Φιάσκο του ΥΠΠΟ γύρω από την επιλογή ελληνικής υποψηφιότητας για τα Όσκαρ – Αποσύρθηκαν 20 ταινίες από τη διαδικασία

Κινηματογράφος (κριτικές και προτάσεις), θέατρο, ερμηνεία, χορός, τραγούδι, τηλεόραση, ραδιόφωνο κ.ά.
Άβαταρ μέλους
Βίνγκιλοτ

Re: Φιάσκο του ΥΠΠΟ γύρω από την επιλογή ελληνικής υποψηφιότητας για τα Όσκαρ – Αποσύρθηκαν 20 ταινίες από τη διαδικασία

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Βίνγκιλοτ » 22 Αύγ 2024, 13:38

georgebi έγραψε:
22 Αύγ 2024, 13:15
Ο Πολακης ΣΟΥ εγραψε πως ο Αδωνις με την τότε ενέργεια του πέταξε απ έξω όλους τους ανασφάλιστους ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ :o

και συ μου λες πως τάχα τότε σου είπα για το ύφος του :lol:

Και μετά παραπονιέσαι που σε λέω ζαιο :102:

Αρκετά... ας μη χαλάμε το νήμα με τα οφφ τοπικ (τα οποία αναγνωρίζω πως εγώ τα ξεκίνησα :oops: )

Το λήγω εδώ ..... ζαιε :wave:
Όταν πέφτει το ΗΔΙΚΑ και η δικαιολογία είναι πως γινόταν αναβάθμιση ενώ δεν έχει γίνει καμία ενημέρωση γι' αυτό, είναι έκδηλη η αδιαφορία του συστήματος και κατ' επέκταση του καθ' ύλην αρμόδιου για τους ανθρώπους στους οποίους απευθύνεται, οι οποίοι μπορούν να υποθέσουν τα χειρότερα. Μιλάμε για φάρμακα και ανθρώπινη υγεία, όπου η ψυχραιμία του αρρώστου δεν είναι δεδομένη. Αν θυμάμαι καλά, εγώ αυτό που είχα γράψει είναι ότι για όλα αυτά καλά κάνει και τ' ακούει ο Γεωργιάδης και εσύ γι' αυτό το σχόλιο θίχτηκες τόσο πολύ που ακόμα δεν το έχεις ξεπεράσει.

Ούτε ήταν μόνο ο Πολάκης που έκραζε τον Γεωργιάδη, ούτε καν αναφέρθηκα εγώ στον Πολάκη. Έπεφτε κράξιμο από γιατρούς και ασθενείς γενικά, αλλά εσένα σε ενδιαφέρει μονάχα η κόντρα Πολάκη Γεωργιάδη και τα κρίνεις όλα με βάση αυτό. Ίσως μέχρι εκεί μπορείς.

Το ότι συνεχίζεις να με αποκαλείς ζαίο δεν δίνει και την καλύτερη εικόνα για την αντιληπτική σου ικανότητα. Επίσης, μην κρίνεις εξ ιδίων τ' αλλότρια. Το ότι εσύ έχεις έρωτα με τον Γεωργιάδη δεν είναι κάποιος κανόνας για το πώς ο κόσμος γενικά αντιμετωπίζει τους πολιτικούς.
Otto Weininger έγραψε:
19 Απρ 2024, 20:19
Ορθά να τιμωρηθεί ο αστυνομικός, αφού δεν έχει μάθει ακόμα τρόπους να ακινητοποιεί τέτοια άτομα χωρίς να τα τραυματίζει τόσο πολύ και τόσο εμφανώς.

Άβαταρ μέλους
georgebi

Re: Φιάσκο του ΥΠΠΟ γύρω από την επιλογή ελληνικής υποψηφιότητας για τα Όσκαρ – Αποσύρθηκαν 20 ταινίες από τη διαδικασία

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από georgebi » 22 Αύγ 2024, 19:32

Χμμμμ.... :smt017

απ ότι βλέπω μονο δυο ταινιες δεν έχουν αποσυρθεί... αρα απ αυτές μπορούμε να διαλέξουμε μια για να στείλουμε στα οσκαρ

Εικόνα
https://www.athensvoice.gr/politismos/k ... -epilogis/

Για τη ταινια της Νάθενα.....ΟΚ :bored:

αλλά για του Χαραλάμπους :o:o:_::-?

Εικόνα
Εικόνα
Εικόνα
Εικόνα
https://freecinema.gr/movies/o-kapetan-michalis/

:roll::roll::roll:
看起来和闻起来像狗屎的东西,您无需舔以确保它是狗屎..... :102:
SpoilerShow
Ότι φαίνεται σκατά και μυρίζει σαν σκατά δεν χρειάζεται να το γλείψεις για να βεβαιωθείς ότι είναι σκατά..

Άβαταρ μέλους
Βίνγκιλοτ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Βίνγκιλοτ » 23 Αύγ 2024, 10:30

Παραιτήθηκε κι ο Χαραλαμπόπουλος από την επιτροπή.
Επιτροπή για Όσκαρ: “Για όλα φταίει ο υπάλληλος” λέει το ΥΠΠΟ – Παραιτήθηκε και ο Χαραλαμπόπουλος

https://www.news247.gr/politismos/cinem ... mpopoulos/
Otto Weininger έγραψε:
19 Απρ 2024, 20:19
Ορθά να τιμωρηθεί ο αστυνομικός, αφού δεν έχει μάθει ακόμα τρόπους να ακινητοποιεί τέτοια άτομα χωρίς να τα τραυματίζει τόσο πολύ και τόσο εμφανώς.

Άβαταρ μέλους
georgebi

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από georgebi » 23 Αύγ 2024, 11:42

Εγώ λέω να αφήσουν τις μαλακίες εκεί στο υπουργείο και να στείλουν στα όσκαρ το

Εικόνα

των

Εικόνα

που και σκηνοθεταρες ειναι.... και αν μη τι άλλο έχουν και ένα κοινό που τους στηρίζει

Εικόνα

:g030::g030::g030:
SpoilerShow
Ότι φαίνεται σκατά και μυρίζει σαν σκατά δεν χρειάζεται να το γλείψεις για να βεβαιωθείς ότι είναι σκατά..

Zundapp

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Zundapp » 23 Αύγ 2024, 13:09

AlienWay έγραψε:
22 Αύγ 2024, 12:24
Βίνγκιλοτ έγραψε:
22 Αύγ 2024, 12:17
AlienWay έγραψε:
22 Αύγ 2024, 12:11
Δεν είναι άλλο ζήτημα. Δε θα λυπηθώ εγώ ταινίες που αν δεν τις παρακολουθήσω σε φεστιβάλ, δεν πρόκειται να τις βρω πουθενά.

Δεν πρόκειται να λυπηθώ τα πεταμένα λεφτά των ταινιών που γίνονται αποκλειστικά για τα φεστιβάλ και μετά ξεχνιούνται σε ποσοστό 90%.

Κανονικά δεν πρέπει να πάει καμία τέτοια ταινία στα όσκαρ. Να πει το ελληνικό κράτος ότι δε στέλνει φεστιβαλικά σκουπίδια που η διάρκεια ζωής τους είναι μόνο ένας φεστιβαλικός κύκλος.
Εντάξει, δεν σου αρέσουν οι ταινίες που αποσύρθηκαν, τις οποίες δεν έχεις δει κιόλας. Γιατί πιστεύεις ότι είναι τόσο σημαντική η γνώμη σου ώστε να τη γράφεις ξανά και ξανά;
Γιατί θεωρώ ξεφτίλα και παθογένεια να χορηγούνται λεφτά των φορολογουμένων πολιτών σε κινηματογραφιστές/χαραμοφάηδες, οι οποίοι τα τσεπώνουν και σκηνοθετούν μπούρδες, τις οποίες μάλιστα παρακολουθούν ελάχιστοι.

Συχνά πηγαίνω στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και στις περισσότερες ελληνικές ταινίες που προβάλλονται εκεί, ΞΕΡΝΑΩ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ.

Στις σπάνιες περιπτώσεις όπου τυχαίνει να δω κάποια άξια αναφοράς, δεν τη βρίσκω μετά πουθενά. Ούτε σε αρχείο, ούτε σε DVD, ούτε σε οποιοδήποτε φορμάτ. Εχει συμβεί να έρθω σε επικοινωνία μέσω e-mail με σκηνοθέτη, για να μου στείλει την ταινία του προσωπικά σε μορφή mkv μέσω cloud. Καλή ταινιούλα, που ήταν καταδικασμένη στην αφάνεια.

Τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο σύγχρονος ελληνικός κινηματογράφος, τον έχω χεσμένο.

Και θα το διαλαλώ όσο δεν βλέπω βελτίωση.
ας δουμε μερικες... κνιτικες, οπως εγραψες παρακατω που χρηματοδοτησε το.. ΚΚΕδικο ΕΚΚ
Hardcore
Οι αισθηματίες
Απόντες
Ας περιμένουν οι γυναίκες
Γλυκιά Συμμορία
Θηλυκή εταιρεία
Πολίτικη κουζίνα
Ρεμπέτικο
Στρέλλα (οκ, με αυτην σιγουρα θα ξερασες, εχει πουστηδες μεσα)
Τετάρτη 04:45
Φτηνά Τσιγάρα (δε τον λες και κνιτη τον Ρενο...)

και αλλες πολλες εδω... https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE ... E%BF%CF%85

ποιες ακριβως δεν βρισκεις? πες μας μπας και βοηθησουμε
εγω με ενα προχειρο search βρηκα και το Παρκ και το Ανιμαλ της Σοφιας Εξαρχου, μιας και την λιβανισατε

περι αιθουσων...
εσυ τι νομιζεις, οτι το Σπιρτοκουτο ή η Κινετα πχ εγιναν γνωστες μεσα απο τις προβολες?
απο την ψηφιοποιηση εγιναν και το p2p
ΓΑΛΗ έγραψε:
27 Ιουν 2024, 00:37

Ως αλμυρόγλυκο τόσο όσο, θα το χαρακτήριζα. Δεν είναι μόνον θέμα γεύσης αλλά και μυρωδιάς. Ακριβώς το ίδιο που ισχύει για τη γεύση και μυρωδιά των όρχεων και του σπέρματος. Αν δεν, δεν.

Άβαταρ μέλους
AlienWay
Phorum.gr user: AlienWay

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από AlienWay » 23 Αύγ 2024, 14:12

Zundapp έγραψε:
23 Αύγ 2024, 13:09

Στρέλλα (οκ, με αυτην σιγουρα θα ξερασες, εχει πουστηδες μεσα)
Αμ δε! Μια χαρά ταινία είναι η Στρέλλα.

Επίσης μη κοιτάς το γεγονός ότι περνάει τουλάχιστον μία 5ετία ώστε μια ταινία που είχε απήχηση, να βρει διανομή έστω και σε πλατφόρμες.

Σε ταινίες που πληρώνουμε, θα πρέπει να έχουμε πρόσβαση όλοι (όχι μόνο στη γλυκια συμμορία και στη Στρέλλα).
Ζούμε σε ένα σύστημα.

Zundapp

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Zundapp » 23 Αύγ 2024, 14:19

εγω εγραψα για Σπιρτοκουτο και Κινετα, οταν βγηκαν
αυτο συμβαινει με τις περισσοτερες βασικα, ειδικα τις μικρου μηκους

σιγα μην περιμενουν να βγαλουν παραδες απο αιθουσες

μια δυο προβολες σε φοιτητοστεκια και λεσχες και μετα χερι με χερι
ΓΑΛΗ έγραψε:
27 Ιουν 2024, 00:37

Ως αλμυρόγλυκο τόσο όσο, θα το χαρακτήριζα. Δεν είναι μόνον θέμα γεύσης αλλά και μυρωδιάς. Ακριβώς το ίδιο που ισχύει για τη γεύση και μυρωδιά των όρχεων και του σπέρματος. Αν δεν, δεν.

Άβαταρ μέλους
georgebi

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από georgebi » 24 Αύγ 2024, 17:38

Τι γίνεται....ησυχία βλέπω.... δεν έχουμε εξελίξεις για το θέμα που ταλανίζει το πανελλήνιο; :smt017

Πάντως αυτά που πρώτοι μάθατε εδω ....από ποιον άλλο.... απ τον georgebiλαρο :blm:

βλέπω τα γράφει ...έστω και δεύτερος και καταϊδρωμένος (αλλά πολύ αναλυτικότερα) και ο πολύ καλός Αρης Δημοκιδης :smt023

Εικόνα
Εικόνα
Εικόνα
https://mikropragmata.lifo.gr/zoi/orthi ... s-tainias/

ο Σπύρος Ταραβήρας σε δημόσιο post του στο facebook στις 27/6 καταφέρθηκε εναντίον του ANIMAL της Σοφίας Εξάρχου που κέρδισε το βραβείο Ίρις καλύτερης ταινίας, λέγοντας πως η ‘Φόνισσα’ της Εύας Νάθενα ”είναι καλλιτεχνικά μια αρτιότατη ταινία και έκοψε πάνω από 400.000 εισιτήρια, ενώ το Animal έκοψε τα ”πενιχρά” 6.500 εισιτήρια”, πως ”μιλάμε (οτι) τα πράγματα κινούνται εκτός πραγματικότητας στην ελληνική πραγματικότητα”, και πως ”η Ακαδημία θα έπρεπε να επιβραβεύσει ακριβώς μια τέτοια επιτυχία”

από την άλλη, ο Δημήτρης Δανίκας διάγραφηκε από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου το 2022 μετά από αίτηση 4 μελών της (Μάρλι Αλιφέρη, Ρηνιώ Δραγασάκη, Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη και Σοφία Εξάρχου, δημιουργού του βραβευμένου Animal) :8)
SpoilerShow

Άβαταρ μέλους
georgebi

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από georgebi » 24 Αύγ 2024, 17:58

Πάντως αν ρωτάτε τη γνώμη μου....εγω θα έστελνα στα οσκαρ το

τη φετινή του Αλεξανδρου (the boy) Βουλγαρη

Εικόνα

που και σκηνοθεταρα ειναι όταν θέλει (ανεξάρτητα οτι συνήθως δεν θέλει) :roll:

και λατρεμένη απ Shopping Star Βίκυ Καγιά έχει :g094:

Εικόνα

και Σοφία Κόκκαλη

Εικόνα

που αν και δεν τη ξέρω να πω την αλήθεια :roll:

με τέτοιο επώνυμο... εγώ ως συριζαιος και ολυμπιακός φυσικά τη στηρίζω :smt023

Εικόνα
SpoilerShow

Άβαταρ μέλους
georgebi

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από georgebi » 25 Αύγ 2024, 16:03

Εικόνα
Εικόνα
https://freecinema.gr/mou-thelete-kai-oscar-vlahares/
https://freecinema.gr/hellenic-film-aca ... he-oscars/

Όπως στρώσατε θα κοιμηθείτε. Από τους «λήσταρχους» των πάλαι ποτέ χρηματικών βραβείων του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, φτάσαμε στη διαμάχη «αυλών» της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου vs. ΥΠΠΟ για μια (you wish) θέση στα Όσκαρ. Δελφινάριο!

Υπάρχουν δύο διαφορετικές ψηφοφορίες, μία για την καλύτερη ταινία της χρονιάς (και τα Ίρις συνολικά) και μία για την πρόταση της χώρας προς την AMPAS και τα Όσκαρ της (κάθε) επόμενης χρονιάς, έτσι τα μέλη της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου πρέπει να κατανοήσουν πως αυτοί οι δύο θεσμοί διαφέρουν.

Για τα Όσκαρ δεν ψηφίζουμε με… προσωπικό γούστο «παρεούλας» ή τα όποια συμφέροντα, διότι έτσι δεν θα ξαναδούμε ποτέ ελληνική ταινία να φτάνει… στη short list του «ημιτελικού» (για πεντάδα, ούτε συζήτηση)! Εάν γίνει κατανοητό και αποδεκτό αυτό, τότε η Ακαδημία και μόνο αξίζει να ορίζει ποιο θα είναι το φιλμ που θα στέλνουμε στα Όσκαρ.

Και αποσύρθηκαν, λέει, είκοσι ταινίες που συμμετείχαν στην υποβολή υποψηφιοτήτων κι έμειναν τρεις («Φόνισσα», «Ο Καπετάν Μιχάλης» και «Minore»). Και… τους κλάσατε μια μάντρα....

Εδώ και μέρες, κατόπιν της «Πρόσκλησης υποβολής υποψηφιοτήτων για το ελληνικό κινηματογραφικό έργο που θα συμμετάσχει στην κατηγορία Διεθνούς Ταινίας Μεγάλου Μήκους της 95ης διοργάνωσης των βραβείων OSCAR» από το Υπουργείο Πολιτισμού στα τέλη Ιουλίου, έχω κάτσει μ’ έναν κουβά popcorn, διαβάζω τις «ανατρεπτικές» εξελίξεις και… το γλεντάω!

Εικόνα

:blm::blm::blm:
SpoilerShow

Άβαταρ μέλους
AlienWay
Phorum.gr user: AlienWay

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από AlienWay » 30 Αύγ 2024, 18:32

https://www.lifo.gr/culture/cinema/mia- ... -etsi-opos
«Τελικά τι σημαίνει να είσαι αριστερός καλλιτέχνης; Δεν ξέρω. Σίγουρα κάτι εύκολο. Δηλώνεις πως είσαι με τους "καλούς", άρα οι άλλοι με τους "κακούς". Λες και η ζωή είναι σπαγγέτι γουέστερν».

Και κάπου εδώ ξεκινάει η κουβέντα:

Νίκος Ζερβός: Έχει δίκιο ο Ρένος. Ότι μια εποχή έπρεπε να δηλώνεις αριστερός καλλιτέχνης, για να υπάρχεις. Το ζήσαμε εμείς οι παλαιότεροι στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και στο Κέντρο Κινηματογράφου...

Αντώνης Μποσκοΐτης: Γιατί εσύ τι ήσουν; Αριστερός και μάλιστα αναρχοαριστερός δεν ήσουν, όταν έκανες τον «Δράκουλα των Εξαρχείων» και τον «Εξόριστο της Κεντρικής Λεωφόρου»; Με τα έργα σου μεγαλώσαμε κι εμείς, που σήμερα εξακολουθούμε να κρατάμε κάποια «πιστεύω».

Ν.Ζ.: Αυτό δεν σημαίνει πως ο Ρένος δεν έχει δικαίωμα να είναι δεξιός.

Α. Μ.: Ε, καλά, δε θα του πάρουμε και το κεφάλι. Σχολιάζουμε απλά. Ας κάνει ό,τι θέλει ο καθένας.

Φώντας Τρούσας: Γιατί, οι δεξιοί ή οι δήθεν απολίτικοι δε γυρίζανε ταινίες; Μόνο οι αριστεροί γυρίζανε;

Ν.Ζ.: Κι όμως με τον αριστερό μανδύα πήραν αρκετοί ατάλαντοι επιδοτήσεις και βραβεία στο Φεστιβάλ...

Α.Μ.: Ίσως o Νίκος αναφέρεται στην περίοδο του ΝΕΚ (Νέος Ελληνικός Κινηματογράφος), που πράγματι το ελληνικό σινεμά γέμισε με υδροκέφαλα του Αγγελόπουλου και όχι μόνο βέβαια, αφού υπήρξαν κι άλλοι ξεχωριστοί δημιουργοί.

Ν.Ζ.: Σωστό.

Φ.Τ.: Όταν λέμε «αριστερός» τι εννοούμε; Κάθε μη δεξιός;

Α.Μ.: Για μένα όχι, Φώντα, κι είναι μεγάλη κουβέντα αυτή.

Ν.Ζ.: Εννοούμε τον καθένα που δηλώνει αριστερός...

Φ.Τ.: Ποιοι δήλωναν «αριστεροί», ενώ δεν ήταν; Να πούμε ονόματα. Ποιοι δήλωναν «αριστεροί» κι έπαιρναν φράγκα, όντας ατάλαντοι ;

Ν.Ζ.: Ε τώρα ονόματα θες; Αρκετοί ψευτο-προοδευτικοί κ.λπ. Μην το ρίξουμε στο κουτσομπολιό...

Φ.Τ.: Ε όχι, δεν είναι κουτσομπολιό αυτό.

Ν.Ζ.: Μιμητές του Τεό (Θόδωρος Αγγελόπουλος) με δήθεν αριστερές ταινίες.

Φ.Τ.: Ε, πες μου ένα-δύο. Το Χριστόφορο Χριστοφή εννοείς της «Περιπλάνησης» και της «Ρόζας»;

Ν.Ζ.: Ένας...

Α.Μ.: Να με συμπαθάτε, αλλά εμένα η «Ρόζα» μού άρεσε!

Ν.Ζ.: Οι κριτικοί τον υμνούσαν για τα σύμβολα και ο χρόνος τον έσβησε...

Φ.Τ.: Εντάξει, δεν ήταν για πέταμα οι ταινίες του, παρότι είχαν μουσικές της Καραΐνδρου. Θα μου την πέσει τώρα ο Αντώνης...

Α.Μ.: Όχι, δεν στην πέφτω Φώντα, γούστα ειν' αυτά. Ο χρόνος τον «έσβησε» Νίκο, ενδεχομένως, γιατί ο άνθρωπος δεν έκανε άλλες ταινίες τότε κι έτσι μοιραία έμεινε σ' εκείνα τα χρόνια τα κομβικά για τον ΝΕΚ.

Φ.Τ.: Εντάξει, ήταν ένα αφαιρετικό / συμβολικό / αποστασιοποιημένο σινεμά, που έχει τους φίλους του. Δεν έγινε όμως κατάχρηση.

Α.Μ.: Ακριβώς. Και το ότι είχε πολλά χρόνια να κάνει τρίτη ταινία αποδεικνύει πως δεν έδρασε σαν... φραγκο-killer.

Ν.Ζ.: Εγώ πάντως το λέω ψευτοσυμβολικό αυτό το σινεμά.

Φ.Τ.: Για μένα το μεγαλύτερο έγκλημα του Ελληνικού Κινηματογράφου (Παλαιού και Νέου) είναι το ότι έσβησε τον μεγάλο Κώστα Μανουσάκη.

Ν.Ζ.: Συμφωνώ.

Α.Μ.: Για ποιο λόγο; Για πες Φώντα...

Φ.Τ.: Δεν τα είχε καλά με κανέναν, γι' αυτό. Και τα σενάριά του τα απέρριπταν. Πρώτος ο Τζαβέλλας.

Α.Μ.: Εννοείς πως ήταν δύστροπος άνθρωπος; Το ότι δεν τα 'χε καλά με κανέναν εμένα μού τον κάνει ακόμη πιο συμπαθητικό σαν περίπτωση.

Φ.Τ.: Έτσι λένε. Δύστροπος.

Ν.Ζ.: Ο Τζαβέλλας; Δεν το 'ξερα...

Φ.Τ.: Κάτι ήταν ο Τζαβέλλας τότε (είχε θέση) τέλη χούντας-αρχές μεταπολίτευσης (δεν θυμάμαι τώρα καλά). Μπορώ να το βρω όμως...

Ν.Ζ.: Εννοείς πως ήταν πρόεδρος του Κέντρου Κινηματογράφου;

Φ.Τ.: Κάτι τέτοιο. Μπορεί... ναι...

Ν.Ζ.: Ο «Φόβος» ήταν μεγάλη ταινία.

Φ.Τ.: Αν είναι δυνατόν μετά από μια τέτοια ταινία να μην ξανακάνει κάποιος σινεμά, όντας στα 36 του!!

Ν.Ζ.: Άρα ή αριστερός ή γλείφτης έπρεπε να ήσουν τότε. Ή και τα δύο. Πάντως συμφωνώ απολύτως για το Μανουσάκη.

Φ.Τ.: Ε το είπαμε, αυτό ήταν έγκλημα. Σκόνταψε και σε δεξιούς όμως. Ο Τζαβέλλας τι ήταν;

Α.Μ.: Ο Τζαβέλλας (μάλλον) ήταν αστός δεξιός, σαν τον Σακελλάριο ένα πράγμα στο πιο διανοουμενίστικο.

Φ.Τ.: Ήταν συντηρητικός. Φαίνεται αυτό και από τις ταινίες του. Ο Σακελλάριος ήταν πιο λαϊκός. Λαϊκή δεξιά όπως λέμε. Ο άλλος ήταν της... πεφωτισμένης.

Α.Μ.: Έτσι!

Φ.Τ.: Λοιπόν ο Τζαβέλλας ήταν τότε (1974) πρόεδρος της Γενικής Κινηματογραφικών Επιχειρήσεων, που μετεξελίχθηκε στη συνέχεια σε Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

Ν.Ζ.: Το Ίδρυμα Φορντ επιδοτούσε, τότε, ταινίες μόνο με αριστερό περιεχόμενο. Γιατί άραγε;

Φ.Τ.: Είναι μεγάλο κεφάλαιο αυτό και δύσκολο. Και στη Χιλή του Σαλβαδόρ Αλιέντε το ίδιο έκανε.

Ν.Ζ.: Ο Νίκος Νικολαΐδης, ο Κώστας Φέρρης, ο Παύλος Τάσσιος κι εγώ είχαμε καταγγείλει τότε το περιβόητο Ίδρυμα Φορντ.

Φ.Τ.: Δεν πήραν όλοι οι αριστεροί λεφτά από το Φορντ, πήραν κάποιοι. Και φυσικά είχαν πάρει και δεξιοί, όπως ο Ελύτης.

Ν.Ζ.: Υπήρχε μια προτίμηση σε... προοδευτικούς καλλιτέχνες.

Φ.Τ.: Το ξέρω. Γι' αυτό σου είπα και για τη Χιλή του Αλιέντε. Τους θεωρούσαν «ελεύθερες φωνές», που έπρεπε να στηριχτούν και όχι να κλείσουν το στόμα τους. Είναι πολύ μυστήρια ιστορία το Φορντ.

Ν.Ζ.: Ο Λεωνίδας Χρηστάκης τότε μας άνοιξε τα μάτια.

Φ.Τ.: Ο Χρηστάκης έλεγε και κάτι σαχλαμάρες, ότι είχε μπει στο γραφεία του Ιδρύματος, νύχτα, κι είχε πάρει τις λίστες με τις επιχορηγήσεις. Εν τω μεταξύ οι επιχορηγήσεις ανακοινώνονταν δημοσίως. Δεν ήταν κρυφές.

Ν.Ζ.: Δεν ήταν σαχλαμάρες. Είχε όντως κλέψει κάτι ισολογισμούς ενός γνωστού τότε κινηματογραφικού περιοδικού...

Φ.Τ.: Έτσι έλεγε. Όχι ισολογισμούς. Τις λίστες με τα ονόματα απ' όσο ξέρω. Αλλά αυτά ήταν γνωστά και ο Χρηστάκης τα παρουσίαζε σαν κατόρθωμα. Ναι, είχε πάρει επιχορήγηση από το Ίδρυμα Φορντ ο Σύγχρονος Κινηματογράφος (Ραφαηλίδης κ.ά.).

Ν.Ζ.: O Λεό (Χρηστάκης) μου έμαθε πολλά μαζί με τον Βαγγέλη Κοτρώνη.

Ν.Ζ.: Ραφαηλίδης-Ford Foundation... περίεργη σχέση. Ερωτικομαρξιστική...

Φ.Τ.: Είχε «απολογηθεί» τότε ο Ραφαηλίδης, στο περιοδικό Προσανατολισμοί (σ.σ. τεύχος 21, Ιανουάριος 1974, «Αστική ηθικολογία και Ίδρυμα Φορντ»), που έβγαζε ο Γιάννης Τζανετάκος (σ.σ. στην πράξη ήταν διευθυντής σύνταξης). Το 'χω ψάξει το ζήτημα. Κάποια στιγμή θα γράψω.

Ν.Ζ.: Γράψε, είναι ενδιαφέρον θέμα.

Α.Μ.: Αυτή είναι μία από τις ωραιότερες φεϊσμπουκικές συζητήσεις που γίνεται εδώ και ώρα!

Ν.Ζ.: Είδες, όταν δεν αλληλοσκοτωνόμαστε;
Ζούμε σε ένα σύστημα.

Άβαταρ μέλους
georgebi

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από georgebi » 12 Σεπ 2024, 15:44

Ευτυχώς πρυτάνευσε η λογική και το καλό γούστο :smt023

Εικόνα

Εικόνα

και ας σκούζουν οι ζαιοι και οι άτεχνοι :102:

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

:g030::g030::g030:
SpoilerShow

Άβαταρ μέλους
georgebi

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από georgebi » 19 Δεκ 2024, 16:37

:-?:-?:-?

Εικόνα

Εικόνα

:102::102::102:
SpoilerShow

Άβαταρ μέλους
NoMoreLice

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από NoMoreLice » 24 Ιαν 2025, 22:00

George bi κοιμήσης νο 2 https://freecinema.gr/exei-ksefygei-entelws-h-eap/
Να δώσει η Μεγαλόχαρη κι η Παναγιά η Κανάλα
να μεγαλώσω γρήγορα σαν τα κορίτσια τ' άλλα

:scross:

Απάντηση

• Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “7η τέχνη και Ηλ. ΜΜΕ”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών