Ερπετά

Φιλοζωικό αίσθημα, συζητήσεις, προβληματισμοί. Εκπαίδευση, φροντίδα & συμβουλές.
Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 28680
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Ερπετά

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 23 Ιουν 2019, 21:58


23 Ιουνίου 2019

Αγρότης στο Ναύπλιο έσωσε φίδια που εγκλωβίστηκαν σε δεξαμενή και τα άφησε πίσω στη φύση.

Εικόνα

Δύο νερόφιδα απεγκλωβίστηκαν μέσα από μία τσιμεντένια δεξαμενή νερού, μετά από επιχείρηση που έκανε ο αγρότης Άρης Τσιρίκος σε τοποθεσία στο χωρίο Λευκάκια του Δήμου Ναυπλιέων στην Αργολίδα το Σάββατο 22 Ιουνίου 2019.

Τα νερόφιδα είχαν βρει καταφύγιο στην δεξαμενή ,η οποία βρισκόταν σε αγροικία στην περιοχή των Λευκακίων . Οι ιδιοκτήτες της οικίας όταν αποφάσισαν να προβούν σε καθαρισμό της δεξαμενής εντόπισαν τα δύο φίδια, τα οποία απεγκλώβισε μετά από επιχείρηση ο αγρότης. Τα νερόφιδα αφέθηκαν και πάλι ελεύθερα στο φυσικό τους περιβάλλον.

Εικόνα

Εικόνα

Το νερόφιδο (Natrix natrix) είναι ένα μη δηλητηριώδες είδος φιδιού της Ευρασίας. Ανήκει στην οικογένεια των Καινοφιίδων (Colubridae). Βρίσκεται συχνά κοντά σε νερό και τρέφεται σχεδόν αποκλειστικά με αμφίβια. Το νερόφιδο είναι ένα μεσαίου μεγέθους φίδι με το μήκος του να φτάνει τα 120 εκατοστά, συνήθως όμως καταγράφονται μικρότερα άτομα, με τα θηλυκά να είναι πιο μεγαλόσωμα (ακόμα και διπλάσια σε μέγεθος από τα αρσενικά).

Όταν απειληθεί εμφανίζει δύο μοναδικούς τρόπους αντίδρασης: είτε εκκρίνει μια δύσοσμη ουσία από αδένες που βρίσκονται στη βάση της ουράς του, είτε -πολύ θεατρικά- παριστάνει το νεκρό γυρνώντας το σώμα του ανάσκελα, ανοίγοντας το στόμα του και βγάζοντας έξω τη γλώσσα του.

Εικόνα

Εικόνα

Το σώμα του είναι λεπτό, το ρύγχος του σχετικά κοντό. Το χρώμα του είναι ραχιαία γκρίζο, γαλάζιο-γκρι, καστανό ή λαδί, με διάσπαρτες σκουρόχρωμες κηλίδες ή ακόμα και ανοικτόχρωμες γραμμές, με μια χαρακτηριστική κίτρινη λωρίδα πλευρικά στο λαιμό του, ενώ κοιλιακά είναι γκρι, υποκίτρινο ή υπόλευκο, με σκούρες κηλίδες ή ακόμα και σχεδόν ολόμαυρο.

Δραστηριοποιείται την ημέρα και συνήθως βρίσκεται στις όχθες ή σε κοντινές περιοχές όπου λιάζεται σε πέτρες και κλαδιά. Τρέφεται με αμφίβια και ψάρια αφού διακρίνεται για τις κολυμβητικές του ικανότητες.
https://hellas-now.com/nayplio-vrike-dy ... -ta-esose/

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 28680
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Ερπετά

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 05 Ιούλ 2019, 21:26

05/07/2019
Τεράστια ιγκουάνα κατακλύζουν τη Φλόριντα και μπαίνουν και σε σπίτια.

Εικόνα

Tα πράσινα ιγκουάνα έχουν προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στη Φλόριντα μιας και ο αριθμός τους ολοένα και αυξάνεται. Οι «σαύρες» έχουν αυξηθεί τόσο πολύ πια και μπαίνουν ακόμα και στα σπίτια των κατοίκων προκαλώντας ζημιές. Οι αρχές της πολιτείας επιτρέπουν στους πολίτες να τις αιχμαλωτίσουν και να τις σκοτώσουν. Η επιτροπή για την προστασία της άγριας φύσης, αναφέρει στην επίσημη ιστοσελίδα της πως «εφ΄όσων βρεθούν σε ιδιωτική περιουσία και μόνο με άδεια του ιδιοκτήτη επιτρέπεται να θανατωθούν».

«Πολλές φορές όταν γυρίζουμε σπίτι βρίσκουμε ακόμα και 20 με 30 ιγκουάνα» ανέφερε κάτοικος στο CNN. To είδος δεν προστατεύεται στην Φλόριντα. Τα ιγκουάνα εμφανίστηκαν στην περιοχή το 1960 και το υποτροπικό κλίμα βοήθησε το είδος να επιβιώσει και να αυξήσει ανησυχητικά τον πληθυσμό του.

«Πλέον εξαπλώνονται και στο Palm Beach πράγμα που παλαιότερα, θεωρούσα πως είναι αδιανόητο να συμβεί, αναφέρει ο Joe Wasilewski, ένας βιολόγος που ερευνά τα ιγκουάνα, τα τελευταία σαράντα χρόνια. Έχουν αρκετά μεγάλο μέγεθος ώστε να μπορούν να προκαλέσουν καταστροφές σε σε πεζοδρόμια, φράχτες σπιτιών, ζουν για δέκα χρόνια και τα θηλυκά μπορούν να γεννήσουν έως και 76 αυγά. «Σκεφτείτε ένα μεγάλο ιγκουάνα να βρεθεί σε διάδρομο αεροδρομίου, τι ζημιά μπορεί να προκληθεί... Από μόνα τους δεν επιτίθενται στον άνθρωπο αλλά αν δεχτούν επίθεση φυσικά και θα αμυνθούν», τονίζει.


https://www.abcactionnews.com/news/stat ... es-to-boom
https://www.newsbeast.gr/environment/ar ... -se-spitia

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 28680
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Ερπετά

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 08 Ιούλ 2019, 21:15

4 Ιουνίου 2019
Το μεγαλύτερο φίδι της Ευρώπης ζει στην Κύπρο – Δηλητηριώδες και επικίνδυνο.

Εικόνα

Φέτος, όπως και κάθε καλοκαίρι, τα φίδια της Κύπρου ξυπνούν από την χειμερία νάρκη και βγαίνουν για την αναζήτηση τροφής. Η πιο ζεστή περίοδος του χρόνου είναι αυτή κατά την οποία ο άνθρωπος έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να βρεθεί αντιμέτωπος με κάποιο από τα φίδια που περιγράφονται πιο κάτω. Συνήθως, λόγω, κυρίως, της άγνοιάς μας, τρέμουμε μόνο με την σκέψη να συναντήσουμε ένα φίδι, αφού από τα είδη της Κύπρου, μόνο ένα είναι επικίνδυνο για τον άνθρωπο.

Ο λόγος για την φίνα, η οποία γίνεται επιθετική μόνο όταν νιώσει ότι απειλείται, όπως συμβαίνει και με όλα τα είδη των φιδιών που διαβιούν στην Κύπρο. Όλα τα φίδια, ωστόσο, είναι ωφέλιμα για το οικοσύστημα και για την γεωργία του τόπου μας, κυρίως το «θερκό».

Όλες οι πληροφορίες που πρέπει να ξέρουμε, παρατίθενται στο ειδικό έντυπο του Υπουργείου Γεωργίας, μαζί με χαρακτηριστικές φωτογραφίες που έδωσε στην δημοσιότητα το Τμήμα Δασών.


Εικόνα
Macrοvipera lebetina-Φίνα
Μπορεί να φτάσει σε μήκος τα δύο μέτρα και τα πέντε κιλά σε βάρος, ενώ το αρσενικό είναι μικρότερο σε μέγεθος από το θηλυκό. Κύριο χαρακτηριστικό της είναι το τριγωνικό κεφάλι και η πολύ κοντή ουρά, ενώ συναντάται κυρίως σε πετρώδη περιβάλλοντα, ξηρές και άγονες εκτάσεις και σε θαμνώδεις περιοχές.

Η φίνα τρέφεται κυρίως με τρωκτικά και πουλιά, ενώ έχει την δυνατότητα να σκαρφαλώνει με ευκολία σε δέντρα.

Λόγω της τοξικότητας του δηλητηρίου της, θεωρείται το πιο επικίνδυνο φίδι της Κύπρου. Όταν δαγκώνει, τα δόντια της παραμένουν στους ιστούς του θύματός της και με συγκεκριμένες κινήσεις της σιαγόνα της, απελευθερώνουν αρκετή ποσότητα δηλητηρίου. Ωστόσο, δεν είναι επιθετικό φίδι, εκτός αν νιώσει απειλή. Σε τέτοια περίπτωση, συρίζει έντονα και επιτίθεται αστραπιαία, γεγονός που την καθιστά ιδιαίτερα επικίνδυνη.


Εικόνα
Dolichophis jugularis-θερκό ή Μαύρο φίδι
Πρόκειται για το μακρύτερο φίδι της Ευρώπης, καθώς το μήκος του μπορεί να φτάσει μέχρι και τα τρία μέτρα. Το χρώμα του, μέχρι το πέμπτο-έκτο έτος ζωής του έχει χρώμα κεραμιδί με σκούρες καφέ, μικρές κηλίδες, ενώ στην συνέχεια παίρνει το χαρακτηριστικό του μαύρο χρώμα.

Το μαυρόφιδο έχει χοντρό και μυώδες κορμί, ωστόσο είναι ευκίνητο και σκαρφαλώνει με ιδιαίτερη ευκολία. Το μαυρόφιδο συναντάται σε περιοχές γεωργικές και όπου υπάρχουν ομάδες δέντρων ή θάμνων.

Πρόκειται για εντελώς ακίνδυνο είδος, το οποίο τρέφεται με μικρά θηλαστικά, πουλιά, σαύρες, ακόμα και άλλα φίδια. Αν νιώσει απειλή, ανασηκώνει το κορμί του και συρίζει έντονα με πρόθεση να δαγκώσει. Αν και δεν είναι δηλητηριώδες, το δάγκωμά του ίσως καταστεί επώδυνο, λόγω των κυρτών δοντιών του.

Το «θερκό», όπως το ονομάζουμε στην Κύπρο, είναι εξαιρετικά ωφέλιμο για την γεωργία, καθώς τρέφεται κυρίως με τρωκτικά.


Εικόνα
Hierophis cypriensis-Κυπριακό φίδι
Φτάνει σε μήκος μέχρι και τα 115 εκατοστόμετρα, έχει χρώμα γκριζολαδί ή ανοικτό γκρίζο, μέχρι μαύρο, με λεπτές άσπρες γραμμές, μέχρι το μισό του σώματός του. Το Κυπριακό φίδι το βρίσκουμε στα δάση του Τροόδους, της Πάφου και του Μαχαιρά.

Ως βιότοπούς του, προτιμά τα υγρά περιβάλλοντα, συγκεκριμένα, περιοχές κοντά σε ρυάκια και υδατοφράκτες, καθώς και σημεία όπου υπάρχει σκιά, κοντά σε θάμνους και άλλη βλάστηση. Τρέφεται με σαύρες, φίδια, βατράχους και έντομα.

Πρόκειται για ένα πολύ γρήγορο φίδι και δεινό κολυμβητή, αν και προτιμά να ζει στην ξηρά.

Σημειώνεται, επίσης, ότι είναι ένα φίδι εντελώς ακίνδυνο, που τρέπεται σε φυγή, μόλις αντιληφθεί ανθρώπινη παρουσία.


Εικόνα
Hemmorrhois nummifer-Δρόπης
Ο δρόπης μπορεί να φτάσει μέχρι και το ενάμισι μέτρο, ενώ αναγνωρίζεται από το κιτρινωπό του χρώμα με τους μεγάλους γκριζοκαφέ ρόμβους.

Συναντάται σε ανοικτές, σε δασώδεις, καθώς και σε κατοικημένες περιοχές.

Ο δρόπης τρέφεται με μικρά θηλαστικά και σαύρες, ενώ είναι φίδι εντελώς ακίνδυνο για τον άνθρωπο. Ωστόσο, αν νιώσει ότι απειλείται, συρίζει δυνατά και δαγκώνει με μεγάλη ταχύτητα.


Εικόνα
Malpolon insignitus-Σαΐττα
Η Σαΐττα φτάνει σε μήκος τα δύο μέτρα, ενώ έχει δύο μεγάλα δόντια με αδένα δηλητηρίου στην βάση τους. Το εν λόγω φίδι διαθέτει πολύ καλή όραση κι έχει δύο μεγάλα και χαρακτηριστικά μάτια.

Συναντάται συνήθως σε πετρώδεις περιοχές όπου ευδοκιμούν οι σαύρες, οι οποίες αποτελούν το διαιτολόγιό του, ωστόσο τρέφεται και με άλλα φίδια και τρωκτικά.

Τα ζώα που προσβάλλονται από το δηλητήριο της Σαΐττας πεθαίνουν σχεδόν αμέσως, ενώ ο άνθρωπος υποφέρει από πόνους


Εικόνα
Natrix natrix cypriaca-Νερόφιδο
Το νερόφιδο είναι ένα ενδημικό υποείδος, το οποίο κινδυνεύει με αφανισμό από τον τόπο μας.

Σπάνια ξεπερνά σε μήκος το ένα μέτρο, με το θηλυκό να είναι λίγο μεγαλύτερο από το αρσενικό. Συναντάνται σε τρεις χρωματισμούς: Γκρίζο (ο πιο κοινός χρωματισμός), ασπροκίτρινος μέχρι σκούρος καφέ, με στρογγυλές άσπρες βούλες και γραμμές στο μέσο και στα πλαϊνά μέρη του σώματος.

Υπάρχουν ακόμα πολλά με μαύρο χρώμα και άλλα με μαυροκαφέ χρώμα, σημαδεμένα με μικρές φωτεινές κηλίδες.

Το νερόφιδο τρέφεται με βατράχους και κάποτε με ψάρια. Δεν είναι δηλητηριώδες, ούτε επιθετικό, αλλά, αν νιώσει ότι απειλείται, εκκρίνει δύσοσμο υγρό από τους αδένες του.


Εικόνα
Typhlops vermicularis-Ανήλιος
Ο ανήλιος δεν ξεπερνά σε μήκος τα 35 εκατοστόμετρα και περισσότερο μοιάζει με γαιοσκώληκα, παρά με φίδι.

Σπάνια έρχεται αντιμέτωπο με τον άνθρωπο, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του το περνά κάτω από την επιφάνεια της γης ή κάτω από πέτρες, όπου τρέφεται με τα αβγά μυρμηγκιών.

Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε ότι το Τμήμα Δασών ενημερώνει, επίσης, ότι τα φίδια προστατεύονται από νομοθεσία και οδηγίες: «Όλα τα φίδια προστατεύονται τόσο από Ευρωπαικές οδηγίες ή Συμβάσεις όσο και από την Εθνική νομοθεσία Ν.153/2003 για την προστασία της φύσης κ της άγριας ζωής».
https://hellas-now.com/to-megalytero-fi ... tin-kypro/

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 28680
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Ερπετά

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 19 Ιούλ 2019, 20:09

19|07|2019
Αυτά είναι τα δηλητηριώδη φίδια της χώρας μας – Τι πρέπει να κάνουμε αν μας δαγκώσουν!

Εικόνα

Δεν βρισκόμαστε στην Αυστραλία, την Αφρική, ή έστω στη Λατινική Αμερική, όπου εκεί μπορούμε πραγματικά να κινδυνεύσουμε από το δάγκωμα κάποιου φιδιού.


Τα δηλητηριώδη φίδια που ζουν σε αυτές τις περιοχές μπορούν σε ελάχιστα λεπτά να στείλουν στον άλλο κόσμο έναν άνθρωπο.
Στη χώρα μας τα δηλητηριώδη φίδια είναι ελάχιστα και οι θάνατοι που καταγράφονται είναι ελάχιστοι.

Στο επιστημονικό κείμενο που θα διαβάσετε θα μάθετε ποια είναι τα επικίνδυνα φίδια στην Ελλάδα, σε ποιες περιοχές ζουν, πότε κινδυνεύουμε να μας τσιμπήσουν και τι πρέπει να κάνουμε την «κακιά» την ώρα. Ειδικά τώρα που είναι καλοκαίρι.

Το δηλητήριο των φιδιών είναι ένα χημικό σύνθετο μείγμα πρωτεϊνών με πιο σημαντικές τη νευροτοξίνη, κυτταροτοξίνη και την αιματοτοξίνη.

Περιέχει ακόμα και ένα μείγμα πρωτεολυτικών ή υδρολυτικών ενζύμων και υαλουρονιδάση. Προκαλούν κυρίως τοπικές αντιδράσεις αλλά και κυτταρικές βλάβες στο τοίχωμα των αγγείων καθώς και συμπτώματα από το νευρικό και την καρδιά.

Τα φίδια που εγκυμονούν κινδύνους είναι κυρίως οι έχιδνες ενώ οι κολουμβρίδες (Σαπίτης Αγιόφιδο) προκαλούν κυρίως πόνο και ερεθισμό.

Εικόνα

Τα σημαντικότερα συμπτώματα των δηγμάτων των εχιδνών είναι τα παρακάτω:

α. Πόνος στο 100% των περιστατικών, οίδημα που εμφανίζεται περίπου 20 λεπτά μετά το δήγμα και μπορεί να γενικευτεί αργά και εκχύμωση σε μεγάλο ποσοστό.

β. Ναυτία, έμετος, υπόταση και λιποθυμία ή ζάλη αρκετά συχνά

γ. Συχνά ταχυκαρδία λόγω κυρίως πανικού, πυρετός και διόγκωση των επιχωρίων λεμφαδένων.

δ. Σπάνια Παραισθησίες, οίδημα βλεφάρων, θόλωση της όρασης και σπασμοί.

Σαν επιπλοκές από τα δήγματα έχουν αναφερθεί:


α. Η φλεγμονή του τραύματος, η μειωμένη κινητικότητα και η μειωμένη αισθητικότητα

β. Η αιμορραγία του δέρματος, η αιμορραγική φλύκταινα, η τοπική νέκρωση με απώλεια ιστού και η ραβδομυόλυση.

γ. Σπάνια η Οξεία Νεφρική Ανεπάρκεια το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα και ο ακρωτηριασμός του άκρου.

Για τη βαρύτητα των συμπτωμάτων σημαντικό ρόλο παίζουν τα παρακάτω:

α. Η φύση, η εντόπιση, το βάθος και ο αριθμός των δηγμάτων.

β. Το ποσό του δηλητηρίου, η μικροβιακή χλωρίδα, το είδος και το μέγεθος του φιδιού. Συνήθως το δηλητήριο των φιδιών είναι πιο πολύ και πιο δραστικό όταν βγαίνουν από τη χειμερία νάρκη και τα μεγάλα σε ηλικία έχουν μεγαλύτερη ποσότητα αν και μπορούν να ελέγχουν την έγχυση του.

γ. Η ηλικία και το μέγεθος του θύματος, η ευαισθησία του στο δηλητήριο και οι πρώτες βοήθειες που δέχθηκε.

Ως πρώτες βοήθειες συνιστώνται τα παρακάτω:

α. Όχι πανικός, διότι χειροτερεύει την κατάσταση.

β. Αφαίρεση αντικειμένων ή ρούχων που θα μπορούσαν να σφίξουν το μέλος όσο αυτό πρήζεται (π.χ. δαχτυλίδια, ρολόι, βραχιόλια, κτλ)

γ. Ακινησία του θύματος και ιδιαίτερα του τραυματισμένου μέλους για να καθυστερήσει η εξέλιξη των συμπτωμάτων.

δ. Οι τομές στο δέρμα και το ρούφηγμα του δηλητηρίου απαγορεύονται διότι επιδεινώνουν την κατάσταση και τα συμπτώματα.

ε. Ελαφριά επίδεση πάνω και κεντρικά (προς την καρδιά) του δήγματος με σταδιακή χαλάρωση λόγω του εξελισσόμενου οιδήματος.

στ. Όχι αντισηπτικά ή πάγος στην περιοχή του τραύματος.

ζ. Όχι χορήγηση στον ασθενή αλκοόλ ή παυσίπονων και άμεση διακομιδή στο νοσοκομείο σε κάθε περίπτωση δήγματος φιδιού οποιουδήποτε είδους.
http://www.makeleio.gr/%ce%b5%cf%80%ce% ... %87%cf%8e/

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 28680
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Ερπετά

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 27 Ιούλ 2019, 21:39

Ιούλιος 17, 2019
Σαμιαμίδι : Το καλό στοιχειό του παλιού ελληνικού σπιτιού.

Εικόνα

-Μηηηη!!! Μη το σκοτώσεις!!!

Μας φώναζαν οι μανάδες και οι γιαγιάδες, όταν βλέπανε εμάς, τα χαιρέκακα παιδιά του παλιού καιρού (που χαρά είχαμε μα κακία όχι) να καραδοκούμε με κανένα ματσούκι ή καμιά παντόφλα στο χέρι, για να πετύχουμε το σαμιαμίδι (το «γουστεράκι» όπως αλλιώς το λέγαμε) που περπατούσε στον τοίχο ή στο πάτωμα ή στο ταβάνι του παλιού μας σπιτιού.

-Αυτό είναι η τύχη του σπιτιού! Φυλάει το σπίτι!

Γιατί,ναι! Αυτό είχε αποθησαυρίσει η σοφία «των παλαιών των ημερών»:
Πως το σαμιαμίδι φέρνει τύχη στο σπιτικό και στους ανθρώπους του !

Κι εμείς σταματούσαμε και μέναμε μόνο να κοιτάμε πόσο γρήγορα έτρεχε να κρυφτεί σε καμιά χαραμάδα, σε κάποια τρυπούλα, πίσω από το μπαούλο ή κάτω από το ντιβάνι, αυτή η μικρή σπιτίσια σαυρίτσα με το ξεθωριασμένο χρώμα, το φολιδωτό δέρμα, το μεγάλο κεφάλι, τα μεγάλα συμπαθητικά μάτια, τη μικρή ουρά και τα νυχάκια στα ντελικάτα δαχτυλάκια της, που ξαφνικά εμφανιζότανε στα σπίτια μας (από το «πουθενά» κάπου εκεί στις αρχές του καλοκαιριού.

Πολλές φορές το κάναμε χάζι αραγμένοι ανάσκελα στα κρεβάτια μας, βλέποντάς το να σουλατσάρει στα ψηλά ψάχνοντας κανένα έντομο για να φάει. Μερικά παιδιά μάλιστα στις παρέες μας λέγανε πως ο παππούς και η γιαγιά τους έχουνε δώσει ονόματα στα σαμιαμίδια του σπιτιού τους και πως όταν τα βλέπουνε τους μιλάνε και όσο στενοχωρημένοι κι αν είναι αναγαλλιάζει το πρόσωπό τους και γίνονται χαρούμενοι και γελαστοί.

Εικόνα

Από πού ερχόταν, πού και πώς εξαφανιζόταν το σαμιαμίδι του σπιτιού δεν ήξερε κανείς. Ο δάσκαλος, στη Φυσική Ιστορία που κάναμε στο σχολείο, μας είχε πει πως είναι ωφέλιμο, γιατί τρώει τα βλαβερά έντομα, μύγες, κουνούπια, αράχνες, κλπ. Και πως γεννάει κάτι πολύ μικρά αυγά , συνήθως σε παλιές θυρίδες ή σε σχισμές πετρόχτιστων σπιτιών, και το χειμώνα πέφτει σε χειμερία νάρκη.

Κι ακόμα πως αν του κόψεις την ουρά του αυτή ξαναγίνεται. Τούτο δω μας συνάρπαζε κυριολεκτικά! Σαν, δηλαδή, να κοβόταν το χέρι ή το πόδι μας και μετά να ξαναγεννιόταν!!! Αυτή η συγκλονιστική πληροφορία από το δάσκαλο μας έκανε να κυνηγάμε μανιωδώς τα καημένα τα σαμιαμίδια όπου τα βρίσκαμε και να προσπαθούμε να τους κόψουμε τις ουρές για να δούμε αν θα ξαναγίνουν. Εκείνο που βλέπαμε όμως, όποτε καταφέρναμε το μακάβριο πείραμα, ήταν ένα πονεμένο σαμιαμίδι που άτσαλα έτρεχε να κρυφτεί και μια κομμένη ουρίτσα που κουνιότανε πέρα δώθε σαν να ήταν ζωντανή! Κι αυτό ήταν κάτι που μας έκανε να χάσκουμε μπροστά σ’ αυτό το θαύμα της φύσης και να δίνουμε πίστη στις γιαγιάδες ότι πραγματικά τούτο δω το γουστεράκι ήτανε πραγματικό «στοιχειό»!

Εικόνα

Σήμερα, σπάνια μέσα σε σημερινό σπίτι, μπορεί – εντελώς τυχαία – να εμφανιστεί ένα τέτοιο μικρό και αθώο ζωάκι. Κι όταν εμφανιστεί οι άνθρωποι αντιδρούν με τρόμο λες και βλέπουνε τον Γκοτζίλα και πασχίζουν να το ξεφορτωθούν!

Ίσως γι’ αυτό, τα σημερινά σπίτια δεν είναι χαρούμενα κι ευτυχισμένα, αφού έχουν απαρνηθεί το καλό στοιχειό του σπιτιού, το μικρό σαμιαμίδι!
https://krokeai.gr/2019/07/17/%CF%83%CE ... %BF%CF%8D/
http://www.voltarakia.gr/mas-endiaferei ... -kalotyxia

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 28680
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Ερπετά

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 06 Αύγ 2019, 21:09

04/08/2019
Βρήκαν στο σπίτι τους δυο τεράστιους πύθωνες.
Δείτε φωτογραφίες από το φοβερό περιστατικό.


Εικόνα

Ένα ζευγάρι από το White Rock, Australia, έμεινε έκπληκτο όταν είδε την οροφή του σπιτιού του να τρίζει και να ραγίζει από το βάρος πυθώνων μήκους τεσσάρων έως πέντε μέτρων. Ήταν αρκετά δύσκολο να απομακρύνουν τα τρομακτικά ερπετά από τη στέγη, και κάλεσαν τους κυνηγούς ερπετών για να βοηθήσουν στην κατάσταση. Τελικά, το αποτέλεσμα ήταν να πέσουν τα φίδια μέσα στο σπίτι και να προσγειωθούν σε ένα γραφείο.

Εικόνα

Η περίοδος του καλοκαιριού μέχρι και το Σεπτέμβρη είναι η εποχή που οι πύθωνες αναπαράγονται και πέφτουν και που μπορεί να προκαλέσουν ζημιές στα σπίτια των κατοίκων.
https://nypost.com/2019/07/29/mating-py ... s-ceiling/
https://www.newsbeast.gr/world/arthro/5 ... s-pythones


Άβαταρ μέλους
perseus
Δημοσιεύσεις: 15265
Εγγραφή: 01 Μάιος 2018, 08:58
Phorum.gr user: Perseus
Τοποθεσία: Ιωαννινα

Re: Ερπετά

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από perseus » 06 Αύγ 2019, 21:13

Ε οχι και σπανια τα σαμιαμιδια

Άβαταρ μέλους
ΛΑΘΕ ΒΙΩΣΑΣ
Δημοσιεύσεις: 4191
Εγγραφή: 14 Απρ 2018, 11:37

Re: Ερπετά

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΛΑΘΕ ΒΙΩΣΑΣ » 06 Αύγ 2019, 21:36

Εικόνα
δύο λόγους εἶναι περὶ παντὸς πράγματος, ἀντικειμένους ἀλλήλοις

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 28680
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Ερπετά

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 21 Αύγ 2019, 21:31

20/08/2019
Αλιγάτορας σκαρφαλώνει σε συρμάτινο φράχτη.
Δείτε το βίντεο με τις εξαιρετικές «επιδόσεις» του ερπετού.


Εικόνα

Οι αλιγάτορες στη Φλόριντα των ΗΠΑ φαίνεται ότι έχουν μάθει να υπερπηδούν φράχτες, προκαλώντας κάποιο φόβο στους κατοίκους.

Σύμφωνα με τη New York Post, ένας αλιγάτορας φαίνεται σε βίντεο να σκαρφαλώνει σε συρμάτινο φράχτη έξω από μία στρατιωτική βάση στην πόλη Τζάκσονβιλ της Φλόριντα.

Το ερπετό εντοπίστηκε από κάτοικο της περιοχής, που ανάρτησε εικόνες στο Facebook, σύμφωνα με τον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό WTVM.

«Όταν κάποιος λέει ότι υπάρχει ένας αλιγάτορας στη βάση, τότε βεβαίως πρέπει να πάω να δω» έγραψε η Christina Stewart.

Εικόνα

«Ευτυχώς που πήγα, μπόρεσα και τον είδα να σκαρφαλώνει στον φράχτη και να εξαφανίζεται».

Υπεύθυνοι της βάσης ανέφεραν στα τοπικά Μέσα ότι δεν σκοπεύουν να απομακρύνουν το ζώο από τον χώρο, εκτός και αν αποτελέσει απειλή για τους κατοίκους της περιοχής.


https://www.newsbeast.gr/environment/ar ... no-frachti


Εικόνα

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 28680
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Ερπετά

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 04 Σεπ 2019, 19:13

Σεπτέμβριος 4, 2019
Πύθωνας κατάπιε κατσίκα 40 κιλών και μετά την έφτυσε.

Εικόνα

Ένας τεράστιος πύθωνας τεσσάρων μέτρων κατάπιε μία ολόκληρη κατσίκα 40 κιλών σε επαρχία της Κίνας και στη συνέχεια, όταν τον εντόπισαν οι ντόπιοι, την έφτυσε.

Αγρότες στην επαρχία Φουτζιάν στην Κίνα ανακάλυψαν έναν τεράστιο πύθωνα, ο οποίος είχε καταπιεί μία κατσίκα 40 κιλών.

Ένας ντόπιος, ο οποίος έχει χάσει φέτος 20 κατσίκες, δήλωσε ότι εντόπισε το ερπετό την ώρα που αναζητούσε ένα από τα ζώα του.

Σύμφωνα με αναφορές, οι αγρότες και οι δασοφύλακες έπιασαν το πύθωνα, με μήκος τέσσερα μέτρα, ο οποίος έβγαλε από μέσα του την κατσίκα, μία διαδικασία που είχε διάρκεια μία ώρα.

Ο πύθωνας μεταφέρθηκε σε καταφύγιο άγριων ζώων για να εξεταστεί και στη συνέχει αφέθηκε ελεύθερος στο δάσος.
https://pressing.live/2019/09/04/%CE%A0 ... %95%CE%A4/


Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 28680
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Ερπετά

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 07 Σεπ 2019, 22:17

06/09/2019
Βρέθηκε φίδι με δύο κεφάλια στις ΗΠΑ.
«Διπλός Ντέιβ», το μωρό ερπετό με τις δύο γλώσσες που λειτουργούν αυτόνομα.


Εικόνα

Η θέα ενός φιδιού δημιουργεί αισθήματα φόβου πόσω μάλλον ενός φιδιού με δύο κεφάλια. Ακόμα και αν αυτό το φίδι είναι ακόμα μωρό όπως ο «Διπλός Ντέιβ», που βρέθηκε σε δάσος στο Νιού Τζέρσεϊ των ΗΠΑ.

Όπως αναφέρει το BBC το μήκους 20 εκατοστών δηλητηριώδες φίδι ανακαλύφθηκε από δύο ερπετολόγους με το όνομα Ντέιβ (εξ ου και το όνομα του) και τέθηκε υπό την προστασία της περιβαλλοντικής οργάνωσης Herpetological Associates.

Το φίδι έχει δύο κεφάλια, τέσσερα μάτια και δύο γλώσσες, που η κάθε μία λειτουργεί αυτόνομα.

«Θα ήταν δύσκολο γι' αυτό το φίδι να επιβιώσει στη φύση. Θα το φροντίσουμε εμείς» είπε ο ερπετολόγος Ντέιβ Σνάιντερ. Όπως επισήμανε το σώμα των φιδιών σκληραίνει όταν προσπαθούν να δραπετεύσουν και αυτό τα κάνει εύκολη λεία για τους θηρευτές τους.

Τα δικέφαλα φίδια συνήθως γεννιούνται με τον ίδιο τρόπο που γεννιούνται τα σιαμαία δίδυμα.

(φωτογραφία από Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων με πηγή: David Schneider-Herpetological Associates)
https://www.newsbeast.gr/environment/ar ... a-stis-ipa

Ο Έλβις είναι ένας κροκόδειλος του αλμυρού νερού πέντε μέτρων και απολαμβάνει με… λατρεία τα γεύματά του. Το αγαπημένο εξ αυτών είναι τα καρπούζια.

Εικόνα

Έτσι λοιπόν όταν οι υπεύθυνοι του ζωολογικού κήπου στην Αυστραλία όπου βρίσκεται, του πετούν φαγώσιμα, αυτά εξαφανίζονται σε χρόνο ρεκόρ και μάλιστα με εντυπωσιακότατο τρόπο.

Ο 53χρονος κροκόδειλος μάλιστα, έχει τη φήμη του πιο δύστροπου κροκόδειλου στην Αυστραλία, ενώ είχε τραβήξει τα φώτα πάνω του το 2011, όταν είχε δαγκώσει με αντίστοιχο τρόπο μηχανή του γκαζόν, σπάζοντας…


https://www.koolnews.gr/krokodilos-tou- ... ine-viral/#

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 28680
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Ερπετά

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 12 Σεπ 2019, 22:11

12|09|2019
Δεν είναι βόας, δεν είναι κροταλίας είναι το πιο παράξενο φίδι του κόσμου.

Εικόνα

Το σχήμα του κεφαλιού του είναι τόσο παράξενο που οι ειδικοί εκτός από την επιστημονική του ονομασία στα λατινικά που είναι Atretochoana, του έχουν δώσει χαιδευτικά το όνομα pennis snake.

Εικόνα

Το συγκεκριμένο είδος ανακαλύφθηκε από επιστήμονες στη ζούγκλα του Αμαζονίου, το 2011 και οι μελέτες επάνω του έδειξαν πως αν και μοιάζει με φίδι, συγγενεύει περισσότερο με τη σαλαμάνδρα ή με το βάτραχο.

Εικόνα

Χαρακτηριστικό στο είδος αυτό είναι οι παράξενοι μύες που έχει στο κεφάλι και του επιτρέπουν να κάνει κινήσεις που σε άλλα είδη δεν γίνονται. Οι μύες αυτόί δεν έχουν εντοπιστεί σε κανένα άλλο είδος της γης.

Εικόνα
http://www.makeleio.gr/%ce%b5%cf%80%ce% ... %af%ce%bd/
https://www.themarysue.com/rare-caecili ... in-brazil/
https://www.huffpost.com/entry/penis-sn ... ccounter=1

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 28680
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Ερπετά

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 06 Οκτ 2019, 21:27

05|10|2019
Συγκλονιστικό βίντεο: Στρατιώτης του Μαλαισιανού στρατού εναντίον βασιλικής κόμπρας!

Εικόνα


Ένα συγκλονιστικό βίντεο με έναν στρατιώτη του Μαλαισιανού στρατού να έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο με μια τεράστια βασιλική κόμπρα, κάνει τον γύρο του διαδικτύου.

Στο βίντεο που τράβηξε περαστικός φαίνεται ο στρατιώτης να περπατά σε έναν επαρχιακό δρόμο περιστοιχισμένο από πυκνή, τροπική βλάστηση.

Η βασιλική κόμπρα φαίνεται να έχει σηκώσει με επιθετικές διαθέσεις το φονικό κεφάλι της, στο ύψος του στρατιώτη.

Ο στρατιώτης φαίνεται απολύτως ψύχραιμος να κάθεται με τα χέρια στη μέση, χωρίς ωστόσο να χάνει από τα μάτια του τη θανάσιμη κόμπρα, ούτε στιγμή.

Λυγίζει τα πόδια και πλησιάζει το φίδι, που παραμένει ακίνητο. Το δεξί του χέρι αγγίζει το κεφάλι του φιδιού και το πιέζει, μέχρι που φτάνει στο έδαφος.

Και τότε αστραπιαία αρπάζει τη βασιλική κόμπρα, ρίχνοντας επάνω της το βάρος του σώματός του. Το φίδι προσπαθεί να ξεφύγει, αλλά ο στρατιώτης το έχει ήδη πιάσει από το κεφάλι.

Δείτε το βίντεο:


http://www.makeleio.gr/%ce%b5%cf%80%ce% ... %bf%cf%85/

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 28680
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Ερπετά

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 23 Οκτ 2019, 19:55

Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2019
Άλλο πάλι κι ετούτο. Kόμπρα περιφέρεται …στο Κρυονέρι!

Εικόνα

Μετά από ενημέρωση που είχαν οι εθελοντές της Animal Action Ioannina από το αστυνομικό τμήμα του Δελβινακίου στο Κρυονέρι (Δήμος Πωγωνίου) στο χωριό έχει εμφανιστεί μία κόμπρα και περιφέρεται στην πλατεία, στα καφενεία, αλλά και σε σπίτια....

Η Animal Action Ioannina υπενθυμίζει ότι η κόμπρα είναι από τα φοβερότερα δηλητηριώδη φίδια της γης, τα δαγκώματα τους είναι θανατηφόρα προς τον άνθρωπο και τα ζώα γι’ αυτό απαιτείται προσοχή από τους κατοίκους του χωριού.


Εικόνα
http://www.epirus-tv-news.gr/2019/10/k.html

Άβαταρ μέλους
Kauldron
Δημοσιεύσεις: 48026
Εγγραφή: 02 Απρ 2018, 18:53

Re: Ερπετά

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Kauldron » 23 Οκτ 2019, 20:12

The Rebel έγραψε:
23 Οκτ 2019, 19:55
Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2019
Άλλο πάλι κι ετούτο. Kόμπρα περιφέρεται …στο Κρυονέρι!

[img]https://i.postimg.cc/RFffJjcZ/7443 ... .jpg[/img]

Μετά από ενημέρωση που είχαν οι εθελοντές της Animal Action Ioannina από το αστυνομικό τμήμα του Δελβινακίου στο Κρυονέρι (Δήμος Πωγωνίου) στο χωριό έχει εμφανιστεί μία κόμπρα και περιφέρεται στην πλατεία, στα καφενεία, αλλά και σε σπίτια....

Η Animal Action Ioannina υπενθυμίζει ότι η κόμπρα είναι από τα φοβερότερα δηλητηριώδη φίδια της γης, τα δαγκώματα τους είναι θανατηφόρα προς τον άνθρωπο και τα ζώα γι’ αυτό απαιτείται προσοχή από τους κατοίκους του χωριού.


Εικόνα
http://www.epirus-tv-news.gr/2019/10/k.html
Να πάει ο perseus να την πιάσει. :P
Kappa έγραψε:
04 Φεβ 2024, 15:56
Κάποιες φορές, τα κρύα απογεύματα του χειμώνα, σκέφτομαι μήπως όλα είχαν εξελιχθεί αλλιώς αν της είχα στείλει dickpick.

Απάντηση

Επιστροφή στο “Ζώα & άνθρωπος”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών