Podcast της ΚΝΕ - Επεισόδιο 37 | Πώς φτάσαμε στα Δεκεμβριανά;
Το Podcast της ΚΝΕ επιστρέφει ανανεωμένο με ένα ξεχωριστό επεισόδιο που κάνει βουτιά στις ιστορικές στιγμές που έγραψε ο λαός με την πάλη του την περίοδο 1940-44.
Το πρώτο επεισόδιο της νέας σεζόν φιλοξενείται στο ιστορικό κτίριο της οδού Σανταρόζα (πρώην Δικαστήρια) όπου στεγάζεται η έκθεση Ιστορικού - Αρχειακού Υλικού της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ με τίτλο «Το απελευθερωτικό - επαναστατικό 1944». Η έκθεση προσφέρει για πρώτη φορά στο κοινό σπάνια ντοκουμέντα και αρχειακό υλικό, αντικείμενα από το Αρχείο του ΚΚΕ, ενώ ξεχωριστή θέση έχουν οι αίθουσες με τα έργα τέχνης που αφορούν την Κατοχή και την Αντίσταση.
Πρώτος καλεσμένος, ο Κ. Σκολαρίκος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ, με τον οποίο ξετυλίγουμε το νήμα των γεγονότων της ιστορικής περιόδου 1940-44.
➡Ποια είναι η Ελλάδα του 1940;
➡Γιατί γιορτάζουμε την έναρξη και όχι τη λήξη του πολέμου;
➡Τι οδήγησε το ΚΚΕ στην υπογραφή των συμφωνιών του Λιβάνου, της Καζέρτας, της Βάρκιζας;
➡Πώς φτάσαμε στην ταξική σύγκρουση του Δεκέμβρη του ‘44;
➡Υπήρξε επαναστατική κατάσταση στην Ελλάδα μετά την απελευθέρωση;
➡Θα μπορούσαν τα πράγματα να είχαν εξελιχθεί διαφορετικά;
➡Τι συμπεράσματα μπορούμε να αντλήσουμε σε αντιστοιχία με το σήμερα;
«"προσοχή, προσοχή, σας μιλάει το ΕΑΜ",
"προσοχή, προσοχή, σας μιλάει η ΕΠΟΝ",
προσοχή,
σας μιλάει η Επανάσταση,
σας μιλάνε οι νεκροί της Επανάστασης,
σας μιλάνε οι αγέννητοι της Επανάστασης».
Γιάννης Ρίτσος, «Οι γειτονιές του κόσμου».
Καπιταλισμός ένα σύστημα που σαπίζει
Έγκλημα της Πύλου: ο θάνατος διακοπές στη μεσόγειο πάει.
Ο Μάνος Χατζιδάκις και τα "χρόνια της θύελλας" - Με την Αλέκα Παπαρήγα | Podcast της ΚΝΕ - Επ. 38
Το Podcast της ΚΝΕ συναντάει την Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, σε μια ξεχωριστή συνέντευξη για τον Μάνο Χατζιδάκι και τα χρόνια της θύελλας (1940-1950), με αφορμή την ομότιτλη συναυλία που πραγματοποίησε η ΚΕ του ΚΚΕ προς τιμήν του σπουδαίου δημιουργού, στην Αίθουσα Συνεδρίων, στον Περισσό.
Η συναυλία εντάσσεται στις πολύμορφες πολιτιστικές πρωτοβουλίες που αγκαλιάζουν το Επιστημονικό Συνέδριο της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα «"Η λογοτεχνία στα χρόνια της θύελλας" - Για τη συνάντηση της νεοελληνικής λογοτεχνίας με το έπος της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ (1940 - 1950)», το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 21 και 22 Δεκέμβρη.
Συζητάμε για τα νεανικά χρόνια του σπουδαίου δημιουργού, τη θυελλώδη δεκαετία 1940-1950, που επηρέασε τον καλλιτέχνη και διατρέχει όλο το έργο του, τη συμμετοχή του στην ΕΠΟΝ στα τέλη της Κατοχής, τους δεσμούς του με τους λαϊκούς ανθρώπους της εργατικής τάξης, την μελέτη του πάνω στο ρεμπέτικο τραγούδι καθώς επίσης και για τον ρόλο των καλλιτεχνών σήμερα, μπροστά σε μεγάλα γεγονότα, έντονες πολεμικές εξελίξεις, θέτοντας το ερώτημα: Η τέχνη οφείλει να παίρνει θέση;
«Πιστεύω πως η τέχνη του τραγουδιού αποτελεί κοινωνικό λειτούργημα, γιατί το τραγούδι μας ενώνει μέσα σ' ένα μύθο κοινό. Κι όπως στον χορό ενώνουμε τα χέρια μεταξύ μας για ν' ακολουθήσουμε ίδιες ρυθμικές κινήσεις, έτσι και στο τραγούδι ενώνουμε τις ψυχές μας για ν' ακολουθήσουμε μαζί, τις ίδιες εσωτερικές δονήσεις» - Μάνος Χατζιδάκις
Καπιταλισμός ένα σύστημα που σαπίζει
Έγκλημα της Πύλου: ο θάνατος διακοπές στη μεσόγειο πάει.
Μέσα στην 50άδα των δημοφιλέστερων Podcast στην Ελλάδα το Podcast της ΚΝΕ!!!
Δε θα μπορούσε να είναι αλλιώς με επεισοδιάρες, όπως αυτή για τον Μάνο Χατζιδάκι με καλεσμένη την Αλέκα Παπαρήγα... Πάμε όλοι για follow, like, καμπανάκι κ.λπ.
SPOT ΤΗΣ ΚΝΕ
Γκουντ μπάι Τζορτζ! Ριγκάρντς
Η ΚΝΕ αποχαιρετά με τον δικό της τρόπο τον πρέσβη των ΗΠΑ, Τζ. Τσούνη.
Σε μια σεμνή τελετή σε ψαροταβέρνα στα Βριλήσσια, ο καλλιτεχνικός, εκδοτικός, επιχειρηματικός και πολιτικός κόσμος της χώρας, αποχαιρέτησε τον πιο καλτ, σουβλακοφάγο διπλωμάτη, Τζωρτζ Τσούνη, που ολοκλήρωσε ευδοκίμως τη θητεία του, έχοντας πάρει 32 κιλά.
Στο τσακίρ κέφι, ο Αντώνης Ρέμος τραγούδησε το βαρύ χασάπικο της εργατιάς "Μη βροντοχτυπάς τις χάντρες, η δουλειά κάνει τους άντρες". Εκστασιασμένοι χειροκροτούσαν ο Χρήστος Σταϊκούρας και ο Κωστής Χατζηδάκης, που μαζί δεν έχουν αθροιστικά ούτε 125 ένσημα που απαιτεί ο νόμος για το επίδομα ανεργίας.
Ποια είναι η πραγματική δικαίωση για το έγκλημα των Τεμπών; | Podcast της ΚΝΕ - Επ. 40 Το Podcast της ΚΝΕ συναντάει τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, για να συζητήσει με αφορμή το έγκλημα των Τεμπών και τις συγκλονιστικές κινητοποιήσεις στις 26 Γενάρη που διοργανώθηκαν από σωματεία και φορείς μετά από κάλεσμα του Συλλόγου πληγέντων του δυστυχήματος στα Τέμπη. Κινητοποιήσεις που τάραξαν τα νερά και μας έδωσαν ανάσα διαμορφώνοντας μια νέα κατάσταση. Μπροστά και στην μεγάλη πανελλαδική - πανεργατική απεργία της 28ης Φλεβάρη, στα δύο χρόνια από το έγκλημα των Τεμπών, που θέλουμε να αποτελέσει σταθμό κλιμάκωσης, να πάρει τον «κυματισμό» που ταλαιπωρεί την κυβέρνηση και να τον κάνει «τρικυμία» ενάντια συνολικά στο σύστημα του κέρδους και όλα τα στηρίγματά του.
Ποια είναι η πραγματική δικαίωση για το έγκλημα των Τεμπών;
Όλα τα κόμματα πλέον μιλάνε για συγκάλυψη. Ποια είναι όμως η αληθινή συγκάλυψη;
Ποιος είναι ο ρόλος της δικαιοσύνης;
Τι πρέπει να κάνουμε για να είναι πετυχημένη η απεργία στις 28/2;
Καπιταλισμός ένα σύστημα που σαπίζει
Έγκλημα της Πύλου: ο θάνατος διακοπές στη μεσόγειο πάει.
Τι συνέβη πριν 50 χρόνια στο Βιετνάμ; | Podcast της ΚΝΕ - Επ. 41
Ήταν 30 Απρίλη του 1975. Στην τότε Σαϊγκόν, πρωτεύουσα του Νότιου Βιετνάμ, ώρα 8 το πρωί, ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών Γ. Μάρτιν, αφού δίπλωσε την σημαία των ΗΠΑ και την έβαλε στη βαλίτσα του, κατευθύνθηκε στην ταράτσα του κτιρίου της πρεσβείας, όπου περίμενε, για να τον πάρει μακριά, ένα ελικόπτερο.
Το ραδιόφωνο στο Ανόι μεταδίδει ότι τα τανκ των Βιετκόνγκ ισοπέδωσαν τις πύλες και εισέβαλαν στο Προεδρικό Μέγαρο στη Σαϊγκόν. Απελπισμένοι Αμερικανοί προσπαθούσαν να γαντζωθούν από το τελευταίο ελικόπτερο που εγκατέλειπε, οι τελευταίοι πεζοναύτες αποχωρούσαν με εξευτελιστικό τρόπο από τη στέγη της αμερικανικής πρεσβείας, την ώρα που το πλήθος ετοιμαζόταν να εισβάλει στο κτίριο.
Τι συνέβη πριν 50 χρόνια στο Βιετνάμ;
Το Podcast της ΚΝΕ συναντάει τον Νίκο Σερετάκη, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ, με αφορμή τα 50 χρόνια από την νίκη του βιετναμέζικου λαού απέναντι στους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ, απέναντι σε έναν πάνοπλο στρατό. Μια ιστορία που θυμίζει τον Δαβίδ και τον Γολιάθ. Μια ιστορία, παράσημο στο πέτο της εργατικής τάξης και των κομμουνιστών, που αποδεικνύει ότι ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ανίκητος.
Πώς κατάφερε ο λαός του Βιετνάμ να νικήσει τον στρατό των ΗΠΑ; Τι ήταν οι Βιετ Μινχ και οι Βιετκόνγκ; Τι ήταν οι υπόγειες σήραγγες και το "μονοπάτι του Χο Τσι Μινχ"; Τι σχέση έχει ο Μοχάμεντ Άλι με το Βιετνάμ; Τι ήταν ο πορτοκαλί παράγοντας που έριξε ο στρατός των ΗΠΑ; Ποιος ήταν ο διεθνής αντίκτυπος; Γιατί αξίζει να το συζητάμε 50 χρόνια μετά;
Καπιταλισμός ένα σύστημα που σαπίζει
Έγκλημα της Πύλου: ο θάνατος διακοπές στη μεσόγειο πάει.
Οι απόψεις και τα σχόλια που δημοσιεύονται σε αυτό το Φόρουμ είναι προσωπικά και δεν αντιπροσωπεύουν αυτές της Διαχείρισης του Phorum.com.gr
Το κάθε μέλος, σύμφωνα με τους όρους χρήσης που αποδέχτηκε κατά την εγγραφή του, φέρει την αποκλειστική ευθύνη των δημοσιεύσεών του, των απόψεων / θέσεων που εκφράζονται
μέσω αυτής, καθώς και την επιλογή συνδέσμων που τυχόν συμπεριλαμβάνονται.
Η Διαχείριση του Phorum.com.gr σε καμία περίπτωση δεν αποδέχεται οποιαδήποτε ευθύνη, για οποιαδήποτε συμβουλή ή συστάσεις που κάνει ή υπονοεί κάποιο μέλος ή επισκέπτης του Phorum.com.gr
η οποία έχει ως αποτέλεσμα οποιαδήποτε απώλεια / ζημία, με οποιονδήποτε τρόπο, για μέλος του Phorum.com.gr, ή για οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο.
Επιπλέον, η Διαχείριση του Phorum.com.gr δεν είναι και δεν μπορεί να είναι υπεύθυνη, για το περιεχόμενο οποιουδήποτε άλλου ιστοτόπου στο Διαδίκτυο,
που έχει συνδεθεί με σύνδεσμο (link) από το Phorum.com.gr
Για άμεση επικοινωνία με τη Διαχείριση του Phorum.com.gr μπορείτε να συμπληρώνετε τη φόρμα της σελίδας Επικοινωνίας του Phorum.com.gr παρακάτω.