Έχω φτιάξει ένα διάγραμμα με κάθετη προβολή των πυραμίδων υψομετρικά. Είπα να συμπεριλάβω τις κύριες πυραμίδες της τετάρτης δυναστείας. Την μη ολοκληρωμένη πυραμίδα του Μπάκα δεν την σχεδίασα καθώς δεν είναι με ακρίβεια γνωστό το μέγεθος της βάσης της και βέβαια και δεν είναι καθόλου γνωστή η κλίση της. Από την άλλη δεν σχεδίασα την πυραμίδα του Σνεφερού στο Μεντιούμ καθώς λόγω των μπαζών από την κατάρρευση του εξωτερικού της δεν είναι δυνατόν με το Google Earth να έχω αξιόπιστα δεδομένα υψομέτρου.

Να σημειώσω ότι για τις τρεις πυραμίδες της Γκίζα χρησιμοποίησα τα υψομετρικά δεδομένα των Maragioglio & Rinaldi. Για τις άλλες πυραμίδες βασίστηκα στο Google Earth. Η ακρίβεια λοιπόν του υψόμετρου είναι περιορισμένη. Για το υψόμετρο της πυραμίδος του Τζέδεφρε να σημειώσω ότι σε ένα video νομίζω του Nathional Geographic είχε λεχθεί ότι το υψόμετρο κορυφής ήταν 220 μέτρα. Το Google Earth δεν το επιβεβαιώνει καθώς φαίνεται να είναι μεγαλύτερο.
Κάποιες παρατηρήσεις. Το τέλος των αεραγωγών του διαμερίσματος της Βασίλισσας της πυραμίδος του Χέοπος οδηγεί σε κοιλότητα που φαίνεται να ευθυγραμμίζεται τέλεια με την πλευρά της Ρομβοειδούς πυραμίδος του Σνεφερού. Μήπως ο Χέοπος σχεδίασε τον χώρο αυτόν έτσι ώστε να συμβολίζει την μετά θάνατον ζωή του πατέρα του; Την ίδια στιγμή το κέντρο του τριγώνου που αποτυπώνει εξιδανικευμένα, γεωμετρικά, την πυραμίδα του Σνεφερού στο Σεϊλά φαίνεται να είναι στο ίδιο υψόμετρο με την ίδια «μυστική» κοιλότητα/δωμάτιο! Την ίδια στιγμή η μικρή αυτή πυραμίδα φαίνεται υψομετρικά να παραπέμπει στα releiving chambers πάνω από την αίθουσα του Βασιλιά. Εκεί μέσα έχουμε και το όνομα του Χέοπα. Να σημειώσω ότι με βάση τον Dorner η κλίση της Ερυθράς πυραμίδας είναι 45 μοίρες. Αυτό έχω αποτυπώσει εδώ. Αν πάρουμε την μικρότερη τιμή που δίδουν άλλοι ειδικοί τότε το περίγραμμα της πυραμίδος αυτής λίγο έως πολύ συμπέφτει με αυτό της Ρομβοεϊδούς πυραμίδος.
Εδώ έχω προβάλει το εσωτερικό μόνο της πυραμίδος του Χέοπα.
Κάτι άλλο που έχει ενδιαφέρον είναι ότι η αλλαγή της κλίσης της Ρομβοειδούς πυραμίδος ταυτίζεται περίπου με την οροφή της σαρκοφάγου της πυραμίδος του Χέοπα ή αλλιώς με την οροφή του διαδρόμου που οδηγεί στην αίθουσα του Βασιλιά. Δύσκολο να τα θεωρήσει κανείς όλα αυτά τυχαία.
Εκτός αυτών όμως έχω προβάλει 3 αρχαίους ναούς των Αθηνών υψομετρικά κατά μήκος και ύψος. Είναι ο Παρθενώνας, ο Ναός του Ηφαίστου, και ο Ναός του Ολυμπίου Διός. Το σχεδιασθέν ύψος του Ναού του Ολυμπίου Διός δεν είναι γνωστό έτσι στο ύψος των κιόνων προσέθεσα το ύψος του Παρθενώνα πάνω από τους κίονες. Τέλος έχω προβάλει και το κτίριο των Παλαιών Ανακτόρων, δηλαδή το κτίριο της Βουλής. Προσέχουμε την ταύτιση του επιπέδου πάνω από θάλασσα της πυραμίδος του Τζέδεφρε με τον Παρθενώνα. Επίσης έχουμε ταύτιση της βάσης του Ναού ου Ηφαίστου με την βάση της πυραμίδος του Χεφρήνος. Βλέπουμε επίσης την εγγύτητα της βάσης του Ναού του Ολυμπίου Διός με την βάση του Διαμερίσματος της Βασίλισσας της πυραμίδος του Χέοπα. Από την άλλη η οροφή του Ναού του Ηφαίστου ταυτίζεται με την βάση της αίθουσας αυτής. Η Βουλή ξεκινά λίγο χαμηλότερο από το επίπεδο του Διαμερίσματος του Βασιλιά και φαίνεται να φτάνει λίγο έως πολύ στην οροφή των εσωτερικών κοιλοτήτων πάνω από την αίθουσα αυτή.
Το ερώτημα που γεννάται είναι γιατί να φτιάξει ο Χέοπας αντίθετα με όλους τους άλλους φαραώ δωμάτια-αίθουσες σε τόσο μεγάλο ύψος από την βάση της πυραμίδος. Μήπως έχουμε υψομετρική κωδικοποίηση –συσχέτιση με ορόσημα ή πόλεις της Ελλάδος; Μήπως από αυτό μπορούμε να συνάγουμε και ποιος σχεδίασε τις πυραμίδες της τετάρτης δυναστείας.