Σελίδα 1 από 5

Στο 1,5 τρισ. δολάρια τα χρωστούμενα 44 εκ. Αμερικανών που πήραν φοιτητικό δάνειο!

Δημοσιεύτηκε: 16 Ιαν 2019, 10:35
από ΜπλεΜπουμπυς
Η καπιταλιστική Παιδεία

Στο 1,5 τρισ. δολάρια τα χρωστούμενα 44 εκ. Αμερικανών που πήραν φοιτητικό δάνειο!

Η Αμερικανίδα Τόνι Βίνσεντ … για να σπουδάσει αναγκάστηκε να πάρει ένα μεγάλο δάνειο και όταν ολοκλήρωσε τις σπουδές της χρωστούσε περίπου 100.000 δολάρια.

Σήμερα, με το πτυχίο της … εργάζεται σε μια μη κυβερνητική οργάνωση και συντονίζει διάφορα πρότζεκτ στον τομέα της υγείας. Ο μισθός της, όπως λέει, δεν φτάνει για να αποπληρώσει γρήγορα το δάνειό της. Στο ξεκίνημα της καριέρας της, μετά τρία χρόνια εργασίας χρωστάει ακόμη 80.000 δολάρια.

Στην ίδια μοίρα με την Τόνι Βίνσεντ βρίσκονται άλλα 44 εκατομμύρια Αμερικανοί που έχουν πάρει φοιτητικό δάνειο. Όλοι μαζί χρωστούν στο κράτος 1,5 τρισ. δολάρια. Υψηλότερα είναι μόνο τα ενυπόθηκα δάνεια. Τα δημόσια φοιτητικά δάνεια αντιστοιχούν περίπου στο 7% του συνολικού χρέους των ΗΠΑ. Σε αυτά προστίθενται και τα ιδιωτικά δάνεια ύψους 64,2 δισ. δολαρίων.

Εικόνα


Ο «ΟΔΗΓΟΣ»

Τι έγραφε ο πατριάρχης του νεοφιλελευθερισμού Φ. Α. Χάγιεκ το 1959 στο «Σύνταγμα της Ελευθερίας»:

(517) Πράγματι μπορεί σύντομα ν’ ανακαλύψουμε ότι η λύση έγκειται στο να πάψει η κυβέρνηση να είναι ο κύριος χορηγός παιδείας…

Όπως έδειξε ο καθηγητής Μίλτον Φρίντμαν,5 τώρα θα ήταν εντελώς εφαρμόσιμο να πληρώνονται τα κόστη της γενικής παιδείας με δημόσια κονδύλια χωρίς να υπάρχουν κυβερνητικά σχολεία, δίνοντας στους γονείς κουπόνια…

Σε σχέση με τη μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού θα ήταν αναμφίβολα δυνατό να αφεθεί η οργάνωση και η διεύθυνση της παιδείας εξ ολοκλήρου στις ιδιωτικές προσπάθειες…


518 …μια κοινωνία η οποία επιθυμεί να έχει μέγιστη οικονομική απόδοση με περιορισμένες δαπάνες για την παιδεία, θα πρέπει πάντα να επικεντρώνεται στην ανώτατη παιδεία μιας συγκριτικά μικρής ελίτ…



519…έχουμε περισσότερους διανοουμένους από ό,τι μπορούμε ν’ απασχολήσουμε επικερδώς. Ελάχιστοι κίνδυνοι είναι μεγαλύτεροι για την πολιτική σταθερότητα από την ύπαρξη ενός πνευματικού προλεταριάτου που δεν βρίσκει καμιά διέξοδο για τη μόρφωσή του.



(519) Η καλύτερη λύση θα ήταν να δίνεται (στους φοιτητές) η δυνατότητα να δανείζονται το κεφάλαιο και αργότερα να το εξοφλούν με τα αυξημένα εισοδήματά τους...



ΕΛΛΑΔΑ. Στις 100 πιο σημαντικές μόνο μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου τη διετία 2009-2011 υπάγονται τα «Φοιτητικά δάνεια σε όλους και όχι μόνο στους μεταπτυχιακούς σπουδαστές».

Εικόνα

ΣΤΟΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ: Το σύνολο της Παιδείας ήταν δωρεάν μαζί και οι άλλες παροχές, όπως οι φοιτητικές εστίες, ενώ δίνονταν επιπλέον χορηγίες και υποτροφίες από το κράτος και από επιχειρήσεις που συνήπταν συμβόλαια μελλοντικής απασχόλησης, προκειμένου να προλάβουν να εξασφαλίσουν την αξιοποίηση των ικανοτήτων των αποφοίτων από αυτές.




ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΣΗΜΕΡΑ

Σε 1,5 τρισ. δολάρια τα χρωστούμενα 44 εκ. Αμερικανών που πήραν φοιτητικό δάνειο

Καθημερινή, 12.01.2019 : 23:39
Σε 1,5 τρισ. δολάρια τα χρωστούμενα των Αμερικανών που πήραν φοιτητικό δάνειο

Εδώ και χρόνια, τα ΜΜΕ συγκρίνουν το πρόβλημα με τη χρεοκοπία της Lehman Brothers και την οικονομική κρίση που ξέσπασε στη συνέχεια. Πολλοί είναι εκείνοι που κάνουν λόγο για «φούσκα» και ανησυχούν ότι το πρόβλημα που δημιούργησαν τότε τα ενυπόθηκα δάνεια των Αμερικανών μπορεί να προκαλέσουν σύντομα τα φοιτητικά δάνεια.

Η Αμερικανίδα Τόνι Βίνσεντ αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο πριν από τρία χρόνια. Για να σπουδάσει αναγκάστηκε να πάρει ένα μεγάλο δάνειο. Οταν ολοκλήρωσε τις σπουδές της χρωστούσε περίπου 100.000 δολάρια. 15.000 δολάρια κόστισε το μπάτσελορ που έκανε σε δημόσιο πανεπιστήμιο και 85.000 δολάρια το μάστερ στο πανεπιστήμιο George Washington.

Σήμερα, με το πτυχίο της στη δημόσια υγεία, η 32χρονη εργάζεται σε μια μη κυβερνητική οργάνωση και συντονίζει διάφορα πρότζεκτ στον τομέα της υγείας. Ο μισθός της, όπως λέει, δεν φτάνει για να αποπληρώσει γρήγορα το δάνειό της. Στο ξεκίνημα της καριέρας της, μετά τρία χρόνια εργασίας χρωστάει ακόμη 80.000 δολάρια.

Στην ίδια μοίρα με την Τόνι Βίνσεντ βρίσκονται άλλα 44 εκατομμύρια Αμερικανοί που έχουν πάρει φοιτητικό δάνειο. Ολοι μαζί χρωστούν στο κράτος 1,5 τρισ. δολάρια. Υψηλότερα είναι μόνο τα ενυπόθηκα δάνεια. Τα δημόσια φοιτητικά δάνεια αντιστοιχούν περίπου στο 7% του συνολικού χρέους των ΗΠΑ. Σε αυτά προστίθενται και τα ιδιωτικά δάνεια ύψους 64,2 δισ. δολαρίων.

Ο Τζον Φάνσμιθ είναι διευθυντής του πανεπιστημιακού συνδέσμου American Council on Education, που εκπροσωπεί 18.000 πανεπιστήμια σε όλη τη χώρα. Ο Φάνσμιθ υποστηρίζει ότι σήμερα σπουδάζουν περισσότεροι Αμερικανοί απ’ ό,τι παλιά και έτσι περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν φοιτητικά δάνεια και αυξάνεται το συνολικό χρέος. «Η εξέλιξη αυτή δεν είναι αρνητική», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πράγματι, το φθινόπωρο το 2018 σπούδαζαν περίπου 20 εκατ. φοιτητές στα αμερικανικά πανεπιστήμια, 5 εκατ. περισσότεροι απ’ ό,τι το ίδιο διάστημα του 2000. Ωστόσο το κόστος των σπουδών έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Από το 1988 έως σήμερα και ανάλογα με το ίδρυμα και τη διάρκεια των σπουδών το κόστος μπορεί να έχει μέχρι και τετραπλασιαστεί.

Στο 90% των περιπτώσεων, πιστωτής είναι το κράτος. Αυτό σημαίνει ότι για εκείνους τους φοιτητές που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν το δάνειό τους, πληρώνουν οι φορολογούμενοι. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στο μέλλον όλο και περισσότεροι φοιτητές δεν θα είναι πλέον σε θέση να αποπληρώσουν τα δάνειά τους. Εδώ και χρόνια, τα ΜΜΕ συγκρίνουν το πρόβλημα με τη χρεοκοπία της Lehman Brothers και την οικονομική κρίση που ξέσπασε στη συνέχεια. Πολλοί είναι εκείνοι που κάνουν λόγο για «φούσκα» και ανησυχούν ότι το πρόβλημα που δημιούργησαν τότε τα ενυπόθηκα δάνεια των Αμερικανών μπορεί να προκαλέσουν σύντομα τα φοιτητικά δάνεια.

Τα χρέη των φοιτητών ενδέχεται να έχουν και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία. Οι υπερχρεωμένοι νέοι αγοράζουν λιγότερα αυτοκίνητα, λιγότερα σπίτια και γενικά καταναλώνουν λιγότερο.

Παλαιότερα, η διακυβέρνηση Ομπάμα θέλησε να στηρίξει ορισμένους φοιτητές με το λεγόμενο Student Loan Forgiveness Program. Σύμφωνα με αυτό, θα διαγραφόταν εν μέρει το χρέος όσων φοιτητών εργάζονταν μετά τις σπουδές τους στο δημόσιο. Τώρα όμως το υπουργείο Παιδείας της διακυβέρνησης Τραμπ ανακοίνωσε ότι 99,5% των αιτήσεων απορρίφθηκαν. Η Ουάσιγκτον μάλιστα εξετάζει την πλήρη αναστολή του προγράμματος.


http://www.kathimerini.gr/1004313/artic ... iko-daneio

Re: Στο 1,5 τρισ. δολάρια τα χρωστούμενα 44 εκ. Αμερικανών που πήραν φοιτητικό δάνειο!

Δημοσιεύτηκε: 16 Ιαν 2019, 10:45
από Χουργιατς
Φαντάζομαι τη χαρά των συγγενών του μπούμπη στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι όταν τους είπε πως βρήκε δουλειά (ο_ο)

Re: Στο 1,5 τρισ. δολάρια τα χρωστούμενα 44 εκ. Αμερικανών που πήραν φοιτητικό δάνειο!

Δημοσιεύτηκε: 17 Ιαν 2019, 15:25
από ΜπλεΜπουμπυς
Το γνωστο τροπαριο απο τα payroll του συτηματος.πεταω την μπαλα στην εξεδρα.

Re: Στο 1,5 τρισ. δολάρια τα χρωστούμενα 44 εκ. Αμερικανών που πήραν φοιτητικό δάνειο!

Δημοσιεύτηκε: 17 Ιαν 2019, 15:35
από brb και tyt
Οι ΗΠΑ είναι κανονική χώρα. Όχι όπως η Ελλάδα που είναι η Σοβιετική δημοκρατία.




Re: Στο 1,5 τρισ. δολάρια τα χρωστούμενα 44 εκ. Αμερικανών που πήραν φοιτητικό δάνειο!

Δημοσιεύτηκε: 17 Ιαν 2019, 15:42
από nick
και τι σημαίνει αυτό;

τοπ 5 χώρες που χρωστάνε τα πιο πολλά dollars κατά άτομο
Luxembourg 6,968,000
Palau 846,000
Monaco 434,000
Netherlands 264,000
Singapore 231,000

Προτιμάς τις χώρες που χρωστάνε τα πιο λίγα κατά άτομο?
Νιγηρία, σουδάν , μπουρούντι αφγανιστάν ...

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_c ... ernal_debt

Re: Στο 1,5 τρισ. δολάρια τα χρωστούμενα 44 εκ. Αμερικανών που πήραν φοιτητικό δάνειο!

Δημοσιεύτηκε: 17 Ιαν 2019, 15:44
από Μαυροβασίλης
social sciences ftw

Re: Στο 1,5 τρισ. δολάρια τα χρωστούμενα 44 εκ. Αμερικανών που πήραν φοιτητικό δάνειο!

Δημοσιεύτηκε: 17 Ιαν 2019, 15:45
από Northern Spirit
Ο μισθός της, όπως λέει, δεν φτάνει για να αποπληρώσει γρήγορα το δάνειό της. Στο ξεκίνημα της καριέρας της, μετά τρία χρόνια εργασίας χρωστάει ακόμη 80.000 δολάρια.
Πηρε δανειο 100 χιλιαδων και στα τρια πρωτα χρονια ξεπληρωσε τα 20...Νοτ παντ..

Re: Στο 1,5 τρισ. δολάρια τα χρωστούμενα 44 εκ. Αμερικανών που πήραν φοιτητικό δάνειο!

Δημοσιεύτηκε: 17 Ιαν 2019, 17:03
από Antares
Tι master είναι αυτό; Δημόσιας υγείας και 85.000 δολάρια; Μόνο δίδακτρα ή και διαβίωση; Αν είναι δυνατόν.
Οι θετικές και ιατρικές επιστήμες πληρώνουν καλύτερα.

Re: Στο 1,5 τρισ. δολάρια τα χρωστούμενα 44 εκ. Αμερικανών που πήραν φοιτητικό δάνειο!

Δημοσιεύτηκε: 18 Ιαν 2019, 07:13
από ΜπλεΜπουμπυς
Εικόνα
Από τις κινητοποιήσεις των δασκάλων στο Λος Άντζελες
Πηγή: Associated Press

Εκατοντάδες εκπαιδευτικοί από δημόσια σχολεία του Λος Άντζελες, που έχουν δοθεί σε ιδιωτικά συμφέροντα για διαχείριση με όρους «αγοράς» (γνωστά στις ΗΠΑ ως charter schools), ένωσαν χτες τις δυνάμεις τους με τους πολλές δεκάδες χιλιάδες συναδέλφους τους που πραγματοποιούν από τη Δευτέρα απεργία διαρκείας και διαδηλώσεις με μισθολογικά και εκπαιδευτικά αιτήματα στήριξης του δημόσιου σχολείου.

Οι εκπαιδευτικοί διεκδικούν, πέρα από την κατά 6,5% αύξηση των μισθών τους, μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη, που κατά μέσο όρο πλησιάζουν την αναλογία 40 μαθητές ανά 1 εκπαιδευτικό, ενίσχυση των σχολικών βιβλιοθηκών, πρόσληψη τουλάχιστον 1.200 συναδέλφων τους, νοσοκόμων, σχολικών συμβούλων, καθώς και γενικότερη αύξηση των πολιτειακών και ομοσπονδιακών δαπανών για τη στήριξη του δημόσιου σχολείου.

Ο πρόεδρος του συνδικάτου εκπαιδευτικών στο Λος Άντζελες Αλεξ Καπούτο Περλ, τόνισε χτες σε δηλώσεις του πως η ιδιωτική διαχείριση προκαλεί «αφαίμαξη» στις δημόσιες δαπάνες για την εκπαίδευση, συνιστώντας πλέον, σε έναν βαθμό, «υπαρξιακή απειλή» για το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα.

(ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters»)


Εικόνα

Re: Στο 1,5 τρισ. δολάρια τα χρωστούμενα 44 εκ. Αμερικανών που πήραν φοιτητικό δάνειο!

Δημοσιεύτηκε: 18 Ιαν 2019, 08:42
από Stalker
Antares έγραψε:
17 Ιαν 2019, 17:03
Tι master είναι αυτό; Δημόσιας υγείας και 85.000 δολάρια; Μόνο δίδακτρα ή και διαβίωση; Αν είναι δυνατόν.
Οι θετικές και ιατρικές επιστήμες πληρώνουν καλύτερα.
Είναι φάση σαν το σύστημα υγείας τους που στην πράξη ο πελάτης δεν είναι ο ιδιώτης αλλά ο δανειοπάροχος, ο οποίος κατά κανόνα έχει συμφέρον να είναι μεγάλο το δάνειο, οπότε ξεφεύγουν οι τιμές προς τα πάνω.

Νομίζω το ρυθμιστικό πλαίσιο των φοιτητικών δανείων τα κάνει πολύ δύσκολο να ακυρωθούν π.χ. μέσω πτώχευσης οπότε θεωρητικά είναι αρκετά ασφαλής επένδυση για τον δανειστή.

Re: Στο 1,5 τρισ. δολάρια τα χρωστούμενα 44 εκ. Αμερικανών που πήραν φοιτητικό δάνειο!

Δημοσιεύτηκε: 18 Ιαν 2019, 08:51
από Chainis
Northern Spirit έγραψε:
17 Ιαν 2019, 15:45
Ο μισθός της, όπως λέει, δεν φτάνει για να αποπληρώσει γρήγορα το δάνειό της. Στο ξεκίνημα της καριέρας της, μετά τρία χρόνια εργασίας χρωστάει ακόμη 80.000 δολάρια.
Πηρε δανειο 100 χιλιαδων και στα τρια πρωτα χρονια ξεπληρωσε τα 20...Νοτ παντ..
Συν οι τόκοι.

Re: Στο 1,5 τρισ. δολάρια τα χρωστούμενα 44 εκ. Αμερικανών που πήραν φοιτητικό δάνειο!

Δημοσιεύτηκε: 18 Ιαν 2019, 09:08
από Antares
Stalker έγραψε:
18 Ιαν 2019, 08:42
Antares έγραψε:
17 Ιαν 2019, 17:03
Tι master είναι αυτό; Δημόσιας υγείας και 85.000 δολάρια; Μόνο δίδακτρα ή και διαβίωση; Αν είναι δυνατόν.
Οι θετικές και ιατρικές επιστήμες πληρώνουν καλύτερα.
Είναι φάση σαν το σύστημα υγείας τους που στην πράξη ο πελάτης δεν είναι ο ιδιώτης αλλά ο δανειοπάροχος, ο οποίος κατά κανόνα έχει συμφέρον να είναι μεγάλο το δάνειο, οπότε ξεφεύγουν οι τιμές προς τα πάνω.

Νομίζω το ρυθμιστικό πλαίσιο των φοιτητικών δανείων τα κάνει πολύ δύσκολο να ακυρωθούν π.χ. μέσω πτώχευσης οπότε θεωρητικά είναι αρκετά ασφαλής επένδυση για τον δανειστή.
Απορώ για το ποσό των 85.000 δολαρίων για ένα master 2 χρόνων που έγινε βέβαια σε κάποιο γνωστό πανεπιστήμιο και όχι σε δημόσιο όπου για το bachelor χρειάστηκε 15.000 δολάρια. Δηλαδή για να κάνεις bachelor-master σε κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ θα χρειαστείς 200.000 δολάρια εκτός και αν πάρεις κάποια υποτροφία. Οπότε μόνο οι ανώτερες οικονομικά τάξεις μπορούν να καλύψουν αυτά τα ποσά για τα παιδιά τους.
Είχα ζητήσει δάνειο στη Γερμανία για σπουδές. Το εκεί κρατικό δάνειο, περίπου 50.000 μάρκα, για τα έξοδα διαβίωσης 5 χρόνων (με τις άλλες παροχές, δωμάτιο σε εστία, λίγη δουλειά, φτάνει). Δίδακτρα δεν υπήρχαν. Δεν με άγχωνε αφού και άτοκο είναι και σου ζητάνε να αρχίσεις την πληρωμή όταν αρχίσεις να έχεις εισόδημα, στον κλάδο που σπούδαζα θα άρχιζα να έχω εισόδημα μετά το τέλος των σπουδών. Δυστυχώς δεν το πήρα. Αλλά μιλάμε για το 1/4 των εξόδων από ένα γνωστό πανεπιστήμιο των ΗΠΑ και η ποιότητα των σπουδών, το πανεπιστήμιο και η φήμη του δεν υπολειπόταν σε πολλά.

Re: Στο 1,5 τρισ. δολάρια τα χρωστούμενα 44 εκ. Αμερικανών που πήραν φοιτητικό δάνειο!

Δημοσιεύτηκε: 18 Ιαν 2019, 11:20
από Northern Spirit
Chainis έγραψε:
18 Ιαν 2019, 08:51
Northern Spirit έγραψε:
17 Ιαν 2019, 15:45
Ο μισθός της, όπως λέει, δεν φτάνει για να αποπληρώσει γρήγορα το δάνειό της. Στο ξεκίνημα της καριέρας της, μετά τρία χρόνια εργασίας χρωστάει ακόμη 80.000 δολάρια.
Πηρε δανειο 100 χιλιαδων και στα τρια πρωτα χρονια ξεπληρωσε τα 20...Νοτ παντ..
Συν οι τόκοι.
δεν ερω πώς ακριβως λειτουργει το συστημα δανειων στις ΗΠΑ. Στην βρετανια οι τοκοι ειναι πολυ χαμηλοι και πληρωνεις μονο αν το εισοδημα σου ξεπερναει καποιο επιπεδο,,,Και να ποτε δεν εργαστεις δεν πληρωνεις τελικα τιποτε.
Και στις ΗΠΑ οι τοκοι πρεπει να ειναι πολυ χαμηλοι (1-2%).

Re: Στο 1,5 τρισ. δολάρια τα χρωστούμενα 44 εκ. Αμερικανών που πήραν φοιτητικό δάνειο!

Δημοσιεύτηκε: 24 Ιαν 2019, 10:33
από ΜπλεΜπουμπυς
Θυμάστε την απεργία των εκπαιδευτικών στο Λος Αντζελες ε νίκησαν!
Εξασφάλισαν νέες τριετείς συμβάσεις εργασίας με άμεσες μισθολογικές αυξήσεις,
διαβεβαιώσεις για προσλήψεις νοσηλευτών και βοηθητικού προσωπικού στα σχολεία της πόλης
κ σταδιακή μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη.

(Αυτό το τελευταίο με ανησυχεί λίγο. Είναι ικανές οι ΗΠΑ να το πραγματοποιήσουν μέσω περισσότερων ένοπλων μαθητών.)


Εικόνα

Re: Στο 1,5 τρισ. δολάρια τα χρωστούμενα 44 εκ. Αμερικανών που πήραν φοιτητικό δάνειο!

Δημοσιεύτηκε: 24 Ιαν 2019, 11:00
από gassim
Δηλαδή για να καταλάβω, νέα εργαζόμενη στα πρώτα τρία χρόνια της εργασίας της στην Αμερική αποπληρώνει 20000 δολάρια δάνειο που σημαίνει οτι σε καμιά δεκαετία θα έχει αποπληρώσει το σύνολο των 100000 και το λες αυτό σε Έλληνες που φτύνουμε αίμα για να ξεχρεώσουμε καμιά πιστωτική με 2 χιλιάρικα για να την λυπηθούμε;