Σελίδα 1 από 4

Γιατί πίνανε οι αρχαίοι Έλληνες σιχαμένο νερουλό κρασί;

Δημοσιεύτηκε: 23 Απρ 2024, 18:38
από Antipnevma
Δεν είναι πειστική η εξήγηση ότι φοβόντουσαν τα μικρόβια στο νερό τους. Και απ' την άλλη πως είναι δυνατόν να μεθοκοπούσαν άγρια στα συμπόσια πίνοντας αυτό το νερόπλυμα; Εσύ θα διασκέδαζες έτσι; Εκτός του ότι η γεύση του νερωμένου κρασιού είναι εντελώς απαίσια θα έτρεχες όλη τη νύχτα για κατούρημα και δεν θα άκουγες καθόλου αλκοόλ.

Ίσως έχουμε παρεξηγήσει την όλη φάση. Πιθανότατα ο άκρατος οίνος αναφερόταν σε μια μορφή μπράντι ενώ ο κεκραμμένος οίνος ήταν το κρασί που ξέρουμε σήμερα που ήδη περιέχει αρκετό νερό.

Ο κρατήρας, ο κύλικας και ο ψυκτήρας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να γίνει ψυκτική απόσταξη (freeze distillation) για να αυξηθεί το ποσοστό αιθανόλης στο κρασί. Είναι η ίδια διαδικασία που αυξάνει την αλκοόλη σε ένα ποτό όταν το βάζουμε να κάτσει σε ένα μπολάκι στην κατάψυξη.

Re: Γιατί πίνανε οι αρχαίοι Έλληνες σιχαμένο νερουλό κρασί;

Δημοσιεύτηκε: 23 Απρ 2024, 18:40
από Μπίστης
Γιατί είσαι ένα σαλταρισμενο φρικιό

Re: Γιατί πίνανε οι αρχαίοι Έλληνες σιχαμένο νερουλό κρασί;

Δημοσιεύτηκε: 23 Απρ 2024, 18:41
από Juno
Στα συμπόσια ο καθένας έπινε λίτρα νερωμένου κρασιού. Γι'αυτό το αραίωναν.

Re: Γιατί πίνανε οι αρχαίοι Έλληνες σιχαμένο νερουλό κρασί;

Δημοσιεύτηκε: 23 Απρ 2024, 18:42
από ΑΙΝΕΙΑΝ06
Γιατί έτσι γουσταραν
Τι πρόβλημα έχεις εσύ με τους αρχαίους έλληνες;
Οι αρχαίοι έλληνες όπως και κάθε άλλος αρχαίος λαός έζησε στην εποχή του και λειτούργησε με τα δεδομένα αυτής του της εποχής για την κάλυψη των δικών του συμφερόντων και αναγκών

Re: Γιατί πίνανε οι αρχαίοι Έλληνες σιχαμένο νερουλό κρασί;

Δημοσιεύτηκε: 23 Απρ 2024, 18:49
από jason0
Κανονικό έπιναν, απλά το έγραφαν έτσι μην τους λένε μπεκρηδες

Re: Γιατί πίνανε οι αρχαίοι Έλληνες σιχαμένο νερουλό κρασί;

Δημοσιεύτηκε: 23 Απρ 2024, 18:55
από Σενέκας
γιατί το κρασί τους δεν είναι σαν το κρασί που πίνουμε σήμερα, ήταν πιο πηχτό και πιο ξινό, γι'αυτό βάζανε νερό και πάγο και μέχρι και μόλυβδο για να το κάνουν πιο πόσιμο

Re: Γιατί πίνανε οι αρχαίοι Έλληνες σιχαμένο νερουλό κρασί;

Δημοσιεύτηκε: 23 Απρ 2024, 19:02
από Lord Brum
Επειδη ήταν βιτσιοζοι

Re: Γιατί πίνανε οι αρχαίοι Έλληνες σιχαμένο νερουλό κρασί;

Δημοσιεύτηκε: 23 Απρ 2024, 19:17
από Καραμελίτσα
Δεν υπήρχε εμφιάλωση, οπότε οτιδήποτε εκτός από το νέο κρασί, ή το κρασί από σταφίδα ήταν ξυδιασμένο.

Το κρασί που έπινε ο πολύς λαός θα είχε γεύση όπως ένα μπουκάλι ρετσίνας που το έχεις αφήσει ανοιχτό τρεις τέσσερεις μήνες. Ανακατεμένο με θαλασσόνερο μάλλον.

Re: Γιατί πίνανε οι αρχαίοι Έλληνες σιχαμένο νερουλό κρασί;

Δημοσιεύτηκε: 23 Απρ 2024, 19:21
από Σενέκας
Καραμελίτσα έγραψε:
23 Απρ 2024, 19:17
Δεν υπήρχε εμφιάλωση, οπότε οτιδήποτε εκτός από το νέο κρασί, ή το κρασί από σταφίδα ήταν ξυδιασμένο.

Το κρασί που έπινε ο πολύς λαός θα είχε γεύση όπως ένα μπουκάλι ρετσίνας που το έχεις αφήσει ανοιχτό τρεις τέσσερεις μήνες. Ανακατεμένο με θαλασσόνερο μάλλον.
το οποίο βέβαια ακόμα και έτσι ήταν οριακά καλύτερο απο τη μπύρα απο κριθάρι, που ήταν ένα μείγμα σαν cornflakes στα οποία κάποιος έκανε εμετό. Προσωπικά, θα προτιμούσα το κρασί με μόλυβδο

Re: Γιατί πίνανε οι αρχαίοι Έλληνες σιχαμένο νερουλό κρασί;

Δημοσιεύτηκε: 23 Απρ 2024, 19:23
από Σενέκας
άθικτο μπουκάλι κρασί απο τη ρωμαϊκή περίοδο που βρέθηκε στη Γερμανία

Εικόνα

φαίνεται μέσα στο μπουκάλι πόσο πηχτό ήταν

Re: Γιατί πίνανε οι αρχαίοι Έλληνες σιχαμένο νερουλό κρασί;

Δημοσιεύτηκε: 23 Απρ 2024, 19:26
από Dwarven Blacksmith
Καλή προσπάθεια βάρβαρε. Πάω στοίχημα ότι το πέος σου είναι κωμικά μεγάλο.

Re: Γιατί πίνανε οι αρχαίοι Έλληνες σιχαμένο νερουλό κρασί;

Δημοσιεύτηκε: 23 Απρ 2024, 19:49
από Σενέκας
Καραμελίτσα έγραψε:
23 Απρ 2024, 19:17
Δεν υπήρχε εμφιάλωση, οπότε οτιδήποτε εκτός από το νέο κρασί, ή το κρασί από σταφίδα ήταν ξυδιασμένο.

Το κρασί που έπινε ο πολύς λαός θα είχε γεύση όπως ένα μπουκάλι ρετσίνας που το έχεις αφήσει ανοιχτό τρεις τέσσερεις μήνες. Ανακατεμένο με θαλασσόνερο μάλλον.
συνταγές για κρασί απο το de agri cultura
104 1 Wine for the hands to drink through the winter: Pour into a jar 10 quadrantals of must, 2 quadrantals of sharp vinegar, 2 quadrantals of boiled must, 50 quadrantals of fresh water. Stir p99 with a stick thrice a day for five consecutive days. Then add 64 sextarii of old sea-water, cover the jar, and seal ten days later. This wine will last you until the summer solstice; whatever is left over after the solstice will be a very sharp and excellent vinegar.

105 1 If your place is far from the sea, you may use this recipe for Greek wine: Pour 20 quadrantals of must into a copper or lead boiler and heat. As soon as the wine boils, remove the fire; and when the wine has cooled, pour into a jar holding 40 quadrantals. Pour 1 modius of salt and 1 quadrantal of fresh water into a separate vessel, and let a brine be made; and when the brine is made pour it into the jar. Pound rush and calamus in a mortar to make a sufficient quantity, and pour 1 sextarius into the jar to give it an odour. Thirty days later seal the jar, and rack off into amphorae in the spring. Let it stand for two years in the sun, then bring it under cover. This wine will not be inferior to the Coan.88
αυτό το πράγμα λέγανε κρασί...

Re: Γιατί πίνανε οι αρχαίοι Έλληνες σιχαμένο νερουλό κρασί;

Δημοσιεύτηκε: 23 Απρ 2024, 19:55
από George_V
Γιατι αν το επινες ανερωτο αυτο που ηταν ενα ημιπηχτο πραγμα θα ειχες μεθυσει στο πρωτο ποτηρι.

Στο δευτερο θα ειχες πεθανει.

Αλλα εκτος απο νερο το αρωματιζαν κιολας με γυψο και ρετσινι

Re: Γιατί πίνανε οι αρχαίοι Έλληνες σιχαμένο νερουλό κρασί;

Δημοσιεύτηκε: 23 Απρ 2024, 20:17
από Antipnevma
Σενέκας έγραψε:
23 Απρ 2024, 18:55
γιατί το κρασί τους δεν είναι σαν το κρασί που πίνουμε σήμερα, ήταν πιο πηχτό και πιο ξινό, γι'αυτό βάζανε νερό και πάγο και μέχρι και μόλυβδο για να το κάνουν πιο πόσιμο
Για ποιό λόγο ήταν τόσο πυκνό και ξινό; Τόσο άχρηστοι οινοποιοί ήταν;

Re: Γιατί πίνανε οι αρχαίοι Έλληνες σιχαμένο νερουλό κρασί;

Δημοσιεύτηκε: 23 Απρ 2024, 20:27
από ΣΚΕΠΤΙΚΟΣ
.


Πιθανολογώ οτι όπως και σήμερα όταν λιάσεις το σταφύλι 3πλασιάζεις το αλκοόλ στο κρασί που θα βγάλεις.....έτσι κι αφτί.....

Το λιαστό κρασί της Σαντορίνης Λήμνου και Σάμου εχει 40 βαθμούς αλκοτέστ.....άρα λογικό να το αραίωναν με νερό.....


.