Α : Δέντρα τού Κόσμου μας ....

Χλωρίδα - πανίδα και άνθρωπος
Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 18990
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Α : Δέντρα τού Κόσμου μας ....

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 05 Σεπ 2022, 21:45

4 Σεπτεμβρίου 2022
Το Πλατανόδασος του Σπερχειού αργοπεθαίνει από θανατηφόρα ασθένεια.

Εικόνα

Μια τεράστια οικολογική καταστροφή είναι σε εξέλιξη με ανυπολόγιστες περιβαλλοντικές και οικονομικές συνέπειες. Τα αιωνόβια πλατάνια στο πλατανόδασος Σπερχειού πεθαίνουν το ένα μετά το άλλο, νικημένα από την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους και την ανθρώπινη αδιαφορία. Πλατάνια δεκάδων και εκατοντάδων ετών, ξαφνικά πλήττονται από απότομες και ολικές ξηράνσεις και χάνονται σε μικρό σχετικό διάστημα. Τα νεαρά δένδρα συνήθως νεκρώνονται σε χρόνο μικρότερο των δύο ετών, ενώ τα μεγαλύτερα μπορούν να επιβιώσουν για αρκετά χρόνια μετά την προσβολή τους, ωστόσο ο θάνατος των προσβεβλημένων φυτών είναι αναπόφευκτος.

Είναι ίσως η πλέον καταστροφική ασθένεια του πλατάνου διεθνώς, η οποία προκαλεί νέκρωση των συγκεκριμένων δένδρων που οφείλεται στον μύκητα Ceratocystis platani. Το δένδρο που θα μολυνθεί από τον συγκεκριμένο μύκητα, σταδιακά θα νεκρωθεί, μολύνοντας και άλλα τριγύρω του κυρίως μέσου του ριζικού συστήματος, ενώ δεν υπάρχει καμία θεραπεία και κανένας τρόπος αντιμετώπισης.

Το πρόβλημα δεν είναι καινούργιο. Αρχικά το μεταχρωματικό έλκος (ονομάζεται έτσι επειδή ένα από τα συμπτώματα του είναι ο μεταχρωματισμός του ξύλου, το οποίο παίρνει το χρώμα καστανό ή καφέ) εντοπίστηκε στην Μεσσηνία το 2003 και σταδιακά άρχισε η μετάδοσή του προς τα βόρεια. Μέσα σε μια δεκαετία επεκτάθηκε σε όλη την Πελοπόννησο και το 2013 εντοπίστηκε στην Ήπειρο απειλώντας σημαντικά παραποτάμια οικοσυστήματα. Το 2011 άρρωστα δένδρα βρέθηκαν στην Θεσσαλία, το 2015 σε φυτώριο στην Φθιώτιδα και την διετία 2016-17 σε Αιτωλοακαρνανία, Φωκίδα, Ευρυτανία, Εύβοια και στο πλατανόδασος του Σπερχειού.

Εικόνα

Οι ανθρώπινες δραστηριότητες είναι αυτές που ευθύνονται για την διασπορά του εξαιρετικού αυτού μεταδοτικού μύκητα που σκοτώνει τα αιωνόβια πλατάνια. Τα μηχανήματα εκσκαφής που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή οδικών έργων, αναπλάσεις πλατειών, πάρκων αλλά και καθαρισμού ποταμών και ρεμάτων, μεταφέρουν τον μύκητα από τις μολυσμένες σε άλλες περιοχές. Το ίδιο συμβαίνει και με τα εργαλεία κοπής κλαδιών και δένδρων όπως πριόνια, αλυσοπρίονα και τσεκούρια.

Εικόνα

Σύμφωνα με το ΥΠΑΑΤ (στην ιστοσελίδα του οποίου αναλύονται τα παραπάνω) και ειδικών φυτοπαθολόγων, το μοναδικό φάρμακο είναι η πρόληψη. Σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της ασθένειας παίζει η ενημέρωση υπηρεσιών, εργοληπτών αλλά και των ίδιων των πολιτών. Θα πρέπει να αποφεύγεται η υλοτομία, η κλάδευση και η με οποιονδήποτε τρόπο πλήγωση των δένδρων πλατάνου, ιδιαίτερα σε περιοχές στις οποίες έχει εντοπιστεί η ασθένεια. Επιπλέον θα πρέπει να αποφεύγεται η είσοδος μηχανημάτων για πάσης φύσεως χωματουργικές εργασίες σε περιοχές που φύονται πλατάνια.

Εικόνα

. Επειδή το πλατανόδασος Σπερχειού είναι μοναδικό, σπάνιας ομορφιάς, πυκνό δάσος πλατάνων, παρόχθιο κατά μήκος του ποταμού και ίσως το μεγαλύτερο στην Ελλάδα.
. Επειδή το μέγεθος της προσβολής στο πλατανόδασος είναι εκτεταμένο (τόσο στο τμήμα Παλιουρίου – Καστριού, όσο και στο πλατανόδασος των Μεξιατών), αυτό έχει ως αποτέλεσμα να νεκρώνεται μεγάλος αριθμός δένδρων. Γι΄αυτό απαιτείται άμεσα η λήψη δραστικών μέτρων, ώστε να αποφευχθεί η ολοκληρωτική καταστροφή του, τόσο ως πνεύμονα πρασίνου όσο και ως οικοσυστήματος.
. Επειδή η μετάδοση της ασθένειας είναι πιθανό να γίνει και στα μεμονωμένα πλατάνια που βρίσκονται σε πόλεις και χωριά της Στερεάς και αποτελούν τον φυσικό πλούτο της.

Ερωτάστε κ. Περιφερειάρχα:

Εικόνα

1. Τι πρωτοβουλίες έχει δρομολογήσει η Περιφέρεια Στερεάς και σε τι ενέργειες έχει προβεί για την προστασία του πλατανόδασους του Σπερχειού ποταμού; Μπορεί να αντιμετωπιστεί η ασθένεια ή έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις;
2. Σε τι ενέργειες έχει προχωρήσει η Περιφέρεια Στερεάς σε συνεργασία και με άλλους φορείς, για τον περιορισμό της εξάπλωσης της θανατηφόρας αυτής ασθένειας σε περιοχές των άλλων Περιφερειακών Ενοτήτων όπως της εκτεταμένης προσβολής των πλατάνων στην Γραβιά, τα Καστέλια και την Βάργιανη στην Φωκίδα, του πανέμορφου πλατανόδασος του Κηρέα που φτάνει μέχρι την πόλη του Μαντουδίου με τα ξερά πλατάνια κατά μήκος του ποταμού να μένουν σκελετοί θυμίζοντας την πλούσια βλάστηση στην ήδη πληγείσα από τις περσινές πυρκαγιές βόρεια Εύβοια, αλλά και πολλών περιοχών της Ευρυτανίας (πλατανόδασος οικισμού Διάσελο, Ραπτόπουλο, Γρανίτσια, Πρασιά κλπ);
3. Τι ποσά έχουν διατεθεί για την καταπολέμηση του μύκητα και την πληροφόρηση των υπηρεσιών, εργοληπτών και πολιτών;
https://efthia.gr/%cf%84%ce%bf-%cf%80%c ... %80%ce%b5/

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 18990
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Α : Δέντρα τού Κόσμου μας ....

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 23 Νοέμ 2022, 22:00

21/11/2022
«Η βιοπειρατεία τέλος»: Η Κένυα ανέστειλε την εκρίζωση και εξαγωγή των μπαομπάμπ της.
Πούλησαν τα δέντρα που ζουν πάνω από 2,5 χιλιετίες για 800 δολάρια.

Εικόνα

Eν μέσω δημόσιας κατακραυγής, η Κένυα ακύρωσε την άδεια που είχε εκδώσει και έδινε τη δυνατότητα σε ξένη εταιρεία να εκριζώνει και να εξάγει τα δέντρα μπαομπάμπ από τις ακτές της. 


Η γεωργιανή εταιρεία είχε ήδη αγοράσει οκτώ από τα γιγάντια θαυμαστά δέντρα από ντόπιους αγρότες. 

Ειδικοί επί των περιβαλλοντικών θεμάτων είχαν χαρακτηρίσει την εξαγωγή των δέντρων ως «βιοπειρατεία». 

Η αδειοδότηση για την εκρίζωση των μπαομπάμπ, δέντρα που μπορούν να ζήσουν πάνω από 2,500 χρόνια, αποκτήθηκε «όχι θεμιτά», ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος της χώρας. 

Πώς συνήφθη η συμφωνία. 
Σύμφωναμε τα όσα μεταδίδει ο Guardian, κάποιοι αγρότες στην επαρχία Κιλίφι, ήθελαν να καθαρίσουν τη γη τους για να φυτέψουν καλαμπόκι. Πούλησαν τα δέντρα που μεγάλωναν στη δική τους γη έναντι ποσών που κυμαίνονταν από 800 έως 2.400 δολάρια. Οι φωτογραφίες που διακινήθηκαν online αποτύπωναν μια θλιβερή εικόνα, με τα ξεριζωμένα δέντρα με τους τεράστιους κορμούς και τα κλαδιά τους. 

Εικόνα
Δεν είναι σαφές αν έχουν ξεριζωθεί και τα οκτώ μπαομπάμπ που πουλήθηκαν - Εdwin Ndeke/The Guardian

«Έχουμε συμφωνήσει πως τα μπαομπάμ δε θα εξαχθούν έως ότου οριστικοποιηθούν οι συμφωνίες μεταξύ των μερών» σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Δασών, Σοϊπάν Τούγια. 

Δεν έχει διευκρινιστεί πόσα δέντρα από αυτά που πουλήθηκαν, έχουν ξεριζωθεί, ούτε ποιας ηλικίας ήταν. 

Σύμφωνα με το Guardian, τα κομμένα δέντρα τοποθετήθηκαν σε μεταλλικά κλουβιά και φυλάσσονταν από άνδρες ασφαλείας, εν αναμονή της εξαγωγής τους. 

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε ανησυχία πως η απομάκρυνση των μπαομπάμπ θα έχει σοβαρές οικολογικές επιπτώσεις σε πλήθος εντόμων, ερπετών και πουλιών που έχουν ως οικοσύστημά τους τα αιωνόβια δέντρα.

Εικόνα
Τα ξεριζωμένα μπαομπάμπ φυλάσσονται από άνδρες ασφαλείας μέσα σε μεταλλικά κλουβιά - Εdwin Ndeke/The Guardian

Τα μπαομπάμπ μπορούν να αντέξουν σε δυσμενείς κλιματικές συνθήκες. Μεγαλώνουν στην αφρικανική σαβάνα και κάποιες τροπικές περιοχές, ενώ εκτιμάται πως είναι τα μακροβιότερα δέντρα στον πλανήτη. 

Σημειώνεται πως, όπως προβλέπει το Πρωτόκολλο της Ναγκόγια -που ορίζει ζητήματα πρόσβασης στους γενετικούς πόρους χωρών και τον δίκαιο και ισότιμο καταμερισμό των οφελών που απορρέουν από τη χρήση τους- η όποια διεθνής συμφωνία για εξαγωγή γενετικών πόρων που έχει ενσωματωθεί στη νομοθεσία της Κένυας, χρήζει πρότερης συγκατάθεσης από τις κοινοτητες, καθώς και συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης, ωφελούμενου αγοραστή και κοινότητας, για τη χρήση και τον διαμοιρασμό των οφελών. 
https://www.lifo.gr/now/perivallon/i-bi ... ompamp-tis

Απάντηση


  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Οικολογία & Φύση”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών