Σου έγραψα για κάτι υπερεπειγον που θα ήθελε αντιμετώπιση σε μισή με μία ώρα το πολύ. Δεν είναι λύση να βάλουμε έναν τροχονόμο σε κάθε νοσοκομείο και να πηγαίνουν όλα στην Αθήνα. (Όπου πόσο χαλαρή πιστεύεις είναι η εφημερία στον Ευαγγελισμό ώστε να δέχεται και όλη την επαρχία;)foscilis έγραψε: ↑03 Μάιος 2023, 18:01Δε θα είμαι ήσυχος γιατί θα μου πει "αυτό είναι κάτι στον λάρυγγα, πρέπει να πας Αθήνα να τον δει (ξερωγωποιος)". Όπως έγινε το καλοκαίρι με τον ανιψιό μου που είχε κύστη στο αρχίδι του και δεν ξέρω τι ειδικότητα ήταν αυτός που τον είδε στα Καλάβρυτα αλλά ήξερε ότι αυτό είναι αρχίδι και πρέπει οπωσδήποτε να πάνε Πάτρα ή Αθήνα και να κάνει τις ΧΥΖ εξετάσεις που θα τις δούνε ειδικοί γιατί είναι πολύ επικίνδυνο αν οδηγήσει σε συστροφή. Το είχα αναφέρει εδώ σαν κάτι που κατά τη γνώμη μου παίζει ρόλο για να πας να μείνεις ή ακόμα και να πας απλά διακοπές κάπου απομακρυσμένα.Τζιτζιμιτζιχότζιρας έγραψε: ↑03 Μάιος 2023, 16:13Απλά θα πω , πως αν πας τριήμερο στην επαρχία και πάθει το παιδί σου οίδημα λάρυγγα , φαντάζομαι θα είσαι ήσυχος να τον εξετάσει ο ειδικός οφθαλμίατρος , που ούτε μια φορά μπορεί να μην το έχει δει, δεν έχει κάνει ούτε χειρουργική στην ειδικότητα, μπορεί ούτε και αγροτικό, δεν μπορεί να κάνει ενδοσκόπηση και ούτε επείγουσα τραχειοτομη αν χρειαστεί.
Από εκεί και πέρα προφανώς δε γινεται σε κάθε χωριουδάκι και σε κάθε εφημερία να υπάρχει άμεσα διαθέσιμο το 100% των σούπερ ειδικών, το κόστος είναι τεράστιο. Το σύστημα πρέπει να είναι βασικά σε θέση να αξιολογήσει τα περιστατικά, να μπορεί να αντιμετωπίσει αυτά που είναι επείγοντα αλλά τετριμμένα (=η συντριπτική πλειοψηφία) και να μπορεί πολύ γρήγορα να κινητοποιήσει τους κατάλληλους και να φέρει τον ασθενή κοντά τους για τα υπόλοιπα. Ε αυτό μπορεί όντως να το κάνει σχεδόν κάθε γιατρός. Και αυτό *πρέπει* να κάνει.
Το έγραψα ήδη πολύ επιγραμματικά πάνω, πως κατά τη γνώμη μου το σύστημα έπρεπε να είναι διαφορετικό.
Πχ μεγάλες οργανωμένες κλινικές στις πρωτεύουσες των περιφερειών και εφισιεντ σύστημα διακομιδης. Αυτόνομα τμήματα επειγόντων στα μικροτερα νοσοκομεία.
Αν όμως δεν είμαστε διατεθειμένοι να αλλάξουμε το σύστημα, το να κάνουμε τέτοια μπαλώματα μόνο απαξίωση δημιουργεί.
Και όχι , δεν πρέπει να κάνει αυτό ο ειδικός οφθαλμιατρος. Δεν τον έχουν προσλάβει για αυτό και να είσαι σίγουρος πως αν τον βάλουν να λιώνει στις εφημερίες βλέποντας ουρολοιμώξεις, γριές που ζαλίζονται και κατάγματα αργά ή γρήγορα θα παραιτηθεί και το νοσοκομείο δε θα έχει ούτε οφθαλμίατρο.
Αυτά δε γίνονται πουθενά στον κόσμο.