Νέα από τη Θεσσαλονίκη.

Κοινωνικά θέματα και προβληματισμοί
Κανόνες Δ. Συζήτησης
Προσοχή: Σύμφωνα με το νόμο απαγορεύεται η δημοσιοποίηση ονομαστικά η φωτογραφικά ποινικών καταδικών οποιουδήποτε βαθμού & αιτιολογίας καθώς εμπίπτουν στα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα του ατόμου. Τυχόν δημοσιοποίηση τέτοιων δεδομένων ενδέχεται να επιφέρει ποινικές κυρώσεις στο συντάκτη. Επιτρέπεται μόνο αν έχει δοθεί εισαγγελική εντολή και μόνο για το χρονικό διάστημα που αυτή ισχύει. Οφείλετε σε κάθε περίπτωση να ζητήσετε με αναφορά τη διαγραφή της ανάρτησης πριν παρέλθει το χρονικό διάστημα της νόμιμης δημοσιοποίησης. Η διαχείριση αποποιείται κάθε ευθύνη για τυχόν ποινικές ευθύνες αν παραβιάσετε τα παραπάνω.
Άβαταρ μέλους
jason0
Δημοσιεύσεις: 9894
Εγγραφή: 29 Ιαν 2020, 19:41

Re: Νέα από τη Θεσσαλονίκη.

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από jason0 » 25 Ιούλ 2022, 19:53

Όταν αναζητείς κάποια, τι κερδίζεις με το να κρύβεις το επίθετο;

mao mao
Δημοσιεύσεις: 7317
Εγγραφή: 12 Μάιος 2018, 23:33

Re: Νέα από τη Θεσσαλονίκη.

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από mao mao » 25 Ιούλ 2022, 20:02

jason0 έγραψε:
25 Ιούλ 2022, 19:53
Όταν αναζητείς κάποια, τι κερδίζεις με το να κρύβεις το επίθετο;
δεν θέλουν να το κάνουν πολύ εύκολο να βρεθεί. Να έχει και λίγο ενδιαφερόν.

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 28686
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Νέα από τη Θεσσαλονίκη.

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 27 Ιούλ 2022, 19:40

27.07.2022
Μητροκτονία στη Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη ο γιος που σκότωσε με γροθιές & κλωτσιές την ηλικιωμένη μητέρα του!
Πληροφορίες αναφέρουν ότι αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα.


Εικόνα

Η άγρια δολοφονία μίας ηλικιωμένης γυναίκας στην περιοχή του Ξηροχωρίου στην Θεσσαλονίκη, από τον ίδιο της το γιο, έχει προκαλέσει σοκ στην τοπική κοινωνία.

Η αγριότητα του εγκλήματος είναι πρωτοφανής αφού ο 59χρονος δράστης, ο οποίος φέρεται να αντιμετωπίζει προβλήματα ψυχικής υγείας, χτύπησε μέχρι θανάτου με γροθιές και κλωτσιές τη μητέρα του.




Πρόκειται για ένα ακόμα στυγερό έγκλημα ενδοοικογενειακής φύσεως το οποίο καταδεικνύει πόσο κακό προκάλεσαν οι συνεχείς καραντίνες και η έλλειψη κοινωνικής δραστηριότητας επί δύο σχεδόν έτη, στους ήδη επιβαρυμένους ψυχισμούς πολιτών.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με τα πρώτα ιατροδικαστικά ευρήματα, η ηλικιωμένη, έφερε θλαστικές κακώσεις στο πρόσωπο, όπως επίσης στη δεξιά τραχηλική και στερνική χώρα, αλλά και τραύμα στην αριστερή μετωπιαία χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες την άτυχη γυναίκα εντόπισε νεκρή ο έτερος γιος της οικογένειας το πρωί της Τετάρτης.

Ανακοίνωση σχετικά με τη φρικτή δολοφονία της 84χρονης γυναίκας από τον 59χρονο γιο της εξέδωσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης.

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας:
«Από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης εξιχνιάστηκε άμεσα υπόθεση ανθρωποκτονίας σε βάρος 84χρονης ημεδαπής που τελέστηκε σε περιοχή της Χαλκηδόνας.

Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκε ως δράστης και συνελήφθη 59χρονος ημεδαπός, γιος και σύνοικος της 84χρονης, ο οποίος και ομολόγησε την πράξη του. Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για ανθρωποκτονία με δόλο και ενδοοικογενειακή βία κατά συρροή και κατ΄εξακολούθηση.

Συγκεκριμένα, πρωινές ώρες χθες (26-07-2022), σε μονοκατοικία στην περιοχή του Ξηροχωρίου όπου διέμενε, εντοπίστηκε νεκρή, από συγγενικό της πρόσωπο, η 84χρονη, φέροντας θλαστικές κακώσεις στο πρόσωπο, στη δεξιά τραχηλική και στερνική χώρα καθώς και τραύμα στην αριστερή μετωπιαία χώρα. Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί αρμοδίως».
https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/m ... itera-tou/

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 28686
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Νέα από τη Θεσσαλονίκη.

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 04 Αύγ 2022, 22:20

Πέμπτη 4 Αυγούστου 2022
ΕΛΛΑΔΑ 2022. Θεσσαλονίκη: Έδεσαν καρέκλες σε στάση λεωφορείου για να μπορούν να κάθονται.

Εικόνα

Η στάση του λεωφορείου δεν διαθέτει παγκάκι και στο σημείο βρίσκονται καρέκλες, οι οποίες μάλιστα είναι δεμένες μεταξύ τους. Σε… πατέντα προχώρησαν κάτοικοι....
άγνωστοι οι οποίοι βλέπουν εδώ και μέρες να απουσιάζει το παγκάκι από τη στάση λεωφορείων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στην πλατεία Δημοκρατίας. Τοποθέτησαν στη στάση με το υπόστεγο δύο καρέκλες, τις έδεσαν γράφοντας μάλιστα και ένα μήνυμα: “δωρεά Η.Δ. για υπερήλικες και εργαζόμενους”.


Όπως αναφέρει το grtimes.gr, πρόκειται για μια πολυσύχναστη στάση λεωφορείων, από την οποία αναμένουν καθημερινά χιλιάδες πολίτες το λεωφορείο τους, ωστόσο όχι μόνο δεν έχει αντικατασταθεί το παγκάκι για να κάθονται όσοι το έχουν ανάγκη αλλά οι πολίτες πήραν την πρωτοβουλία να δώσουν λύση στο πρόβλημα.

Τι ισχύει και δεν έχει τοποθετηθεί παγκάκι.
Στις καλένδες τριών διαφορετικών κρατικών υπηρεσιών, είναι… μπλεγμένη η υπόθεση με το παγκάκι που απουσιάζει από τη στάση λεωφορείων στην Πλατεία Δημοκρατίας. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, ευθύνη του οποίου είναι οι συγκεκριμένες στάσεις, έχει στην ουσία «δεμένα τα χέρια», προκειμένου να τοποθετήσει παγκάκι.

Όπως εξηγεί ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του Δήμου Θεσσαλονίκης, Μάκης Κυριζίδης, «ο τύπος του στεγάστρου βάσει των Εθνικών Τεχνικών προδιαγραφών και ελάχιστου απαιτητού πλάτους πεζοδρομίου του ΟΑΣΑ για τοποθέτηση στεγάστρου σε συνδυασμό με το άρθρο 2 της ΥΑ 52907/2009 «Ειδικές ρυθμίσεις για την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία σε κοινόχρηστους χώρους των οικισμών που προορίζονται για την κυκλοφορία πεζών» και έχει εγκριθεί από τον αρμόδιο φορέα ΟΣΕΘ, καθορίζεται ως Β.».

Εικόνα

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος εξηγεί: «Στη στάση έχει τοποθετηθεί ειδικό στασίδι (δοκός), για να εξασφαλίζεται η ελεύθερη όδευση των πεζών και η απρόσκοπτη κυκλοφορία των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένο ελάχιστο πλάτος πεζοδρομίου για να τοποθετηθεί στεγάστρου τύπου Α, ήτοι στέγαστρο με κάθισμα» και σημειώνει πως «η πίστη τήρηση των συγκεκριμένων τεχνικών χαρακτηριστικών των στεγάστρων αποσκοπεί ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στην ελεύθερη κίνηση των πεζών και την ασφαλή κυκλοφορία ατόμων με ειδικές ανάγκες. Ελάχιστο απαιτητό πλάτος πεζοδρομίου, για στέγαστρο τύπου Α, ήτοι στέγαστρο με κάθισμα, συμπεριλαμβανομένου του κρασπέδου είναι 3.70 m».

Ο κ. Κυριζίδης κατέστησε σαφές πως «αν αλλάξουν τα ανωτέρω (υπουργική απόφαση, προδιαγραφές ΟΑΣΑ, νομοθετική παρέμβαση) και χορηγηθεί κατ’ εξαίρεση της νομοθεσίας άδεια τοποθέτησης από τον αρμόδιο ΟΣΕΘ, θα τοποθετήσουμε άμεσα το παγκάκι».
https://skeftomasteellhnika.blogspot.co ... .html#more
https://www.neolaia.gr/2022/08/04/thess ... tou-oasth/



mao mao
Δημοσιεύσεις: 7317
Εγγραφή: 12 Μάιος 2018, 23:33

Re: Νέα από τη Θεσσαλονίκη.

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από mao mao » 04 Αύγ 2022, 23:06

Παρακμή.

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 28686
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Νέα από τη Θεσσαλονίκη.

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 03 Οκτ 2022, 21:36

02/10/2022
Mε κορωναϊό στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος.

Εικόνα

Θετικός στον κορωναϊό βρέθηκε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος όταν υποβλήθηκε σε rapid test στα πλαίσια τακτικού προληπτικού ελέγχου.


Ο Μητροποίτης νοσηλεύεται στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαιδεύσεως.

Σε ανακοίνωσή της η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης αναφέρει ότι η εισαγωγή στο νοσοκομείο έγινε καθαρά για προληπτικούς λόγους και προκειμένου να υποβληθεί στις απαραίτητες εξετάσεις.

“Σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς η κατάσταση της υγείας του είναι εξαιρετική και δεν εμπνέει καμία ανησυχία. Κρίνεται όμως σκόπιμη η παραμονή του στο Νοσοκομείο προς το παρόν, προκειμένου να έχει την καλύτερη ιατρική παρακολούθηση”, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
https://hellasjournal.com/2022/10/me-ko ... -anthimos/




https://hellasjournal.com/2022/10/me-ko ... -anthimos/

Ερμής η Φιλεναδα σου αρωστησε, εφυγες για Θεσσαλονίκη η δεν το πηρες χαμπαρι ακομα. :roll:

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 28686
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Νέα από τη Θεσσαλονίκη.

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 08 Οκτ 2022, 20:37

5 Οκτωβρίου 2022
Δύο απλές συμβουλές για να φτάσετε τα 100 έτη από αιωνόβιο Θεσσαλονικιό.
Το περπάτημα για τον Ηλία Τσαπακίδη είναι ανάσα ζωής.

Εικόνα

Κάθε πρωί, γύρω στις 7, φοράει τα αθλητικά του παπούτσια, τις φόρμες και το καπέλο του, παίρνει το μπαστουνάκι του στα χέρια και περπατάει χιλιόμετρα στην παραλία της Θεσσαλονίκης, αποδεικνύοντας την αγάπη του για τη ζωή. Ο Ηλίας Τσαπακίδης, σε τρεις μήνες συμπληρώνει έναν αιώνα ζωής και δικαίως του ανήκει ο τίτλος του γηραιότερου καθημερινού περιπατητή της παραλίας στη Θεσσαλονίκη.


Εικόνα

«Κάθε μέρα περπατάω τα τελευταία τριάντα χρόνια! Τα πρώτα χρόνια έκανα μεγάλες αποστάσεις, ενώ τώρα τέσσερα χιλιόμετρα καθημερινά», αναφέρει ο ίδιος, μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, και εκμυστηρεύεται πως είναι λάτρης της ζωής. «Η ζωή είναι πολύ γλυκιά και πρέπει να τη γευόμαστε, να την αγαπάμε και να τη χαιρόμαστε όσο περισσότερο και όσο καλύτερα μπορούμε», λέει χαρακτηριστικά.

Οι συμβουλές μακροζωίας.
Ο σχεδόν αιωνόβιος άνδρας, όταν το επέτρεπαν οι δυνάμεις του, ήταν δεινός σκιέρ -από τους καλύτερους στη χώρα, όπως λέει- και έχει καταφέρει να ανέβει στον Όλυμπο, μέχρι την ψηλότερη κορυφή του, τον Μύτικα πάνω από δέκα φορές. Το περπάτημα είναι γι’ αυτόν τρόπος ζωής και τον βοηθάει πολύ και όπως τον συμβουλεύει και ο γιατρός του, κάνει καλό στην καρδιά του. «Δεν έχω κανένα πρόβλημα στην καρδιά και γενικά δεν έχω σοβαρά προβλήματα υγείας. Όμως προσέχω και πάρα πολύ τη διατροφή μου. Την καρδιά πρέπει να την αφήνουμε να κάνει και λίγο «ρελαντί», να ξεκουράζεται, γι’ αυτό και εκτός από τον καθημερινό περίπατο, το βράδυ δεν τρώω ποτέ, ένα γιαουρτάκι το απόγευμα στις 6, και μετά τίποτα. Αφήνω την καρδιά μου δίχως να την ταλαιπωρώ και να την πιέζω», εξομολογείται και αποκαλύπτει πως αυτό είναι το μυστικό της μακροζωίας.

Εικόνα

Ο Ηλίας Τσαπακίδης έζησε 20 χρόνια στο Παρίσι και ήταν αντιπρόσωπος μεγάλης αυτοκινητοβιομηχανίας στη Θεσσαλονίκη μαζί με τα δυο απο τα πέντε αδέλφια του. Όπως επισημαίνει, γνώριζε παρά πολύ κόσμο. Κάποιοι από τους γνωστούς του μάλιστα, όταν τον βλέπουν να περπατάει, του λένε, «καλά έφτασες τόσα χρόνια και ακόμα περπατάς δεν κουράζεσαι;». Αυτός, όμως, τους απαντά με χαμόγελο: «Πώς να κουραστώ αφού το περπάτημα μου δίνει ζωή; Όταν περπατάω αισθάνομαι ελεύθερος, ζωντανός, βλέπω κόσμο, αλλάζει η διάθεση μου και νιώθω υγιέστατος».

«Μου αρέσει να φοράω το κοστούμι και να βγαίνω στη Θεσσαλονίκη»

«Εγώ θέλω να τιμώ τη ζωή που ζω. Μου αρέσει να φοράω το κοστούμι και να βγαίνω στη Θεσσαλονίκη. Πηγαίνω στο στέκι, στο καφε-μπαρ της γειτονιάς μου κάθε ημέρα και οι φίλοι μου, μου λένε πως με ζηλεύουν, γιατί είμαι πάντα περιποιημένος, όμορφα ντυμένος και χαμογελαστός. Όταν μάλιστα αργώ λίγο να πάω με ψάχνουν. γιατί τους φτιάχνω τη διάθεση», λέει, χαριτολογώντας.

Οι όμορφες κουβέντες και το καθημερινό χαμόγελο που εισπράττει, κάθε πρωί, από τους υπόλοιπους περιπατητές στο παραλιακό μέτωπο, όπως λέει ο 99χρονος άνδρας, του δίνουν οξυγόνο και τονώνουν, ακόμα περισσότερο, την αγάπη του για τη ζωή. Όσο τον κρατούν τα πόδια του, θα συνεχίσει αυτή την αγαπημένη του συνήθεια, που τον συντροφεύει στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής του. Άλλωστε, όπως εξομολογείται, από αυτή τη μεγάλη βόλτα που διαρκεί σχεδόν ένα αιώνα, συμπέρανε πως «η ζωή είναι πολύ γλυκιά και πρέπει να τη γευτείς όσο μπορείς περισσότερο».


https://www.tanea.gr/2022/10/05/greece/ ... salonikio/
https://www.el.gr/ygeia/thessaloniki-pa ... perpataei/

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 28686
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Νέα από τη Θεσσαλονίκη.

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 18 Οκτ 2022, 19:44

07 Οκτωβρίου 2020.
Ονόματα γειτονιών και συνοικιών της Θεσσαλονίκης που χάθηκαν στο χρόνο.
Από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, τις συνοικίες της πόλης, αλλά και τις υπόλοιπες περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος, το «ταξίδι» ξεκινάει.

Εικόνα

Γειτονιές, συνοικίες, με αρώματα, ιστορίες χαμένες στο χρόνο και ονόματα που σε άλλους είναι γνωστά μέχρι σήμερα, ενώ άλλοι μπορεί να τα διαβάσουν για πρώτη φορά στο παρακάτω αφιέρωμα.


Από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, τις συνοικίες της πόλης, αλλά και τις υπόλοιπες περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος, το «ταξίδι» ξεκινάει.

Φραγκομαχαλάς.
Πρόκειται για τη γειτονιά δίπλα στα Άνω Λαδάδικα η οποία πέρασε στο σήμερα ως «Φράγκων». Το όνομα της το πήρε εξαιτίας των ευρωπαίων κατοίκων που συγκεντρώθηκαν στη γειτονιά τον 19ο αιώνα. Δεσπόζει ο καθολικός ναός της Αμώμου Συλλήψεως ή αλλιώς η λεγόμενη Φραγκοκκλησιά.

Τσερέμπουλον.
Ο σημερινός Βαρδάρης ανέκαθεν αποτελούσε ένα από τα σημαντικότερα σημεία της Θεσσαλονίκης. Εκεί «συναντάμε» και το Τσερέμπουλον, το τεχνητό βυζαντινό λιμάνι, μία ονομασία που επικρατούσε παλιότερα για την περιοχή ανάμεσα στα σημερινά Δικαστήρια και τα Λαδάδικα, αλλά χάθηκε και αυτή στο πέρασμα των χρόνων.

Εικόνα

Μπάρα.
Η «αμαρτωλή» πλευρά της Θεσσαλονίκης. Η συνοικία Μπάρα όπως ήταν γνωστή, ήταν στο τετράγωνο που ορίζεται από τις οδούς Μοναστηρίου, Λαγκαδά, Αφροδίτης Βάκχου, Οδυσσέως, Ταντάλου Προμηθέως, που οι Τούρκοι ονόμαζαν dudulak (δρόμος της ηδονής). Η ονομασία Μπάρα, σύμφωνα με τον Γιώργο Ιωάννου, ετυμολογικά αναφέρεται στα νερά από τον βούρκο που σχηματιζόταν σε διάφορα σημεία της περιοχής. Κατά τον Ηλία Πετρόπουλο, Μπάρα ονομάζανε ένα κοίλωμα με λιμνάζοντα ύδατα, το οποίο κάποτε σκεπάστηκε, επιχωματώθηκε και επάνω εκεί άρχισαν να χτίζονται σπίτια μικρά, ευτελούς κατασκευής. Η λέξη μπάρα λοιπόν από λέξη περιγραφική άρχισε να έχει σημασία τοπωνύμιου και έχασε με τον καιρό την κυριολεκτική της σημασία. Πέρασε στην ιστορία της Θεσσαλονίκης για τις θρυλικές της μορφές και τους οίκους ανοχής της εποχής, για να αλλάξει μορφή τη δεκαετία του 60′ και να εξελιχθεί στο σημερινό Βαρδάρη.

Η αμαρτωλή ιστορία της πόλης.
https://parallaximag.gr/i-amartoli-isto ... polis-5500

Η Συνοικία των Εξοχών.
Ευρωπαϊκή, με μεγαλοπρεπείς οικοδομές, μεγάλες λεωφόρους και με μεγάλους κήπους. Έτσι περιέγραφε το 1914 βυζαντινολόγος Α. Αδαμαντίου την εικόνα της συνοικίας Χαμηδιέ ή των Εξοχών όπως την αποκαλούσαν οι κάτοικοί της. Επρόκειτο για την πρώτη εκτός των τειχών περιοχή επέκτασης της Θεσσαλονίκης. Από οικισμός αναψυχής, μετασχηματίστηκε σε συνοικία αυτόνομη, μοντέρνα, ακμάζουσα. Χριστιανοί, Εβραίοι, Μουσουλμάνοι ζουν αρμονικά. Σήμερα, από την περιοχή εκείνη που επεκτείνονταν ως το στρατόπεδο Κόδρα στο Καραμπουρνάκι, έχουν μείνει ελάχιστα, αλλά χαρακτηριστικά κτήρια που σε «ταξιδεύουν» στο κλίμα της παλιάς συνοικίας.

Ήταν κάποτε μια πόλη. Η γειτονιά των εξοχών.
https://parallaximag.gr/itan-kapote-mia-poli-2-679

Κυβέλεια.
Νοσταλγοί της παλιάς Θεσσαλονίκης και κάτοικοι της περιοχής αναφέρονται ακόμη με το όνομα Κυβέλεια στην περιοχή πίσω από την οδό Κωνσταντινουπόλεως κοντά στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο. Μαγαζιά που υπάρχουν μέχρι σήμερα εκεί με το συγκεκριμένο όνομα κρατούν «ζωντανές» τις αναμνήσεις και αποτελούν έναν συνδετικό κρίκο του τότε με το σήμερα για τη γειτονιά αυτή.

Ένα καφενείο, μία πλατεία, πολλές ιστορίες.
Στην οδό Ειρήνης, στην ευρύτερη περιοχή του Βαρδαρίου, οι παλιοί Θεσσαλονίκης συνήθιζαν να αναφέρονται στην πλατεία Καφαντάρη.

Εικόνα

Το όνομα της το πήρε από τον Καφαντάρη που είχε το ομώνυμο καφενείο επί της Αγ. Δημητρίου με Αρκαδιουπόλεως και το οποίο άφησε τη δική του ιστορία στα χρόνια λειτουργίας του, αφού σε αυτό σύχναζαν μεγάλες προσωπικότητες του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού όπως ο Βαμβακάρης ο Τσιτσάνης και ο Μπάτης.

Στο παλαιότερο καφενείο της πόλης.
https://parallaximag.gr/sto-paleotero-k ... polis-5764

Η «καρδιά» της Άνω Πόλης.
Η πλατεια Ρομφέη (Κουλέ Καφέ ή Κρίσπου) ονομάστηκε έτσι από τον Μακεδονομάχο καπετάν Ρομφέη που ο σουλτάνος τον είχε διορίσει επιθεωρητή της Ρούμελης για να πολεμήσει τον Αλή Πασά, όταν εκείνος σήκωσε μπαϊράκι. Στις διηγήσεις των κατοίκων είναι συνδεδεμένη με το έθιμο της αυγομαχίας, όπου νέοι χριστιανοί από τις κάτω ενορίες του κέντρου ανέβαιναν στην ενορία της Μονής Βλατάδων για να τσουγκρίσουν αυγά το Πάσχα. Απώτερος σκοπός τους να γνωρίσουν τα κορίτσια της γειτονιάς που είχαν φήμη για την ομορφιά και τη νοικοκυροσύνη τους και παρακολουθούσαν τις αυγομαχίες. Οι συστάσεις γινόντουσαν με «ραβασάκια».

Το οθωμανικό «αποτύπωμα»
Για πολλά χρόνια η ιστορία της Θεσσαλονίκης συνδέθηκε άρρηκτα με το οθωμανικό στοιχείο το οποίο άφησε «αποτυπώματα» στην πολιτισμική ταυτότητα της πόλης, αλλά και στα ονόματα γειτονιών και συνοικιών.

Η συνοικία Κασμιγιέ κοντά στον Άγιο Δημήτριο, του Ρεζί Βαρδάρ στην περιοχή που σήμερα είναι η Ξηροκρήνη το Μπόντρομ στην Άνω Πόλη, το Καραβάν Σαράι στο σημείο που βρίσκεται το κτήριο του παλιού δημαρχείου Θεσσαλονίκης και οι αναφορές στον Χορτατζή Εφέντη για το σημείο στο οποίο βρίσκεται η Ροτόντα.

Και φυσικά, τα χιλιοτραγουδισμένα, Χατζή Μπαξέ στα Σφαγεία και Μπαξέ Τσιφλίκι (σημερινοί Νέοι Επιβάτες), το Μισίρ Τσαρσί (Λαδάδικα), αλλά και η Σουλούτσα στην Άνω Πόλη, στην οδό Θεοφίλου, μία συνοικία με βρύσες και τοπικές πηγές επί τουρκοκρατίας.

Τη δική του ξεχωριστή ιστορία έχει και το Ισλαχανέ στην Άνω Πόλη, πάνω από το τουρκικό προξενείο. Υπήρξε τοπωνύμιο για τους παλιούς κατοίκους της περιοχής. Πέραν από την σύνδεσή του με το κοινωφελές ίδρυμα του τέλους του 19ου αιώνα, τα κτήρια του που τα εντός των τειχών δεν υπάρχουν πλέον και συνδέονται με την επίθεση του Βουλγαρικού Στρατού να καταλάβει την Θεσσαλονίκη τον Ιούνιο του 1913. Οχυρωμένοι σ’ αυτό αλλά και στο Νοσοκομείο της Ερυθράς Ημισελήνου (νυν Γεννηματά) προσπάθησαν, αλλά στο τέλος υπερίσχυσαν οι Έλληνες στρατιώτες που τους πολιόρκησαν. Μέχρι τη δεκαετία του 70 που κατεδαφίστηκαν τα κτήρια αυτά μπορούσε κανείς να δει τις πληγές που είχαν αφήσει οι σφαίρες της μάχης εκείνης της ημέρας στους τοίχους των κτηρίων. Όσοι μεγαλώσαν εκεί πιστεύαν ότι προκλήθηκαν από μάχες του Εμφυλίου.

Με «άρωμα» Γαλλίας.
Η παρουσία του κινηματογράφου Ράδιο Σίτυ επί των οδών Βασιλίσσης Όλγας και Παρασκευοπούλου στο Φάληρο, έχει βάλει όπως είναι φυσικό τη «σφραγίδα» του στην ονοματοδοσία της γύρω περιοχής τις τελευταίες δεκαετίες. Παλιότερα, οι κάτοικοι συνήθιζαν να αποκαλούν το σημείο και ως «Πατέ» εξαιτίας φυσικά του παλιού κινηματογράφου που βρίσκονταν εκεί και οφείλει το όνομα του στη γνωστή γαλλική εταιρεία παραγωγής ταινιών.

Γαλλική «σφραγίδα» με το όνομα «Ελισέ» έφερε για τους κατοίκους της παλιάς Θεσσαλονίκης και η περιοχή στη Λεωφόρο Στρατού, εκεί όπου βρίσκεται τώρα το Γαλλικό Ινστιτούτο.

Άφησε το «αποτύπωμα» του.
Η φιλανθρωπική δράση του Μωρίς Χιρς στη Θεσσαλονίκη δεν θα μπορούσε να μην μνημονεύεται μέχρι και σήμερα σε διάφορα μέρη της πόλης. Η Στοά Χιρς συνδέει δύο από τους κεντρικότερους δρόμους της Θεσσαλονίκης (Τσιμισκή – Μητροπόλεως), ενώ η οδός Βαρώνου Χιρς είναι ένας πυκνοκατοικημένος δρόμος απέναντι από το Ιπποκράτειο νοσοκομείο, με την συγκεκριμένη περιοχή να αποκαλείται παλιότερα από τους κατοίκους ως «Χιρς». Και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε τον παλιό συνοικισμό Χιρς Βαρδαρίου που δημιουργήθηκε από την Ισραηλιτική Κοινότητα μετά την πυρκαγιά του 1890. Το όνομα Χιρς δόθηκε προς τιμήν του ζεύγους Χιρς που προσέφεραν χρήματα για την κατασκευή ενός πολυιατρείου εντός του συνοικισμού αλλά και άλλων υποδομών.

Ο παλιός συνοικισμός Χιρς των Εβραίων.
https://parallaximag.gr/i-thessalonikip ... chirs-3484

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 28686
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Νέα από τη Θεσσαλονίκη.

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 18 Οκτ 2022, 19:45

Η Αποθήκη.
Εάν δεν ξέρεις γαλλικά δύσκολα θα καταλάβεις πως με τη λέξη αποθήκη αναφερόμαστε στην περιοχή του Ντεπώ (dépôt στα γαλλικά / αποθήκη). Γνωστή στο σήμερα για τη Βίλλα Αλλατίνι, το Ποσειδώνιο Κολυμβητήριο και το Μέγαρο Μουσικής, πήρε το όνομα της από την παλιά αποθήκη, δηλαδή το αμαξοστάσιο των Τραμ της Θεσσαλονίκης.

Συνοικίες στα πέριξ.
Από τον Κουκλουτζά της Σμύρνης στα δυτικά της Θεσσαλονίκης και στο Νέο Κουκλουτζά. Η λέξη σημαίνει «εύοσμον άνθος» και γι’ αυτό το λόγο τη δεκαετία του 50′ μετονομάστηκε σε Εύοσμος. Γειτονικά, ο οικισμός Χαρμάνκιοϊ που χρονολογείται από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και συναντάται από τις αρχές του 17ου αιώνα. Η ονομασία σημαίνει στην τουρκική γλώσσα «χωριό με αλώνια», ομώνυμο του εκτενούς οθωμανικού τσιφλικιού. Η άφιξη των προσφύγων μετά τη Μικρασιατική καταστροφή οδήγησε στη μετονομασία σε (Νέο) Κορδελιό, ενώ το 1949 προστέθηκε και το Ελευθέριο, προς τιμήν του Ελευθερίου Βενιζέλου.

«Αρσακλί» ή «Ακσακλί» αποκαλούταν το Πανόραμα όσο κατοικούταν από μουσουλμάνους, τον 18ο αιώνα. Υπαγόταν στο «ναχιγιέ» της Καλαμαριάς, μέχρι που το 1914, μικρασιάτες πρόσφυγες ίδρυσαν νέο χωριό, ενώ η νέα του ονομασία δόθηκε μετά το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Καπουτζήδα, Καμπιτζίδα ή και Καπουτζιλάρ, στα ελληνικά «καστροφύλακες», η παλιά ονομασία της Πυλαίας. Ακόμη και με την τωρινή ονομασία, θυμίζει στη Θεσσαλονίκη ότι φυλάει τις πύλες της πόλης. Αναφορές προσθέτουν και σαν μεταβατικό όνομα το «Στρέψα».

Λεμπέτ η σημερινή Σταυρούπολη. Πήρε το όνομα της από το τζαμί του Λεμπέτ που χτίστηκε το 1903 στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά από τον βαλή της Θεσσαλονίκης, Χασάν Φεχμί πασά προς τιμή της συζύγου του. Τα εγκαίνια των πρώτων σπιτιών που κατασκεύασε στην περιοχή η Πρόνοια σε συνδυασμό με την ύψωση του Τιμίου Σταυρού, οδήγησαν τον τότε υπουργό Επικοισμού να μετονομάσει το 1934 τον οικισμό σε Σταυρούπολη. Μέχρι τη δεκαετία του 80′ η γειτονιά της Σταυρούπολης γύρω από το Ψυχιατρείο λεγόταν Λεμπέτι.

Εικόνα

Ο Σπύρος Λαζαρίδης εκφράζει τις διαφωνίες του σχετικά με την περίπτωση και δίνει τη δική του οπτική γωνία. Συγκεκριμένα αναφέρει σε άρθρο του στην Parallaxi (https://parallaximag.gr/mia-volta-koukouli-7030). «Το νεότευκτο στη δεκαετία του 1950 εργοστάσιο «ΑΓΝΟ» στο βάθος της φωτογραφίας προσδιορίζει με ακόμα μεγαλύτερη σαφήνεια το τοπίο. Θαλάματα λέγανε οι πρόσφυγες τα σπίτια που τους υποδέχτηκαν στις δύο προσφυγιές τους. Η πρώτη το 1914 και η δεύτερη το 1922. Ο οικισμός τους από την πρώτη στιγμή ονομάστηκε «Λεμπέτ». Δύο είναι οι παρανοήσεις σχετικά με αυτόν τον οικισμό και το όνομά του. Η πρώτη είναι πως οι πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν στους σταύλους των γαλλικών στρατευμάτων του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και η δεύτερη πως εξ αιτίας του γαλλικού les bêtes (τα κτήνη) πήρε την ονομασία του ο οικισμός. Η αλήθεια είναι πως οι πρόσφυγες ήρθαν το 1914 πριν τους Γάλλους που ήρθαν το 1915 όταν ο οικισμός Λεμπέτ είχε ήδη κατασκευαστεί. Και ακόμη χειρότερα για όσους συνεχίζουν να αναπαράγουν αυτό το λάθος, ακόμη βορειότερα, στη σημερινή Νέα Ευκαρπία υπήρχε και είναι καταγεγραμμένο από το 1696 το τσιφλίκι Λεμπέτ. Για το μυστήριο αυτό όνομα και την μετοικεσία του από την Ευκαρπία μέχρι τη Σταυρούπολη και την τελική του ταύτιση με το δημόσιο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης μπορεί κανείς να βρει αρκετές πληροφορίες σε βιβλία μου (1) Λεμπέτ, έκδοση της Άλλης Πλευράς, 1993. 2) Η μοναξιά του Ζέιτενλικ, εκδ. Ζήτρος, 2012. 3) Εκείθεν της Αγίας Παρασκευής, εκδ. University Studio Press, 2015)».

Δαούτ Μπαλή και Ακ Μπουνάρ ή αλλιώς Παλαιόκαστρο και Ασπρόβρυση. Οικισμοί που βρίσκονταν κοντά στην περιοχή Κρυονέρι Χαλκιδικής και στην οποία εγκαταστάθηκαν Πόντιοι που δεν μπορούσαν να αποφασίσουν το όνομα της νέας πόλης, αφού ήθελαν να «μεταφέρουν» τα ονόματα των χωριών που ζούσαν στον Πόντο. Τελικά, το ωραίο κάστρο που βρίσκονταν ανάμεσα στα χωριά που άφησαν πίσω τους, έδωσε τη «λύση» για να «γεννηθεί» το σημερινό Ωραιόκαστρο.

Η ονομασία Καλαμαριά πρωτοεμφανίστηκε το 1083 και αναφερόταν σε όλη την περιοχή νοτιοανατολικά της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο στην περιοχή του σημερινού δήμου. Προέρχεται από τη φράση Σκάλας μεριά, όπου Σκάλα εννοείται η αποβάθρα τού στόλου που αποτελούσε έδρα του βυζαντινού Θέματος της Καλαμαριάς. Ο όρος δεν σχετιζόταν με τη σημερινή περιοχή καθώς η πραγματική γεωγραφική περιοχή της Καλαμαριάς εκτείνονταν από τα σημερινά Νέα Μουδανιά έως τη Θέρμη. Αργότερα, οι πρόσφυγες δημιούργησαν συνοικισμούς που τους έδωσαν ονόματα από τις πατρίδες τους: Νέα Κρήνη (από την Κρήνη (ή Τσεσμέ) της Ερυθραίας Μικράς Ασίας), Κατιρλί (από το Κατιρλί Βιθυνίας της Μικράς Ασίας) κ.ά.

Μία από τις λίγες περιπτώσεις που ένα παλιό όνομα περιοχής έχει καταφέρει να «επιζήσει» στο σήμερα είναι το Ρετζίκι. Σήμερα η περιοχή ονομάζεται Πεύκα, αλλά η παλιά της ονομασία χρησιμοποιείται ευρέως. Προέρχεται από το τουρκικό τοπωνύμιο Urendjick, που σημαίνει «Μικρός Παράδεισος». Η κατάληξη –djick είναι τούρκικη και μπαίνει στα υποκοριστικά δείχνοντας το μικρό μέγεθος. Η γαλλική παράφραση της ίδιας λέξης είναι Eurumedjeeck. Ανατρέχοντας στους παλιούς χάρτες της Θεσσαλονίκης και στους περιηγητές του 19ου και 20ου αιώνα εντοπίζονται πολλές εκδοχές του ιδίου ονόματος, ανάλογα πώς αντιλαμβανόταν ο κάθε χαρτογράφος ή συγγραφέας το περίεργο αυτό όνομα. Έτσι μερικές από τις πολλές ονομασίες που βρίσκουμε είναι Ουρουμδζίκ το 1839 (Αντριάνο Βάλβι), Erunjuk το 1854, Ρουντσούκιο και Ουροντσούκιο το 1880 (Μιχαήλ Χατζή Ιωάννου), Orentzik το 1903, Ρουντζίκιο το 1905, Ουραντζίκ το 1913, Orendzik το 1914, Urendjick το 1924 και 1929, Ρετζίκι και Τζέκη το 1927, Ρενδζίκ και Ρετζίνα το 1928, Retsina (Retsiki) το 1940, Ρετζίκιον το 1955. Εντύπωση προκαλεί η ονομασία Τζέκη του 1927 που αποδίδεται στον δραστήριο έμπορο της Θεσσαλονίκης Τζέκη Άμποτ που στιγμάτισε την ιστορία του Ρετζικίου και για τον οποίο θα ασχοληθούμε παρακάτω.

Εικόνα

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με την περίπτωση του Σέδες, τωρινής Θέρμης. Πρόκειται για το όνομα της περιοχής κατά τους παλαιοχριστιανικούς και βυζαντινούς χρόνους. Χαρακτηρίζονταν ως ένα από τα πλούσια μέρη της τότε εποχής, αφού εκεί εγκαταστάθηκαν τα μετόχια των αυτοκρατορικών μονών. Οι Οθωμανοί έδωσαν το όνομα «τσιφλίκι Σέδες». Το νέο όνομα που δόθηκε μετά την απελευθέρωση της οφείλεται σε αρχαία πόλη που είχε αναπτυχθεί στην αρχαιότητα και σύμφωνα με τον Ηρόδοτο αποτέλεσε και το έναυσμα για την ονοματοδοσία του Θερμαϊκού Κόλπου. Η Αεροπορική Βάση Σέδες στην περιοχή έχει κρατήσει «ζωντανό» το τοπωνύμιο στο πέρασμα των χρόνων.

Καράισιν, λεγόταν η περιοχή που μέχρι το 1913 κατοικούνταν από οικογένειες βλάχων κτηνοτρόφων και μετά τη μεγάλη πυρκαγιά του 1917 χρησιμοποιήθηκε από το υπουργείο Πρόνοιας για να χτιστεί καταυλισμός που θα φιλοξενούσε τους πυροπαθείς Εβραίους. Δύο χρόνια μετά άρχισε η άφιξη προσφύγων από την Ανατολική Θράκη. Τα επόμενα χρόνια ο οικισμός μετονομάστηκε σε Πολίχνη (μικρή πόλη).

Ξεχωριστή είναι και η ιστορία της περιοχής «Ζέιτενλικ» στη δυτική Θεσσαλονίκη. Η σημασία της παραπέμπει στις αιωνόβιες ελιές που υπήρχαν στον τόπο. Στο πέρασμα των χρόνων το συγκεκριμένο σημείο έχει συνδυαστεί με την παρουσία των Συμμαχικών νεκροταφείων της Θεσσαλονίκης.

Ο Χάρτης της Πόλης: Στη σιωπή του Ζέιτενλικ.
https://parallaximag.gr/o-chartis-tis-p ... eiten-9244

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η παλιά ονομασία του Καλοχωρίου, το οποίο το έλεγαν Κασκάρκα και οφείλεται στις πολλές χήνες που διαβιούσαν στη βαλτώδη περιοχή του συμπλέγματος δέλτα των ποταμών Γαλλικού και Αξιού, που σήμερα αποτελεί το προστατευόμενο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού.

Η Λητή χτίστηκε πάνω στα ερείπια της ομώνυμης πόλης της αρχαιότητας και βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα του νομού Θεσσαλονίκης, 14 χλμ. ΒΑ της πόλης της Θεσσαλονίκης. Η άποψη, ότι η αρχαία πόλη θα πρέπει να ήταν ΒΑ της Θεσσαλονίκης ενισχύεται και από τη λεγόμενη Ληταία πύλη του δυτικού σκέλους των τειχών της Θεσσαλονίκης, στο σημείο όπου περνά σήμερα η οδός Αγίου Δημητρίου. Κατά την παρουσία των Τούρκων απέκτησε και την ονομασία Αϊβάζ. Ο χώρος στον οποίο εκτείνεται σήμερα ο Δρυμός μετά τη λήξη των Βαλκανικών Πολέμων εντάχθηκε στο Ελληνικό Κράτος και το 1918 με το ΦΕΚ 152Α – 09/07/1918 ορίζεται έδρα της νοεσυσταθήσας κοινότητας με το όνομα Δρυμίγκλαβα. Τέλος, το Μελισσοχώρι που αποτέλεσε έδρα του Ελληνικού γενικού στρατηγείου κατά τη μάχη του Κιλκίς, παλιότερα ήταν γνωστό ως Μπάλτζα.
https://parallaximag.gr/onomata-geitoni ... nG5khUbuhk

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 28686
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Νέα από τη Θεσσαλονίκη.

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 04 Νοέμ 2022, 20:24

04.11.2022
Θεσσαλονίκη: Σε άθλιες συνθήκες κάνουν μάθημα τα παιδιά – Πέφτουν σοβάδες από τους τοίχους.
Πλημμυρίζουν οι αίθουσες - SOS εκπέμπει ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου Λυκείου Αδένδρου.

Εικόνα

Σοβάδες πέφτουν σε σχολικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης με τους γονείς να ανησυχούν για τη σωματική ακεραιότητα των παιδιών τους.


Όπως λέει στο Grtimes.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου Λυκείου Αδένδρου, Περικλής Αθανασιάδης, «ευτυχώς δεν έχει συμβεί ακόμη κάποιο ατύχημα.

Λόγω της παλαιότητας της σκεπής, της κλίσης των μαρμάρων, αλλά και επειδή τα λούκια είναι βουλωμένα, κάθε φορά που βρέχει, το νερό μπαίνει στις αίθουσες. Επιπλέον, σοβάδες καταρρέουν και τα παιδιά κινδυνεύουν, καθώς μπορεί να πέσουν στα κεφάλια τους».

Σύμφωνα με τον κ. Αθανασιάδη, ο Σύλλογος Γονέων του οποίου προεδρεύει προσπάθησε πολλές φορές να επικοινωνήσει τα προβλήματα στον δήμο, δίχως ωστόσο οι γονείς να εισακουστούν.

Η αυτοψία στο κτίριο.
Είπε ακόμη πως «άνθρωποι του δήμου πραγματοποίησαν αυτοψία στο κτίριο, το χαρακτήρισαν μεταξύ άλλων ως άθλιο, ενώ τοποθέτησαν ένα ειδικό πλέγμα προκειμένου οι σοβάδες να μην πέφτουν στο πάτωμα».

Ο κ. Αθανασιάδης ξεκαθάρισε επιπλέον ότι τα προβλήματα αυτά ταλανίζουν εδώ και πολλά χρόνια το «πολύ παλιό αυτό κτίριο», ενώ ανέφερε ακόμη πως, «τα παιδιά μας κινδυνεύουν και από τα διερχόμενα αυτοκίνητα, καθώς όσα έρχονται με λεωφορείο, κατεβαίνουν στη μέση ενός αγροτικού δρόμου που συνδέει το Άδενδρο με το Πλατύ, όπου οι οδηγοί αναπτύσσουν υψηλές ταχύτητες».

Στο πλαίσιο αυτό ξεκαθάρισε ότι, «έχουμε ζητήσει να τοποθετηθούν ηλιακοί φωτεινοί σηματοδότες, αλλά κάτι τέτοιο δε συνέβη. Είπαμε στον δήμο ότι θα μαζέψουμε εμείς, οι γονείς τα χρήματα για να τους τοποθετήσουμε, αλλά δε μας το επέτρεψαν. Αναφέρουν πως τους εμποδίζει η τεχνική υπηρεσία του δήμου να πράξουν κάτι τέτοιο».

Εικόνα

«Τα σοβαρά προβλήματα θα αποκατασταθούν έως το τέλος Νοεμβρίου»

Πλήρως ενημερωμένη για όλα τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν γονείς και παιδιά στο συγκεκριμένο σχολείο, δήλωσε στο GRTimes η αντιδήμαρχος Παιδείας του δήμου Χαλκηδόνος, Μαρία Κωστοπούλου.

«Γνωρίζουμε πως, καθώς παρουσιάζουν ανάποδη κλίση πλέον τα μάρμαρα, όποτε βρέχει, τα νερά μπαίνουν στο σχολείο. Γνωρίζουμε τα προβλήματα της σκεπής και όλα θα τακτοποιηθούν άμεσα», είπε συγκεκριμένα ξεκαθαρίζοντας ότι:

«Από τις επόμενες κιόλας ημέρες, θα αντικατασταθούν όλα τα κουφώματα. Τα παλιά μάρμαρα, θα αντικατασταθούν. Το ίδιο θα συμβεί και με τα λούκια. Στο σχέδιο, προβλέπεται να αλλάξουν ακόμη και όλα τα φωτιστικά του σχολείου».

Η κ. Κωστοπούλου επιπλέον, αναφερόμενη στο κομβικό ζήτημα της ιδιαίτερα φθαρμένης, όπως είπε, σκεπής, γνωστοποίησε ότι «από την ερχόμενη βδομάδα και αν δεν βρέξει, θα ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης των προβλημάτων της».

Είπε ακόμη πως θα πραγματοποιηθεί νέα μόνωση στη σκεπή, η οποία, όπως υπογράμμισε, θα αντικατασταθεί στο 70%.

Η αρμόδια αντιδήμαρχος παραδέχθηκε ότι πρόκειται για ένα παλιό κτίριο, στο οποίο τα προηγούμενα χρόνια πραγματοποιήθηκαν κατασκευαστικές κακοτεχνίες, με αποτέλεσμα να έχουν συσσωρευτεί πλέον τα προβλήματα.

Εικόνα

Τι συμβαίνει με τον επικίνδυνο δρόμο.
Μιλώντας για το ζήτημα που ταλαιπωρεί τους γονείς λόγω του αγροτικού δρόμου όπου δεν υπάρχουν φανάρια, η κ. Κωστοπούλου ανέφερε ότι «είναι ενήμερη και συμμερίζομαι την αγωνία τους».

Όπως είπε, ωστόσο, φανάρια στον δρόμο δεν πρόκειται να τοποθετηθούν, καθώς σύμφωνα με την ίδια, η τεχνική υπηρεσία του δήμου Χαλκηδόνος εκπόνησε σχετική μελέτη η οποία απεφάνθη πως δεν προβλέπεται να τοποθετηθούν φωτεινοί σηματοδότες στο συγκεκριμένο σημείο.

«Η αρμόδια υπηρεσία, επικαλούμενη τον νόμο, μας κοινοποίησε ότι δε δύναται να τοποθετήσει φανάρια στο εν λόγω σημείο», ανέφερε συγκεκριμένα η αντιδήμαρχος, γνωστοποιώντας παράλληλα πως «θα πραγματοποιηθούν εργασίες ασφαλτόστρωσης στην περιοχή και θα προσπαθήσουμε να βρούμε μια άλλη λύση στο συγκεκριμένο ζήτημα».
https://www.pronews.gr/koinonia/thessal ... s-toixous/

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 28686
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Νέα από τη Θεσσαλονίκη.

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 15 Νοέμ 2022, 21:12

14.11.2022
Απίστευτη ληστεία στην Θεσσαλονίκη«Άδειασαν» τα ρούχα από τη ντουλάπα και έφαγαν ότι βρήκαν.
Οι διαρρήκτες πήραν επίσης μερικά χρήματα και χρυσαφικά.

Εικόνα

Απίστευτη ληστεία στη Θεσσαλονίκη, άδειασαν τα ρούχα από τις ντουλάπες και… έφαγαν τη φασολάδα από το ψυγείο.

«Είχα μια φασολάδα στο ψυγείο, μέσα σε κατσαρόλα. Βγάλανε έξω τη φασολάδα πάνω στο τραπέζι και φάγανε και από αυτή»
λέει ο νοικοκύρης του σπιτιού.

Ο κ. Αγγελάκης περιγράφει στο Mega το πώς διαρρήκτες μπήκαν στο σπίτι του και άφησαν τον γιο του χωρίς ρούχα. «Πήραν 4 μπουφάν, από το κρεβάτι πέντε παντελόνια, η σύζυγος είχε εδώ πάνω 10 μπλουζάκια, τα πήραν».

Την περασμένη Τρίτη στον Δρυμό Θεσσαλονίκης στο σπίτι του κ. Κυριάκου μπήκαν οι δράστες περίπου στις 21.00 το βράδυ και ενώ ήταν μέσα σε αυτό εκείνος και η οικογένειά του. «Μπήκε στο δωμάτιο ο γιος μου ο μεγάλος, πόρτες ανοιχτές, συρτάρια ανοιχτά, όλα τραβηγμένα, τι συνέβη;»

Οι δράστες βρήκαν σε ανάκληση μία πόρτα που ήταν το δωμάτιο ενός από τους δύο γιους του. Κανείς δεν άκουσε το παραμικρό. Οι δράστες πιθανότατα να άκουσαν θόρυβο και από τη βιασύνη τους, πήραν τα ρούχα που βρήκαν μέσα στο δωμάτιο και έγιναν καπνός.

«Για καλή του τύχη δεν είχε το λάπτοπ και τα εργαλεία του εκεί μέσα, δεν πήραν τηλεόραση, δεν πήραν εκτυπωτή, πήραν τα μπουφάν του παιδιού, τα παντελόνια πέντε τζιν και 10-12 μπλουζάκια».

Από εκείνο το βράδυ, η οικογένεια πήρε τα κατάλληλα μέτρα προστασίας, καθώς η περιοχή έχει μπει στο στόχαστρο το τελευταίο διάστημα. «Έχω αγοράσει προβολείς, κάμερες, ένα κόστος που θα μπορούσα να βάλω το πετρέλαιο του χειμώνα», αναφέρει ο ίδιος.

Σε άλλο σπίτι πάλι στον Δρυμό, διαρρήκτες μπήκαν πριν από τρεις εβδομάδες με τους ιδιοκτήτες να κοιμούνται στο υπνοδωμάτιο και… «άδειασαν» το ψυγείο τους.

«Ανοίξανε το ψυγείο, πήρανε τα λουκάνικα, είχα οκτώ λουκάνικα, πήραν τα τέσσερα, τα τέσσερα τα αφήσανε. Είχα δύο τάπερ με φέτα, το ένα το πήρανε, το άλλο το αφήσανε.

Πήρανε να κάνουν σάντουιτς, τα ψωμάκια τα στρόγγυλα τα πιτόγυρα που κάνουν, πήρανε και από αυτά τα μισά, βάλανε τα κασέρια, βάλανε και τα λουκάνικα, τα τυριά, τι βάλανε και τα χαρτιά ήταν πεταμένα έξω, απ’ τα κασέρια».


Οι διαρρήκτες πήραν μερικά χρήματα και χρυσαφικά, έκαναν… γλέντι στη κουζίνα στρώνοντας τραπέζι.

«Πρέπει να το κάνανε το σάντουιτς και να φύγανε έξω να το φάγανε. Πήρανε αυτά για να φάνε μάλλον, γιατί πήρανε και δυο μπανάνες, τρεις.

Ήταν μισοφαγωμένη, μια μπανάνα πεταμένη, μια φασολάδα είχε στο ψυγείο, σε κατσαρόλα, την βγάλανε έξω στο τραπέζι, την είδα».

https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/e ... ti-vrikan/

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 28686
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Νέα από τη Θεσσαλονίκη.

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 26 Νοέμ 2022, 21:55

21/11/2022
Η άγνωστη ιστορία της Καλαμαριάς: Οι αρχαιολογικοί θησαυροί που κρύβονταν κάτω από την πόλη που ανέστησαν οι Μικρασιάτες το 1922.

Εικόνα

Την άγνωστη ιστορία της Καλαμαριάς, στα βάθη των χιλιετιών, αποφάσισε να αναδείξει η διοίκηση του ομώνυμου δήμου, μέσα από ένα ενημερωτικό – εκπαιδευτικό ντοκιμαντέρ ολιγόλεπτης διάρκειας.


Αφορμή αποτέλεσε η αρχαιολογική ανασκαφή που είναι σε εξέλιξη, αλλά και αυτές που προηγήθηκαν στις περιοχές Κόδρα και Καραμπουρνάκι, όπου εντοπίστηκαν ευρήματα από τον 10ο και 9ο αιώνα π.Χ.

Ο σκοπός του ντοκιμαντέρ για την ιστορία της Καλαμαριάς.
Σκοπός του ντοκιμαντέρ είναι η ανάδειξη της αρχαίας ιστορίας της περιοχής Κόδρα- Καραμπουρνάκι, των αρχαιολογικών ανασκαφών που έχουν προηγηθεί, καθώς και αυτών που ακολούθησαν και είναι σε εξέλιξη, έχοντας αποκαλύψει ευρήματα από τον 10ο – 9ο αι. π.χ., σύμφωνα με τις αναφορές και την επιστημονική τεκμηρίωση των αρχαιολόγων και ιστορικών,  Ελένης Μανακίδου (Καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας -Πρόεδρος Τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας Α.Π.Θ.) και Δέσποινας Τσιαφάκη (Διευθύντρια Ερευνών,Υπεύθυνη Τμήματος Πολιτισμού & Δημιουργικών Βιομηχανιών, Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά).

Όπως αποδεικνύεται, το Καραμπουρνάκι αποτελούσε οικισμό, αιώνες πριν χτιστεί η Θεσσαλονίκη.

«Πριν από περίπου ενάμιση χρόνο είχα την πληροφορία από αρχαιολόγους και ιστορικούς ότι υπάρχει ιστορία που αφορά στην περιοχή, που χρονολογείται στο 1000 π.Χ. Αυτήν την πληροφορία που γνωρίζουν οι αρχαιολόγοι και ελάχιστοι πολίτες, θέλαμε να την κάνουμε ευρύτερα γνωστή», δήλωσε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Αθλητισμού, Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Καλαμαριάς Αθανάσιος Γιαννακός. «Όλο αυτό το διάστημα κάναμε πάρα πολλές εκδηλώσεις με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, καθώς η σύγχρονη Καλαμαριά δημιουργήθηκε το 1922 με την έλευση των προσφύγων, αλλά τελικά η ιστορία της περιοχής μας έχει πολύ πιο βαθιές ρίζες», εξήγησε.

Σύμφωνα με τις αναφορές και την επιστημονική τεκμηρίωση της καθηγήτριας Κλασικής Αρχαιολογίας και Προέδρου του Τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας ΑΠΘ Ελένης Μανακίδου και της διευθύντριας Ερευνών και υπεύθυνης του Τμήματος Πολιτισμού & Δημιουργικών Βιομηχανιών του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά» Δέσποινας Τσιαφάκη, εντοπίστηκαν αρχαιολογικά ευρήματα από την περίοδο του 10ου και 9ου π.Χ. αιώνα.

Βρέθηκαν θραύσματα αγγείων, ανιχνεύονται ίχνη από λάδι και κρασί.
«Όπως αναφέρουν στο βίντεο, στη θαλάσσια περιοχή κάτω από το “Παλατάκι”, βρέθηκαν θραύσματα αγγείων στα οποία ανιχνεύονται ίχνη από λάδι και κρασί, κάτι το οποίο αποτελεί σαφή ένδειξη ότι εκείνη την εποχή υπήρχε εμπόριο με μακρινά λιμάνια νησιών του Αιγαίου, της Μικράς Ασίας, της Αττικής κτλ», επισήμανε ο κ. Γιαννακός.

Στο πάρκο Κόδρα, που είναι χαρακτηρισμένο ως αρχαιολογικός χώρος, υπάρχει ενεργή ανασκαφή και έχουν εντοπιστεί αρκετά ευρήματα. «Οι πρώτες ανασκαφές στο Κόδρα έγιναν την περίοδο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου από Άγγλους, Γάλλους και Ρώσους συμμάχους της Ελλάδας, που είχαν στρατοπεδεύσει εκεί. Σήμερα αυτά τα αρχαιολογικά ευρήματα βρίσκονται σε κάποια από τα σημαντικότερα μουσεία στον κόσμο, όπως στο Λούβρο», ανέφερε ο κ. Γιαννακός.

Το ντοκιμαντέρ ανατέθηκε για υλοποίηση στον Γιώργο Χατζηβασιλείου, ο οποίος υπογράφει το σενάριο και τη σκηνοθεσία, ενώ για τη δημιουργία του δόθηκε η έγκριση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης. «Τα γυρίσματα έγιναν με μεγάλη δυσκολία, διότι απαιτούνταν πολλές εγκρίσεις από φορείς, καθώς πρόκειται για αρχαιολογικό χώρο, εμπλέκεται το δασαρχείο και σε πολύ κοντινή απόσταση βρίσκεται η βάση του ΝΑΤΟ και η ναυτική Διοίκηση Βορείου Ελλάδας», σημείωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος.

Δείτε το ολιγόλεπτο βίντεο για την άγνωστη ιστορία της Καλαμαριάς:


https://thestandard.gr/politismos/agnos ... alamarias/

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 28686
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Νέα από τη Θεσσαλονίκη.

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 15 Ιαν 2023, 20:46

13/01/2023
Ξήλωσαν παγκάκια και τα έβαλαν στη σκεπή για να έχουν… θέα.

Εικόνα

Μεγάλη φαντασία είχε μια ομάδα νεαρών στη Θεσσαλονίκη που βρήκε τον δικό της μοναδικό τρόπο για να απολαύσει τη θέα στο χωριό νέο Ρύσιο.


Οι νεαροί ξήλωσαν, όπως έδειξε η ΕΡΤ, δύο παγκάκια και τα τοποθέτησαν στα κεραμίδια της σκεπής του ΚΑΠΗ. Το Νέο Ρύσιο είναι ψηλά, όπως είπε η ρεπόρτερ της κρατικής τηλεόρασης, και μπορείς «να έχεις πιάτο τον Θερμαϊκό».


https://www.newsbeast.gr/weird/arthro/9 ... choun-thea

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 28686
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Νέα από τη Θεσσαλονίκη.

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 24 Ιαν 2023, 22:07

01-24-2023
Θεσσαλονίκη: Έρχεται το πρώτο εστιατόριο που θα σερβίρει πιάτα από την κουζίνα των Γύφτων.

Εικόνα

Με το όνομα «Amalin», που σημαίνει «Φίλοι», θα υποδεχτεί το κοινό το πρώτο εστιατόριο που θα σερβίρει πιάτα από την κουζίνα των Γύφτων.


Το μαγαζί έχει βαφτεί, καθαριστεί και λείπει μόνο ο εξοπλισμός για να μπορέσει να λειτουργήσει στην «καρδιά» της Θεσσαλονίκης, στην οδό Καραολή και Δημητρίου 28, στο κέντρο της πόλης.

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που έλαβε ο Σύλλογος Γυναικών Γύφτων Δενδροποτάμου. Η ιδέα «γεννήθηκε» με στόχο την ένταξη και ενδυνάμωση των γυναικών που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και το εστιατόριο αναμένεται να ανοίξει επίσημα τις πόρτες του και να λειτουργήσει μέσα στον Φεβρουάριο στην Θεσσαλονίκη.

Τη διαδικασία του μαγειρέματος και του σερβιρίσματος θα την αναλάβουν αρχικά πέντε Γύφτισσες από τον οικισμό του Δενδροποτάμου και ανάλογα με την επισκεψιμότητα και τους πελάτες θα αυξηθεί ο αριθμός των απασχολούμενων.

«Είναι το πρώτο εστιατόριο από Γύφτισσες. Σκεφτήκαμε πως η κουζίνα και το φαγητό ενώνουν τους ανθρώπους. Έτσι ξεκίνησε η ιδέα», δήλωσε εξήγησε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM», η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Γύφτων Δενδροποτάμου (Roma Women Association) Γιαννούλα Μάγγα.

Όπως είπε, το 1ο Μη Κερδοσκοπικό Εστιατόριο στη Θεσσαλονίκη θα είναι ανοιχτό καθημερινά για τους πελάτες και θα σερβίρει όλες τις σπεσιαλιτές της Ρομανί Κουζίνας, όπως -για παράδειγμα- αρνάκι γεμιστό στο φούρνο, στιφάδο, πιλάφι και άλλες παραδοσιακές συνταγές.

«Θα μπορεί όλος ο κόσμος να δοκιμάσει τη Ρομανί κουζίνα. Η κοινωνία δεν γνωρίζει πολλά για τους Γύφτους και πλέον θα έχει τη δυνατότητα να μας μάθει. Στις συνταγές μας χρησιμοποιούμε περισσότερο το κρέας και πολλά εξαιρετικά μυρωδικά», πρόσθεσε η κ. Μάγγα.

Ο Σύλλογος Γυναικών Γύφτων Δενδροποτάμου, με πορεία 20 ετών, έχει ήδη αποφασίσει να πραγματοποιήσει ένα πρώτο κάλεσμα προς τους πολίτες της Θεσσαλονίκης στις 4 Φεβρουαρίου, ώστε το κοινό της πόλης να γνωρίσει και να δοκιμάσει δωρεάν τις γεύσεις που θα σερβίρονται στο μενού του εστιατορίου.
https://www.el.gr/ellada/gegonota/thess ... o-estiato/

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Δημοσιεύσεις: 28686
Εγγραφή: 31 Μαρ 2018, 18:18
Phorum.gr user: Wild Rebel

Re: Νέα από τη Θεσσαλονίκη.

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 05 Φεβ 2023, 20:13

04/02/2023
«Δεν πίστευα πως θα γλυτώσω από το χάλι που βρισκόμουν»Συγκινούν οι ιστορίες αστέγων που πλέον έχουν το δικό τους σπίτι.

Εικόνα

Η ζωή τους άλλαξε χάρη στο πρόγραμμα του δήμου Θεσσαλονίκης «Στέγαση και Εργασία» - Όσα αναφέρουν μιλώντας στο Newsbeast.


Την ευκαιρία να αποκτήσουν πια το δικό τους σπίτι, να βρουν δουλειά και να σταθούν στα πόδια τους δίνει ο δήμος Θεσσαλονίκης στους άστεγους που μέχρι πρότινος έστηναν το σπιτικό τους στους δρόμους με χαρτόκουτα και όποιο άλλο μέσο είχαν στη διάθεσή τους.

Άνθρωποι που ήταν απελπισμένοι, καθώς μαζί με τα όνειρά τους είχαν χάσει όσα για όλους τους υπόλοιπους θεωρούνται αυτονόητα, κάνουν πια μια νέα αρχή και αντικρίζουν κατάματα τη ζωή με αισιοδοξία.

Το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία», που υλοποιείται από τον δήμο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τις οργανώσεις ΑΡΣΙΣ- Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων και PRAKSIS – Προγράμματα Ανάπτυξης Κοινωνικής Στήριξης και Ιατρικής Συνεργασίας, προβλέπει τη μίσθωση 40 διαμερισμάτων στα οποία θα μπορούν να διαμένουν άστεγοι της πόλης με μόνη προϋπόθεση όμως να βρουν εργασία.

Εικόνα

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα το οποίο εφαρμόζεται στη Θεσσαλονίκη και φέρνει αισιοδοξία και χαρά στους άστεγους υλοποιείται με χρηματοδότηση του υπουργείου Εργασίας μέσω του ΟΠΕΚΑ.

Δύο ωφελούμενοι του «Στέγαση και Εργασία», η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Θεσσαλονίκης Ιωάννα Κοσμοπούλου, η κοινωνική λειτουργός, συντονίστρια για τα προγράμματα της Θεσσαλονίκης στην PRAKSIS Στεφανία Πανταζή και η υπεύθυνη υλοποίησης του προγράμματος για την ΑΡΣΙΣ, Νανά Μιχαλοπούλου μιλούν στο Newsbeast και εξηγούν πώς αυτό το project αλλάζει τις ζωές των άστεγων της πόλης.

«Το μέρος όπου έμενα ήταν μία τρώγλη, ήταν ένας επικίνδυνος χώρος χωρίς ασφάλεια»

Η Β.Ψ. όπως αναφέρει μιλώντας στο Newsbeast είναι 59 ετών και άστεγη τα τελευταία 6. «Βρέθηκα στον δρόμο μετά από πολλές μορφές κακοποίησης από τις οποίες πολύ δύσκολα κατάφερα να ξεφύγω και με σοβαρά προβλήματα υγείας» επισημαίνει.

«Όταν μου δόθηκε η ευκαιρία να υποστηριχτώ από το πρόγραμμα ”Στέγαση και Εργασία” δεν πίστευα πως θα γλυτώσω από το χάλι που βρισκόμουν. Το μέρος όπου έμενα που ήταν μία τρώγλη, ήταν ένας επικίνδυνος χώρος χωρίς ασφάλεια. Η υποστήριξη που έχω είναι δώρο Θεού. Δεν έχω κάποιον άλλο να με βοηθήσει καθώς τα παιδιά μου δεν μπορούν και οι γονείς και ο αδελφός μου δεν θέλουν» σημειώνει η Β.Ψ.

«Θα χρωστάω μια ζωή ευγνωμοσύνη για το καλό που μου πρόσφερε το πρόγραμμα»

Εικόνα

«Μέσα από το πρόγραμμα αισθάνομαι την ηθική και ουσιαστική βοήθεια που μου δίνει η PRAKSIS. Κατανόησαν ακόμη και την ανάγκη που είχα να κρατήσω μαζί μου τον σκύλο μου που μου πρόσφερε ασφάλεια στην τρώγλη που έμενα. Έχω κάνει αίτηση στα ΚΕΠΑ για επίδομα αναπηρίας αλλά φοβάμαι πως και με το επίδομα θα είναι δύσκολο να πληρώνω τα έξοδα του σπιτιού αφού τα ενοίκια είναι πολύ ψηλά» αναφέρει.

«Ακόμη δεν το πιστεύω πως βρίσκομαι αυτή τη στιγμή σε σπίτι. Δεν μπορώ να σας το περιγράψω γιατί εξαιτίας της μοναξιάς που είχα και του άγχους δεν είναι εύκολο να εκφραστώ καλά. Πιστεύω πως θα συνηθίσω και πάλι να ζω. Τώρα νιώθω ασφάλεια. Θα χρωστάω μια ζωή ευγνωμοσύνη για το καλό που μου πρόσφερε το πρόγραμμα και όσους με βοήθησαν» επισημαίνει κλείνοντας η 59χρονη γυναίκα.

«Τώρα έχουμε ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι μας»

Για τις δυσκολίες που βίωσε όσα χρόνια ήταν άστεγος μιλάει στο Newsbeast ο 60 ετών Α.Χ.
τονίζοντας πως πριν το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία» έμεινε από εδώ και από εκεί.

«Δεν μπορούσαμε να μείνουμε καν μαζί με τη γυναίκα μου. Μέναμε όπου έβρισκε ο καθένας μας. Μας βοηθούσε το Ανοικτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων. Πηγαίναμε πολύ συχνά εκεί και αυτοί μας βοηθούσαν με αυτά που χρειαζόμασταν όπως με τα επιδόματα. Αυτοί μας είπαν και για το πρόγραμμα ”Στέγαση και Εργασία”» αναφέρει.

«Τώρα έχουμε ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι μας. Είμαστε μαζί, έχουμε έναν ζεστό χώρο που είναι δικό μας. Η κοινωνική λειτουργός μας βοήθησε σε όλα, τρέξαμε μαζί, είδαμε σπίτια. Τώρα έχουμε ρεύμα και νερό, έπιπλα, από όλα. Ό,τι θέλω έρχομαι εδώ στην ΑΡΣΙΣ και το λέω και βλέπουμε τι μπορούμε να κάνουμε. Μαθαίνω και εγώ γιατί δεν ξέρω πολλά πως να τα κάνω μόνος μου όπως με το κινητό, θέλω όμως να μάθω» συμπληρώνει ο Α.Χ.

Εικόνα

Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής στον δήμο Θεσσαλονίκης: Στόχος μας οι άστεγοι να επανενταχθούν στον κοινωνικό ιστό.
Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Θεσσαλονίκης Ιωάννα Κοσμοπούλου, οι άστεγοι – ωφελούμενοι το προγράμματος «Στέγαση και Εργασία» επιλέγονται από τις δύο δομές του δήμου (από το Ανοιχτό Κέντρο Ημέρας και το Υπνωτήριο Αστέγων) και είναι άνθρωποι που διαβιούν σε συνθήκες έλλειψης στέγης. «Στόχος είναι να επανενταχθούν στον κοινωνικό ιστό μέσω της εργασιακής επανένταξης. Πρόκειται για άτομα που να έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν» σημειώνει.

«Το πρόγραμμα διαρκεί δύο χρόνια. Καλύπτει όλο το μίσθωμα και τα λειτουργικά έξοδα του σπιτιού ενώ υπάρχει η δυνατότητα για παράταση ακόμη δύο ετών με μειωμένη όμως επιδότηση. Αυτή τη στιγμή έχουμε 32 μισθωμένα διαμερίσματα και ψάχνουμε για άλλα 8» συμπληρώνει.

Πώς επιλέγονται οι άστεγοι που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία»
Όπως εξηγεί μιλώντας στο Newsbeast η Ιωάννα Κοσμοπούλου τα άτομα που τελικά εντάσσονται στο πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία» περνούν από κοινωνικούς λειτουργούς, ώστε να διασφαλιστεί πως είναι αυτοεξυπηρετούμενοι και ικανοί για εργασία προκειμένου να περάσουν στη μορφή της αυτόνομης διαβίωσης.

Αναφερόμενη στους ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Θεσσαλονίκης υπογραμμίζει πως και αυτοί κερδίζουν από το πρόγραμμα καθώς «θα έχουν διασφαλισμένο για τουλάχιστον δύο χρόνια το μίσθωμα του ακινήτου τους αλλά και τα κοινόχρηστα. Έχουν απόλυτη εγγύηση ότι θα πάρουν τα χρήματά τους».

Εικόνα
Η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Θεσσαλονίκης Ιωάννα Κοσμοπούλου.

«Δεν μπορούμε δυστυχώς να εξαλείψουμε το πρόβλημα των αστέγων στη Θεσσαλονίκη που είναι τεράστιο. Είναι πάρα πολλοί οι άστεγοι και οι δομές που έχουμε μπορούν να καλύψουν μόνο έναν αριθμό τους. Αυτή όμως είναι η μία πλευρά του κοινωνικού ζητήματος. Η δεύτερη είναι πως δυστυχώς οι άστεγοι πρέπει να πειστούν να έρθουν στις δομές. Ακόμη και εάν είχαμε μεγαλύτερο αριθμό δομών ξέρουμε πως δεν επιθυμούν όλοι την ένταξή τους σε αυτές. Ο ρόλος μας είναι να τους πείσουμε γι΄αυτό θέλουμε να διευρύνουμε ακόμη περισσότερα το πρόγραμμα των street workers που ήδη τρέχουμε» επισημαίνει κλείνοντας η αντιδήμαρχος της Θεσσαλονίκης.

«Σκοπός του προγράμματος δεν είναι μόνο η στέγαση αλλά η πολύπλευρη υποστήριξη αυτών των ατόμων»
«Το πρόγραμμα “Στέγαση και Εργασία” για τους άστεγους παρέχει υποστήριξη σε μεμονωμένα άτομα και οικογένειες που βρίσκονται σε καθεστώς αστεγίας. Δεν αφορά μόνο τη χειρότερη μορφή αστεγίας τη διαβίωση δηλαδή συνανθρώπων μας στον δρόμο αλλά και αυτούς που ζουν σε ξενώνες όπως τα καταφύγια γυναικών θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, τα υπνωτήρια, τα απεξαρτημένα άτομα από θεραπευτικές κοινότητες, άτομα που βρίσκονται υπό έξωση ή αυτούς που ζουν σε συνθήκες αστεγίας όπως οικείες που δεν διαθέτουν ηλεκτρικό και ύδρευση» μας εξηγεί η κοινωνική λειτουργός, συντονίστρια Προγραμμάτων Θεσσαλονίκης στην PRAKSIS, Στεφανία Πανταζή.

Εικόνα

Το πρόγραμμα, όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζει μιλώντας στο Newsbeast παρέχει επιδοτούμενη στέγαση για 24 μήνες με κάλυψη μέρους των ΔΕΚΟ και ένα βασικό εξοπλισμό της κατοικίας, ενώ έχει τη δυνατότητα να εντάξει σε επιδοτούμενη εργασία ένα ποσοστό 20% των ωφελούμενων και επιπλέον παρέχει επιδοτούμενη κατάρτιση για την απόκτηση δεξιοτήτων.

«Σκοπός του προγράμματος δεν είναι μόνο η στέγαση αλλά η πολύπλευρη υποστήριξη αυτών των ατόμων ώστε να ξεπεράσουν τις όποιες δυσκολίες τους και να μπορέσουν μετά το τέλος του προγράμματος να διατηρήσουν τη στέγη με τις δικές τους δυνάμεις. Ένας κοινωνικός λειτουργός σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος υποστηρίζει αυτή τη διαδικασία σχεδιάζοντας σε συνεργασία με τον ωφελούμενο ένα πλάνο που θα του εξασφαλίσει την επιδιωκόμενη αλλαγή σύμφωνα με τις δικές του δυνατότητες και δεξιότητες.

Στην προσπάθεια αυτή προβλέπεται επιπλέον η σύνδεση σε παράλληλες δράσεις όπως η συμμετοχή σε πολιτιστικές εκδηλώσεις, η συμμετοχή σε εθελοντικές δράσεις, η εξοικείωση με τις δομές υγείας και τις υπηρεσίες απασχόλησης. Είναι συχνό φαινόμενο οι άνθρωποι αυτοί να έχουν παραμελήσει τα προβλήματα υγείας τους ενώ το στίγμα της αστεγίας και της ανέχειας αποτελεί σοβαρό εμπόδιο πρόσβασης σε υπηρεσίες και πηγές της κοινότητας» τονίζει η Στεφανία Πανταζή και συμπληρώνει «κοινό χαρακτηριστικό στην αστεγία είναι η φτώχεια, η ανεργία και η έλλειψη υποστηρικτικού δικτύου που οδηγούν με τη σειρά τους σε απομόνωση και μείωση των αντοχών του ατόμου για αλλαγή».

«Το πρόγραμμα υλοποιείται για τρίτη φορά και τα αποτελέσματα του αποδεικνύουν πως η ολιστική υποστήριξη των ωφελούμενων είναι ο τρόπος με τον οποίο εξασφαλίζεται η απομάκρυνση από τον κίνδυνο μιας επιστροφής στην αστεγία» σημειώνει κλείνοντας.

«Το “Στέγαση και Εργασία” αποτελεί μία ουσιαστική ευκαιρία για την απόκτηση και διατήρηση μίας αυτόνομης και ποιοτικής κατοικίας»

Για το πρόγραμμα που παρέχει σπίτι στους άστεγους της Θεσσαλονίκης μιλάει στο Newsbeast και η υπεύθυνη υλοποίησης του «Στέγαση και Εργασία» για την ΑΡΣΙΣ, Νανά Μιχαλοπούλου τονίζοντας πως «αποτελεί μία ουσιαστική ευκαιρία για την απόκτηση και διατήρηση μίας αυτόνομης και ποιοτικής κατοικίας και κατ΄επέκταση μίας αυτόνομης καθημερινότητας».

«Οι σύμβουλοι δημιουργούν μία σταθερή συνεργασία με τους ωφελούμενους και απαντούν ολιστικά στις ανάγκες τους τόσο με τις υπηρεσίες που οι ίδιοι προσφέρουν όσο και μέσω της συνεργασίας και διασύνδεσης τους με άλλους φορείς/υπηρεσίες. Στέγη, εργασία, κατάρτιση, ανάπτυξη δεξιοτήτων, δυνατότητα για δημιουργία υποστηρικτικών δικτύων είναι κάποιες από τις κομβικές υπηρεσίες που παρέχονται μέσω του προγράμματος» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Εικόνα
Η υπεύθυνη υλοποίησης του «Στέγαση και Εργασία» για την ΑΡΣΙΣ, Νανά Μιχαλοπούλου.

«Λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες και τη ραγδαία αύξηση των τιμών σε βασικά αγαθά με την οποία όλοι είμαστε αντιμέτωποι το τελευταίο διάστημα, εκτιμούμε ότι είναι πολλοί οι άνθρωποι που ενώ μέχρι πρότινος είχαν κατακτήσει ένα επίπεδο αυτόνομης διαβίωσης αντιμετωπίζουν ξανά σημαντικές δυσκολίες. Παρατηρούμε ότι ο αριθμός των ατόμων που φτάνουν στις Κοινωνικές Υπηρεσίες αυξάνονται, επανέρχονται αιτήματα για την κάλυψη βασικών βιοποριστικών αναγκών, ο αριθμός των ατόμων που ζουν σε συνθήκες αστεγίας ή επισφαλείς συνθήκες επίσης αυξάνεται επίσης. Με βάση όλα τα παραπάνω, η πρόβλεψη για νέο κύκλο του προγράμματος -έχει θεσπιστεί πλέον ως ένα σταθερό πρόγραμμα που κάθε δύο χρόνια θα επαναπροκηρύσσεται- αποτελεί ένα αισιόδοξο στοιχείο καθώς θα έχουν τη δυνατότητα να ωφεληθούν νέοι και περισσότεροι άνθρωποι.

Έχοντας μία εξαιρετική συνεργασία μέχρι σήμερα με τη διαχειριστική αρχή του προγράμματος, εκτιμούμε ότι θα συνεχίσει να υπάρχει η διάθεση ο κάθε κύκλος να εμπεριέχει στοιχεία εξέλιξης που να απαντούν στις εκάστοτε ανάγκες, όπως διαμορφώνονται από το ευρύτερο κοινωνικοοικονομικό πλαίσιο» σημειώνει η Nανά Μιχαλοπούλου.

«Κρίνεται σκόπιμο να αναφερθεί ότι στον κύκλο που υλοποιείται την τρέχουσα περίοδο εντάχθηκε ως επιπλέον στοιχείο η δυνατότητα επιδότησης για εκπαίδευση/κατάρτιση των ωφελουμένων και η δυνατότητα επιδότησης μόνο των ασφαλιστικών εισφορών ως επιπλέον βοήθημα για την ένταξη στην εργασία. Επίσης, για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε αυτό τον κύκλο και μόνο για τον Δήμο Θεσσαλονίκης, θα έχουμε τη δυνατότητα να πιλοτάρουμε την προσέγγιση «Housing First»,μία προσέγγιση που διεθνώς εμφανίζεται να απαντά άμεσα και με πολύ καλά αποτελέσματα στο ζήτημα της αστεγίας» υπογραμμίζει κλείνοντας.

Οι δομές του δήμου Θεσσαλονίκης για τους άστεγους.

Εικόνα

Ο δήμος Θεσσαλονίκης διατηρεί δύο δομές που σχετίζονται με τους αστέγους. Το Ανοιχτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων και το Υπνωτήριο Αστέγων.

Το «Ανοικτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων Δήμου Θεσσαλονίκης» είναι μια ανοικτή δομή άμεσης πρόσβασης για την αντιμετώπιση των βασικών αναγκών των ατόμων που ζουν σε συνθήκες έλλειψης στέγης, η οποία χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ. Λειτουργεί επτά ημέρες την εβδομάδα από τις 09:00 έως τις 17:00.

Στελεχώνεται από κοινωνικούς λειτουργούς, εργασιακούς συμβούλους, νοσηλευτικό προσωπικό και γιατρό, βοηθητικό προσωπικό και οι υπηρεσίες που παρέχονται είναι:

1. Ψυχοκοινωνική υποστήριξη.
2. Ατομική φροντίδα & υγιεινή. (ντους και χρήση πλυντηρίου κατόπιν ραντεβού)
4. Παροχή ειδών, σνακ, ροφήματος.
5. Διασύνδεση με υπηρεσίες στέγασης, σίτισης.
6. Κοινωνική & εργασιακή επανένταξη.
7. Συμβουλευτική.
8. Υγεία & πρόνοια.
9. Διοργάνωση δράσεων ευαισθητοποίησης της κοινότητας και ενδυνάμωσης των ωφελούμενων.

Το Υπνωτήριο Αστέγων του δήμου Θεσσαλονίκης αποτελεί δομή βραχυχρόνιας φιλοξενίας αστέγων καλύπτοντας αιτήματα στέγασης από όλη τη Βόρεια Ελλάδα καθώς είναι η μοναδική δομή που λειτουργεί για την αντιμετώπιση του φαινομένου της αστεγίας.

Εικόνα
Το Υπνωτήριο Αστέγων της Θεσσαλονίκης.

Μπορεί να φιλοξενήσει έως 65 άτομα και αυτήν την περίοδο φιλοξενούνται 58 άτομα. Στη δομή, η οποία χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ απασχολούνται 11 άτομα, Κοινωνικοί Λειτουργοί, Ψυχολόγος, Νοσηλεύτρια, Διοικητικοί υπάλληλοι, Φύλακες και προσωπικό καθαριότητας.

Η δομή λειτουργεί επί 24ώρου βάσεως και οι ωφελούμενοι διαμένουν στη δομή από τις 19:00 έως τις 9:00 το πρωί. Σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες το ωράριο παραμονής επεκτείνεται.

Παρέχεται συμβουλευτική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη, διοικητική υποστήριξη για την κατάθεση δικαιολογητικών για λήψη επιδομάτων και για την εργασιακή επανένταξη καθώς και νοσηλευτική υποστήριξη. Παρέχεται καθημερινά πρωινό και βραδινό.

Για το μεσημεριανό υπάρχει συνεργασία με τη δομή παροχής συσσιτίου του δήμου Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, παρέχεται η δυνατότητα για μπάνιο και για πλύσιμο των ρούχων τους. Από τον Μάρτιο του 2017 έχουν φιλοξενηθεί 670 μοναδικά άτομα που βρέθηκαν στο φάσμα της αστεγίας.
https://www.newsbeast.gr/greece/arthro/ ... tous-spiti

Απάντηση


  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Κοινωνικά θέματα”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών