hellegennes έγραψε: ↑27 Σεπ 2024, 12:09
Isildur έγραψε: ↑27 Σεπ 2024, 11:31
Εμμονή σού έχει γίνει, δεν μπορείς αν δεν πετάξεις ατάκα για το 2001 όποτε σού δοθεί ευκαιρία (καμμιά φορά, και χωρίς αυτήν). Μού θυμίζεις το κλασικό με τον θρύλο και τον Πειραιά που συνουσιάζονται και κολλάει παντού.
Καρφί είναι. Όταν κάποιος λέει κακή μια ταινία που έχει φτιαχτεί για διασκέδαση και δεν παίρνει σοβαρά τον εαυτό της,
δεν μπορώ να μην σχολιάσω το αντίπαλο πομπώδες, δήθεν, ψευτοφιλοσοφημένο δέος, που νομίζει πως είναι αριστούργημα και παίρνει τον εαυτό του υπερβολικά σοβαρά ενώ είναι μια γελοιότητα χωρίς πλοκή, χωρίς ουσία και χωρίς αντικείμενο.
Ότι μπορείς να μην σχολιάσεις, μπορείς. Αλλιώς, θα το έκανες παντού και για διάφορα θέματα στα οποία δεν βλέπω να δείχνεις τέτοια δείγματα γουατεμπαουτισμού. Άλλωστε, ο Λοξίας δεν έκανε σύγκριση με το 2001 απ' όσο είδα, εσύ το ανέφερες. Έτσι κι αλλιώς βέβαια δεν με καίει κιόλας γιατί αντιδράς έτσι, ούτε είναι κάτι που μ' ενοχλεί. Καζούρα σού έκανα, επειδή ξέρω πώς σε τριγκάρουν κάποια θέματα όπως αυτό...
Για το "διασκεδαστικό" και ουχί "πατριωτικό" της ταινίας και το πώς το είδαν οι Αμερικάνοι όμως, δεν είμαι και τόσο σίγουρος. Ξες ποιους λέω, αυτούς που ξεροχύνουν και χειροκροτάνε μέσα στις αίθουσες όταν ακόμα και σε Μαρβελιές σκάει μύτη ο κλόουν με τα πατριωτικά χρώματα στο σπάντεξ, το αστέρι στην ασπίδα και το γελοίο όνομα. Αφού ξες πως ό,τι τους κάνει κλικ στην καρδιά, όπως πχ ακόμα κι αυτή η γελοιότητα του να σώζει τον πλανήτη ο πρόεδρος κάνοντας πίου-πίου τους κακούς εξωγήινους, τους εξιτάρει το πατριωτικό αίσθημα. Πώς να μην πάει καλά η ταινία τότε ή να μην έχει υψηλή βαθμολογία στο IMDB;
hellegennes έγραψε: ↑26 Σεπ 2024, 23:16
Έκανε τρομερή επιτυχία, δικαίως, γιατί είχε πρωτοποριακά εφέ, καλό καστ και εξαιρετικό pacing, σε αντίθεση με την πλειονότητα των σύγχρονων ταινιών. Έβγαλε περισσότερα λεφτά από οποιαδήποτε ταινία της Μάρβελ εκτός από το Endgame,
χωρίς το τρομερό μπουστ της κινεζικής αγοράς (το Endgame έκανε πάνω από 600 εκ. δολάρια στην Κίνα).
Αυτό είναι κάτι σαν το "η Ρωσία χωρίς την Σιβηρία" κι έτσι;
Καθόλου. Όταν συγκρίνεις την εμπορικότητα ταινιών, οφείλεις να λαμβάνεις υπόψη κάποια πράγματα, όπως πόσο ξόδεψε σε μάρκετινγκ, τον αριθμό των εισιτηρίων και όχι την αξία τους (που στο περίπου βρίσκεις αποπληθωρίζοντας τα ποσά), καθώς και το πού κυκλοφόρησε. Προφανώς σε πιο σύγχρονες ταινίες παίζει τρομερό ρόλο για το μέγεθος της επιτυχίας τους αν προβλήθηκαν σε μια από τις μεγαλύτερες αγορές του πλανήτη. Το Endgame έκανε πάνω από το 20% του τζίρου από την Κίνα. Αυτή η αγορά ΔΕΝ υπήρχε όταν προβλήθηκε η Ημέρα Ανεξαρτησίας.
Ναι, για το θέμα της διαφοράς στην αγορά έχεις δίκιο, άλλο το target group τότε κι άλλο τώρα που άνοιξε εντελώς το κινέζικο, οπότε άλλα και τα πιθανά έσοδα. Από την άλλη βέβαια, δεν είμαι και τόσο σίγουρος ότι ένα τόσο αμερικανοκεντρικό σενάριο θα είχε επιτυχία στην Κίνα σήμερα. Δεν ξέρω, αναρωτιέμαι απλά...
Όπως και να 'χει βέβαια, αυτήν κρατήσανε, η ορίτζιναλ ιδέα δεν μας πολυ-ενδιαφέρει φαντάζομαι παρά μόνο για ιστορικούς λόγους. Ίσα-ίσα δηλαδή, που αν είχαν μια έστω ελάχιστα καλύτερη ιδέα και την αλλάξαν γι' αυτό που τελικά βάλανε, αυτό το κάνει ακόμα χειρότερο.
Ο λόγος που το άλλαξαν ήταν γιατί χαλούσε το pacing. Η σκηνή υπάρχει, την γύρισαν, απλά την έκοψαν από την ταινία. Θεώρησαν -και σωστά κατά την γνώμη μου- ότι είναι μια ταινία φαντασίας και είναι καλύτερο να έχει σωστό ρυθμό από το να προσπαθήσουν να εξηγήσουν κάτι που είναι έτσι κι αλλιώς απίθανο. Μερικές φορές, όταν φτιάχνεις κάτι για διασκέδαση, δεν πρέπει να τα παίρνεις όλα σοβαρά. Δηλαδή είναι πιο πιστευτό ότι ένας άνθρωπος ρίχνει ιστούς αράχνης από το χέρι του;
Υπόψη ότι ο λόγος που ήθελαν αυτόν τον τρόπο νίκης ήταν για να αποτίσουν φόρο τιμής σε ένα κλασικό διήγημα ΕΦ. Νομίζω είναι φανερό σε τι αναφέρομαι. Από άποψη ρεαλισμού, το ίδιο βλακώδες είναι το τέλος του εν λόγω διηγήματος.
Α, αυτό δεν το ήξερα. Όπως είπα βέβαια, δεν με πολυ-απασχόλησε κιόλας η ταινία, την διέγραψα με το καλημέρα. Σε ποιο έργο αναφέρεσαι, στο War of the Worlds (δεν μου 'ρχεται άλλο τώρα, σκέφτηκα μήπως έχει να κάνει με τους ιούς που κόλλησαν τα τρίποδα και δεν είχαν ανοσία κλπ);