Α : Δέντρα τού Κόσμου μας ....

Χλωρίδα - πανίδα και άνθρωπος
Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 26397
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Α : Δέντρα τού Κόσμου μας ....

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 05 Σεπ 2022, 21:45

4 Σεπτεμβρίου 2022
Το Πλατανόδασος του Σπερχειού αργοπεθαίνει από θανατηφόρα ασθένεια.

Εικόνα

Μια τεράστια οικολογική καταστροφή είναι σε εξέλιξη με ανυπολόγιστες περιβαλλοντικές και οικονομικές συνέπειες. Τα αιωνόβια πλατάνια στο πλατανόδασος Σπερχειού πεθαίνουν το ένα μετά το άλλο, νικημένα από την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους και την ανθρώπινη αδιαφορία. Πλατάνια δεκάδων και εκατοντάδων ετών, ξαφνικά πλήττονται από απότομες και ολικές ξηράνσεις και χάνονται σε μικρό σχετικό διάστημα. Τα νεαρά δένδρα συνήθως νεκρώνονται σε χρόνο μικρότερο των δύο ετών, ενώ τα μεγαλύτερα μπορούν να επιβιώσουν για αρκετά χρόνια μετά την προσβολή τους, ωστόσο ο θάνατος των προσβεβλημένων φυτών είναι αναπόφευκτος.

Είναι ίσως η πλέον καταστροφική ασθένεια του πλατάνου διεθνώς, η οποία προκαλεί νέκρωση των συγκεκριμένων δένδρων που οφείλεται στον μύκητα Ceratocystis platani. Το δένδρο που θα μολυνθεί από τον συγκεκριμένο μύκητα, σταδιακά θα νεκρωθεί, μολύνοντας και άλλα τριγύρω του κυρίως μέσου του ριζικού συστήματος, ενώ δεν υπάρχει καμία θεραπεία και κανένας τρόπος αντιμετώπισης.

Το πρόβλημα δεν είναι καινούργιο. Αρχικά το μεταχρωματικό έλκος (ονομάζεται έτσι επειδή ένα από τα συμπτώματα του είναι ο μεταχρωματισμός του ξύλου, το οποίο παίρνει το χρώμα καστανό ή καφέ) εντοπίστηκε στην Μεσσηνία το 2003 και σταδιακά άρχισε η μετάδοσή του προς τα βόρεια. Μέσα σε μια δεκαετία επεκτάθηκε σε όλη την Πελοπόννησο και το 2013 εντοπίστηκε στην Ήπειρο απειλώντας σημαντικά παραποτάμια οικοσυστήματα. Το 2011 άρρωστα δένδρα βρέθηκαν στην Θεσσαλία, το 2015 σε φυτώριο στην Φθιώτιδα και την διετία 2016-17 σε Αιτωλοακαρνανία, Φωκίδα, Ευρυτανία, Εύβοια και στο πλατανόδασος του Σπερχειού.

Εικόνα

Οι ανθρώπινες δραστηριότητες είναι αυτές που ευθύνονται για την διασπορά του εξαιρετικού αυτού μεταδοτικού μύκητα που σκοτώνει τα αιωνόβια πλατάνια. Τα μηχανήματα εκσκαφής που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή οδικών έργων, αναπλάσεις πλατειών, πάρκων αλλά και καθαρισμού ποταμών και ρεμάτων, μεταφέρουν τον μύκητα από τις μολυσμένες σε άλλες περιοχές. Το ίδιο συμβαίνει και με τα εργαλεία κοπής κλαδιών και δένδρων όπως πριόνια, αλυσοπρίονα και τσεκούρια.

Εικόνα

Σύμφωνα με το ΥΠΑΑΤ (στην ιστοσελίδα του οποίου αναλύονται τα παραπάνω) και ειδικών φυτοπαθολόγων, το μοναδικό φάρμακο είναι η πρόληψη. Σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της ασθένειας παίζει η ενημέρωση υπηρεσιών, εργοληπτών αλλά και των ίδιων των πολιτών. Θα πρέπει να αποφεύγεται η υλοτομία, η κλάδευση και η με οποιονδήποτε τρόπο πλήγωση των δένδρων πλατάνου, ιδιαίτερα σε περιοχές στις οποίες έχει εντοπιστεί η ασθένεια. Επιπλέον θα πρέπει να αποφεύγεται η είσοδος μηχανημάτων για πάσης φύσεως χωματουργικές εργασίες σε περιοχές που φύονται πλατάνια.

Εικόνα

. Επειδή το πλατανόδασος Σπερχειού είναι μοναδικό, σπάνιας ομορφιάς, πυκνό δάσος πλατάνων, παρόχθιο κατά μήκος του ποταμού και ίσως το μεγαλύτερο στην Ελλάδα.
. Επειδή το μέγεθος της προσβολής στο πλατανόδασος είναι εκτεταμένο (τόσο στο τμήμα Παλιουρίου – Καστριού, όσο και στο πλατανόδασος των Μεξιατών), αυτό έχει ως αποτέλεσμα να νεκρώνεται μεγάλος αριθμός δένδρων. Γι΄αυτό απαιτείται άμεσα η λήψη δραστικών μέτρων, ώστε να αποφευχθεί η ολοκληρωτική καταστροφή του, τόσο ως πνεύμονα πρασίνου όσο και ως οικοσυστήματος.
. Επειδή η μετάδοση της ασθένειας είναι πιθανό να γίνει και στα μεμονωμένα πλατάνια που βρίσκονται σε πόλεις και χωριά της Στερεάς και αποτελούν τον φυσικό πλούτο της.

Ερωτάστε κ. Περιφερειάρχα:

Εικόνα

1. Τι πρωτοβουλίες έχει δρομολογήσει η Περιφέρεια Στερεάς και σε τι ενέργειες έχει προβεί για την προστασία του πλατανόδασους του Σπερχειού ποταμού; Μπορεί να αντιμετωπιστεί η ασθένεια ή έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις;
2. Σε τι ενέργειες έχει προχωρήσει η Περιφέρεια Στερεάς σε συνεργασία και με άλλους φορείς, για τον περιορισμό της εξάπλωσης της θανατηφόρας αυτής ασθένειας σε περιοχές των άλλων Περιφερειακών Ενοτήτων όπως της εκτεταμένης προσβολής των πλατάνων στην Γραβιά, τα Καστέλια και την Βάργιανη στην Φωκίδα, του πανέμορφου πλατανόδασος του Κηρέα που φτάνει μέχρι την πόλη του Μαντουδίου με τα ξερά πλατάνια κατά μήκος του ποταμού να μένουν σκελετοί θυμίζοντας την πλούσια βλάστηση στην ήδη πληγείσα από τις περσινές πυρκαγιές βόρεια Εύβοια, αλλά και πολλών περιοχών της Ευρυτανίας (πλατανόδασος οικισμού Διάσελο, Ραπτόπουλο, Γρανίτσια, Πρασιά κλπ);
3. Τι ποσά έχουν διατεθεί για την καταπολέμηση του μύκητα και την πληροφόρηση των υπηρεσιών, εργοληπτών και πολιτών;
https://efthia.gr/%cf%84%ce%bf-%cf%80%c ... %80%ce%b5/

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 26397
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Α : Δέντρα τού Κόσμου μας ....

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 23 Νοέμ 2022, 22:00

21/11/2022
«Η βιοπειρατεία τέλος»: Η Κένυα ανέστειλε την εκρίζωση και εξαγωγή των μπαομπάμπ της.
Πούλησαν τα δέντρα που ζουν πάνω από 2,5 χιλιετίες για 800 δολάρια.

Εικόνα

Eν μέσω δημόσιας κατακραυγής, η Κένυα ακύρωσε την άδεια που είχε εκδώσει και έδινε τη δυνατότητα σε ξένη εταιρεία να εκριζώνει και να εξάγει τα δέντρα μπαομπάμπ από τις ακτές της. 


Η γεωργιανή εταιρεία είχε ήδη αγοράσει οκτώ από τα γιγάντια θαυμαστά δέντρα από ντόπιους αγρότες. 

Ειδικοί επί των περιβαλλοντικών θεμάτων είχαν χαρακτηρίσει την εξαγωγή των δέντρων ως «βιοπειρατεία». 

Η αδειοδότηση για την εκρίζωση των μπαομπάμπ, δέντρα που μπορούν να ζήσουν πάνω από 2,500 χρόνια, αποκτήθηκε «όχι θεμιτά», ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος της χώρας. 

Πώς συνήφθη η συμφωνία. 
Σύμφωναμε τα όσα μεταδίδει ο Guardian, κάποιοι αγρότες στην επαρχία Κιλίφι, ήθελαν να καθαρίσουν τη γη τους για να φυτέψουν καλαμπόκι. Πούλησαν τα δέντρα που μεγάλωναν στη δική τους γη έναντι ποσών που κυμαίνονταν από 800 έως 2.400 δολάρια. Οι φωτογραφίες που διακινήθηκαν online αποτύπωναν μια θλιβερή εικόνα, με τα ξεριζωμένα δέντρα με τους τεράστιους κορμούς και τα κλαδιά τους. 

Εικόνα
Δεν είναι σαφές αν έχουν ξεριζωθεί και τα οκτώ μπαομπάμπ που πουλήθηκαν - Εdwin Ndeke/The Guardian

«Έχουμε συμφωνήσει πως τα μπαομπάμ δε θα εξαχθούν έως ότου οριστικοποιηθούν οι συμφωνίες μεταξύ των μερών» σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Δασών, Σοϊπάν Τούγια. 

Δεν έχει διευκρινιστεί πόσα δέντρα από αυτά που πουλήθηκαν, έχουν ξεριζωθεί, ούτε ποιας ηλικίας ήταν. 

Σύμφωνα με το Guardian, τα κομμένα δέντρα τοποθετήθηκαν σε μεταλλικά κλουβιά και φυλάσσονταν από άνδρες ασφαλείας, εν αναμονή της εξαγωγής τους. 

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε ανησυχία πως η απομάκρυνση των μπαομπάμπ θα έχει σοβαρές οικολογικές επιπτώσεις σε πλήθος εντόμων, ερπετών και πουλιών που έχουν ως οικοσύστημά τους τα αιωνόβια δέντρα.

Εικόνα
Τα ξεριζωμένα μπαομπάμπ φυλάσσονται από άνδρες ασφαλείας μέσα σε μεταλλικά κλουβιά - Εdwin Ndeke/The Guardian

Τα μπαομπάμπ μπορούν να αντέξουν σε δυσμενείς κλιματικές συνθήκες. Μεγαλώνουν στην αφρικανική σαβάνα και κάποιες τροπικές περιοχές, ενώ εκτιμάται πως είναι τα μακροβιότερα δέντρα στον πλανήτη. 

Σημειώνεται πως, όπως προβλέπει το Πρωτόκολλο της Ναγκόγια -που ορίζει ζητήματα πρόσβασης στους γενετικούς πόρους χωρών και τον δίκαιο και ισότιμο καταμερισμό των οφελών που απορρέουν από τη χρήση τους- η όποια διεθνής συμφωνία για εξαγωγή γενετικών πόρων που έχει ενσωματωθεί στη νομοθεσία της Κένυας, χρήζει πρότερης συγκατάθεσης από τις κοινοτητες, καθώς και συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης, ωφελούμενου αγοραστή και κοινότητας, για τη χρήση και τον διαμοιρασμό των οφελών. 
https://www.lifo.gr/now/perivallon/i-bi ... ompamp-tis

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 26397
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Α : Δέντρα τού Κόσμου μας ....

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 16 Ιαν 2023, 21:53

16 August, 2022
Το αρχαιότερο εν ζωή ελαιόδεντρο του κόσμου βρίσκεται στην Κρήτη.

Εικόνα

Το γηραιότερο ελαιόδεντρο στον κόσμο βρίσκεται στο χωριό Άνω Βούβες της Κισσάμου στα Χανιά της Κρήτης. Το αρχαίο δέντρο έχει ηλικία 3000 ετών, όπως έχει διαπιστωθεί από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα.


Εικόνα

Το αρχαίο ελαιόδεντρο στις Βούβες έχει κορμό με περιφέρεια 12,5 μέτρα και διάμετρο 4,6 μέτρα. Ανήκει στην τοπική ποικιλία δέντρων τσουνάτι και μπολιάστηκε σε ύψος τριών μέτρων πάνω σε μια αγριελιά.

Λόγω του μπολιάσματος, ο κορμός του έχει διαμορφωθεί τόσο όμορφα από τη φύση που μοιάζει με γλυπτό. Το 1990, μετά από ομόφωνη απόφαση της Νομαρχίας Χανίων, η Ελιά Βουβών ανακηρύχθηκε σε Φυσικό Μνημείο μεγάλης σημασίας λόγω της ιδιότητάς της ως το αρχαιότερο δέντρο του είδους του στον κόσμο.

Το μακροβιότερο ελαιόδεντρο εξακολουθεί να παράγει ελιές υψηλής ποιότητας.
Οι καρποί της αρχαίας ελιάς παράγουν το καλύτερο ελαιόλαδο στον κόσμο, καθιστώντας την περιοχή το λίκνο της ελαιοκαλλιέργειας στο νησί της Κρήτης. Ο κορμός του δέντρου είναι πλέον κούφιος, καθώς δεν υπάρχει πυρηνόξυλο, οπότε η ελιά ανανεώνεται προς τα έξω και το πυρηνόξυλο σταδιακά σαπίζει.

Δεδομένου ότι το ελαιόδεντρο ανανεώνει συνεχώς το ξύλο του, χρησίμευε ως σύμβολο αθανασίας από την αρχαιότητα.

Εικόνα

Χιλιάδες τουρίστες επισκέπτονται το εντυπωσιακό δέντρο κάθε καλοκαίρι για να το θαυμάσουν και να μάθουν την ιστορία του. Εντυπωσιάζονται κυρίως από το τεράστιο σχήμα του και τον επιβλητικό όγκο του κορμού του, αλλά και από το γεγονός ότι παραμένει ζωντανό και καρποφόρο εδώ και 3000 χρόνια.

Η περιοχή της ελιάς, συμπεριλαμβανομένου ολόκληρου του λόφου στον οποίο βρίσκονται αρκετά χωριά, έχει χιλιάδες ελαιόδεντρα και τα χωριά πιστεύεται ευρέως ότι παράγουν το καλύτερο ελαιόλαδο στον κόσμο.

Γιατί η ελιά είναι σημαντική στην Ελλάδα;
Η ελιά έχει συσχετιστεί με την Ελλάδα εδώ και χιλιετίες. Συμβολίζει την ειρήνη και την ευημερία, καθώς και την ελπίδα της ανάστασης και της ευημερούσας ζωής. Το αμιγώς μεσογειακό ελληνικό τοπίο είναι διάσπαρτο από αυτά τα δέντρα και οι Έλληνες ανά τους αιώνες έχουν συνδεθεί άρρηκτα με αυτό το φυτό.

Για τους αρχαίους Έλληνες, η ελιά ήταν ένα από τα δύο πιο σεβαστά μυθικά δέντρα, μαζί με τη βελανιδιά. Αυτή η βαθιά ριζωμένη αγάπη και ο σεβασμός που έδειξαν οι Έλληνες επιβίωσε στο πέρασμα των αιώνων.

Εικόνα

Ελληνικό ελαιόλαδο.
Το ελληνικό ελαιόλαδο, ή “Υγρός Χρυσός”, όπως το αποκαλούσε ο Όμηρος, αποτελεί μέρος της ιστορίας της Ελλάδας από την αρχαιότητα. Αποτελεί αναντικατάστατο διατροφικό συστατικό της ελληνικής διατροφής.

Οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν επίσης το ελαιόλαδο στο πλαίσιο της προσπάθειάς τους να απολαύσουν μια υγιή ζωή και να προάγουν τη μακροζωία, ενώ το χρησιμοποιούσαν και ως καλλυντικό για το δέρμα και τα μαλλιά. Σήμερα, το ελληνικό ελαιόλαδο θεωρείται από τους περισσότερους ως το καλύτερο στον κόσμο.

Η ιστορία της χρήσης της ελιάς από την ανθρωπότητα χρονολογείται από την αρχαία ιστορία. Στο έργο του “Origin des plantes cultivees”, ο βοτανολόγος Augustin Pyrame de Candole γράφει ότι η καλλιέργεια του δέντρου ξεκίνησε κάποια στιγμή γύρω στο 4000 π.Χ. – και ότι η καταγωγή του είναι από τις ακτές της Μικράς Ασίας.

Σήμερα, σε ολόκληρο τον κόσμο, υπάρχουν περίπου 800 εκατομμύρια ελαιόδεντρα, εκ των οποίων περίπου το 95% καλλιεργείται στη λεκάνη της Μεσογείου, η οποία διαθέτει τις καλύτερες εδαφικές και κλιματικές συνθήκες για την καλλιέργεια της ελιάς.

Η ελιά καλλιεργείται ευρέως σε όλη την Ελλάδα. Η καλλιέργειά της, η οποία είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλο είδος καρποφόρου δέντρου, καταλαμβάνει περίπου το 15% της καλλιεργούμενης γεωργικής γης και το 75% των δενδρωδών καλλιεργειών της χώρας.
https://ontimenews.gr/42892/

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 26397
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Α : Δέντρα τού Κόσμου μας ....

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 12 Σεπ 2023, 21:44

Σεπτεμβρίου 11, 2023
Που αλλού θα ήταν...;;; Το αρχαιότερο Κλίμα στον κόσμο είναι 3.000 ετών, βρίσκεται στην Ελλάδα και πήρε το όνομα του από τον Παυσανία!

Εικόνα

Το κλήμα (Vitis vinifera) υπολογίζεται ότι είναι περίπου 3000 ετών και σίγουρα είναι πάνω από 2200 ετών, αφού ήδη από το 160 π.Χ. ο Παυσανίας το αναφέρει ως «αξιοπερίεργο φαινόμενο», λόγω του μεγέθους του!


Ο ιστορικός είχε επισκεφθεί την περιοχή για να διαπιστώσει εάν ισχύει η φήμη ότι οι πέστροφες του ποταμού Αροάνειου κελαηδούσαν, όπως το πουλί, τσίχλα. Φυσικά διαπίστωσε ότι η φήμη δεν είχε καμία βάση αλήθειας και ότι ένας καλοφαγάς είχε διαδώσει την πληροφορία εννοώντας ότι οι πέστροφες κελαηδούν από νοστιμιά! Ο Παυσανίας στη συνέχεια αναζήτησε ένα σκιερό μέρος να ξεκουραστεί.

Εικόνα

Τότε συνάντησε το περίφημο αγριόκλημα, που ήταν από τότε τεράστιο, προκαλώντας το ενδιαφέρον του. Έχει μήκος περίπου 100 μέτρα και αποτελείται από 9 κορμούς, καθώς συμφύεται με ομάδα από πουρνάρια. Ανθίζει κάθε Μάιο, αλλά δεν δίνει καρπούς. Πήρε το όνομά του από τον ιστορικό Παυσανία όταν εκείνος επισκέφθηκε την περιοχή. Στο έργο του Αρκαδικά ο Παυσανίας αναφέρει το κλήμα ως φαινόμενο αξιοπερίεργο.

Εικόνα

Το γιγαντιαίο κλήμα πήρε το όνομά του από τον ιστορικό Παυσανία όταν εκείνος επισκέφθηκε την περιοχή. Το εντυπωσιακό άγριο κλήμα έχει κηρυχθεί από το 1976 Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης και αποτελεί αξιόλογο επιστημονικό και αισθητικό μνημείο της φύσης, που έχει γίνει τουριστικός πόλος έλξης. Βρίσκεται στην αυλή της εκκλησίας του Αγ. Νικολάου, κοντά στο χωριό Παγκράτι της περιοχής Καλαβρύτων Νομού Αχαίας…

Εικόνα

Εικόνα
https://www.stoxos.gr/2023/09/3000_02113823063.html

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 26397
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Α : Δέντρα τού Κόσμου μας ....

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 29 Σεπ 2023, 20:30

Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023
Βρετανία: Βάνδαλοι έκοψαν το εμβληματικό «δένδρο του Ρομπέν των Δασών» στο εθνικό πάρκο του Νορθάμπερλαντ.

Εικόνα

Το δένδρο του Sycamore Gap, το πιο πολυφωτογραφημένο ίσως δένδρο της Βρετανίας ηλικίας πολλών εκατοντάδων ετών, βρέθηκε κομμένο κατά τα φαινόμενα με ηλεκτρικό πριόνι, κατήγγειλε η διαχειρίστρια αρχή του εθνικού πάρκου του Νορθάμπερλαντ της βορειανατολικής Αγγλίας, όπου βρισκόταν φυτεμένο κοντά στο ρωμαϊκό τείχος του Αδριανού.


«Η αρχή του εθνικού πάρκου του Νορθάμπερλαντ βρίσκεται σε θέση να επιβεβαιώσει ότι, δυστυχώς, το διάσημο δένδρο του Sycamore Gap έπεσε την νύκτα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Εχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι κόπηκε σκοπίμως».

Το δένδρο που βρισκόταν κοντά στο ρωμαϊκό τείχος που είχε κτισθεί για να ανακόψει εισβολές βαρβαρικών ορδών είχε εμφανισθεί στο σινεμά στην ταινία «Ρομπέν των Δασών» του Κέβιν Κόστνερ το 1991.

Σύμφωνα με τις φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, από αυτό που είχε αναγορευθεί «δένδρο της χρονιάς» το 2016 δεν μένουν παρά οι ρίζες.Η τοπική αστυνομία ξεκίνησε έρευνα για να εξακριβώσει αν πρόκειται περί εγκληματικής ενέργειας.

Η τοπική βουλευτής Μέρι Φόι έκανε λόγο για «πράξη βλακώδους βανδαλισμού». «Μία θλιβερή ημέρα για το εμβληματικό Sycamore Gap, που θα λυπήσει πολλούς ανθρώπους σε ολόκληρη την χώρα και τον κόσμο».

Στο Twitter, ο τοπικός βουλευτής Στίβεν Μπρίτζετ δήλωσε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το δένδρο κόπηκε με πριόνι.
https://www.enikos.gr/international/vre ... t/2035890/

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 26397
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Α : Δέντρα τού Κόσμου μας ....

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 13 Οκτ 2023, 19:34

12 Οκτωβρίου 2023
Τα σπάνια μαύρα μήλα που καλλιεργούνται μόνο σε ένα σημείο του πλανήτη.

Εικόνα

Όταν ακούμε την λέξη μήλα, το μυαλό μας πάει σε ένα κόκκινο φρούτο. Φυσικά γνωρίζουμε ότι υπάρχουν τα πράσινα μήλα και κάποια κιτρινωπά. Αλλά θα βάζαμε στοίχημα, ότι αυτά είναι μόνο τα χρώματα του εξωτερικού τους. Η αλήθεια όμως δεν είναι αυτή.


Στο Θιβέτ, αποκλειστικά στο Θιβέτ, καλλιεργείται ένα σπάνιο είδος μαύρου μήλου, που έχει μια σχεδόν μαύρη απόχρωση. Ή καλύτερα, το χρώμα τους είναι σκούρο μοβ. Έχουν το παρατσούκλι «μαύρο διαμάντι» και είναι μια ιδιαίτερη ποικιλία των μήλων Hua Nui.

Οφείλουν το μοναδικό στον κόσμο χρώμα τους στο περιβάλλον στο οποίο καλλιεργούνται, στην περιοχή Nyingchi του Θιβέτ. Μια κινεζική εταιρία έχει την αποκλειστική εκμετάλλευση 500 στρεμμάτων στην περιοχή, η οποία βρίσκεται σε υψόμετρο 3.100 μέτρων.

Οι θερμοκρασίες αλλάζουν δραματικά κατά την διάρκεια της ημέρας, ενώ τα μήλα δέχονται μεγάλες ποσότητα ηλιακού φωτός και υπεριώδους ακτινοβολίας, κάτι που εξηγεί και το χρώμα τους.
Η παραγωγή τους ξεκίνησε το 2015, ενώ ακόμα πωλούνται σε συγκεκριμένες αγορές της Κίνας.

Εικόνα

Τα σπάνια μαύρα μήλα.
Πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν τα συγκεκριμένα μήλα, εμπορικό τρικ, αφού τα μήλα είναι όντως σπάνια, χωρίς να αποτελούν ξεχωριστή ποικιλία. Εκτός αυτού, μόνο ένα 30% της παραγωγής τους, πληροί τις προϋποθέσεις του πολύ σκούρου χρώματος για να καταλήξει στα καταστήματα.

Φυσικά δεν παύουν να αποτελούν έναν παράξενο καρπό, με την όψη τους να είναι εντυπωσιακή και ασυνήθιστη…
https://hellas-now.com/ta-spania-mayra- ... i-mono-se/

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 26397
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Α : Δέντρα τού Κόσμου μας ....

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 21 Οκτ 2023, 21:58

10-21-2023
Μόλις το κόψεις τρέχει «αίμα»! Το πιο μοναδικό δέντρο στον κόσμο!

Εικόνα

Το Pterocarpus angolensis, γνωστό ως bloodwood, είναι ένα δέντρο που υπάρχει από την νότια Αφρική. Έχει αποκτήσει φήμη για τον χαρακτηριστικό σκούρο κόκκινο χυμό του, που συχνά περιγράφεται ότι μοιάζει με αίμα όταν το δέντρο κόβεται.


Το Pterocarpus angolensis, γνωστό ως bloodwood, είναι ένα δέντρο που υπάρχει από την νότια Αφρική. Έχει αποκτήσει φήμη για τον χαρακτηριστικό σκούρο κόκκινο χυμό του, που συχνά περιγράφεται ότι μοιάζει με αίμα όταν το δέντρο κόβεται.


https://www.el.gr/paraxena/molis-to-kop ... to-pio-mo/
Απάντηση


  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Οικολογία & Φύση”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών