Πουλιά

Φιλοζωικό αίσθημα, συζητήσεις, προβληματισμοί. Εκπαίδευση, φροντίδα & συμβουλές.
Άβαταρ μέλους
Naranjita
Δημοσιεύσεις: 3437
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 10:18

Re: Πουλιά

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Naranjita » 08 Οκτ 2021, 12:29

.
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΙΚΑΝΟΙ....
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΗΛΙΘΙΟΙ.....
ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ....
ΕΙΝΑΙ: ΠΡΟΔΟΤΕΣ

Άβαταρ μέλους
Λοξίας
Δημοσιεύσεις: 2846
Εγγραφή: 07 Απρ 2018, 15:06
Phorum.gr user: Δέλτα / Δέλτα-Λοξ

Re: Πουλιά

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Λοξίας » 08 Οκτ 2021, 16:08

.
BigChiefWahoo

Ε, τότε ας βάλουμε την Κοκκινοκαλιακούδα που απαντάται στην Ελλάδα...
  • Κοκκινοκαλιακούδα - Pyrrhocorax graculus graculus
Εικόνα

Η Κιτρινοκαλιακούδα είναι πτηνό της οικογενείας των Κορακιδών, που απαντά και στον ελλαδικό χώρο. Η επιστημονική ονομασία του είδους είναι Pyrrhocorax graculus και περιλαμβάνει 3 υποείδη. Στην Ελλάδα απαντά το υποείδος Pyrrhocorax graculus graculus = Κοκκινοκαλιακούδα.
Οπτικά η διαφορά τους είναι στο χρωμα του ράμφους των.

Είναι προσαρμοσμένη να ζει σε μεγάλα έως πολύ μεγάλα υψόμετρα, ενώ πιθανότατα φωλιάζει στο μεγαλύτερο υψόμετρο από οποιοδήποτε άλλο πτηνό (βλ Βιότοπος).

Πληροφορίες από Βικιπαίδεια

Έχει ενδιαφέρον να το διαβάσετε.
Πολύ αξιόλογο πουλί.

.

Άβαταρ μέλους
Ελ_ρία
Δημοσιεύσεις: 242
Εγγραφή: 24 Σεπ 2021, 04:01

Re: Πουλιά

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ελ_ρία » 08 Οκτ 2021, 19:28

Δρυοκολάπτης
Ο Δρυοκολάπτης, γνωστός στην Ελλάδα με την ονομασία τσικλητάρα, τζουμπλιντάρα ή τρυποκάρυδος είναι πτηνό αναρριχητικό της οικογένειας των δρυοκολαπτών που αριθμεί περισσότερα από 200 είδη, τα οποία ζουν σε δασώδεις περιοχές σχεδόν όλου του κόσμου, εκτός από τη Μαδαγασκάρη και την Αυστραλία. Τα είδη είναι πολλά αλλά πολλά από αυτά κινδυνεύουν προς εξαφάνιση. Ένα από τα κύρια είδη που κινδυνεύουν στην Ελλάδα είναι ο Μεσαίος Δρυοκολάπτης Από τα σημαντικότερα μέλη αναφέρονται τα γένη Picus και Dendrocopus, στα όποια ανήκουν οι γνήσιοι δρυοκολάπτες, γνωστοί και με την κοινή ονομασία τσικλιτάρες ή τζουμπλιντάρες.


Εικόνα
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%94%CF ... E%B7%CF%82
."έχει μια άσχημη φάτσα" αποφάνθηκε.
"δυσπεψία" απάντησα.
"από τι πράγμα"
"από πραγματικότητα."
Carlos Ruiz Zafóns

Άβαταρ μέλους
Λοξίας
Δημοσιεύσεις: 2846
Εγγραφή: 07 Απρ 2018, 15:06
Phorum.gr user: Δέλτα / Δέλτα-Λοξ

Re: Πουλιά

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Λοξίας » 13 Οκτ 2021, 20:32

.
  • Γεράκια - (Falco)
Εικόνα

Το γεράκι είναι αρπακτικό ημερόβιο πτηνό της οικογένειας των Ιερακιδών (Falconidae) (γνήσια γεράκια).
Όμως, ειδικά για τον ελλαδικό χώρο, στον όρο «γεράκι», συμπεριλαμβάνονται -καταχρηστικά- και τρία είδη της οικογένειας των Αετιδών (Accipitridae) (μη γνήσια γεράκια).

Τα γεράκια είναι, γενικώς, μικρού έως μεσαίου μεγέθους αρπακτικά ημερόβια πτηνά. Το κεφάλι είναι σχετικά μεγάλο και ο λαιμός βραχύς. Το ράμφος είναι γαμψό και η άνω σιαγόνα (ρινοθήκη), φέρει εγκοπή ή οδοντική προεξοχή που, όταν το ράμφος είναι κλειστό, εφαρμόζει με αντίστοιχη εσοχή στην κάτω σιαγόνα, χρησιμεύει δε για τον ακρωτηριασμό της λείας.
Το χαρακτηριστικό ράμφος ενός γερακιού

Τα πόδια είναι ισχυρά και φέρουν μακριά, άνισα μεταξύ τους δάκτυλα, με κυρτούς, αγκιστροειδείς γαμψώνυχες.

Οι πτέρυγες είναι λεπτές, μακριές, δρεπανοειδείς και οξύληκτες με 10 συνήθως πρωτεύοντα ερετικά φτερά και, από 11 έως 26 δευτερεύοντα. Η ουρά είναι μέσου ή μεγάλου μεγέθους και φέρει 12-14 πηδαλιώδη φτερά.[8]

Στα περισσότερα γεράκια εμφανίζεται φυλετικός διμορφισμός, με τα θηλυκά να είναι σχεδόν πάντοτε μεγαλύτερα και βαρύτερα. Τα φύλα διαφέρουν συνήθως σε εμφάνιση, αλλά μπορεί να είναι και όμοια.
Κυνηγετική συμπεριφορά
Τα γεράκια περιλαμβάνουν μερικούς από τους καλύτερους θηρευτές του ιπτάμενου κόσμου και, σίγουρα, τους ταχύτερους.
Μερικά είδη, όπως ο πετρίτης, κυνηγάνε με εφορμήσεις μέσης ωριαίας ταχύτητας 200-250 χιλιομέτρων, ενώ έχουν καταγραφεί και ταχύτητες που πλησιάζουν τα 400 χιλιόμετρα.
Κυνηγούν είτε ακολουθώντας την ουρά του θηράματος, είτε -συνηθέστερα- εποπτεύοντας το χώρο από κάποιο ύψος και εφορμώντας κάθετα την κατάλληλη στιγμή. Η όρασή τους είναι οξύτατη, περίπου 2,5 φορές μεγαλύτερη του ανθρώπου.
Αρκετά γεράκια χρησιμοποιούν την τεχνική της αιώρησης (hovering), για ακριβέστερη εποπτεία του χώρου. Κυνηγάνε την ημέρα, αλλά υπάρχουν και κάποια είδη που μπορεί να συνεχίζουν μέχρι αργά το βράδυ (λ.χ. Μαυροκιρκίνεζο).

.

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 15118
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Πουλιά

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 14 Οκτ 2021, 22:16

12/10/2021
Ανακαλύφθηκε στην Ελλάδα νέο αναπαραγόμενο είδος πτηνού.
Εντοπίστηκε στη Λέσβο το φοινικοτρύγονο.

Εικόνα

Ένα νέο αναπαραγόμενο είδος πτηνού ανακαλύφθηκε στην Ελλάδα, χάρη στην παρατηρητικότητα κατοίκων και ορνιθοπαρατηρητών, οι οποίοι εντόπισαν στη Λέσβο το φοινικοτρύγονο.


Σύμφωνα με την κ. Ελένη Γαληνού από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης (ΚΠΕΝ) Καλλονής «το φοινικοτρύγονο (Streptopelia senegalensis) είναι ένα πουλί που εμφανίζεται στην Αφρική, τη Μικρά Ασία και την Αραβική και Ινδική Χερσόνησο. Στη γειτονική Τουρκία παρουσιάζει ασυνεχή κατανομή σε κάποιες περιοχές: γύρω από την Άγκυρα, την Κωνσταντινούπολη, βαθιά στο ανατολικό άκρο της χώρας και, τέλος, σε κεντρικές και νότιες περιοχές στα παράλιά της».

Φοινικοτρύγονο: Το χρονικό του εντοπισμού.

Εικόνα

Στις 27 Σεπτεμβρίου ο Γιώργος Μαμώλης, κάτοικος περιοχής της Μυτιλήνης ανέβασε στο Facebook μια φωτογραφία με το κινητό του από μια παράξενη δεκαοχτούρα. Ο Στέλιος Ζαννέτος (υποψήφιος διδάκτορας στο τμήματος Περιβάλλοντος και δεινός «πουλάκιας») την παρατήρησε και μοιράστηκε τα νέα στην ομάδα «Lesvos Bird News», που διαχειρίζεται το ΚΠΕΝ Καλλονής. Η εμφάνιση φοινικοτρύγονου στην Ελλάδα ήταν μια μεγάλη είδηση.

Την επόμενη κιόλας μέρα μια άλλη κάτοικος της περιοχής, η Βαλερί Καραμέτα Triboulot, πήγε στο σημείο να βρει το πουλί. Μάλιστα, κατάφερε να δει μαζί δύο (!) πουλιά. Δεν έφτανε η ανακάλυψη αυτή και την επομένη η ίδια παρατηρήτρια κατάφερε να εντοπίσει μια φωλιά του είδους, μάλιστα με δύο ανεπτυγμένους νεοσσούς, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Η αναστάτωση που δημιουργήθηκε στην κοινότητα των παρατηρητών πουλιών στην Ελλάδα ήταν δικαιολογημένη. Επρόκειτο για την πρώτη αναφορά αναπαραγωγής του είδους στη χώρα μας.

Εικόνα

Για το φοινικοτρύγονο (Streptopelia senegalensis) στην Ελλάδα υπάρχουν καταγραφές μετρημένες στα δάχτυλα και στη Λέσβο μια του 1994 από την Αχλαδερή (P.D.Hanson), μια του 2014 από την Άναξο (Mark Cassidy Snr) και μια του 2018 από την Παναγιούδα (Alan Troyer). «Η εμφάνιση αυτή συνδέεται με έναν από τους βασικούς παράγοντες που δίνουν στη Λέσβο τον πλούτο της σε είδη πουλιών και δεν είναι άλλος από την άμεση γειτνίαση με την ήπειρο της Ασίας», σημειώνει η κ. Γαληνού.

Εικόνα
Σύγκριση με Δεκαοχτούρα (πίσω)

Εφόσον εγκριθεί από την Επιτροπή Σπάνιων Πουλιών της Ελλάδας θα γίνει και επίσημα άλλο ένα αναπαραγόμενο είδος της χώρας. Η έγκριση από την επιτροπή είναι μια τυπική διαδικασία που ακολουθείται σε κάθε χώρα και αφορά στην τεκμηρίωση της παρουσίας ειδών πουλιών στην επικράτειά της (μετά από την κατάθεση σχετικών αναφορών με την περιγραφή/φωτογράφιση νέων ειδών από τους παρατηρητές τους).

«Ένα άλλο γνωστό μέλος της οικογένειας των τρυγονιών, που καταλαμβάνει κυρίως ανθρωπογενή ενδιαιτήματα (πόλεις, οικισμούς), η δεκαοχτούρα (Streptopelia decaocto), παρατηρείται πως επεκτείνει την κατανομή της στα βόρεια τις τελευταίες δεκαετίες. Δυστυχώς, δε συμβαίνει το ίδιο για το τρυγόνι (Streptopelia turtur) που καταγράφει δραματική μείωση στον αναπαραγόμενο πληθυσμό του στην Ευρώπη» λέει η κ. Γαληνού, η οποία καταλήγει: «Τα φοινικοτρύγονα έσπευσαν να δουν ή και να φωτογραφίσουν όλοι οι παρατηρητές πουλιών της Λέσβου μαζί με τους ξένους που αυτόν τον καιρό, όπως κάθε φθινόπωρο, βρίσκονταν στο νησί για να παρακολουθήσουν τη φθινοπωρινή μετανάστευση».

https://www.newsbeast.gr/environment/ar ... tin-ellada

Άβαταρ μέλους
Λοξίας
Δημοσιεύσεις: 2846
Εγγραφή: 07 Απρ 2018, 15:06
Phorum.gr user: Δέλτα / Δέλτα-Λοξ

Re: Πουλιά

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Λοξίας » 15 Οκτ 2021, 14:57

Εξαιρετική είδηση! :)

Απάντηση


  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Ζώα & άνθρωπος”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών