Μιλώντας για γυναίκες

Κοινωνικά θέματα και προβληματισμοί
Κανόνες Δ. Συζήτησης
Προσοχή: Σύμφωνα με το νόμο απαγορεύεται η δημοσιοποίηση ονομαστικά η φωτογραφικά ποινικών καταδικών οποιουδήποτε βαθμού & αιτιολογίας καθώς εμπίπτουν στα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα του ατόμου. Τυχόν δημοσιοποίηση τέτοιων δεδομένων ενδέχεται να επιφέρει ποινικές κυρώσεις στο συντάκτη. Επιτρέπεται μόνο αν έχει δοθεί εισαγγελική εντολή και μόνο για το χρονικό διάστημα που αυτή ισχύει. Οφείλετε σε κάθε περίπτωση να ζητήσετε με αναφορά τη διαγραφή της ανάρτησης πριν παρέλθει το χρονικό διάστημα της νόμιμης δημοσιοποίησης. Η διαχείριση αποποιείται κάθε ευθύνη για τυχόν ποινικές ευθύνες αν παραβιάσετε τα παραπάνω.
Άβαταρ μέλους
Frappezitis
Δημοσιεύσεις: 8173
Εγγραφή: 19 Απρ 2021, 12:11

Μιλώντας για γυναίκες

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Frappezitis » 08 Μαρ 2024, 11:52

Μιλώντας για γυναίκες πρωτοπόρους και αγωνιστριες ...
Στην αρχαία Αθήνα, του 4ου π.Χ. αιώνα,
η παρατηρητικη Αγνοδίκη διαπιστωνε ένα μεγάλο ποσοστό θνησιμότητας στις
έτοιμογέννες γυναίκες, καθώς τα ηθη της εποχής τις έκανε να δειλίαζουν να εξεταστούν από άνδρες.
Πήρε τότε μια απόφαση που θα μπορούσε να κοστίσει ακόμη και τη ζωή της.
Να σπουδάσει Ιατρική.
Η Αγνοδίκη λοιπόν μεταμφιεσμένη ως άνδρας, μαθήτευσε δίπλα στον διάσημο γιατρό Ηρόφιλο της Αλεξάνδρειας.
Ο Ηρόφιλος, στη διάσημη σχολή που είχε ιδρύσει, δίδαξε στην Αγνοδίκη τα πάντα γύρω από την γυναικολογία και την μαιευτική ενώ η ίδια παρακολούθησε κάθε πρακτική που εφάρμοζε ο διάσημος γιατρός.
Και σαν αποφοίτησε από τη σχολή του Ηρόφιλου, η Αγνοδίκη ήταν μια ολοκληρωμένη γιατρός – γυναικολόγος – μαιευτήρας η οποία και επέστρεψε στην Αθήνα για να προσφέρει στις γυναίκες...
Πάντα μεταμφιεσμένη ως άντρας, κέρδισε τις εντυπώσεις και όλοι μιλούσαν για τον νεαρό με τα λεπτά δάχτυλα και την περίεργη γλυκύτητα του προσώπου του.
Θέλοντας να καθησυχάσει τις γυναίκες που εξέταζε τις αποκάλυπτε την πραγματική της ταυτότητα ζητώντας παράλληλα να μην το αποκαλύψουν πουθενά.
Το μυστικό της όχι μόνο δε διέρρευσε αλλά η ίδια είχε τόσο πολλή δουλειά που πλέον είχε γίνει αισθητή η προτίμηση στο πρόσωπό της.
Οι άνδρες συναδελφοι γιατροί, μη γνωρίζοντας την πραγματική ταυτότητα της, έψαχναν να βρουν κάποιον τρόπο ώστε να εξαφανίσουν τον νεαρό γιατρό που τους έκλεβε την πελατεία.
Και άρχισαν να τον συκοφαντούν ότι σύναπτε "εξωσυζυγικές" σχέσεις με τις κυρίες που εξεταζε.
Οι μαζικές μα και ψευδείς κατηγορίες όμως οδήγησαν στη σύλληψη της και τη παραπομπή της σε δίκη.
Εκεί που η Αγνοδίκη αποκάλυψε τη πραγματική της ταυτότητα που προκάλεσε τη μήνη των θεατών της δικής που απαίτησαν άμεσα την θανατική της καταδίκη.
Αντιμέτωπη με την κατηγορία για παράβαση του νόμου περί ασκήσεως του ιατρικού επαγγέλματος ως γυναίκα, στη δεύτερη και πολύκροτη δικη στο πλευρό της είχε άριστους δικηγόρους υπεράσπισης, συζύγους αρχόντων για μάρτυρες καθώς και όλες τις γυναίκες που είχε γιατροπορεψει και ξεγεννήσει .
Οι δικαστές μπροστα στο πλήθος υπερασπισης, αναγκάστηκαν να εκδοσουν αθωωτική ετυμηγορία.
Η αθώωση της, επέφερε και αλλαγή της κείμενης νομοθεσίας, επιτρέποντας έτσι, από τότε, στις γυναίκες της αρχαίας Αθήνας να σπουδάζουν την Ιατρική και να εξασκούν το ιατρικό λειτούργημα όπως η Φανοστρατη, η Θαις, η Φιλίνα, η Σαμιθρα και πολλές άλλες...
Στη πρώτη φωτογραφία που βρέθηκε στην Όστια της Ιταλίας, απεικονίζεται η Αγνοδίκη εν ώρα εργασιας ( Βρετανικό Μουσείο)


Εικόνα
Εικόνα
Αξιοι διάδοχοι των ναζί οι :078: ισραηλινοι.

Απάντηση


  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Κοινωνικά θέματα”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών