
Λιθογραφία του Σωτηρίου Χρηστίδη αναπαριστά τον εορτασμό της επαναφοράς του Συντάγματος και την αναγέννηση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μετά την Επανάσταση του 1908
Συντάκτης: Δημήτρης Καμούζης*
«Ο λαός της Ιωνίας απεκήρυξεν αναξίους εαυτού εντολοδόχους, περιβληθέντας το αξίωμα του βουλευτού»
εφ. Πρόοδος (Κωνσταντινούπολη) 2/12/1910
H Επανάσταση των Νεότουρκων τον Ιούλιο του 1908 θεωρείται τομή στην ιστορία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας διότι σηματοδότησε την απαρχή του πολιτικού ριζοσπαστισμού τόσο των μουσουλμάνων όσο και των μη μουσουλμάνων και τη διαμόρφωση ενός πλαισίου βίαιων και αμοιβαία απορριπτικών εθνικισμών που τελικά είχαν ως αποτέλεσμα την κατάρρευση του οθωμανικού κράτους και την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας το 1923.
Σε πολιτικό επίπεδο η επιτυχία της επανάστασης έφερε στο προσκήνιο δύο κόμματα, τα οποία είχαν αρχίσει να σχηματίζονται ήδη από τα πρώτα στάδια της ανάπτυξης του νεοτουρκικού κινήματος, τους Φιλελεύθερους και τους Ενωτικούς. Και οι δύο μοιράζονταν την ιδεολογία του Οθωμανισμού, αλλά διέφεραν στον τρόπο που την ερμήνευαν και στα μέσα εφαρμογής της.
Οι Φιλελεύθεροι (Φιλελεύθερη Συμμαχία ή Κόμμα Ελευθερίας και Συνεννόησης, Hürriyet ve İtilaf Fırkası) προσέβλεπαν σε ένα αποκεντρωτικό σύστημα διοίκησης και στη δημιουργία ενός ομοσπονδιακού οθωμανικού κράτους, όπου οι διαφορετικές εθνοθρησκευτικές κοινότητες (μιλλέτ, millet) θα διατηρούσαν τα κοινοτικά τους δικαιώματα και θα αυτοδιοικούνταν από τοπικές κυβερνήσεις υπό κρατική εποπτεία.
Από την άλλη μεριά η Επιτροπή Ενώσεως και Προόδου (İttihad ve Terakki Cemiyeti, εφεξής ΕΕΠ ή Ενωτικοί), η οποία αποτελούνταν κυρίως από χαμηλόβαθμους αξιωματικούς του στρατού και μια αναδυόμενη τάξη διανοουμένων, επιθυμούσε να δημιουργήσει ένα οθωμανικό έθνος δομημένο σε αυστηρά κοσμικές αρχές, όπου η ισότητα των Οθωμανών πολιτών -ανεξάρτητα από την εθνότητα και τη θρησκεία τους- σε συνδυασμό με κρατικά ελεγχόμενες εκπαιδευτικές και οικονομικές πολιτικές θα υιοθετούνταν ως τα μέσα για την επίτευξη της οθωμανικής ενότητας.
Συνεπώς τα κοινοτικά δικαιώματα και προνόμια που εξασφάλιζαν την πολιτική, πολιτισμική και οικονομική αυτονομία των μη μουσουλμάνων στην αυτοκρατορία μεταφράζονταν από τους μεν Φιλελεύθερους ως στοιχείο κοινωνικής συνοχής, από τους δε Ενωτικούς ως στοιχείο κοινωνικής διάλυσης (Kamouzis 2013, σ. 26).
Συγχρόνως η επανάσταση επέτρεψε την ανάδυση δύο ανταγωνιστικών κληρικολαϊκών ηγετικών ομάδων στο εσωτερικό του ελληνορθόδοξου (ρωμαίικου, rum) μιλλέτ.
Η Οργάνωσις Κωνσταντινουπόλεως (εφεξής Ο.Κ.) η οποία ιδρύθηκε στην οθωμανική πρωτεύουσα το 1908 από τον Αθανάσιο Σουλιώτη-Νικολαΐδη, έναν αξιωματικό του ελληνικού στρατού με εμπειρία στον Μακεδονικό Αγώνα, και υποστηρίχτηκε τελικά από τις ελληνικές διπλωματικές αρχές -συμπεριλαμβανομένου και του Ιωνος Δραγούμη- εξέφραζε τους εθνοκεντρικούς κύκλους της ηγεσίας των Ρωμιών, τους αυτοαποκαλούμενους εθνικόφρονες (Μπούρα 1983, σ. 77).
http://www.efsyn.gr/arthro/ethnikofrone ... ntethnikoi