Πουλιά

Φιλοζωικό αίσθημα, συζητήσεις, προβληματισμοί. Εκπαίδευση, φροντίδα & συμβουλές.
Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 29563
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Πουλιά

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 06 Μαρ 2024, 22:04

02.03.2024
Shoebill, ένα αφρικανικό πτηνό το οποίο έχει ύψος έως και 1,5 μέτρο και μπορεί να σκοτώσει ακόμη και… κροκόδειλους.

Εικόνα

Αυτό το πτηνό, είναι μετρ του κυνηγιού, χρησιμοποιώντας το σημαντικό, αιχμηρό ράμφος του και κατατάσσεται ως το τρίτο μεγαλύτερο ράμφος πτηνού παγκοσμίως, για να συλλάβει και να καταπιεί το θήραμά του ολόκληρο.


Καθώς κατοικεί κυρίως στους βάλτους, η τεχνική του κυνηγιού του Shoebill είναι μια σπουδή στην υπομονή και την ακρίβεια.

Παραμένει ακίνητο, αναμειγνύεται με το υδάτινο τοπίο μέχρι να έρθει η κατάλληλη στιγμή για να ορμήσει στο ανυποψίαστο θήραμα, το οποίο στη συνέχεια καταβροχθίζει με μια μόνο χαψιά.



Παρά την προϊστορική εμφάνισή του, που υποδηλώνει μια καταγωγή που εκτείνεται εκατομμύρια χρόνια πίσω, η διατροφή του αποτελείται κυρίως από γατόψαρα, που αποτελούν περίπου το 71% της διατροφής του.

Ωστόσο, δεν διστάζει να διαφοροποιήσει τα γεύματά του με χέλια, φίδια, ακόμη και περιστασιακά μωρά κροκοδείλων, όπως περιγράφεται σε μελέτη του 2015 που δημοσιεύθηκε στο Journal of African Ornithology.

Οι αναπαραγωγικές συνήθειες είναι εξίσου ενδιαφέρουσες με τις διατροφικές της προτιμήσεις. Ενώ τα πουλιά αυτά είναι ως επί το πλείστον μοναχικά πλάσματα, σχηματίζουν μονογαμικά ζευγάρια κατά την περίοδο αναπαραγωγής, γεννώντας έως και τρία αυγά.

Ωστόσο, το ποσοστό επιβίωσης μεταξύ των αδελφών είναι χαμηλό λόγω του σκληρού ανταγωνισμού ή της άμεσης επιθετικότητας, αφήνοντας συχνά μόνο τον μεγαλύτερο, ισχυρότερο νεοσσό να φτάσει στην ενηλικίωση.

Αυτή η βίαιη πτυχή της φύσης τους απεικονίστηκε με γλαφυρό τρόπο σε μια σεκάνς από τη σειρά του BBC «Africa», με αφηγητή τον David Attenborough, όπου παρουσιάζεται η κυριαρχία του μεγαλύτερου νεοσσού επί του αδελφού του, μια σκηνή που αναδεικνύει τη σκληρή πραγματικότητα της φύσης.

Σε αντίθεση με ορισμένες παρανοήσεις, το πτηνό δεν ανήκει στην οικογένεια των πελαργών, αλλά είναι το μοναδικό μέλος του γένους Balaeniceps και της μεγαλύτερης οικογένειας Balaenicipitidae.

Οι πλησιέστεροι συγγενείς του είναι οι πελεκάνοι και οι πρόγονοί του πιστεύεται ότι εμφανίστηκαν προς το τέλος της Κρητιδικής περιόδου, χαρακτηρίζοντάς το ως έναν ζωντανό σύνδεσμο με το μακρινό παρελθόν.

Παρά τα συναρπαστικά χαρακτηριστικά του, το Shoebill αντιμετωπίζει απειλές για την επιβίωσή του. Αυτή τη στιγμή καταγράφεται ως ευάλωτο στον κόκκινο κατάλογο της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης, με εκτιμώμενο πληθυσμό που απομένει να είναι μόνο 5.000 έως 8.000.

Αυτός ο σκληρός αριθμός υπογραμμίζει τη σημασία των προσπαθειών διατήρησης για τη διασφάλιση της επιβίωσης αυτού του μοναδικού είδους, επιτρέποντας στις μελλοντικές γενιές να γίνουν μάρτυρες ενός από τα πιο εκπληκτικά αρπακτικά της φύσης.


https://www.pronews.gr/perivallon/fysi/ ... us-vinteo/

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 29563
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Πουλιά

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 07 Απρ 2024, 21:33

06.04.2024
Ίνκα Τερν: Αυτό είναι το μοναδικό πουλί στον κόσμο που έχει… μουστάκι.
Το χρώμα του είναι σκούρο γκρι ενώ το ράμφος και τα πόδια του είναι πορτοκαλί και κόκκινα.

Εικόνα

Τα πουλιά Ίνκα Τερν, είναι τα μοναδικά στον κόσμο που έχουν ένα λευκό… μουστάκι.


Αναπαράγονται στις ακτές του Περού και της Χιλής και περιορίζονται στο ρεύμα Humboldt.

Είναι ένας ακανόνιστος, σπάνιος επισκέπτης στη νοτιοδυτική ακτή του Ισημερινού. Μπορεί να αναγνωριστεί από το σκούρο γκρι σώμα του, το λευκό μουστάκι και στις δύο πλευρές του κεφαλιού του, και το κόκκινο-πορτοκαλί ράμφος και πόδια.

Το χρώμα τους είναι σκούρο γκρι ενώ το ράμφος και τα πόδια τους είναι πορτοκαλί και κόκκινα.

Το πιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό βέβαια των πουλιών Ίνκα Τερν είναι το «μουστάκι» τους που βρίσκεται κάτω από τα μάτια των πτηνών και έχει λευκό χρώμα.

Το… μουστάκι εκτείνεται προς το πίσω μέρος του κεφαλιού τους σχηματίζοντας συνήθως μικρή κλίση. Το μήκος των πτηνών του είδους είναι 40 εκατοστά και ζουν σε βραχώδεις περιοχές κοντά σε ακτές.





https://www.pronews.gr/perivallon/fysi/ ... ki-vinteo/

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 29563
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Πουλιά

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 30 Απρ 2024, 21:59

Αυτό είναι το μόνο γνωστό ζώο του οποίου η διατροφή είναι σχεδόν αποκλειστικά από κόκαλα.
Ο γενειοφόρος γύπας...


Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 29563
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Πουλιά

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 26 λεπτά πριν

12/05/2024
Ποιο πουλί πετάει ψηλότερα - Τα πανίσχυρα φτερά του ξεπερνούν τα δύο μέτρα.
Το 1973, ένας γύπας του Ρούπελ χτύπησε ένα εμπορικό αεροσκάφος σε ύψος 11.300 μέτρων, πάνω από την Ακτή Ελεφαντοστού στη δυτική Αφρική.

Εικόνα

Υπάρχουν πολλά εντυπωσιακά πράγματα που δε γνωρίζουμε για τα πουλιά.


Κάποια από αυτά πετούν για μεγάλες αποστάσεις χωρίς να κουνήσουν τα φτερά τους, κάποια ζουν πάνω από μισό αιώνα, αλλά όταν κοιτάζετε ένα πουλί, έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσο ψηλά μπορεί να πετάξει;

Το είδος που κατέχει το ρεκόρ για την υψηλότερη πτήση οποιουδήποτε πτηνού είναι ο αφρικανόγυπας ή γύπας του Ρούπελ (Gyps rueppellii).

Το 1973, ένας γύπας του Ρούπελ χτύπησε ένα εμπορικό αεροσκάφος σε ύψος 11.300 μέτρων, πάνω από την Ακτή Ελεφαντοστού στη δυτική Αφρική.

Ενώ ένας από τους κινητήρες του υπέστη ζημιά, το αεροπλάνο κατάφερε να προσγειωθεί. Το πουλί δεν ήταν, δυστυχώς, τόσο τυχερό. Το μόνο που απέμεινε από αυτό ήταν μερικά φτερά - αρκετά για τη ταυτοποίηση του είδους και την επιβεβαίωση αυτού του απίστευτου κατορθώματος

Ο αφρικανόγυπας ή γύπας του Ρούπελ είναι πολύ κοινωνικό είδος και πιστεύεται ότι σχηματίζει μονογαμικούς δεσμούς ζευγαριών, με τους δύο γονείς να βοηθούν στη φροντίδα των νεοσσών τους για τις πρώτες 150 ημέρες της ζωής τους.

Αυτό το είδος γύπα κατάγεται από μια περιοχή της Αφρικής που ονομάζεται Σαχέλ, η οποία εκτείνεται μεταξύ της Σαχάρας και της σουδανικής σαβάνας, και η περιοχή καταγωγής του καλύπτει πολλές χώρες, όπως η Ζιμπάμπουε, η Σενεγάλη και η Αιθιοπία. Κατά καιρούς, έχουν επίσης εμφανιστεί τέτοια πτηνά και στην άλλη πλευρά της Μεσογείου, στην Ισπανία.

Δυστυχώς, όμως, αυτού του είδους οι επισκέψεις μπορεί να γίνουν πιο σπάνιες στο μέλλον, καθώς ο γύπας του Ρούπελ έχει ταξινομηθεί από την Κόκκινη Λίστα της IUCN ως Κρίσιμα Απειλούμενος.

Όπως πολλά παρόμοια αφρικανικά πουλιά, απειλούνται από την απώλεια οικοτόπων, το κυνήγι και τη μειωμένη διαθεσιμότητα της μοναδικής τους πηγής τροφής, αναφέρει το Iflscience (https://www.iflscience.com/what-is-the- ... -fly-73971).

Υπάρχει, επίσης, μεγάλο πρόβλημα με τις δηλητηριάσεις, ειδικά στην ανατολική Αφρική.

Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε ένα φυτοφάρμακο που ονομάζεται carbofuran, αλλά η φιλανθρωπική οργάνωση BirdLife International επισημαίνει και τον ρόλο του φαρμάκου δικλοφενάκη (https://www.birdlife.org/birds/vulture/ ... 0carcasses.).

Αυτό το αντιφλεγμονώδες μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην κτηνιατρική θεραπεία, αλλά είναι θανατηφόρο για τους αφρικανόγυπες ή γύπες του Ρούπελ αν καταπιούν κουφάρια ζώων που έχουν μολυνθεί με αυτό το φάρμακο.

Αυτά τα μεγαλοπρεπή πουλιά φτάνουν σε ύψος σχεδόν το ένα μέτρο και έχουν ένα χαρακτηριστικό κεφάλι χωρίς φτερά - το Animalia γράφει ότι αυτή η προσαρμογή προέρχεται από την τάση τους να βάζουν ολόκληρο το κεφάλι τους μέσα στο θήραμά τους ενώ το τρώνε (https://animalia.bio/ruppells-vulture?custom_list=909).

Τα πανίσχυρα φτερά τους ξεπερνούν τα δύο μέτρα, αλλά τα χρησιμοποιούν ελάχιστα κατά την πτήση τους. Ακόμη και όταν δεν προκαλούν πονοκέφαλο στους πιλότους, οι αφρικανόγυπες ή γύπες του Ρούπελ φτάνουν τακτικά σε εντυπωσιακά ύψη, αξιοποιώντας τα ισχυρά θερμικά ρεύματα καθώς πετούν και ανιχνεύουν τη λεία τους.

Είναι πολύ πιθανό το γεγονός του 1973 να ήταν μια ανωμαλία. Υπάρχουν λόγοι για τους οποίους δεν βλέπουμε γενικά πουλιά να πετούν δίπλα σε επιβατικά αεροπλάνα, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν να κάνουν με το οξυγόνο.

Άλλα πτηνά που πετούν πολύ ψηλά είναι ο κοινός γερανός (Grus grus), ο οποίος έχει καταγραφεί στα 10.000 μέτρα, καθώς και η ινδική χήνα (Anser indicus), η οποία έχει εντοπιστεί σε μέγιστο ύψος 7.300 μέτρων και έχει υπερμεγέθη πνευμόνια για να αντιμετωπίσει την έλλειψη οξυγόνου.

Παρ′ όλα αυτά, το BBC Wildlife αναφέρει ότι ακόμη και με τη σύγχρονη τεχνολογία εντοπισμού, δεν έχουμε καταγράψει άλλο πουλί να πλησιάζει το ρεκόρ του αφρικανόγυπα ή του γύπα του Ρούπελ (https://www.discoverwildlife.com/animal ... -birds-fly).
https://www.huffingtonpost.gr/entry/poi ... 3aef50c04d

Άβαταρ μέλους
AlienWay
Δημοσιεύσεις: 23572
Εγγραφή: 08 Οκτ 2019, 13:15
Phorum.gr user: AlienWay

Re: Πουλιά

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από AlienWay » 10 λεπτά πριν

Frappezitis έγραψε:
11 Μάιος 2024, 17:06
Ένα μεγάλο μπράβο στην Μαρίνα Σάττι που εκπροσωπεί επαξίως τον λαό μας γεμίζοντας το Instagram με εικόνες από καρπούζια

Απάντηση


  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Ζώα & άνθρωπος”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών