Βουλγαροκτόνος γιοκ. Μόνο Βασίλειος Β'.

Ιστορικά γεγονότα, καταστάσεις, αναδρομές
Άβαταρ μέλους
Maspoli

Βουλγαροκτόνος γιοκ. Μόνο Βασίλειος Β'.

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Maspoli » 26 Μαρ 2025, 11:20

Αντιγράφω από το βιβλίο Ιστορίας της Β' Γυμνασίου, κεφ. 5 σελ. 41
Στα χρόνια του Ρωμανού Λακαπηνού εγκαινιάζεται η μεγάλη στρατιωτική αντεπίθεση των Βυζαντινών κατά των Αράβων. Ο στρατηγός Ιωάννης Κουρκούας κατέλαβε την Έδεσσα της Συρίας. Η επιτυχία αυτή προετοίμασε τις επικές νίκες του Νικηφόρου Φωκά, του Ιωάννη Τζιμισκή και του Βασιλείου Β΄.
Η ειρήνη έδωσε τη θέση της στον πόλεμο, όταν ο τσάρος Σαμουήλ ίδρυσε νέο Βουλγαρικό Κράτος με επίκεντρο, αυτή τη φορά, την περιοχή της Αχρίδας. Ο αγώνας αυτός υπήρξε μακρός και δύσκολος για τον αυτοκράτορα Βασίλειο Β΄, τερματίστηκε όμως με τη συντριβή των Βουλγάρων στις μάχες Σπερχειού (997) και Κλειδίου (1014). Η Βουλγαρία υποτάχθηκε πλήρως (1018) και οργανώθηκε σε δύο θέματα.

Άβαταρ μέλους
Maspoli

Re: Βουλγαροκτόνος γιοκ. Μόνο Βασίλειος Β'.

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Maspoli » 26 Μαρ 2025, 11:25

Φταίει ο νόμος Παρασκευόπουλου

Άβαταρ μέλους
Έκτωρ Φοίνιξ
Phorum.gr user: Έκτωρ Φοίνιξ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Έκτωρ Φοίνιξ » 26 Μαρ 2025, 11:30

Maspoli έγραψε:
26 Μαρ 2025, 11:20
Αντιγράφω από το βιβλίο Ιστορίας της Β' Γυμνασίου, κεφ. 5 σελ. 41
Στα χρόνια του Ρωμανού Λακαπηνού εγκαινιάζεται η μεγάλη στρατιωτική αντεπίθεση των Βυζαντινών κατά των Αράβων. Ο στρατηγός Ιωάννης Κουρκούας κατέλαβε την Έδεσσα της Συρίας. Η επιτυχία αυτή προετοίμασε τις επικές νίκες του Νικηφόρου Φωκά, του Ιωάννη Τζιμισκή και του Βασιλείου Β΄.
Η ειρήνη έδωσε τη θέση της στον πόλεμο, όταν ο τσάρος Σαμουήλ ίδρυσε νέο Βουλγαρικό Κράτος με επίκεντρο, αυτή τη φορά, την περιοχή της Αχρίδας. Ο αγώνας αυτός υπήρξε μακρός και δύσκολος για τον αυτοκράτορα Βασίλειο Β΄, τερματίστηκε όμως με τη συντριβή των Βουλγάρων στις μάχες Σπερχειού (997) και Κλειδίου (1014). Η Βουλγαρία υποτάχθηκε πλήρως (1018) και οργανώθηκε σε δύο θέματα.
Τα εγκλήματα του Βασιλείου εναντίον των Βουλγάρων γιατί δεν τα ανέφερε ποτέ κανένα σχολικό βιβλίο;

Άβαταρ μέλους
Maspoli

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Maspoli » 26 Μαρ 2025, 11:34

Έκτωρ Φοίνιξ έγραψε:
26 Μαρ 2025, 11:30
Τα εγκλήματα του Βασιλείου εναντίον των Βουλγάρων γιατί δεν τα ανέφερε ποτέ κανένα σχολικό βιβλίο;
Αυτό είναι αναληθές νομίζω. Στον καιρό μου γινόταν αναφορά για τα γεγονότα της μάχη του Κλειδίου

Άβαταρ μέλους
Έκτωρ Φοίνιξ
Phorum.gr user: Έκτωρ Φοίνιξ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Έκτωρ Φοίνιξ » 26 Μαρ 2025, 12:14

Maspoli έγραψε:
26 Μαρ 2025, 11:34
Έκτωρ Φοίνιξ έγραψε:
26 Μαρ 2025, 11:30
Αυτό είναι αναληθές νομίζω. Στον καιρό μου γινόταν αναφορά για τα γεγονότα της μάχη του Κλειδίου
Στα δικά μου μαθητικά βιβλία βυζαντινής ιστορίας, και στην πέμπτη δημοτικού (1997), και στη δευτέρα γυμνασίου (2000), και στη δευτέρα λυκείου (2003), το μόνο που έγραφε ήταν πόσο γαμάτος και ηρωικός ήταν ο Βασίλειος που νίκησε τους κακούς Βούλγαρους.

Απάντηση

• Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Ιστορία”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών