Όμορφα γηρατειά με κατανάλωση ψαριών πλούσιων σε ωμέγα-3
Δημοσιεύτηκε: 19 Οκτ 2018, 22:42
Ακόμα μία επιστημονική έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει την αναγκαιότητα λήψης λιπαρών οξέων τύπου ωμέγα-3 από φυσικές τροφές.
Όπως είναι γνωστό, τα ωμέγα-3 συγκαταλέγονται στα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, καθώς ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να τα παράγει, οπότε θα πρέπει να τα προμηθευτεί από τις τροφές.
Είναι αποδεδειγμένο από ποικίλες έρευνες ότι επιτελούν καθοριστικό ρόλο στον ανθρώπινο οργανισμό και παρέχουν σημαντικά οφέλη, καθώς μία δίαιτα πλούσια σε ωμέγα-3 φέρεται να ελαττώνει τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης (LDL), να μειώνει την υψηλή αρτηριακή πίεση, να βελτιώνει τη συνολική καρδιαγγειακή υγεία, να προάγει τη βιοποικιλότητα του εντέρου, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να ελαττώσει τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, να βελτιώσει την αντοχή των οστών, καθώς και να προστατεύσει από τη νοητική φθορά της ηλικίας και την άνοια.
Μια νέα μελέτη, από τη Φαρμακευτική Σχολή στο Πανεπιστήμιο Tufts της Βοστόνης, διερεύνησε τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ψαριών και θαλασσινών, πλουσίων σε ωμέγα-3, και της υγιούς γήρανσης. Ως υγιή γήρανση οι επιστήμονες ορίζουν την «ουσιαστική διάρκεια ζωής χωρίς χρόνιες ασθένειες και με ακέραιη σωματική και ψυχική λειτουργία».
Όπως εξηγούν οι ερευνητές στη μελέτη τους, το πρόβλημα της υγιούς γήρανσης γίνεται όλο και μεγαλύτερο, καθώς οι πληθυσμοί γερνούν γρήγορα σε ολόκληρο τον κόσμο -και μαζί τους αυξάνονται τα ποσοστά χρόνιων ασθενειών.
Στη μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The BMJ, οι επιστήμονες εξέτασαν δεδομένα από 2.622 ενήλικες με μέσο όρο ηλικίας (στην αρχή της έρευνας) τα 74 έτη. Μεταξύ άλλων, καταμετρήθηκαν τα επίπεδα ωμέγα-3 στο αίμα τόσο στην αρχή της μελέτης, όσο και έπειτα από 6 και 13 έτη.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι συμμετέχοντες που είχαν την υψηλότερη κατανάλωση ψαριών (πλούσιων σε ωμέγα-3) είχαν κατά ποσοστό 24% μικρότερη πιθανότητα μη υγιούς γήρανσης, σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν μικρότερες ποσότητες.
Σε κάθε περίπτωση, οι ερευνητές υπογράμμισαν ότι η μελέτη τους δεν μπορεί να εξηγήσει τους μηχανισμούς που είναι υπεύθυνοι για τις παρατηρήσεις τους.
Δείτε ΕΔΩ περαιτέρω πληροφορίες για την έρευνα. https://www.bmj.com/content/363/bmj.k4067
https://www.efsyn.gr/arthro/omorfa-gira ... se-omega-3
Όπως είναι γνωστό, τα ωμέγα-3 συγκαταλέγονται στα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, καθώς ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να τα παράγει, οπότε θα πρέπει να τα προμηθευτεί από τις τροφές.
Είναι αποδεδειγμένο από ποικίλες έρευνες ότι επιτελούν καθοριστικό ρόλο στον ανθρώπινο οργανισμό και παρέχουν σημαντικά οφέλη, καθώς μία δίαιτα πλούσια σε ωμέγα-3 φέρεται να ελαττώνει τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης (LDL), να μειώνει την υψηλή αρτηριακή πίεση, να βελτιώνει τη συνολική καρδιαγγειακή υγεία, να προάγει τη βιοποικιλότητα του εντέρου, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να ελαττώσει τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, να βελτιώσει την αντοχή των οστών, καθώς και να προστατεύσει από τη νοητική φθορά της ηλικίας και την άνοια.
Μια νέα μελέτη, από τη Φαρμακευτική Σχολή στο Πανεπιστήμιο Tufts της Βοστόνης, διερεύνησε τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ψαριών και θαλασσινών, πλουσίων σε ωμέγα-3, και της υγιούς γήρανσης. Ως υγιή γήρανση οι επιστήμονες ορίζουν την «ουσιαστική διάρκεια ζωής χωρίς χρόνιες ασθένειες και με ακέραιη σωματική και ψυχική λειτουργία».
Όπως εξηγούν οι ερευνητές στη μελέτη τους, το πρόβλημα της υγιούς γήρανσης γίνεται όλο και μεγαλύτερο, καθώς οι πληθυσμοί γερνούν γρήγορα σε ολόκληρο τον κόσμο -και μαζί τους αυξάνονται τα ποσοστά χρόνιων ασθενειών.
Στη μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The BMJ, οι επιστήμονες εξέτασαν δεδομένα από 2.622 ενήλικες με μέσο όρο ηλικίας (στην αρχή της έρευνας) τα 74 έτη. Μεταξύ άλλων, καταμετρήθηκαν τα επίπεδα ωμέγα-3 στο αίμα τόσο στην αρχή της μελέτης, όσο και έπειτα από 6 και 13 έτη.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι συμμετέχοντες που είχαν την υψηλότερη κατανάλωση ψαριών (πλούσιων σε ωμέγα-3) είχαν κατά ποσοστό 24% μικρότερη πιθανότητα μη υγιούς γήρανσης, σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν μικρότερες ποσότητες.
Σε κάθε περίπτωση, οι ερευνητές υπογράμμισαν ότι η μελέτη τους δεν μπορεί να εξηγήσει τους μηχανισμούς που είναι υπεύθυνοι για τις παρατηρήσεις τους.
Δείτε ΕΔΩ περαιτέρω πληροφορίες για την έρευνα. https://www.bmj.com/content/363/bmj.k4067
https://www.efsyn.gr/arthro/omorfa-gira ... se-omega-3