφ δεν ήξερε τι έλεγε!

Άβαταρ μέλους
Chainis
Δημοσιεύσεις: 21282
Εγγραφή: 03 Απρ 2018, 19:39
Phorum.gr user: Chainis

Re: 28η Οκτωβρίου 1940

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Chainis » 29 Οκτ 2018, 01:48

Κάτι που διάβασα πριν λίγο και κατ' εμέ δείχνει πως πρέπει να δουλεύουν όσοι νοιάζονται για την χώρα, ειδικά οι πρωθυπουργοί.
Δείχνει επίσης πόσο φασίστας αλλά και δούλος των Άγγλων ήταν ο Μεταξάς.

Απευθύνεται πρωτίστως στα ζωντόβολα που εξορκίζουν την επιχειρηματικότητα και το κέρδος.
Το ελληνικό λαθρεμπόριο όπλων στον Ισπανικό εμφύλιο πόλεμο

Ύστερα από γαλλική πρωτοβουλία, στις 9 Σεπτεμβρίου 1936 συστάθηκε στο Λονδίνο η Επιτροπή Μη Επεμβάσεως στον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο με σκοπό να αποτρέψει την έξωθεν επέμβαση και αποστολή όπλων στους αντιμαχόμενους.

Στην πράξη, η Επιτροπή υπονόμευσε την πολεμική προσπάθεια των Δημοκρατικών,καθώς αρνήθηκε στη Νόμιμη Ισπανική Δημοκρατική κυβέρνηση (ΝΙΔΚ) το δικαίωμα να αγοράζει όπλα στη διεθνή αγορά, και τούτο τη στιγμή που η Γερμανία και η Ιταλία όχι μόνο πολεμούσαν στο πλευρό των Εθνικιστών αλλά τους εφοδίαζαν και με τεράστιες ποσότητες πολεμικού και άλλου υλικού.

Η υποκρισία και ο κυνισμός της Επιτροπής Μη Επεμβάσεως, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η βοήθεια της ΕΣΣΔ προς τους Δημοκρατικούς υπολειπόταν κατά πολύ της βοήθειας του Άξονα προς τους Εθνικιστές, ανάγκασε τη ΝΙΔΚ να προσφύγει σε ιδιώτες εμπόρους όπλων.

Η Ελληνική Εταιρεία Πυριτιδοποιείου-Καλυκοποιείου (ΕΕΠΚ) του Πρόδρομου Αθανασιάδη-Μποδοσάκη έλαβε την πρώτη παραγγελία για πέντε εκατομμύρια φυσίγγια από τους Δημοκρατικούς στα μέσα Σεπτεμβρίου 1936.

Λίγες ημέρες αργότερα,η κυβέρνηση του Ιωάννη Μεταξά εξέδωσε βασιλικό διάταγμα που απαγόρευε την εξαγωγή όπλων και πολεμοφοδίων στην Ισπανία, συμμορφούμενη κατ' αυτό τον τρόπο προς τις υποχρεώσεις της ως μέλους της Επιτροπής Μη Επεμβάσεως.

Εν τούτοις, κατά τον Μποδοσάκη, ο δικτάτορας κατάλαβε αμέσως ότι η συναλλαγματική ωφέλεια από την εκτέλεση παραγγελιών αυτού του είδους θα ήταν για την Ελλάδα πολύ μεγάλη. Η πληρωμή θα γινόταν αμέσως και σε υγιές νόμισμα.

Γι’ αυτό όχι μόνο δεν έφερε αντίρρηση,αλλά προσφέρθηκε να κάνει και κάθε απαραίτητη διευκόλυνση.

Καθώς η Ισπανία βυθιζόταν σε μακροχρόνιο εμφύλιο πόλεμο, οι ανάγκες των Δημοκρατικών για πολεμοφόδια αυξήθηκαν τόσο ώστε ενώ η ΕΕΠΚ ετοίμαζε ακόμη την πρώτη παραγγελία, έφτασε και δεύτερη για είκοσι εκατομμύρια φυσίγγια.

Για την εκτέλεση των δύο αυτών παραγγελιών η Εταιρεία έφτασε στο ανώτατο όριο απόδοσής της, αυξάνοντας το τεχνικό προσωπικό της ώστε να επιτευχθεί παραγωγή 400.000 φυσιγγίων ημερησίως.

Το 1937, όταν ήλθαν περισσότερες παραγγελίες, ο Μποδοσάκης αγόρασε καινούργια μηχανήματα από τη Γερμανία και προσέλαβε χιλιάδες εργάτες, αυξάνοντας την ημερήσια παραγωγή σε ένα εκατομμύριο φυσίγγια και, λίγο αργότερα, σε δύο εκατομμύρια.

Για να προλαβαίνει, αγόραζε και έτοιμους κάλυκες, τους έφερνε στις εγκαταστάσεις της ΕΕΠΚ στην Αθήνα, τους γέμιζε με πυρίτιδα και αμέσως τους έστελνε στην Ισπανία.

Σε αυτό χρειάστηκε άμεση κρατική βοήθεια. Την εξασφάλισε κι αυτή χωρίς καθυστέρηση. Έχοντας την επίσημη διαβεβαίωση της κυβέρνησης ότι τα αγοραζόμενα υλικά ήσαν απαραίτητα για τις ανάγκες του Ελληνικού Στρατού, πέτυχε να κλείσει αμέσως συμφωνίες με γερμανικά, αυστριακά και με σουηδικά εργοστάσια για την αγορά καλύκων, βολίδων και πυρίτιδας σε πολύ μεγάλες ποσότητες.

Ικανοποιημένη από τις υπηρεσίες του Μποδοσάκη, η ΝΙΔΚ του ζήτησε να την εφοδιάζει με πρώτες ύλες ούτως ώστε να παράγει η ίδια πολεμοφόδια στα δικά της εργοστάσια.

Ο Μποδοσάκης αρνήθηκε φοβούμενος ότι στην περίπτωση αυτή οι Δημοκρατικοί ίσως ακύρωναν τις παραγγελίες για έτοιμα φυσίγγια. Αλλά για να μην τους δυσαρεστήσει,προσφέρθηκε να ενεργήσει ως πληρεξούσιος τους για την αγορά τυφεκίων και πυροβόλων από άλλες χώρες, παραγγέλνοντάς τα δήθεν για τις ανάγκες του Ελληνικού Στρατού.

Επιπλέον, πρότεινε στην ελληνική κυβέρνηση να πουλήσει στους Ισπανούς απαρχαιωμένο και άχρηστο πολεμικό υλικό από τις αποθήκες του Ελληνικού Στρατού και να χρησιμοποιήσει το κέρδος για την αντικατάστασή του με σύγχρονα εφόδια.

Όλα τα συμβόλαια του Μποδοσάκη με τους Δημοκρατικούς ήταν τύπου "φόμπ", δηλαδή χωρίς ευθύνη του προμηθευτή για τη φόρτωση ή την παράδοση του φορτίου σε συγκεκριμένο λιμάνι.

Οι πελάτες του, από την άλλη πλευρά, πλήρωναν σε χρυσό ή σε συνάλλαγμα εκ των προτέρων και χωρίς την δυνατότητα να πάρουν τα χρήματά τους πίσω σε καμιά περίπτωση.

Μολονότι όμως, ο Μποδοσάκης δεν ήταν υπεύθυνος για τη φόρτωση και μεταφορά των παραγγελιών στους Δημοκρατικούς, φρόντιζε προσωπικά για την ασφαλή άφιξη στον προορισμό τους διότι φοβόταν ότι ακόμη και αν χανόταν ένα μόνο φορτίο, οι Ισπανοί θα έχαναν την εμπιστοσύνη τους και θα διέκοπταν τις παραγγελίες στην ΕΕΠΚ.

Ο φόβος αυτός οδήγησε τον ευρηματικό επιχειρηματία να ρυθμίζει ο ίδιος τους τρόπους αποστολής των παραγγελιών.

Τα φορτία υλικού πολέμου που παρήγαγε ή αγόραζε για τους Δημοκρατικούς φορτώνονταν στον Πειραιά, ενώ και οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει από πρίν ότι εικονικός προορισμός θα ήταν το Μεξικό -χώρα που βοηθούσε αφειδώς τη Β΄Ισπανική Δημοκρατία με ποικίλους τρόπους, μεταξύ των οποίων και η έκδοση ψευδών πιστοποιητικών από τις προξενικές αρχές της.

Μετά τη φόρτωση στον Πειραιά, τα πλοία έπλεαν σε απόμερα νησιά του Αιγαίου, όπου "καμουφλαριζόντουσαν" και άλλαζαν ακόμη και όνομα για να μη δώσουν υποψίες στους Ιταλούς περνώντας από τα στενά της Μεσσήνης.

Εάν, πριν φτάσουν σε κάποιο λιμάνι της Δημοκρατικής Ισπανίας τα σταματούσαν, οι πλοίαρχοι ισχυρίζονταν ότι ο προορισμός τους ήταν το Μεξικό.

Όταν οι Ιταλοί, οι Γερμανοί και ο Φράνκο έμαθαν γι’αυτά τα φορτία, διαμαρτυρήθηκαν στην Αθήνα. Ο Μεταξάς απάντησε πως προορισμός των ελληνικών πλοίων είναι το Μεξικό, άρα οι κατηγορίες ήσαν αβάσιμες.

Οι ενδείξεις και τα στοιχεία για συμμετοχή της Ελλάδος στην προμήθεια οπλισμού στους Δημοκρατικούς, με το πέρασμα του χρόνου πλήθαιναν.

Το καλοκαίρι του 1937 ο Φράνκο άρχισε να κατηγορεί ανοικτά την Ελλάδα για παράνομη εισαγωγή πολεμικού υλικού στη Δημοκρατική Ισπανία, αλλά και για την προσφορά 15 εμπείρων Ελλήνων πλοιάρχων, όπως υπηρετήσουν ως πιλότοι των ερυθρών ισπανικών πλοίων (εμπορικών και πολεμικών).

Στις 16 Αυγούστου του 1937 τα βρετανικά υπουργεία Εξωτερικών και Στρατιωτικών συνέταξαν υπόμνημα στο οποίο ανέλυαν λεπτομερώς τη συμμετοχή της Ελλάδος στον εφοδιασμό των Δημοκρατικών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που διέθεταν οι Βρετανοί, "Η εταιρεία του Μποδοσάκη ετοιμάζει τον τελευταίο καιρό παραγγελίες πυρομαχικών για την Ισπανική κυβέρνηση. Ο κύριος πράκτορας σε αυτές τις συναλλαγές είναι κάποιος George Roseberg, γιός του πρώην Σοβιετικού πρέσβη στη Μαδρίτη (Marcel Rosenberg), αντιπρόσωπος της Ισπανικής κυβέρνησης.

Ο George Roseberg, έχει ένα κεντρικό γραφείο στο Παρίσι και συνεχώς επισκέπτεται την Ελλάδα, όπου διανέμει στο ξενοδοχείο ¨Μεγάλη Βρετανία¨ στην Αθήνα.

Χρήματα εμβάζονται από το Παρίσι μέσω της Banque Popular στην Αθήνα.

Ο Rosenberg βρίσκεται σε επαφή με κάποιον Μποδοσάκη.

Τα φορτία πολεμοφοδίων μεταφέρονται στη Βαλένθια και τη Βαρκελώνη με πλοία των οποίων οι σημαίες και το όνομα αλλάζουν περιοδικά αλλά η κυρίως σημαία που υψώνουν είναι η ελληνική".

Ενώ η Ελλάδα επίσημα αρνούνταν τις κατηγορίες για λαθρεμπόριο όπλων στην Ισπανία, το βρετανικό υπόμνημα πρόσθεσε μια άλλη διάσταση στις δοσοληψίες του Μποδοσάκη, κάνοντας λόγο για τις σχέσεις του με Σοβιετικούς αντιπροσώπους και για το Παρίσι ως ένα από τα κέντρα των συναλλαγών του.

Ως το φθινόπωρο του 1937 οι συναλλαγές του Μποδοσάκη με τους Δημοκρατικούς είχαν επεκταθεί τόσο ώστε για τη διεκπεραίωσή τους, ο Έλληνας επιχειρηματίας ταξίδευε στο εξωτερικό τουλάχιστον μία φορά το μήνα.

Σε ένα από τα ταξίδια του αυτά, τον Νοέμβρη του 1937, βρέθηκε στη Βαρκελώνη για να συναντήσει τον υπουργό Στρατιωτικών της ΝΙΔΚ.

Με απόλυτη μυστικότητα οι Δημοκρατικοί τον μετέφεραν από το Παρίσι στη Βαρκελώνη με όπου έμεινε για δύο ημέρες κι ενώ η πόλη τελούσε υπό βομβαρδισμό.

Εκεί υπέγραψε νέο συμβόλαιο με τους Δημοκρατικούς για την προμήθεια πολεμοφοδίων αξίας 2.100.000 στερλινών (1.155.000.000 δραχμών) και μετά επέστρεψε στο Παρίσι και από εκεί στην Αθήνα.

Τον Νοέμβριο του 1937 ο εμπορικός ακόλουθος της βρετανικής πρεσβείας επισκέφθηκε την ΕΕΠΚ συνοδευόμενος από τον Μποδοσάκη, ο οποίος υπερηφανεύτηκε ανοιχτά ότι το εργοστάσιο δούλευε εξ ολοκλήρου για παραγγελίες από την Ισπανία, πολλές φορές 24 ώρες το εικοσιτετράωρο.

Στην ετήσια έκθεσή του για το 1937 ο Βρετανός πρέσβης ανέφερε ότι κύρια φροντίδα της ελληνικής κυβέρνησης φαίνεται να είναι να κερδίσει όσα περισσότερα χρήματα μπορεί πωλώντας πολεμικό υλικό και στις δύο πλευρές του ισπανικού εμφυλίου, πρωτίστως στους Δημοκρατικούς.

Και ο ίδιος ο Μποδοσάκης στα απομνημονεύματά του αναφέρει ότι ο Μεταξάς του επέτρεψε να εφοδιάζει τους Δημοκρατικούς και με βαρέα όπλα.

Στην περίπτωση αυτή τα παράγγελνε από μια Τρίτη χώρα,κυρίως τη Γερμανία, με εικονικό προορισμό τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Τα απαραίτητα έγγραφα γι' αυτές τις μεγάλες αγορές πολλές φορές υπογράφονταν από τον ίδιο τον Μεταξά.

Τον Ιανουάριο του 1939 ήταν πλέον σαφές ότι οι Δημοκρατικοί είχαν ηττηθεί στρατιωτικά, και ήδη από το τέλος του προηγούμενου χρόνου οι παραγγελίες στον Μποδοσάκη για όπλα και πυρομαχικά είχαν μειωθεί σημαντικά.

Ο πολυμήχανος επιχειρηματίας είχε κιόλας στρέψει την προσοχή του στον πόλεμο μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας με σκοπό να εφοδιάζει τους Κινέζους.

Μολονότι η πλειονότητα του πολεμικού υλικού που ο Μποδοσάκης κατασκεύαζε προοριζόταν για τους Δημοκρατικούς,μερικά φορτία κατέληγαν στους Εθνικιστές.

Τον Δεκέμβριο του 1936 οι Ισπανοί Εθνικιστές ζήτησαν από την ελληνική κυβέρνηση την προμήθεια οβίδων πυροβολικού Schneider, τις οποίες κατασκεύαζε η ΕΕΠΚ.

Απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης δεν υπάρχει στα αρχεία του υπουργείου εξωτερικών,αλλά μεταγενέστερα στοιχεία υποδηλώνουν ότι τελικά οι Εθνικιστές κάτι θα πρέπει να αγόρασαν από την Ελλάδα.

Τον Οκτώβριο του 1937 ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Εμμανουήλ Τσουδερός είπε στο Βρετανό πρέσβη ότι, όσον αφορά τα συναλλαγματικά αποθέματα της Τραπέζης, "αυτή τη χρονιά ευνοηθήκαμε από αναπάντεχη τύχη καθώς πάνω από 600.000 αγγλικές λίρες μπήκαν στα ταμεία μας από τον στρατηγό Φράνκο".

Οι Βρετανοί θεωρούσαν ένοχους γι' αυτό το διπλό παιχνίδι ορισμένους Έλληνες πλοιοκτήτες.

Λάμβαναν, πάντα με τα όσα λένε οι Βρετανοί, μία πληρωμή από τους Δημοκρατικούς και μετά άλλη μία από τους Εθνικιστές για να τους αφήσουν να καταλάβουν το ίδιο φορτίο.

Πράγματι, κατά τη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου μερικά ελληνικά πλοία που μετέφεραν φορτία στους Δημοκρατικούς, ενώ βρίσκονταν εν πλώ, ενημέρωναν τις δυνάμεις του Φράνκο και τους επέτρεπαν να καταλάβουν τα φορτία τους.

Αν και τέτοιου είδους διπλές συμφωνίες δεν αποτελούσαν τον κανόνα, η αλήθεια του ειρωνικού σχολίου του Frank Gervasi παραμένει: "σε κάποιες μάχες Ισπανοί Δημοκρατικοί θα πρέπει να σκοτώθηκαν από σφαίρες που οι ίδιοι είχαν προπληρώσει".

Το άρθρο αυτό είναι του Θανάση Δ. Σφήκα, επίκουρου Καθηγητή Ευρωπαϊκής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Central Lancashire στη Μεγάλη Βρετανία.
https://www.ispania.gr/arthra/istoria/1 ... uULdA3PZm0
Όπου δεν κατάφερε να επικρατήσει ο ΕΛΑΣ εξοντωνοντας τις άλλες αντιστασιακες οργανώσεις δεν υπήρξαν και τάγματα ασφαλείας

Μάργκαρετ Θάτσερ:
Ο σοσιαλισμός είναι πολύ καλός μέχρι να τελειώσουν τα λεφτά των αλλων

Άβαταρ μέλους
Golden Age
Δημοσιεύσεις: 29186
Εγγραφή: 01 Απρ 2018, 01:24

Re: 28η Οκτωβρίου 1940

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Golden Age » 29 Οκτ 2018, 11:19


Άβαταρ μέλους
Chainis
Δημοσιεύσεις: 21282
Εγγραφή: 03 Απρ 2018, 19:39
Phorum.gr user: Chainis

Re: 28η Οκτωβρίου 1940

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Chainis » 31 Οκτ 2018, 23:49

Όπου δεν κατάφερε να επικρατήσει ο ΕΛΑΣ εξοντωνοντας τις άλλες αντιστασιακες οργανώσεις δεν υπήρξαν και τάγματα ασφαλείας

Μάργκαρετ Θάτσερ:
Ο σοσιαλισμός είναι πολύ καλός μέχρι να τελειώσουν τα λεφτά των αλλων

Άβαταρ μέλους
Orion22
Δημοσιεύσεις: 14883
Εγγραφή: 01 Απρ 2018, 01:41

Re: 28η Οκτωβρίου 1940

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Orion22 » 01 Νοέμ 2018, 00:04

Μπράβο της - (τους).
Dolce et decorum est contra pasok.* pugnatre
@gov.gr : «You were given the choice between war and dishonour. You chose dishonour, and you will have war.»

Απάντηση


  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Ιστορία”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών