Ο κομμουνιστής Γιάννης Ρίτσος

Πεζογραφία, ποίηση, γλώσσα και γραπτός λόγος, βιβλία
Άβαταρ μέλους
Fluffy
Δημοσιεύσεις: 9909
Εγγραφή: 12 Ιούλ 2019, 08:54

Ο κομμουνιστής Γιάννης Ρίτσος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Fluffy » 11 Νοέμ 2020, 16:25

Αλέκα Παπαρήγα: «Ο Γιάννης Ρίτσος ήταν ένας απίστευτα και ίσως απλησίαστα, στο ορατό μέλλον, βαθυστόχαστος και πολύπλευρος κομμουνιστής»

Πραγματοποιούμε διήμερο επιστημονικό συνέδριο για τον κομμουνιστή ποιητή, θεατρικό συγγραφέα, εικαστικό Γιάννη Ρίτσο που είχε βαθιά εσωτερική συνείδηση της κοινωνικής αποστολής της ποίησης, της Τέχνης γενικότερα. Τον άνθρωπο, που, με το δικό του προσωπικό ανεπανάληπτο τρόπο, εξέφρασε βαθιά, δυνατά, δυναμικά, συναισθηματικά αυτό που εμείς οι κομμουνιστές υποστηρίζουμε τόσα χρόνια τώρα.

Θυμόμαστε με ανυπολόγιστη συγκίνηση και απόλυτο σεβασμό αυτόν που στρατεύθηκε στην υπόθεση της σοσιαλιστικής επανάστασης και της κομμουνιστικής κοινωνίας.

Αυτόν που συνέδεσε άρρηκτα το μέρος με το όλον, με βαθύτερη διανοητική και καλλιτεχνική οπτική. Τον διανοούμενο του αγώνα που εμπνεόταν από την κοινωνική πραγματικότητα, τα οράματα και τη λαϊκή πάλη, ενώ ταυτόχρονα οι διαλογισμοί του έφευγαν μπροστά, προς το μέλλον, και με αυτήν την έννοια είναι διαχρονικός.

Εκτιμούμε βαθιά τον άνθρωπο που κατέκτησε με το σπαθί του το τιμημένο τίτλο του μέλους του Κόμματος από το 1934 έως το θάνατό του. Τον Γιάννη Ρίτσο που τιμήθηκε με το βραβείο «Λένιν».

Αισθανόμαστε ένα είδος ενοχής, γιατί καθυστερήσαμε τόσο πολύ να πραγματοποιήσουμε μια τέτοια εκδήλωση. Πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα, αν γινόταν όσο ζούσε ο αγαπημένος μας σύντροφος, ώστε ο ίδιος να μας κρίνει πώς τον καταλαβαίνουμε, πώς τον ερμηνεύουμε, πώς τον κατανοούμε, πέρα βεβαίως από το σεβασμό και θαυμασμό που ήξερε ότι τρέφουμε γι’ αυτόν.

Βαθυστόχαστος και πολύπλευρος κομμουνιστής

Με την εκδήλωση που ονομάσαμε επιστημονικό συνέδριο, δε φιλοδοξούμε να κάνουμε απλά το χρέος σε έναν άνθρωπο που χρωστάμε πολλά, αφού τα έδωσε όλα απλόχερα στο Κόμμα, στο λαό, στον ελληνικό και παγκόσμιο αγώνα της εργατικής τάξης, των λαών.

Μας ενδιαφέρει, και ελπίζω να το πετύχουμε, ή έστω να προσεγγίσουμε, έναν πιο μεγάλο στόχο που έχουμε: Να συμβάλουμε να εκτιμηθεί άρα και να κατανοηθεί ευρύτερα ολόκληρο το έργο του Γιάννη Ρίτσου, η σκέψη και η πράξη του. Να αναδείξουμε ολόκληρο τον ίδιο τον Ρίτσο, χωρίς καμία επιλεκτικότητα, χωρίς κανέναν ακρωτηριασμό του πολύπλευρου έργου του, το οποίο συνιστά διαχρονικά ένα μεγάλο κοινωνικό και πολιτικό πολιτιστικό, αισθητικό γεγονός, μαζί με τις φιλοσοφικές του σκέψεις και τις αναζητήσεις στα καθολικά ερωτήματα της ανθρώπινης ύπαρξης που ονομάζουμε υπαρξιακά.

Αναζητήσεις που δεν έχουν καμιά σχέση με την υποκειμενική αυθαιρεσία, με τον αναχωρητισμό στο σκληρό κέλυφος της εγωιστικής ατομικής ζωής. Η προσωπική αγωνία, η περίπλοκη σκέψη και ψυχολογία του πλούτισε το μήνυμά του, αυτό το τόσο καθαρό, αλλά καθόλου επιφανειακό και αβασάνιστο μήνυμα επαναστατικής αισιοδοξίας για την απελευθέρωση της ανθρωπότητας από την ταξική εκμετάλλευση και από τις άλλες μορφές σκλαβιάς και καταναγκασμού, φυσικές, ηθικές και ψυχικές.

Ο Γιάννης Ρίτσος ήταν ένας απίστευτα και ίσως απλησίαστα, στο ορατό μέλλον, βαθυστόχαστος και πολύπλευρος κομμουνιστής, που είχε την ικανότητα να επιμείνει στη δική του μεθοδολογία στην υπεράσπιση του αδικημένου, βασανισμένου και ηρωικού συνάμα λαού. Τη δική του μεθοδολογία προσέγγισης της ανθρώπινης ψυχολογίας και αγωνίας, της λαϊκής αισιοδοξίας.

Ο Γιάννης Ρίτσος ανέδειξε με τον καλύτερο και πιο ολοκληρωμένο τρόπο τον κοινωνικό χαρακτήρα της Τέχνης, και ειδικότερα της ποίησης, χωρίς ούτε στιγμή να υποκύπτει στον πειρασμό μιας απλοϊκής μηχανιστικής αντίληψης ή μιας από καθέδρας κατήχησης.

Αυτό είναι το αληθινό μεγαλείο της Τέχνης, της ποίησης που υπερασπίζεται τον εργατικό, το λαϊκό αγώνα, τις κομμουνιστικές αρχές: Να επηρεάζει βαθιά, να καλλιεργεί στο έπακρο την ευαισθησία, να σε μετατρέπει σε φλογερό, αδιάλλακτο και ανιδιοτελή αγωνιστή, να σε κάνει γνήσιο ανθρωπιστή. Να επιδρά και να επηρεάζει τη στάση ζωής αλλά και την αισθητική αντίληψη και καλλιέργεια. Ο αυθορμητισμός του, η ατομικότητά του ήταν αναπόσπαστα δεμένα με τη στράτευση, χωρίς καμία υποψία αυτάρεσκης επίδειξης, ή υπόκλισης σε μια εξωτερική πίεση ή πολύ περισσότερο στην ιδιοτελή σκοπιμότητα.

Ο Γιάννης Ρίτσος, ο άνθρωπος με το τόσο βαθύ εσωτερικό κόσμο, με τις τόσες και τέτοιες ικανότητες που συνδυασμένα δύσκολα συναντώνται σε ένα πρόσωπο, ως εξόριστος, ως πολιτικός κρατούμενος, ως αγωνιστής του ΚΚΕ ζούσε και συμπεριφερόταν ως ένας ανάμεσα στους πολλούς, αν και τόσο ασυνήθιστος άνθρωπος. Στάθηκε βράχος και στις πιο δύσκολες προσωπικές στιγμές, σε στιγμές διώξεων και πιέσεων. Δεν επέτρεψε ούτε ένα λεπτό στον εαυτό του να καταληφθεί από το φόβο, τη δειλία, την αμφιβολία, την αμφισβήτηση, ζώντας ανάμεσά μας όλες τις περιπέτειες του αγώνα και του ίδιου του Κόμματος. Με τη στάση του υπέρ της κομμουνιστικής ιδεολογίας, χαστούκισε πολλές φορές τον ταξικό αντίπαλο, όπως βεβαίως το έκανε με το δυναμικό του στίχο, τον πολιτικό λογοτεχνικό του λόγο, τη μοναδική αισθητική του αντίληψη.

Εμπαινε βαθιά στην ψυχή του αγωνιστή

Ολα τα θαυμάσια ατομικά του χαρακτηριστικά και οι ιδιαιτερότητες, οι εσωτερικές του ανάγκες εκπορεύθηκαν από το γεγονός ότι ο ίδιος έζησε όλα τα βιώματα της ζωής του εργάτη, του κομμουνιστή, τα βιώματα και ορισμένες φορές τραγικές εμπειρίες του κινήματος.

Ο Γιάννης Ρίτσος ήταν ένας από τους πολλούς εξόριστους στο κολαστήριο της Μακρονήσου, στον Αϊ – Στράτη, στα Γιούρα, στη Λέρο για πολλά χρόνια, αμετανόητος και ανυποχώρητος, και όσο πιο βαθιά ζούσε την περιπέτεια του αγώνα, τόσο πιο βαθιά έμπαινε στην ψυχή του αγωνιστή. Οι αναζητήσεις του στα διαχρονικά προβλήματα του ανθρώπου – δεν κουραζόμαστε να το επαναλαμβάνουμε – δεν τον έβγαλαν ούτε μια στιγμή, και στις πιο δύσκολες, από την πραγματικότητα της αγωνιστικής στάσης ζωής.

Ο Γιάννης Ρίτσος, με το έμφυτο ταλέντο του, συνέβαλε στην κάθαρση από κάθε είδους συκοφαντία, στενόμυαλη και μηχανιστική αντίληψη της έννοιας «στρατευμένος» κομμουνιστής καλλιτέχνης, στρατευμένη ποίηση, στρατευμένη τέχνη.

Το έργο του προσφέρει λαμπρές αποδείξεις ότι η ιδεολογική κομμουνιστική στράτευση, η κομματική στράτευση δεν έχει καμία σχέση με τη μονομέρεια, που υποστηρίζουν ακόμα και οι καλοπροαίρετοι αντίπαλοι ή με το φανατισμό, ο οποίος βεβαίως δεν έχει, επίσης, καμία σχέση με την ιδεολογική σταθερότητα. Αντίθετα, η ιδεολογική σταθερότητα απαιτεί όλα τα προηγούμενα όπως την ευρύτητα και το βάθος της γνώσης και παρατήρησης, την ανάλυση των εξελίξεων, τη βαθιά κριτική παρατήρηση των γεγονότων. Το έργο του, ολόκληρο, και αυτό που δεν είναι εμφανώς ή καθαρά πολιτικό, παρέχει αποδείξεις ότι η στράτευση δεν έχει καμία σχέση με την επιφανειακή αντίληψη της κοινωνικής πραγματικότητας και εξέλιξης, με την επικίνδυνη μεροληπτική στάση που βάζει φραγμό στην κριτική και αυτοκριτική εξέταση.

Η ιδεολογική και κομματική στράτευση στην υπόθεση της απελευθέρωσης της εργατικής τάξης δεν έχει καμία σχέση με την παραμορφωμένη εικόνα που φιλοτεχνεί ο αντίπαλος για το ΚΚΕ. Ο Γιάννης Ρίτσος απέδειξε έμπρακτα ότι ο κομμουνιστής καλλιτέχνης, διανοούμενος, με το έργο του και τη στάση του, μπορεί να εξελιχθεί σε ισχυρό παράγοντα διαμόρφωσης της επαναστατικής συνείδησης τόσο σε περιόδους ύφεσης και προσωρινής ήττας του κινήματος όσο και σε περιόδους έξαρσης, στο κατώφλι της επαναστατικής αλλαγής δηλαδή.

Θα τον σεβόμαστε πάντα. Ο σεβασμός όμως δεν αρκεί. Σημασία έχει να τον γνωρίσουμε καλύτερα και εμείς και κυρίως οι νεότερες ηλικίες, αυτές οι ηλικίες που σήμερα ζουν τη στενωπό μιας Παιδείας, στην οποία εξοβελίζεται η αγωνιστική διαπαιδαγώγηση, η αισθητική καλλιέργεια. Ενός εκπαιδευτικού συστήματος που σηκώνει τείχη όχι μόνο σε βάρος της κομμουνιστικής σκέψης και φιλοσοφίας, αλλά κάθε έννοιας ριζοσπαστισμού και αξιοπρέπειας απέναντι στις πολύμορφες πιέσεις και τα διλήμματα της ταξικής εκμετάλλευσης, της ιμπεριαλιστικής ιδεολογίας και πολιτικής. Γιάννη Ρίτσο, σε ευχαριστούμε.

http://www.katiousa.gr/logotechnia/pros ... zE3qe0YlMA

Άβαταρ μέλους
Papa John
Δημοσιεύσεις: 5717
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 23:08

Re: Ο κομμουνιστής Γιάννης Ρίτσος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Papa John » 11 Νοέμ 2020, 16:30

Μια φορά έπιασα την μία μου κόρη να διαβάζει Ρίτσο και έφαγε χοντρό χέρι.

Άβαταρ μέλους
ΠΑΓΧΡΗΣΤΟΣ
Δημοσιεύσεις: 1067
Εγγραφή: 24 Σεπ 2019, 15:07

Re: Ο κομμουνιστής Γιάννης Ρίτσος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΠΑΓΧΡΗΣΤΟΣ » 11 Νοέμ 2020, 16:31

Β΄ Εθνική και υπερεκτιμημένος
Εκάκιωσεν ο βάτραχος κι η λίμνη δεν το ξέρει


Άβαταρ μέλους
Μπλέικ
Μέλη που αποχώρησαν
Δημοσιεύσεις: 102
Εγγραφή: 10 Νοέμ 2020, 22:21

Re: Ο κομμουνιστής Γιάννης Ρίτσος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Μπλέικ » 11 Νοέμ 2020, 21:09

Ήταν ακόμη άγριες οι εποχές. Δεν υπήρχε και το ίντερνετ.

Άβαταρ μέλους
Fluffy
Δημοσιεύσεις: 9909
Εγγραφή: 12 Ιούλ 2019, 08:54

Re: Ο κομμουνιστής Γιάννης Ρίτσος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Fluffy » 15 Νοέμ 2020, 17:58

“Ετούτος δω ο λαός δε γονατίζει
παρά μονάχα μπροστά στους νεκρούς του”

Εικόνα


ΤΑΥΓΕΤΗΣ
Δημοσιεύσεις: 1242
Εγγραφή: 09 Ιούλ 2018, 20:08
Phorum.gr user: ΤΑΥΓΕΤΗΣ

Re: Ο κομμουνιστής Γιάννης Ρίτσος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΤΑΥΓΕΤΗΣ » 25 Δεκ 2020, 19:19

Γιατι στα πρωτα ποιηματα του ο Ριτσος υπεγραφε σαν Ριτσα;
βαλε και το ποιημα για τον σταλιν ππου λεει οτι ο σταλιν φυσαει την φωτια κατω απο το τσουκαλι για να μαγειρεψει η γιαγια το φαγητο καθως και εκεινο που λεει τα παιδια της ΚΝΕ λενε παντα ναι.Δεν λεω πολυ...ποιηση.(που διαβολο βρισκετε αυτα τα σουργελα δεν μπορω να καταλαβω)
Οταν καποιος κανει εγκλημα και μετανοει ειναι ανθρωπος.Αν κανει εγκλημα και καμαρωνει για αυτο ειναι κομμουνιστης

Άβαταρ μέλους
Βλήμα
Δημοσιεύσεις: 3790
Εγγραφή: 04 Ιαν 2020, 15:32

Re: Ο κομμουνιστής Γιάννης Ρίτσος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Βλήμα » 25 Δεκ 2020, 19:23

ΤΑΥΓΕΤΗΣ έγραψε:
25 Δεκ 2020, 19:19
Γιατι στα πρωτα ποιηματα του ο Ριτσος υπεγραφε σαν Ριτσα;
Πηγή;
Ο Παβλόφ κάθεται ανέμελος σε ένα μπαρ μέχρι που ακούει ένα κουδούνι και σκέφτεται "σκατά, ξέχασα να ταΐσω τα σκυλιά".

Άβαταρ μέλους
Esperos
Δημοσιεύσεις: 753
Εγγραφή: 22 Μάιος 2018, 14:55
Phorum.gr user: Esperos
Τοποθεσία: Ικαρια Πέραμα

Re: Ο κομμουνιστής Γιάννης Ρίτσος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Esperos » 25 Δεκ 2020, 19:25

Fluffy έγραψε:
11 Νοέμ 2020, 18:02
Εικόνα
Και ποιες είναι αυτές οι λεωφόροι του μέλλοντος ρε παιδιά;
ο ανεπάγγελτος Κουτσούμπας η Παπαρήγα ή ο Τσίπρας, αυτό το αμόρφωτο μειράκιο;
Μη τρελαθούμε τώρα, είμαστε που είμαστε με χάπια, μη πάμε με το ζόρι να κλειστούμε και σε ίδρυμα.
Ένας δεν είμαι, μα χιλιάδες! Όχι μονάχα οι ζωντανοί — κι οι πεθαμένοι μ’ ακλουθάνε ,σε μιαν αράδα σκοτεινή.

Άβαταρ μέλους
alekhine
Δημοσιεύσεις: 7728
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 14:36
Phorum.gr user: alekhine
Τοποθεσία: Highway to ΚΤΕΛ

Re: Ο κομμουνιστής Γιάννης Ρίτσος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από alekhine » 26 Δεκ 2020, 11:08

Esperos έγραψε:
25 Δεκ 2020, 19:25
Και ποιες είναι αυτές οι λεωφόροι του μέλλοντος ρε παιδιά;
ο ανεπάγγελτος Κουτσούμπας η Παπαρήγα ή ο Τσίπρας, αυτό το αμόρφωτο μειράκιο;
εχω ακουσει καλα λογια για εναν οικονομολογο τζημερο τον λενε νομιζω
Golden Age έγραψε:
08 Ιαν 2019, 21:15
Ο Μπακογιάννης θα 'ναι νερόβραστη αντιπολίτευση. Αν και με Κασιδιάρη δήμαρχο δεν μπορώ να καταλάβω τι προβλήματα θα υπάρχουν για αντιπολίτευση

Άβαταρ μέλους
Esperos
Δημοσιεύσεις: 753
Εγγραφή: 22 Μάιος 2018, 14:55
Phorum.gr user: Esperos
Τοποθεσία: Ικαρια Πέραμα

Re: Ο κομμουνιστής Γιάννης Ρίτσος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Esperos » 26 Δεκ 2020, 11:29

alekhine έγραψε:
26 Δεκ 2020, 11:08
Esperos έγραψε:
25 Δεκ 2020, 19:25
Και ποιες είναι αυτές οι λεωφόροι του μέλλοντος ρε παιδιά;
ο ανεπάγγελτος Κουτσούμπας η Παπαρήγα ή ο Τσίπρας, αυτό το αμόρφωτο μειράκιο;
εχω ακουσει καλα λογια για εναν οικονομολογο τζημερο τον λενε νομιζω
Καλημέρα, δεν το κρύβω πως έχω βρει στον φιλελευθερισμό και στον Τζήμερο Δημιουργία Ξανά, την κοινή λογική, τον ανατρεπτικό λόγο την ελπίδα μπας και ξελασπώσουμε απ τα γρανάζια της μιζέριας που έχουμε μπλέξει.

Πού είσαι Νικόλα Άσιμε να τους στολίσεις, όπως στο τραγούδι “της επανάστασης”: “…διατηρούμε την εσώτερη μιζέρια μας, μ’ επαναστατική φρασεολογία.”
Ένας δεν είμαι, μα χιλιάδες! Όχι μονάχα οι ζωντανοί — κι οι πεθαμένοι μ’ ακλουθάνε ,σε μιαν αράδα σκοτεινή.

stavmanr
Δημοσιεύσεις: 11474
Εγγραφή: 14 Δεκ 2018, 11:41

Re: Ο κομμουνιστής Γιάννης Ρίτσος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από stavmanr » 26 Δεκ 2020, 11:36

Papa John έγραψε:
11 Νοέμ 2020, 16:30
Μια φορά έπιασα την μία μου κόρη να διαβάζει Ρίτσο και έφαγε χοντρό χέρι.
Της έδωσες έναν ακόμη λόγο να διαβάσει Ρίτσο. :smt023

ΤΑΥΓΕΤΗΣ
Δημοσιεύσεις: 1242
Εγγραφή: 09 Ιούλ 2018, 20:08
Phorum.gr user: ΤΑΥΓΕΤΗΣ

Re: Ο κομμουνιστής Γιάννης Ρίτσος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΤΑΥΓΕΤΗΣ » 26 Δεκ 2020, 11:43

Βλήμα έγραψε:
25 Δεκ 2020, 19:23
ΤΑΥΓΕΤΗΣ έγραψε:
25 Δεκ 2020, 19:19
Γιατι στα πρωτα ποιηματα του ο Ριτσος υπεγραφε σαν Ριτσα;
Πηγή;
Σε καποιο περιοδικο της δεκαετιας του 60 νομιζω γνωσεις το ελεγαν.το θυμαμαι διοτι μου ειχε κανει εντυπωση.
Οταν καποιος κανει εγκλημα και μετανοει ειναι ανθρωπος.Αν κανει εγκλημα και καμαρωνει για αυτο ειναι κομμουνιστης

Άβαταρ μέλους
Τζιτζιμιτζιχότζιρας
Δημοσιεύσεις: 2884
Εγγραφή: 10 Απρ 2020, 15:13
Phorum.gr user: 2.Χόρχε ντελ Σάλτο 1.Brainstorm
Τοποθεσία: Δημοκρατία του Καμπαρτίνο Μπαλκάρια

Re: Ο κομμουνιστής Γιάννης Ρίτσος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Τζιτζιμιτζιχότζιρας » 26 Δεκ 2020, 11:47

Esperos έγραψε:
26 Δεκ 2020, 11:29
alekhine έγραψε:
26 Δεκ 2020, 11:08
Esperos έγραψε:
25 Δεκ 2020, 19:25
Και ποιες είναι αυτές οι λεωφόροι του μέλλοντος ρε παιδιά;
ο ανεπάγγελτος Κουτσούμπας η Παπαρήγα ή ο Τσίπρας, αυτό το αμόρφωτο μειράκιο;
εχω ακουσει καλα λογια για εναν οικονομολογο τζημερο τον λενε νομιζω
Καλημέρα, δεν το κρύβω πως έχω βρει στον φιλελευθερισμό και στον Τζήμερο Δημιουργία Ξανά, την κοινή λογική, τον ανατρεπτικό λόγο την ελπίδα μπας και ξελασπώσουμε απ τα γρανάζια της μιζέριας που έχουμε μπλέξει.

Πού είσαι Νικόλα Άσιμε να τους στολίσεις, όπως στο τραγούδι “της επανάστασης”: “…διατηρούμε την εσώτερη μιζέρια μας, μ’ επαναστατική φρασεολογία.”
Ο Άσιμος θα ήταν κολλητός με τον Τζημερο.
γεια σας ταγματασφαλίτες χωροφύλακες και χίτες

Απάντηση


  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Λογοτεχνία”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών