Φύλο και ηθική
Δημοσιεύτηκε: 21 Φεβ 2023, 18:29
Λοιπόν, το θέμα είναι ότι εν γένει οι γυναίκες είναι πιο ηθικές από τους άντρες. Να δούμε πως.
Υπάρχει καταρχάς το μοντέλο των Ηθικών Θεμελίων, όπου γίνεται ο διαπολιτιστικός χαρακτηρισμός των ηθικών αρχών σε βάση 6 αξόνων.
https://royalsocietypublishing.org/doi/ ... .2020.1201
Και εδώ ο πίνακας, να δούμε τις διαφορές γραφικά.

Υπάρχει καταρχάς το μοντέλο των Ηθικών Θεμελίων, όπου γίνεται ο διαπολιτιστικός χαρακτηρισμός των ηθικών αρχών σε βάση 6 αξόνων.
Μ' αυτούς τους άξονες μπορεί να γίνει συγκριτική ανάλυση ηθικής σε διαφορετικές κουλτούρες. Ειδικά μπορεί να γίνει σε σχέση με το φύλο. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά.1) Φροντίδα/βλάβη: Αυτό το θεμέλιο σχετίζεται με τη μακρόχρονη εξέλιξή μας ως θηλαστικά με συστήματα προσκόλλησης και ικανότητα να αισθανόμαστε τον πόνο των άλλων. Βρίσκεται στη βάση των αρετών της καλοσύνης, της ευγένειας και της φροντίδας.
2) Δικαιοσύνη/απάτη: Αυτή η βάση σχετίζεται με την εξελικτική διαδικασία του αμοιβαίου αλτρουισμού. Δημιουργεί ιδέες δικαιοσύνης, δικαιωμάτων και αυτονομίας.
3) Αφοσίωση/προδοσία: Αυτό το θεμέλιο σχετίζεται με τη μακρά ιστορία μας ως κοινωνικά πλάσματα ικανά να σχηματίσουν μεταβαλλόμενους συνασπισμούς. Βασίζεται στις αρετές του πατριωτισμού και της αυτοθυσίας για την ομάδα. Είναι ενεργό κάθε φορά που οι άνθρωποι αισθάνονται ότι είναι «ένας για όλους και όλοι για έναν».
4)Εξουσία/ανατροπή:]Αυτό το θεμέλιο διαμορφώθηκε από τη μακρά ιστορία ιεραρχικών κοινωνικών αλληλεπιδράσεων. Βασίζεται στις αρετές της ηγεσίας και του οπαδού, συμπεριλαμβανομένου του σεβασμού στη νόμιμη εξουσία και του σεβασμού των παραδόσεων.
5) Ιερότητα/υποβάθμιση: Αυτό το θεμέλιο διαμορφώθηκε από την ψυχολογία της αηδίας και της μόλυνσης. Βρίσκεται κάτω από τις θρησκευτικές έννοιες της προσπάθειας να ζεις με έναν ανυψωμένο, λιγότερο σαρκικό, πιο ευγενή τρόπο. Βρίσκεται στη βάση της ευρέως διαδεδομένης ιδέας ότι το σώμα είναι ένας ναός που μπορεί να βεβηλωθεί από ανήθικες δραστηριότητες και ρύπους (μια ιδέα που δεν είναι μοναδική στις θρησκευτικές παραδόσεις).
https://royalsocietypublishing.org/doi/ ... .2020.1201
Κοινώς,οι γυναίκες είναι πιο ηθικές, και αυτό εντείνεται σε κοινωνίες που τους δίνουν ευκαιρία, ενώ σε αυτές που δεν τους δίνουν, είναι μία ή άλλη με τους άντρες στο ουγκ ουγκ.Οι γυναίκες σημείωσαν σταθερά υψηλότερες βαθμολογίες από τους άνδρες όσον αφορά τη φροντίδα, τη δικαιοσύνη και την ιερότητα. Αντίθετα, οι διαφορές των φύλων στην αφοσίωση και την εξουσία ήταν αμελητέες και πολύ μεταβλητές μεταξύ των πολιτισμών.
Οι διαφορές φύλου σε επίπεδο χώρας στις ηθικές κρίσεις εξετάστηκαν επίσης σε σχέση με πολιτιστικούς, κοινωνικοοικονομικούς και δείκτες ισότητας των φύλων που αποκαλύπτουν ότι οι διαφορές φύλου στις ηθικές κρίσεις είναι μεγαλύτερες σε ατομικιστικές, δυτικές κοινωνίες και κοινωνίες ισότητας των φύλων.
Και εδώ ο πίνακας, να δούμε τις διαφορές γραφικά.
