«Οι δρόμοι της ελιάς»: Έγινε το πρώτο βήμα για το νέο Εθνικό ερευνητικό κέντρο

Χλωρίδα - πανίδα και άνθρωπος
Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 29143
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: «Οι δρόμοι της ελιάς»: Έγινε το πρώτο βήμα για το νέο Εθνικό ερευνητικό κέντρο

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 08 Δεκ 2018, 18:42

5.12.2018
Λευκές ελιές: Μια σπάνια ποικιλία ελιάς με καταγωγή από τα αρχαία χρόνια.

Εικόνα

Το Leucocarpa, που ονομάζεται επίσης Leucolea, είναι μια ποικιλία ελιάς που χαρακτηρίζεται από μικρά φρούτα τα οποία, κατά την ωρίμαση, παίρνουν ένα λευκό χρώμα ελεφαντόδοντου.

«Κυρίως διαδεδομένη στις περιοχές της νότιας Ιταλίας, με ισχυρή παρουσία στην Καλαβρία, πιθανότατα εισήχθη κατά τον αποικισμό της Magna Graecia», ανέφερε ο Innocenzo Muzzalupo, ερευνητής στο Συμβούλιο Αγροτικής Έρευνας και Οικονομίας, Ερευνητικό Κέντρο για την Ελιά, τα εσπεριδοειδή και τα δένδρα (CREA-OFA), δήλωσε στους Olive Oil Times.

Λόγω του λευκού χρώματος των φρούτων, το οποίο στη δυτική κουλτούρα συμβολίζει την αγνότητα, κατέληξε να χρησιμοποιείται κυρίως για θρησκευτικούς σκοπούς.

Εικόνα

«Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο που παράγεται από αυτή την ποικιλία έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με όλα τα άλλα όσον αφορά τη σύνθεση των λιπαρών οξέων, των γεύσεων και των αρωμάτων που είναι χαρακτηριστικό ενός ελαφρού φρουτώδους προϊόντος», διευκρίνισε.

«Ένας μικρός αριθμός παραγωγών το χρησιμοποιούν σε μείγματα με άλλες κυρίαρχες ποικιλίες, αλλά λόγω του λευκού χρώματος των φρούτων, το οποίο στη δυτική κουλτούρα συμβολίζει την αγνότητα, κατέληξε να χρησιμοποιείται κυρίως για θρησκευτικούς σκοπούς».

Γι ‘αυτό και η Leucocarpa προορίζεται για τα μυστήρια και άλλες καθολικές ιεροτελεστίες και, στο παρελθόν, να χρίσει τον αυτοκράτορα κατά τη διάρκεια της τελετής στερέωσης.

Οι ελιές Leucocarpa (Gino Vulcano)

Εικόνα

Αυτό αποτελεί περαιτέρω ένδειξη για το πώς οι αρχαίοι άνθρωποι, ανεξαρτήτως της πίστης τους, συνδέουν την ελιά και το ελαιόλαδο με ιερότητα, όπως συνέβη στην Αθήνα και πολλά άλλα μέρη σε όλη τη Μεσογειακή λεκάνη, σε τέτοιο βαθμό που σήμερα η ελιά θεωρείται παγκοσμίως ένα σύμβολο της ειρήνης .

Επιστρέφοντας στο Leucocarpa, ο γενετικός χαρακτηρισμός έδειξε ότι ανήκει σε ένα μοναδικό στέλεχος, του οποίου η περιορισμένη εξάπλωση πιθανώς οφείλεται σε ανήσυχη διάδοση. Στη συνέχεια, οι αγρότες φροντίζουν καλά αυτά τα ελαιόδενδρα, τα οποία κατά τη διάρκεια της περιόδου δίνουν μια ωραία αισθητική επίδραση, η οποία, σύμφωνα με μια μελέτη που πραγματοποίησε η Muzzalupo με άλλους ερευνητές της CREA και του Πανεπιστημίου της Καλαβρίας, οφείλεται σε «απενεργοποίηση» των φλαβονοειδών και των ανθοκυανινών.

Εικόνα

«Η ωρίμανση της ελιάς περιλαμβάνει δύο φάσεις: πρώτον, το πέρασμα και τη σύνθεση της χλωροφύλλης που προκαλεί πράσινο φρούτο και στη συνέχεια την αποικοδόμηση της χλωροφύλλης όταν η ελιά χάνει το χρώμα της», εξηγεί ο ερευνητής μας. «Ταυτόχρονα, γενικά, στις ελιές, όπως και στα περισσότερα φρούτα, η σύνθεση των ανθοκυανινών και άλλων φλαβονοειδών ενεργοποιείται και αυτό προκαλεί το γαλαζωπό ή μαύρο χρώμα τους.»

Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ορισμένες ποικιλίες, κατά το πρώτο μέρος της ωρίμανσης, παίρνουν μια πολύ ανοιχτή σκιά πράσινου που είναι σχεδόν λευκό. Για παράδειγμα, η Biancolilla, το όνομα της οποίας υπενθυμίζει το λευκό χρώμα (Bianco στα ιταλικά), ονομάζεται ελαφρώς Leucocarpa σε ορισμένες περιοχές, επειδή μετά την αποικοδόμηση χλωροφύλλης, τα φρούτα παραμένουν ανοιχτά ακόμα και είκοσι μέρες μέχρι να ενεργοποιηθούν οι pigdos.

Εικόνα

«Στην ποικιλία Leucocarpa, η ενεργοποίηση φλαβονοειδών και ανθοκυανίνης δεν εμφανίζεται καθόλου», εξήγησε ο Muzzalupo. «Αυτή είναι η μόνη ποικιλία που παραμένει άσπρη σε οποιοδήποτε στάδιο της ωρίμανσης και εάν αφήσουμε τα φρούτα στα δέντρα μέχρι αργά το χειμώνα, θα τα βρούμε λευκά, που τείνουν να καταστούν κιτρινωπά λόγω της οξείδωσης των λιπιδίων. Στη μελέτη μας προσπαθήσαμε να καταλάβουμε γιατί συμβαίνει αυτό. »

Εικόνα

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μεταγραφή συγκεκριμένων γονιδίων παρεμποδίζεται στο επίπεδο ορισμένων ενζύμων από μια διαδικασία ρύθμισης. τότε, ανακάλυψαν ποιοι κανονιστικοί μηχανισμοί συμβαίνουν, μέσω ειδικών microRNAs. Αυτό το τελευταίο εύρημα οδήγησε στη δημοσίευση της έρευνας.

«Ο χαρακτηρισμός των μεταγραφών από τις βιοσυνθετικές οδούς φλαβονοειδών και ανθοκυανίνης και η ανάλυση του επιπέδου έκφρασης τους σε ελαιόδεντρα είναι ένας σημαντικός στόχος όχι μόνο να κατανοήσουμε το γεγονός των φρούτων, αλλά και να αυξήσουμε τη γνώση αυτών των αντιοξειδωτικών μορίων, τα οποία είναι σημαντικά για την ανθρώπινη υγεία », σημείωσε ο Muzzalupo.
https://www.ypaithros.gr/leukes-elies-s ... ia-xronia/

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 29143
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: «Οι δρόμοι της ελιάς»: Έγινε το πρώτο βήμα για το νέο Εθνικό ερευνητικό κέντρο

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 23 Φεβ 2019, 19:30

22/02/2019
Απογοητευτικές οι εκτιμήσεις για την φετινή ελαιοπαραγωγή στη χώρα.
Αναγκαία η λήψη μέτρων σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης.


Εικόνα

Απογοητευτικές είναι οι πρόσφατες εκτιμήσεις για την φετινή ελαιοπαραγωγή στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Κρήτη σε συνάρτηση με τις απώλειες της παραγωγής λόγω καιρικών συνθηκών και τη μείωση που προέκυψε τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της μερικής ή πλήρους εγκατάλειψης της ελαιοκαλλιέργειας από αρκετούς παραγωγούς, λόγω της πτώσης των τιμών, της αύξησης του κόστους παραγωγής αλλά και της γήρανσης του αγροτικού πληθυσμού.

Αυτό επισημαίνει ο Νίκος Μιχελάκης δρ. Γεωπονίας, πρώην διευθυντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και επιστημονικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ). Η παραγωγή στην Ελλάδα δεν θα ξεπεράσει τους 160 χιλιάδες τόνους αντί των 200 χιλιάδων τόνων που είχε αρχικά εκτιμηθεί. Σύμφωνα με τον κ. Μιχελάκη «επίσημα στοιχεία δυστυχώς δεν υπάρχουν και αυτό είναι ένα πρόβλημα που πρέπει επί τέλους να το αντιμετωπίσει το ΥπΑΑΤ. Τα στοιχεία της παραγωγής προέρχονται από πληροφορίες που συλλέγουν κυρίως Ιταλοί εμπειρογνώμονες. Παράλληλα και η παραγωγή στην Κρήτη, σύμφωνα με τα στοιχεία των ΔΑΟΚ Κρήτης θα κυμανθεί γύρω στους 65.000 τόνους αντί της αρχικής εκτίμησης των 72.000 τόνων».

Σε ότι αφορά την ποιότητα του ελαιόλαδου, ο σύμβουλος του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης τονίζει: «…Δυστυχώς φέτος είναι πολύ υποβαθμισμένη. Τόσο σε επίπεδο χώρας όσο και στην Κρήτη. Συγκεκριμένα, λάδια οξύτητας 0,3 βαθμών φαίνεται να είναι σπάνια. Η πλειοψηφία των λαδιών φαίνεται να κυμαίνεται στους 0,5-0,7 βαθμούς».
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οικονομική ζημία από την υποβάθμιση της ποιότητας, η οποία ανέρχεται σε περίπου 10 εκατ. ευρώ για την Κρήτη, ενώ σε επίπεδο χώρας μπορεί να φθάσει κοντά στα 30 εκ. ευρώ.

Σύμφωνα με στατιστική επεξεργασία που έγινε από τον ΣΕΔΗΚ στα στοιχεία της παραγωγής από το 1975 και μετά, διαπιστώνεται ότι : Κατά την 30ετία (1975 -2005) υπήρχε μια ανοδική πορεία με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 3,5 χιλιάδων τόνων ανά έτος.Την υπόλοιπη όμως περίοδο μέχρι το 2018 υπάρχει μια ραγδαία καθοδική πορεία με μέσο ετήσιο ρυθμό μείωσης 5,4 χιλ. τόνων».

«Είναι αναγκαία η αναστροφή της πορείας αυτής για την ελαιοκαλλιέργεια και την ελαιοπαραγωγή και απαιτείται» όπως αναφέρει ο κ. Μιχελάκης «λήψη αποτελεσματικών μέτρων, μεταξύ των οποίων, η κάλυψη από τον ΕΛΓΑ και των ζημιών από υψηλές θερμοκρασίες, η σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή και η εξυγίανση του εμπορίου».
https://www.newsbeast.gr/greece/arthro/ ... -sti-chora

Άβαταρ μέλους
Belladonna
Δημοσιεύσεις: 558
Εγγραφή: 31 Ιαν 2019, 10:44
Phorum.gr user: Belladonna

Re: «Οι δρόμοι της ελιάς»: Έγινε το πρώτο βήμα για το νέο Εθνικό ερευνητικό κέντρο

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Belladonna » 27 Φεβ 2019, 21:55

Dwarven Blacksmith έγραψε:
27 Ιουν 2018, 21:26
Δεν καταλαβαίνω τι εννοούν να "διασφαλιστεί το γενετικό υλικό". Δεν γίνεται να πατεντάρεις dna εκτός αν το έχεις τροποποιήσει ο ίδιος.
Στηρίζουμε κάθε επιστημονική προσπάθεια αλλά μην πουλάνε λαϊκισμό.

Κρατάω μια πισινή για μήπως οι δημοσιογράφοι δεν κατάλαβαν γρι από αυτά που τους είπαν.
Σημαίνει να καταγραφεί ότι το ταδε dna ανήκει στην τάδε ποικιλία που καλλιεργείται στην Ελλάδα.

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 29143
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: «Οι δρόμοι της ελιάς»: Έγινε το πρώτο βήμα για το νέο Εθνικό ερευνητικό κέντρο

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 07 Μαρ 2019, 17:24

Σάββατο, 2 Μαρτίου 2019
Ξεσπάει σε λίγο «το αντάρτικο της ελιάς»
Το νου σας στην παγίδα, μην ξεριζώσετε ελιές λόγω επιδότησης.


Εικόνα
“ Σε λίγο οι τρελλοί θα μας πουν πως είναι… «τρελλά ελαιόδενδρα»… ”

Ο Γιώργος Λεκκάκης, γνωστός συγγραφέας – δημοσιογράφος, για τις θέσεις και απόψεις του γύρω απο την Ελλάδα, την παράδοση, τη φύση και το περιβάλλον παρουσιάζει μέσα απο την Kontranews άρθρο που καθιστά τους Έλληνες πέρα από ενήμερους του θέματος, υπόλογους αν δεν αντιδράσουν…

Κάνει λόγο για την συντονισμένη προσπάθεια καταστροφής των γνήσιων ελαιόδενδρων της Ελλάδας και την αντικατάστασή τους από υβδριδικά… Δηλαδή «κάποιοι» θα επιχειρήσουν να κάνουν ότι και με το σιτάρι. Αφού έχουν αποκτήσει στον τόπο τους τα εξαιρετικά ελληνικά φυτά και δένδρα, θα επιβάλουν στους Έλληνες να τα καταστρέψουν και να υποβαθμίσουν απόλυτα την ποιότητα και την γνησιότητα της παραγωγής. Ειδικά στην περίπτωση της Ελληνικής ελιάς, αν το καταφέρουν θα έχουν αποκόψει τον Έλληνα από ένα κυρίαρχο συστατικό της ιστορίας, της παράδοσης, της πίστης, της καλλιέργειας, της παραγωγής, της διατροφής, της Ζωής του! Απομένει η θάλασσα και ο ήλιος.

Ο Γιώργος Λεκκάκης επισημαίνει ότι υπάρχει λύση. Το notospress.gr παρουσιάζει τη θέση του. Υπάρχει λύση για τη σωτηρία των ελαιώνων;

Γράφει ο Γιώργος Λεκκάκης
Εαν πραγματικά θέλουμε να σωθούν τα ελαιόδενδρα,
οι ελιές και το, ζωτικό για εμάς, ελαιόλαδό μας, με το πρόβλημα του «βακτηρίου» (που «ξαφνικά» «προέκυψε» κι αυτό, μέσ’ στην κρίση), ίσως, μια λύση είναι η αντιμετώπιση του με ζεόλιθο σε συνδυασμό και με ενεργούς μικρο-οργανισμούς (*) μαζί… Και όχι μόνον!

Στο τέλος – τέλος, εάν κάποιοι αμφιβάλουν, τι έχουν να χάσουν; Αφού εν τέλει θα τους επιβάλουν να κόψουν τα «άρρωστα ελαιόδενδρα», θα τα δυσφημίσουν ως άρρωστα (οι άρρωστοι), και θα πείσουν τον κόσμο πως πρέπει να θανατωθούν, όπως οι «τρελλές αγελάδες» και τα «τρελλά κοτόπουλα»… Οι τρελλοί τα βλέπουν όλα τρελλά… Κι όλα αυτά με την βούλα κάποιων «επιστημόνων»…

Στην θέση των πανάρχαιων ελληνικών ελαιόδενδρων (μόνο στην Κρήτη υπάρχουν περισσότερα απο 100 ελαιόδενδρα, που ζουν από την μινωική εποχή και είναι ακόμα ενεργά και παράγουν και προσφέρουν στην τοπική εθνική οικονομία!) θα φυτευθούν κάτι ξερακιανά υβρίδια κακομοίρικων ελιών, άσχετα με την ελληνική φύση, το ελληνικό χώμα, τον Έλληνα…

Και θα επιδοτείται και θα έχει πρόσβαση στα ελαιοτριβεία μόνον όποιος θα έχει υβριδιακές ελιές! Και τότε θ’ αρχίσει το «αντάρτικο της ελιάς»! Ένα αντάρτικο, πολύ χειρότερο απ’ αυτό που βίωσαν οι Γερναμοί ναζί στην Ελλάδα επι Κατοχής! Και επειδή το θυμούνται καλά, τους το ξανα- υπενθυμίζω… κι αυτών, και όλων των συν-εμπνευστών αυτού του σχεδίου…

Εγώ πιστέυω ότι, αυτό το κτύπημα στα ελαιόδενδρα και το ελαιόλαδο είναι εσκεμμένο. Θέλουν να μας πιούν το λάδι στην κυριολεξία πια! Θα πρέπει να το σταματήσουμε με κάθε τρόπο! Και οι επιστήμονες, και οι καθηγητές, να σταθούν στο ύψος τους, κάποτε, επιτέλους!

Τέλος, πρέπει να βρούμε και να επαναφέρουμε τους παλαιούς σπόρους.

Οι καινούργιοι είναι υβρίδια και, τελικά, ύβρις. Και αν δεν βρούμε τους παλαιούς, μπορούμε να τους επαναφέρουμε στην πρωταρχική τους μορφή…

(*) Για τους ενεργειακούς μικροοργανισμούς μπορείτε να ενημερωθείτε απο τα βιβλία και τις έρευνες του Ιάπωνα καθηγητή Φυτοκομίας στο Κολλέγιο Γεωργίας (Πανεπιστήμιο του Ρίουκους), Teruo Higa. Αλλά και τον δικό μας, κ. Θ. Θωμίδη, του Α.Π.Θ. Φυσικά το (εγ)κατεστημένο θα πέσει πάνω τους να τους φάει – γνωστός καννίβαλος! Όμως οφείλουμε να δώσουμε στην εναλλακτική επιστήμη την ευκαιρία να αποδείξει αυτά που ισχυρίζεται. Για το καλό της φύσεως, δηλ. της ανθρωπότητας, δηλ. του πλανήτη Γη, του σπιτιού μας…
https://no2idcardgr.blogspot.com/2019/0 ... ost_6.html
https://hellas-now.com/xespaei-se-ligo- ... pidotisis/

Άβαταρ μέλους
Βινόσαυρος
Δημοσιεύσεις: 6335
Εγγραφή: 26 Απρ 2018, 05:38

Re: «Οι δρόμοι της ελιάς»: Έγινε το πρώτο βήμα για το νέο Εθνικό ερευνητικό κέντρο

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Βινόσαυρος » 07 Μαρ 2019, 17:32

το ελαιόλαδο είναι υπερεκτιμημένο
Αλληλεγγύη στην κα. Σταυράκη-Πατούλη.
Αλληλεγγύη στην αδελφότητα Κυρίλλου και Μεθοδίου.
Αλληλεγγύη στον κ. Καιρίδη.
Αλληλεγγύη στην κα. Συγγενιώτου.

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 29143
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: «Οι δρόμοι της ελιάς»: Έγινε το πρώτο βήμα για το νέο Εθνικό ερευνητικό κέντρο

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 19 Οκτ 2019, 20:37

19 Οκτωβρίου 2019
“Από Θεού άρξασθαι» η παραγωγή ελαιολάδου στην μαγευτική Πιερία”

Εικόνα
του Δημήτρη Ρουκά
M. Sc. Τεχν. Γεωπόνος


Ξεκίνησε και φέτος (2019) το λιομάζωμα στην Πιερία και ο ευλογημένος καρπός της ελιάς παίρνει σιγά σιγά το δρόμο του για το λιοτρίβι, για να μας δώσει το ανεκτίμητο δώρο της που είναι το ελαιόλαδο.

Με το καθιερωμένο αγιασμό, στο πιστοποιημένο ελαιοτριβείο του κ Αστέριου Γκριμούρα στην Σκοτίνα Πιερίας ξεκίνησε για την άτυπη ομάδα πιστοποιημένων ελαιοπαραγωγών ολοκληρωμένης διαχείρισης της ένωσης παραγωγών του συνεταιρισμού Κάτω Αγιάννη Πιερίας η παραγωγή και φέτος του εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου ¨ΘΕΪΚΟ ΟΛΥΜΠΟΣ¨.

Τα τελευταία χρόνια με γνώμονα την παραγωγή υψηλής ποιότητας Ελαιολάδου και σύμμαχο την συνέχιση της εφαρμογής του φιλο-περιβαντολογικού συστήματος ολοκληρωμένης διαχείρισης, η συγκεκριμένη πιστοποιημένη ομάδα ελαιοπαραγωγών κατάφερε να διατηρεί την πρωτιά στην τιμή του ελαιολάδου που παράγει. Πώς να μη διατηρεί όμως την πρωτιά, αφού με το που ξεκίνησε η διαδικασία και ρίχτηκαν οι πρώτες πλαστικές κλούβες με τις ελιές στην χοάνη εισαγωγής, το άρωμα της ελιάς απλώθηκε παντού, και μετά από μιάμιση περίπου ώρα που άρχισε να ρέει το ελαιόλαδο.

Όλος ο χώρος του ελαιοτριβείου μοσχομύρισε φρέσκο ελαιόλαδο. Η παραγωγή του εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο ¨ΘΕΪΚΟ ΟΛΥΜΠΟΣ¨ σηματοδότησε μια νέα εποχή για το Πιερικό ελαιόλαδο, δίνοντας την δυνατότητα να αποκτήσει τη θέση που του αρμόζει τόσο στην Ελληνική, όσο και στη διεθνή αγορά.

Να ευχηθούμε μια καλή ελαιοκομική χρονιά με ακόμη καλύτερο ελαιόλαδο!!!
https://vimapress.gr/apo-theou-arxasthe ... ki-pieria/

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 29143
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: «Οι δρόμοι της ελιάς»: Έγινε το πρώτο βήμα για το νέο Εθνικό ερευνητικό κέντρο

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 10 Δεκ 2019, 20:47

8 Δεκέμβριος 2014
Το μάζεμα της ελιάς. Ένα εκπληκτικό φιλμ για μια ελληνική παράδοση αιώνων.

Εικόνα

Ένα υπέροχο οπτικό ταξίδι στους ελαιώνες της Κρήτης γεμάτο μνήμες, συγκίνηση, και την ψυχή της Ελλάδας. Ένας ύμνος στο δέντρο-σύμβολο της ελληνικής υπαίθρου. Μια ταινία μικρού μήκους για την σημασία της ελιάς για τους Έλληνες με αισθητική τελειότητα, δύναμη και ευαισθησία.

«The Olive Tree Will Always Be Here», δηλαδή «η ελιά θα είναι πάντα εδώ» ο τίτλος του ολιγόλεπτου φιλμ, δημιουργία της Indigo View για την ελληνική εταιρεία εξαγωγών προϊόντων ελιάς και ελαιολάδου GAEA.

Μαγικές κινηματογραφικές εικόνες από μια φθινοπωρινή Κρήτη και από πρόσωπα βγαλμένα από μια άλλη εποχή.


https://perierga.gr/2014/12/to-mazema-tis-elias/

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 29143
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: «Οι δρόμοι της ελιάς»: Έγινε το πρώτο βήμα για το νέο Εθνικό ερευνητικό κέντρο

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 02 Αύγ 2020, 20:02

01/08/2020
Παγκόσμιο ρεκόρ με 203 διεθνή βραβεία σε ελληνικό βιολογικό ελαιώνα.
Αναγνωρίζεται σε όλο τον κόσμο, από την Ιαπωνία μέχρι την Αμερική.


Εικόνα

Οι «βιολογικοί ελαιώνες Σακελλαρόπουλου», στη Σπάρτη Λακωνίας είναι ο ορισμός του πολύ γνωστού όρου στο εξωτερικό, Single Estate βιολογικού παραγωγού, αλλά σε συγκεκριμένο Terroir και μεθόδους, που συνδυάζουν τις ιδιαίτερες γεύσεις του τόπου, κρατώντας πάντα ψηλά στην ταυτότητά τους, το ελληνικό στοιχείο και την διαχρονική γευσιγνωστική παράδοση του τόπου.

Εικόνα
ο Γιώργος Σακελλαρόπουλος, ο οποίος μίλησε για τα βραβεία του ελαιώνα του. Φωτογραφία: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Από το 2012 έως σήμερα οι «βιολογικοί ελαιώνες Σακελλαρόπουλου» (https://www.bioarmonia.gr/el/) τιμήθηκαν στους μεγαλύτερους, αναγνωρισμένους και έγκυρους διαγωνισμούς του κόσμου, με 203 διεθνή βραβεία, ένα αριθμό ρεκόρ παγκοσμίως για ελαιοπαραγωγό που καλλιεργεί, παράγει και τυποποιεί αποκλειστικά τα δικά του βιολογικά ελαιοπροϊόντα.

Τα 203 διεθνή βραβεία αποτελούν διαβατήριο, αλλά και εγγύηση υψηλής ποιότητας για τις αγορές και τους καταναλωτές του εξωτερικού, εκεί που κυρίως απευθύνονται.

Είναι μια σφραγίδα ανώτερης γεύσης που πλέον αναγνωρίζεται σε όλο τον κόσμο, από την Ιαπωνία μέχρι την Αμερική. Για τη νέα βράβευση αλλά και τους στόχους της εταιρείες μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Σακελλαρόπουλος.

Εικόνα
Οι πράσινες ελιές. Φωτογραφία: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πότε και πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την βιολογική καλλιέργεια; Πόσο δύσκολο ήταν αυτό το εγχείρημα;

Αποφασίσαμε συνειδητά να ασχοληθούμε με τη βιολογική καλλιέργεια, γνωρίζοντας τα οφέλη που αυτή συνεπάγεται για το περιβάλλον, αλλά και για την ανθρώπινη υγεία. Ξεκινήσαμε το 1992, όταν η βιολογική γεωργία ήταν εντελώς άγνωστη τότε στην Ελλάδα. Επιλέξαμε τον τόπο μας, την Σπάρτη Λακωνίας, όπου οι συνθήκες είναι ιδανικές για την καλλιέργεια ελιάς.

Στόχος μας δεν ήταν ποτέ να παράγουμε τεράστιες ποσότητες ελαιολάδου και ελιών.

Εξαρχής, εκπαιδευτήκαμε και εν συνεχεία αποφασίσαμε πως είναι μονόδρομος για εμάς η παραγωγή πιστοποιημένων βιολογικών ελαιοπροϊόντων limited edition, με ταυτότητα και υπεραξία, που κατατάσσονται στα λειτουργικά τρόφιμα.

Είναι ένας δύσκολος δρόμος καθώς απαιτείται τεχνογνωσία, κατάρτιση και μεγάλα διαστήματα δοκιμών. Επίσης ο διεθνής ανταγωνισμός είναι τεράστιος, απέναντι σε πάνω από 40 μεγάλες ελαιοπαραγωγικές χώρες.

Καθ' όλη τη διάρκεια των 28 χρόνων επιμείναμε, πιστέψαμε στον στόχο μας, που δεν είναι άλλος από την επίτευξη της υψηλής ποιότητας.

Εικόνα
Το βιολογικό ελαιόλαδο το οποίο έχει σαρώσει τα βραβεία. Φωτογραφία: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Έχετε κατακτήσει παγκόσμιο ρεκόρ στις διεθνείς βραβεύσεις. Τι σημαίνει για εσάς;

Δεν είχαμε συμμετάσχει σε διεθνείς διαγωνισμούς πριν από το 2012, δηλαδή 20 χρόνια μετά το ξεκίνημα όλης αυτής της προσπάθειας, καθώς θέλαμε πρώτα, να φτάσουμε, σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο ποιότητας και γευσιγνωστικών χαρακτηριστικών τα εξειδικευμένα βιολογικά ελαιοπροϊόντα μας

Ο συναγωνισμός και ο βαθμός δυσκολίας που συναντήσαμε από το 2012 έως και σήμερα είναι τεράστιος από τα διεθνή μεγαθήρια της ελαιοκομίας. Εκεί "εισάγεσαι" στο χώρο που δεν συγχωρείται το παραμικρό ελάττωμα από τους ειδικούς κριτές.

Για αυτό τον λόγο απαιτήθηκαν τα 20 πρώτα χρόνια προετοιμασίας, εξέλιξης και κυρίως αυτοβελτίωσης, για να γίνει εφικτό να συναγωνιστείς, αυτές τις τεράστιες αγορές, στην γεύση και την ποιότητα καθώς ποσοτικά είναι αδύνατον.

Ποιο ή ποια από τα διεθνή βραβεία σας θα θεωρούσατε ότι είναι ξεχωριστά για εσάς και για ποιο λόγο;

Είναι μια πολύ δύσκολή ερώτηση και σίγουρα η απάντηση μου είναι το κάθε επόμενο διεθνές βραβείο. Αυτό που ακόμα δεν έχει έρθει. Το πιστεύω γιατί θεωρώ ότι το μεγαλύτερο βραβείο είναι η διαδρομή που γίνεται μέχρι να φτάσουμε σε μια μεγάλη βράβευση, η οποία μπορεί να έχει μια διάρκεια δοκιμών και πειραματισμών δύο, τριών, τεσσάρων ετών. Αυτή η διαδρομή είναι αυτή το μεγάλο βραβείο και αυτό που σε διδάσκει.

Θεωρώ ότι τα βραβεία μας επιβεβαίωσαν ότι βρισκόμαστε στην σωστή πορεία, με σεβασμό και ταπεινότητα, στο ιερό δέντρο της ελιάς, στον άνθρωπο, στο περιβάλλον και σε όλα αυτά που προσθέτουμε στην ελληνική βιολογική ελαιοκομία

Αν λοιπόν ξεχώριζα κάποιο, θα ήταν το πρώτο μας βραβείο, με τις ελιές «Τέλιες» και το Διπλό Χρυσό Αστέρι στα Great Taste Awards στο Λονδίνο το 2012 -τα λεγόμενα Oscar της γεύσης- ανάμεσα σε 10.000 ποιοτικά τρόφιμα από όλο τον κόσμο.

Επίσης, την μεγάλη και μοναδική διάκριση της 2ης θέσης σε όλο τον κόσμο το 2017 για το gourmet ελαιόλαδο μας «Συλλεκτικόν», ενώ ειδική μνεία πρέπει να δοθεί στο ίδιο ελαιόλαδο, για την διάκριση με την οποία τιμήθηκε στο Λονδίνο το 2019, την ανώτερη και σπάνια διάκριση των 3 χρυσών αστεριών ανάμεσα σε 12.772 ποιοτικά τρόφιμα στα Great Taste Awards.

Η κορύφωση φυσικά όλων αυτών των παγκόσμιων βραβείων γεύσης και ποιότητας ήρθε το 2018 και το 2019, όπου δύο διαφορετικά πολυποικιλιακά έξτρα παρθένα βιολογικά gourmet ελαιόλαδα μας, το Majestic blend evoo και το Gemstone blend evoo, τιμήθηκαν για δύο συνεχόμενες χρονιές, με την 1η θέση στην παγκόσμια κατάταξη ελαιολάδων WREVOO των αντίστοιχων ετών, με νέο ρεκόρ όλων στην κατηγορία τους.

Μιλήστε μας για τα βιολογικά προϊόντα σας. Ποιες θα χαρακτηρίζατε ως τις πιο καινοτόμες προτάσεις σας;

Τα ελαιοπροϊόντα μας είναι πολλά αλλά αν θα έπρεπε να ξεχωρίσω μερικά θα σας έλεγα το βιολογικό Πρωτέλαιο limited edition, το άθερμο Αγουρέλαιο, τα έξτρα παρθένα μονοποικιλιακά ελαιόλαδα, τα αρωματικά Premium και Gourmet ελαιόλαδα.

Επίσης, οι βιολογικές και gourmet ελιές μας, Καλαμών και πράσινες που είναι φυσικής ζύμωσης, με ελάχιστο αλάτι, χωρίς χημικά και συντηρητικά αλλά και χωρίς παστερίωση.

Όλα τα βιολογικά ελαιόλαδα και οι ελιές που παράγουμε είναι αμιγώς καινοτόμα με κυρίαρχο σημείο υπεροχής τους την απλότητα και τον πλουραλισμό στη γεύση τους, που θυμίζουν ξεχασμένες εποχές.

Αρκετές έρευνες δείχνουν τα πολλά οφέλη της ελιάς και του ελαιολάδου στην ανθρώπινη υγεία. Συμμετέχετε σε τέτοιες έρευνες με τα προϊόντα σας;

Η επιστημονική έρευνα και οι συνεργασίες με ερευνητές και πανεπιστημιακά ιδρύματα αποτελούν τον πυρήνα και τον θεμέλιο λίθο των ελαιώνων μας.

Σήμερα, τα βιολογικά ελαιόλαδα μας, αξιοποιούνται στην τριετή έρευνα «Παρεμβατική Μελέτη Μεσογειακής Διατροφής», που πραγματοποιείται από το πανεπιστήμιο του Harvard και τη σχολή Δημόσιας Υγείας, στην καθημερινή διατροφή 1000 εθελοντών πυροσβεστών σε 44 πυροσβεστικούς σταθμούς των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σκοπός της είναι να αποδείξει ότι αλλάζοντας τις διατροφικές συνήθειες σε ομάδες ανθρώπων που έχουν υψηλό κίνδυνο ασθενειών και κυρίως καρδιακών προσβολών κατά την εκτέλεση της εργασίας τους, όπως οι πυροσβέστες, ο κίνδυνος αυτός μπορεί να μειωθεί σε εξαιρετικά υψηλά ποσοστά.

Σημαντική είναι επίσης η κλινική μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το ΕΚΠΑ ,όπου ερευνήθηκαν οι επιτραπέζιες ελιές μας.

Η μελέτη έδειξε ότι είχαν κατά μέσο όρο 5 φορές περισσότερη τυροσόλη και υδροξυτυροσόλη (ισχυρά φυσικά αντιοξειδωτικά),από τους υπόλοιπους τύπους ελιών που εξετάστηκαν στο εργαστήριο.

Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν στο παγκόσμιο συνέδριο της Διεθνούς Επιστημονικής Εταιρείας Ελαιοκανθάλης, στην Ολυμπία το 2016.

Παράγετε και φυσικά καλλυντικά προϊόντα, τι πρέπει να γνωρίζουμε για αυτά;

Τα φυσικά καλλυντικά μας δημιουργήθηκαν με γνώμονα την ανάγκη να στραφούμε προς τη φύση για την φροντίδα, την περιποίηση και την προστασία του προσώπου και του σώματός.

Πρόκειται για 100% ελληνικά φυσικά καλλυντικά με άθερμο βιολογικό ελαιόλαδο και βαλσαμέλαιο, διαθέτοντας όλες τις ευρωπαϊκές πιστοποιήσεις νόμιμης κυκλοφορίας και έχουν υποβληθεί σε πλήρη δερματολογικό έλεγχο.

Τα καλλυντικά μας κυκλοφορούν με το brand name Esthique Natural Cosmetics.

Ποιοι οι επόμενοι στόχοι σας;

Ο στόχος μας για τα επόμενα χρόνια είναι η συνέχιση και εξέλιξη της παραγωγής βιολογικών ελαιοπροϊόντων υψηλής υγειοπροστατευτικής αξίας με καινοτομία και υπεραξίες. Ταυτόχρονα, η διεύρυνση της αναγνώρισης του brand name «ελαιώνες Σακελλαρόπουλου» ( https://www.bioarmonia.gr/el/ ) από τους καταναλωτές διεθνώς, αλλά και η εξασφάλιση περισσότερων σημαντικών αγορών του εξωτερικού, με σταθερές και αμοιβαίες συνεργασίες και βέβαια η Σπάρτη και η χώρα μας, να συνεχίσουν να κατακτούν πρωτιές στις διεθνείς διακρίσεις.
https://www.anamniseis.net/pagkosmio-re ... ko-eleona/

Απάντηση


  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Οικολογία & Φύση”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών