Τι απέγιναν οι Εβραίοι της Λακεδαιμονίας;

Ιστορικά γεγονότα, καταστάσεις, αναδρομές
Perp
Δημοσιεύσεις: 479
Εγγραφή: 08 Σεπ 2018, 14:51
Phorum.gr user: Perp

Τι απέγιναν οι Εβραίοι της Λακεδαιμονίας;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Perp » 07 Ιαν 2019, 22:12

Τι απέγιναν οι Εβραίοι της Λακεδαιμονίας;

Του Δημήτρη Σαραντάκου



Λακεδαιμονία ονομαζόταν κατά την ύστερη Αρχαιότητα και τον πρώιμο Μεσαίωνα (από τον 5 ο ως τον 11 ο αιώνα), η Σπάρτη. Το αρχαίο όνομά της είχε περιπέσει σε αχρηστία γιατί δεν ήταν συμπαθές στους Ρωμαίους. Εξακολουθούσε πάντως για μερικούς αιώνες να παραμένει σημαντική πόλη, πριν παρακμάσει κι αυτή και ο πληθυσμός της σκαρφαλώσει στον γειτονικό λόφο «του Μυζηθρά», που έγινε ο Μυστράς των Δεσποτών του Μορέως και της Τουρκοκρατίας. Στη Λακεδαιμονία λοιπόν υπήρχε σημαντική ισραηλιτική παροικία, συγκροτημένη σε κοινότητα, που συντηρούσε επιβλητική συναγωγή. Για το πότε ήρθανε στη Λακωνία Εβραίοι δεν είναι εξακριβωμένο ιστορικά. Υπάρχει μια μαρτυρία, που την καταγράφει ο Ιώσηπος, σύμφωνα με την οποία ο βασιλιάς της Σπάρτης Άρειος, αναζητώντας συμμάχους και υποστηρικτές στην αναμέτρησή του με τους Μακεδόνες, έστειλε επιστολή στον Αρχιερέα Ονία τον Γ’, μνημονεύοντας τις πανάρχαιες σχέσεις μεταξύ Σπαρτιατών και Εβραίων, που ξεκινούσαν από την κοινή καταγωγή τους από την εποχή του Αβραάμ.

Η πληροφορία αυτή όμως δεν διασταυρώνεται από καμιάν άλλη πηγή. Επί πλέον δεν υπήρξε βασιλιάς της Σπάρτης με το όνομα Άρειος, αλλά δύο με το όνομα Αρεύς, ο Αρεύς Α ́ (309-265 π.Χ.) και ο Αρεύς Β ́ που πέθανε όταν ήταν ακόμη παιδί το 255. Προφανώς ο Ιώσηπος (ασχέτως από την παραλλαγή του ονόματος, που συνήθιζε), εννοεί τον πρώτον,που ήταν όμως σύγχρονος με τον αρχιερέα Ονία τον Α ́, παππού του Ονία του Γ ́.Την παρουσία πάντως Εβραίων στην Σπάρτη-Λακεδαιμονία (όπως άλλωστε και σε πολλά άλλα μέρη της Ελλάδας), την επιβεβαιώνουν τόσο ιστορικές πηγές όσο και αρχαιολογικά ευρήματα.Τον 8ον αιώνα, Άραβες από τη Βόρεια Αφρική, που έκαναν συνεχείς επιδρομές στα παράκτια της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, κατάκτησαν την Κρήτη, που την κράτησαν για 138 χρόνια (823-961). Μολονότι ήταν ανεκτικοί απέναντι στις άλλες μονοθεϊστικές θρησκείες (ιουδαϊσμό και χριστιανισμό), αφού αναφέρεται πως, στο διάστημα της αραβικής κατοχής, έγιναν ως και Σύνοδοι (χριστιανών) ιεραρχών της Κρήτης, ένα μέρος του πληθυσμού φαίνεται πως μεταστράφηκε (με εξαναγκασμό ή όχι) στο Ισλάμ.

Όταν επί Νικηφόρου Φωκά οι Βυζαντινοί ανέκτησαν τη μεγαλόνησο, δεν έδειξαν την ίδια με τους Άραβες ανοχή και όσοι εξισλαμισθέντες επέζησαν από τις πολεμικές επιχειρήσεις, ξανάγιναν με τη βία χριστιανοί. Στον επανεκχριστιανισμό αυτών των Κρητών, πρωτοστάτησε ένας καλόγερος από την Παφλαγονία, ο Νίκων ο επονομαζόμενος «Μετανοείτε». Μετά την ανάκτηση της Κρήτης ο Νίκων ήρθε στη Λακεδαιμονία, όπου ίδρυσε μοναστήρι και εγκαταστάθηκε εκεί ως το τέλος της ζωής του (998). Την εποχή εκείνη στις γειτονικές με τη Λακεδαιμονία περιοχές και κυρίως στη χερσόνησο του Ταϋγέτου, στη Μάνη, επιβίωναν σε σημαντικό ποσοστό Εθνικοί, οπαδοί δηλαδή της αρχαίας θρησκείας, καθώς και οι, μη εκχριστιανισμένοι ακόμη, Σλάβοι της φυλής των Μηλιγγών. Υπήρχαν βεβαίως και Χριστιανοί, όπως μαρτυρούν, οι πολυάριθμοι παλαιοχριστιανικοί ναοί που βρέθηκαν σ ́ολόκληρη τη Μάνη. Τόσο οι Έλληνες (Εθνικοί και Χριστιανοί) όσο και οι Σλάβοι, συμβίωναν ειρηνικά με την εποπτεία του ειδικού «Εφόρου των εθνικών γαιών και δουκός των Εθνικών» που λογοδοτούσε απευθείας στον Αυτοκράτορα, στην Πόλη και ο οποίος την εποχή εκείνη ονομαζόταν Αντίοχος. Οι Σλάβοι, μετά την αποτυχία τους να κυριαρχήσουν στην Πελοπόννησο (783), άρχισαν να ενσωματώνονται στον πληθυσμό της, βαθμιαία να εκχριστιανίζονται και εν συνεχεία να εξελληνίζονται. Μετά τον 14 αιώνα δεν αναφέρονται κοινότητες Σλάβων. Απέμειναν μόνο τα άφθονα σλαβικά τοπωνύμια (95 μόνο στη Μάνη) και πολλά γλωσσικά δάνεια στις τοπικές διολέκτους. Ο Νίκων ο Μετανοείτε επηρεασμένος ακόμη από την ατμόσφαιρα της ανάκτησης της Κρήτης, αποφάσισε να επιταχύνει τον εκχριστιανισμό τόσο των Ελλήνων Εθνικών όσο και των Σλάβων Μηλιγγών και με την ευκαιρία στράφηκε και κατά των Εβραίων της Λακεδαιμονίας. Κατάργησε την κοινότητά τους, κατεδάφισε τη συναγωγή τους και τελικά τους έδιωξε από την πόλη. Οι περισσότεροι Εβραίοι κατέφυγαν τότε στον Ταΰγετο (αρχικά στην ανατολική του πλευρά και αργότερα σ ́ όλόκληρη τη Μάνη),όπου, αφενός μεν δεν έφτανε το χέρι της εξουσίας του Νίκωνα, αφετέρου δε η ειρηνική συμβίωση πληθυσμών εποχή εκείνη, αποτελούσε ευνοϊκόν παράγοντα για τη διαμονή τους εκεί.Για την μετοικεσία των Εβραίων της Λακεδαιμονίας στη Μάνη και την μετέπειτα τύχη τους, ελάχιστα στοιχεία υπάρχουν. Η νότια Ελλάδα γενικά δεν συγκέντρωνε την προσοχή των βυζαντινών καθώς ήταν μακριά από τα οικονομικά κέντρα και τους εμπορικούς δρόμους της Αυτοκρατορίας. Σε χρονικό της Μονής του Ντέγκουλου αναφέρεται πως τον 13 ο αιώνα η οικογένεια Πουλαντζά της Τσίμοβας (Αρεόπολης) ήταν ισραηλιτικού θρησκεύματος ενώ υπήρχε στην Τρύπη ερειπωμένο κτίριο με εβραϊκές επιγραφές, οι οποίες καταστράφηκαν επί δικτατορίας της 4 ης Αυγούστου.

Εικόνα
Εβραϊκός τάφος στο Μυστρά. Ταφόπλακα του Αβραάμ Τωβίλ, ο οποίος έζησε μαζί με την οικογένειά του στο λεγόμενο «Εβραιομαχαλά» του Μυστρά.

Υπάρχει όμως μία μαρτυρία, την αξία της οποίας πρέπει να εκτιμήσουν ειδικοί ερευνητές: τα προσωπικά ονόματα των Μανιατών. Όπως είναι γνωστό σε κάθε τόπο προτιμούνται ορισμένα προσωπικά ονόματα, εξ ου και η παροιμία «όπου Χιώτης, Παντελής κι όπου Συμιακός, Νικήτας». Στη Λέσβο για παράδειγμα συχνότατο είναι το όνομα Στρατής, στην Κρήτη ο Μανόλης κ.ο.κ. Έτσι τα πιο συνηθισμένα μανιάτικα προσωπικά ονόματα είναι Ηλίας, Γρηγόρης, Μιχάλης και Δημήτρης, που φυσικά ανήκουν όλα στο χριστιανικό εορτολόγιο. Υπάρχουν όμως και κάποια ονόματα εκτός χριστιανικού εορτολογίου, όπως Δικαίος, Βρεττός ή Καλαπόθος. Τέλος υπάρχουν πολλά εβραϊκής προέλευσης προσωπικά ονόματα, όπως Σαμπάτης (Σαμπεθάι), Αβράμης (Αβραάμ), Δάβος (Δαβίδ), Αρώνης (Ααρών), Λεβής (Λεβύ) καθώς και Μπενιζέλος (Μπεν Ζελόν), ίσως και Αλαφούζος. Φυσικά πολλά από τα προαναφερθέντα ονόματα δεν χρησιμοποιούνται πλέον ως προσωπικά, έχουν όμως επιβιώσει σε επώνυμα, όπως Βρεττάκος, Καλαποθάκος, Αβραμάκος, Δαβάκης, Λεβέας κ. ά. Από το Μπενιζέλος εξ άλλου και συγκεκριμένα από τον Μπενιζέλο Κρεβατά, έχουμε το επώνυμο Βενιζέλος. Θα άξιζε λοιπόν τον κόπο να γίνει σχετική έρευνα, λαογραφικού, ιστορικού και γλωσσολογικού χαρακτήρα.

Πηγή: Χρονικά, Έκδοση του ΚΙΣ, αρ. φύλλου 225.

Άβαταρ μέλους
Juno
Δημοσιεύσεις: 17019
Εγγραφή: 01 Απρ 2018, 01:46

Re: Τι απέγιναν οι Εβραίοι της Λακεδαιμονίας;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Juno » 07 Ιαν 2019, 22:41

Έλα τώρα, εδώ ξετρύπωναν ναζί ακόμα και στην Άνω Κολοπετινίτσα των Νησιών Βανουάτου και δεν ξέρουν τι απέγιναν αυτοί εδώ;

Perp έγραψε:
07 Ιαν 2019, 22:12
......Υπάρχει μια μαρτυρία, που την καταγράφει ο Ιώσηπος, σύμφωνα με την οποία ο βασιλιάς της Σπάρτης Άρειος, αναζητώντας συμμάχους και υποστηρικτές στην αναμέτρησή του με τους Μακεδόνες, έστειλε επιστολή στον Αρχιερέα Ονία τον Γ’, μνημονεύοντας τις πανάρχαιες σχέσεις μεταξύ Σπαρτιατών και Εβραίων, που ξεκινούσαν από την κοινή καταγωγή τους από την εποχή του Αβραάμ...
Link της μαρτυρίας από ακαδημαϊκή πηγή παρακαλώ. Και κάτι που να μην το γράφει κάποιος που λέγεται Ιωσήφ.


Perp έγραψε:
07 Ιαν 2019, 22:12
Η πληροφορία αυτή όμως δεν διασταυρώνεται από καμιάν άλλη πηγή.
Τελικά ζητάω πολλά. :giggle:


Perp έγραψε:
07 Ιαν 2019, 22:12
Επί πλέον δεν υπήρξε βασιλιάς της Σπάρτης με το όνομα Άρειος, αλλά δύο με το όνομα Αρεύς, ο Αρεύς Α ́ (309-265 π.Χ.) και ο Αρεύς Β ́ που πέθανε όταν ήταν ακόμη παιδί το 255. Προφανώς ο Ιώσηπος (ασχέτως από την παραλλαγή του ονόματος, που συνήθιζε), εννοεί τον πρώτον,που ήταν όμως σύγχρονος με τον αρχιερέα Ονία τον Α ́, παππού του Ονία του Γ ́.Την παρουσία πάντως Εβραίων στην Σπάρτη-Λακεδαιμονία (όπως άλλωστε και σε πολλά άλλα μέρη της Ελλάδας), την επιβεβαιώνουν τόσο ιστορικές πηγές όσο και αρχαιολογικά ευρήματα.
Link από αξιόπιστη πηγή παρακαλώ. Μιλάς για τρεις αιώνες πΧ και πριν, μην ξεχνιόμαστε.


Perp έγραψε:
07 Ιαν 2019, 22:12
Την εποχή εκείνη στις γειτονικές με τη Λακεδαιμονία περιοχές και κυρίως στη χερσόνησο του Ταϋγέτου, στη Μάνη, επιβίωναν σε σημαντικό ποσοστό Εθνικοί, οπαδοί δηλαδή της αρχαίας θρησκείας...
Της αρχαίας θρησκείας των Σπαρτιατών (και όλων των Ελλήνων) ή των Εβραίων;


Perp έγραψε:
07 Ιαν 2019, 22:12
Σλάβοι, μετά την αποτυχία τους να κυριαρχήσουν στην Πελοπόννησο (783), άρχισαν να ενσωματώνονται στον πληθυσμό της, βαθμιαία να εκχριστιανίζονται και εν συνεχεία να εξελληνίζονται.
Δηλαδή αυτός που πολέμησε και σκότωσε, αφού απέτυχε να κυριαρχήσει στην περιοχή, μετά πήγαινε και ζητούσε την αδελφή του σκοτωμένου και την ευχή του χαροκαμμένου πατέρα.
Αυτό που ο ηττημένος καταφέρνει να επιβάλλει την παρουσία του στην περιοχή όπου έχασε τον πόλεμο, έχει πολλή πλάκα.


Perp έγραψε:
07 Ιαν 2019, 22:12
Ο Νίκων ο Μετανοείτε επηρεασμένος ακόμη από την ατμόσφαιρα της ανάκτησης της Κρήτης, αποφάσισε να επιταχύνει τον εκχριστιανισμό τόσο των Ελλήνων Εθνικών όσο και των Σλάβων Μηλιγγών και με την ευκαιρία στράφηκε και κατά των Εβραίων της Λακεδαιμονίας. Κατάργησε την κοινότητά τους, κατεδάφισε τη συναγωγή τους και τελικά τους έδιωξε από την πόλη.
Στους Έλληνες εθνικούς να δεις τι έκαναν.


Perp έγραψε:
07 Ιαν 2019, 22:12
https://i.postimg.cc/bvnpp9vJ/jewslakonia.jpg
Εβραϊκός τάφος στο Μυστρά. Ταφόπλακα του Αβραάμ Τωβίλ, ο οποίος έζησε μαζί με την οικογένειά του στο λεγόμενο «Εβραιομαχαλά» του Μυστρά.
Πότε χρονολογείται;


Perp έγραψε:
07 Ιαν 2019, 22:12
Φυσικά πολλά από τα προαναφερθέντα ονόματα δεν χρησιμοποιούνται πλέον ως προσωπικά, έχουν όμως επιβιώσει σε επώνυμα, όπως Βρεττάκος, Καλαποθάκος, Αβραμάκος, Δαβάκης, Λεβέας κ. ά. Από το Μπενιζέλος εξ άλλου και συγκεκριμένα από τον Μπενιζέλο Κρεβατά, έχουμε το επώνυμο Βενιζέλος. Θα άξιζε λοιπόν τον κόπο να γίνει σχετική έρευνα, λαογραφικού, ιστορικού και γλωσσολογικού χαρακτήρα.
Αν πιάσουμε όλα τα πρόσφατα επώνυμα, θα γίνει μεγάλο πανηγύρι και δεν θα αποδειχθεί τίποτα. Άστο.
Μιλάς για ονόματα μετά από αιώνες Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, Βυζαντινής αυτοκρατορίας συν τα μεμέτια με τους δύο τελευταίους να προσπαθούν να αφελληνίσουν λυσσαλέα τον πληθυσμό της Ελλάδας. Για αιώνες, η επιλογή αρχαίου ελληνικού ονόματος για το παιδί σου ήταν extreme sport.
Πχ πολύ πιο πρόσφατα σε σχέση με αυτά που λες, ο προπάππους μου λάδωσε τον παπά για να βάλει αρχαιοελληνικό όνομα στη γιαγιά μου. Ο άλλος τα πήρε, αλλά δεν την βάφτιζε αν δεν έβαζε μαζί και ένα "χριστιανικό". Και της έδωσε ένα εβραϊκότατο και δεν εννοώ τίποτα Μαρία, Άννα κλπ που είναι διεθνή.
Leporello έγραψε:
24 Ιαν 2019, 18:07
Nέα τζουνιά! Ο Αβέρωφ με αυτά που δήλωνε το ... 1962 θα διαψεύσει ΕΜΕΝΑ που μιλάω την γλώσσα.
Leporello: γιατί ο Αβέρωφ δεν ήξερε τι έλεγε!

Nero

Re: Τι απέγιναν οι Εβραίοι της Λακεδαιμονίας;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Nero » 07 Ιαν 2019, 23:03

Juno έγραψε:
07 Ιαν 2019, 22:41
Perp έγραψε:
07 Ιαν 2019, 22:12
Σλάβοι, μετά την αποτυχία τους να κυριαρχήσουν στην Πελοπόννησο (783), άρχισαν να ενσωματώνονται στον πληθυσμό της, βαθμιαία να εκχριστιανίζονται και εν συνεχεία να εξελληνίζονται.
Δηλαδή αυτός που πολέμησε και σκότωσε, αφού απέτυχε να κυριαρχήσει στην περιοχή, μετά πήγαινε και ζητούσε την αδελφή του σκοτωμένου και την ευχή του χαροκαμμένου πατέρα.
Αυτό που ο ηττημένος καταφέρνει να επιβάλλει την παρουσία του στην περιοχή όπου έχασε τον πόλεμο, έχει πολλή πλάκα.
Έχει πλάκα αν δεν έχεις ιδέα απο την ιστορία της περιόδου. Πρώτα απ'όλα προφανώς μιλάει για διαδικασία που πήρε δεκαετίες και ξέρεις,για τον αν εγκατασταθούν σλάβοι κλπ στη Ρωμαική επικράτεια δεν διαπραγματεύονταν με τον μπαρμπαγιάννη των Μυλωνά. Διαπραγματεύονταν με τις αρχές,κυρίως τις ανώτατες ή καλύτερα ΤΗΝ ανώτατη και φυσικά δεν έδιναν λογαριασμό στους ντόπιους. Η Ρωμαϊκές αρχές είχαν υιοθετήσει την πολτική να ενσωματώνουν φυλές βαρβάρων με τους οποίους χτες ήταν σε πόλεμο...απο τον 2ο αιώνα μ.Χ, απο τον την εποχή του Κόμμοδου. Οι Γερμανοί,οι σλάβοι κλπ θέλανε γη και αν δεν μπορούσαν να την πάρουν με πόλεμο θα την έπαιρναν με συμφωνία και το αποτέλεσμα εξαρτιόταν απο τον συσχετισμό δυνάμεων. Για την ακρίβεια της περισσότερες φορές ο πόλεμος ήταν ένα παιχνίδι,ένα μέσο για να εκβιάσουν συμφωνία ή να αποδείξουν ότι είναι άξιοι στρατιώτες,πιο άξιοι απο τους αυτοκρατορικούς και να τους δεχτεί η Ρώμη σαν φοιδεράτους. Σταμάτα να έχεις τέτοιο αυτάρεσκο και ειρωνικό ύφος για πράγματα που προφανώς δεν γνωρίζεις, είναι γελοίο

Άβαταρ μέλους
Yochanan
Δημοσιεύσεις: 16326
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 13:44
Phorum.gr user: Yochanan

Re: Τι απέγιναν οι Εβραίοι της Λακεδαιμονίας;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Yochanan » 07 Ιαν 2019, 23:09

https://discoveringancienthistory.wordp ... onization/

Oι ρίζες του φαινομένου ειναι στους Ελληνίζοντες Εβραίους της Ελληνιστικής εποχής και την επιθυμία τους να δημιουργήσουνε διπλωματικους δεσμους με το βασίλειο της Σπάρτης (που έγινε τελικά). Το θέμα Ελληνίζοντες Εβραίοι εχει χαθει στην ελ ιστορική αναδρομή αλλα και σε αυτη των Εβρε γιατι αποτελούν embarrassment for both sides αλλά ήταν και γαμώ τα παιδιά.

Για μένα αυτό που γιορτάζεται στη Χάνουκα ειναι η νικη των φανατικων ιουδαιζοντων Εβραιων απεναντι στους Ελληνιζοντες Εβραιους σε ένα ουσιαστικα εμφύλιο πολεμο που παρουσιάζεται (και απο τους Χριστιανους και απο τους Εβραιους) σαν πολεμος εναντια σε εναν εξωτερικο εχθρο. Οι Σελευκιδες σύρθηκαν στη διαμαχη για να υποστηρίξουν τους Ελληνιζοντες - δεν ειναι τοσο απλο οσο παρουσιάζεται.
Κυριάκος ο Χρυσογέννητος, του Οίκου των Μητσοτακιδών, Πρώτος του Ονόματός του, Κύριος των Κρητών και των Πρώτων Ελλήνων, Προστάτης της Ελλάδος, Μπαμπάς της Δρακογενιάς, ο Κούλης του Οίνοπα Πόντου, ο Ατσαλάκωτος, ο Απελευθερωτής από τα Δεσμά των Μνημονίων.

Εμπεδοκλής
Δημοσιεύσεις: 21085
Εγγραφή: 01 Απρ 2018, 13:13

Re: Τι απέγιναν οι Εβραίοι της Λακεδαιμονίας;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Εμπεδοκλής » 07 Ιαν 2019, 23:13

Juno έγραψε:
07 Ιαν 2019, 22:41
Πχ πολύ πιο πρόσφατα σε σχέση με αυτά που λες, ο προπάππους μου λάδωσε τον παπά για να βάλει αρχαιοελληνικό όνομα στη γιαγιά μου. Ο άλλος τα πήρε, αλλά δεν την βάφτιζε αν δεν έβαζε μαζί και ένα "χριστιανικό". Και της έδωσε ένα εβραϊκότατο και δεν εννοώ τίποτα Μαρία, Άννα κλπ που είναι διεθνή.
Ελληνηνορθοδοξία είναι Μεγάλη και επιζεί για αιώνες σε αυτόν τον πανήτη διότι βρίσκει λύσεις για τα πάντα.
Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα
Τα αρχαιοελληνικά ονόματα τιμώνται ως άγια από την Εκκλησιά και δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο για να βαπτιστεί κάποιος με αρχαιοελληνικό όνομα.



Στην πραγματικότητα τα αρχαιοελληνικά ονόματα κατέχουν περίοπτη θέση στην καθημερινότητά μας. Μάλιστα στο τυπικό της Εκκλησίας αναφέρεται να βαπτίζεται κάποιος και με αρχαιοελληνικό όνομα. Άλλωστε, πάρα πολλοί άγιοι είχαν βαπτιστεί και αγιάσει με αρχαιοελληνικά ονόματα.

Μερικά μονάχα παραδείγματα αγίων με αρχαία ελληνικά ονόματα είναι τα ακόλουθα: Αγίων 40 παρθένων μαρτύρων: Αφροδίτη, Αθηνά, Αδαμαντίνη, Αντιγόνη, Ασπασία, Δωδώνη, Ελπινίκη, Ερασμία, Θάλεια, Θεανώ, Καλλιρρόη, Κλειώ, Πηνελόπη, Σαπφώ, Ερατώ, Χαρίκλεια κτλ. (4ος αιώνας) 1 Σεπτεμβρίου.

Υπάρχουν πάνω από 30 άγιοι με το όνομα Αλέξανδρος ιεράρχες, μάρτυρες κτλ.(29 Μαϊου,10 Ιουνίου,1 Αυγούστου κτλ), επίσης 2 Άγιες με το όνομα Αλεξάνδρα (21 Απριλίου, καί 3 Μαρτίου), αλλά και άγιες Αλεξάνδρια επίσης (20 Μαρτίου καί 18 Μαϊου).

Άγιος μάρτυρας Απόλλων (21 απριλίου), και 7 άγιοι με το όνομα Απολλώνιος (7 Ιουλίου, 23 Ιουλίου, κτλ).
Άγιος μάρτυς Άρης (19 δεκεμβρίου) όσιος Άρης (13 δεκεμβρίου), 2 αγίες Αριάδνη (22 αυγούστου καί 18 Σεπτεμβρίου). Αγία μάρτυς Αρτεμία (7/6) και 3 άγιοι Αρτέμιος (24/3, 20/10, 23/6). Τρεις άγιοι Αχιλλέας (24/4, 20/8, 4/1).

Ακόμα και αν σε ορισμένους προκαλεί εντύπωση υπάρχουν δύο άγιοι με το όνομα Ερμής (30 Ιανουαρίου και 8 Μαρτίου)

Μάλιστα, ο άγιος Ερμής που εορτάζει στις 8 Μαρτίου ήταν ένας από τους 70 μαθητές του Χριστού.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι από τους 70 μαθητές του είχαν ελληνικά ονόματα!

Άγιος Έρως (25 Οκτωβρίου) άγιος Έρωτας (25 Ιουνίου), άγιος μάρτυρας Ηρακλής (10 Μαρτίου), άγιος Ηφαιστίων (10/4), άγιοι Θεμιστοκλής (10/4, 21/12), αγίες Θέκλα (24/9, 9/7 κτλ), αγίες Θεσσαλονίκη (7/11, 19/12), άγιοι Ιουλιανός (12/9, 8 /1, 29/1 κτλ), άγιος μάρτυρας Ισοκράτης (10 Απριλίου), αγία Ιφιγένεια (16 Νοεμβρίου), άγιοι Λουκιανός (17/10, 7/8, κτλ), άγιος Μακεδόνας (27 Μαρτίου) και 4 άγιοι Μακεδόνιος (28/6,24/1 κτλ), άγιοι Αριστείδης (13 Σεπτεβρίου, 10 Απριλίου), άγιος Αριστοτέλης (14 Μαϊου), αγία Ξένια (3 Μαϊου), άγιοι Ξενοφών (26/1), επίσης ιερά μονή Ξενοφώντος στο Άγιο Όρος

Η εκκλησία τιμά επίσης τον άγιο όμηρο στις 10 Απριλίου, ενώ ο κατάλογος των αγίων με αρχαιοελληνικά ονόματα είναι μακρύς.

Πολλά επίσης ονόματα άγιων έχουν Ελληνικές ρίζες όπως το Γεώργιος (από το γεωργός, γεωργία), και άλλα πολλά.

Επιπλέον, υπάρχουν πολλοί άγιοι των οποίων το όνομα έχει προκύψει από ελληνικές λέξεις ή σύνθετα ελληνικών λέξεων, όπως άγιος Χαράλαμπος (χαρά+λαμπη) αγία Ωραιοζήλη (ωραία+ ζηλος) μάρτυς μαθήτρια Αγίου Ανδρέου 26/7, άγιος Χρυσόστομος επίσκοπος σμύρνης, άγιος Βασίλειος, άγιος Γρηγόριος(από το γρήγορος!) και άλλα πολλά.

Τέλος, η Εκκλησία μας έχει αρχαία Ελληνική ονομασία (Εκκλησία του Δήμου). Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία, ενώ και το όνομα «Χριστός» είναι αρχαιοελληνικό, όπως ομολογούν και τα αρχαιοελληνικά λεξικά.
Χριστός = ο υπό του Θεού κεχρισμένος Σωτήρ, ο κεχρισμένος, ο χρισθείς.
https://www.dogma.gr/diafora/yparchoun- ... xia/24775/
Θα σέβεστε!!!

Perp
Δημοσιεύσεις: 479
Εγγραφή: 08 Σεπ 2018, 14:51
Phorum.gr user: Perp

Re: Τι απέγιναν οι Εβραίοι της Λακεδαιμονίας;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Perp » 07 Ιαν 2019, 23:18

Juno έγραψε:
07 Ιαν 2019, 22:41
Έλα τώρα, εδώ ξετρύπωναν ναζί ακόμα και στην Άνω Κολοπετινίτσα των Νησιών Βανουάτου και δεν ξέρουν τι απέγιναν αυτοί εδώ;

Perp έγραψε:
07 Ιαν 2019, 22:12
......Υπάρχει μια μαρτυρία, που την καταγράφει ο Ιώσηπος, σύμφωνα με την οποία ο βασιλιάς της Σπάρτης Άρειος, αναζητώντας συμμάχους και υποστηρικτές στην αναμέτρησή του με τους Μακεδόνες, έστειλε επιστολή στον Αρχιερέα Ονία τον Γ’, μνημονεύοντας τις πανάρχαιες σχέσεις μεταξύ Σπαρτιατών και Εβραίων, που ξεκινούσαν από την κοινή καταγωγή τους από την εποχή του Αβραάμ...
Link της μαρτυρίας από ακαδημαϊκή πηγή παρακαλώ. Και κάτι που να μην το γράφει κάποιος που λέγεται Ιωσήφ.
Για την Σπάρτη συγκεκριμένα δεν ξέρω από πότε ξεκινούν τα ευρήματα. Γενικά, η πρώτη μαρτυρία περί εγκαταστάσεως Εβραίων στην Ελλάδα βρίσκεται σε επιγραφή του 3ου π.Χ. αιώνα που κάνει λόγο για κάποιον Εβραίο από τη Βοιωτία, με το όνομα Μόσχος Μοσχίωνος. Η επιγραφή βρέθηκε στον Ωρωπό και χρονολογείται μεταξύ του 300-250 π.Χ. (πηγή: Αρχαιολογική Εφημερίς, 1955 Μ.Μήτσος, σελ 194). Και αναφορές υπάρχουν που βέβαια εάν δεν σου άρεσε ο Ιώσηπος δεν θα σου αρέσουν. Και υπάρχει και η αρχαιότερη συναγωγή της διασποράς των Εβραίων, αυτή της Δήλου, που χρονολογείται στο 2ο αι. π.Χ. Εδώ είναι ο μαρμάρινος θόλος:

Εικόνα

Άβαταρ μέλους
Yochanan
Δημοσιεύσεις: 16326
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 13:44
Phorum.gr user: Yochanan

Re: Τι απέγιναν οι Εβραίοι της Λακεδαιμονίας;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Yochanan » 07 Ιαν 2019, 23:22

Δεν ξερω για αρχαιότητα αλλα στην Ελληνιστική και πρώιμη ρωμαικη εποχη σιγουρα υπηρχανε. Οι Επιστολες του Παύλου (προς κορινθιους, θεσαλλονικεις κλπ) ειναι γραμμένες προς τις κοινοτητες των χριστιανων εβραίων σε αυτες τις πολεις που τοτε ηταν κομματι των κατα τοπους εβραικων κοινοτητων - δεν ηταν σαφως διακριτα δλδ τα ορια μεταξυ χριστιανων και εβραιων. Αυτο εγινε αργοτερα.
Κυριάκος ο Χρυσογέννητος, του Οίκου των Μητσοτακιδών, Πρώτος του Ονόματός του, Κύριος των Κρητών και των Πρώτων Ελλήνων, Προστάτης της Ελλάδος, Μπαμπάς της Δρακογενιάς, ο Κούλης του Οίνοπα Πόντου, ο Ατσαλάκωτος, ο Απελευθερωτής από τα Δεσμά των Μνημονίων.

Perp
Δημοσιεύσεις: 479
Εγγραφή: 08 Σεπ 2018, 14:51
Phorum.gr user: Perp

Re: Τι απέγιναν οι Εβραίοι της Λακεδαιμονίας;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Perp » 07 Ιαν 2019, 23:30

Juno έγραψε:
07 Ιαν 2019, 22:41
Perp έγραψε:
07 Ιαν 2019, 22:12
Την εποχή εκείνη στις γειτονικές με τη Λακεδαιμονία περιοχές και κυρίως στη χερσόνησο του Ταϋγέτου, στη Μάνη, επιβίωναν σε σημαντικό ποσοστό Εθνικοί, οπαδοί δηλαδή της αρχαίας θρησκείας...
Της αρχαίας θρησκείας των Σπαρτιατών (και όλων των Ελλήνων) ή των Εβραίων;
Αρχαία θρησκεία εννοεί των Ελλήνων, την ειδωλολατρεία. Η βασική πηγή είναι ένα απόσπασμα του Πορφυρογέννητου από το έργο Προς τον ίδιον υιόν Ρωμανόν:
Ἰστέον, ὅτι οἱ τοῦ κάστρου Μαΐνης οἰκήτορες οὐκ εἰσὶν ἀπὸ τῆς γενεᾶς τῶν προρρηθέντων Σκλάβων, ἀλλ΄ἐκ τῶν παλαιοτέρων Ῥωμαίων, οἱ καὶ μέχρι τοῦ νῦν παρὰ τῶν ἐντοπίωνἝλληνες προσαγορεύονται διὰ τὸ ἐν τοῖς προπάλαιοις χρόνοις εἰδωλολάτρας εἶναι καὶ προσκυνητὰς τῶν εἰδώλων κατὰ τοὺς παλαιοὺς Ἕλληνας, οἵτινες ἐπὶ τῆς βασιλείας του ἀοιδίμου Βασιλείου βαπτισθέντες Χριστιανοὶ γεγόνασιν. Ὁ δε τόπος, ᾦ ἐν οἰκοῦσιν ἐστιν ἄνυδρος καὶ ἀπρόσοδος, ἐλαιοφόρος δὲ, ὄθεν καὶ τὴν παραμυθίαν ἔχουσιν. Διάκειται δὲ ὁ τοιούτος τόπος είς ἄκραν τοῦ Μαλέα, ἤγουν ἐκεῖθε τοῦ Ἐζεροῦ πρὸς τὴν παραθαλασσίαν. Διὰ τε τὸ τελείως ὑποτεταγμένους εἶναι αὐτοὺς καὶ ἄρχοντα παρὰ τοῦ στρατηγοῦ δέχεσθαι καὶ πειθαρχεῖν καὶ ὑπείκειν ταῖς τοῦ στρατηγοῦ προστάξεσιν παρέχουσιν πάκτον ἐκ παλαιτάτου χρόνου νομίσματα υ΄.
Αν και δεν είναι σαφές σε πιο βαθμό συνέχιζαν να υπάρχουν ειδωλολάτρες στην περιοχή σε τόσο μεταγενέστερο χρόνο όπως ο 10ος αι., τη στιγμή που υπάρχουν παλαιοχριστιανικές εκκλησίες και διάδοση του χριστιανισμού στην Μάνη ήδη αρκετούς αιώνες πριν.

mitsolias666
Δημοσιεύσεις: 142
Εγγραφή: 10 Οκτ 2018, 14:24
Phorum.gr user: mitsolias666

Re: Τι απέγιναν οι Εβραίοι της Λακεδαιμονίας;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από mitsolias666 » 07 Ιαν 2019, 23:37

Perp έγραψε:
07 Ιαν 2019, 22:12
Μπενιζέλος (Μπεν Ζελόν)
Συνομωσιολογική ετυμολογία στα Χρονικά;;; :lol::lol:
Ποτέ δεν κατάλαβα πώς απέκτησαν τόσο κύρος και τόσες προσβάσεις οι Σαραντάκοι: συμπιλητές, στρατευμένοι προχειρογράφοι και αποτυχημένοι λογοτέχνες εδώ και 3 γενιές.

Perp
Δημοσιεύσεις: 479
Εγγραφή: 08 Σεπ 2018, 14:51
Phorum.gr user: Perp

Re: Τι απέγιναν οι Εβραίοι της Λακεδαιμονίας;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Perp » 07 Ιαν 2019, 23:59

mitsolias666 έγραψε:
07 Ιαν 2019, 23:37
Perp έγραψε:
07 Ιαν 2019, 22:12
Μπενιζέλος (Μπεν Ζελόν)
Συνομωσιολογική ετυμολογία στα Χρονικά;;; :lol::lol:
Ποτέ δεν κατάλαβα πώς απέκτησαν τόσο κύρος και τόσες προσβάσεις οι Σαραντάκοι: συμπιλητές, στρατευμένοι προχειρογράφοι και αποτυχημένοι λογοτέχνες εδώ και 3 γενιές.
:lol:

Η αναφορά της συνομωσιολογικής και ελληνόψυχης ετυμολογίας του ονόματος ως εβραϊκού σε περιοδικό του ΚΙΣ είναι μία ευχάριστη έκπληξη του κειμένου. Εγώ να σου πω την αλήθεια το βλογ ξέρω (του υιού είναι;), έχει ενδιαφέροντα άρθρα.

mitsolias666
Δημοσιεύσεις: 142
Εγγραφή: 10 Οκτ 2018, 14:24
Phorum.gr user: mitsolias666

Re: Τι απέγιναν οι Εβραίοι της Λακεδαιμονίας;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από mitsolias666 » 08 Ιαν 2019, 00:10

Ναι, ο γιος έχει το βλογ. Όταν δεν αναδημοσιεύει τα απάλευτα πονήματα του πατρός, δεν παραφράζει λήμματα λεξικών, δεν επαναλαμβάνει τα ίδια σε εκατό διαφορετικές ομιλίες και δεν γαβγίζει υπέρ του Αλέξαρου, ψιλοδιαβάζεται.

Κάπου άκουσα ότι τον καλούν σε πανεπιστήμια για διαλέξεις. Τόσο γτπ είναι οι φιλοσοφικές στην Ελλάδα που ένας ερασιτέχνης γιος ερασιτέχνη κάνει δουλειά καθηγητών;

Άβαταρ μέλους
Yochanan
Δημοσιεύσεις: 16326
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 13:44
Phorum.gr user: Yochanan

Re: Τι απέγιναν οι Εβραίοι της Λακεδαιμονίας;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Yochanan » 08 Ιαν 2019, 00:24

mitsolias666 έγραψε:
07 Ιαν 2019, 23:37
Perp έγραψε:
07 Ιαν 2019, 22:12
Μπενιζέλος (Μπεν Ζελόν)
Συνομωσιολογική ετυμολογία στα Χρονικά;;; :lol::lol:
Ποτέ δεν κατάλαβα πώς απέκτησαν τόσο κύρος και τόσες προσβάσεις οι Σαραντάκοι: συμπιλητές, στρατευμένοι προχειρογράφοι και αποτυχημένοι λογοτέχνες εδώ και 3 γενιές.
κι εμένα με τριγκάρισε λιγο αυτο αλλα είπα να μην κανω την κουβεντα να ξεφυγει
Κυριάκος ο Χρυσογέννητος, του Οίκου των Μητσοτακιδών, Πρώτος του Ονόματός του, Κύριος των Κρητών και των Πρώτων Ελλήνων, Προστάτης της Ελλάδος, Μπαμπάς της Δρακογενιάς, ο Κούλης του Οίνοπα Πόντου, ο Ατσαλάκωτος, ο Απελευθερωτής από τα Δεσμά των Μνημονίων.

Παλαιοελλαδίτης
Δημοσιεύσεις: 5424
Εγγραφή: 12 Σεπ 2018, 12:51

Re: Τι απέγιναν οι Εβραίοι της Λακεδαιμονίας;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Παλαιοελλαδίτης » 08 Ιαν 2019, 19:32

Μόνο εγώ σκέφτηκα με τη μια τον pathetic Εβραιολάκωνα karkatim; :smt017

Υ.Γ. Αυτόν τον βλέπει κανείς;

Άβαταρ μέλους
Nandros
Δημοσιεύσεις: 27023
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:41
Phorum.gr user: Nandros
Τοποθεσία: Όπου συχνάζουν ναυτικοί και λοιπά κακοποιά στοιχεία

Re: Τι απέγιναν οι Εβραίοι της Λακεδαιμονίας;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Nandros » 08 Ιαν 2019, 20:10

Εμπεδοκλής έγραψε:
07 Ιαν 2019, 23:13
Juno έγραψε:
07 Ιαν 2019, 22:41
Πχ πολύ πιο πρόσφατα σε σχέση με αυτά που λες, ο προπάππους μου λάδωσε τον παπά για να βάλει αρχαιοελληνικό όνομα στη γιαγιά μου. Ο άλλος τα πήρε, αλλά δεν την βάφτιζε αν δεν έβαζε μαζί και ένα "χριστιανικό". Και της έδωσε ένα εβραϊκότατο και δεν εννοώ τίποτα Μαρία, Άννα κλπ που είναι διεθνή.
Ελληνηνορθοδοξία είναι Μεγάλη και επιζεί για αιώνες σε αυτόν τον πανήτη διότι βρίσκει λύσεις για τα πάντα.
ΤαλιμπανιέςShow
Τα αρχαιοελληνικά ονόματα τιμώνται ως άγια από την Εκκλησιά και δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο για να βαπτιστεί κάποιος με αρχαιοελληνικό όνομα.
Στην πραγματικότητα τα αρχαιοελληνικά ονόματα κατέχουν περίοπτη θέση στην καθημερινότητά μας. Μάλιστα στο τυπικό της Εκκλησίας αναφέρεται να βαπτίζεται κάποιος και με αρχαιοελληνικό όνομα. Άλλωστε, πάρα πολλοί άγιοι είχαν βαπτιστεί και αγιάσει με αρχαιοελληνικά ονόματα.

Μερικά μονάχα παραδείγματα αγίων με αρχαία ελληνικά ονόματα είναι τα ακόλουθα: Αγίων 40 παρθένων μαρτύρων: Αφροδίτη, Αθηνά, Αδαμαντίνη, Αντιγόνη, Ασπασία, Δωδώνη, Ελπινίκη, Ερασμία, Θάλεια, Θεανώ, Καλλιρρόη, Κλειώ, Πηνελόπη, Σαπφώ, Ερατώ, Χαρίκλεια κτλ. (4ος αιώνας) 1 Σεπτεμβρίου.

Υπάρχουν πάνω από 30 άγιοι με το όνομα Αλέξανδρος ιεράρχες, μάρτυρες κτλ.(29 Μαϊου,10 Ιουνίου,1 Αυγούστου κτλ), επίσης 2 Άγιες με το όνομα Αλεξάνδρα (21 Απριλίου, καί 3 Μαρτίου), αλλά και άγιες Αλεξάνδρια επίσης (20 Μαρτίου καί 18 Μαϊου).

Άγιος μάρτυρας Απόλλων (21 απριλίου), και 7 άγιοι με το όνομα Απολλώνιος (7 Ιουλίου, 23 Ιουλίου, κτλ).
Άγιος μάρτυς Άρης (19 δεκεμβρίου) όσιος Άρης (13 δεκεμβρίου), 2 αγίες Αριάδνη (22 αυγούστου καί 18 Σεπτεμβρίου). Αγία μάρτυς Αρτεμία (7/6) και 3 άγιοι Αρτέμιος (24/3, 20/10, 23/6). Τρεις άγιοι Αχιλλέας (24/4, 20/8, 4/1).

Ακόμα και αν σε ορισμένους προκαλεί εντύπωση υπάρχουν δύο άγιοι με το όνομα Ερμής (30 Ιανουαρίου και 8 Μαρτίου)

Μάλιστα, ο άγιος Ερμής που εορτάζει στις 8 Μαρτίου ήταν ένας από τους 70 μαθητές του Χριστού.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι από τους 70 μαθητές του είχαν ελληνικά ονόματα!

Άγιος Έρως (25 Οκτωβρίου) άγιος Έρωτας (25 Ιουνίου), άγιος μάρτυρας Ηρακλής (10 Μαρτίου), άγιος Ηφαιστίων (10/4), άγιοι Θεμιστοκλής (10/4, 21/12), αγίες Θέκλα (24/9, 9/7 κτλ), αγίες Θεσσαλονίκη (7/11, 19/12), άγιοι Ιουλιανός (12/9, 8 /1, 29/1 κτλ), άγιος μάρτυρας Ισοκράτης (10 Απριλίου), αγία Ιφιγένεια (16 Νοεμβρίου), άγιοι Λουκιανός (17/10, 7/8, κτλ), άγιος Μακεδόνας (27 Μαρτίου) και 4 άγιοι Μακεδόνιος (28/6,24/1 κτλ), άγιοι Αριστείδης (13 Σεπτεβρίου, 10 Απριλίου), άγιος Αριστοτέλης (14 Μαϊου), αγία Ξένια (3 Μαϊου), άγιοι Ξενοφών (26/1), επίσης ιερά μονή Ξενοφώντος στο Άγιο Όρος

Η εκκλησία τιμά επίσης τον άγιο όμηρο στις 10 Απριλίου, ενώ ο κατάλογος των αγίων με αρχαιοελληνικά ονόματα είναι μακρύς.

Πολλά επίσης ονόματα άγιων έχουν Ελληνικές ρίζες όπως το Γεώργιος (από το γεωργός, γεωργία), και άλλα πολλά.

Επιπλέον, υπάρχουν πολλοί άγιοι των οποίων το όνομα έχει προκύψει από ελληνικές λέξεις ή σύνθετα ελληνικών λέξεων, όπως άγιος Χαράλαμπος (χαρά+λαμπη) αγία Ωραιοζήλη (ωραία+ ζηλος) μάρτυς μαθήτρια Αγίου Ανδρέου 26/7, άγιος Χρυσόστομος επίσκοπος σμύρνης, άγιος Βασίλειος, άγιος Γρηγόριος(από το γρήγορος!) και άλλα πολλά.

Τέλος, η Εκκλησία μας έχει αρχαία Ελληνική ονομασία (Εκκλησία του Δήμου). Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία, ενώ και το όνομα «Χριστός» είναι αρχαιοελληνικό, όπως ομολογούν και τα αρχαιοελληνικά λεξικά.
Χριστός = ο υπό του Θεού κεχρισμένος Σωτήρ, ο κεχρισμένος, ο χρισθείς.
https://www.dogma.gr/diafora/yparchoun- ... xia/24775/
Θα σέβεστε!!!
Αν τα μέλη της είναι σαν τα μούτρα σου, που καμαρώνεις πως γάμησες τους οχτρούς, να μην σου πω τί είδους σεβασμός της αξίζει!
.
ΚΚΕ 6η Ολομέλεια: Κάναμε το διεθνιστικό μας καθήκον (εννοεί τον Συμμοριτοπόλεμο)
ΧΑ: Είμαστε η σπορά των ηττημένων του '45. Οι εθνικοσοσιαλιστές, οι φασίστες!

Εμπεδοκλής
Δημοσιεύσεις: 21085
Εγγραφή: 01 Απρ 2018, 13:13

Re: Τι απέγιναν οι Εβραίοι της Λακεδαιμονίας;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Εμπεδοκλής » 08 Ιαν 2019, 22:17

Nandros έγραψε:
08 Ιαν 2019, 20:10
Εμπεδοκλής έγραψε:
07 Ιαν 2019, 23:13
Juno έγραψε:
07 Ιαν 2019, 22:41
Πχ πολύ πιο πρόσφατα σε σχέση με αυτά που λες, ο προπάππους μου λάδωσε τον παπά για να βάλει αρχαιοελληνικό όνομα στη γιαγιά μου. Ο άλλος τα πήρε, αλλά δεν την βάφτιζε αν δεν έβαζε μαζί και ένα "χριστιανικό". Και της έδωσε ένα εβραϊκότατο και δεν εννοώ τίποτα Μαρία, Άννα κλπ που είναι διεθνή.
Ελληνηνορθοδοξία είναι Μεγάλη και επιζεί για αιώνες σε αυτόν τον πανήτη διότι βρίσκει λύσεις για τα πάντα.
ΤαλιμπανιέςShow
Τα αρχαιοελληνικά ονόματα τιμώνται ως άγια από την Εκκλησιά και δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο για να βαπτιστεί κάποιος με αρχαιοελληνικό όνομα.
Στην πραγματικότητα τα αρχαιοελληνικά ονόματα κατέχουν περίοπτη θέση στην καθημερινότητά μας. Μάλιστα στο τυπικό της Εκκλησίας αναφέρεται να βαπτίζεται κάποιος και με αρχαιοελληνικό όνομα. Άλλωστε, πάρα πολλοί άγιοι είχαν βαπτιστεί και αγιάσει με αρχαιοελληνικά ονόματα.

Μερικά μονάχα παραδείγματα αγίων με αρχαία ελληνικά ονόματα είναι τα ακόλουθα: Αγίων 40 παρθένων μαρτύρων: Αφροδίτη, Αθηνά, Αδαμαντίνη, Αντιγόνη, Ασπασία, Δωδώνη, Ελπινίκη, Ερασμία, Θάλεια, Θεανώ, Καλλιρρόη, Κλειώ, Πηνελόπη, Σαπφώ, Ερατώ, Χαρίκλεια κτλ. (4ος αιώνας) 1 Σεπτεμβρίου.

Υπάρχουν πάνω από 30 άγιοι με το όνομα Αλέξανδρος ιεράρχες, μάρτυρες κτλ.(29 Μαϊου,10 Ιουνίου,1 Αυγούστου κτλ), επίσης 2 Άγιες με το όνομα Αλεξάνδρα (21 Απριλίου, καί 3 Μαρτίου), αλλά και άγιες Αλεξάνδρια επίσης (20 Μαρτίου καί 18 Μαϊου).

Άγιος μάρτυρας Απόλλων (21 απριλίου), και 7 άγιοι με το όνομα Απολλώνιος (7 Ιουλίου, 23 Ιουλίου, κτλ).
Άγιος μάρτυς Άρης (19 δεκεμβρίου) όσιος Άρης (13 δεκεμβρίου), 2 αγίες Αριάδνη (22 αυγούστου καί 18 Σεπτεμβρίου). Αγία μάρτυς Αρτεμία (7/6) και 3 άγιοι Αρτέμιος (24/3, 20/10, 23/6). Τρεις άγιοι Αχιλλέας (24/4, 20/8, 4/1).

Ακόμα και αν σε ορισμένους προκαλεί εντύπωση υπάρχουν δύο άγιοι με το όνομα Ερμής (30 Ιανουαρίου και 8 Μαρτίου)

Μάλιστα, ο άγιος Ερμής που εορτάζει στις 8 Μαρτίου ήταν ένας από τους 70 μαθητές του Χριστού.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι από τους 70 μαθητές του είχαν ελληνικά ονόματα!

Άγιος Έρως (25 Οκτωβρίου) άγιος Έρωτας (25 Ιουνίου), άγιος μάρτυρας Ηρακλής (10 Μαρτίου), άγιος Ηφαιστίων (10/4), άγιοι Θεμιστοκλής (10/4, 21/12), αγίες Θέκλα (24/9, 9/7 κτλ), αγίες Θεσσαλονίκη (7/11, 19/12), άγιοι Ιουλιανός (12/9, 8 /1, 29/1 κτλ), άγιος μάρτυρας Ισοκράτης (10 Απριλίου), αγία Ιφιγένεια (16 Νοεμβρίου), άγιοι Λουκιανός (17/10, 7/8, κτλ), άγιος Μακεδόνας (27 Μαρτίου) και 4 άγιοι Μακεδόνιος (28/6,24/1 κτλ), άγιοι Αριστείδης (13 Σεπτεβρίου, 10 Απριλίου), άγιος Αριστοτέλης (14 Μαϊου), αγία Ξένια (3 Μαϊου), άγιοι Ξενοφών (26/1), επίσης ιερά μονή Ξενοφώντος στο Άγιο Όρος

Η εκκλησία τιμά επίσης τον άγιο όμηρο στις 10 Απριλίου, ενώ ο κατάλογος των αγίων με αρχαιοελληνικά ονόματα είναι μακρύς.

Πολλά επίσης ονόματα άγιων έχουν Ελληνικές ρίζες όπως το Γεώργιος (από το γεωργός, γεωργία), και άλλα πολλά.

Επιπλέον, υπάρχουν πολλοί άγιοι των οποίων το όνομα έχει προκύψει από ελληνικές λέξεις ή σύνθετα ελληνικών λέξεων, όπως άγιος Χαράλαμπος (χαρά+λαμπη) αγία Ωραιοζήλη (ωραία+ ζηλος) μάρτυς μαθήτρια Αγίου Ανδρέου 26/7, άγιος Χρυσόστομος επίσκοπος σμύρνης, άγιος Βασίλειος, άγιος Γρηγόριος(από το γρήγορος!) και άλλα πολλά.

Τέλος, η Εκκλησία μας έχει αρχαία Ελληνική ονομασία (Εκκλησία του Δήμου). Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία, ενώ και το όνομα «Χριστός» είναι αρχαιοελληνικό, όπως ομολογούν και τα αρχαιοελληνικά λεξικά.
Χριστός = ο υπό του Θεού κεχρισμένος Σωτήρ, ο κεχρισμένος, ο χρισθείς.
https://www.dogma.gr/diafora/yparchoun- ... xia/24775/
Θα σέβεστε!!!
Αν τα μέλη της είναι σαν τα μούτρα σου, που καμαρώνεις πως γάμησες τους οχτρούς, να μην σου πω τί είδους σεβασμός της αξίζει!
.
Αν δεν υπήρχε η Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία που από τη μία απέκρουε για αιώνες τους μουσουλμάνους βαρβάρους και από την άλλη με τη διπλωματία της οδηγούσε τους ηγέτες των πληθυσμών της ευρωπαϊκής ηπείρου να προτιμήσουν το χριστιανισμό ένατι του ισλάμ, σήμερα τα
πράγματα θα ήταν αλλιώς.
Και το βασικότερο όλων, εσύ ποτέ δεν θα είχες επιλέξει να το παίξεις αθεοταλιμπάν διότι θα φοβόσουν την ελεύθερη πτώση από ταράτσα...
Στην Ορθόδοξη Ελληνική Εκκλησία οφείλεις την ελευθερία που απολαμβάνεις σήμερα...

Απάντηση


  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Ιστορία”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών