Μάστιγα η ρευματοκλοπή

Κοινωνικά θέματα και προβληματισμοί
Άβαταρ μέλους
paul25
Δημοσιεύσεις: 4790
Εγγραφή: 02 Απρ 2018, 12:43

Μάστιγα η ρευματοκλοπή

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από paul25 » 11 Σεπ 2018, 09:57

«Ελληνικό παράδοξο» χαρακτήρισε την ταυτόχρονη σημαντική εξάπλωση του φαινομένου της ρευματοκλοπής με την πύκνωση των ελέγχων και την εντυπωσιακή αύξηση του πλήθους των εντοπισμών από τον Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας Δικτύου, ο διευθυντής χρηστών δικτύου/ΔΕΔΔΗΕ, Νίκος Δρόσος, στη διάρκεια χθεσινοβραδινής εσπερίδας που διοργάνωσε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) στην 83η ΔΕΘ.

Κατά την ομιλία του, ο κ. Δρόσος υπογράμμισε την ανάγκη αυστηροποίησης του σχετικού ρυθμιστικού πλαισίου, που όμως καλύφθηκε με την έκδοση του Κώδικα Διαχείρισης του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΔΔΗΕ), κυριότητας της ΔΕΗ Α.Ε και του Εγχειριδίου Ρευματοκλοπών από τη Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, ενώ επισήμανε τις βασικές μεταβολές που εισάγει, καθώς και τις ενέργειες που ανέλαβε η ΔΕΔΔΗΕ για την προσαρμογή στις απαιτήσεις του και γίνεται αποτίμηση της πρώτης περιόδου εφαρμογής.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, η εντυπωσιακή αύξηση των μη τεχνικών απωλειών καταγράφεται την τρέχουσα δεκαετία, «ως αντανάκλαση της οικονομικής συγκυρίας που υποθάλπει την έκνομη συμπεριφορά (αύξηση κρουσμάτων ρευματοκλοπής)».

Διευκρίνισε ότι από την ίδρυσή του το 2012, ο ΔΕΔΔΗΕ θέτει σε υψηλότατη προτεραιότητα την αντιμετώπιση του φαινομένου, δρομολογώντας σειρά δράσεων, όπως: αύξηση των ελέγχων (στοχευμένων και μη), επανασφράγιση των μετρητικών διατάξεων, συστηματοποίηση της υποβολής μηνύσεων στους παραβάτες, προσπάθεια επίσπευσης της διεκπεραίωσης των υποθέσεων και καταγράφοντας εντυπωσιακή αύξηση στο πλήθος των ετήσιων εντοπισμών διαπιστωμένων ρευματοκλοπών.

Η ρευματοκλοπή συνεχίζει με αμείωτη ένταση

«Παρά την εντατικοποίηση των προσπαθειών, τη διάθεση σημαντικότατων πόρων και την αλματώδη αύξηση του πλήθους των εντοπισμένων περιπτώσεων ρευματοκλοπής το φαινόμενο όχι μόνο δεν ανακόπηκε, αλλά τουναντίον μεγεθύνθηκε» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δρόσος.
Όπως εξήγησε, η έξαρση του φαινομένου συμπίπτει και συνδέεται με την παρατεταμένη οικονομική κρίση, διεύρυνση της κοινωνικής βάσης του φαινομένου, προσφορά «τεχνογνωσίας» ρευματοκλοπής και «της δυσπιστίας και εναντίωσης προς το κράτος (αφού παρά την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, στη συνείδηση των περισσοτέρων το ηλεκτρικό ρεύμα είναι ταυτισμένο με τη ΔΕΗ και η ΔΕΗ με το κράτος) φαίνεται να παρέχει τη «νομιμοποιητική βάση» για την προσχώρηση». Όμως, όπως υπογράμμισε «σε κάθε περίπτωση η ρευματοκλοπή συνιστά παραβατική, αντικοινωνική συμπεριφορά, αφού το "όφελος" των ολίγων μεταφράζεται σε ζημία των πολλών».

Σε 5.270 οι διαπιστωμένες ρευματοκλοπές με βεβαίωση απαιτήσεων

Το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των ρευματοκλοπών, ξεκίνησε να τρέχει στις 29 Μαρτίου του 2018 και η έναρξη εφαρμογής αποκοπών υπερήμερων υπόχρεων οφειλών έναντι ρευματοκλοπής, άρχισε στις 26 Ιουνίου του 2018.
Κάνοντας μια πρώτη αποτίμηση, ο ίδιος υπογράμμισε ότι υπάρχει αξιόλογο πλήθος εκκρεμών υποθέσεων από το παρελθόν, λόγω και της καθυστέρησης έναρξης εφαρμογής του νέου πλαισίου και συμπλήρωσε ότι αναμένεται ολοκλήρωση της διεκπεραίωσής τους μέχρι τέλος του τρέχοντος έτους. Παράλληλα, όπως είπε, εξετάζονται οι νέες υποθέσεις, οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, ενώ έχει περιοριστεί σημαντικά ο χρόνος διεκπεραίωσης υποθέσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αυτή είναι δυνατή ακόμη και αυθημερόν».

Δίνοντας ποσοτικά δεδομένα, με στοιχεία έως και την 31η Αυγούστου του 2018, ο κ. Δρόσος αναφέρθηκε στο πλήθος επιστολών (για διαπιστωμένες ρευματοκλοπές με βεβαίωση απαιτήσεων), που ανέρχονται σε 5270, με το 13% να αφορά σε ρευματοκλοπές προ του 2017, τo 39% εντός 2017 και το 48% εντός 2018.
Οι εξυπηρετούμενες περιπτώσεις, ανέρχονται σε 2603, οι μη εξυπηρετούμενες /ληξιπρόθεσμες, σε 2185, οι μη ληξιπρόθεσμες περιπτώσεις φτάνουν σε 482, με την βεβαιωμένη μη καταγραφείσα ενέργεια στα ~ 62 Gwh, τα βεβαιωμένα ποσά οφειλών να διαμορφώνονται σε 14,7 εκατ. ευρώ και με τις εισπράξεις στα 3 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Δρόσος τόνισε ότι η θέσπιση του νέου ρυθμιστικού πλαισίου για την αντιμετώπιση των ρευματοκλοπών θωρακίζει την προσπάθεια του ΔΕΔΔΗΕ και αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά στην έκβαση του «διακηρυγμένου "Πολέμου κατά της Ρευματοκλοπής", στον οποίο έχουν συστρατευθεί όλες οι δυνάμεις του ΔΕΔΔΗΕ, με στόχο την ανακοπή του φαινομένου αρχικά και τη δραστική περιστολή του στη συνέχεια».
Χαρακτηρίζοντας ιδιαίτερα ενθαρρυντικά τα πρώτα αποτελέσματα της προσπάθειας που γίνεται, ο κ. Δρόσος τόνισε ότι «η προσπάθεια αυτή θωρακίζεται επίσης από την εστίαση στις καθαρές περιπτώσεις διαπιστωμένων ρευματοκλοπών με αδιαμφισβήτητα τεκμήρια και την αντιμετώπιση όλων των περιπτώσεων κατά ενιαίο και ομοιογενή τρόπο».

Οι έξυπνοι μετρητές και τα πιλοτικά συστήματα που έπονται

Στη διάρκεια της εσπερίδας, ο διευθυντής του κλάδου μετρήσεων της ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, Κωνσταντίνος Ανδρεάδης, αναφέρθηκε στα βασικά χαρακτηριστικά των έξυπνων μετρητών, τα έργα που έχουν υλοποιηθεί από τη ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, τις ενέργειες για εκσυγχρονισμό και βελτίωση των υποδομών και παρουσίασε τους στρατηγικούς σχεδιασμούς ως προς την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών σε όλη την Ελληνική επικράτεια.
Περιγράφοντας το πιλοτικό σύστημα έξυπνων μετρητών, είπε ότι αφορά σε συνολικά 200.000 έξυπνους μετρητές και το έργο για το πανελλαδικό roll out αφορά σε 7.200.000 έξυπνους μετρητές.

Ειδικότερα, πρόκειται για την προμήθεια δύο Κεντρικών Συστημάτων (Κύριο & Εφεδρικό), με δυναμικότητα διαχείρισης 300.000 μετρητικών σημείων, αντικατάσταση 200.000 Η/Μ μετρητών & κιβωτίων σε πελάτες χαμηλής τάσης 1Φ & 3Φ Παροχών Νο 1 - 4 και ένταξή τους σε σύστημα τηλεμέτρησης, δύο τεχνολογίες επικοινωνίας των μετρητών με τα κεντρικά συστήματα: Μέσω Δικτύων - PLC (power line carrier) (εφαρμογή 80%) και κινητής τηλεφωνίας - GPRS/3G (εφαρμογή 20%) και πληροφόρηση Καταναλωτών μέσω εγκατάστασης 30.000 οικιακών οθονών, μεταξύ άλλων, Web & Mobile portal, με χρήση pc, tablets και smartphones.

Όπως διευκρίνισε, το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα αφορά τις γεωγραφικές περιοχές: Ξάνθη με 60.000 έξυπνους μετρητές, Λέσβο, Λήμνο και 'Αγιο Ευστράτιο με συνολικά 80.000 έξυπνους μετρητές, Λευκάδα 20.000, Αθήνα 7.000, Θεσσαλονίκη 3.000, Θήρα 17.000, Κύθνο 3.000 και Μήλο 10.000.

Για το πανελλαδικό roll out έξυπνων μετρητών, είπε ότι η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη και διευκρινίζοντας ότι τώρα γίνεται το επιχειρηματικό σχέδιο για την υλοποίησή του, τόνισε ότι αφορά σε προμήθεια και εγκατάσταση νέου Κέντρου Τηλεμέτρησης με δυνατότητα σταδιακής επέκτασης σε 7,2 εκατ. μετρητικά σημεία.

«Η υλοποίηση των δύο προαναφερόμενων έργων αποτελούν μονόδρομο για τη χώρα, αφού η υλοποίησή τους θα οδηγήσει αυτόματα και σε περιορισμό ή και πάταξη του φαινομένου των ρευματοκλοπών» επισημάνθηκε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στις άμεσες πάντως ενέργειες συμπεριλαμβάνονται: προμήθεια 135.000 ΙΦ έξυπνων μετρητών, 89.000 ΙΙΙΦ έξυπνων μετρητών και επέκταση των δυνατοτήτων των τηλεμετρητικών συστημάτων με σκοπό την υποδοχή των νέων έξυπνων μετρητών,
Από την πλευρά της, η προϊσταμένη της διεύθυνσης της προστασίας καταναλωτών, περιβάλλοντος και λιανικών αγορών, Ευαγγελία Γκότζου, παρουσίασε το πλαίσιο λειτουργίας των εργαλείων σύγκρισης τιμών (PCTs) στον τομέα της ενέργειας, εστιάζοντας στο σχετικό εργαλείο που πρόκειται να δημιουργήσει η ελληνική Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Παρουσίασε εν συντομία τις κατευθυντήριες αρχές που έχει δημοσιεύσει το Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (CEER) από τον 07/2012 έως και το 12/2017 αναφορικά με τις προδιαγραφές της ορθής πρακτικής τέτοιων εργαλείων, ώστε να λειτουργούν αποτελεσματικά και προς όφελος των καταναλωτών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ήθελα να ήξερα γιατί απορούν με αυτή τη ΔΕΗ έκτρωμα που έχουν φτιάξει.
«Μνημείο περιβαλλοντικού χάους, αρρώστιας και ανθρώπινου πόνου».
Για τον ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ η Επιτροπη Αναφορων του Ευρωπαικου Κοινοβουλιου.

Nero

Re: Μάστιγα η ρευματοκλοπή

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Nero » 11 Σεπ 2018, 10:00

Θεωρεί παράδοξο που βρίσκουν περισσότερες παραβάσεις από τη στιγμή που εντάθηκαν οι έλεγχοι? :smt017

Γιωργης

Re: Μάστιγα η ρευματοκλοπή

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Γιωργης » 11 Σεπ 2018, 10:02

ΤΗ ΘΑ ΓΗΝΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΡΩΜΑ...ΞΥΠΝΙΣΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

Άβαταρ μέλους
paul25
Δημοσιεύσεις: 4790
Εγγραφή: 02 Απρ 2018, 12:43

Re: Μάστιγα η ρευματοκλοπή

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από paul25 » 11 Σεπ 2018, 10:18

Nero έγραψε:
11 Σεπ 2018, 10:00
Θεωρεί παράδοξο που βρίσκουν περισσότερες παραβάσεις από τη στιγμή που εντάθηκαν οι έλεγχοι? :smt017
Έλα ντε! χαχαχαχαχαχα! Αλλά το πιο κορυφαίο είναι εκεί που λέει πως παρά που απελευθερώθηκε η αγορά και η ΔΕΗ ως ένα ποσοστό δεν ανήκει στο κράτος, συνεχίζουν να κλέβουν διότι το βλέπουν και ως εναντίωση στο κράτος. Ρε φίλε, τα τιμολόγια της ΔΕΗ τα ορίζει το Υπουργείο τι μας τσαμπουνάς; Μια επιπλέον ερμηνεία της φράσης αυτής είναι "απελευθερώθηκε η αγορά του ρεύματος, πήγαινε πουθενά αλλού που είναι πιο φθηνά στη ΔΕΗ ήρθες και μας κόλλησες ρε τσιμπούρι;" που υποδηλώνει ένα πνεύμα παντελούς αδιαφορίας για οποιαδήποτε βελτίωση και ανταγωνιστικότητα της ΔΕΗ στην τιμή πώλησης κιλοβατώρας της στην αγορά.
«Μνημείο περιβαλλοντικού χάους, αρρώστιας και ανθρώπινου πόνου».
Για τον ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ η Επιτροπη Αναφορων του Ευρωπαικου Κοινοβουλιου.

Άβαταρ μέλους
paul25
Δημοσιεύσεις: 4790
Εγγραφή: 02 Απρ 2018, 12:43

Re: Μάστιγα η ρευματοκλοπή

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από paul25 » 11 Σεπ 2018, 10:19

Γιωργης έγραψε:
11 Σεπ 2018, 10:02
ΤΗ ΘΑ ΓΗΝΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΡΩΜΑ...ΞΥΠΝΙΣΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ
Γιατί; Ρομά λες οτι είναι;
«Μνημείο περιβαλλοντικού χάους, αρρώστιας και ανθρώπινου πόνου».
Για τον ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ η Επιτροπη Αναφορων του Ευρωπαικου Κοινοβουλιου.

Άβαταρ μέλους
Spiros252
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 10884
Εγγραφή: 13 Μαρ 2018, 19:22
Phorum.gr user: Spiros252
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Μάστιγα η ρευματοκλοπή

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Spiros252 » 11 Σεπ 2018, 11:03

Δηλαδή το να μείνει ο κόσμος χωρίς ρεύμα για αυτούς δεν είναι αντικοινωνικό φαινόμενο έτσι;

Το να επιβαρύνονται οι πολλοί για να έχουν και οι λίγοι το βρίσκει παράλογο. Κάθε επίδομα δηλαδή είναι παράλογο.
«Η παρουσία μας επιλέγει από ένα τεράστιο σύνολο μόνο σύμπαντα συμβατά με την ύπαρξή μας.
Αν και είμαστε μικροί και ασήμαντοι σε κοσμικό επίπεδο, αυτό μας κάνει κατά κάποιο τρόπο, κύριους της δημιουργίας»
.
Stephen Hawking

Απάντηση


  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Κοινωνικά θέματα”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών