Απατη και η ανακυκλωση?

Χλωρίδα - πανίδα και άνθρωπος
Άβαταρ μέλους
paul25
Δημοσιεύσεις: 4780
Εγγραφή: 02 Απρ 2018, 12:43

Re: Απατη και η ανακυκλωση?

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από paul25 » 07 Νοέμ 2019, 19:02

Προβλεπω οτι μαλλον αυτη η κυβερνηση θα βαλει ταφοπλακα στην ανακυκλωση. Ακομα και το τσιρακι τους "η Καθημερινη" προπαγανδιζει συγκρατημενα και με ενδοιασμους την καυση, σκεψου τι εχει να γινει πραγματικα, χαμος!

«Συμμαχία» υπέρ της καύσης απορριμμάτων

aporrimata
Μια «συμμαχία» υπέρ της καύσης απορριμμάτων χτίζεται σταδιακά σε όλα τα επίπεδα της πολιτικής σκηνής. Το υπουργείο Περιβάλλοντος προαναγγέλλει την τροποποίηση της νομοθεσίας που μέχρι σήμερα απαγορεύει τα εργοστάσια καύσης, η Περιφέρεια Αττικής και οι δήμοι της Κεντρικής Μακεδονίας εκφράζουν την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε αυτή την κατεύθυνση. Εκείνοι που εκφράζουν κάποιες επιφυλάξεις είναι, παραδόξως, οι εργολάβοι για λόγους που σχετίζονται με το κόστος και τη βιωσιμότητα των μονάδων αυτών. Ωστόσο η θέση της καύσης στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας δεν δείχνει ακόμα να έχει τεθεί σε ρεαλιστική βάση.

Αφορμή για τη συζήτηση, η ημερίδα που διοργάνωσε χθες το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας με θέμα τη διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων. Το θέμα άνοιξε ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του υπουργείου Περιβάλλοντος, Μανώλης Γραφάκος. «Δεν μπορούμε εμμονικά να απαγορεύουμε την παραγωγή ενέργειας από τα απορρίμματα. Το λέμε ευθέως, ο επόμενος εθνικός σχεδιασμός -που θα τροποποιηθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020- θα είναι ανοιχτός ως προς τις τεχνολογίες και θα βοηθήσει με αυτό τον τρόπο να μειωθούν τα απορρίμματα που θάβονται», ανέφερε. Επισήμανε ωστόσο ότι σε κάθε περίπτωση αναφερόμαστε σε καύση υπολείμματος (αυτού που απομένει μετά από διαλογή των ανακυκλώσιμων) και για το λόγο αυτό επανέλαβε ότι έχει τεθεί στόχος αύξησης της ανακύκλωσης από 18% σε 30% στο τέλος της τετραετίας και πλήρους ανάπτυξης δικτύου καφέ κάδων για τα κομποστοποιήσιμα.

Μάλιστα ο κ. Γραφάκος αναφέρθηκε σε πρόταση που υπέβαλλε ο πρόεδρος του φορέα διαχείρισης απορριμμάτων (ΦΟΔΣΑ) της Κεντρικής Μακεδονίας Μιχάλης Γεράνης. Ο τελευταίος πρότεινε να δημιουργηθεί στην Κοζάνη ένα εργοστάσιο καύσης υπολείμματος από όλη τη Βόρεια Ελλάδα (από Θεσσαλία έως Θράκη). «Στόχος μας είναι μετά την απολιγνιτοποίηση η Μακεδονία να παραμείνει ενεργειακός πόλος», ανέφερε ο κ. Γεράνης, υποστηρίζοντας ότι προκαταρκτική μελέτη κόστους-οφέλους υποδεικνύει ότι το σχέδιο είναι βιώσιμο. «Αν το εγχείρημα αυτό μπορεί να προχωρήσει, θα είναι πρωτοπόρο και θα ανοίξει το δρόμο για 2-3 παρόμοιες μονάδες σε όλη την Ελλάδα», εκτίμησε ο κ. Γραφάκος. Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης: «Δεν θέλουμε ούτε φαραωνικούς σχεδιασμούς για μεγάλα εργοστάσια καύσης που θα δέχονται ανεπεξέργαστο σκουπίδι, αλλά ούτε και αόριστους σχεδιασμούς που δεν λύνουν καν το θέμα των χωροθετήσεων», ανέφερε. Όπως υποστήριξε, στόχος της Περιφέρειας θα είναι στο τέλος του 2023 η Φυλή να σταματήσει να δέχεται σύμμικτα απορρίμματα και ο πράσινος κάδος να πάψει να υπάρχει (όπως τον γνωρίζουμε σήμερα).

Οι εργολάβοι, πάντως, δεν έχουν όλοι τις ίδιες απόψεις για την καύση. Για παράδειγμα, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μεσόγειος Διονύσης Γεωργόπουλος τάχθηκε κατά της δημιουργίας εργοστασίων καύσης, αλλά υπέρ της δημιουργίας δευτερογενούς καυσίμου για καύση σε εργοστάσια τσιμέντου (όπως γίνεται σήμερα από το εργοστάσιο στη Φυλή, που στέλνει τέτοιο υλικό στο Βόλο). «Η νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν υπολογίζει στην ανακύκλωση τα υλικά που βγαίνουν από σύμμικτο (σσ. όπως γίνεται σήμερα σε όλες τις μεγάλες μονάδες που κατασκευάστηκαν με σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα). Επιπλέον οι μονάδες αυτές πρέπει να έχουν μεγάλη ενεργειακή απόδοση, ειδάλλως δεν υπολογίζονται ως μέθοδος “ανάκτησης” ενέργειας. Τέλος χρειάζονται μια σημαντική επένδυση και δεν νομίζω να χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε.», ανέφερε.

Χθες πάντως το υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε ότι αποφάσισε τη μεταφορά των απορριμμάτων από την Κέρκυρα... 240 χλμ μακριά, στη εργοστάσιο διαλογής της Κοζάνης έως το 2022, οπότε και θα είναι έτοιμες οι νέες εγκαταστάσεις στο νησί. Το παράδοξο είναι ότι η απόσταση της Κέρκυρας από το αντίστοιχο εργοστάσιο της Ηπείρου στη Δωδώνη είναι 40 χλμ χιλιόμετρα, προφανώς όμως δεν επήλθε συμφωνία με τον ιδιώτη που το διαχειρίζεται.

https://www.kathimerini.gr/1049720/arti ... orrimmatwn
«Μνημείο περιβαλλοντικού χάους, αρρώστιας και ανθρώπινου πόνου».
Για τον ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ η Επιτροπη Αναφορων του Ευρωπαικου Κοινοβουλιου.

Άβαταρ μέλους
paul25
Δημοσιεύσεις: 4780
Εγγραφή: 02 Απρ 2018, 12:43

Re: Απατη και η ανακυκλωση?

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από paul25 » 08 Νοέμ 2019, 18:18

Μπράβοι, τσιλιαδόροι και εκατομμύρια ευρώ στο κύκλωμα της ανακύκλωσης

Μπράβοι, τσιλιαδόροι και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ συνθέτουν το σκηνικό γύρω από την ανακύκλωση. Στελέχη ελεγκτικών μηχανισμών κάνουν λόγο για μαφία σκληρότερη και από αυτή των ναρκωτικών, ενώ κάποια στιγμή, η Εισαγγελία Περιβάλλοντος έκανε λόγο για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

Και πως αλλιώς μπορούσε να χαρακτηριστεί το θέμα εάν αναλογιστούμε ότι ο «Δημόκριτος», μέτρησε τα ποσοστά διοξινών στην περιοχή του Ασπροπύργου, όπου ήταν εγκατεστημένη η μονάδα ανακύκλωσης που καιγόταν επί μέρες «πνίγοντας» την Αττική και συνιστά μέτρα προστασίας του πληθυσμού. Η Πολιτεία φυσικά και γνωρίζει τι ακριβώς συμβαίνει. Δείχνει όμως να αφυπνίζεται μόνον μετά από ένα γεγονός σαν και αυτού του Ασπρόπυργου, οπότε και εξαγγέλλονται αυστηροί έλεγχοι, τόσο κατά την λειτουργία όσο και κατά την αδειοδότηση.

Όπως και στην περίπτωση της μονάδας ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο, με επωνυμία «Γενική Ανακύκλωση Χάρτου Κτηματική Ξενοδοχειακή ΑΕ», όπου, σύμφωνα με πληροφορίες του kathimerini.gr, εντοπίστηκαν νοσοκομειακά απόβλητα, ληγμένα φάρμακα, ορυκτέλαια, και μεγάλος αριθμός ελαστικών.

Και ο Δημόκριτος που μέτρησε υψηλά επίπεδα διοξινών στην περιοχή, μετά την πρόσφατη πυρκαγιά της μονάδας ανακύκλωσης, ζητά μέτρα για την προστασία του πληθυσμού και την αποτροπή της εισόδου διοξινών στην τροφική αλυσίδα.

Ο μεγαλύτερος επισημαίνει κίνδυνος για την τροφική αλυσίδα αφορά κυρίως στις τροφές ζωικής προέλευσης και συνιστά απαγόρευση της ελεύθερης βοσκής, σταυλισμο των ζώων και διατροφή τους αποκλειστικά με ζωοτροφές.

Ζητά, επίσης, να σκεπαστούν ακάλυπτες δεξαμενές νερού για ύδρευση οικισμών ή πότισμα ζώων και τέλος σχολαστικό πλύσιμο των φρούτων και λαχανικών που παράγονται στην περιοχή.

Εν τω μεταξύ, σήμερα το πρωί, αποχώρησαν από τις εγκαταστάσεις της και οι τελευταίες δυνάμεις της Πυροσβεστικής που βρίσκονταν στο σημείο για την αποσόβηση τυχόν αναζωπυρώσεων.

Η επίμαχη μονάδα ανακύκλωσης έχει απασχολήσει τις αρχές και κατά το παρελθόν, οπότε οι επιθεωρητές περιβάλλοντος είχαν επιβάλλει υψηλά πρόστιμα.

Πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι δεν είναι και η μοναδική που, όπως εκ του αποτελέσματος απεδείχθη, δεν εφάρμοζε την ισχύουσα νομοθεσία. Κατά τον ίδιο τρόπο έχουν εντοπιστεί να λειτουργούν πολλές ακόμη μονάδες, ενώ για ακόμη περισσότερες υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες ότι καταστρατηγούν κάθε έννοια περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Και το ερώτημα που προκύπτει είναι κατά πόσο η Πολιτεία μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, με υποστελεχωμένες και υπολειτουργούσες τόσο την Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος όσο και την αντίστοιχη Αστυνομία. Γιατί όπως είπε στο kathimerini.gr, στέλεχος ελεγκτικής υπηρεσίας του δημοσίου «το κύκλωμα γύρω από την ανακύκλωση είναι πιο σκληρό και από αυτό των ναρκωτικών. Διακινούνται παρανόμως, εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, στα πρότυπα εγκληματικής οργάνωσης, με μπράβους και τσιλιαδόρους».

Ας δούμε λοιπόν πως λειτουργεί το σύστημα:

Μια εταιρία υπογράφει μνημόνιο συνεργασίας με έναν ή περισσότερους Δήμους της περιφέρειας, να μαζεύει το υλικό των μπλε κάδων. Το υλικό το συγκεντρώνει σε ένα σημείο και όταν μαζευτεί μια ικανή ποσότητα το μεταφέρει στις εγκαταστάσεις της, στην Αθήνα.

Το συγκεντρωθέν υλικό, όμως δεν είναι στο σύνολό του ανακυκλώσιμο, αλλά σύμμεικτο, δηλαδή περιέχει και οικιακά απορρίμματα.

Όταν τα φορτηγά φτάσουν στις εγκαταστάσεις της εταιρίας (ΚΔΑΥ), το υλικό ζυγίζεται. Βγαίνει, για παράδειγμα, πεντακόσιοι τόνοι. Σε αυτή την ποσότητα μπαίνει ένα «καπέλο» της τάξεως των διακοσίων τόνων, που σημαίνει ότι έχουμε συνολικά, μια ποσότητα επτακοσίων τόνων.

Θεωρητικά, τώρα πρέπει να γίνει η διαλογή των ανακυκλώσιμων υλικών. Κάποιες εταιρίες όμως (και δεν είναι λίγες) δεν κάνουν διαλογή, αλλά δεματοποιούν το σύνολο της συγκεντρωθείσας ποσότητας, την οποία και στέλνουν στον ΧΥΤΑ Φυλής, ως υπόλειμμα διαλογής, έναντι ενός ευρώ, τον τόνο, αντί 45 ευρώ που είναι το τιμολόγιο για τα φορτηγά των Δήμων και 65 ευρώ για τα ιδιωτικά φορτηγά.

Κι εδώ προκύπτει η σχέση διαπλοκής Δήμων και εταιριών ανακύκλωσης (ΚΔΑΥ), αφού, όπως δήλωσε στο kathimerini.gr, στέλεχος ελεγκτικής αρχής, ο Δήμος της περιφέρειας «ξεφορτώνεται» τα σκουπίδια του στην Φυλή, ενώ ο Δήμος της Αττικής τα «ξεφορτώνεται» έναντι ενός ευρώ τον τόνο, ως υπόλειμμα διαλογής ανακύκλωσης. Γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα πλήρωνε 45 ή 65 ευρώ τον τόνο. Ταυτοχρόνως οι Δήμοι παρουσιάζουν δραστηριότητα σε ότι αφορά την ανακύκλωση και παίρνουν επιδοτήσεις από διάφορα προγράμματα, ενώ
ενισχύονται με εξοπλισμό (μπλε κάδοι, απορριμματοφόρα κλπ).

Τι παρουσιάζει τώρα ως «καθαρό» υλικό ανακύκλωσης ο εργολάβος (ΚΔΑΥ) που ανέλαβε το έργο.

Όλοι έχουμε δει στον δρόμο κάποιους ανθρώπους (συνήθως αλλοδαπούς) να μαζεύουν σε καρότσια χαρτιά, μέταλλα και λοιπό ανακυκλώσιμα υλικά. Το υλικά αυτά τα μεταπωλούν σε μεγαλύτερους εμπόρους και αυτοί με την σειρά τους (πάντα σε πολύ χαμηλές τιμές) σε μεγαλύτερους, έως ότου η «αλυσίδα» φτάσει στο Κέντρο Διαχείρισης Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ). Αυτή την ποσότητα ο εργολάβος την «ξεπλένει» και την παρουσιάζει ως «καθαρό» υλικό ανακύκλωσης έπειτα από διαλογή, της σύμμεικτης ποσότητας που μετέφερε. Και την «καθαρή» ποσότητα αυτή όχι μόνον εμπορεύεται, αλλά και επιδοτείται με 20 έως 25 ευρώ τον τόνο.

Συνήθως, η Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης πιστοποιεί τις «καθαρές» ποσότητες και με αυτή το ΚΔΑΥ πληρώνεται.

Σε κάποιες ακραίες όμως περιπτώσεις, η ΕΕΑΑ ΑΕ, δεν μπορεί να δώσει την πιστοποίηση, όταν το εμφανιζόμενο ποσοστό διαλογής είναι πολύ μικρό (10% έως 30%) λόγω μεγάλης ποσότητας οικιακών απορριμμάτων. Στην περίπτωση αυτή, ο εργολάβος (ΚΔΑΥ) πετάει τα σκουπίδια σε κάποια τρύπα λατομείου. Συνήθως, στην τρύπα του Μαρκόπουλου ή σε τρύπες στον Ασπρόπυργο (πάνω από την Αττική Οδό, στην θέση Φίχθη) ή στα Μέγαρα.

Κι εδώ αρχίζουν οι όροι μαφίας, όπως επισήμανε στο skai.gr, το στέλεχος του ελεγκτικού μηχανισμού, με μπράβους και τσιλιαδόρους.

Αρκετές φορές οι ελεγκτικοί μηχανισμοί επιχείρησαν να πιάσουν τους δράστες επ΄ αυτοφώρω χωρίς αποτέλεσμα, αφού και σε όλες τις «τρύπες» υπάρχουν τσιλιαδόροι σε 24ωρη βάση, που ενημερώνουν για κάθε άτομο ή όχημα που πλησιάζει. Η απόρριψη γίνεται συνήθως τις πρώτες πρωινές ώρες, οπότε οποίος «μη έχων εργασία» επιχειρήσει να πλησιάσει γίνεται αμέσως αντιληπτός.

Υπάρχουν περιστατικά που ελεγκτές του δημοσίου απειλήθηκαν ευθέως, ενώ αρκετά στοιχεία ή αναφορές βρίσκονται στα χέρια της Δικαιοσύνης και για την ακρίβεια, στην Εισαγγελία Περιβάλλοντος. Σοβαρές , επίσης, καταγγελίες έχουν γίνει και στην Αστυνομία Περιβάλλοντος, που όμως λόγω έλλειψης μέσων και προσωπικού αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Σε μια μάλιστα περίπτωση, για την υφιστάμενη σχέση «διαπλοκής» συγκεκριμένου ενός Δήμου της περιφέρειας και ΚΔΑΥ είχε ενημερωθεί αρμόδιος παράγοντας της Πολιτείας (πολιτικός παράγοντας), ο οποίος όχι μόνον αρνήθηκε να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια, αλλά και «κατσάδιασε» τους ελεγκτές.

https://www.kathimerini.gr/819594/artic ... nakyklwshs
«Μνημείο περιβαλλοντικού χάους, αρρώστιας και ανθρώπινου πόνου».
Για τον ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ η Επιτροπη Αναφορων του Ευρωπαικου Κοινοβουλιου.

Άβαταρ μέλους
paul25
Δημοσιεύσεις: 4780
Εγγραφή: 02 Απρ 2018, 12:43

Re: Απατη και η ανακυκλωση?

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από paul25 » 13 Νοέμ 2019, 16:35

Παει η ανακυκλωση πεθαινει, θα την γραψει για αλλη μια φορα η τωρινη κυβερνηση στα @@ της και εμεις οι πολιτες θα πληρωσουμε τη νυφη, εχουμε να δωσουμε λεφτα για πεταμα να φανε και οι κοτες. Η ΕΕ δεν στηριζει πλεον, σαν να μας λεει "να πατε στο διαολο που τοσα χρονια δεν κανατε τιποτα".

Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν επιθυμεί να ξαναχρηματοδοτήσει μονάδες διαχείρισης σύμμεικτων απορριμμάτων.

Στο νέο ΕΣΠΑ, τα εργοστάσια του είδους θα πρέπει να τροφοδοτούνται από χωριστά ρεύματα αποβλήτων, ώστε να παράγουν περισσότερα και ποιοτικότερα υλικά. Πρόκειται για μια σαφή στροφή σε σχέση με το σημερινό ΕΣΠΑ, που έχει χρηματοδοτήσει τέτοιες υποδομές στη Δυτική Μακεδονία, την Ηπειρο και τις Σέρρες, ενώ αναμένεται να χρηματοδοτήσει ανάλογες στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και την Ηλεία.

Το θέμα αυτό απασχολεί ομιλητές και συμμετέχοντες στο 1ο Φόρουμ Κυκλικής Οικονομίας, που διοργάνωσε στην Αθήνα το υπουργείο Περιβάλλοντος και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το έθεσε (σε άπταιστα ελληνικά) και ο Ολλανδός Βίλεμπροντ Σλάιτους, εκπρόσωπος της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής (DG Regio) της Ε.Ε. μιλώντας για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ταμείο Συνοχής και το μέλλον στις χρηματοδοτήσεις έργων κυκλικής οικονομίας. «Ας δούμε για παράδειγμα τα παλαιά έργα, όπως το ΕΜΑΚ Λιοσίων», αναφέρει στην «Κ» ο κ. Σλάιτους. «Τροφοδοτείται με σύμμεικτα απορρίμματα χωρίς προδιαλογή και στο τέλος βγαίνει ένα προϊόν που είναι μολυσμένο και ένα κακής ποιότητας κομπόστ που μπορεί να χρησιμεύσει μόνο για να καλυφθεί η χωματερή. Είναι λάθος. Η μεγάλη διαφορά σε μια μονάδα που τροφοδοτείται από χωριστές ροές απορριμμάτων είναι ότι το προϊόν βγαίνει πολύ πιο καθαρό και συνεπώς μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί. Για τον λόγο αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θέλει να ξαναχρηματοδοτήσει εργοστάσια επεξεργασίας συμμείκτων, ούτε βέβαια χώρους ταφής απορριμμάτων».

Στο ίδιο κλίμα με τον κ. Σλάιτους ήταν χθες και οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ). «Τα τελευταία χρόνια έχουμε χρηματοδοτήσει και πιο παραδοσιακά μοντέλα στη διαχείριση των απορριμμάτων, όπως το εργοστάσιο στη Δυτική Μακεδονία», ανέφερε ο Γιόνας Μπίστρομ, από την ΕΤΕπ. «Υπάρχει όμως μεγάλο περιθώριο να σκεφθούμε πώς θα αυξήσουμε και τις ποσότητες και την ποιότητα των ανακυκλώσιμων, ώστε τα υλικά να έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να βρουν αγοραστές κάνοντας τη λειτουργία μιας μονάδας βιώσιμη. Στην Ελλάδα πρέπει οπωσδήποτε να προχωρήσει η χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων και να υποστηριχθούν οι δήμοι ώστε να κάνουν χωριστή διαλογή. Στο αποτέλεσμα αυτής πρέπει οι επενδυτές να οργανώσουν τα νέα επιχειρηματικά σχέδια». «Η αγορά πλέον απαιτεί υψηλού επιπέδου διαλογή στην πηγή. Είναι προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση ενός έργου να έχει καλά ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά», συμπλήρωσε ο Γκιγιόμ Λε Μπρι, από την ΕΤΑΑ.

Οι τοποθετήσεις αυτές προκάλεσαν την παρέμβαση του αναπλ. υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου. «Είναι λανθασμένη η άποψη της Επιτροπής ότι δεν θα χρηματοδοτεί μονάδες επεξεργασίας συμμείκτων», ανέφερε. «Προφανώς είμαστε υπέρ της ενίσχυσης των μονάδων με χωριστά ρεύματα διαλογής, ωστόσο δεν μπορεί η Ευρώπη να μη διαπιστώνει ότι θα υπάρχει πάντα και ένα κομμάτι συμμείκτων. Εχουμε διαβεβαιώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ενταχθεί έργο που να έχει δυναμικότητα άνω του 50% των παραγόμενων απορριμμάτων».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πάντως, ανησυχεί για την κατάσταση στην Αττική. «Στην πρωτεύουσα χρειάζονται ορισμένες μεγάλες υποδομές, που ακόμα δεν έχουν ούτε χωροθέτηση ούτε περιβαλλοντική αδειοδότηση», λέει στην «Κ» ο κ. Σλάιτους. «Το μόνο που έχουμε ακούσει είναι δύο τόπους για ταφή απορριμμάτων, μια κατηγορία έργων που η Ε.Ε. δεν θα χρηματοδοτήσει. Εχοντας ζήσει από κοντά την κρίση με τα απορρίμματα στη Νάπολη, θεωρώ ότι είναι αυτό που έχει μπροστά της η Αθήνα. Τελικά η Νάπολη έφτιαξε δύο μονάδες αποτέφρωσης, ελπίζω να μην κάνει το ίδιο και η Αθήνα. Η καύση σύμμεικτων απορριμμάτων είναι αντίθετη στην ιεράρχηση της Ε.Ε. για τη διαχείριση των απορριμμάτων και έχει αυξημένο ρίσκο για το περιβάλλον».

«Η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει αποφάσεις»

Η επόμενη περίοδος θα σημάνει πολλές αλλαγές και στη χώρα μας. «Η διεύρυνση της ευθύνης του παραγωγού, όπως ορίστηκε από τη νέα στρατηγική για την κυκλική οικονομία, πρέπει να περάσει με συγκεκριμένο τρόπο στις εθνικές πολιτικές», αναφέρουν στην «Κ» οι Ντομινίκ Χογκ και Τζο Παπινέσι από την Eunomia (διεθνής συμβουλευτική εταιρεία για περιβαλλοντικά ζητήματα, που πρόσφατα άνοιξε γραφείο στην Ελλάδα). «Θα πρέπει, λοιπόν, η Ελλάδα να λάβει αποφάσεις για το πώς θα ενισχύσει τη συμμετοχή της βιομηχανίας στα σχήματα διαχείρισης, τι κίνητρα θα δώσει στο ecodesign κ.λπ. Οι αλλαγές θα πρέπει να είναι ξεκάθαρες. Δυστυχώς, υπάρχει αντίσταση ακόμη από όσους επωφελούνται από το υφιστάμενο σύστημα».

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της Eunomia, η Ελλάδα έχει μια θετική ευκαιρία να αλλάξει πορεία στη διαχείριση των απορριμμάτων. «Οσο πιο φθηνό είναι να πετάς τα σκουπίδια τόσο πιο δύσκολο θα είναι να προχωρήσεις», εκτιμά ο κ. Χογκ. «Υπάρχουν πολλοί τρόποι: να εφαρμόσεις τις ελάχιστες υποχρεώσεις σου ή να δοκιμάσεις να κάνεις ένα ποιοτικό άλμα. Η Ελλάδα έχει κάνει πολλά λάθη στη διαχείριση των απορριμμάτων, το καλό όμως είναι ότι υπάρχουν πολλά παραδείγματα σε όλη την Ευρώπη που μπορούν να της δείξουν πώς να καλύψει τον χαμένο χρόνο».

https://www.kathimerini.gr/1018761/arti ... zhtei-h-ee
«Μνημείο περιβαλλοντικού χάους, αρρώστιας και ανθρώπινου πόνου».
Για τον ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ η Επιτροπη Αναφορων του Ευρωπαικου Κοινοβουλιου.

Άβαταρ μέλους
paul25
Δημοσιεύσεις: 4780
Εγγραφή: 02 Απρ 2018, 12:43

Re: Απατη και η ανακυκλωση?

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από paul25 » 13 Νοέμ 2019, 23:17

Τι εγινε ρε φορουμ; Δε σας ενδιαφερει η διαχειριση απορριματων; Συνταρακτικα αρθρα και πληροφοριες σας εχω ποσταρει.
«Μνημείο περιβαλλοντικού χάους, αρρώστιας και ανθρώπινου πόνου».
Για τον ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ η Επιτροπη Αναφορων του Ευρωπαικου Κοινοβουλιου.

User_601

Re: Απατη και η ανακυκλωση?

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από User_601 » 13 Νοέμ 2019, 23:22

Εμενα ακριβως επειδη με ενδιαφερει πολυ,οπως και οτιδηποτε αφορα το περιβαλον,δεν τα πολυπιστευω αυτα.Τα θεωρω ωραιοτατες δικαιολογιες για να μην ανακυκλωνουμε.

Οπως και αν εχει εμεις ας κανουμε την ανακυκλωση μας και βλεπουμε τι θα γινει .Ειμαστε η χωρα με την λιγοτερη ανακυκλωση στην ΕΕ.Ελεος.Κατι τετοιες μαλακιες σκεφτομαστε για ολα και την ανακυκλωση ,για αυτο ειμαστε ετσι.(Δεν παει σε εσενα αυτο paul,γενικα μιλαω)

Κανε εσυ την ανακυκλωση σου και αν το κρατος κανει μαλακιες τα ξαναλεμε.

Πάνας
Μέλη που αποχώρησαν
Δημοσιεύσεις: 11180
Εγγραφή: 30 Μαρ 2018, 21:08

Re: Απατη και η ανακυκλωση?

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Πάνας » 13 Νοέμ 2019, 23:26

paul25 έγραψε:
13 Νοέμ 2019, 23:17
Τι εγινε ρε φορουμ; Δε σας ενδιαφερει η διαχειριση απορριματων; Συνταρακτικα αρθρα και πληροφοριες σας εχω ποσταρει.
Όταν ήμουν μικρός και έβλεπα κανέναν να πετάει έξω από το αυτοκίνητο σκουπίδια (σακούλες δεμένες κουτιά από κοκαόλες κλπ) σταματούσα με την μηχανή, τα μάζευα και τον προλάβαινα και του τα πέταγα πάλι μεσα από το ανοικτό παράθυρο.

Σε κάποια φάση βαρέθηκα και μεγάλωσα... είναι πολλοί ! Δεν βλέπεις τι γίνεται γύρω σου;

Άβαταρ μέλους
paul25
Δημοσιεύσεις: 4780
Εγγραφή: 02 Απρ 2018, 12:43

Re: Απατη και η ανακυκλωση?

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από paul25 » 13 Νοέμ 2019, 23:32

Πάνας έγραψε:
13 Νοέμ 2019, 23:26
paul25 έγραψε:
13 Νοέμ 2019, 23:17
Τι εγινε ρε φορουμ; Δε σας ενδιαφερει η διαχειριση απορριματων; Συνταρακτικα αρθρα και πληροφοριες σας εχω ποσταρει.
Όταν ήμουν μικρός και έβλεπα κανέναν να πετάει έξω από το αυτοκίνητο σκουπίδια (σακούλες δεμένες κουτιά από κοκαόλες κλπ) σταματούσα με την μηχανή, τα μάζευα και τον προλάβαινα και του τα πέταγα πάλι μεσα από το ανοικτό παράθυρο.

Σε κάποια φάση βαρέθηκα και μεγάλωσα... είναι πολλοί ! Δεν βλέπεις τι γίνεται γύρω σου;
Ok! Καλα εκανες αλλα εγω εκθετω την ολη πολιτικη που ακολουθειται και επροκειτο να ακολουθηθει στο μρλλον με τεραστιο κοστος στην κοινωνια κανοντας μας παριες υης Ευρωπης στο θεμα. Κατι που ουτε η τωρινη κυβερνηση δεν εχει σκοπο να αλλαξει.
«Μνημείο περιβαλλοντικού χάους, αρρώστιας και ανθρώπινου πόνου».
Για τον ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ η Επιτροπη Αναφορων του Ευρωπαικου Κοινοβουλιου.

Πάνας
Μέλη που αποχώρησαν
Δημοσιεύσεις: 11180
Εγγραφή: 30 Μαρ 2018, 21:08

Re: Απατη και η ανακυκλωση?

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Πάνας » 13 Νοέμ 2019, 23:41

paul25 έγραψε:
13 Νοέμ 2019, 23:32
Πάνας έγραψε:
13 Νοέμ 2019, 23:26
paul25 έγραψε:
13 Νοέμ 2019, 23:17
Τι εγινε ρε φορουμ; Δε σας ενδιαφερει η διαχειριση απορριματων; Συνταρακτικα αρθρα και πληροφοριες σας εχω ποσταρει.
Όταν ήμουν μικρός και έβλεπα κανέναν να πετάει έξω από το αυτοκίνητο σκουπίδια (σακούλες δεμένες κουτιά από κοκαόλες κλπ) σταματούσα με την μηχανή, τα μάζευα και τον προλάβαινα και του τα πέταγα πάλι μεσα από το ανοικτό παράθυρο.

Σε κάποια φάση βαρέθηκα και μεγάλωσα... είναι πολλοί ! Δεν βλέπεις τι γίνεται γύρω σου;
Ok! Καλα εκανες αλλα εγω εκθετω την ολη πολιτικη που ακολουθειται και επροκειτο να ακολουθηθει στο μρλλον με τεραστιο κοστος στην κοινωνια κανοντας μας παριες υης Ευρωπης στο θεμα. Κατι που ουτε η τωρινη κυβερνηση δεν εχει σκοπο να αλλαξει.
Τι να σου πω, διάβασα αλλά ποια ανακύκλωση; οι κάδοι είναι άδειοι, ούτε ο κόσμος ξεχωρίζει τα ανακυκλώσιμα και όσοι πετάνε τελικά στον κάδο ανακύκλωσης περνάνε οι γύφτοι, με τα ντάτσουν, οι Πακιστανοί με καρότσια και τους αδειάζουν, πολύ σπάνιο το απορριμματοφόρο της ανακύκλωσης να σηκώσει κάδο να τον αδειάσει.,..το οποίο περνάει μια φορά την εβδομάδα στην περιοχή μου.
Οπότε για ποια ανακύκλωση μιλάμε, για τα κονδύλια του ΕΣΠΑ που θα τα φάνε οι καρεκλοκένταυροι; :102:

Κατάλαβες τώρα γιατί δεν ασχολείται ο κόσμος;

independent_44
Δημοσιεύσεις: 2009
Εγγραφή: 24 Απρ 2018, 00:25
Phorum.gr user: independent_44

Re: Απατη και η ανακυκλωση?

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από independent_44 » 13 Νοέμ 2019, 23:54

Σκέψου τι θα γίνεται στον κάδο με τα αποφάγια...

Εικόνα

Πάνας
Μέλη που αποχώρησαν
Δημοσιεύσεις: 11180
Εγγραφή: 30 Μαρ 2018, 21:08

Re: Απατη και η ανακυκλωση?

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Πάνας » 13 Νοέμ 2019, 23:58

Για να έχεις ανακύκλωση πρέπει ο κόσμος να έχει επίπεδο και να μην υπάρχουν γύφτοι, Αφγανοί, Πακιστανοι, κλπ.

Ας ξεκινήσουμε πρώτα από αυτό για να προχωρήσουμε παρακάτω. Να πάμε παρακάτω χωρίς να λυθούν τα βασικά προβλήματα δεν γίνεται.

Άβαταρ μέλους
paul25
Δημοσιεύσεις: 4780
Εγγραφή: 02 Απρ 2018, 12:43

Re: Απατη και η ανακυκλωση?

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από paul25 » 14 Νοέμ 2019, 00:36

Πάνας έγραψε:
13 Νοέμ 2019, 23:58
Για να έχεις ανακύκλωση πρέπει ο κόσμος να έχει επίπεδο και να μην υπάρχουν γύφτοι, Αφγανοί, Πακιστανοι, κλπ.

Ας ξεκινήσουμε πρώτα από αυτό για να προχωρήσουμε παρακάτω. Να πάμε παρακάτω χωρίς να λυθούν τα βασικά προβλήματα δεν γίνεται.
Μα αυτο ακριβως θιγω, για να παμε παρακατω πρεπει η ο κοσμος η οι πολιτικοι να κανουν την κινηση, αλλοιως δεν θα αλλαξει τιποτα. Εκθετω το πως οι πολιτικοι δεν εχουν σκοπο να αλλαξουν, πληροφορω το πως οι πολιτικες αυτες θα αυξησουν το χρεος μας κατακορυφα και ολα αυτα για να φανε τα λεφτα οι λιγοι (ελιτ) ξεσκιζοντας καθε εννοια προστασιας περιβαλλοντος και δημιουργωντας μεγαλα μελλοντικα προβληματα. Παντως επειδη παρακολουθω την απηχηση των περιβαλλοντικων θεματων στο κοινο, παρατηρω πως ειναι πολυ χαμηλη και αυτο σημαινει οτι δεν ενδιαφερονται γιατι μαλλον τα βαριουνται η δεν ξερουν πως θα φανουν χρησιμοι για τη λυση τους.
«Μνημείο περιβαλλοντικού χάους, αρρώστιας και ανθρώπινου πόνου».
Για τον ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ η Επιτροπη Αναφορων του Ευρωπαικου Κοινοβουλιου.

Άβαταρ μέλους
paul25
Δημοσιεύσεις: 4780
Εγγραφή: 02 Απρ 2018, 12:43

Re: Απατη και η ανακυκλωση?

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από paul25 » 14 Νοέμ 2019, 15:34

Εσθήρ έγραψε:
13 Νοέμ 2019, 23:22
Εμενα ακριβως επειδη με ενδιαφερει πολυ,οπως και οτιδηποτε αφορα το περιβαλον,δεν τα πολυπιστευω αυτα.Τα θεωρω ωραιοτατες δικαιολογιες για να μην ανακυκλωνουμε.

Οπως και αν εχει εμεις ας κανουμε την ανακυκλωση μας και βλεπουμε τι θα γινει .Ειμαστε η χωρα με την λιγοτερη ανακυκλωση στην ΕΕ.Ελεος.Κατι τετοιες μαλακιες σκεφτομαστε για ολα και την ανακυκλωση ,για αυτο ειμαστε ετσι.(Δεν παει σε εσενα αυτο paul,γενικα μιλαω)

Κανε εσυ την ανακυκλωση σου και αν το κρατος κανει μαλακιες τα ξαναλεμε.
Τωρα ειδα το ποστ σου Εσθηρ, χτες ημουνα και λιγο κουρασμενος και δεν εδωσα πολυ σημασια, συγνωμη. Αφου σε ενδιαφερει το θεμα, σε μεσες ακρες θα σου πω τα εξης:

α) Η ανακτηση απορριματων απο τα συμμεικτα, δηλαδη η ανακυκλωση, ειναι περιπου στο 7-8%, το υπολοιπο θαβεται στο ΧΥΤΑ Φυλης γι' αυτο και ενα εργο οπως αυτο, με διαρκεια ζωης για 30-40 χρονια κορεστηκε σχεδον στα μισα, διοτι εχει σχεδιαστει να συνλειτουργει με μεγαλα ποσοστα ανακυκλωσης που δεν εχουμε. Η πραγματικη ανακυκλωση, δηλαδη το ανακτημενο υλικο που αγοραζουν τριτοι ειναι μολις της ταξης του 0,90% επομενως το υπολοιπο ανακτημενο υλικο που δεν αγοραζεται, καταληγει και αυτο να θαβεται. Το ποσοστο μας ειναι τραγικα χαμηλο.

β) Ειχαμε δεσμευτει να πιασουμε (χρονια πριν) το στοχο 50% μεχρι το 2020, ετσι οπως παρουσιαζοταν στο ΕΔΣΑ και καταλαβαινεις ποσο μακρια απο το στοχο ειμαστε. Στο αρθρο με τους Ευρωπαιους που ανεβασα, οι Ευρωπαιοι προσπαθουν να μας πιεσουν να εγκσταλειψουμε το μπλε καδο και να υιοθετησουμε το ορθο που ειναι Διαλογη στη Πηγη και για το οποιο δεν εχουμε κανει καμια κινηση τοσα χρονια. Σαν να μην εφτανε αυτο ο εκπροσωπος μας υπεραμυνθηκε οπως λεει το αρθρο του μπουρδελοσυστηματος του μπλε καδου. Ημαρτον!

γ) Η κυβερνηση επειδη βλεπει οτι ειναι αδυνατο να πιασει το στοχο 50%, το επεκτεινει μεχρι το 2030. Στο πλαισιο αυτο θα περιμενε καποιος λοιπον να ξεκινησει προγραμματα εκπαιδευσης και ευαισθητοποιησης των πολιτων (που δεν υλοποιηθηκαν ποτε απο το 2003 εκπαιδευοντας τους πολιτες στην ανευθυνοτητα), να σχεδιασει χωριστους καδους ανακυκλωσης, να αποκεντροποιησει το σχεδιασμο της ανακυκλωσης, να βαλει προστιμα για τους καδους κλπ αντι αυτου, ανακοινωνει κατασκευη εργοστασιου καυσης αμφιλεγομενης τεχνολογιας, πσνακριβων για τα οποια η ΕΕ ξεκαθαρισε πως δεν θα πληρωσει, αρα ολο το κοστος το σηκωνουμε εμεις και μαλιστα με μελλοντικο σχεδιασμο οχι ενος, αλλα τριων εργοστασιων με δυο ΜΕΑ για το καθενα. Μιλαμε για παρα πολλα λεφτα για τους εργολαβους που θα τα χτισουν. Αντιλαμβανεσαι ποιοι εξυπηρετουνται απο την τσεπη μας.

Δημιουργειτε λοιπον το ερωτημα, θα πιασει αυτος ο σχεδιασμος ποτε τον στοχο 50% μεχρι το 2030; Η απαντηση φυσικα ειναι οχι, διοτι η ανακυκλωση δημιουργει διαφυγοντα κερδη.Πως;

Τα εργοστασια αυτα θα ειναι ΣΔΙΤ και οπως καθε ΣΔΙΤ εχουν ρητρα και χρονικο οριζοντα εκμεταλλευσης. Δηλαδη θα πρεπει να ειναι κερδοφορα για 30-40 χρονια και αυτο σημαινει οτι θα πρεπει να επεξεργαζονται ενα ελαχιστο αριθμο σκουπιδιων συμμεικτων κατω απο τον οποιο δεν θα πρεπει να πεσουν. Επομενως, γιατι να μπει στο κοπο να προωθησει την ανακυκλωση; Γιατι να επιμεινει στην Διαλογη στη Πηγη; Αφου ιδιωτες κολλητοι της κυβερνησης επωφελονται επιχειρημετικα απο ολο αυτο. Επιμενως, προβλεπω οτι αν προωθηθει αυτη η "συμμαχια" καυσης, μεχρι το 2070 δεν θα εχουμε πιασει ουτε καν το πρωτο στοχο.

Η ανακυκλωση θα πρεπει να ξεκολλησει απο τα συμφεροντα και να γινει αιτημα των.πολιτων, ειδαλλως θα εχουμε περιστατικα οπως αυτα στον ΧΥΤΑ Λιοσιων που οι στοιβες σκουπιδιων κατερευσαν και καταπλακωσαν το ΕΜΑΚ καταστρεφοντας το, καθως και πολλες περιοχες γυρω απο την Αθηνα υποβαθμισμενες απο της λειτουργια τετοιων μοναδων.
«Μνημείο περιβαλλοντικού χάους, αρρώστιας και ανθρώπινου πόνου».
Για τον ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ η Επιτροπη Αναφορων του Ευρωπαικου Κοινοβουλιου.

Άβαταρ μέλους
ΣΚΕΠΤΙΚΟΣ
Δημοσιεύσεις: 3105
Εγγραφή: 12 Μάιος 2018, 23:44
Phorum.gr user: ΣΚΕΠΤΙΚΟΣ

Re: Απατη και η ανακυκλωση?

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΣΚΕΠΤΙΚΟΣ » 14 Νοέμ 2019, 16:09

.

Μιάς καί αναφέρεστε σέ μπλέ καί πράσινους κάδους....

ενώ πρίν είχαμε τούς ανθεκτικούς σιδερένιους .....τά λαμόγια πήραν νέους πλαστικούς .....

γιά νά σπάνε εύκολα καί γιά νά τούς καίνε οι γνωστοί άγνωστοι ;;;

γιά νά ανακυκλώνουν τά λεφτά μας.....γαμώ τήν ανακύκλωσή τους μέσα.....

.
Ταφόπλακα τού Μέλλοντος τών Παιδιών μας η Γραφειοκρατεία καί οί Συντάξεις άνω τών 400 € ....

Δουλειά δέν έχει ό Διάολος γαμάει τά Παιδιά του .... Έλληνική Λαική Σοφία

Δέν ξέρεις κάν τό Λόγο ..........γιά νά μάς Ύποτάξης .........Σαδιστάκο ...

Άβαταρ μέλους
paul25
Δημοσιεύσεις: 4780
Εγγραφή: 02 Απρ 2018, 12:43

Re: Απατη και η ανακυκλωση?

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από paul25 » 14 Νοέμ 2019, 21:32

Πως και γιατί μας την έστησαν …(για την ΟΕΔΑ Φυλής και τις περίφημες αντισταθμιστικές εισφορές)

http://askota.gr/2015/04/19/pws-kai-gia ... -eisfores/
«Μνημείο περιβαλλοντικού χάους, αρρώστιας και ανθρώπινου πόνου».
Για τον ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ η Επιτροπη Αναφορων του Ευρωπαικου Κοινοβουλιου.

Απάντηση


  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Οικολογία & Φύση”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών