Δεν διαφωνώ. Κι εγώ δεν τρελλαίνομαι για πανηγύρια, ακριβώς για τους λόγους που αναφέρεις. Δεν ψάχνω στη βαβούρα την παράδοση, ούτε στα τουριστικά μπρελόκ με τσολιαδάκια και ακροπόλεις.taliban έγραψε: ↑11 Μάιος 2025, 12:00Μήπως εννοεί το ''πάντρεμα'΄ της παράδοσης με την σύγχρονη νεολ κουλτούρα που μετά τον παραδοσιακό χορό πέφτει και το ''παραδοσιακό'' νεολ ντερλίκωμα με σουβλάκια λουκάνικα...ΓΑΛΗ έγραψε: ↑11 Μάιος 2025, 11:26Πραγματικά δεν κατάλαβα τί ακριβώς θέλεις να πεις με τους ...κατώτερους κοινούς παρονομαστές στην πραγματικότητα. Φαίνεται πάντως πολύ ψαγμένο.][ Μ Α Υ Ρ Η _ Η Ρ Α ][ έγραψε: ↑10 Μάιος 2025, 22:33Η Δημοτική Παράδοση & Λαογραφία καταγεγραμμένες με ακρίβεια έχουν κάμποσο ενδιαφέρον. Και δίκαιη σκοπιμότητα
"Ν.Ε. δημώδη κουλτούρα" εννοώ αυτό τον μέσο όρο - αχταρμά με τα ευζωνάκια, τις τσελιγκοπούλες και τα λουκάνικα, που τον αναπαράγουμε σε σχολικές γιορτές, επετείους κλπ
Με τον όρο δημώδης εννοώ, ουδέτερα, τον λαϊκό, τον χωρικό
Απλά ο "δημώδης" έχει πιο πολύ γκάζι σα λέξη, και μπήκα για να χώσω στους ΠολΣυλ που γνώρισα, μου ταίριασε
Ήταν αναπόφευκτο, και αναγκαίο, να φτιάξουμε έναν καινούριο Έλληνα, άθροισμα των προηγούμενων
Δε μ' αρέσει που στους "προηγούμενους" φορτώθηκαν και κάμποσα στοιχεία - εφευρέσεις αυτών που "θυμούνται" κι αυτών που "μελετάνε"
Και δε μ' αρέσει αυτή η προσέγγιση, και η Τακτική, του Κατώτερου Κοινού Παρονομαστή που εφαρμόζεται συχνά στην επί του εδάφους καλλιέργεια των λαών και στις βάσεις τους στην πραγματικότητα
Αυτό που λέω εγώ είναι ότι τα πανηγύρια στα χωριά και τα αντίστοιχα έθιμα είναι παγανιστικά.
Αν ναι δεν έχει πέρα πέρα άδικο.
Βέβαια, η γνώμη μου, είναι πως μια χαρά μπορούν να συνδυαστούν αυτά αλλά όχι να είναι κανόνας.
Το φαγητό ή παλαιότερα το είχαν σαν ''φιλοξενία'' αφορούσε τους μακρινούς επισκέπτες που ερχόντουσαν είτε με τα πόδια είτε με μουλάρια να βοηθήσουν στο εκάστοτε πανηγύρι ή να φέρουν υλικά για το φαγητό κ.ο.κ.
Τώρα βέβαια έρχονται για...φασαρία
Απλώς κάπου έχω την εντύπωση ότι η ...εκρηκτική Ήρα δεν το πολυέχει με τη λαογραφία. Αν παρεξήγησα, ζητώ συγγνώμη.