«Καρκινογόνος ουσία πιθανώς» η ασπαρτάμη, θα ανακοινώσει ο ΠΟΥ

Θέματα υγείας και ευεξίας, ιατρικά νέα και εξελίξεις.
Κανόνες Δ. Συζήτησης
Οι πληροφορίες, οι συμβουλές και γενικότερα το υλικό που δημοσιεύεται σε αυτή την ενότητα έχουν αποκλειστικά ενημερωτικό χαρακτήρα και εκφράζουν τις προσωπικές απόψεις των αρχικών συγγραφέων στα πλαίσια της δημόσιας συζήτησης. Σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν επιστημονική ιατρική πληροφόρηση. Το Phorum.com.gr δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές, ούτε φέρει ευθύνη για το υλικό που δημοσιεύεται εδώ ή σε άλλη ενότητα της κοινότητας, ή μεταφέρεται ως πληροφορία με τη χρήση προσωπικών μηνυμάτων, e-mail και άλλων τρόπων. Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για οποιαδήποτε τυχόν σωματική / ψυχική βλάβη λόγω εσφαλμένης πληροφόρησης. Συστήνουμε πάντοτε να συμβουλεύεστε γιατρό για θέματα υγείας.

Η ανάγνωση ή/και η συμμετοχή σας στην παρούσα ενότητα συνεπάγεται ότι συμφωνείτε και αποδέχεστε ανεπιφύλακτα τους παραπάνω όρους.
runner
Δημοσιεύσεις: 3866
Εγγραφή: 08 Ιουν 2020, 21:11

Re: «Καρκινογόνος ουσία πιθανώς» η ασπαρτάμη, θα ανακοινώσει ο ΠΟΥ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από runner » 01 Ιούλ 2023, 18:00

aLiCat έγραψε:
01 Ιούλ 2023, 16:46
Είχα διαβάσει πως ο Ιπποκράτης συνιστούσε ,σε ό,τι αφορά τη διατροφή, την εξ ίσου κατανομή των 4 γεύσεων στην καθημερινότητά μας:
Ξινό/ αλμυρό/ γλυκό/ πικρό σε ίσες αναλογίες, αποδίδοντας τις ασθένειες, σε υπερβολή ή έλλειψη κάποιας από αυτές.
Καλά, αυτά που έλεγε και συμβούλευε ο Ιπποκράτης ήταν στην πλειοψηφία τους θεωρίες που δεν στέκουν.

Άβαταρ μέλους
Γαληνός
Δημοσιεύσεις: 6530
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 15:15

Re: «Καρκινογόνος ουσία πιθανώς» η ασπαρτάμη, θα ανακοινώσει ο ΠΟΥ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Γαληνός » 01 Ιούλ 2023, 19:05

Δεν έχω διαβάσει το νημα, αλλά μετά από το καλεσμα στην Παγωνη... Την παθολογο.... Να μιλήσει για IARC και καρκινογόνες ουσίες (δημόσια υγεία... ανυπαρκτη στην χώρα μας..καλα η παγωνη που κολλάει παλι...) στον Χασαπόπουλο, αφου έριξε προηγουμένως ο ίδιος ένα μπινελίκι στον.. Τσίπρα...


Διαβάστε την λίστα των "σίγουρων" καρκινογόνων ουσιων

Εικόνα

Εικόνα


Εικόνα


https://monographs.iarc.who.int/list-of-classifications

Εδώ:
Αντισυλληπτικά, ντίζελ, πυροσβεστες έκθεση , καπνισμα και φυσικά η μόλυνση του αέρα (στις πολεις..

*προσοχή, οι σίγουρα καρκινογόνες δεν σημαίνει αίτιο αιτιατο ουτε σίγουρη βλάβη, αλλά αν καταλαβαίνω καλα, προκυπτει από πληθυσμιακες μελέτες στους ανθρώπους επομένως είναι ολίγον τι biased σε κάποιες περιπτωσεις ή δεν μπορουν να δείξουν αιτιοτητα αλλά απλή συσχέτιση (αφου δεν είναι διπλές τυφλες μελέτες και δεν γίνεται να γίνουν τέτοιες)
“A bird doesn’t sing because it has an answer, it sings because it has a song.”—Joan Walsh Anglund

Άβαταρ μέλους
Γαληνός
Δημοσιεύσεις: 6530
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 15:15

Re: «Καρκινογόνος ουσία πιθανώς» η ασπαρτάμη, θα ανακοινώσει ο ΠΟΥ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Γαληνός » 01 Ιούλ 2023, 19:20

Για ασπαρτάμη θα βγάλουν ανακοίνωση μέσα/ τέλη Ιουλίου (2Α κατάταξη)

Προσοχή στην αξιολόγηση της IARC: οι ίδιοι γράφουν για την κατάταξη και αξιολογηση τους:


The classification indicates the strength of the evidence that a substance or agent can cause cancer. The
IARC Monographs Programme seeks to identify agents that are cancer hazards, meaning they pose the
potential for the exposure to cause cancer.

In summary, because the Groups indicate the strength of the evidence regarding a cancer hazard
and not the cancer risk at a given level of exposure, the cancer risk associated with two agents
classified in the same Group may be very different.
Με απλά λόγια:
Βασίζονται σε πειραματα σε ζώα συν μηχανισμους καρκινογενεσης στο εργαστήριο συν επιδημιολογικές μελέτες/ πληθυσμιακες/έκθεσης (οι οποίες θέλουν πολυ προσοχη κ συχνά είναι biased)

Δεν αποδεικνυουν αιτιοτητα ουτε μετρουν επίπεδα έκθεσης και ογκογεννεση

Αλλά

Αν για έναν παράγοντα υπάρχουν δεδομένα αξιόπιστα να χαρακτηριστεί καρκινογόνος ή οχι.
Αν προκαλεί σίγουρα καρκίνο, σε τι επίπεδα κλπ μένει να φανεί.

Επίσης η κατάταξη αλλάζει ανάλογα με νέα ευρήματα ερευνών.

Ουσιαστικά προκειται για ένα επιστημονικο και κοινωνικό αλερτ για επιπλέον έρευνες ή και αντικατάσταση της ουσίας με άλλες μέχρι να Βεβαιωθούμε
“A bird doesn’t sing because it has an answer, it sings because it has a song.”—Joan Walsh Anglund

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 35956
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: «Καρκινογόνος ουσία πιθανώς» η ασπαρτάμη, θα ανακοινώσει ο ΠΟΥ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 01 Ιούλ 2023, 19:57

30 Ιουνίου 20233
Αυτές είναι οι τροφές που περιέχουν ασπαρτάμη – Τις τρώμε καθημερινά.

Εικόνα

Από αναψυκτικά διαίτης και μπισκότα… μέχρι σε παιδικά σιρόπια. Από τα πλέον δημοφιλή γλυκαντικά λόγω των ιδιοτήτων της, η ασπαρτάμη εκτιμάται πως βρίσκεται σε πάνω από έξι χιλιάδες προϊόντα.


Και αυτό καθώς η ασπαρτάμη είναι κατά προσέγγιση 200 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη και πολύ μικρές ποσότητες αρκούν για να δώσουν την αίσθηση της ζάχαρης σε τρόφιμα και ροφήματα, με σχεδόν μηδενικές θερμίδες (με 4 θερμίδες ανά γραμμάριο).

Η ασπαρτάμη δεν περιέχεται μόνο σε αναψυκτικά light ή zero τύπου cola, αλλά και σε τσίχλες, καραμέλες, δημητριακά, σιρόπια για καφέ, παγωτά, ζελέ χωρίς ζάχαρη, παγωτά και άλλα επιδόρπια χωρίς ζάχαρη, υποκατάστατα γεύματος, μπάρες, μπισκότα χωρίς ζάχαρη, κ.λπ., όπως και σε επιτραπέζια υποκατάστατα ζάχαρης και ορισμένα φάρμακα, όπως σιρόπια και καραμέλες για το βήχα. Χρησιμοποιείται κυρίως σε τρόφιμα και ροφήματα που δεν ζεσταίνονται ή ψήνονται, καθώς με τη θερμότητα χάνει μέρος της γλυκύτητάς της.

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Πιθανώς καρκινογόνα ουσία.
Όπως μετέδιδε το Reuters η ασπαρτάμη, πρόκειται να ανακηρυχθεί πιθανότατα ως καρκινογόνα ουσία τον επόμενο μήνα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Όπως ανέφερε, η ασπαρτάμη, η οποία χρησιμοποιείται σε πολλά προϊόντα, όπως τα αναψυκτικά, θα καταχωρηθεί τον Ιούλιο ως “πιθανώς καρκινογόνα για τον άνθρωπο” για πρώτη φορά, από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC), τον ερευνητικό βραχίονα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τον καρκίνο, δήλωσαν οι ίδιες πηγές.

Η απόφαση της IARC, που οριστικοποιήθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα μετά από συνάντηση των εμπειρογνωμόνων της ομάδας, έχει ως στόχο να αξιολογήσει αν κάτι αποτελεί δυνητικό κίνδυνο ή όχι, με βάση όλα τα δημοσιευμένα στοιχεία.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η γλυκαντική αυτή ουσία τίθεται στο μικροσκόπιο. Πρόσφατα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιούσε πως τα γλυκαντικά (ακεσουλφάμη Κ, ασπαρτάμη, αντβαντάμη, σακχαρίνη, σουκραλόζη, στέβια κ.ά) δεν παρέχουν μακροπρόθεσμα οφέλη στη μείωση του σωματικού λίπους, συμπληρώνοντας πως ενδέχεται να υπάρχουν ανεπιθύμητες επιπτώσεις από τη μακροχρόνια χρήση των γλυκαντικών χωρίς ζάχαρη, όπως αυξημένος κίνδυνος διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακά νοσήματα και θνησιμότητα στους ενήλικες.

Τι δείχνουν έρευνες.

Την ίδια ώρα, έρευνα που είχε δημοσιευτεί στο BMJ, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 100.000 ενήλικες στη Γαλλία, βρήκε μια πιθανή σχέση μεταξύ της κατανάλωσης τεχνητών γλυκαντικών και των καρδιακών παθήσεων. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες ασπαρτάμης -που βρέθηκαν στα επιτραπέζια γλυκαντικά καθώς και σε δημητριακά, γιαούρτι, καραμέλες και αναψυκτικά- είχαν υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού σε σχέση με άτομα που δεν κατανάλωναν το γλυκαντικό.

Αλλά και ερευνητές του Γαλλικού Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας και Ιατρικής Έρευνας (INSERM) και του Πανεπιστημίου του Παρισιού Sorbonne Paris Nord, εστιάζοντας σε γλυκαντικές ουσίες όπως η ασπαρτάμη, η σουκραλόζη και η ακεσουλφάμη καλίου, προερχόμενες από κάθε είδους διατροφικές πηγές, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η ασπαρτάμη βρέθηκε να σχετίζεται με αυξημένο κατά 17% κίνδυνο για αγγειοεγκεφαλικά επεισόδια, ενώ η σουκραλόζη και η ακεσουλφάμη καλίου με μεγαλύτερη πιθανότητα στεφανιαίας νόσου.
https://hellas-now.com/oi-trofes-poy-pe ... thimerina/

Άβαταρ μέλους
southern
Δημοσιεύσεις: 16345
Εγγραφή: 19 Απρ 2018, 15:23
Phorum.gr user: southern

Re: «Καρκινογόνος ουσία πιθανώς» η ασπαρτάμη, θα ανακοινώσει ο ΠΟΥ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από southern » 06 Ιούλ 2023, 12:15

Αλόη βέρα & ασπαρτάμη: Τι σημαίνει ότι είναι "πιθανώς καρκινογόνα" - Τι πρέπει να προσέχουμε
https://www.capital.gr/health/3725338/a ... rosexoume/
vantono
Δελτίο τύπου της Δράσης υπερ της στεγης ψευτομακεδονικου πολιτισμου το 2012, αναδημοσιευμενο στην επισημη σελίδα του Ουρανιου Τοξου http://www.florina.org/news/2012/october06_g.asp
Γενικός Γραμματέας υπουργείου προέρχεται από κόμμα που υποστηρίζει την ψευδομειονότητα στη Μακεδονία

Άβαταρ μέλους
vantono
Δημοσιεύσεις: 29212
Εγγραφή: 14 Απρ 2018, 13:22
Phorum.gr user: vantono
Τοποθεσία: κεντρικά γραφεία George Soros

Re: «Καρκινογόνος ουσία πιθανώς» η ασπαρτάμη, θα ανακοινώσει ο ΠΟΥ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από vantono » 06 Ιούλ 2023, 12:23

Αξιζει να ποσταριστει η κατηγοριοποίηση
Ομάδα 1 – καρκινογόνα για τον άνθρωπο. Περιλαμβάνει αλκοόλ, ορισμένους τύπους HPV και την ιονίζουσα ακτινοβολία.

Ομάδα 2Α – πιθανώς καρκινογόνα για τον άνθρωπο. Περιλαμβάνει το κόκκινο κρέας, τη νυχτερινή εργασία και την εξωτερική ατμοσφαιρική ρύπανση.

Ομάδα 2Β – πιθανώς καρκινογόνα για τον άνθρωπο. Σεν αυτή την ομάδα αναμένεται να συμπεριληφθεί η ασπαρτάμη. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνεται επίσης η αλόη βέρα, αλλά και η βενζίνη diesel, κάποια πλαστικά, κάποια αντισυλληπτικά με προγεστερόνη, αλλά και το τουρσί και η ναφθαλίνη.

Ομάδα 3 –δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία καρκινογένεσης σε ανθρώπους ή ζώα. Εδώ συναντάμε τα εμφυτεύματα σιλικόνης για το στήθος και τις βαφές μαλλιών.
:smt017
Νυχτοφύλακες σε κανενα εργοστάσιο με αμίαντο, τιποτα χαλυβουργίες, συγκολλήσεις και λοιπά βαρέα&ανθυγιεινά εννοει?

Άβαταρ μέλους
Bazoomba
Δημοσιεύσεις: 12462
Εγγραφή: 22 Σεπ 2019, 09:33
Phorum.gr user: Bazoomba

Re: «Καρκινογόνος ουσία πιθανώς» η ασπαρτάμη, θα ανακοινώσει ο ΠΟΥ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Bazoomba » 06 Ιούλ 2023, 12:32

vantono έγραψε:
06 Ιούλ 2023, 12:23
Αξιζει να ποσταριστει η κατηγοριοποίηση
Ομάδα 1 – καρκινογόνα για τον άνθρωπο. Περιλαμβάνει αλκοόλ, ορισμένους τύπους HPV και την ιονίζουσα ακτινοβολία.

Ομάδα 2Α – πιθανώς καρκινογόνα για τον άνθρωπο. Περιλαμβάνει το κόκκινο κρέας, τη νυχτερινή εργασία και την εξωτερική ατμοσφαιρική ρύπανση.

Ομάδα 2Β – πιθανώς καρκινογόνα για τον άνθρωπο. Σεν αυτή την ομάδα αναμένεται να συμπεριληφθεί η ασπαρτάμη. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνεται επίσης η αλόη βέρα, αλλά και η βενζίνη diesel, κάποια πλαστικά, κάποια αντισυλληπτικά με προγεστερόνη, αλλά και το τουρσί και η ναφθαλίνη.

Ομάδα 3 –δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία καρκινογένεσης σε ανθρώπους ή ζώα. Εδώ συναντάμε τα εμφυτεύματα σιλικόνης για το στήθος και τις βαφές μαλλιών.
:smt017
Νυχτοφύλακες σε κανενα εργοστάσιο με αμίαντο, τιποτα χαλυβουργίες, συγκολλήσεις και λοιπά βαρέα&ανθυγιεινά εννοει?
Λογικα αναφερεται στην αλλαγη του Κιρκαδιου.
ΓΑΛΗ έγραψε:
09 Φεβ 2021, 16:09
Προσωπικώς, βρίσκω πολύ πιο γελοία -και σε κάποιο βαθμό επίσης γραφική- τη μεταξωτή θολούρα του σοβαροφανούς λόγου.

Άβαταρ μέλους
Sid Vicious
Δημοσιεύσεις: 13429
Εγγραφή: 13 Σεπ 2018, 19:43

Re: «Καρκινογόνος ουσία πιθανώς» η ασπαρτάμη, θα ανακοινώσει ο ΠΟΥ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Sid Vicious » 06 Ιούλ 2023, 12:32

Γενικα η εργασια ειναι ανθυγιεινη, τι νυχτερινη ή πρωινη
yet say this to the Possum: a bang, not a whimper,
with a bang not with a whimper,
To build the city of Dioce whose terraces are the colour of stars

Άβαταρ μέλους
vantono
Δημοσιεύσεις: 29212
Εγγραφή: 14 Απρ 2018, 13:22
Phorum.gr user: vantono
Τοποθεσία: κεντρικά γραφεία George Soros

Re: «Καρκινογόνος ουσία πιθανώς» η ασπαρτάμη, θα ανακοινώσει ο ΠΟΥ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από vantono » 06 Ιούλ 2023, 12:36

Sid Vicious έγραψε:
06 Ιούλ 2023, 12:32
Γενικα η εργασια ειναι ανθυγιεινη, τι νυχτερινη ή πρωινη
:goodpost:

Άβαταρ μέλους
vantono
Δημοσιεύσεις: 29212
Εγγραφή: 14 Απρ 2018, 13:22
Phorum.gr user: vantono
Τοποθεσία: κεντρικά γραφεία George Soros

Re: «Καρκινογόνος ουσία πιθανώς» η ασπαρτάμη, θα ανακοινώσει ο ΠΟΥ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από vantono » 15 Ιούλ 2023, 19:34

Θ. Ψαλτοπούλου (ΕΚΠΑ): Τελικά δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την ασπαρτάμη

Οι αξιολογήσεις των επιπτώσεων στην υγεία της γλυκαντικής ουσίας ασπαρτάμης δημοσιεύτηκαν στις 14 Ιουλίου από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και της Μικτής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τα Πρόσθετα Τροφίμων (JECFA) του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO).

Η Παθολόγος Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου συνοψίζει όλα τα δεδομένα.

Επικαλούμενη "περιορισμένα στοιχεία" για καρκινογένεση στον άνθρωπο, η IARC ταξινόμησε την ασπαρτάμη ως πιθανό καρκινογόνο για τον άνθρωπο (IARC Group 2B) και η JECFA επιβεβαίωσε την αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη 40 mg/kg.

Η ασπαρτάμη είναι ένα τεχνητό γλυκαντικό που χρησιμοποιείται ευρέως σε διάφορα προϊόντα τροφίμων και ποτών από τη δεκαετία του ‘80, συμπεριλαμβανομένων των ποτών διαίτης, της τσίχλας, της ζελατίνης, του παγωτού καθώς και των γαλακτοκομικών προϊόντων όπως το γιαούρτι, τα δημητριακά, την οδοντόκρεμα και φάρμακα όπως σταγόνες για τον βήχα και μασώμενες βιταμίνες.

Οι δύο φορείς διεξήγαγαν ανεξάρτητες αλλά συμπληρωματικές ανασκοπήσεις για την αξιολόγηση της πιθανής καρκινογόνου δράσης και άλλους κινδύνους για την υγεία που σχετίζονται με την κατανάλωση ασπαρτάμης. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ο IARC έχει αξιολογήσει την ασπαρτάμη και την τρίτη φορά για την JECFA.

Ο IARC ταξινόμησε την ασπαρτάμη ως πιθανώς καρκινογόνο για τον άνθρωπο (Ομάδα 2Β) με βάση περιορισμένα στοιχεία για τον καρκίνο στον άνθρωπο (συγκεκριμένα για το ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα). Υπάρχουν επίσης περιορισμένα στοιχεία για καρκίνο σε πειραματόζωα και περιορισμένα στοιχεία που σχετίζονται με την πιθανούς μηχανισμούς πρόκλησης καρκίνου.

Η JECFA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι με τα δεδομένα που αξιολογήθηκαν δεν φάνηκε να υπάρχει επαρκής λόγος για αλλαγή της ήδη καθιερωμένης αποδεκτής ημερήσιας πρόσληψης (ADI) που είναι 0–40 mg/kg σωματικού βάρους για την ασπαρτάμη. Η Επιτροπή επομένως επιβεβαίωσε εκ νέου ότι είναι ασφαλές για ένα άτομο να καταναλώνει ασπαρτάμη εντός αυτού του ορίου ανά ημέρα. Για παράδειγμα, ένα κουτί αναψυκτικού διαίτης περιέχει 200 ​​ή 300 mg ασπαρτάμης. Ένας ενήλικας βάρους 70 κιλών θα πρέπει να καταναλώστε περισσότερα από 9-14 κουτάκια την ημέρα για να υπερβεί την αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη, υποθέτοντας ότι δεν υπάρχει άλλη πρόσληψη από άλλες πηγές τροφίμων.

Οι ταξινομήσεις του IARC αντικατοπτρίζουν την ισχύ των επιστημονικών στοιχείων σχετικά με το εάν ένας παράγοντας μπορεί να προκαλέσει καρκίνο στον άνθρωπο, αλλά δεν αντικατοπτρίζουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου σε δεδομένο επίπεδο έκθεσης. Η αξιολόγηση λαμβάνει υπόψη όλους τους τύπους έκθεσης (π.χ. διαιτητικές, επαγγελματικές).

Η ταξινόμηση στην Ομάδα 2Β είναι το τρίτο υψηλότερο επίπεδο από τα 4 επίπεδα και χρησιμοποιείται γενικά είτε όταν υπάρχουν περιορισμένα, αλλά όχι πειστικά, στοιχεία για καρκίνο στους ανθρώπους ή πειστικά στοιχεία για καρκίνο σε πειραματόζωα, αλλά όχι και τα δύο.

Οι αξιολογήσεις IARC και JECFA για την επίδραση της ασπαρτάμης βασίστηκαν σε επιστημονικά δεδομένα που συλλέχθηκαν από μια σειρά πηγών, συμπεριλαμβανομένων δημοσιευμένων μελετών και ανασκοπήσεων της βιβλιογραφίας. Οι μελέτες έχουν αναθεωρηθεί από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες και από τις δύο επιτροπές έχουν λάβει μέτρα για να διασφαλιστεί η αξιοπιστία των αξιολογήσεών τους.

Το τελικό συμπέρασμα είναι επομένως ότι η ασπαρτάμη ακόμη και σε καθημερινή κατανάλωση είναι ασφαλής, ενώ δεν είναι σε σοβαρή υπερκατανάλωση.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, έχουν αναδυθεί σενάρια, όπως η μείωση των μέγιστων επιτρεπόμενων επιπέδων ασπαρτάμης στα τρόφιμα, ενώ η διατήρηση του ίδιου επιπέδου αποδεκτής ημερήσιας πρόσληψης είναι επίσης πιθανή. Μαζί με το "παν μέτρον αριστον", φαίνεται επίκαιρη η θεώρηση του ιατρού και φιλοσόφου Παράκελσου (1493-1541) ότι "η δοσολογία, από μόνη της, κάνει μια ουσία δηλητήριο ή όχι".

O IARC και ο ΠΟΥ θα συνεχίσουν να παρακολουθούν νέα στοιχεία και να ενθαρρύνουν ανεξάρτητες ερευνητικές ομάδες να αναπτύξουν περαιτέρω μελέτες σχετικά με την πιθανή συσχέτιση μεταξύ της έκθεσης στην ασπαρτάμη και τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της στην υγεία και ειδικότερα στον καρκίνο.

https://www.capital.gr/health/3727042/t ... aspartami/

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 35956
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: «Καρκινογόνος ουσία πιθανώς» η ασπαρτάμη, θα ανακοινώσει ο ΠΟΥ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 15 Δεκ 2024, 18:47

14.12.2024
Γιατρός αποκαλύπτει: Αυτοί είναι οι 4 λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να πίνετε ποτέ αναψυκτικά διαίτης.
Τι έδειξαν τα ευρήματα των επιστημόνων.

Εικόνα

Ένας γαστρεντερολόγος από το Χάρβαρντ και το Στάνφορντ αποκάλυψε τέσσερις λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να πίνετε ποτέ αναψυκτικά διαίτης.


Ο Δρ Saurabh Sethi, ο οποίος εδρεύει στην Καλιφόρνια, έχει περισσότερες από δύο δεκαετίες κλινικής εμπειρίας και ασκεί πρακτικές σε κλινικές στην περιοχή του Σαν Φρανσίσκο.

Σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο TikTok του, ο γιατρός έθεσε την ερώτηση σχετικά με το εάν τα αναψυκτικά διαίτης (Light ή 0% ζάχαρη) είναι στην πραγματικότητα πιο υγιεινά από τα κανονικά και μοιράστηκε τέσσερα στοιχεία για τα προϊόντα που ίσως δεν γνωρίζετε.

Οι 4 λόγοι που δεν πρέπει να πίνετε αναψυκτικά διαίτης.

Η πρώτη αλήθεια για την οποία μίλησε ήταν στην πραγματικότητα πολύ ανησυχητική.

«Πρώτον, οι γυναίκες που πίνουν δύο ή περισσότερα αναψυκτικά διαίτης καθημερινά αντιμετωπίζουν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού», είπε ο Δρ Sethi.

Η δήλωσή του βασίστηκε σε μια μελέτη που κυκλοφόρησε το 2019 από την American Heart Association και την American Stroke Association, η οποία συνέδεσε την κατανάλωση τεχνητών ζαχαρούχων ποτών με την αύξηση αυτών των ασθενειών σε γυναίκες άνω των 50 ετών, σύμφωνα με το CNN.

Και, ο κίνδυνος για καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό ήταν ο υψηλότερος στις γυναίκες που δεν είχαν ιστορικό καρδιακής νόσου ή διαβήτη, ανέφερε το δημοσίευμα.

Στη συνέχεια, ο Δρ Sethi ισχυρίστηκε ότι η κατανάλωση αναψυκτικών διαίτης θα μπορούσε επίσης να συνδεθεί με νεφρική νόσο.

«Η υψηλή περιεκτικότητα σε φώσφορο στα αναψυκτικά διαίτης μπορεί να συμβάλει στη χρόνια νεφρική νόσο», είπε στο βίντεο.

Ο ισχυρισμός του υποστηρίζεται από το Εθνικό Ίδρυμα Νεφρού, το οποίο ανέφερε μια μελέτη που διαπίστωσε ότι η κατανάλωση δύο ή περισσότερων αναψυκτικών διαίτης την ημέρα μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα νεφρά.

Η μελέτη εξέτασε μια ομάδα γυναικών που όλες είχαν υγιή, λειτουργικά νεφρά στην αρχή της δοκιμής.

Ωστόσο, διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που έπιναν αναψυκτικό διαίτης παρουσίασαν τριπλάσια μείωση του ρυθμού σπειραματικής διήθησης – κάτι που μπορεί να βοηθήσει στη μέτρηση του πόσο καλά λειτουργούν τα νεφρά σας – από εκείνους που δεν έπιναν αναψυκτικά διαίτης.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, υπήρχε μια προφανής σχέση μεταξύ της λειτουργίας των νεφρών και της κατανάλωσης αναψυκτικών διαίτης – επομένως το Εθνικό Ίδρυμα Νεφρού συνιστά να πίνετε νερό.

Το τρίτο γεγονός που μοιράστηκε ο Δρ. Sethi ήταν ότι η κατανάλωση αναψυκτικών διαίτης μπορεί να «επηρεάσει αρνητικά την ευαισθησία στην ινσουλίνη» και «να διαταράξει το μικροβίωμα του εντέρου», πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να επηρεάσει την υγεία του εντέρου σας.

Η καλή υγεία του εντέρου είναι εξαιρετικά σημαντική για τη γενική υγεία, καθώς μπορεί να βοηθήσει στην πέψη, το ανοσοποιητικό κ.α.

Πρέπει να έχετε μια υγιή ποσότητα καλών βακτηρίων στο έντερό σας για να καταπολεμήσετε ορισμένες ασθένειες.


Τέλος, ο γιατρός είπε ότι τα αναψυκτικά διαίτης μπορούν «να αυξήσουν τη λαχτάρα για τροφές με πολλές θερμίδες, διαταράσσοντας τον έλεγχο της όρεξης».

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2021 που δημοσιεύθηκε στο JAMA Open Network, διαπιστώθηκε ότι η σουκραλόζη, η οποία είναι ένα κοινό συστατικό σε αναψυκτικά διαίτης, μπορεί να αυξήσει την όρεξη.

Οι ερευνητές εξήγησαν ότι η κατανάλωση αντικειμένων με σουκραλόζη μπορεί να έχει «μεγαλύτερες νευρικές αποκρίσεις ανταμοιβής» στον εγκέφαλο.

«Τελικά, τα αναψυκτικά διαίτης δεν προσφέρουν διατροφικά οφέλη», κατέληξε ο Δρ Σέτι.
https://www.pronews.gr/ygeia/giatros-ap ... a-diaitis/

Άβαταρ μέλους
Σπύρος
Δημοσιεύσεις: 4876
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 19:50
Phorum.gr user: Σπυρος1
Τοποθεσία: ερημος
Επικοινωνία:

Re: «Καρκινογόνος ουσία πιθανώς» η ασπαρτάμη, θα ανακοινώσει ο ΠΟΥ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Σπύρος » 15 Δεκ 2024, 19:16

Chilloutbuddy έγραψε:
29 Ιουν 2023, 18:24
Η στέβια δεν είναι καν γλυκιά γεύση, είναι κάτι άλλο που δεν μπορώ να το περιγράψω
αλλά την έχω συνηθίσει και μ'αρέσει
Η γεύση της είναι ασυνήθιστη, δεν υπάρχει όμως άλλη επιλογή και έτσι την χρησιμοποιώ στον καφέ. Θέλω να δοκιμάσω όμως και monkfruit.
ΕΙΜΙ Η ΖΩΗ = ΙΗΣΟΥΣ = 888

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 35956
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: «Καρκινογόνος ουσία πιθανώς» η ασπαρτάμη, θα ανακοινώσει ο ΠΟΥ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 09 Απρ 2025, 20:45

08·04·2025
Τέρμα η ζάχαρη: Ο «χρυσός των Ίνκας», το νέο φυσικό γλυκαντικό κατακτά την αγορά.
Το φρούτο από τη Νότια Αμερική που εκτιμούνταν από τους αρχαίους πολιτισμούς και σήμερα.

Εικόνα

Ένα νέο φυσικό γλυκαντικό κάνει την εμφάνισή του, παίρνοντας την πρωτιά από τη στέβια και σίγουρα από τη ζάχαρη.


Ο λόγος για τη λούκουμα, το φρούτο από τη Νότια Αμερική, το οποίο εκτιμούνταν από τους αρχαίους πολιτισμούς και σήμερα κερδίζει όλο και περισσότερους θαυμαστές, λόγω της γλυκιάς του γεύσης που θυμίζει γλυκοπατάτα, καραμέλα και σιρόπι σφενδάμου.

Σύμφωνα με τη New York Post, στην περιοχή των Άνδεων, όπου και καταναλώνεται εδώ και αιώνες -στο Περού, τη Βολιβία και το Εκουαδόρ- η λούκουμα χρησιμοποιείται συχνά ως φυσικό γλυκαντικό και έχει καθιερωθεί ως η πιο δημοφιλής γεύση παγωτού στην περιοχή (https://nypost.com/2025/04/06/health/fo ... sweetener/).

Εικόνα

Πλέον, το φρούτο, γνωστό και ως ο «χρυσός των Ίνκας», κατακτά και την αμερικανική αγορά, με την εμφάνισή του σε κάθε γωνιά της αγοράς, από καφέδες μέχρι πρωινά σνακς, χάρη στη γεύση του και τις ευεργετικές του ιδιότητες.

https://x.com/nypost/status/1908950406866121173

Στην αμερικανική αγορά, η λούκουμα πωλείται κυρίως σε μορφή λεπτής, κιτρινωπής σκόνης που προέρχεται από την αποξηραμένη φλούδα του φρούτου. Η δημοτικότητά της οφείλεται στο χαμηλό γλυκαιμικό της φορτίο και τα πολυάριθμα θρεπτικά συστατικά που περιέχει.

Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, όπως τα καροτενοειδή, τα οποία της χαρίζουν το έντονο χρώμα και συμβάλλουν στην ενίσχυση της υγείας των ματιών. Τα αντιοξειδωτικά καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν κυτταρικές βλάβες, ενώ η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αυτά μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και να περιορίσει τον κίνδυνο καρκίνου, καρδιοπαθειών και γνωσιακής εξασθένισης.



Επιπλέον, η λούκουμα περιέχει σημαντικές ποσότητες βιταμίνης C, σιδήρου, ψευδάργυρου, ασβεστίου και καλίου, προσφέροντας οφέλη για το ανοσοποιητικό, τα μάτια και το πεπτικό σύστημα.

Όπως εξηγεί ο διατροφολόγος Σκοτ Κίτλεϊ, «σε αντίθεση με τη ζάχαρη, η λούκουμα διατηρεί τις ίνες, τις βιταμίνες και τα μέταλλά της, προσφέροντας πολλά περισσότερα από περιττές θερμίδες».
https://www.newsbeast.gr/health/arthro/ ... -tin-agora

Απάντηση


  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Ιατρική και θέματα Υγείας”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών