Φυτοφάρμακα

Χλωρίδα - πανίδα και άνθρωπος
Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 28702
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Φυτοφάρμακα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 20 Αύγ 2018, 05:42

Κυριακή, 19 Αυγούστου 2018
Aντε βρε…καλοφάγωτα. Ελεύθερα στην αγροτική Ελληνική παραγωγή το καρκινογόνο round-up της γνωστής Monsanto.

Εικόνα

Από τις 6/3/2018 η "Ελληνική" κυβέρνηση επέτρεψε τη χρήση του ζιζανιοκτόνου round-up για πέντε χρόνια στην αγροτική παραγωγή.

Η πολυεθνική εμβληματική εταιρεία αγροχημείας Monsanto -που μόλις εξαγοράστηκε από τη Bayer- έχει κληθεί να καταβάλει αποζημίωση 289 εκατομμυρίων δολαρίων σε έναν Αμερικανό διότι τα ζιζανιοκτόνα της που περιέχουν γλυφοσάτη (glyphosate) του προκάλεσαν καρκίνο. Πρόκειται για μια υπόθεση ορόσημο, με τους ενόρκους ενός δικαστηρίου της Καλιφόρνιας να κρίνουν ότι η Monsanto γνώριζε ότι τα ζιζανιοκτόνα Roundup και RangerPro ήταν επικίνδυνα και δεν προειδοποίησε τους αγοραστές. Είναι η πρώτη αγωγή που επικαλείται σύνδεση της γλυφοσάτης με τον καρκίνο....

Ο ενάγων της υπόθεσης, ο Dewayne Johnson, πατέρας δύο παιδιών, διαγνώστηκε με λέμφωμα μη Hodgkin το 2014, στα 46 του χρόνια, και είναι ένας εκ των 5.000 παρόμοιων εναγόντων στις ΗΠΑ. Σήμερα βρίσκεται στο τελικό στάδιο του καρκίνου ενώ ράντιζε τακτικά με RangerPro όσο εργαζόταν σε ένα σχολείο της Καλιφόρνια. Ο ίδιος ζητούσε πάνω από 400 εκατομμύρια δολάρια, εκτιμώντας ότι τα προϊόντα αυτά προκάλεσαν τον καρκίνο και πως η Monsanto είχε εν γνώσει της αποκρύψει την επικινδυνότητά τους. Οι δικαστές αποφάνθηκαν ότι η εταιρεία είχε ενεργήσει «κακοβούλως» και ότι τα ζιζανιοκτόνα συνεισέφεραν «ουσιαστικά» στην τελική ασθένεια του Johnson.

Αποκρυψη της επικινδυνότητας του Roundup παρόλες τις σοβαρές ενδείξεις ...
http://www.biotechwatch.gr/Roundup
http://www.documentonews.gr/article/eno ... h-monsanto

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 28702
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Φυτοφάρμακα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 20 Αύγ 2018, 19:25

05 Ιουν. 2018
Η Monsanto πέθανε ζήτω η Bayer! Αλίμονό μας.
Η πιο διάσημη και η πλέον μισητή επιχειρηματική εξαγορά των τελευταίων χρόνων – αν όχι δεκαετιών – παγκοσμίως, αυτή της Monsanto από τη Bayer, πρόκειται να ολοκληρωθεί την ερχόμενη Πέμπτη, με το δυσθεώρητο ποσό των 63 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Εικόνα

Με την εξαγορά της από τον γερμανικό κολοσσό, η αμερικανική πολυεθνική θα χάσει μεν την επωνυμία της, μετά από 117 χρόνια, αλλά αυτό δεν απασχολεί καν το γιγαντιαίο κύμα διαμαρτυρίας που ξεσηκώθηκε διεθνώς από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσης της πρόθεσης για συγχώνευση, τον Σεπτέμβριο του 2016, από περιβαλλοντικές οργανώσεις και όχι μόνο, αφού, η ενίσχυση της διαδικασίας συγκέντρωσης κεφαλαίου στον αγροτοβιομηχανικό τομέα – και μάλιστα μέσω της συγχώνευσης μίας φαρμακευτικής με μία φυτοφαρμακευτική εταιρία – συνιστά ακόμη μεγαλύτερη απειλή για το εισόδημα των αγροτών και για την υγεία όλων.

Οι «γάμοι της κόλασης»
Στην έκθεση «too big to feed» που δημοσιεύθηκε στις 13 Οκτωβρίου του 2017 από τη διεθνή ομάδα εμπειρογνωμόνων για τα αειφόρα συστήματα διατροφής, τονίζεται ότι οι πρόσφατες συγχωνεύσεις μεταξύ των εταιρειών αγροχημικών θα παραδώσουν το 70% του τομέα στα χέρια τριών κολοσσών: πρόκειται για το Dow-Dupont, την εξαγορά της Monsanto από τη Bayer και την εξαγορά της Syngenta από τη ChemChinaγια 43 δις δολάρια, ενώ δρομολογείται η συγχώνευση της SinoChem το 2018. «Οι συγχωνεύσεις επιτρέπουν ολοένα και περισσότερο στις επιχειρήσεις να ελέγχουν τις ροές πληροφοριών κατά μήκος της αλυσίδας και να ασκούν τεράστια δύναμη στη λειτουργία των συστημάτων τροφίμων», δήλωσε ο υπεύθυνος σύνταξης της έκθεσης, Pat Mooney.

Αυτό σε ό,τι αφορά στο οικονομικό κομμάτι. Στον τομέα της Υγείας, τα πράγματα είναι ακόμη πιο επικίνδυνα, αφού η Monsanto βρίσκεται στο στόχαστρο της κοινωνίας, των ειδικών και των δικαστικών αρχών για τα φυτοφάρμακά της (Round Up) που έχουν κατηγορηθεί ως καρκινογόνα και τους επικίνδυνους, γενετικά τροποποιημένους σπόρους της. Επικίνδυνος τόσο στο ζήτημα της υγείας, όσο και στο ζήτημα του ελέγχου των καλλιεργειών.
https://tvxs.gr/webtv/%CE%BD%CF%84%CE%B ... 7-monsanto

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Bayer, η γερμανική φαρμακοβιομηχανία έλαβε όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις από τις ρυθμιστικές αρχές. «Η Bayer θα παραμείνει η επωνυμία της εταιρίας. Η Monsanto δεν θα είναι πλέον επωνυμία της εταιρίας. Τα αποκτηθέντα προϊόντα θα διατηρήσουν την εμπορική τους επωνυμία και θα γίνουν μέρος του χαρτοφυλακίου της Bayer».

Η Bayer ξεκίνησε ήδη μια αύξηση κεφαλαίου μέσω έκδοσης μετοχών ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ, μια κίνηση που αποτελεί θεμέλιο λίθο για τη χρηματοδότηση της συμφωνίας. Η συμφωνία είναι η πρώτη που ολοκληρώνεται από μια τριάδα σημαντικών αμερικανικογερμανικών συμφωνιών συγχώνευσης, σε μια εποχή σκληρής κριτικής από την πλευρά του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας με τις ΗΠΑ.

Η Bayer αναμενόταν να προχωρήσει στην κατάργηση της επωνυμίας της εταιρίας που είχε θέσει στο στόχαστρο για εξαγορά. Η Monsanto, η μεγαλύτερη – αν και όχι η μοναδική – εταιρία παραγωγής γενετικά τροποποιημένων σπόρων, έχει αποτελέσει στόχο των περιβαλλοντολόγων που αντιτίθενται στην τεχνολογία αυτή. Η αμερικανική εταιρία έχει επίσης προσκαλέσει επικρίσεις για την πιο επιθετική, σε σχέση με τους ανταγωνιστές της, πολιτική της σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα πνευματικής της ιδιοκτησίας απέναντι στους αγρότες, πολλοί εκ των οποίων στηρίζονται στους σπόρους της. «Στόχος μας είναι να εμβαθύνουμε το διάλογό μας με την κοινωνία. Θα ακούσουμε τους επικριτές μας και θα εργαστούμε από κοινού όπου βρίσκουμε κοινό έδαφος. Η γεωργία είναι πολύ σημαντική για να επιτρέπει σε ιδεολογικές διαφορές να καθυστερούν την ανάπτυξη», δήλωσε σε ανακοίνωση ο διευθύνων σύμβουλος της Bayer Βέρνερ Μπάουμαν.

«Αλλαξε ο Μανωλιός»
Η δήλωση αυτή φοβίζει περισσότερο από όσο καθησυχάζει, διότι δεν είναι εντελώς βέβαιο – στην πραγματικότητα είναι μακράν αντίθετο – ότι οι αγρότες και η κοινωνία, από την μια πλευρά και η Bayer με την Monsanto, από την άλλη, εννοούν το ίδιο πράγμα με τους όρους «ανάπτυξη» και «ιδεολογικές διαφορές».

Ακόμη λιγότερο καθησυχάζει – στην πραγματικότητα, καθόλου – η ανακοίνωση ότι η Monsanto δεν θα υπάρχει ως επωνυμία. Ο Ανδριάν Μπεμπ, υπεύθυνος για τη διατροφή και τη γεωργία στην περιβαλλοντική οργάνωση Friends of the Earth Europe (Φίλοι της Γης), δήλωσε ότι η απόφαση της Bayer να καταργήσει το όνομα της Monsanto δεν θα αλλάξει την κληρονομιά της εταιρείας. Η «Bayer θα γίνει Monsanto σε όλα εκτός από το όνομα, εκτός εάν ληφθούν δραστικά μέτρα για να αποστασιοποιηθεί από το αμφιλεγόμενο παρελθόν του αμερικανικού χημικού γίγαντα», λέει. «Αν συνεχίσει να εμπορεύεται επικίνδυνα φυτοφάρμακα και ανεπιθύμητους γενετικά τροποποιημένους σπόρους, τότε θα βρεθεί γρήγορα να αντιμετωπίζει την ίδια παγκόσμια αντίσταση που αντιμετώπιζε η Monsanto».

«Αυτή η συγχώνευση θα δημιουργήσει τη μεγαλύτερη και ισχυρότερη αγροτοβιομηχανία στον κόσμο, η οποία θα προσπαθήσει να επιβάλει τους γενετικά τροποποιημένους σπόρους και τα τοξικά εντομοκτόνα στο φαγητό και στην ύπαιθρό μας» προσθέτει ο Μπεμπ. «Η ένωση αυτών των δύο είναι ένας γάμος στην κόλαση, κακός για τους αγρότες, κακός για τους καταναλωτές και κακός για το περιβάλλον». Ο Μπάουμαν, από την άλλη, δεν φαίνεται να έχει τέτοιες ανησυχίες: «Η εξαγορά της Monsanto είναι ένα στρατηγικό ορόσημο στην ενίσχυση του χαρτοφυλακίου μας κορυφαίων επιχειρήσεων στον τομέα της υγείας και της διατροφής. Θα διπλασιάσουμε το μέγεθος της γεωργικής μας δραστηριότητας και θα δημιουργήσουμε έναν πρωτοποριακό μηχανισμό καινοτομίας στη γεωργία, φέρνοντάς σε θέση να εξυπηρετήσουμε καλύτερα τους πελάτες μας και να ξεκλειδώσουμε το μακροπρόθεσμο δυναμικό ανάπτυξης στον τομέα».

Οι μονόπλευρες ανησυχίες της Κομισιόν
Ο καθείς και ο πόνος του θα μπορούσε κάποιος να πει, αν τα πράγματα δεν ήταν άκρως επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία. Στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (https://tvxs.gr/news/eyropi-eop/monsant ... tin-kolasi) ανακοίνωσε πως ανανέωσε για πέντε χρόνια την άδεια για το ζιζανιοκτόνο γλυφοσάτη, βασικό συστατικό του φυτοφαρμάκου Roundup της Monsanto, παρά το γεγονός, ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την έχει κατατάξει στις ύποπτες για καρκινογένεση, ενώ τα τελευταία χρόνια η Monsanto βρίσκεται αντιμέτωπη με 250 αγωγές και 1.100 καταγγελίες μόνο σε αμερικανικά δικαστήρια για τη σύνδεση των προϊόντων της με τον καρκίνο.

Επιπλέον, τουλάχιστον από το 2011, έχει τεκμηριωθεί και καταγγελθεί δημοσίως, ότι η βιομηχανία φυτοφαρμάκων και οι ρυθμιστικές αρχές έχουν επανειλημμένα παραπλανήσει το κοινό με ισχυρισμούς ότι η γλυφοσάτη είναι «ασφαλής», με αποτέλεσμα το «Roundup» να χρησιμοποιείται από τους κηπουρούς μέχρι τις μεγάλες αγροτικές καλλιέργειες. Οι βιομηχανίες και οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ γνώριζαν ήδη από τη δεκαετία του ’80 και του ’90 ότι το «Roundup» προκάλεσε γενετικές ανωμαλίες αλλά δεν ενημέρωσε το κοινό. Αυτό είναι το συμπέρασμα και σχετικής έκθεσης που είδε το φως της δημοσιότητας τον Ιούνιο του 2011.

Εκείνη η έκθεση αποκάλυπτε,
(https://tvxs.gr/news/kosmos/i-monsanto- ... s-georgias) ότι οι μελέτες της ίδιας της βιομηχανίας φυτοφαρμάκων (συμπεριλαμβανομένου και μίας που ανέθεσε η ίδια η Monsanto) έδειξαν ήδη από τη δεκαετία του 1980, ότι το δραστικό συστατικό γλυφοσάτη του Roundup προκαλεί γενετικές ανωμαλίες στα πειραματόζωα. Το αποκορύφωμα του σκανδάλου ήρθε πριν λίγους μήνες στη δημοσιότητα όταν ο διεθνής Τύπος αποκάλυψε μέρος των εκατοντάδων email και υπομνημάτων της Monsanto – αποτελούν υλικό της δίκης «In re: Roundup Products Liability Litigation» στις ΗΠΑ και δόθηκαν από δικηγορική εταιρεία – από τα οποία προκύπτει, ότι ο γεωργικός βιοτεχνολογικός κολοσσός συγκάλυψε τον κίνδυνο καρκίνου του επικερδέστερου προϊόντος της, του διαδεδομένου ζιζανιοκτόνου «Roundup».

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, η Monsanto έχει γνώση της σύνδεσης της γλυφοσάτης με τον καρκίνο από το 1999. Με το που έγινε γνωστή η είδηση της εξαγοράς το 2016 οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, όπως η Greenpeace, προειδοποιούσαν, πως «ο νέος κολοσσός θα έχει τεράστια δύναμη άσκησης πίεσης και στις δύο όχθες του Ατλαντικού». Επιπλέον, δεν είναι μόνο η Monsanto που έχει εναντίον της την κοινωνία και ελέγχεται από τις αρχές, αλλά και η Bayer είναι συνηθισμένη να βρίσκεται στο στόχαστρο, κυρίως εξαιτίας των νεονικοτινοϊδών, φυτοφαρμάκων που ενοχοποιούνται ότι σκοτώνουν τις μέλισσες και βρίσκονται υπό καθεστώς μορατόριου της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η Bayer έχει προσβάλει στα δικαστήρια το ευρωπαϊκό μέτρο και παράλληλα χρηματοδοτεί ένα κέντρο «για την υγεία των μελισσών», εξαπολύοντας επικοινωνιακή εκστρατεία μέσω του Twitter και του Facebook. Μάλιστα, από τότε ο Μπάουμαν έλεγε, ότι « μπορούμε να διαχειρισθούμε (επικοινωνιακά) τη φήμη της Monsanto…ξέρουμε ότι πρέπει να ασχοληθούμε αποφασιστικά με το θέμα».

Μετά τη συγχώνευση, η Bayer θα γίνει η πρώτη σε μέγεθος εταιρεία παγκοσμίως στους τομείς των σπόρων και των φυτοφαρμάκων, εξασφαλίζοντας το 29% και το 24% αντίστοιχα της παγκόσμιας αγοράς, σύμφωνα με τη Greenpeace. Ο νέος κολοσσός «θα αποφασίζει τι θα βάζει ο καταναλωτής στο τραπέζι του…διότι θα είναι σε θέση να επιβάλλει στους αγρότες τι να φυτέψουν και πώς να το καλλιεργήσουν, μέσω προσφορών «όλα σε ένα» που θα περιλαμβάνουν σπόρους και χημικά προϊόντα (λιπάσματα, φυτοφάρμακα…), προειδοποιεί η οργάνωση.

Ωστόσο, ένα χρόνο μετά, η πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ ψήφισε στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου υπέρ της έγκρισης της παράτασης της άδειας, με την Κομισιόν να αναφέρει σε δήλωσή της πως θα εισαγάγει μέτρα ώστε οι αποφάσεις για τα φυτοφάρμακα να γίνουν πιο διαφανείς και να αυξηθεί η ποιότητα και η ανεξαρτησία των επιστημονικών εκτιμήσεων. Αντίθετα, αυτό που μάλλον ανησύχησε την Κομισιόν – και αυτό μετά από έναν ολόκληρο χρόνο μετά την είδηση για την εξαγορά τον Σεπτέμβριο του 2016 – ήταν το οικονομικό σκέλος, κυρίως στο κομμάτι του ανταγωνισμού, αφού, το 2017 ξεκίνησε έρευνα με το σκεπτικό ότι η ολοκλήρωση αυτής της κολοσσιαίας συγχώνευσης συνεπάγεται τη δημιουργία της μεγαλύτερης εταιρείας στον κλάδο των σπόρων και των παρασιτοκτόνων, αφήνοντας μικρό μερίδιο αγοράς στις ανταγωνίστριες εταιρείες. ‘Ετσι, οι Βρυξέλλες εξέφρασαν ανησυχίες για τον κίνδυνο αύξησης των τιμών, μείωσης της παρεχόμενης ποιότητας και περιορισμού της καινοτομίας.

Την ίδια ώρα, η ΕΕ κατακλυζόταν από ένα «τσουνάμι» οργισμένης ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, από δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους – ενώ εκατομμύρια σε ολόκληρο τον κόσμο έβαζαν την υπογραφή τους σε ψηφίσματα διαμαρτυρίας – με την επίτροπο Ανταγωνιστικότητας, Μαργκέτ Βεστάγκερ, να προειδοποιεί, ωστόσο, πως η Επιτροπή θα μπορούσε να εξετάσει τη συμφωνία μόνο από την πλευρά του αν προκαλεί ζημιά ή όχι στον ανταγωνισμό και ότι το περιβαλλοντικό ζήτημα είναι αρμοδιότητα άλλων. Εκ των πραγμάτων προκύπτει πως ούτε οι «άλλοι» είχαν αντιρρήσεις και έτσι, την Πέμπτη, αν δεν συμβεί κάτι την τελευταία στιγμή, η εξαγορά του «αιώνα» θα είναι πραγματικότητα.

Ιστορίες τους… αμαρτίες τους…
Η Monsanto ιδρύθηκε το 1901 από τον John Francis Queeny, έναν έμπειρο φαρμακοβιομήχανο. Στην αρχή, η εταιρεία ασχολήθηκε με την παραγωγή διατροφικών πρόσθετων όπως τα συνθετικά γλυκαντικά, το 1920 επεκτάθηκε στην παραγωγή βασικών βιομηχανικών χημικών ενώ το 1960 και 1970, παρήγαγε το Agent Orange, ένα από τα φυτοκτόνα που χρησιμοποιήθηκαν από το στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στον πόλεμο του Βιετνάμ. Ο «πορτοκαλί παράγοντας» εκτιμάται πως σκότωσε ή ακρωτηρίασε 400.000 ανθρώπους και είναι υπεύθυνη για 500.000 παιδιά γεννημένα με δυσμορφίες..

Το 1983 η Monsanto ξεκινάει τη γενετική τροποποίηση των σπόρων και πέντε χρόνια μετά έγιναν τα πρώτα πειράματα με ολόκληρες γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες. Έκτοτε η Monsanto μετατρέπεται σε έναν γίγαντα, αφού εξαγοράζει δεκάδες μεγάλες εταιρείες και σταδιακά αναδεικνύεται στη μεγαλύτερη εταιρεία του κόσμου στο εμπόριο μεταλλαγμένων σπόρων. Σήμερα ελέγχει μέχρι και το 26% της παγκόσμιας αγοράς.

Κατηγορείται ότι στην ιστορία της έχει αναπτύξει προϊόντα υψηλής τοξικότητας που έχουν αποτελέσει αιτία μόνιμων βλαβών στο περιβάλλον και ασθενειών ή θανάτων για χιλιάδες ανθρώπους, όπως το PCBs (πολυχλωριωμένα διφαινύλια), ένας από τους δώδεκα επίμονους οργανικούς ρύπους που επηρεάζουν τη γονιμότητα των ανθρώπων και των ζώων, το 2,4,5 Τ (2,4,5-τριχλωροφαινοξυοξικό οξύ), ένα συστατικό-που περιέχει διοξίνη- του αποφυλλωτικού Agent Orange, το Lasso, ένα ζιζανιοκτόνο που είναι τώρα απαγορευμένο στην Ευρώπη, το RoundUp, το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο τοξικό ζιζανιοκτόνο στον κόσμο που χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με τους γενετικά τροποποιημένους σπόρους σε μονοκαλλιέργειες μεγάλης κλίμακας, κυρίως για την παραγωγή σόγιας καλαμποκιού, για ζωοτροφές και βιοκαύσιμα και ενοχοποιείται για συμμετοχή στην ανάπτυξη καρκίνων.

Η Bayer ειδκεύεται στα χημικά και φαρμακευτικά προϊόντα. Ήταν θυγατρική από το 1925 της εταιρείας IG Farben, κατασκευάστριας του χημικού «Zyclon Β» που χρησιμοποίησαν οι Ναζί (https://tvxs.gr/news/kosmos/bayer-kai-m ... paragontas) στους θαλάμους αερίων. Η μεγάλη επιτυχία της Bayer ήταν η ανακάλυψη και η παρασκευή της ηρωίνης, που τη λάνσαρε ως αντιβηχικό φάρμακο και ως μη εθιστικό υποκατάστατο της μορφίνης και πωλούνταν ελεύθερα από το 1898 ως το 1910. Μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, η Bayer καθιερώθηκε σε πολύ λίγα χρόνια ως μία από τις μεγαλύτερες φαρμακοβιομηχανίες του κόσμου. Η θυγατρική της Bayer, Cropscience, αναπτύσσει τεχνολογίες για τη μετάλλαξη του καλαμποκιού αλλά και φυτοφάρμακα.
https://tvxs.gr/news/kosmos/i-monsanto- ... to-i-bayer
http://www.alcyon.gr/index.php/%CE%B1%C ... E%B1%CF%82

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 28702
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Φυτοφάρμακα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 22 Αύγ 2018, 19:10

15-05-2018
"Η υγεία αποτελεί προτεραιότητα"
Η ειδική επιτροπή του ΕΚ που εξετάζει τη διαδικασία έγκρισης φυτοφαρμάκων έχει μέχρι το τέλος του 2018 για να διερευνήσει και να προτείνει βελτιώσεις στη διαδικασία έγκρισης φυτοφαρμάκων.

Εικόνα
Συνέντευξη με τον Ερίκ Αντριέ.

Η ειδική επιτροπή του ΕΚ που εξετάζει τη διαδικασία έγκρισης φυτοφαρμάκων έχει μέχρι το τέλος του 2018 να διερευνήσει και να προτείνει βελτιώσεις στη διαδικασία. Πώς θα το κάνει αυτό;

Υπάρχουν μακροχρόνιες ανησυχίες σχετικά με το πώς ορισμένα συστατικά φυτοφαρμάκων, όπως η γλυφοσάτη, ενδέχεται να επηρεάσουν την υγεία των ανθρώπων. Τον Οκτώβριο του 2017, οι ευρωβουλευτές ζήτησαν την πλήρη απαγόρευση των ζιζανιοκτόνων με βάση την γλυφοσάτη έως το 2022 και τους άμεσους περιορισμούς στη χρήση της ουσίας αλλά τα κράτη μέλη αποφάσισαν το Νοέμβριο του 2017 ότι το ζιζανιοκτόνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην ΕΕ για άλλα πέντε χρόνια χωρίς ωστόσο να απαγορευτεί πλήρως.

Το 2018 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συγκρότησε ειδική επιτροπή για το θέμα. Μιλήσαμε για τα μελλοντικά καθήκοντα με τον επικεφαλής της επιτροπής Ερίκ Αντριέ (Σοσιαλιστές, Γαλλία).

Οι χώρες της ΕΕ αποφάσισαν να ανανεώσουν την άδεια για την γλυφοσάτη μέχρι το 2022. Γιατί το ΕΚ αποφάσισε να δημιουργήσει ειδική επιτροπή φέτος;
Η ανανέωση της αδειοδότησης δεν εξετάζει το θέμα της επιστημονικής διαμάχης. Είναι ανεύθυνο να ανανεωθεί χωρίς να έχει αποδειχτεί ότι η γλυφοσάτη και τα βοηθητικά της δεν είναι επικίνδυνα για την υγεία. Προκειμένου να διασφαλίσουμε την υγεία 500 εκατομμυρίων Ευρωπαίων, πρέπει να αξιολογήσουμε την υπάρχουσα διαδικασία και να ελέγξουμε εάν χρειάζονται βελτιώσεις.

Ποια θεωρείτε πως πρέπει να είναι τα πρώτα καθήκοντα της επιτροπής;
Ένας τρόπος θα ήταν να ενημερωθούν τα ίδια τα μέλη της επιτροπής για τις εξελίξεις. Έπειτα τίθεται το ζήτημα της αξιολόγησης κάθε σταδίου της διαδικασίας έγκρισης, ρωτώντας όλους τους ενδιαφερόμενους: εταιρείες, ΜΚΟ, επιστήμονες. Στο τέλος θα υποβάλουμε συγκεκριμένες προτάσεις για τη βελτίωση της διαδικασίας.

Αυτό επηρεάζει πολλούς ανθρώπους: γεωργούς, εταιρείες και ειδικά τους πολίτες. Πως σχεδιάζετε να εξισορροπήσετε τα διαφορετικά συμφέροντά τους;
Για εμάς το πιο σημαντικό είναι να διαφυλάξουμε την υγεία των 500 εκατομμυρίων Ευρωπαίων.

Φυσικά, οι αγρότες εξακολουθούν να χρησιμοποιούν γλυφοσάτη αλλά αν τους ρωτήσουμε, "Θα συνεχίσεις να χρησιμοποιείς γλυφοσάτη αν διαπιστωθεί ότι είναι επικίνδυνο για την υγεία;", θα πούνε "όχι". Θα βρουν μια λύση.

Ορισμένοι επιστήμονες είναι επικριτικοί ως προς την επιλογή των μελετών της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA). Θα πρέπει να δούμε πώς γίνεται αυτή η επιλογή των μελετών. Πρέπει επίσης η βιομηχανία να ενδιαφερθεί περισσότερο για τα ζητήματα υγείας και δεοντολογίας που προκύπτουν . Δεν μπορούμε να ανεχθούμε τα πάντα στο βωμό της τόνωσης της οικονομίας. Για μένα η υγεία είναι η προτεραιότητα. Έχει να κάνει με την αλλαγή νοοτροπίας στον συγκεκριμένο τομέα.

Το σκάνδαλο με τη Monsanto έχει προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον. Τι μπορεί να κάνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να διασφαλίσει ότι υπάρχουν ανεξάρτητες επιστημονικές μελέτες;

Χρειάζονται βεβαίως περισσότεροι πόροι για να διασφαλιστεί ότι οι επιστήμονες είναι ανεξάρτητοι και αυτό το είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να εξετάσουμε θα πρέπει να εξετάσουμε αυτό το θέμα. Ποιες εγγυήσεις έχουμε ότι οι εκθέσεις που εκπόνησε η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) είναι ανεξάρτητες; Πώς εμποδίζουμε πρακτικές άσκησης πίεσης από το να επηρεάζουν τις διαδικασίες; Χρειαζόμαστε κανόνες για να εξασφαλίσουμε ότι κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την εγκυρότητα ή την ανεξαρτησία των μελετών και τις επιλογές που έχουν γίνει. Η συγχώνευση της Monsanto-Bayer δείχνει και πάλι πώς ο έλεγχος των εταιρειών στον πραγματικό κόσμο συγκεντρώνεται στα χέρια μερικών. Για μένα αυτό είναι απαράδεκτο.

Η γλυφοσάτη θα επιτρέπεται έως το 2022. Μπορούμε να αναμένουμε αλλαγές πριν από αυτή την ημερομηνία;
Η απόφαση που έλαβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο δεν αμφισβητήθηκε ενώπιον των ευρωπαϊκών δικαστηρίων.

Δεν έχω τα μέσα να αμφισβητώ την απόφαση εγώ, αλλιώς θα το έκανα. Ωστόσο, είναι πιθανό να ζητήσουμε μια επιστημονική επανεκτίμηση πριν από το τέλος της θητείας. Σε αυτή την περίπτωση είναι πιθανό να απαγορευτεί η γλυφοσάτη.

Η επιτροπή φυτοφαρμάκων έχει υποβάλει προτάσεις μέχρι το τέλος του 2018. Τι θα θεωρούσατε καλό αποτέλεσμα;
Θα επιτύχουμε αν μπορέσουμε να παρουσιάσουμε συγκεκριμένες προτάσεις τον Δεκέμβριο, οι οποίες θα δείξουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τι πρέπει να γίνει ώστε 500 εκατομμύρια Ευρωπαίοι να μπορούν να τρώνε, να πίνουν και να αναπνέουν χωρίς να πρέπει να ανησυχούν για την υγεία τους.

Αυτή τη στιγμή δεν περνάει μια εβδομάδα χωρίς νέο σκάνδαλο στον τομέα της υγείας. Πρέπει να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε την υγεία των καταναλωτών.

Είναι ευθύνη μας. Πρέπει να επιτύχουμε. Δεν έχουμε άλλη επιλογή.

Στις 15 Μαΐου η ειδική επιτροπή για τον έλεγχο της διαδικασίας έγκρισης φυτοφαρμάκων διοργανώνει δημόσια ακρόαση για την ευρωπαϊκή διαδικασία έγκρισης των φυτοφαρμάκων.
http://www.europarl.europa.eu/news/el/h ... teraioteta

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 28702
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Φυτοφάρμακα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 24 Αύγ 2018, 03:26

23/08/2018
Χιλιάδες αγωγές κατά της Monsanto μετά την αποζημίωση-μαμούθ στον καρκινοπαθή κηπουρό.

Εικόνα

Βροχή αγωγών εναντίον της Μonsantο. Ακολούθησε την τεράστια αποζημίωση την οποία κλήθηκε να καταβάλει σε Αμερικανό που προσβλήθηκε από καρκίνο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της φαρμακευτικής εταιρείας Bayer, η οποία συγχωνεύτηκε με την πολυεθνική εταιρεία αγροχημικής και γεωργικής βιοτεχνολογίας Monsanto, o αριθμός των αγωγών που ασκήθηκαν σε βάρος της στις ΗΠΑ έχει φτάσει τις 8.000.

«Ο αριθμός των εναγόντων τόσο σε πολιτειακά όσο και ομοσπονδιακά δικαστήρια είναι περίπου 8.000 από τα τέλη Ιουλίου», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Bayer Βέρνερ Μπάουμαν.

Το μπαράζ των αγωγών πυροδότησε η υπόθεση του κηπουρού Ντιγουέιν Τζόνσον, ο οποίος προσβλήθηκε από καρκίνο εξαιτίας του ζιζανιοκτόνου RoundUp της Monsanto. Στις 10 Αυγούστου, το δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο υποχρέωσε την εταιρεία να αποζημιώσει τον Τζόνσον με 290 εκατ. δολάρια. Από τότε, οι μετοχές της Bayer έχουν χάσει περισσότερο από 10 τοις εκατό.

Ο Βέρνερ Μπάουμαν επανέλαβε,ότι η ετυμηγορία των ενόρκων δεν βασίστηκε σε επιστημονικά συμπεράσματα και πρόσθεσε ότι η ζήτηση παραμένει μεγάλη.

Πηγή: Reuters
https://www.huffingtonpost.gr/entry/chi ... r-diethnes

Athina__P
Δημοσιεύσεις: 2479
Εγγραφή: 28 Μάιος 2018, 23:01

Re: Φυτοφάρμακα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Athina__P » 24 Αύγ 2018, 17:28

Ρεμπελ, το θέμα είναι σοβαρό, αλλά δεν μαζεύει κλικς, γιατί αντίθετα με την πολιτική, τους σεισμούς, τις πυρκαγιές, την παιδεία, την εγκληματικότητα και ό,τι άλλο θες βάζεις εδώ, ο απλός άνθρωπος δεν μπορεί να πλησιάζει τις εξειδικευμένες γνώσεις που χρειάζεται να πάρει θέση. Ας κάνουμε το σταυρό μας αυτοί που πρέπει να προασπίζονται τα συμφέροντα του κόσμου. Δεν μπόρεσα να διαβάσω το wall of text, αλλά φαντάζομαι σε κεντρικό Ευρωπαϊκό επίπεδο, θα έπρεπε να υπάρχουν αξιόπιστοι τεχνοκράτες που όπως σε διάφορα άλλα θέματα, να θέτουν την Ευρώπη σε θέση πρωτοπορίας όσον αφορά την προστασία του κοινού.

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 28702
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Φυτοφάρμακα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 24 Αύγ 2018, 18:55

22 Αυγ 2018
Πενταετής άδεια από την κυβέρνηση στο ζιζανιοκτόνο της Monsanto!!!!!!!!!!!!!

Εικόνα

Την ώρα που το πολύκροτο εμπορικό deal κόστους δεκάδων δισεκατομμυρίων μεταξύ της γερμανικής πολυεθνικής Bayer και της βασίλισσας των μεταλλαγμένων, Monsanto, βρίσκεται σε εξέλιξη, η κυβέρνηση δίνει την έγκρισή της για πενταετή χρήση του ζιζανιοκτόνου Roundup της αμερικανικής εταιρείας που ηγεμονεύει στον χώρο της αγροκαλλιέργιας, παρότι η συζήτηση γύρω από την επικινδυνότητα της χρήσης της χημικής ουσίας γλυφοσάτη που περιέχει το προϊόν της βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, που δημοσιεύθηκε στον διαδικτυακό τόπο Διαύγεια και η υπογράφει η Δ/νση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής – τμήμα Φυτοπροστατευτικών προϊόντων, η άδεια διάθεσης στην αγορά του συγκεκριμένου προϊόντος χορηγείται από τις 06/3/2018 έως και την 15/12/2023.

Με τη βούλα της Ευρώπης και την πίεση της Γερμανίας
Υπενθυμίζεται πως παρά την έντονη συζήτηση γύρω από την πρόκληση καρκίνου από το βασικό συστατικό του φυτοφαρμάκου Roundup της Monsanto, τη χημική ουσία γλυφοσάτη, η... Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο την ανανέωση της πενταετούς άδειας για το αμφιλεγόμενο προϊόν .

Όπως αναφέρεται, επαρκής πλειοψηφία χωρών της ΕΕ ψήφισε στα τέλη Νοεμβρίου υπέρ της έγκρισης της παράτασης της άδειας, όμως η αντίθεση στο ζιζανιοκτόνο εξακολούθησε να είναι έντονη, μεταξύ άλλων και από μια πρωτοβουλία πολιτών που θέλει την απαγόρευσή του και ζητεί μεγαλύτερη διαφάνεια στο μέλλον.

Η Επιτροπή υποστήριξε τότε σε δήλωσή της πως θα εισαγάγει μέτρα νωρίς το 2018 ώστε οι αποφάσεις για τα φυτοφάρμακα να γίνουν πιο διαφανείς και να αυξηθεί η ποιότητα και η ανεξαρτησία των επιστημονικών εκτιμήσεων.

Υπογραμμίζεται πως, διά στόματος Μακρόν, η Γαλλία έχει ήδη διαμηνύσει πως πρόκειται να απαγορεύσει τη χρήση της το αργότερο σε τρία χρόνια, καθώς δεσμεύτηκε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για άλλη εναλλακτική λύση. Στην ψηφοφορία της Κομισιόν, κρίσιμο ρόλο έπαιξε η στάση της Γερμανίας, που επέμεινε στην αδειοδότηση και τελικά έκρινε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Η μεταβατική κυβέρνηση της Γερμανίας αποφάσισε να αλλάξει την στάση του Βερολίνου απέναντι στην χρήση της γλυφοσάτης από ουδέτερη σε θετική, ικανοποιώντας έτσι τις ανάγκες των οικονομικών συμφερόντων», δήλωνε τότε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο RT.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Στ. Κούλογλου, σημειώνεται πως «η γλυφοσάτη είναι το πιο διαδομένο ζιζανιοκτόνο του πλανήτη, και αποτελεί βασικό προϊόν της Monsanto, η οποία τελεί υπό εξαγορά από την γερμανική φαρμακευτική εταιρεία Bayer. H χρήση της έχει αποδειχθεί επιβλαβής τόσο για την ανθρώπινη υγεία καθώς σχετίζεται με την εμφάνιση καρκίνου, όσο και για το περιβάλλον, διότι επηρεάζει την βιοποικιλότητα».

«Εάν ακολουθήσουμε τα ίχνη του χρήματος θα δούμε ότι είναι πολλά τα λεφτά», σχολίασε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι «το χρήμα κερδίζει παρά τους κινδύνους που κρύβει για τους καταναλωτές η γλυφοσάτη».

«Είμαστε όλοι (διατροφικά) πειραματόζωα»
Η συζήτηση γύρω από τη χρήση και τα αποτελέσματα του εν λόγω φυτοφαρμάκου και του βασικού του συστατικού είναι επιτακτικού χαρακτήρα και έντονη διεθνώς, καθώς η επιχειρούμενη εξαγορά της Monsanto από τη Bayer θα ανοίξει τον δρόμο για μία σειρά προϊόντα της, που μέχρι σήμερα συναντούσαν τη σθεναρή αντίσταση της κοινοτικής νομοθεσίας απέναντι στα αμερικανικά προϊόντα.

Σύμφωνα με τη μελέτη του Γάλλου καθηγητή μοριακής βιολογίας Ζιλ Ερίκ Σεραλινί του Πανεπιστημίου της Καέν, που μίλησε τον περσινό Απρίλιο στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, η μελέτη του ζιζανιοκτόνου Roundup παρείχε ενδείξεις για αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου, σημάδια τοξικότητας στα νεφρά και στο ήπαρ και πρόωρο θάνατο. Η έρευνά του επικροτήθηκε, αλλά επίσης δέχθηκε κριτικές από κάποιους άλλους επιστήμονες και επιστημονικούς φορείς ότι δεν πληρούσε τις αναγκαίες προδιαγραφές. Όμως ο ίδιος αποδίδει το θόρυβο σε πιέσεις από τη Monsanto και τα λόμπι μεγάλων χημικών και βιοτεχνολογικών εταιρειών.

Ο 57χρονος Γαλλο-αλγερινός επιστήμονας, που συνδυάζει την επιστημονική δραστηριότητά του με τον ακτιβισμό και έχει υπάρξει σύμβουλος της EFSA και της γαλλικής κυβέρνησης, έχει ιδρύσει την «Επιτροπή Έρευνας και Ανεξάρτητης Πληροφόρησης για τη Γενετική Μηχανική» (CRIIGEN), της οποίας σήμερα είναι πρόεδρος. Έχει υπάρξει σύμβουλος των γαλλικών υπουργείων Γεωργίας και Περιβάλλοντος, ενώ έχει συνεργασθεί επίσης με τη Greenpeace.

Tα τελευταία χρόνια βρέθηκε στο επίκεντρο της διεθνούς επικαιρότητας μετά από έρευνά του για τις επιπτώσεις των μεταλλαγμένων οργανισμών και του ζιζανιοκτόνου Roundup της Monsanto στην υγεία των πειραματόζωων.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον καθηγητή, δεν είναι μόνο η γλυφοσάτη που κάνει επίφοβη τη χρήση του εν λόγω χημικού, καθώς «πάρχουν άλλες κρυμμένες πολύ τοξικές ουσίες μέσα στα ζιζανιοκτόνα, οι οποίες όμως δεν δηλώνονται από τις εταιρείες ως δραστικές ουσίες. Πριν όμως τον καρκίνο, ένα ζιζανιοκτόνο όπως το Roundup προκαλεί μεταβολικές διαταραχές και άλλες νόσους, που σκοτώνουν τα πειραματόζωα».

Greenpeace: Μόλυνση, θάνατος, καταστροφή
Σύμφωνα, δε, με σχετική ανακοίνωση της Greenpeace, «το glyphosate που περιέχεται στο Roundup είναι τοξικό, μολύνει νερά και εδάφη, σκοτώνει ωφέλιμους μικροοργανισμούς του εδάφους, καταστρέφει τη χλωρίδα και την πανίδα των περιοχών όπου ψεκάζεται και αυξάνει την ανθεκτικότητα των ζιζανίων στα ζιζανιοκτόνα. Έχει ήδη ανιχνευθεί από τους επιστήμονες στο νερό, το έδαφος, τον αέρα, το νερό της βροχής και …μέσα στο σώμα μας».

Παράλληλα, η Greenpeace περιγράφει πως τα κέρδη της χρήσης του εν λόγω φυτοφάρμακου ώθησαν την Monsanto να κατασκευάσει μεταλλαγμένους σπόρους με ανθεκτικότητα στο Roundup, αυξάνοντας έτσι τις πωλήσεις μεταλλαγμένων σπόρων, αλλά και τη χρήση του ζιζανιοκτόνου.

«Στις αρχές της δεκαετίας του ‘90 oι πρώτοι μεταλλαγμένοι σπόροι προς εμπορική χρήση, κατασκευάστηκαν ώστε να είναι ανθεκτικοί στο Roundup με τρόπο που τα ζιζάνια δεν μπορούσαν. Έτσι, η Monsanto κυριάρχησε στην αγορά προωθώντας δύο σε ένα: τοξικό ζιζανιοκτόνο από τη μία και μεταλλαγμένο σπόρο με ανθεκτικότητα σε αυτό το ζιζανιοκτόνο από την άλλη! Οι σπόροι αυτοί (Roundup Ready) προωθήθηκαν ως η λύση για τη μείωση της χρήσης του glyphosate. Καθώς όμως τα ζιζάνια τείνουν να αναπτύσσουν ανθεκτικότητα στα χημικά, παρατηρήθηκε δραματική αύξηση των ζιζανίων που ανέπτυξαν ανθεκτικότητα στο Roundup, με αποτέλεσμα οι αγρότες να αναγκάζονται να χρησιμοποιούν ακόμα περισσότερο ζιζανιοκτόνο» αναφέρει σχετικά.

Μάλιστα, τονίζει πως το Roundup είναι πολύ ισχυρό σύμπτωμα του σημερινού καταστροφικού βιομηχανικού μοντέλου γεωργίας, τονίζοντας πως βρίσκεται στον αντίποδα της συζήτηση για ένα μοντέλο βιώσιμης γεωργίας.

Σημειώνεται, τέλος, πως το Roundup αποτελεί την μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία της Monsanto, καθώς μόνο το 2014, αποτέλεσε το ένα τρίτο των συνολικών πωλήσεων της εταιρείας, ενώ κατάφερε να αυξήσει τις πωλήσεις της σε σχέση με το προηγούμενο έτος κατά σχεδόν ένα τρισ. δολάρια.

Διαβάστε την απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης:
https://www.thepressproject.gr/article/ ... w.facebook

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 28702
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Φυτοφάρμακα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 24 Αύγ 2018, 19:03

23 September, 2017
Φυτοφάρμακα, διατροφή, υγεία και περιβάλλον της Κρήτης.

Εικόνα
Δημοσιεύουμε την περίληψη της ομιλίας του κ. Δημήτριου Πετράκη Παιδοχειρουργού, Μέλους του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου και Επίτιμου μέλους της Ελληνικής Εταιρείας Τοξικολογίας.

Το θέμα του κ. Πετράκη ήταν «Μακροχρόνιες επιπτώσεις των φυτοφαρμάκων στη διατροφή, την υγεία και το περιβάλλον της Κρήτης» και παρουσιάστηκε στο Διεπιστημονικό Συμπόσιο για τη Διατροφή στους Βώρους.

Η διατροφή ήταν διαχρονικά η ρυθμική παροχή ενέργειας και συστατικών απαραίτητων για τη κίνηση, μεταβολισμό, ανάπτυξη, άμυνα, επικοινωνία και αναπαραγωγή των οργανισμών, σε μια ισόρροπη φυσική συνύπαρξη και υγιή ανταγωνισμό. Στη παρουσίαση γίνεται αναφορά για την ιστορία της διατροφής, τον υπερπληθυσμό, τα φυτοφάρμακα, τις ενεργειακές πηγές και τις μεταξύ τους σχέσεις.

Περιγράφονται οι αλλαγές στη κρητική διατροφή μετά το 1960. Γίνεται αναφορά στη ποσότητα και στο κόστος της κατανάλωσης των φυτοφαρμάκων σε διεθνές, εθνικό και τοπικό επίπεδο. Αναλύονται οι μηχανισμοί δράσης και οι μακροχρόνιες επιπτώσεις της έκθεσης σε φυτοφάρμακα στη διατροφή, στην υγεία και στο περιβάλλον με βάση μετρήσεις, έρευνες και μελέτες Πανεπιστημίου και Πολυτεχνείου Κρήτης, ερευνητικών μελετών εδάφους, υδροφορέων, αγροτικών προϊόντων, βιοδεικτών καλλιεργητών και κλινικών ή επιδημιολογικών εργασιών. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις αναπαραγωγικές επιπτώσεις - υπογονιμότητα, στις μεταβολικές διαταραχές- παχυσαρκία και διαβήτη καθώς, καρδιαγγειακές παθήσεις και καρκίνο.

Τονίστηκαν οι επιπτώσεις της έκθεσης σε φυτοφάρμακα στη περιγεννητική και σε κρίσιμες άλλες αναπτυξιακές περιόδους, που διαταράσσουν την οργανογένεση και την ομαλή ανάπτυξη των εμβρύων και της μητέρας, καθώς και των χρόνιων νοσημάτων που θα εμφανισθούν αργότερα στην ενηλικίωση ή σε επόμενες γενεές από γενετικές μεταβολές και επαναπρογραμματισμό δομών και λειτουργιών.

Τέλος επιβεβαιώθηκε η σημαντική υποχώρηση της κατανάλωσης και της ποιότητας της διατροφής, σε συσχέτιση με τη πτώση του μέσου κατά κεφαλή εισοδήματος των κρητικών στη περίοδο της οικονομικής κρίσης. Συμπερασματικά, η διατροφή στη Κρήτη είναι ανάλογη της παραγωγής και του εισοδήματος. Χρειάζεται ενημέρωση, συνεργασία όλων των πολιτών, οργανώσεων και φορέων για την αντιμετώπιση των σύνθετων και μακροχρόνιων επιπτώσεων της κακοποίησης της διατροφής, στην οποία η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων έχει συμβάλλει σημαντικά.

Εικόνα

.4. Προτεινόμενα μέτρα για βελτίωση της διατροφής στη Μεσαρά

Καταγραφή των προβλημάτων από τη πολύχρονη αγροτική εκμετάλλευση της περιοχής
Μέτρα βελτίωσης των τεχνικών καλλιέργειας, νέες τεχνολογίες
Επαναλειτουργία Γεωργικής Σχολής Μεσαράς, εκπαίδευση και κατάρτιση αγροτών
Περιορισμός χρήσης φυτοφαρμάκων, στροφή στις βιολογικές καλλιέργειες
Μέτρα απεξάρτησης από πετρέλαιο, φυτοφάρμακα, ζωοτροφές, ξένους σπόρους και φυτωριακό υλικό
Μέτρα ανάταξης περιβαλλοντικών προβλημάτων, διαχείρισης νερού και βιολογικών υπολειμμάτων αγροτικής και οικιστικής προέλευσης
Κίνητρα ενίσχυσης των νέων και μικρομεσαίων αγροτών
Βιοπαρακολούθηση επιπτώσεων έκθεσης αγροτών και κατοίκων σε φυτοφάρμακα
Καλλιεργητικό πλάνο
Ανακύκλωση κενών φιαλών συσκευασίας φυτοφαρμάκων
https://www.mesaralive.gr/post/futofarm ... news/10822

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 28702
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Φυτοφάρμακα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 29 Οκτ 2018, 19:10

Οκτώβριος 27, 2018
Καρκινογόνες ουσίες της Monsanto βρέθηκαν σε δημητριακά της Kellogg’s και της General Mills.

Εικόνα

Σύμφωνα με μια έκθεση από την Περιβαλλοντική Ομάδα Εργασίας (EWG) μερικά από τα πιο δημοφιλή είδη πρωινού στις ΗΠΑ, περιέχουν επικίνδυνες δόσεις του πιο καρκινογόνου χημικού της Μοnsanto, της γλυφοσάτης (glyphosate).

Η εταιρία Μοnsanto είναι γνωστή στο κοινό για τα προϊόντα της, που προκαλούν καταστρεπτικές παρενέργειες στο ανθρώπινο σώμα. Το ζιζανιοκτόνο της Monsanto, γνωστό με το όνομα Roundup, περιέχει μια χημική ουσία που ονομάζεται γλυφοσάτη (glyphosate), και όταν λαμβάνεται σε μεγάλες ποσότητες, προκαλεί καρκίνο. Οι πρόσφατες δοκιμές δείχνουν ότι βρίσκεται σε δημητριακά πρωινού και πιθανότατα καταναλώνονται από την οικογένειά σας αυτή τη στιγμή.

Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι η ουσία αυτή δεν ανιχνεύθηκε στα βιολογικά προϊόντα δημητριακών.

Σύμφωνα με το NBC News Maine, η EWG δημοσίευσε τα αποτελέσματα από ανεξάρτητο εργαστήριο δοκιμών, που ερεύνησε δεκάδες προϊόντα που κατασκευάζονται με βρώμη. Οι δοκιμές έδειξαν ότι υπάρχουν ίχνη του glyphosate, του δραστικού χημικού συστατικού, που περιέχεται στο Roundup, το ζιζανιοκτόνο της Monsanto, σε όλα, εκτός από δύο από τα 45 προϊόντα που εξετάστηκαν, τα οποία παρασκευάζονται με βρώμη συμβατικής καλλιέργειας.

Επιπλέον, η EWG δήλωσε, ότι 31 από τα 45 δείγματα που ελέγχθηκαν, είχαν επίπεδα glyphosate, υψηλότερα από ό, τι οι επιστήμονες της θεωρούν πως επιτρέπονται για την «προστασία της υγείας των παιδιών.» Μερικά από τα προϊόντα αυτά περιλαμβάνουν:
το Back to Nature Classic Granola, το Nature Valley Granola Protein Oats ‘n Honey, το Quaker Dinosaur Egg Instant Oats, το Great Value Original Instant Oatmeal, τα Cheerios Toasted Whole Grain Oat Cereal, τα Lucky Charms, το Quaker Steel Cut Oats και τις Kellogg’s Nutrigrain Strawberry Breakfast Bars.
Ωστόσο, τα επίπεδα, που η EWG θεωρεί ότι είναι υψηλά, δεν παραβιάζουν το νομικό όριο που καθορίζεται από την Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας των ΗΠΑ (EPA).

Ο πρόεδρος της EWG, Ken Cook, δήλωσε ότι σκοπεύουν να απαιτήσουν από την ΕΡΑ να καταργήσει τη χρήση της γλυφοσάτης, που ανιχνεύθηκε στα αποτελέσματα του τεστ.

Σε δήλωσή της στο κανάλι CBS News, η Monsanto αντιτέθηκε στα αποτελέσματα της μελέτης, λέγοντας ότι «ακόμη και στο υψηλότερο επίπεδο που αναφέρθηκε … ένας ενήλικας θα πρέπει να τρώει 118 λίβρες τέτοιου είδους τροφίμων, κάθε μέρα, για το υπόλοιπο της ζωής του, ώστε να φτάσει στο όριο της ΕΡΑ, σχετικά «με τα υπολείμματα γλυφοσάτης.»

Την περασμένη εβδομάδα, δικαστήριο στην Καλιφόρνια διέταξε τη Monsanto να πληρώσει 289 εκατομμύρια δολ. σε ένα πρώην φύλακα σχολείου, ο οποίος δήλωσε ότι το Roundup προκάλεσε τον καρκίνο του.

Ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο με βάση στη Γαλλία, ο οποίος αποτελεί τμήμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ταξινομεί το 2015, τη γλυφοσάτη, ως συστατικό «πιθανόν καρκινογόνο για τον άνθρωπο». Η Καλιφόρνια έχει επίσης προσθέσει την glyphosate στον κατάλογο των χημικών ουσιών που είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο. Τα οργανικά προϊόντα που ελέγχθηκαν αποδείχθηκε ότι έχουν μικρή, ή σχεδόν καθόλου, ποσότητα του συγκεκριμένου χημικού στη βρώμη τους.
https://www.el.gr/nea-taxh/atzenta-2030 ... ral-mills/


Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 28702
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Φυτοφάρμακα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 01 Νοέμ 2018, 17:08

1 Νοε 2018
Έρευνα στη Γαλλία για τα 18 μωρά που γεννήθηκαν χωρίς χέρια - «Φταίνε τα φυτοφάρμακα» λένε οικολόγοι βουλευτές.


Εικόνα

Έρευνα διεξάγεται σε όλη τη Γαλλία για την υπόθεση των βρεφών που γεννήθηκαν χωρίς χέρια -βραχίονα ή πήχη, ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ο δρ Φρανσουά Μπουρντιγιόν, γενικός διευθυντής της δημόσιας υπηρεσίας Υγείας της Γαλλίας.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής ”για όλη τη Γαλλία” αναμένονται ”σε περίπου τρεις μήνες”, απάντησε ο ίδιος σε ερώτηση που του έθεσε το RTL.

Η έρευνα επικεντρώνεται πρωτίστως στο γεωγραφικό διαμέρισμα της Εν όπου μεταξύ του 2000 και του 2014 εντοπίστηκαν έντεκα επιπλέον ύποπτες περιπτώσεις παιδιών που γεννήθηκαν με δυσπλασία στα άνω άκρα. Με αυτά ανέρχονται σε 18 οι ύποπτες περιπτώσεις σε περίοδο 15 ετών στην περιοχή αυτή.

″Αρχίσαμε από το διαμέρισμα της Εν, θα τελειώσουμε τον ερχόμενο μήνα την περιοχή Ρήνου-Άλπεων και θα καλύψουμε το σύνολο της επικράτειας”, διευκρίνισε ο Μπουρντιγιόν. ”Δεν σας κρύβουμε τίποτε”, διαβεβαίωσε.

Δύο άλλες ομάδες με μωρά που γεννήθηκαν με δυσπλασίες στα άνω άκρα εντοπίστηκαν στην περιοχή Λίγηρα-Ατλαντικού (τρία μεταξύ του 2007 και 2008) και στη Βρετάνη (τέσσερα μεταξύ του 2011 και του 2013).

Τα αίτια μπορεί να είναι γενετικά, φυσικά ή να οφείλονται σε τοξικές ουσίες (διατροφή, περιβάλλον, ή φαρμακευτικές αγωγές, όπως με την περίπτωση της θαλιδομίδης, κατά της ναυτίας, που οδήγησε στη γέννηση χιλιάδων παιδιών χωρίς χέρια μεταξύ του 1957 και του 1962).

Σύμφωνα με ορισμένους οικολόγους βουλευτές, τα φυτοφάρμακα μπορεί να ευθύνονται για τις δυσπλασίες αυτές, αν και δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις για κάτι τέτοιο.
https://www.huffingtonpost.gr/entry/ere ... a7ab58ae73



huffingtonpost.gr

Άβαταρ μέλους
Πάνας
Δημοσιεύσεις: 13769
Εγγραφή: 30 Μαρ 2018, 21:08

Re: Φυτοφάρμακα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Πάνας » 01 Νοέμ 2018, 17:16

Αν πάτε στα νοσοκομεία στην γενική χειρουργική οι περισσότεροι με καρκίνο είναι αγρότες. Η παρακάτω φώτο με τις στολές προστασίας είναι παρωδία για τα ελληνικά δεδομένα.


Εικόνα
the end

Ορέστης 35

Re: Φυτοφάρμακα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ορέστης 35 » 01 Νοέμ 2018, 18:22

Πάνας έγραψε:
01 Νοέμ 2018, 17:16
Αν πάτε στα νοσοκομεία στην γενική χειρουργική οι περισσότεροι με καρκίνο είναι αγρότες. Η παρακάτω φώτο με τις στολές προστασίας είναι παρωδία για τα ελληνικά δεδομένα.


Εικόνα
Και μετα λενε καποιοι εξυπνοι γιατι δεν πανε οι ανεργοι νεοι να δουλεψουν στα χωραφια.

Υπαρχει ομως και ο αλλο υπουλος κινδυνος. Ολα τα μυρωδικα και τα βοτανα οπως δεβδρολιβανο τσουκνιδα μαυρο πιπερι φασκομηλο προερχονται απο Αλβανια Βουλγαρια με σημανση ΕΕ.

Άβαταρ μέλους
Πάνας
Δημοσιεύσεις: 13769
Εγγραφή: 30 Μαρ 2018, 21:08

Re: Φυτοφάρμακα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Πάνας » 01 Νοέμ 2018, 18:23

Ορέστης 35 έγραψε:
01 Νοέμ 2018, 18:22
Πάνας έγραψε:
01 Νοέμ 2018, 17:16
Αν πάτε στα νοσοκομεία στην γενική χειρουργική οι περισσότεροι με καρκίνο είναι αγρότες. Η παρακάτω φώτο με τις στολές προστασίας είναι παρωδία για τα ελληνικά δεδομένα.


Εικόνα
Και μετα λενε καποιοι εξυπνοι γιατι δεν πανε οι ανεργοι νεοι να δουλεψουν στα χωραφια.

Υπαρχει ομως και ο αλλο υπουλος κινδυνος. Ολα τα μυρωδικα και τα βοτανα οπως δεβδρολιβανο τσουκνιδα μαυρο πιπερι φασκομηλο προερχονται απο Αλβανια Βουλγαρια με σημανση ΕΕ.
Και οι φούντες Ορέστη και οι φούντες...
the end

Άβαταρ μέλους
ST48410
Δημοσιεύσεις: 24347
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 20:21

Re: Φυτοφάρμακα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ST48410 » 01 Νοέμ 2018, 18:27

Πάνας έγραψε:
01 Νοέμ 2018, 17:16
Αν πάτε στα νοσοκομεία στην γενική χειρουργική οι περισσότεροι με καρκίνο είναι αγρότες. Η παρακάτω φώτο με τις στολές προστασίας είναι παρωδία για τα ελληνικά δεδομένα.


Εικόνα
Γιατί; Είναι τόσο ακριβή μια τέτοια στολή για τον μέσο Έλληνα αγρότη; Είναι δύσκολη στη χρήση; Τι;
Οι ίδιοι δεν ενημερώνονται από τους γεωπόνους για τους κινδύνους; Δεν βλέπουν τον καρκίνο που θερίζει τους συγχωριανούς τους;

Άβαταρ μέλους
Πάνας
Δημοσιεύσεις: 13769
Εγγραφή: 30 Μαρ 2018, 21:08

Re: Φυτοφάρμακα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Πάνας » 01 Νοέμ 2018, 18:28

ST48410 έγραψε:
01 Νοέμ 2018, 18:27
Πάνας έγραψε:
01 Νοέμ 2018, 17:16
Αν πάτε στα νοσοκομεία στην γενική χειρουργική οι περισσότεροι με καρκίνο είναι αγρότες. Η παρακάτω φώτο με τις στολές προστασίας είναι παρωδία για τα ελληνικά δεδομένα.


Εικόνα
Γιατί; Είναι τόσο ακριβή μια τέτοια στολή για τον μέσο Έλληνα αγρότη; Είναι δύσκολη στη χρήση; Τι;
Οι ίδιοι δεν ενημερώνονται από τους γεωπόνους για τους κινδύνους; Δεν βλέπουν τον καρκίνο που θερίζει τους συγχωριανούς τους;
Εμένα ρωτάς;
Έχεις δει κανέναν να φοράει τέτοια στολή στα χωράφια όταν ψεκάζει; Όσους έχω δει χύμα είναι χωρίς μάσκες κλπ.
the end

Άβαταρ μέλους
ST48410
Δημοσιεύσεις: 24347
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 20:21

Re: Φυτοφάρμακα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ST48410 » 01 Νοέμ 2018, 18:30

Πάνας έγραψε:
01 Νοέμ 2018, 18:28
ST48410 έγραψε:
01 Νοέμ 2018, 18:27
Πάνας έγραψε:
01 Νοέμ 2018, 17:16
Αν πάτε στα νοσοκομεία στην γενική χειρουργική οι περισσότεροι με καρκίνο είναι αγρότες. Η παρακάτω φώτο με τις στολές προστασίας είναι παρωδία για τα ελληνικά δεδομένα.


Εικόνα
Γιατί; Είναι τόσο ακριβή μια τέτοια στολή για τον μέσο Έλληνα αγρότη; Είναι δύσκολη στη χρήση; Τι;
Οι ίδιοι δεν ενημερώνονται από τους γεωπόνους για τους κινδύνους; Δεν βλέπουν τον καρκίνο που θερίζει τους συγχωριανούς τους;
Εμένα ρωτάς;
Έχεις δει κανέναν να φοράει τέτοια στολή στα χωράφια όταν ψεκάζει; Όσους έχω δει χύμα είναι χωρίς μάσκες κλπ.
Εδώ που ζω δεν έχει χωράφια αλλά δεν πιστεύω ότι αν ραντίζουν οι ίδιοι ή τα παιδιά τους δεν θα τους ενδιέφερε.

Απάντηση

Επιστροφή στο “Οικολογία & Φύση”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών